2020-11-04 152 瀏覽
説實話,本來係想食呢間餐廳隔離間台灣野,奈何太多人等位,轉食越南野。一坐低見到個menu,竟然有5 courses meal in lunch,仲要有5款主菜揀,包括無骨雞黃薑飯、原隻軟殼蟹黃薑飯、Pho等,另外有2款小食,包括牙車快沙律或無骨鳳爪、椒鹽脆蛋魚柳或手撕雞檬紙卷; 餐湯(牛骨、雞湯或者加$椰汁酸湯或蕃茄湯)同埋餐飲,$85至$138。其實有選擇困難症嘅人就慘🤣除咗個5 courses meal外,還有其他十幾款簡單lunch set, $46至$69。我男友就試5 courses meal,揀咗無骨雞黃薑飯、無骨鳳爪、手撕雞檬紙卷、牛骨湯及咸檸七。而我就簡單d,香茅豬併雞扒蕃茄湯檬配漏漏啡。雖然set係包飲品,但有d飲品要加$。例如咸檸七同漏漏啡各自加$9。上枱每款食物份量十足。首先無骨雞嫰飯香、無骨鳳爪爽,而墊低沙律都好好味、手撕雞檬紙卷清新。至於我個香茅豬併雞扒蕃茄湯檬,湯底濃(偏甜),香茅豬同雞扒都好入味。杯漏漏啡真係有個簡單漏壺上枱,配埋煉奶,甜入心。真心覺得抵食夾大份,最緊要係好味💛

真心覺得抵食夾大份,最緊要係好味💛
無骨雞黃薑飯
無骨鳯爪併手撕雞檬紙卷
香茅豬扒併雞扒蕃茄湯檬
漏漏啡
2020-10-31 127 瀏覽
🐓招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉🍲 $69 (8/10)⠀湯底酸酸味味,聞落同食起上黎都有椰子香味,有啲類似冬陰功嘅感覺🤪(忽然好似去左泰國😳)。⠀扎肉中規中舉,雞絲唔乾,係好食嘅🐓。最有心思嘅係扎肉同雞絲都用火槍炙過有陣炙燒味,令成件事都昇華左🤟🏻,更香。⠀⠀🐮越式生牛肉牛骨湯河粉🍲 $62 (6.5/10)⠀同平時食牛河一樣有大大片生牛肉鋪係面🥩,食嘅時候再自己浸熟佢,咁就唔怕過熟,做到入口嫩滑嘅效果😗。⠀湯就屬於咸咸地個種,同食開越南河鮮甜嘅湯底唔同🤔🤔(唔知係咪個日重手左),而且咸味霸哂成碗湯嘅味🤯,所以扣左少少分。⠀⠀🐷沙嗲香茅豬扒拼豬頸肉🐖 跟餐$46 (8/10)⠀佢地嘅沙嗲唔同一般花生味好濃個種,佢係小小酸多多蒜香嘅醬🧄🧄。⠀一份有哂豬扒同豬頸肉,豬扒唔韌,豬頸肉爽脆又甜,都幾好食🤩。⠀⠀由入鋪頭開始到食麵都感受到佢地嘅與別不同,尤其係火炙個部份真係正。同埋真係好大好大碗☺️。

🐓招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉🍲 $69 (8/10)⠀

🐮越式生牛肉牛骨湯河粉🍲 $62 (6.5/10)⠀
沙嗲香茅豬扒拼豬頸肉

🐷沙嗲香茅豬扒拼豬頸肉🐖 跟餐$46 (8/10)⠀

• 沙嗲香茅豬扒拼豬頸肉
2020-10-25 129 瀏覽
《越南菜》話說🐢最鍾意食東西亞美食,尤其係越南野,所以我都有突登留意下有無好食既黄越南餐廳~有次又係同同事傾起(我發現我好多幫襯既餐廳都係由同事提供😂),佢話有間越南鋪頭比大x報批評佢雙十黄金週都係拍烏蠅(可惜我搵唔到篇新聞),我就即刻決定去「裝修」下佢😂我地叫左2個3 course dinner, 所以試哂4個前菜, 2個主菜 😳先講左前菜先,佢d前菜係超級好味,連我呢d對越南野無咩特別喜愛既都食到停唔到口,有種「原來越南野咁好味」既感覺!前菜系列:椒鹽脆蛋魚柳佢都比左4舊大魚柳😳每舊都炸得好香脆得黎係薄皮,唔會成口粉!同埋係岩岩炸起熱辣辣😍~我覺得味道少少偏咸但接受範圍內,而佢亦有好多香料,又有好多脆脆係上面,口感一流~無骨鳳爪沙律呢個酸酸甜甜超開胃!呢個既味唔會太重口(之前食過d好酸既😖),少少微辣,個鳳爪都幾彈牙,份量都多,超鍾意呢個😍牙車快沙律呢個同上面既無骨鳳爪沙律個沙律個味一樣,所以佢原先係安排2揀1。都係酸酸甜甜好開胃好好味。佢既份量再多好多,無左鳳爪但多左柚子同雞絲😳呢個食落再light D~呢2個沙律各有優點,因為小朋友才選擇,我全都要😍手撕雞檬紙卷呢個係好正路既檬
《越南菜》

前菜系列:
椒鹽脆蛋魚柳

無骨鳳爪沙律

牙車快沙律

手撕雞檬紙卷
呢個係好正路既檬粉卷,有三大個,都好足料有檬,手撕雞同好多香料~可能我本身鍾意d酸酸甜甜既野,我覺得無上面既吸引,但🐢就覺得好好味!

正餐系列:
越南仔蔥油三味配黄薑飯 (豬頸肉+豬扒+燒扎肉)$89 (再配2個 starters)
佢既豬頸肉燒得好香,同埋口感幾厚!豬扒好大塊,煎得好香好越式香茅感覺😳扎肉係好正路,一如既往既好食!個黄薑飯都好香,不過美中不足係當扒開個飯時,會發現內部有少少壓扁同濕,可能煮起無耐又想壓個靚靚小飯山所以壓扁左入面。不過好少事,overall都正皮!

牛+豬 Pho (生牛肉+烤牛肉+豬頸肉+豬扒 配紅蕃茄湯檬粉)$109 (再配2個starters)
又係好大碗!因為我無食牛,🐢評價話生牛肉好滑同有牛味,而炸牛肉落左醃料烤得好香咁話!個豬頸肉同豬扒同蔥油三味既味有d唔同(應該因為係配湯上,個香料味無咁重),配湯食恰到好處~順帶一提佢個蕃茄湯好濃😳唔會話好酸但偏重口,我自己就好鍾意!

個黄薑飯係配一碗湯既,我地+$5配左椰汁酸湯~有淡淡椰汁香味滲出黎,個酸湯係真係幾酸,我覺得都特別~

Overall 呢間餐廳係好高質好高質!!埋單都係200蚊,飽到上心口要散步半個鐘,仲要咁多款式咁好味!我覺得抵到爛!佢係阿木台灣麵隔離,阿木排大長龍但呢間唔洗排🥺我未食過阿木(有諗住下次去排😂),但我覺得呢間都值得更高既人氣!
2020-10-23 89 瀏覽
雖然我對越南🇻🇳印象好差,但PHO都係會不停食😂 #黃店 越南仔,枱既隔離有得比大家寫字打氣,好多人話埋連豬上去😂😂🍜生牛肉配香茅豬扒河粉(牛骨湯底)我自己揀湯同配料,好似車仔麵咁食,牛骨湯唔好睇佢好深免,但好鮮甜啊👍🏻生牛肉好嫩滑,同越南食有過之而無不及🤟🏻 好可惜,香茅豬扒好rubbish,無香茅味,口感好溶爛爛,雖然好易咬開,但no good唔推薦😌店名:越男仔 地址:旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖—————————————一眼睇清黃店👉🏻 #腦魔黃店🎗想知旺角美食👉🏻 #腦魔旺角 唔爭在like埋FB Page👉🏻 腦魔遊記歡迎合作邀請📩 DM/Email—————————————#腦魔食記🥩 #黃色經濟圈 #黃店地圖 #黃店系列 #黃店推介 #五大訴求缺一不可 #五一黃金週

🍜生牛肉配香茅豬扒河粉(牛骨湯底)

店名:越男仔

唔爭在like埋FB Page👉🏻 腦魔遊記

歡迎合作邀請📩 DM/Email

—————————————
2020-10-07 144 瀏覽
这段时间疫情改善了不少,不少人都跑出来,广华街的食肆也多了不少人光顾。到的时候不到6点半,店在已经有人排队等候。由于只是一个人用餐,不到5分钟已经可以入内。不用多想就点了一个套餐,估不到有那么多东西,配菜如汤、沙律、春卷等都份量十足,吃完已经七成饱。最后上的黄薑饭,配上猪颈肉和扎肉,已经吃不完。可惜套餐不包饮料,最后加了20多元叫了红荳冰,完事后基本上捧着肚子离开。结帐时才知道不接受电子货币,幸好刚好有点现金,如果那天朋友去,肯定不够钱埋单。

2020-09-11
5 分鐘 (堂食)
第一次食野食到有腸胃炎!!.一入到去已經成陣縮味,見有其他食客食緊就不以為意,照坐底。叫左個胡志明市紅蕃茄胡志明市四寶湯檬。一黎到見到個湯底顏色好濃,以為實好正啦!試一啖個湯,完全冇蕃茄味,冇甜味,仲要有啲咸,完全唔知似乜,一個字,怪!再望下啲肉,淨係望到幾片扎肉,一塊豬扒,同其他完全唔知係乜既野,一舊舊,黑蚊蚊,硬掘掘。扎肉叫做正常,可以入口; 豬扒,完全係梅梅爛爛,淋既,唔係見到佢條骨都唔會知佢係豬扒!其他嗰啲”肉”......又硬又燶又黑完全食炭咁,種口感係似將一堆肉返煮再返煮再返煮咁,完全唔知自己食緊乜肉!當下已經立即同朋友講啲肉一定唔知放左幾多晚點知第二日,立即發燒,又柯,又嘔,去睇醫生証實係腸胃炎!到依家已經柯左三日都未停!自問本身腸胃好好,之前從未試過腸胃炎.....可想已知呢間店啲食物質素幾差......雖然係黃店,但食物衛生質素差到咁絕對唔可以接受!食藍店都冇咁嬲

第一次食野食到有腸胃炎!!

當下已經立即同朋友講啲肉一定唔知放左幾多晚

2020-09-20
2020-09-16 282 瀏覽
之前一直經外賣app叫開,覺得食物質素都可以,今日經過門口,見裡面無咩人 疫情又好番啲 就唸住入去堂食啦一入到去 店員姨姨個態度已經非常唔歡迎你入去好似你幫襯會增加佢左工作量咁本新入去唸住支持下黃店裡面既店員姨姨態度令人太唔舒服好似好唔想你入去食咁仲要間舖都係得2,3枱客完全唔係因為忙而態度差疫情下食市要留住客其實都好重要架其實如果店員姨姨咁唔想番工不如番屋企休息下啦 俾個工作機會其他人啦食客無需要睇你面色黎食飯呢條街仲有大把黃店揀唔會再幫襯 bye
之前一直經外賣app叫開,覺得食物質素都可以,
今日經過門口,見裡面無咩人 疫情又好番啲 就唸住入去堂食啦
一入到去 店員姨姨個態度已經非常唔歡迎你入去

呢條街仲有大把黃店揀

唔會再幫襯
bye
2020-08-29 284 瀏覽
#越男仔 #黃店 #黃色經濟圈 ——————————————————————#手撕雞椰汁酸湯檬粉 $59湯底幾開胃,酸得尼帶有椰香味,手撕雞咸咸地,有過醃製過既味道,份量可以多少少🤏😂好味指數:8.2/10#蔥油豬扒飯 $49蔥油味幾香,面上灑上炸蒜,令豬扒更香濃,而豬扒軟硬適中,口感唔錯,配埋隻蛋岩岩好!好味指數:8/10#鮮薄荷漏漏啡 $35呢禁咖啡跟餐會抵d喔!咖啡底有煉奶,上面既咖啡會慢慢滴落去,滴完將咖啡同煉奶一齊搞勻,再倒去冰底入面就可以慢慢享受✨咖啡入面有淡淡既薄荷香味,飲落幾清新!如果飲唔慣齋啡☕️可以叫職員比多d煉奶😗好飲程度:8.1/10抵食程度:8.3/10回頭度: 8/10——————————————————————📍地點:越男仔 (旺角)旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖⏰營業時間:星期一至星期日11:30-23:00☎️電話:24889191#美食#相機食先 #黃店 #黃色經濟圈 #豬扒飯 #手撕雞 #滴漏咖啡 #foodie #foodies #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkong #food #foodssss
#越男仔

好飲程度:8.1/10
抵食程度:8.3/10
回頭度: 8/10
——————————————————————
📍地點:越男仔 (旺角)
旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖
⏰營業時間:星期一至星期日11:30-23:00
☎️電話:24889191
#美食#相機食先 #黃店 #黃色經濟圈 #豬扒飯 #手撕雞 #滴漏咖啡 #foodie #foodies #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkong #food #foodssss___
2020-08-13 1556 瀏覽
其實我以前在「銅鑼灣」著名食街「登龍街」覓食的時候,已經知道了越南菜餐廳「越男仔」,在「登龍街」飲食商廈「V Point」樓下舖位開了一間店,我曾經把「銅鑼灣」分店「越男仔」納入試食計劃裡面的其中一員。可惜「銅鑼灣」分店「越男仔」,最後還是等不到我來到「銅鑼灣」上門幫襯,就率先宣布關門結業,離開了「登龍街」這個競爭相當激烈,不斷有食肆倒閉離開的香港飲食界主戰場。後來我隨著「銅鑼灣」分店「越男仔」結業之後,一直未有再考慮過光顧「越男仔」,這間感覺比較年輕和新派的越南菜餐廳,直至知道「越男仔」在「旺角」另一條食街「廣華街」也開了分店為止。「廣華街」在香港近年波譎雲詭,政治環境緊張的情況下,整條「廣華街」跟附近的「黑布街」、「白布街」、「染布房街」都雲集了大量資歷比較新的食店,吸引大量食客慕名光顧排隊。我上次在「廣華街」光顧某間台灣牛肉麵餐廳的時候,已經需要花長時間去排隊等候,還需要搭檯才能食到牛肉麵食品。所以我曾經擔心光顧「旺角」分店「越男仔」,也可能需要搭檯。但是我在「旺角」分店「越男仔」等候不算長時間,就成功進入幫襯,而且全程都沒有遇上需要搭檯的問題,總算讓當時的我鬆了一口氣,跟著立刻

但是我在「旺角」分店「越男仔」等候不算長時間,就成功進入幫襯,而且全程都沒有遇上需要搭檯的問題,總算讓當時的我鬆了一口氣,跟著立刻看看「越男仔」裡面的晚餐餐牌。

「越男仔」的餐牌實際上,跟現在很多比較年輕的食店一樣,都沒有製作和提供「牛腩」類型的牛肉食品。結果我只能夠退而求其次,選擇了肉質相對比較薄,但又不算是「肥牛」的「火灸香茅燒汁薄燒牛配白飯」。

另一方面,旺角「越男仔」的侍應告訴我,晚餐裡面還可以另外選擇餐湯,餐湯包括有雞肉湯、牛肉湯,又或者可以加錢選擇「蕃茄湯」或者「椰汁酸湯」,我見了選擇享用燒牛肉飯,所以選擇了享用牛肉湯。

結果「旺角」「越男仔」侍應很快就從餐廳廚房裡面,端出了一大碗餐湯「牛肉湯」給我率先享用。但是我試飲完第一口「越男仔」晚餐裡面的「牛肉湯」之後,反而感覺有點點的失望。

因為「旺角」分店「越男仔」廚房製造的「牛肉湯」,「牛肉湯」實際的味道感覺非常之鹹,鹹到我只是試飲了幾啖「牛肉湯」之後已經投降,放棄繼續再喝下去了。

雖然「旺角」分店「越男仔」廚房已經在「牛肉湯」裡面加入了不少蔥花,但是太多蔥花最後反而令到餐湯「牛肉湯」的實際鹹味變得一發不可收拾,我只喝了幾口湯就已經放棄了。

至於「越男仔」晚餐裡面的主菜食品,「火灸香茅燒汁薄燒牛配白飯」很快亦都緊隨「牛肉湯」之後,被「越男仔」從廚房裡面端出來,送到我的檯面面前。

旺角「越男仔」廚房製造出來的晚餐食品「火灸香茅燒汁薄燒牛配白飯」,以一個小型金屬鑊仔作為餐具盛載起白飯、燒牛肉跟有少許甜味和鹹味的香茅燒汁。

「越男仔」晚餐食品「火灸香茅燒汁薄燒牛配白飯」,實際製成品還有一個比較有趣的地方,就是餐廳竟然在薄燒牛肉飯跟金屬鑊仔餐具之間,加入了一塊新鮮未煮熟的生菜,生菜變成避免燒汁沾到鑊仔的墊底材料。

由於「越男仔」燒汁裡面本身就有一陣濃厚的甜味,所以甜味燒汁令到白飯跟薄燒牛肉,都有一陣非常濃郁的甜味,反而鹹味在「火灸香茅燒汁薄燒牛配白飯」裡面,沒有預期那麼明顯。

值得一提的是「越男仔」廚房製作的晚餐食品「火灸香茅燒汁薄燒牛配白飯」,跟很多的越南菜食品一樣,食品裡面都有一陣氣味濃厚撲鼻,來自香茅的香氣。

至於「越男仔」「火灸香茅燒汁薄燒牛配白飯」在燒牛肉和白飯表面上的醬汁「香茅燒汁」,燒汁裡面雖然是有濃厚的甜味和強烈氣味,所以醬汁的實際質地,沒有我預期那麼濕潤。

所以「越男仔」白飯一配上質地偏稠的香茅燒汁,香茅燒汁雖然味道偏甜,但是始終無法兼顧遍及鑊仔裡面的所有白飯,所以我享用「火灸香茅燒汁薄燒牛肉配白飯」,有時無可避免地需要食一口完全沒有醬汁的白飯。

所以享用「越男仔」「火灸香茅燒汁薄燒牛肉配白飯」,最後剩餘多出來的白飯,就需要靠其他「越男仔」廚房製造出來的食品餸菜,例如我平日必食的「雞肉」去搭救。
火灸香茅燒汁薄燒牛配白飯

最後我在「越男仔」的小食部分餐牌裡面,選擇了一份「例牌」份量版本小食食品「招牌去骨海南雞」,作為我晚餐裡面屬於「雞肉」的食品。

結果旺角「越男仔」廚房裡面的師傅製造出來的越南菜版本「海南雞」,竟然沒有泰國式餐廳製作出來的泰式「海南雞飯」,「海南雞飯」裡面的雞絲幼細。

我甚至覺得可以用「粗枝大葉」這個四字成語,去形容旺角「越男仔」廚房裡面師傅製作出來的小食食品,越式「招牌去骨海南雞」實際製成品賣相。

因為旺角分店「越男仔」廚房裡面的師傅,真的只是簡單地,把原件的鹹味越式「海南雞」實際製成品,切成大約五件左右的雞件就算數。
招牌去骨海南雞

雖然「越男仔」廚房師傅切出來的「招牌去骨海南雞」,海南雞的雞肉名副其實地,已經完全去除了骨頭,令我享用「招牌去骨海南雞」期間,都食不到任何來自雞肉裡面的骨頭。

雖然「越男仔」廚房已經在切成五塊左右的「招牌去骨海南雞」裡面完全去骨,而且海南雞裡面的實際味道,隱隱約約夾雜來自鹽的鹹味但是「越男仔」沒有提供調味醬汁,所以海南雞表面上始終需要加上香味配料去調味。

結果我在「越男仔」小食「招牌去骨海南雞」的表面上,發現到有一堆類似香蒜的調味料。香蒜被灑落在「招牌去骨海南雞」雞肉上面,是令「招牌去骨海南雞」實際味道感覺變濃的主要原因。

當然,我也相信旺角「越男仔」廚房在醃製「招牌去骨海南雞」雞肉的時候,或多或少地都需要在雞肉裡面加入鹽分去醃肉調味,還需要時間讓鹽的鹹味,和其他醃料香味滲透進入雞肉裡面。

所以「越男仔」「招牌去骨海南雞」經過長時間醃製,和非燒烤、非油炸的製作方式去製作海南雞,令到「招牌去骨海南雞」雞肉的實際製成品口感變得有點偏嫩,「越男仔」還有味道甜中帶鹹的醬汁作為調味料。

而且「招牌去骨海南雞」實際製成品雞肉裡面,每一啖海南雞雞肉都能夠隱約食到不算非常強烈的鹹味,令「招牌去骨海南雞」就算不點調味醬汁,也能夠食到味道偏鹹,口感幼嫩的海南雞雞肉,有醬汁就是如虎添翼。

至於飲品方面,或許是我選擇了一份有甜味薄燒牛肉而成的套餐,再加上一碟味道偏鹹,又沒有骨頭阻礙的越式海南雞雞肉食品作為配菜小食,所以飲品反而不再想了,直接享用罐裝汽水就算。

雖然「越男仔」「火灸香茅燒汁薄燒牛配白飯」裡面的牛肉實際質感不是「牛腩」的程度,口感也沒有「牛腩」那麼豐厚,但是配搭無骨的鹹味厚切海南雞,所以整餐「越男仔」晚餐總算食遍牛肉和雞肉,彌補沒有「牛腩」的缺陷。
2020-07-14
15 分鐘 (堂食)
火灸香茅燒汁薄燒牛配白飯
招牌去骨海南雞
2020-07-13 499 瀏覽
四點幾五點肚餓,搵下午茶食,本身打算食隔離間台灣野,但太多人排隊,於是食這間越男仔,其實之前在沙田也見過這間幾次,但無入去食過,今次決定試吓,男友因為未食午餐,怕叫下午茶份量少,所以叫了午餐,越式鴛鴦烤肉(牛+豬)配白飯$46價錢同下午茶一樣,只係下午茶係配撈檬,而且午餐係有湯送,我就叫了手撕雞椰汁酸湯檬,因為好奇椰汁酸是什麼味,餐上枱,個手撕雞我覺得一般,雞肉碎濕濕,不是一條條,無咩口感,個湯也無咩酸味,椰汁香又唔多出,個碗係幾大,但味道一般,個鴛鴦烤肉就好味啲,入味,用來送飯ok,總體而言,比較一般,無驚喜.
2020-07-05 348 瀏覽
今日同老公想食越南菜,呢間食評不錯,係旺角行完街就黎試下啦!幸好我地早一步入座有位,幾分鐘後已經滿座,其他人要等位了!餐廳好細,坐得好辛苦,所以都係快趣點餐快點食!今晚點左烤牛肉檬、三文魚雞絲米紙卷、炸越南素春卷同薄荷青檸梳打!上菜速度都算快,烤牛肉味道香濃,但份量唔算多!三文魚雞絲米紙卷配搭新穎,但雞絲較少!炸素春卷皮香脆,我鍾意佢係素,中間無肉,平時食開個啲炸春卷中間總有鞋口的肉!所以這個值得推介!薄荷青檸梳打味道清新其實整體不錯,但座位好窄,冷氣不夠涼,我坐的位近門,門不停開關令熱氣湧入,好辛苦!另外同隔離枱距離好近,仲要隔離枱有個抽筋男突然手抽筋,食食下湯河,彈到啲湯汁去我老公隻手同我隻腳最大獲係個位窄到唔容許我幫自己抹到
餐廳好細,坐得好辛苦,所以都係快趣點餐快點食!

最大獲係個位窄到唔容許我幫自己抹到
2020-07-04
三文魚雞絲米紙卷
炸越式素春卷
2020-07-02 208 瀏覽
#肥doi遊旺角.前幾日肥Doi愛隊終於登上高峰,佢拎左件波衫出旺角整,順便就試下呢間越南野~-《SET L A 招牌無骨雞配黃薑飯》$89海南雞飯無配三寶(即蔥油、甜豬油同泰式辣醬),反而係將蔥油同炸蒜放係雞上面。傳統既油飯亦都換上黃薑飯,飯煮得唔會好濕好糊,粒粒分明兼有好濃既黃薑味,但建議如果加啲炸蒜會更加好。海南雞有已去骨雞胸同雞翼雞鎚各一。廚房浸雞既時間掌握得幾好,唔會過長令到啲雞肉起渣同鞋口,雞皮亦保留到少少爽脆。唯獨係有有舊既接駁位斬唔斷又咬唔開,要扣少少分!.《牙車快沙律》沙律內有青瓜、紫洋蔥、生菜、少量柚子同手撕雞,可能預先淋上撈檬既酸辣汁,酸酸辣辣開胃一流,但始終手撕雞既黑椒味太重,蓋過沙律菜既味道。《手撕雞檬紙卷》檬紙皮包住大量生菜、蘿蔔絲等蔬菜,面頭再放上充滿黑椒既手撕雞,但食落略嫌黑椒味太重,味道一般。.《自家製 沙嗲串燒 撈檬粉》$72沙嗲醬較得唔錯,花生味濃,有啲似印尼沙嗲,但用黎撈檬粉有啲奇怪。牛串燒比較失望,牛肉太薄稍為overcook搞到有少少韌,而且食落似食緊炸雞皮多過似食牛肉。豬串燒同雞串燒比較好,唔會好好韌好難咬開或者用叉分開,但講真合埋眼食既話
#肥doi遊旺角

《SET L A 招牌無骨雞配黃薑飯》$89
《牙車快沙律》
《手撕雞檬紙卷》
《自家製 沙嗲串燒 撈檬粉》$72
豬串燒同雞串燒比較好,唔會好好韌好難咬開或者用叉分開,但講真合埋眼食既話好難分到係食緊豬定雞。
整體黎講呢個撈檬有少少失望!
《越式 秘製 豬頸肉》$58
第一眼望落去幾靚仔,不過外皮烤得有啲乾,有啲似肉乾咁一絲絲,入面既肉烤得幾滑,可能係因為肉質本身偏肥,同埋食到尾都發現幾多油,味道黎講就偏咸,用黎配飯都ok,就咁食就唔太好!

《越式奶茶》$12(跟餐)
茶底幾厚,每啖飲完個喉嚨都有啲漿住漿住既感覺。味道唔似泰式奶茶咁甜,有啲似港式奶茶但走甜。
👅味道:7/10
🍱賣相:7/10
🏠環境:8/10
座位都寬闊既,坐落都幾舒服,有足夠的防疫措施配合!牆上有不同具香港特色既牆飾同埋老闆既廚藝獎項!
⭐️總評分:7.5/10
整體黎講都算ok既,我地星期日去食,夜晚去食都仲有套餐,海南雞個set仲有兩款小食加野飲,感覺上都幾抵,經開既都可以一試🙂
呢餐其實係誤打誤撞咁就去咗食🌿😂本來我係諗住去食格離既阿木台灣麵🌿😂點知遲咗去太多人排隊所以就轉軑黎呢度不過越男仔本來都係我to-eat-list入面今次就當提早去試下喇🌿🌿~食完都覺得唔錯喔!下次去旺角行街食飯又多一個好選擇了🌿🧡。-🍅胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉$63:呢個係套餐所以有包熱飲(如果你叫飯類仲送埋湯比你☺🧡),首先個蕃茄湯底,味好濃好香但有啲偏酸,如果甜味再出多少少應該會更理想🍅🧡! 所謂既四寶,其實就係脆豬肉,豬排,豬頸肉同扎肉,豬排同豬頸肉都好軟冧同夠哂入味,幾正🧡,扎肉加咗黑胡椒入去,咬落好香胡椒味,味道層次豐富咗👍,不過個脆豬肉我就覺得硬咗少少(可能真係同炸有關)。至於啲粉,我覺得不過不失,份量好多但煮耐咗所以口感比較冧,我鐘意爽口啲🙈🧡。另外佢仲有啲生菜同洋蔥,岩哂我呢啲鐘意每餐食幾條草既人👍🧡🌿。-🌟另外個款沙嗲串燒撈檬唔係我食所以比唔到太多comment,但朋友食佢話三種肉(雞牛豬)都比較乾同un,所以就覺得麻麻。🌟如果你鐘意蕃茄湯我都係比較建議你食我叫個款,個湯底濃到可以媲美蕃茄師兄🍅🍅,真係值得試試。
呢餐其實係誤打誤撞咁就去咗食🌿😂
本來我係諗住去食格離既阿木台灣麵🌿😂
點知遲咗去太多人排隊所以就轉軑黎呢度
不過越男仔本來都係我to-eat-list入面
今次就當提早去試下喇🌿🌿~
食完都覺得唔錯喔!
下次去旺角行街食飯又多一個好選擇了🌿🧡。

🍅胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉$63:

胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
10 分鐘 (堂食)
午餐
2020-06-29 124 瀏覽
第一次食豬頸肉撈檬 我expect 啲豬頸肉係燒香熱辣辣嘅 點知上到嚟凍冰冰 都算喇 因為撈檬唔係熱嘅 可能令上面啲肉嘅熱氣散得快啲喇 第二次食鴛鴦肉飯 滿心期待係熱辣辣啦啩今次 點知竟然都係凍嘅!!!仲要有幾嚿肉係酸嘅🤮🤮🤮以後唔會再嚟食 黃店都咁話
2020-06-18 211 瀏覽
衛生情況差1. 冷氣唔夠2. 餐廳內聞到廁所 "壓" 味3. 餐具污糟, 叫飲品, 隻杯好明顯有污漬4. 另外叫左杯清水, 水面又好明顯有油漬5. 食物味道不過不失吧
衛生情況差
1. 冷氣唔夠