2020-10-25 129 瀏覽
《越南菜》話說🐢最鍾意食東西亞美食,尤其係越南野,所以我都有突登留意下有無好食既黄越南餐廳~有次又係同同事傾起(我發現我好多幫襯既餐廳都係由同事提供😂),佢話有間越南鋪頭比大x報批評佢雙十黄金週都係拍烏蠅(可惜我搵唔到篇新聞),我就即刻決定去「裝修」下佢😂我地叫左2個3 course dinner, 所以試哂4個前菜, 2個主菜 😳先講左前菜先,佢d前菜係超級好味,連我呢d對越南野無咩特別喜愛既都食到停唔到口,有種「原來越南野咁好味」既感覺!前菜系列:椒鹽脆蛋魚柳佢都比左4舊大魚柳😳每舊都炸得好香脆得黎係薄皮,唔會成口粉!同埋係岩岩炸起熱辣辣😍~我覺得味道少少偏咸但接受範圍內,而佢亦有好多香料,又有好多脆脆係上面,口感一流~無骨鳳爪沙律呢個酸酸甜甜超開胃!呢個既味唔會太重口(之前食過d好酸既😖),少少微辣,個鳳爪都幾彈牙,份量都多,超鍾意呢個😍牙車快沙律呢個同上面既無骨鳳爪沙律個沙律個味一樣,所以佢原先係安排2揀1。都係酸酸甜甜好開胃好好味。佢既份量再多好多,無左鳳爪但多左柚子同雞絲😳呢個食落再light D~呢2個沙律各有優點,因為小朋友才選擇,我全都要😍手撕雞檬紙卷呢個係好正路既檬
《越南菜》

前菜系列:
椒鹽脆蛋魚柳

無骨鳳爪沙律

牙車快沙律

手撕雞檬紙卷
呢個係好正路既檬粉卷,有三大個,都好足料有檬,手撕雞同好多香料~可能我本身鍾意d酸酸甜甜既野,我覺得無上面既吸引,但🐢就覺得好好味!

正餐系列:
越南仔蔥油三味配黄薑飯 (豬頸肉+豬扒+燒扎肉)$89 (再配2個 starters)
佢既豬頸肉燒得好香,同埋口感幾厚!豬扒好大塊,煎得好香好越式香茅感覺😳扎肉係好正路,一如既往既好食!個黄薑飯都好香,不過美中不足係當扒開個飯時,會發現內部有少少壓扁同濕,可能煮起無耐又想壓個靚靚小飯山所以壓扁左入面。不過好少事,overall都正皮!

牛+豬 Pho (生牛肉+烤牛肉+豬頸肉+豬扒 配紅蕃茄湯檬粉)$109 (再配2個starters)
又係好大碗!因為我無食牛,🐢評價話生牛肉好滑同有牛味,而炸牛肉落左醃料烤得好香咁話!個豬頸肉同豬扒同蔥油三味既味有d唔同(應該因為係配湯上,個香料味無咁重),配湯食恰到好處~順帶一提佢個蕃茄湯好濃😳唔會話好酸但偏重口,我自己就好鍾意!

個黄薑飯係配一碗湯既,我地+$5配左椰汁酸湯~有淡淡椰汁香味滲出黎,個酸湯係真係幾酸,我覺得都特別~

Overall 呢間餐廳係好高質好高質!!埋單都係200蚊,飽到上心口要散步半個鐘,仲要咁多款式咁好味!我覺得抵到爛!佢係阿木台灣麵隔離,阿木排大長龍但呢間唔洗排🥺我未食過阿木(有諗住下次去排😂),但我覺得呢間都值得更高既人氣!