2022-12-11 534 瀏覽
大埔科學園雖然不是熱門餐廳林立, 但竟然俾我發現有一間不為人知非常高質的中菜。餐廳裝修簡單舒服,仲有室內同室外選擇, 室外水池景觀,幽靜又開揚,相信市區未必有一個咁好嘅環境。打開餐牌,圖片非常吸引,樣樣都想食。今晚就挑選佢哋主打菜。爆汁乳鴿乳鴿炸得香脆,肉汁多,外脆內軟。滷水豆腐滷水入味,豆腐滑溜。慢煮醉鮑魚鮑魚脆口,酒味香濃。牛油果蝦春卷健康牛油果,混合新鮮蝦仁,春卷炸得香脆。農場燒鵝食燒鵝,最重要係塊皮,燒得香脆,鵝肉鮮味嫩滑,配上酸梅醬汁,解除油膩。汽鍋雞用紫砂茶壺奉上,能夠keep 到湯水熱度。椰子瘦肉燉湯,非常之濃郁,味道鮮甜,我最鍾意嘅其中一道菜。避風塘軟殼蟹炸得甘香,非常惹味,用上大大的軟殼蟹,非常有口感。三蝦豆苗用上蝦乾,蝦米,櫻花蝦炒成,豆苗鮮嫩, 非常有創意。農仔荷葉飯一向喜歡荷葉的香味,先用蝦仁冬菇炒香,再用荷葉包起去焗,每一粒飯都都有荷葉香味。流心綠茶芝麻球一口咬落芝麻球有綠茶流心,又有芝麻味又有綠茶味,又不太甜,熱茶係最好配搭椰香拉絲扭花式薄薄香脆再佈滿椰絲,好味。不得不提佢哋既茶,非常好飲,凍茶系列有白桃烏龍,菊花普洱支裝奉上,清幽香味濃,必定要飲😁另外佢哋

打開餐牌,圖片非常吸引,樣樣都想食。今晚就挑選佢哋主打菜。

爆汁乳鴿
乳鴿炸得香脆,肉汁多,外脆內軟。

滷水豆腐
滷水入味,豆腐滑溜。

慢煮醉鮑魚
鮑魚脆口,酒味香濃。

牛油果蝦春卷
健康牛油果,混合新鮮蝦仁,春卷炸得香脆。

汽鍋雞

避風塘軟殼蟹
炸得甘香,非常惹味,用上大大的軟殼蟹,非常有口感。

三蝦豆苗
用上蝦乾,蝦米,櫻花蝦炒成,豆苗鮮嫩, 非常有創意。

農仔荷葉飯

流心綠茶芝麻球

椰香拉絲
扭花式薄薄香脆再佈滿椰絲,好味。

另外佢哋廚師班底非常之厲害,係由高級餐館「利苑」,所以質素同埋創意都非常有保證。

朋友們決定下次再來,已經揀定菜色「鐵板叉燒」「火焰菠蘿炒飯」「魚公火箭筒」…創意名字創意菜式,但卻保留傳統煮法及新鮮食材。
  • 三蝦豆苗
  • 牛油果春卷
  • 白桃烏龍
  • 農場燒鵝
  • 慢煮醉鮑
2022-12-08 31 瀏覽
📍農 Farm Restaurant有時都想去寧靜d既地方食飯,科學園其實都開左好多唔同種類既餐廳,今日就揀左呢間特色中菜館,菜式除左好適合打卡之外,味道都好一流。👅爆汁乳鴨乳鴨外皮燒到好香脆,入面熱辣辣仲好Juicy,食完都唔會好油膩👅慢煮醉鮑冰鎮鮑魚爽口彈牙,食到酒香,都算大隻。👅酒香牛舌牛舌係超級厚切,每一塊都好大件,肉質軟腍但都有d咬口,食入口有陣陣既酒香味。👅BB雞BB雞係外型好得意既叉燒包,咁得意真係唔忍心咬。叉燒份量適中,上台時都好夠熱。👅農場燒鵝份量意外地多,外皮都燒到好香,d肉汁流曬出黎,肉質結實,鵝味香濃,配上酸梅醬一齊食就唔會太膩。👅氣鍋雞燉湯用左中國茶壺裝住,氣鍋雞材料有椰子同瘦肉,倒出黎既湯呈奶白色,味道清甜,有好香濃既椰子味,飲完都覺得好滋補暖胃。👅避風塘軟殼蟹上台已經睇得出好有大排檔既味道,軟殼蟹都好大隻,炸得都好酥脆,少少辣味而且非常惹味。👅蜑家水果粟用左日本白面粟米同辣椒炸蒜一齊炒,粟米炒完都仲好甜,咬入口都好爽脆,辣辣又幾惹味。👅烈焰菠蘿炒飯原個菠蘿都比火燒住咁上台,果然夠架勢,切開菠蘿頭,入面裝滿金黃色既炒飯,細細粒既菠蘿再加埋蛋白一齊炒,食完都好
📍農 Farm Restaurant

👅爆汁乳鴨

👅慢煮醉鮑
冰鎮鮑魚爽口彈牙,食到酒香,都算大隻。

👅酒香牛舌

👅BB雞

👅農場燒鵝

👅氣鍋雞

👅避風塘軟殼蟹

👅蜑家水果粟

👅烈焰菠蘿炒飯
原個菠蘿都比火燒住咁上台,果然夠架勢,切開菠蘿頭,入面裝滿金黃色既炒飯,細細粒既菠蘿再加埋蛋白一齊炒,食完都好開胃。

👅貓山王榴槤
外表己經好得意可愛,鐘意食榴槤既一定唔可以錯過,呢個榴槤布甸食入口都食到少少榴槤肉,而且榴槤味都好夠。

👅流心綠茶芝麻球
芝麻球炸到熱辣辣,口感酥脆,咬開入面仲有流心既綠茶餡,食左兩舊已經好滿足。

👅瑰麗堂煌 + 桂花烏龍
自家制冷泡茶茶味都幾香,岩岩好用黎消滯解膩。
2022-12-06 44 瀏覽
媽媽突然好想食乳鴿,於是帶了她去我家附近科學園的農中菜館, 哪裏的乳鴿只是36元一隻,非常抵食。這店有室內和室外, 室內環境舒適 ,室外可欣賞湖景。 爆汁乳鴿乳鴿外脆內鮮嫩, 一口咬下汁液溢出,名副其實的爆汁乳鴿, 好味又抵食。魚香茄子與一般的魚香茄子不同,茄子是先炸過,外脆內軟,上面鋪上惹味的碎豬肉,一個字,正。烈焰菠蘿炒飯侍應點起原個的菠蘿炒飯, 造成烈焰的效果, 很吸引,內裏的瑤柱菠蘿蛋白炒飯, 酸酸甜甜醒胃又香口。家鄉蟹粥軟綿綿的粥底, 加上鮮甜的蟹肉 ,媽媽非常愛吃,一口氣把整碗粥吃掉。田園盆栽是一道非常精緻的甜品點心, 盆栽上有啤梨,南瓜和番薯,盆栽的泥是用oreo餅碎造成的,栩栩如生, 是打卡必選。

魚香茄子

家鄉蟹粥

田園盆栽

2022-12-05 182 瀏覽
星期五約左閨蜜去食飯,之前商議左去科學園食「農」,因為之前我食過覺得環境同食物質素都好好,跟唔同既食腳食又有唔同既感覺,加上樓底高座得比較舒服🤭所以我地早早入到科學園行左一陣,喺海傍吹吹風傾下計,跟住入座再慢慢傾😂用QR Code 落單真係容易比自己怒點,因為樣樣都好吸引,樣樣都想試,結果呢————如圖😂前菜系列檸檬鳳爪-佢竟然用咸檸檬🍋少少酸咸咸地勁開胃,估唔到咁出色!慢煮鮑魚😏係咪玩驚喜先!明明係慢煮花雕鮑魚黎喎!凍凍的又夠爽,花雕味入哂落去,勁滋味!點心-幻彩蝦餃其實之前我已經食過一次,回訪都要再點😜除左佢靚靚勁打卡外,佢入面係好飽滿既蝦肉,😍真係高質架!招牌乳鴿大大隻夠入味,一人半隻岩岩好❤️肉骨茶😱原來佢地個肉骨茶咁好飲,胡椒味好正感覺好補身,一人一壺係應該要架!火雲叉燒必點系列!份量目測好似不多,其實件件厚身,有火燒一燒過焦焦脆脆,亮點喺佢地個叉燒汁,完美地將件叉燒味道昇華💕漁公大箭桶本身唔知係咩黎🤣貪得意點下,原來係原隻魷魚仔不劏既情況下去燒,魷魚🦑面有辣粉,所以有點辣但惹味,入面好多啫喱狀,係咪可以補我骨膠原架?南瓜素盒清清的配搭一下,中和後再戰美食😏農家糯米飯我強烈推薦

前菜系列

檸檬鳳爪-
佢竟然用咸檸檬🍋少少酸咸咸地勁開胃,估唔到咁出色!

點心-幻彩蝦餃

招牌乳鴿
大大隻夠入味,一人半隻岩岩好❤️

肉骨茶

火雲叉燒

漁公大箭桶

南瓜素盒
清清的配搭一下,中和後再戰美食😏

農家糯米飯
我強烈推薦大家要試這個,無論臘味質素或是糯米飯嘅煙靭度,都係一等一既!

甜品系列
貓山王榴槤-榴槤控來吧!上層係重重
榴槤味,仲係有榴槤肉架!下層係班蘭味,🫠個心溶左了!

椰香拉絲
春卷皮扭紋後去炸,掛上蜜糖同椰絲!完美終結🤭

侍應姐姐推薦我地試下佢地既冷泡茶,我地選擇左白桃烏龍同菊花普里,果然無令人失望,茶包滿滿材料,味道濃而清香☺️

^ 設有加一服務費
  • 貓山王榴連
  • 慢煮鮑魚
  • 檸檬鳳爪
2022-12-04 495 瀏覽
今日來白石角探朋友,順便去科學園食飯,呢間餐廳係朋友推薦,分咗室外同室內座位,如果日頭嚟食飯一定要坐外面,望住科學園嘅水池景好靚。💕滷水豆腐滷水味好香,食落豆腐好滑身又香滷水味。同埋滷水豆腐份量多又大件。💕慢煮鮑魚冰鎮鮑魚好大隻,好有咬口又唔會太韌,醬汁香濃好入味😋。💕乳鴿乳鴿原汁原味,外皮燒到脆卜卜,內裏熱辣辣超多肉汁🤤,好香口,油香濃郁但唔油膩,必食推薦👍🏻💕幻彩蝦餃幻彩蝦餃有三款唔同顏色❤️💙💛,仲有金箔做點綴,淨係賣相已經好吸引😍。咬落蝦餃水晶皮簿身帶點煙靭,蝦肉好大件又爽口,入口好滿足。💕農場燒鵝好大隻,分量十足,外皮燒到好香,內裏肉質結實,鵝味香濃,調味啱啱好唔會太鹹,配上酸梅醬一絕🤩必食推薦👍🏻💕燉湯-氣鍋雞🥥完全估唔到燉湯會用咗中國茶壺做擺設😍 氣鍋雞用咗椰子同瘦肉熬製,椰子煲成奶白色,好香濃椰子味,好清唔油膩,清甜鮮美,健康暖胃,非常滋補,啱晒冬天呢個季節飲,必食推薦👍🏻💕避風塘軟殼蟹🦀上碟已經已經聞到好香嘅避風塘味,用咗大量嘅炸蒜同麵包糠,軟殼蟹好大隻,炸得好酥脆又唔會好油膩,非常香脆惹味,少少辣好惹味,撈飯食真係一流🤩💕三蝦豆苗豆苗炒得剛剛好,翠綠爽嫩,再配上三蝦乾

💕滷水豆腐

💕慢煮鮑魚
冰鎮鮑魚好大隻,好有咬口又唔會太韌,醬汁香濃好入味😋。

💕乳鴿
乳鴿

💕幻彩蝦餃
幻彩蝦餃

💕農場燒鵝

💕燉湯-氣鍋雞🥥

💕避風塘軟殼蟹🦀

💕三蝦豆苗
豆苗炒得剛剛好,翠綠爽嫩,再配上三蝦乾好鹹香,一來突出豆苗嘅鮮味,二來溝埋一齊食特別有口感。

💕烈焰菠蘿炒飯🍍
原個菠蘿上再點火 🔥 ,儀式感滿分,菠蘿挖空,裏面係滿滿的炒飯,炒到金黃色好香,粒粒分明,配上菠蘿好開胃。

💕貓山王榴槤
鍾意食榴槤嘅朋友一定要叫呢款甜品😎 賣相勁可愛,係榴槤造型嘅布甸。榴槤味好重味,而且入口又滑身,食落一啖又啖,食唔停呀。
貓山王榴槤

💕綠茶流心芝麻球🍵
炸到熱辣辣脹卜卜,外面加咗香脆嘅芝麻,口感酥脆,咬開入面爆出香濃綠茶流心餡,香甜可口。
綠茶流心芝麻球

💕白桃烏龍/桂花烏龍
食左咁多野要飲返枝冷泡茶消消滯,茶味幾香,中間夾帶白桃/桂花香氣。

整體食物質素非常高質,菜式夠晒創意,中菜夠哂鑊氣;環境舒適;服務態度積極友善,上菜速度超快,值得推薦。
乳鴿
幻彩蝦餃
貓山王榴槤
綠茶流心芝麻球
2022-12-03 309 瀏覽
踩單車經過科學園,會見到湖邊開咗呢間中菜館,空間感十足,有室內同埋戶外嘅位置,戶外直接欣賞到湖景好chill🏞,夜晚仲有燈飾佈置🌟,感覺好relax☺️。但近排天氣有啲凍,所以就坐咗室內嘅位置😝。 店裡面有好多得意公仔造型嘅包點🤗,而且店員都好熱情咁推介佢地嘅招牌菜,食過真係樣樣都有番咁上下水準👍,特別係👉爆汁乳鴿、酒香牛舌、氣鍋雞同埋避風塘軟殼蟹👈,味道得特別出色😋。 ❤爆汁乳鴿乳鴿色澤好靚,皮脆肉厚,咬一口熱辣辣嘅肉汁咇曬出嚟,非常之香口🤩。另外餐廳有埋手套,可以攞住大啖食又唔使整污糟隻手🤗。 ❤氣鍋雞用紫砂茶壺裝住夠曬特色,裏面其實係椰子雞湯🥥🐥。椰香味道濃郁,倒入細細杯茶杯裏面飲,一杯一啖,好似飲極都飲唔曬咁🤣,份量都唔少。 茶壺入面仲有好多椰子肉同埋雞肉,真材實料😍。 ❤鹵水豆腐豆腐大塊而且好軟滑,外皮有濃濃嘅鹵水香味。 ❤酒香牛舌每一塊牛舌都又厚又大舊,入口有好濃郁嘅酒香味 🍷,肉質非常之軟腍,有少少鎮江肴肉嘅質感。 ❤土炮雪茄其實係蒜蓉蝦春捲,整到好似雪茄咁樣,好明顯就係需要攞嚟影相打卡嘅😚,餡料蝦肉好新鮮彈牙。 ❤火雲叉燒好有睇頭嘅一道菜,火焰叉燒,叉燒有燶邊好香脆,大大

❤爆汁乳鴿

❤氣鍋雞

❤鹵水豆腐
豆腐大塊而且好軟滑,外皮有濃濃嘅鹵水香味。

❤酒香牛舌

❤土炮雪茄

❤火雲叉燒
好有睇頭嘅一道菜,火焰叉燒,叉燒有燶邊好香脆,大大塊而且肥瘦適中😋。

❤避風塘軟殼蟹
我覺得呢樣真係整得好出色,避風塘蒜粒好乾爽,粒粒分明,入面加咗紅椒同豆豉炒,而且好夠辣🔥,非常之惹味。食得辣嘅朋友一定要試一試,軟殼蟹好酥脆,但係一d都唔油膩😋。

❤南瓜素盒
賣相好靚😲,一個南瓜仔裝住一啲雜菇,係一碟好吸睛嘅素菜,而且南瓜肉係軟軟地嘅可以嚟同啲菇粒一齊食。

❤烈焰菠蘿炒飯
又係一個火焰之作,一上檯會比客人拍一拍片先🔥。 菠蘿好大個,入面係滿滿嘅炒飯,瑤柱同埋蛋白嘅份量好多,菠蘿又甜又多汁🤩。一個菠蘿炒飯係足夠三個人食嘅份量😝。

❤貓山王榴蓮
鍾意食榴槤嘅朋友一定鐘意呢款甜品,質感就好似鮮奶布丁咁樣,榴槤嘅香味非常之濃郁,質感軟綿綿☺️。

❤椰香拉絲
呢個係薄脆蛋散上面加咗少少芝士🧀同埋椰絲,椰香味好突出。

❤冷泡茶
揀咗白桃烏龍同埋瑰麗堂皇,前者香甜,後者玫瑰味突出🌹,而且係冇加糖嘅,係比較健康嘅飲品。
2022-12-01
  • 避風塘軟殼蟹
  • 酒香牛舌
  • 爆汁乳鴿
👧🏻😋👅🍽✨超高質湖景餐廳 餐點包羅萬有 😙-農 🇭🇰 沙田科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖 🇭🇰-🌿睇門面有燒味掛出黎, lunch time又有俾打工仔既抵食燒味飯, 原來內有乾坤唔只係燒味鋪🌿點心精緻環境舒適, 仲有望住湖景食飯既戶外位, 室內環境都好舒適樓底又高, 岩晒家庭/朋友聚會-涼菜🥗💯檸檬鳳爪 $48 無骨鳳爪啖啖肉又爽口, 酸酸地好開胃💯酒香牛舌 $78 超厚身但唔會太硬, 一食落就好香濃酒香滲出-點心🫔✨牛油果蝦春卷 $48 好少見呢個配搭, 好鐘意! 春卷炸皮包住牛油果蓉再包住大大粒蝦肉, 果蓉即時令口感更清新同帶出蝦鮮味-燒味🥓💯火雲叉燒 $238 招牌菜! 碟底有酒, 上碟時點火打卡岩晒, 燒完個邊燶燶地超香口, 肥既部份膏位好爽口超邪惡-燉湯🍲✨氣鍋雞 $78 用個小壺同兩個杯仔上, 超級好味, 個椰子好清甜, 加上新鮮雞熬製, 每杯倒出都滲少少雞油雞汁, 飲到停唔到口-主食🍗💯爆汁乳鴿 $68 油光滿面皮脆肉嫩仲好多肉, 而d肉係超香鴿油味同好juicy💯避風塘軟殼蟹 $108 避風塘料多到遮晒d蟹, 但撩起時發現都好多舊好大舊勁足料,
👧🏻😋👅🍽✨

燒味🥓

燉湯🍲

主食🍗
爆汁乳鴿

💯避風塘軟殼蟹 $108 避風塘料多到遮晒d蟹, 但撩起時發現都好多舊好大舊勁足料, 每寸蟹肉都炒到入味香口, 殼係堅軟啖啖肉

💯三蝦豆苗(時令) $88 蝦米蝦乾櫻花蝦, 豆苗好bb好甜好腍, 有少少薑粒炒香

粉麵飯🍛

✨農仔荷葉飯 $98 多餸少飯有蝦有雞, 因為足料而好濃味但唔係鹹, 真係粒粒飯都食得出荷葉香
甜品🍧
甜品

💯柚子花精凍 $28 靚同超好味, 有勁多酸味味既柚子肉令整體唔會太甜太膩
💯椰香拉絲 $28 脆到痴線! 薄版脆麻花, 上面有椰絲好香, 仲扭左先炸令口感更豐富
飲品(冷泡茶)🍵

✨瑰荔堂煌 $28 都有啲餸係辣辣地, 飲熱茶搞唔掂都要叫冷泡茶😂 荔枝玫瑰好優雅既味道
✨白桃烏龍 $28 烏龍底好香飲落淡淡荔枝果香
甜品
2022-11-24 498 瀏覽
假日想同屋企人食個中餐又唔想咁悶成日飲茶食小菜科學園呢間摩登中菜館.對正大大個河景,好chill 好relax戶外座仲可以放狗狗食物仲要好有心思,保有農家菜天然味道既概念用新潮既烹調方法或者造型呈現__________________________🔹 蜑家水果粟 $78👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌用左本地種植,被美譽為粟米刺身既日本白粟米甜度非常高,無渣就一定架喇粟米無炒至全熟,仲保留少少爽脆口感加上四川辣椒同海量咁多既炸蒜快炒,辣辣地幾惹味.🔹 爆汁乳鴿 $68👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️外皮炸得幾脆身同埋真係好似個名講既咁乳鴿一咬開好爆汁,肉又幾嫩.🔹 氣鍋雞 $78👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌘🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️上枱既時候係一個陶瓷茶壺同茶杯🍵都未load到係咩,倒出黎係濃度好高既雞白湯非常非常鮮味一杯一啖,倒極都好似仲有.壺入面仲有埋雞脾肉唔似湯渣,食落仲幾有雞鮮味係我全晚最最欣賞既菜式.🔹 土炮雪茄 $68👰🏻:🌕🌕🌕🌘🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️造型好特別,特登做
假日想同屋企人食個中餐
又唔想咁悶成日飲茶食小菜
科學園呢間摩登中菜館
對正大大個河景,好chill 好relax

戶外座仲可以放狗狗
食物仲要好有心思,保有農家菜天然味道既概念
用新潮既烹調方法或者造型呈現
__________________________
🔹 蜑家水果粟 $78

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ❌
用左本地種植,被美譽為粟米刺身既日本白粟米
甜度非常高,無渣就一定架喇
粟米無炒至全熟,仲保留少少爽脆口感
加上四川辣椒同海量咁多既炸蒜快炒,
辣辣地幾惹味
🔹 爆汁乳鴿 $68

👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
外皮炸得幾脆身
同埋真係好似個名講既咁
乳鴿一咬開好爆汁,肉又幾嫩
🔹 氣鍋雞 $78
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌘
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑

上枱既時候係一個陶瓷茶壺同茶杯🍵
都未load到係咩,倒出黎係濃度好高既雞白湯
非常非常鮮味
一杯一啖,倒極都好似仲有

壺入面仲有埋雞脾肉
唔似湯渣,食落仲幾有雞鮮味
係我全晚最最欣賞既菜式
🔹 土炮雪茄 $68
👰🏻:🌕🌕🌕🌘🌑
Keto friendly: ⭕️

造型好特別,特登做到個春卷皮好深色
仲要特登整左啲煙碎
🔹 烈焰菠蘿炒飯 $128
👰🏻:🌕🌕🌕🌘🌑

非常打卡able 既菜式
上枱會即場點火
火燒原個菠蘿,相當有睇頭
裡面既炒飯加入左新鮮起出黎既菠蘿肉

炒得唔錯,不過可能食慣泰式菠蘿炒飯
如果有埋炸腰果同肉鬆就perfect la

好多動物外型既包點

連個榴連都慢慢雕佢啲刺
好欣賞咁有心機
  • 氣鍋雞
點先為止 #隱世美食😲?「農 Farm Restaurant」餐廳主打一系列正宗又摩登嘅農家菜,無論係點心定小菜都係經過大廚嘅精心設計,碟碟都係巧手之作,玩味十足;餐廳選址沙田科學園,雖然位置偏僻,但勝在環境夠靚,望住一望無際嘅吐露港,邊嘆美景邊嘆美食,絕對係「chill」級推介!重點推介頭盤小食「慢煮鮑魚」,以花雕酒醉汁浸泡,冰鎮後口感彈牙,作為前菜非常開胃。另外,不得不提另一招牌菜式 -「火雲叉燒」,半肥瘦嘅叉燒厚薄適中,外脆內軟,上枱時店員仲會即場幫叉燒點火加熱,令外皮更香脆,肉汁更鎖水!「土炮雪茄」同「貓山王榴槤」精緻度滿分,味道亦爆燈,絕對係打卡一流呀!🍽️ 滷水豆腐🍽️ 慢煮鮑魚🍽️ 爆汁乳鴿🍽️ 肉骨茶🍽️ 土炮雪茄(蒜茸蝦)🍽️ 火雲叉燒🍽️ 漁公大箭桶🍽️ 南瓜素盒🍽️ 烈焰菠蘿炒飯🍽️ 貓山王榴槤🍽️ 流心綠茶芝麻球🍽️ 白桃烏龍冷泡茶 &瑰麗堂皇冷泡茶📍農 Farm Restaurant @farmrestauranthk📷 SONY A7IV @sonyhongkong✨see more ✈️🍽 @brandeneatdahouse

🍽️ 滷水豆腐
🍽️ 慢煮鮑魚
🍽️ 爆汁乳鴿
🍽️ 肉骨茶
🍽️ 土炮雪茄(蒜茸蝦)
🍽️ 火雲叉燒

2022-11-19
  • 慢煮鮑魚
  • 貓山王榴槤
2022-11-22 85 瀏覽
趁着天氣好,去科學園逛一逛,行到肚餓就去飲個茶,食吓小菜❤️❤️🤩小食雙拼 叫了滷水豆腐同慢煮鮑魚。飲茶都有鮑魚食🫣🫣鮑魚口感軟腍,滷水豆腐好入味同好滑🤤🤤🤩乳鴿 皮脆肉嫩🤣燒得很香! 肉汁泌晒出嚟☺️☺️🤩氣鍋雞燉湯雞味很重,仲有椰子味🥹兩個人飲份量剛好👌仲要係茶壺🫖上,古色古香🥰🤩BB雞形狀qq!!! 入面係有叉燒餡架!打卡啱哂!😀🤩農場燒鵝燒鵝好難整得好食,除了要燒得皮脆,仲要火候掌控得好先會肉嫩🤓🤩避風塘軟殼蟹炒得很有風味💕💕辣辣地,好香脆😝😝仲有蟹膏添啊🥳🤩三蝦豆苗有櫻花蝦、蝦米、蝦乾😆豆苗幼嫩😋清一清腸胃🤭🤩烈焰菠蘿炒飯已經很飽了!菠蘿的酸甜增添了炒飯的層次🫣🤩貓山王榴槤完全係榴槤控必叫!勁香榴槤味呢☺️🤩牛榛仔朱古力流心流到出晒嚟,諗起都正呀😍😍冷泡茶🤩瑰麗堂堂🤩桂花烏龍茶味香,清清淡淡,消滯一下😗

🤩小食雙拼

🤩乳鴿
皮脆肉嫩🤣燒得很香! 肉汁泌晒出嚟☺️☺️

🤩氣鍋雞燉湯

🤩BB雞
形狀qq!!! 入面係有叉燒餡架!打卡啱哂!😀

🤩農場燒鵝

🤩避風塘軟殼蟹
炒得很有風味💕💕辣辣地,好香脆😝😝仲有蟹膏添啊🥳

🤩三蝦豆苗
有櫻花蝦、蝦米、蝦乾😆豆苗幼嫩😋清一清腸胃🤭

🤩烈焰菠蘿炒飯
已經很飽了!菠蘿的酸甜增添了炒飯的層次🫣

🤩貓山王榴槤
完全係榴槤控必叫!勁香榴槤味呢☺️

🤩牛榛仔
朱古力流心流到出晒嚟,諗起都正呀😍😍

冷泡茶
🤩瑰麗堂堂
🤩桂花烏龍
茶味香,清清淡淡,消滯一下😗
🍪【#沙田】農 Farm Restaurant 💥科學園湖畔中菜廳 主打精緻農家菜💥.🍪由沙田🚴🏻‍♀️踩單車入大尾督,途中經過科學園可以邊🥰嘆美食,邊欣賞🚤湖景!「農」主打農家菜,菜式精緻兼著重天然味道。位置易揾,喺正湖邊🥇金蛋隔離。~~~~~~~~~~~~~🍽滷水豆腐 白豆腐好嫩滑,口味淡身健康。.🍽慢煮醉鮑 鮑魚彈牙爽口,酒味偏重。.🍽爆汁乳鴿(推介) 好多人叫嘅招牌乳鴿,幾軟身。.🍽幻彩金鉑蝦餃 打卡一流嘅精緻點心,蝦肉扎實大件,皮可以再薄啲。.🍽農場燒鵝(推介‼️) 鵝皮又厚又多汁,咬落啖啖肉好滿足!.🍽肉骨茶 藥材味幾特出,對我嚟講太濃。🫖白桃烏龍冷泡茶🫖桂花烏龍冷泡茶.🍽避風塘軟殼蟹 即叫即炸好新鮮,酥香可口。有勁多炸蒜粒調味,香辣惹味。軟殼蟹份量亦好慷慨,唯獨有啲切得太碎。.🍽三蝦豆苗(推介‼️) 翠綠豆苗上灑滿蝦乾,入味得嚟唔過鹹。.🍽烈焰菠蘿炒飯(推介‼️) 唔少菠蘿炒飯係純粹用菠蘿裝飯,但呢個飯唔止菠蘿超有份量,而且絕非虛有其表!入面裝滿瑤柱蛋白炒飯,啖啖有香甜菠蘿肉,果肉味突出!.🍽貓山王榴槤 一個榴槤味布甸仔,比較漏。🍽綠茶流心芝麻球 好味,甜度適中。~~~~~~~~
🍪【#沙田】農 Farm Restaurant
💥科學園湖畔中菜廳 主打精緻農家菜💥
~~~~~~~~~~~~~
🍽滷水豆腐 白豆腐好嫩滑,口味淡身健康。

🍽慢煮醉鮑 鮑魚彈牙爽口,酒味偏重。

🍽爆汁乳鴿(推介) 好多人叫嘅招牌乳鴿,幾軟身。

🍽農場燒鵝(推介‼️) 鵝皮又厚又多汁,咬落啖啖肉好滿足!

🍽肉骨茶 藥材味幾特出,對我嚟講太濃。
🫖白桃烏龍冷泡茶
🫖桂花烏龍冷泡茶

🍽貓山王榴槤 一個榴槤味布甸仔,比較漏。
🍽綠茶流心芝麻球 好味,甜度適中。

~~~~~~~~~~~~~
🍪總結嚟講,食物味道唔錯,環境清幽舒適,係傾計休息好地方😆!
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:~$200 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 農 Farm Restaurant
@farmrestauranthk
2022-11-18
2022-11-21 75 瀏覽
加入去咗踩單車,途經科學園,所以就入咗去食過lunch ,我哋一大班人叫咗好多嘢share今次我哋叫咗個乳鴿,滷水豆腐,慢煮最鮑魚,土炮雪茄,火雲叉燒,汽鍋雞,慈菇臘味煲,三蝦豆苗,烈焰菠蘿炒飯,貓山王榴槤,朱古力牛榛仔,仲叫咗冷泡茶-菊花普洱,桂花烏龍小編推介滷水豆腐,超龍滷水味,豆腐都好滑,土炮雪茄就最適合打卡,可以扮吓土豪,裏面係蝦春卷,火雲叉燒肉質一啲都唔鞋新嘅感覺,侍應上台之前會淋啲火上去圍住啲叉燒,影相一流,汽鍋雞就係一個椰子雞湯,用咗個茶壺裝,客人可以用茶杯去飲湯,好得意😎,三蝦豆苗裏面有炸蝦乾,櫻花蝦再配上豆苗其實都幾好味,炸蝦乾配櫻花蝦好好味食唔停口!烈焰菠蘿炒飯,菠蘿裏面裝住瑤柱菠蘿蛋白炒飯,之後上檯嗰陣侍應又會點火,好震撼!🤣最後呢鍾意食榴槤嘅朋友可以叫貓山王榴槤mouse, 佢嘅造型都好可愛,而且又陣陣嘅榴槤香,由於做完運動之後太熱,我哋就叫咗冷泡茶去飲,茶味都好濃郁!

2022-11-17 62 瀏覽
今日帶咗媽媽去科學園食呢間人氣十足嘅農家菜,佢除咗食物質素高之外,仲玩味十足,好精緻好過癮🥰🥰慢煮醉鮑擺盤十分精緻,鮑魚食落爽口彈牙,感受到淡淡的花雕香好清新!檸檬鴈爪鳳爪脹卜卜,大大隻,酸酸甜甜,好開胃氣鍋雞必點之選!賣相好特別,用茶壺同茶杯仔上🍵燉湯喺奶白色,椰子嘅清甜完全融入到雞的鮮香味,雞肉燉得好綿軟,肉香帶甜。仲有滋陰補陽、清熱降燥的養生功效添👍👍幻彩金箔蝦餃超夢幻的造型,蝦餃上面仲放上金箔,好精美,蝦肉滿滿,新鮮彈牙,讚!烈烙波蘿炒飯-瑤柱菠蘿蛋白炒飯滿滿嘅炒飯裝咗喺原個菠蘿入面,上枱嘅時候侍應會將菠蘿外殼點燃,將菠蘿新鮮芬芳嘅果甜香未呈現,簡直係視覺、嗅覺、味覺嘅享受呀❤️爆汁乳鴿甾乳鴿香噴噴好嫩口,咬落好juicy,餐廳好貼心提供埋手套比客人,食起嚟嘅時候就夠晒方便😋避風塘軟殼蟹用了十足,炒得好惹味,又香又辣,配上炸到香脆嘅軟殼蟹,味道一流!大三蝦豆苗豆苗鮮嫩翠綠,三蝦分別有大蝦乾、櫻花蝦、蝦米令口感更層次分明流心綠茶芝麻球 脆卜卜嘅煎堆入邊釀滿流心綠茶餡,甜到啱啱好,推介!牛榛仔係兩個牛公仔造型嘅朱古力流心餡包,賣相1勁可愛,啱晒打卡😍😍最後仲叫咗兩支冷泡茶消滯解膩,今

慢煮醉鮑
擺盤十分精緻,鮑魚食落爽口彈牙,感受到淡淡的花雕香好清新!

檸檬鴈爪
鳳爪脹卜卜,大大隻,酸酸甜甜,好開胃

幻彩金箔蝦餃

烈烙波蘿炒飯-瑤柱菠蘿蛋白炒飯

爆汁乳鴿甾

大三蝦豆苗

流心綠茶芝麻球
脆卜卜嘅煎堆入邊釀滿流心綠茶餡,甜到啱啱好,推介!

牛榛仔

最後仲叫咗兩支冷泡茶消滯解膩,今餐真係大滿足🥰🥰
2022-11-16
2022-11-12 90 瀏覽
食物味道 4.5/5(大部分點心睇得又美味👍🏻)食物賣相 5/5食物推介1.雪茄,即蒜蓉蝦春卷,皮脆蝦靚有蒜蓉香😋2.烈焰菠蘿炒飯,如晚上光顧,效果應更突出,菠蘿上枱後侍應生會點火3.幻彩金鉑蝦餃皮薄餡靚其它點心也在水準以上,相當不錯👍🏻食物水準穩定度 不適用,首次光顧性價比 4.5/5室內環境 3/5(枱偏小,食物上桌後不大夠位置擺放,需要快吃以騰出空間,此外枱與枱之間的距離相當窄,出入就算多小心都會碰到鄰枱的隔板,加上這家食肆相當受歡迎,入座後不久即全店爆滿,因此環境上不大合心意。若單以食物水準計,應是回頭再回頭之選。)外望景觀 2/5衛生狀況 4/5服務質素 3.5/5訂位觀感(形式) 3.5/5(電話)泊車:科學園P2停車場
食物味道 4.5/5(大部分點心睇得又美味👍🏻)
食物賣相 5/5
食物推介
1.雪茄,即蒜蓉蝦春卷,皮脆蝦靚有蒜蓉香😋
3.幻彩金鉑蝦餃皮薄餡靚
其它點心也在水準以上,相當不錯👍🏻
食物水準穩定度 不適用,首次光顧
性價比 4.5/5
外望景觀 2/5
衛生狀況 4/5
服務質素 3.5/5
訂位觀感(形式) 3.5/5(電話)

泊車:科學園P2停車場
艇仔泡飯:料多,味道都出得幾好 !烈焰菠蘿炒飯:其實是個瑤柱菠蘿蛋白炒飯,上菜時燒一燒個菠蘿皮比你睇,加強個視覺效果,但炒飯較濕,同個菠蘿細,炒完個飯放番入個菠蘿度,所以個份量不足!雲吞湯麵:雲吞足蝦大粒,雲吞麵冇乜鹼水味,食落可以!行完科學園,坐低食個景都抵!不過價錢都有點貴!
艇仔泡飯:料多,味道都出得幾好 !

雲吞湯麵:雲吞足蝦大粒,雲吞麵冇乜鹼水味,食落可以!

行完科學園,坐低食個景都抵!不過價錢都有點貴!