2009-08-14 41 瀏覽
17/7(五) 7:30pm已有好一段日子沒追隨吉列路線.自嚐過廣東道的Tonkichi,,實在教人懷緬其滴油不沾的真功夫.適逢新假期的優惠卷,伺機到朗豪坊的”近又”驗明正身.我倆被安置於寬敞軟卡座,環境方面以黑木色作主調,光線光暗有序,射燈只照射到餐桌的位置.我倆要了芝士千層黑豚肉定食$148,滑蛋吉列雞扒飯$98及免費贈送的吉列漢堡. 什菜沙律--以三至四款什菜配蘋果醬醋汁或青瓜醬,感覺頗新鮮的! 味噌湯--多了份肉香的味噌湯麵豉味濃,以蘿蔔增清甜味. 麻醬豆腐--一口一件的豆腐蠻嫩滑的,蘸以稀稀的麻醬吃之,不錯吧! 吉列漢堡--吉列漢堡炸得乾身酥香,內在仍存有細嫩柔軟的肉質,摒棄了那含薄荷味的赤色醬,以手磨芝麻及青瓜醬提升其鮮度效果好多了. 芝士千層黑豚肉定食--名副其實,層次分明的黑豚肉,半溶芝士傾瀉而出;跟鬆化的黑豚肉環環相扣,扣分位為肉香略欠;以新鮮爽口的椰菜絲去卻膩滯;跟定食的珍珠米圓渾有勁. 滑蛋吉列雞扒飯--滑蛋蛋汁滿盈,帶洋蔥的甜香,滑蛋之滑溜所言甚是;埋於下層的雞扒肉質平庸,神采略欠.服務方面,侍應挺有禮和善,唯有點鳥龍大意,添加椰菜時散落至碟子以外的範圍,另一員
17/7(五) 7:30pm

味噌湯--多了份肉香的味噌湯麵豉味濃,以蘿蔔增清甜味.

服務方面,侍應挺有禮和善,唯有點鳥龍大意,添加椰菜時散落至碟子以外的範圍,另一員則打翻了手上的碗碟.

話雖如此,此吉列店也屬值得駐足之列. 鎖定下回的吉列路線—豚組!
2009-07-17
2009-08-14 6 瀏覽
晚飯時間,要在旺角朗豪坊找個位子真難,見近又門口等位的人不多,餐牌也吸引,就試一試。我要了吉列豬柳定食,男朋友則要了吉列豬扒定食。吉列豬柳定食:豬柳本身應該較軟較嫩,但這個豬柳不但不軟不嫩,而且又乾又韌,男朋友影容其質感為「煲湯豬肉」。吉列豬扒定食:豬柳又乾又韌,豬扒反而好一點。跟豬柳一樣,比較乾身,一點都不Juicy,不過因為切得較豬柳薄,所以還不致太韌。總括來說,這裡的吉列產品是夠脆夠香口,可惜卻忽略了內裡的肉質。而且其他方面也要改善,例如那兩個醬汁(一為蘋果味,一為青瓜味),味道很怪,跟食物不太相配。另外定食的椰菜絲也不夠新鮮,有很強烈的青澀味。還有我的湯,裡頭有一塊焦了的蘿蔔......跟同樣是吉列專門店的井吉相比,近又的確被比下去,有待改善喔!

我要了吉列豬柳定食,男朋友則要了吉列豬扒定食。

吉列豬扒
吉列豬柳
豬柳Close-up
焦蘿蔔在湯裡浮沉......
2009-08-06 19 瀏覽
尋晚六點幾同三個朋友去左哩度食.因為有朋友食過話都幾好味所以我地去試試.入到去環境算舒適.我地坐卡位.其中一位朋友係食素人仕.但估唔到都有野合佢口味.先講下食左D咩.我地叫左"芝士吉列千層黑豚定食.$148唔錯.外層好鬆化.豚肉味有香濃肉汁./而我本人極愛吃芝士所以雖然話係share一齊食..但我就食得最多,hehe有跟飯同湯,個麵豉湯入面有豬肉.紅蘿白.豆付..我地覺得好好飲同出面飲開ge唔同,近又沙律$38.呢個值得推介.超正.必食炸薯角(忘了價錢)個薯角跟埋個藍莓乳酪.又係滿意朋友點左5色野菌餅.$19十色野菜餅$19份量唔多.個野菌餅....因為朋友食哂>"<要再叫多份..入面有D cream真係好香,差D唔記得講D醬汁,個青瓜醬好清香,我就鐘意個蘋果醬,甜甜酸酸唔太濃幾好我本身都食過其他吉列店.覺得呢間都唔錯ar.比較多小食.價錢亦合理.我地尋日食得好開心.但就唔記得映相...= =另外我地仲點左甜品,有咖啡凍,士多啤梨奶凍,杏仁綠茶奶凍埋單都係400多元~ps:最想讚ge係(.D炸野個皮好鬆化脆得來又唔會覺得油同太漏
尋晚六點幾同三個朋友去左哩度食.
因為有朋友食過話都幾好味所以我地去試試.
入到去環境算舒適.我地坐卡位.
其中一位朋友係食素人仕.但估唔到都有野合佢口味.
先講下食左D咩.我地叫左"芝士吉列千層黑豚定食.$148
唔錯.外層好鬆化.豚肉味有香濃肉汁./而我本人極愛吃芝士
所以雖然話係share一齊食..但我就食得最多,hehe

同出面飲開ge唔同,
近又沙律$38.呢個值得推介.超正.必食

炸薯角(忘了價錢)個薯角跟埋個藍莓乳酪.又係滿意

朋友點左5色野菌餅.$19十色野菜餅$19
差D唔記得講D醬汁,個青瓜醬好清香,
我就鐘意個蘋果醬,甜甜酸酸唔太濃幾好
我本身都食過其他吉列店.覺得呢間都唔錯ar.比較多小食.
價錢亦合理.我地尋日食得好開心.但就唔記得映相...= =
另外我地仲點左甜品,有咖啡凍,士多啤梨奶凍,杏仁綠茶奶凍
埋單都係400多元~
2009-08-05
2009-08-04 7 瀏覽
之前黎過幾次, 本身都 ok 既...今次黎到又出左新野 @@ 決定又係呢間落腳啦, 可能太多新野出既關係.. 結果出事喇....佢地 d waiter 換哂 , 以前黎成日可以呃水吹, 而家個個塊面黑過黑豚 ! 水又唔識斟, 碟又唔收 , 連落單都口窒窒... 死得啦 !! 講返 d 野食... 叫返千層芝士豬、自選定食、蠔定食、忌簾蟹餅、熱烏冬千層豬 , 冇左之前既水準, 芝士唔同左味 , 件食物一夾就散, D芝士流哂落碟底 !自選定食, 一般貨色中規中矩 , 冇咩特別。蠔定食 , D 蠔細隻左, 仲有D煤煤地...忌簾餅, 冇驚喜 , 同以前 kfc 出果個咩蝦餅冇咩分別整體黎講全部野都退步哂 , 可能D人換哂 , 就算D人換哂冇理由幾個經理好似咩都唔識咁 !!埋單都要叫 n 次 ! 我頂 ....唔洗旨意我再黎 !

自選定食, 一般貨色中規中矩 , 冇咩特別

蠔定食 , D 蠔細隻左, 仲有D煤煤地...

忌簾餅, 冇驚喜 , 同以前 kfc 出果個咩蝦餅冇咩分別

整體黎講全部野都退步哂
, 可能D人換哂
, 就算D人換哂冇理由幾個經理好似咩都唔識咁 !!
埋單都要叫 n 次 ! 我頂 ....

唔洗旨意我再黎 !
2009-08-03
2009-08-01 11 瀏覽
新開,碰巧朋友生日,選址這裏~~七點半,已坐滿人,但可能選址較僻,人龍並不太長~~很開心有卡位坐,四人一枱,感覺自成一閣枱面的擺設很整齊,但不知為何碗和碟要放得那麼近枱邊,坐入卡位時差點兒弄跌,虛驚一埸, 這是甚麼日本的傳統文化嗎?不得而知碗裏一早放滿了芝麻,一磨馬上香氣撲鼻~~有得食又有得玩,很開心枱上放了三盅醬酒,沒有標明甚麼,很疑惑。後來點菜時待應才介紹,可能一天說上很多遍,待應已口齒不清。每枱點菜要說一遍,實在替他們有點辛苦呢~~黑豚醬:有少少酸,個人不太喜愛,且加入後蓋過了芝麻的香氣,但朋友說可以。近又沙律汁 (青瓜味):感覺很清新蘋果味沙律汁:酸酸甜甜,超讚,全晚不停加,很想帶它回家呢~~菜牌的配搭很多,還有很多一張張的介紹,很混亂,看了多遍才看出頭緒。薯仔沙律 / 近又沙律 :比起主菜更出色,尤其近又沙律加入滑蛋及醋,美味又開胃吉列千層芝士黑豚:招牌菜,將豚肉切成一片片包著芝士炸。剩食很油膩,加上豚肉醬後可減輕油膩感。質感像肉蓉,完全沒有咬口,感覺不到像食肉。因很膩,本人食了兩舊己足矣。一份有八舊太多了。建議和朋友分享~~咖喱吉列黑豚定食,有咬口但亦很淋,像平時的吉列豬扒
新開,碰巧朋友生日,選址這裏~~
七點半,已坐滿人,但可能選址較僻,人龍並不太長~~
很開心有卡位坐,四人一枱,感覺自成一閣

近又沙律汁 (青瓜味):感覺很清新

咖喱吉列黑豚定食,有咬口但亦很淋,像平時的吉列豬扒,但可能放得耐,咖喱停了,很傑。

香蔥黑豚定食:平時的吉列豬扒加上香蔥,感覺不太特別

刺身定食:厚切,價錢亦公道,138元有十多塊,很抵食。但Wasabi很粉狀,糟蹋了剌身。

跟餐定食有:
烏冬:一冷一熱,很驚喜,跟餐的烏冬有如此水準。冷的爽口有咬口,熱的很滑,比起坊間很多烏冬專門店還要好。
椰菜絲:有角切和切絲,可無限加添。角切有點硬,切絲加上蘋果醋,超讚~~
麻醬豆腐:麻醬可以,但豆腐不夠滑。

待應加水很恩勤,亦沒有黑面情況。但可能繁忙時間人手不足,有時想叫人卻找不到蹤影~

總體而言值得一試,但因菜式係吉列油炸,很膩,不能常光顧。
很多醬汁,一碟碟放滿枱,己分不到甚麼汁點甚麼肉
器皿很貼枱邊,感覺很危險~~隨時會跌
整體環境很舒適,並不嘈雜。但如不是卡位,有可能要面壁而食,感覺麻麻
2009-07-30
慶祝紀念
生日
2009-07-21 10 瀏覽
自從銅鑼灣那吉列專門店面世先知原來吉列豬扒都可以甘好食...同甘貴~之後吉列專門店漸多,由$5X到接近$200的都有,近又算是中上價錢,當時那千層吉列豬扒都可以算打響名堂令人留下印象~~因為種種原因一直未曾一試,今次見有做小食特價又不用排隊,GOGOGO!芝士千層豬定食$158:香脆,有肉汁,不會因為芝士味而太鹹.松葉蟹忌廉薯餅$28:係一貫好味的薯餅的味道~吉列漢堡扒$3x:無咩特別近又沙律$38:好味!有好滑的蛋白同開胃的油醋汁,$38很合理呢~其實唔知係我掛住同朋友傾計所以食之無味定係真係太平平無奇,味道係好,口感也脆,而且都係熱熱的,但唔知點解就係無咩印象,可能永遠都係第一次係最難忘?銅鑼灣吉列那驚艷感不復再,絕對是對版的一餐,只是試過便可以了~

松葉蟹忌廉薯餅$28:係一貫好味的薯餅的味道~
吉列漢堡扒$3x:無咩特別

吉列千層豬
返又沙律
2009-07-16
吉列千層豬
返又沙律
  • 芝士千層豬定食
吉列千層芝士黑豚定食 $148>一般吉列千層紫蘇梅黑豚定食 $148 女友讚好食吉列黑豚咖喱芝士飯 $28 一般一般原本諗住試吉列廣島蠔,不過28蚊一粒實在有D貴,同埋驚吾好食所以試個人都係比較鐘情一塊個的吉列豬扒,多D肉汁好味D,不過千層好處係好厚切都吾會<鞋恰恰>,不過近又的千層吾算好出色,<如果再幫襯>的話就試下其他非千層類的豬扒啦野食只可算一般,有coupon平D都好,但呢道服務好有問題!1. 專登七點左右到達,諗住訂枱8.30開餐,點知櫃枱小姐一句<不設訂枱,早點來攞位>。ok你地公司規定咁冇法,既然已親身到達餐廳門口訂枱都不接受,又知道朗豪各食肆通常要等下位,咁就早少少8.15再來排過,果然,要等大慨5-6張枱,OK,專程來試食豬扒連coupon都帶埋,等就等!吾知係櫃位小姐怕醜定喉嚨痛,叫枱號極細聲,行遠D都聽吾到,我手攞住<17號碼牌>明明叫到<16號牌>,佢轉過頭又叫番<8,9號碼牌>,下面吾係話過左5個號碼要重新輪候?真係不知所謂!結果同女友等左45分鐘先有位!2. 入到去落左order。轉頭再點飲品,又係同一個小姐!問confirm一下白桃梳打係咪即係汽水
吉列千層芝士黑豚定食 $148
>一般

吉列千層紫蘇梅黑豚定食 $148
女友讚好食

吉列黑豚咖喱芝士飯 $28 一般一般

2. 入到去落左order。轉頭再點飲品,又係同一個小姐!問confirm一下白桃梳打係咪即係汽水?佢話吾知,要問人。好啦,要order白桃梳打,佢又要問人有冇得order!乜都吾知乜都要問,咁洗乜請佢呢?

雖然吾係D乜野高級食府,不過我想都叫做貴過餐廳大牌檔,好彩今次有coupon抵消service charge,但咁冇水準的服務真係吾想再幫襯!
2009-07-16
  • 吉列千層紫蘇梅黑豚定食
2009-07-13
上朗豪坊shopping之際, 見有大塊宣傳版大字: "七折", 仲有十九蚊的食物 (原來只係小食) 於是就上去食點知入到去打開餐牌, 款款都過百, 都係一間貴野, 個心寒一寒, 預備被鋸... 但係如果好食, 百幾蚊就百幾蚊啦吉列豚定食係我的選擇, $148 有塊吉列豬, 露筍卷, 炸南瓜, 椰菜絲沙律同飯一碗, 吉列豬扒的味道好淡, 要完全依靠個汁先有味, 豬扒係鬆化的, 不過好乾同太瘦, 只係一般的, 露筍小卷都係麻麻地, 反而椰菜沙律切得好幼, 個汁都好味, 但係只得個汁好味邊有用?七折左加一$110多啲, 但係同一般日式吉列豬扒委實沒有分別, 又點會令我再來?
於是就上去食

2009-07-07 37 瀏覽
行完旺角,想食日本野,search到呢間好似幾特別,於是入去一試,而且用hsbc信用卡仲有免費炸南瓜一客。我地2個人一齊都叫左吉烈豬柳定食。個女部長可能知我地第一次黎,於是教我地面前個3樽醬汁既使用方法。估唔到仲可以自行親手磨芝麻,pik lik pat lat 咁好好玩。飯可以任加,椰菜絲都係,加上醬汁一齊食,好好食呢。好飽。

飯可以任加,椰菜絲都係,加上醬汁一齊食,好好食呢。好飽。
手磨芝麻
吉烈黑豚豬柳
豬扒醬+沙津汁
定食全貌
2009-07-06 17 瀏覽
今日出左旺角既朗豪坊由於我同貓爸都唔知食咩好既關係...睇睇下貓爸就提議去食"吉列"野個間試試睇睇水牌就上左去11樓既近又...入去到得2台人係度...全場都好吉!!我地睇下有咩好食啦...我就叫左個吉到蝦定食貓爸就叫左個自選:吉列豚肉, 露"信"卷,蕃茄,吉列蕃薯,咖啡凍另外再叫左忌廉蝦薯餅, 松葉蟹薯餅個吉列豚肉好唔得...好勁雪藏味!!唔止入口有陣味, 就連聞都聞得出咁先救命!!d蝦又唔得...熟得制!!最好得個咖啡凍...不過佢俾個叉我"吉"...係可以成舊"吉"起...即係太多魚膠粉!!而Waiter都唔得成日都失蹤既!!拎個甜品就等左佢15分鐘問佢d豚肉咁大雪味, 佢就同我講...可能真係雪得太耐!!邊有WAITER咁架??
今日出左旺角既朗豪坊
由於我同貓爸都唔知食咩好既關係...
睇睇下貓爸就提議去食"吉列"野個間試試
睇睇水牌就上左去11樓既近又...
入去到得2台人係度...
全場都好吉!!

我地睇下有咩好食啦...
我就叫左個吉到蝦定食
貓爸就叫左個自選:
吉列豚肉, 露"信"卷,蕃茄,吉列蕃薯,咖啡凍

另外再叫左忌廉蝦薯餅, 松葉蟹薯餅

個吉列豚肉好唔得...
好勁雪藏味!!
唔止入口有陣味, 就連聞都聞得出咁先救命!!
d蝦又唔得...
熟得制!!

最好得個咖啡凍...
不過佢俾個叉我"吉"...
係可以成舊"吉"起...
即係太多魚膠粉!!

Waiter都唔得
成日都失蹤既!!
拎個甜品就等左佢15分鐘
問佢d豚肉咁大雪味, 佢就同我講...可能真係雪得太耐!!
邊有WAITER咁架??
2009-07-05 18 瀏覽
買咗戲票睇<<變形金剛>>, 記起呢度開咗間吉列專門店, 但又一直都未來試過, 就去試吓啦!!!星期五晚八點去到, 都幾多人, 等咗半個鐘先有位.......同女友兩個人, 叫咗:1. 吉列豚肉+吉列蝦 定食2. 吉列咖哩芝士豬柳飯3. 松葉蟹薯餅豚肉炸得唔錯, 唔會太乾, 吉列蝦炸得好好, 保持到蝦身味道, 炸漿唔會太厚, 抵讚薯餅 ok 啦, 喜歡薯餅的朋友可以試吓至於個 "吉列咖哩芝士豬柳飯"......簡單來講, 可以 skip 咗佢.......講講其他醬料 --- 有芝麻俾你磨, 個醬汁就同其他專門店差不多環境 --- 都幾舒服, 座位都幾寬敞服飾 --- 不過不失唯一不好, 如果唔係每位都叫定食的話, 飯同椰菜都唔會有得 refill.......太小家!!!吉列專門店不多, 所以難免會比較, 說實話, 食物方面都係世貿個間好味啲, 但其實呢度食物都不俗, 價錢又平一點, 最重要...呢度無咁多人, 唔使等咁耐埋單 $258

同女友兩個人, 叫咗:

1. 吉列豚肉+吉列蝦 定食
2. 吉列咖哩芝士豬柳飯
3. 松葉蟹薯餅

薯餅 ok 啦, 喜歡薯餅的朋友可以試吓

講講其他
醬料 --- 有芝麻俾你磨, 個醬汁就同其他專門店差不多
環境 --- 都幾舒服, 座位都幾寬敞
服飾 --- 不過不失

埋單 $258
2009-07-03
  • 吉列蝦
2009-07-04 25 瀏覽
某日食左藥,但又想食餐飯,聽同事講呢間都OK Wor,當然去試新野啦=)叫左個最好賣既吉列千層豬柳。芝士唔算好濃,而千層豬扒都有八九層既,最可取既係唔算骨肉分離,同埋佢既豚汁(即肉片麵湯啦)真係好得,既有麵豉湯既味,黑豚既肉汁都加埋去*服務算係普通一般而已,最好而有印象都係帶位那個@@"
某日食左藥,但又想食餐飯,
聽同事講呢間都OK Wor,當然去試新野啦=)

叫左個最好賣既吉列千層豬柳。
芝士唔算好濃,而千層豬扒都有八九層既,
最可取既係唔算骨肉分離,同埋佢既豚汁(即肉片麵湯啦)
真係好得,既有麵豉湯既味,黑豚既肉汁都加埋去*

服務算係普通一般而已,最好而有印象都係帶位那個@@"
2009-07-03 13 瀏覽
之前試過一次,水準一般,行過見到好似出咗新嘢,於是再入去試吓,點知竟然大有進步!招牌菜千層吉列黑豚(芝士味),芝士好似轉咗,比上次更有芝士味,最重要夠熱,食落唔油,不過就要等得耐啲.至於新嘢咖哩黑豚芝士飯定食,幾好食、份量又多,跟餐湯烏冬都幾滑,可惜偏淡.服務都算滿意,環境非常清潔,整體比上一次好.

最重要夠熱,食

落唔油
,不過就要等得耐啲
.至於新嘢咖哩黑豚芝士飯定食
,幾好食、份量又多,跟

2009-07-02
2009-07-02 2 瀏覽
行經朗豪坊,等升降機時見到廣告,一番商議後決定前往一試,到達門口時人不多,當時 7 點,我地被安排坐個比較靜既卡位,打開餐牌一睇,有最愛既芝士,於是 …千層芝士定食:一層層熱辣辣既豬扒夾住芝士係入面,口感幾好! 香蔥豬扒定食:個汁香而不膩,陣陣蔥香帶出豬扒既鮮肉味!黑豚漢堡定食:好鬆軟,應該係手打肉碎做,但我就唔明點解有芝士牛漢堡,卻冇芝士豬漢堡… 滑蛋豬定食:同出面食個 D 冇咩分別,唯獨是個汁係比較多,中意汁撈飯既朋友就岩哂! 整體上都滿意!!! 不過講明黑豚專賣店,梗係豬扒出名 d 既,都唔需要太計較了。

芝士,於是 …

千層芝士定食:一層層熱辣辣既豬扒夾住芝士係入面,口感幾好!

香蔥豬扒定食:個汁香而不膩,陣陣蔥香帶出豬扒既鮮肉味!

整體上都滿意!!!

不過講明黑豚專賣店,梗係豬扒出名 d 既,都唔需要太計較了

2009-06-26
慶祝紀念
紀念日
2009-06-21 12 瀏覽
近又吉列黑豚專賣店係一間我未試過的新店, 去到門口其實有點由而, 因為價錢都幾貴不過抱住一試的心態, 百幾蚊就百幾蚊啦, 叫左一客吉列芝士漢堡豚肉, 果然百幾蚊都真係會俾番百幾蚊的質素比你, 味道唔錯呢 一塊大大塊的芝心漢堡扒切開四小件, 每件都讓我品嘗鬆化的吉列豬扒美味, 件豬扒肉質上乘, 雖然係炸的, 但係仲保留到肉汁在其中, 加上有味道幾香的芝士, 好食呢! 另外切得好幼的椰菜絲溝埋沙律汁食, 口感同味道都很好! 值得一提係個凍豆腐, 係跟餐的, 幾好食架, 唔好唔食呀, 唔係就side左喇價錢係幾高, 加埋一要百七蚊, 不過都幾好食!

價錢係幾高, 加埋一要百七蚊, 不過都幾好食!