2020-11-04
説實話,本來係想食呢間餐廳隔離間台灣野,奈何太多人等位,轉食越南野。一坐低見到個menu,竟然有5 courses meal in lunch,仲要有5款主菜揀,包括無骨雞黃薑飯、原隻軟殼蟹黃薑飯、Pho等,另外有2款小食,包括牙車快沙律或無骨鳳爪、椒鹽脆蛋魚柳或手撕雞檬紙卷; 餐湯(牛骨、雞湯或者加$椰汁酸湯或蕃茄湯)同埋餐飲,$85至$138。其實有選擇困難症嘅人就慘🤣除咗個5 courses meal外,還有其他十幾款簡單lunch set, $46至$69。我男友就試5 courses meal,揀咗無骨雞黃薑飯、無骨鳳爪、手撕雞檬紙卷、牛骨湯及咸檸七。而我就簡單d,香茅豬併雞扒蕃茄湯檬配漏漏啡。雖然set係包飲品,但有d飲品要加$。例如咸檸七同漏漏啡各自加$9。上枱每款食物份量十足。首先無骨雞嫰飯香、無骨鳳爪爽,而墊低沙律都好好味、手撕雞檬紙卷清新。至於我個香茅豬併雞扒蕃茄湯檬,湯底濃(偏甜),香茅豬同雞扒都好入味。杯漏漏啡真係有個簡單漏壺上枱,配埋煉奶,甜入心。真心覺得抵食夾大份,最緊要係好味💛
真心覺得抵食夾大份,最緊要係好味💛
無骨雞黃薑飯
無骨鳯爪併手撕雞檬紙卷