2022-08-20
聽聞科學園有好多隱世美食餐廳,所以趁放假同朋友揸車入去覓食,今次揀咗一間以創新有特色為主嘅中菜餐廳。🍲前菜前菜分別有檸檬鳳爪同滷水豆腐,鳳爪酸酸甜甜特別開胃,豆腐都不錯,如果滷水味再重味,就更加好。🍲爆汁乳鴿乳鴿肉汁鮮嫩,火候剛好,好Juicy,唔需要加鹽,都好夠味。🍲氣鍋雞氣鍋雞湯最有驚喜,竟然係用小茶壺裝住啲雞湯,再用茶杯飲湯,別有一番滋味,雞湯味道濃郁,忍唔住一杯又一杯。🍲田園盆栽點餐時見到呢個名,以為只係一個普通嘅沙律,點知上菜嘅時候,忍唔住哇左一聲,超級有創意,底層有Oreo碎當係泥土,上面再有番薯、南瓜同啤梨,每一款都各有特色,超級推介。🍲火雲叉燒未上菜前好期待呢個叉燒,睇個名就知一定係超級特別,估唔到最後原來係係叉燒下邊點火,即場用火燒叉燒,叉燒肉質鮮厚,有肥有瘦,入口即融嘅感覺。🍲烈焰菠蘿炒飯菠蘿炒飯用最新鮮嘅菠蘿,混合瑤柱同蛋白,菠蘿酸酸甜甜,超級開胃,炒飯火候都好十足。🍲避風塘軟殼蟹軟殼蟹超級推介,不過味道偏辣,食唔到辣嘅朋友可能會難入口,避風塘配合軟殼蟹,味道一流。🍲甜品見到個名咁得意,都忍唔住即刻點嚟試吓,芝士蛋糕不過不失,隔離放隻好得意嘅熊仔啫喱,增添不少創意
🍲前菜
🍲爆汁乳鴿
🍲氣鍋雞
🍲田園盆栽
🍲火雲叉燒
🍲烈焰菠蘿炒飯
🍲避風塘軟殼蟹
🍲甜品
見到個名咁得意,都忍唔住即刻點嚟試吓,芝士蛋糕不過不失,隔離放隻好得意嘅熊仔啫喱,增添不少創意。