2009-05-29 14 瀏覽
上星期六同左女友去左呢間店到食lunch,入到佢人唔多,都坐得幾舒服,岩曬d情侶來食飯,我地叫左個二人餐,要三百一個,有炸黑豚豬扒,炸蠔,煎免治牛肉,每人一碗飯,一個湯,一個雪葩,一個沙律,炸物係不錯的,黑豚肉多汁,有咬口,外層鬆脆,炸蠔超多汁,好鮮,飯亦煮得好,三百蚊,抵比啦.旺角區有咁o既質素,真係難得.
上星期六同左女友去左呢間店到食lunch,入到佢人唔多,
都坐得幾舒服,岩曬d情侶來食飯,我地叫左個二人餐,要三
一個雪葩,一個沙律,炸物係不錯的,黑豚肉多汁,有咬口,外層
咁o既質素,真係難得.
2009-05-26 22 瀏覽
朋友打賭我8點來一定找不到位置. 哈哈, 來到不用等就馬上位了.台上有2樽salad汁, 味道唔錯架, 睇埋下面你會知why我來這好似係來食sauce既. 1. 我點了deep fried 豬 - 只可以說唔難食, 無咩味, 個味係要靠個芝麻醬.2. 朋友叫了千層deep fried豬, pumkin 及蝦 - 所謂千層其實都係因為係肉片卷起吧, pumkin及蝦普通. 老實說, d肉唔juicy, 又無咩味仲要收成14x 及17x一個set, 真係太貴啦 (雖然我都知可能入面有3成都去左rental度). 不過味道係無既, 真係同cwb個間吉列專賣店 差好遠wor.

叫o左2個set, 每個set 都有黑豚肉蘿蔔湯, 麻醬豆腐, 白飯任添, 椰菜絲任添.匯豐card 仲送吉列南瓜一客.有2個汁俾你用o黎淋落d 椰菜絲度, 青瓜汁同蘋果醋, 2個都好好味.1. 千層芝士吉列豚肉set ($148) : 完全唔掂, 唔知點解會做賣點... 豬扒好"鞋", 好"un", 芝士又梗晒, 一d 都唔juicy...2. 吉列蝦 + 吉列蠔set ($148): 非常好, 兩様都好新鮮, 實得推介.
匯豐card 仲送吉列南瓜一客.

2009-05-16
  • 吉列蝦 + 吉列蠔set
今次o係朗豪坊試下呢間話題食肆“近又千層黑豚店” 精挑細選之下點左:香蔥黑豚定食&千層芝士黑豚定食 自行混醬 - 白芝麻醬汁for吉列黑豚 有instruction教埋點 “混醬”, 懶 “Pro” 咁...^^ 跟餐有一個椰菜絲沙律, 椰菜絲好味, 椰菜絲有分“千切” &“角切”, 我揀“千切” 兩隻source:青瓜同蘋果味, 撈埋D椰菜絲一齊食。 感覺好清新, 唔錯!香葱黑豚定食HK$125(連前菜、黑豚湯、飯) 於吉列黑豚上舖上香葱, 加上淡味醬油。首推吉列千層黑豚定食(芝士味)HK$148(連前菜、黑豚湯、飯) 有芝士、紫蘇葉、生薑、黑胡椒等選擇。本人當然係揀最愛嘅芝士口味la! 芝士味每啖吃到尾時會嘗到陣陣芝士香氣!! thumbs up !!! 驟眼看以為只是兩塊豚肉夾餡料,原來是將豚肉切成薄片後, 一塊一塊疊起然後才炸,食落較一般豚肉鬆軟多汁, 咬落好有層次感&好鬆化!另外叫左"野菜吉列":包括有枝豆薯蓉餅、露筍、南瓜等蔬菜。 炸粉很薄, 鬆脆可口。 普遍來說呢度嘅吉列炸得鬆脆唔油膩, 又能夠鎖住豚肉裡面嘅肉汁。 美中不足係上菜時間較慢lor..... Please c
今次o係朗豪坊試下呢間話題食肆“近又千層黑豚店”
精挑細選之下點左:香蔥黑豚定食&千層芝士黑豚定食
自行混醬 - 白芝麻醬汁for吉列黑豚

跟餐有一個椰菜絲沙律, 椰菜絲好味,
椰菜絲有分“千切” &“角切”, 我揀“千切”
兩隻source:青瓜同蘋果味, 撈埋D椰菜絲一齊食。
感覺好清新, 唔錯!

香葱黑豚定食HK$125(連前菜、黑豚湯、飯)
於吉列黑豚上舖上香葱, 加上淡味醬油。

有芝士、紫蘇葉、生薑、黑胡椒等選擇。
本人當然係揀最愛嘅芝士口味la!

驟眼看以為只是兩塊豚肉夾餡料,
原來是將豚肉切成薄片後, 一塊一塊疊起然後才炸,
食落較一般豚肉鬆軟多汁, 咬落好有層次感&好鬆化!

另外叫左"野菜吉列":包括有枝豆薯蓉餅、露筍、南瓜等蔬菜。
炸粉很薄, 鬆脆可口。

普遍來說呢度嘅吉列炸得鬆脆唔油膩,
又能夠鎖住豚肉裡面嘅肉汁。
美中不足係上菜時間較慢lor.....

Please check for more information:
於吉列黑豚上舖上香葱, 加上淡味醬油
"野菜吉列"炸粉很薄, 鬆脆可口。
豚肉鬆軟多汁, 咬落好有層次感
2009-04-02
於吉列黑豚上舖上香葱, 加上淡味醬油
"野菜吉列"炸粉很薄, 鬆脆可口。
豚肉鬆軟多汁, 咬落好有層次感
  • 吉列千層黑豚定食
  • 香葱黑豚定食
  • 野菜吉列
2009-05-02 8 瀏覽
前晚(30-4-2009 Thur)想出街去海鮮站食海鮮,如果只同男友食,兩個人食唔到咩,於是約人食飯,男友提議約女友人H同佢老公J,於是約佢o地,但因佢o地放o左工要o係旺角買o野,所以唔想去尖沙咀,就提議o黎呢間.啊,好吖.我同男友o係7:55pm到o黎,由於男友老闆都o黎同J傾啲o野,所以我o地要5個位,但o岩o岩只有平排位,咁我o地都坐住先啦.但光坐唔係幾好,於是都叫啲小食,叫o左個$33.00o既脆薯角拌巨峰提子乳酪先.o黎到,薯角唔多,薯角都好熱同算脆,而巨峰提子乳酪好有提子香味,可惜食就唔夠味,不過佢都係滑o既.我o地寧願蘸放o係枱上o既青瓜汁同和風沙律醬o黎食.而乳酪就咁食.拌碟o既椰菜絲(即千切),都幾新鮮,我o地都係加o個兩隻o黎食.青瓜汁好有青瓜o既清新味道,而和風沙律醬,男友話有少少wasabi味.味道: 2分我o地o係等o既時候,見卡位有人走,就要求調枱,高級o既女職員話,如果五個人坐會迫,因為o個啲係四人位,但又於平排坐真係唔方便,所以男友都要求,咁佢都肯畀我o地調.我o地調o左枱,就依然係等,至8:15pm,女友人H同佢老公J到o黎喇,我o地先點o野食,H
味道: 2分
我o地調o左枱,就依然係等,至8:15pm,女友人H同佢老公J到o黎喇,我o地先點o野食,H早己睇中人氣第一位$148.00o既吉列千層黑豚定食芝士味,有一件140g o既吉列千層黑豚,椰菜絲,前菜,白飯一碗同麵豉湯.咁我就揀人氣第二位$88.00o既吉列黑豚漢堡定食,包括每件50g o既吉列黑豚漢堡共兩件,其他o既同前面o個個一樣.所有套餐o既白飯同椰菜絲都係任食.
侍應會問我o地椰菜要角切(切件)定千切,我o地揀o左後者.落單後,話要等15分鐘,OK.
兩個餐一齊到o黎,侍應都教我o地,將枱上o既用秘製醬汁(加入新鮮生果同野菜研製而成)一’殼’,加入已磨碎o既芝麻,食黑豚時蘸上o黎食.而兩種沙律汁就係蘸椰菜絲食.
影完相就開餐喇!我先試豆腐,唔算太滑,味道可以.麵豉湯都係中規中矩.之後就食半件吉列黑豚漢堡,呢個我食唔出有咩特別,不過佢鬆軟同唔太油,OK.白飯都OK,加醬汁食就好食好多.
味道: 3.1分
而芝士吉列千層黑豚定食,芝士唔太多,黑豚肉真係有幾層,幾厚,令口感出豐富o左,佢同吉列黑豚漢堡一樣咁鬆軟,我覺得呢個係好味啲.

味道: 3.2分
大約9:00pm,男友老闆o黎到,我同男友同佢三個就迫埋o係一邊o既卡位,到10:00pm佢傾完就先離開,我o地就叫埋甜品.但J同我男友原來一樣,都對好似是而$38.00o既凍蒸蛋有興趣,於是佢o地都分別叫o左一個,而H就叫o左炭燒咖啡果凍同宇治抺茶杏仁奶凍,我就叫個女峰草莓奶凍,呢三樣都係$28.00.
不久,幾樣o野一齊到o黎,男友o既凍蒸蛋真係好凍,因為要雪o既,食落,凍蒸蛋味道反而更出,蛋都滑o既,內裡有日式魚蛋,冬菇同蟹柳,都食到各樣o野o既味道.而個個都讚呢個.
味道: 3.5分
我o既女峰草莓奶凍又話係人氣,食食先,草莓味道就如佢顏色一樣,淡淡的,唔漏.但我覺得佢唔夠凍,凍啲應該好食啲.
味道: 3分
我冇試亦冇問H同J o個兩個甜品味道,不過佢o地都冇講咩評語,應該冇問題o掛.
服務:
我o地四個人係share兩個餐食,開頭我同男友食脆薯時,佢o地好醒目咁畀兩隻碟仔我o地,但捧兩個餐o黎時,就冇畀多兩個碟仔H同J,問o左佢o地兩次至畀到.
侍應只不停斟水唔執o野,奇.
其他:
Menu好精美,有教客人點用啲醬汁.
任食椰菜絲同白飯原來係套餐數目同人數相同至供應,簡單o黎講,即係每個人都要叫一個套餐,否則冇得任食.
呢樣o野我覺得唔係幾合理,第一,Menu上唔寫明.第二,如果o個枱客有小朋友,咁點計?第三,我o地的而且確有叫套餐,最多佢畀一,兩轉我o地囉.
男友覺得攪到我o地好似乞丐咁.

埋單$472.00

$118.00(dinner)
用靚靚Winnie the pooh壺裝o既秘製醬汁
脆薯角拌巨峰提子乳酪
吉列黑豚漢堡定食
吉列千層黑豚定食芝士味
吉列千層黑豚
凍蒸蛋
前:女峰草莓奶凍,後左:炭燒咖啡果凍,後右:宇治抺茶杏仁奶凍
full set調味料及已磨碎o既芝麻
吉列千層黑豚定食芝士味
吉列千層黑豚
2009-04-20 34 瀏覽
跟亞B來這間試菜,星期五晚上八時半來到,也要等了十分鐘左右,但跟對面 Monster Sushi 已算快了. 叫了一客所謂第一位的吉列千層芝士黑豚肉定食和一客普通的吉列黑豚肉扒定食. 之後侍應便送上一碟已磨的芝麻, 立即便覺得不對勁. 因為芝麻應該己磨了很久, 已經再沒有香味. 混和醬汁後根本已不覺有芝麻味. Anyway 之後炸黑豚扒上檯, 炸得皮脆肉嫩都幾好味. 但千層芝士黑豚肉便很失敗了, 芝士蓋過肉味, 因為是用幾層薄切的肉夾芝士來炸. 所以肉汁己失. 真的不明白為什麼是這店的名菜? 還要俾$148? 普通吉列黑豚定食才$118. 不過這個價錢還是Tonkichi 抵食好多. 他們還是老老實實做好基本炸豬扒好了.隨此之外,亞B最愛那個青瓜沙拉汁來蘸椰菜絲, 很清甜可口.

隨此之外,亞B最愛那個青瓜沙拉汁來蘸椰菜絲, 很清甜可口.
2009-04-17
  • 吉列黑豚肉定食 (普通的)
2009-04-18 28 瀏覽
Came here on a weekend lunch all by myself, as it seems everyone else is either sick or doesn't wanna come out after Easter holiday. Ordered:えびフライ&広島カキフライ Prawn and Oyster Fry -Prawn was good, but too oily. Oyster had a funny smell, also the batter was way too thick and oyster wasn't juicy. Came with a Jap style Tartare sauce, which was eggy but not much p'ickles' taste - I guess I like this style of Tartare sauce as well as the original ones. Batter really oily.黒豚かつ Kurobuta Pork Loin (Katsu)
Prawn was good, but too oily.

Batter really oily.

黒豚かつ Kurobuta Pork Loin (Katsu) Set Lunch
The batter on the 'pork cutlet' was ultra oily, more than the seafood ones. Not only that, but the oil was 益益地 plus had overcooked pork lard taste, BOTH TOGETHER.
Obviously, the Pork and the Seafood were cooked in different batches of oil, where one was used to cook pork only.
The Kurobuta pork meat was ultra tough, had none of the distinct Japanese Kurobuta only 甘味 sweet oil taste nor meat taste. I can't believe this would be Kurobuta.
The Katsu sauce was slightly too acidic, instead of being fruity and dense. Didn't go with the pork well, so hardly used it.
The batter looked good but if you look closer on the photo, oil is leaking out. Overall, the experience was quite bad. The cabbage with the 2 sauces was good, the rice was actually very good (had refills).
Its not as good as Tonkichi 丼吉 and Ootoya 大戸屋, but honestly, I have not had the pleasure to devour great Pork Tonkatsu in Hong Kong yet, compared to Japan or even in Australia. So far, 大戸屋 came closest, but that's still not great.
Having said that, the service in Kinmata here was really great - they even listened to my complaint of the Tonkatsu's oil having already been long overdue.

A Low '3' due to oil and oyster issue, but not as bad as '2'.
Sauces
Prawn good. Oyster bad.
Oyster tastes unfresh and runny, batter too thick.
No Kurobuta taste. Dy and Tough. Oil gone bad.
Rice is really good. Better than 大戸屋.
Daikon broth. Not good and unclear.
2009-04-08 8 瀏覽
睇完電影<性軀幹>, 來到呢間 “吉列黑豚專賣店” 已經晚上10時, 但還需等5分鐘才有位, 看來生意不錯.第一次食日式吉列黑豚, 入到去發覺裝修唔錯~~好有日本風味~~枱面見到有2枝汁, 一枝綠色, 一枝咖啡色, 再有一兜醬~~因為我係鄉下仔未食呢D日式吉列黑豚, 所以要問問服務生是什麼醬~~原來一枝綠色一枝咖啡色既係沙拉醬~~一兜果D係豬扒醬~~朋友叫了 “吉列黑豚後腿肉定食”, 我就叫左 “吉列千層黑豚(紫蘇梅)定食”.呢度沙拉同白飯可以任食. 菜絲沙拉加左D汁真係好正, 我食左兩大兜~~個湯又超好飲~~比起一般日本料理店既味噌湯好飲好多~~白飯係日本米~~食完一碗仲想食都碗~~不過實在太飽都係唔好喇~~主角既吉列黑豚相當唔錯~~唔太油~~好鬆化~~D豬扒汁混入芝麻點~~再加D我最中意既紫蘇梅真係2個字—讚!

2009-04-07
2009-04-04 9 瀏覽
看了雜誌的介紹, 被她的千層芝士吉烈黑豚吸引, 所以過來試試. (這次好"勇敢", 在沒有食評的情況之下過來~) 事後看到都有一些"哭面"... 真的覺得很奇怪, 因我真的覺得不錯. 我們兩個人, 分別叫了一客千層芝士吉烈黑豚定食和吉列豬扒蠔定食, 千層芝士吉烈黑豚很軟, 不像一般豬扒那麼硬, 吉列豬扒蠔就一般, 不過我最喜歡的, 還是那些芝麻, 豬扒+芝麻好香口~ 還有那些椰菜好新鮮, 還可以refill的~ 這樣就不怕太油太肥啦~還可以讚一讚的是這裡的裝修, 雖然只是一般日式餐廳, 但她做了一個小屏風, 就算是面對面坐, 也會看不到對方.

2009-03-31
2009-04-03 12 瀏覽
尋日甘就放左學...我就約左幾個舊同學食飯...諗緊食咩之際!腦海就浮現吉列千層黑豚呢幾隻字...甘就同d同學講話不如食呢間丫...我d同學第1既反應就系..."炸野丫...甘油膩...."我就好肯定甘同佢地講唔系嫁...睇過佢地d介紹話一d都唔油膩!!!:....經過一返考慮卒至去左試......好好彩..唔洗等好耐就有位....我滿心歡喜.....見到1d紅紅綠綠既汁...就即刻問果侍應......果侍應好好...好有耐性甘介紹d汁比我地知....仲介紹埋d定食比我知...原來佢地d黑豚有幾款..for返唔同口味既人...我d同學一人楝一款..我地share食...叫左1個"毫"加黑豚....1個千層芝士同埋1個黑豚漢堡.......等左20幾分鐘!!!卒至有得食啦.....點知1咬落去舊黑豚到..就成口油..超油膩!!!..隻"毫"食落去...真系嘩左聲!!果種味道怪怪地....已且"梅梅地".....唉..超失望!!!!!果芝士千層既芝士又冇咩味........唯1ok既就系果千絲椰菜同埋果汁......我d同學就即刻埋怨我.....!!!!甘我就問果侍應點解會甘.....果侍

甘我就問果侍應點解會甘.....果侍應話搵果同幫幫我喎..甘我心諗....其實佢都可能唔知...就冇纏住佢.....結果有位著西裝既人走埋黎了解..解答左我.....之後..就請左我地食個甜品..!!! 仲幫我地換左杯茶...我先冇甘嬲....!!!
  • 千絲椰菜
2009-03-31 37 瀏覽
好唔好食又睇落去 266 回: 來一口吉列豚肉@近又!http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=33203旺角朗豪坊的近又千層黑豚專門店, 想試試好耐, 印象中未有一間日式吉列食店好味過 tonkichi, 究竟呢間好唔好食? 又睇落去? 地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊L11-13舖一生懸命超級努力咁開住鋪? 咁嚴重? 門口無人排隊唔使等!芝麻同醬混合, 用黎點炸野食, 呢個兜令我諗起日本 d 神舍門口用黎洗手既小兜! haha...未落 order 前, 待應拎黎兩件炸牛肉試食, 叫比 d 意見, 之但係食完佢都無黎問意見, 咁唯有講聲多謝啦! 胡麻野菌豆腐沙律: 枱上有兩款沙津汁 (綠色同紅色), 點綠色那支比較甜, 紅色就比較濃, 蔬菜新鮮, 豆腐粒炸過, 豆腐皮係腍腍地沒有油膩。 吉列黑豚柳北海道蝦定食: 椰菜千切, 黑豚柳同蝦炸起既顏色橙黃, 炸粉連麵包糠粉頗厚, 炸得唔太油膩, 不過黑豚柳乾了...蝦亦不及 tonkichi 般扎實... 和牛芝士漢堡: 和牛肉碎切粒成餅, 外層脆內層牛肉質感軟腍, 連半溶芝
好唔好食又睇落去 266 回: 來一口吉列豚肉@近又!

地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊L11-13舖

一生懸命超級努力咁開住鋪? 咁嚴重? 門口無人排隊唔使等!

和牛芝士漢堡: 和牛肉碎切粒成餅, 外層脆內層牛肉質感軟腍, 連半溶芝士熱食, 算不錯!

吉列千層黑豚定食: 呢一個千層黑豚係近又主打菜, 有五種食法 (芝士, 黑胡椒, 紫蘇梅, 生薑, 蒜味), 紫蘇係我最頂唔順既味道, 所以無試, 車厘子揀左芝士。

半溶既芝士配上豚肉按理應該可以鎖左唔少肉質既水份, 不過厚厚既豚肉乾得要用力咀嚼...唔通係因為食得太慢所以無咁軟腍易咬? 又唔係吖! 每一碟吉列定食一上枱, 影一兩幅相, 即刻食一件了, 都唔會變得唔新鮮同乾硬格...

埋單四百幾, 如果食日式吉列野食, 相比 tonkichi, 價錢雖然平一點, 不過味道差一班!

環境: 3 (間格分明, 貼牆全是卡位, 有足夠私人空間及燈光, 以木分隔, 中間位燈光昏暗。)
衛生: 3(餐具醬汁擺位整齊)
服務: 3 (中規中矩)
設計: 3.5(Menu 硬頂封面, 卡奇色主色突顯橙黃色炸物, 圖片設計文字清晰, 尤以主打千層黑豚詳盡易明, 亦有講解食物由來及吃法!)
味道: 2.5 (味道值 2.5。比 tonkichi 還差大半班!)
價錢: 2.5 ($148-$178 元一個定食。)

最終評分: (2.5) 如果打正旗幟賣日式吉列野食, 呢個水準收接近 tonkichi 價錢, 實在有待改進。
2009-03-24 6 瀏覽
老友對日本炸物情有獨鍾,正值老友覆完診可以放肆,下午就和老友去旺角近又大開食戒。老友叫了一個香葱吉列豬扒,我就叫了一個自選套餐。同為豬扒,我的比老友的好吃,豬扒外層鬆脆而內部溫軟,非常不錯。但店內提供自製醬料,混合芝麻已經很好味了,所以香葱好像有多此一舉之嫌。套餐還有芝士豬扒卷,芝士多但味淡。酒煮蕃茄並不突出。我們欣賞的反而是那圑椰菜絲,可以加上青瓜醬或蘋果醬。青瓜醬酸而清新,蘋果醬甜而香口,各有所長。唯一不滿的地方,在於套餐有甜品,我忘了叫他端出來,到埋單的時候也沒有人提醒我,服務看來有改善的餘地。
老友叫了一個香葱吉列豬扒,我就叫了一個自選套餐。
套餐還有芝士豬扒卷,芝士多但味淡。
酒煮蕃茄並不突出。
香葱吉列豬扒定食
自選套餐
豬扒大特寫(不是拍我啦)
2009-03-23
香葱吉列豬扒定食
自選套餐
豬扒大特寫(不是拍我啦)
(非會員)
2009-03-24 7 瀏覽
尋日難得一次舊同學聚會 , 就帶左佢地食豬扒一行4人叫左後腿肉、千層芝士味豬、同埋蔥味豬扒同埋滑蛋豬扒 , 落單時個侍應都話左後腿肉係豬比較肥既部位 , 我個人就幾中意 , 但佢地就 ..... 芝士味豬扒不愧係佢地既第一名菜 , 成班衰仔都話正 !蔥味果個麻麻地喇 , 個汁同個豬扒d味好似唔係好夾囉 .... 滑蛋豬個汁撈飯確實一流 , 我地前後一人起碼食左兩碗飯 !! 沙律汁方面我個人比較中意個青瓜味既近又汁 , 另外蘋果味個汁 (唔記得咩名)就麻麻 ,不過都係偏愛 cwb 個間既柚子汁 服務幾好 , 落單時會介紹下d汁點用同咩味 ,仲話埋我地知個汁叫咩名 !! 哈哈 !成日都會有人埋黎加水加菜加飯 , 食完仲幫我地換過杯茶 , 都算細心 , 唯一不足就係入黎時冇同我地講原來要每個都要叫一個定食 ,原本諗住 share 食架嘛 , 諗好哂落單時先同人地講 ....不過佢地門口都有塊牌係寫住類似既字眼既 , 唔記得寫乜啦 , 呢度要改善下囉 , 埋單時個經理仲會問我地意見 , 仲提我地下次黎係用匯豐卡找數既話有南瓜送記得落 Order時叫 , 整體黎講都可以接受既 , 不過食物可以再
尋日難得一次舊同學聚會 , 就帶左佢地食豬扒
芝士味豬扒不愧係佢地既第一名菜 , 成班衰仔都話正 !

成日都會有人埋黎加水加菜加飯 , 食完仲幫我地換過杯茶 , 都算細心 , 唯一不足就係入黎時冇同我地講原來要每個都要叫一個定食 ,原本諗住 share 食架嘛 , 諗好哂落單時先同人地講 ....不過佢地門口都有塊牌係寫住類似既字眼既 , 唔記得寫乜啦 , 呢度要改善下囉 , 埋單時個經理仲會問我地意見 , 仲提我地下次黎係用匯豐卡找數既話有南瓜送記得落 Order時叫 , 整體黎講都可以接受既 , 不過食物可以再好 d 囉 ...
2009-03-23
  • 千層芝士味
第一次去幫襯是它剛開張不久,我和男朋友都滿懷期待~因為我們都愛吃吉列豬扒,愛到去日本也要食吉列豬扒第一次果然也不失所望,不論食物,服務態度我和男朋友都讚不絕口!尤其我特別欣賞他們的服務態度,埋單時又細心問我們意見,有什麼地方要改進等等…但我又不明白為什麼近又在這裡都沒有太多讚美的食評,到上兩個星期,我又滿懷期待去到近又(這次是午市,較清淡),由落單開始我已經有點不詳感覺,那位落單的朋友一邊聽order,視線一直都無望住我地.....而且無覆單就走左(失望!!!!!!!)食食下,仲聽到有一男一女員工應該在pantry位(用布蓋著的地方)嬉戲,個女員工仲傳出幾下很嬌柔的笑聲…聽了我也打了個冷陣(失望!!!!)食物方面,不知道是否午市就比較求奇呢?我今次食左滑蛋豬,D汁多到瀉咁滯,仲甜到.........個point係佢唔夠熱,第一次試埋炸蠔…都唔想講,一D汁都無,我以為自己食緊煲湯D蠔屎就係呢幾樣野已經令我唔想再光顧!!真係好抱歉!!
第一次去幫襯是它剛開張不久,我和男朋友都滿懷期待~
因為我們都愛吃吉列豬扒,愛到去日本也要食吉列豬扒

尤其我特別欣賞他們的服務態度,埋單時又細心問我們意見,
有什麼地方要改進等等…
但我又不明白為什麼近又在這裡都沒有太多讚美的食評,
到上兩個星期,我又滿懷期待去到近又(這次是午市,較清淡),
食物方面,不知道是否午市就比較求奇呢?

就係呢幾樣野已經令我唔想再光顧!!真係好抱歉!!
2009-03-10
喺日本試過芝士炸豬扒,行朗豪坊果陣見到有間咁0既餐廳,就諗住带BF去试下。7點左右坐低,叫左個近又沙律,吉列千層芝士黑豚肉, 同埋個吉列香蔥黑豚定食 ...過左無幾耐,個沙律上左黎。。個味道都幾好,個汁都幾有風味,加埋D鮮果,配搭起黎味道一流。。就系我地一路吃一路討論個沙律有幾好吃0既時候,詭異0既事情發生了。。我BF突然面帶疑惑0既神情望住我,然後從嘴裡面抽出一塊長條型0既物體。。。該物體異常堅韌,我望住條0野講,“呢條唔系菜黎噶?!?!“當然唔系菜啦,大家古下系咩。。。無錯啦,就系比Tampos仲要堅韌10倍0既“近又沙律紙巾”。。。 於是我BF召喚左個manager過黎,然後用两只手指拎起条chi满菜碎0既0野,同個manager講,"如果我無古錯,呢張應該一張紙巾”。。。Manager話呢D應該系包住沙律0既紙,可以叫師傅幫我地換左佢,我地见个沙律几好吃,就决定换左再吃过。。。后来主菜上左黎,吉列香蔥黑豚定食唔錯,值得一試,不過記住淋左個汁之後記住快D吃。。。如果唔系就唔脆啦。。。至於果個千層吉列芝士豬扒就一般般,無我喺日本吃0既咁鬆脆。。。件事仲未完,食食下0既時候個man

7點左右坐低,叫左個近又沙律吉列千層芝士黑豚肉, 同埋個吉列香蔥黑豚定食 ...

件事仲未完,食食下0既時候個manager話頭先真系唔好意思,等間送翻甜品比我地。 咁都算佢幾識DO。。。。
但系,個menu等左好耐都無黎,結果我地問其他waiter摞左個。。甜品選好左,叫翻個manager過黎落,一個草莓奶凍+一個柚子雪糕。。。
又等左10分鐘。。
上黎一個綠綠地色,上面有小小紅豆0既野,問個waitress系咩,佢發出“ Eh..Eh...Eh.." 三聲之後,攬住杯野跑翻廚房。
之後上翻個柚子雪糕同草莓奶凍,都幾好吃,但系價錢偏貴。

之後買單啦,叫左2次買單,哦左之後就音訊全無。終於過左30分鐘,另一個maneger過黎買單,但系幫我地加埋個甜品0既價錢。叫佢翻去再整,今次無多加,但系個service charge喺原來既價錢。 來來回回3次先搞點。。。終於走得。。。

2個人總共吃左254蚊,味道ok,但系呢個價錢,呢個服務,下次都唔會再去。
2009-03-17