2021-09-01 103 瀏覽
難得嚟開旺角行街食野,今次試左一間fusion 嘅越式餐廳🥰由於都係一個人肚餓搵野食,所以都係食得比較hea🤣🤣叫左一個餐炸😂🥢無骨鴛鴦雞配黃薑飯 (海南雞+蒜蓉牛油雞扒)佢地個海南雞好滑同好大舊,仲要係無骨,食落啖啖肉不過啲雞皮都多左啲,食落去有啲油膩感至於個蒜蓉牛油雞扒,蒜蓉牛油味好重,食完包口臭🤣🤣🤣🤣不過可能炸嘅關係,個皮好厚,比較油😅跟餐仲配左個牛骨湯個牛骨飲落比較咸,但so far 都好湯,入面仲有d 生菜,有啲咬口,唔會得水咁😃餐廳入面其實都仲有其他比較fusion d 嘅菜式嘅,不過因為今次得一個人食,食唔到咁多,下次會再encore 試下其他菜😋

🥢無骨鴛鴦雞配黃薑飯 (海南雞+蒜蓉牛油雞扒)

佢地個海南雞好滑同好大舊,仲要係無骨,食落啖啖肉
不過啲雞皮都多左啲,食落去有啲油膩感

跟餐仲配左個牛骨湯

2021-08-05 503 瀏覽
見好耐無食越南嘢,晏晝行開旺角就試咗呢間🤤胡志明市🍅紅蕃茄四寶湯檬粉($66)四寶包括豬扒、豬頸肉、脆豬肉同扎肉,一塊豬扒一開二,有豬頸肉絲、一粒粒嘅脆豬肉同薄片扎肉,檬粉同餸嘅份量都好多,好大碗,啱晒啲食肉獸🤗!🍅蕃茄湯好濃,係鮮甜嘅蕃茄味唔會覺得好咸,啲檬粉索晒啲湯,好開胃🥰!皇牌3+2撈檬($68)相比之下撈檬較為普通,魚露唔算好濃味,同樣檬粉同餸嘅份量都好多,包括手撕雞、豬頸肉絲、脆豬肉、扎肉絲同烤牛肉,夠晒大碗,食到後尾雞絲、豬頸肉絲同扎肉絲已經混為一體😂佢有好多唔同嘅款式選擇,下次想試佢嘅椰汁酸湯☺️環境﹕7/10抵食﹕7/10味道﹕8/10回頭指數﹕7.5/10
見好耐無食越南嘢,晏晝行開旺角就試咗呢間🤤

胡志明市🍅紅蕃茄四寶湯檬粉($66)
胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉

皇牌3+2撈檬($68)
皇牌3+2撈檬

佢有好多唔同嘅款式選擇,下次想試佢嘅椰汁酸湯☺️

環境﹕7/10
抵食﹕7/10
味道﹕8/10

回頭指數﹕7.5/10
2021-05-08
胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
2021-07-21 314 瀏覽
💛#黃店位於旺角廣華街阿木台灣麵隔離!一間越南餐廳!但明明大家都係黃店,阿木勁長人龍,但 越男仔入面坐得唔滿☹️Lunch set👓無骨雞配黃薑飯 送清雞湯 $65雞肉都幾嫩滑肥美,唔會乾架無味,灑上蔥油拌有甜醬油。黃薑飯所以黃澄澄,但當中亦有少許雞油香,係個唔太肥膩嘅油飯。依個價錢包碗湯同飲品,覺得都經濟~評分:7.5/10👓河內蔥油三味配黃薑飯 $69豬扒、豬頸肉、扎肉。豬扒都香脆入味;豬頸肉普通,覺得可以再燒得香口啲;扎肉就普通扎肉啦。整體吾錯偏多肉,雖然依款吾算非常特別。評分:7.5/10👓秘製豬頸肉配撈檬正常撈檬底青瓜酸蘿蔔絲清涼,約6塊豬頸肉,不過同樣覺得可以再香燒香口啲。評分:7.5/10👓越式素春卷兩件 $19跟餐炸得都香脆夠脆卜卜!但廿蚊好似貴左少少😅
💛#黃店

Lunch set
👓無骨雞配黃薑飯 送清雞湯 $65
👓河內蔥油三味配黃薑飯 $69
👓秘製豬頸肉配撈檬
👓越式素春卷兩件 $19跟餐
炸得都香脆夠脆卜卜!但廿蚊好似貴左少少😅
2021-07-18 188 瀏覽
🍜招牌椰汁酸湯滑雞湯濛粉💰$79😈入到越男仔緊係試下招牌野🤤,個湯酸酸地,幾開胃,啲雞件份量好大舊份量好多🤤自問都幾食得但d檬粉都食極仲有😰不過個酸度對我嚟講有啲酸😢不過都係個人口味為主。🐔招牌無骨海南雞配黃薑飯💰$89 (轉鴛鴦雞+$5)👿朋友仔就試食海南雞飯,但就認為味道一般,咁岩又可能凍左😢好彩雞件不太鞋口,而炸雞個個就無咩特別😳反而個黃薑飯就加返分。🍸咸檸七💰$15 (跟餐價)😈食泰國野越南野就必叫既,實無死👍🏻
🍜招牌椰汁酸湯滑雞湯濛粉
💰$79

🐔招牌無骨海南雞配黃薑飯
💰$89 (轉鴛鴦雞+$5)

🍸咸檸七
💰$15 (跟餐價)
😈食泰國野越南野就必叫既,實無死👍🏻
2021-07-18 134 瀏覽
見到都坐無虛席所以試下,叫左招牌椰香酸湯濛粉。豬頸肉幾香,做法無hea你。椰汁湯好濃,都算真材實料。略嫌價錢貴左d同份量少,但味道ok。價格定得都比較進取,無野飲包同小食定價都貴
見到都坐無虛席所以試下,叫左招牌椰香酸湯濛粉。

豬頸肉幾香,做法無hea你。椰汁湯好濃,都算真材實料。

2021-07-10 146 瀏覽
夜晚係旺角肚餓,去廣華街原本想食隔離間台灣麵,但實在太多人排隊,於是去左呢間越南野度食下粉,選擇困難就揀左店家推介。點左鎮店四鳥(雞脆皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞)配椰汁酸湯檬粉($88,要加一),原本覺得價錢偏貴,但一上枱就見份量十足,如果係細食嘅人可能兩個share食都得。四種雞堆埋一齊,唔算好確定邊樣打邊樣,炸雞皮非常香脆,雞件算滑,有雞絲用火槍炙燒過,我估係手撕雞?湯底飲落有椰香,有少少酸,開胃得黎都可以解下滯,可惜我最後都係食唔晒。

鎮店四鳥(雞脆皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞)配椰汁酸湯檬粉

2020-12-16
鎮店四鳥(雞脆皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞)配椰汁酸湯檬粉
旺角呢頭好少黎,路經就過黎試試。▧ 招牌 越南仔 手撕雞 椰汁酸湯 檬粉椰汁酸湯未聽過,好奇心好大,用左必死既決心黎試。椰汁酸湯如其名,係椰汁+酸味,岩岩試個陣奇奇怪怪咁,但食多陣又開始覺得幾好食,好神奇。▧ 自家製 沙爹串燒 撈檬粉沙爹串燒包左包括豬,牛,雞,正正常常,唔叫好食唔叫難食。▧ 法式芝心蝦多士餐牌佢寫係 2015 台灣高雄啤酒節得獎菜,咁把炮,當然要試。佢同一般食開既蝦多士外皮唔同,好脆,上面灑左d芝麻,勁香口。中意芝麻必試。除左食物,呢度環境唔錯。員工態度都幾好,牆上啲裝飾都幾好睇。
旺角呢頭好少黎,路經就過黎試試。

▧ 招牌 越南仔 手撕雞 椰汁酸湯 檬粉

▧ 自家製 沙爹串燒 撈檬粉
沙爹串燒包左包括豬,牛,雞,正正常常,唔叫好食唔叫難食。

▧ 法式芝心蝦多士

2021-06-04
午餐
2021-06-26 169 瀏覽
今日黎越男仔食咗個豬頸肉蕃茄湯檬粉。分量依然都非常足夠,幾大碗,豬頸肉就有三舊。蕃茄湯都算香濃,50幾蚊都算還可以,另外小食就食咗個蒜蓉雞翼,嗰日$10有四隻,非常之抵,但係就好鹹,我要撥開晒上面啲蒜蓉先食到。環境而言就非常一般,坐得比較迫。衛生情況都一般,經常都有烏蠅飛。
2021-06-23 150 瀏覽
餐牌既選擇多到我又選擇困難症發作, 因為樣樣都想試🙃鎮店四鳥椰汁酸湯檬粉🐓🥥($78)基本上每次食越南野我都係會揀檬粉, 今次都係揀檬粉, 不過就係特別少少既湯檬粉🤤 湯底除左夠酸之外仲有濃濃既椰香, 真係會令到人愈食愈開胃😂 四鳥呢個名咁霸氣, 其實係炸雞皮, 手撕雞, 咖哩雞, 炸雞🍗 上菜既時候真係有少少俾佢既擺盤嚇親, 好彩最後都係食得曬既✌🏽 主角檬粉既份量都幾多, 夠曬爽口彈牙, 再配埋個湯簡直係一流😍 香茅豬扒配椰汁酸湯檬粉🐖($65)除左上面啲配好左既款式之外, 想自己選配料都得👍🏽 首先有7款底俾你揀, 之後再揀配料, 每款底跟一個$9既餸, 想食多啲既就加錢, 如此類推🙂 今次我地都係揀左椰汁酸湯檬粉, 不過就係配香茅豬扒🐷 豬扒肉夠嫩, 唔會好乾身, 再加埋淡淡既香茅味, 簡直係一大享受😎龍眼花蜜茶🧆($29)跟餐叫就係$29 單點$38, 冇諗過佢都幾真材實料, 龍眼肉既份量都幾多, 仲要涼浸浸唔太甜, 呢啲天氣飲真係透心涼❄️冇諗過係香港都可以食到啲令人滿意既越南菜, 其實只要俾心機搵, 真係可以搵到啲令你意想唔到既味道🥰 呢間餐廳除左旺角之外沙田都有分店嫁💛
餐牌既選擇多到我又選擇困難症發作, 因為樣樣都想試🙃

鎮店四鳥椰汁酸湯檬粉🐓🥥($78)

香茅豬扒配椰汁酸湯檬粉🐖($65)

龍眼花蜜茶🧆($29)

2021-06-15
  • 鎮店四鳥椰汁酸湯檬粉
2021-06-14 243 瀏覽
路過廣華附近,見到呢間越南🇻🇳餐廳🍴好多人排隊🚶🚶🏻‍♀️🚶🏼‍♂️🚶🚶🏻‍♀️🚶🏼‍♂️,就即管試試係咪咁高質咁正🤔.店員服務態度非常好,勁殷勤,未入座已經可以點餐,一入座就有得食,係幾好嘅安排,不過食物質素好更重要🤔———————————————————————————🥢生牛肉湯河🍜💬其實生牛河應該係最基本,如果唔達標準其實都好難接受。感覺普通,唔太好食,牛肉有點碎,湯底亦唔濃郁🥺.🥢串燒撈檬🍜💬三條串燒都係又乾又硬,overcooked到一個點,沙嗲汁又淋滿晒入啲檬粉度,再加入酸醋汁撈檬又變得奇奇怪怪咁🥺.🥢小食拼盤💬店員話可以用一個優惠價點選小食,其實個優惠價都真係「幾優惠」,當中包括兩隻雞中翼、一條切開一半嘅春卷、同埋四隻鳳爪,價值$73 🥺
———————————————————————————
🥢生牛肉湯河🍜
🥢串燒撈檬🍜
🥢小食拼盤
旺角抵食越南餐廳!已光顧過數次,今次叫既食品都係第一次叫,幾特別,蝦多士更係有驚喜,所以想介紹推介下!▧ 招牌 越南仔 手撕雞 椰汁酸湯 檬粉呢個菜式係其他地方無見過,好好奇椰汁酸湯係咩味,膽粗粗叫左黎食。椰汁酸湯如其名,係椰汁+酸味,味道好視乎個人喜好,個人覺得幾特別,一開始無咩好感,食食下又覺得幾特別同開胃(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)▧ 自家製 沙爹串燒 撈檬粉沙爹串燒一共3串,包括豬,牛,雞,應該唔係即叫即燒,係翻燒既關係,所以比較乾身(o_0)撈檬粉就係水準之內,不過不失。▧ 咸檸七夏天飲一流既飲品,解渴消暑。▧ 法式芝心蝦多士呢餐最驚喜既食物!見佢寫係 2015 台灣高雄啤酒節得獎菜,一於試吓!跟餐價$39,一共4件。新鮮滾熱炸出黎,多士薄薄的,非常香脆,上面仲有芝麻,勁香口♪(´ε` )內餡的蝦肉頗厚,仲有邪惡既芝士,好推薦大家一試!▧ 整體來說,店員”遮啫”親切,係旺角黎講係幾抵食既餐廳。

招牌 越南仔 手撕雞 椰汁酸湯 檬粉

▧ 招牌 越南仔 手撕雞 椰汁酸湯 檬粉
自家製 沙爹串燒 撈檬粉

▧ 自家製 沙爹串燒 撈檬粉
撈檬粉就係水準之內,不過不失。

▧ 咸檸七
夏天飲一流既飲品,解渴消暑。

▧ 法式芝心蝦多士

▧ 整體來說,店員”遮啫”親切,係旺角黎講係幾抵食既餐廳。
2021-06-04
2021-06-07 142 瀏覽
椰子湯濛湯底超好味。原來可以問取越南香草增加香味;上餐無放出黎,但可以問佢攞。好友善的服務態度。希望下次空調有改善老板門囗已落定單,流水式運作,坐低一陣,食物已送上。快、靚、正。
希望下次空調有改善

2021-05-27 162 瀏覽
知道旺角有好多💛好好味又出名既食店lunch時間好多間都排長龍 😍 💪🏻今日天氣咁熱 梗係食啲清涼 飲啲爽氣既 #越南仔 👧🏻 窩蛋牛肉清湯金邊粉 + 菠蘿梳打冰湯底清甜 足料 半熟蛋撈埋牛肉一齊食 真係絕配👍🏻 菠蘿梳打冰既菠蘿肉粒佔成大半杯 😋 超哂值👦🏻 古法鴛鴦烤肉撈檬 + 利賓納青檸梳打香香既烤肉 份量足 配上酸汁 好清爽今次👩🏻👦🏻👧🏻食咗$154有5個印花 下次黎食有得減$20 😍沙田圍分店都用得 👍🏻........越男仔 (旺角)旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖
知道旺角有好多💛好好味又出名既食店

香香既烤肉 份量足 配上酸汁 好清爽

今次👩🏻👦🏻👧🏻食咗$154有5個印花
下次黎食有得減$20 😍
沙田圍分店都用得 👍🏻
........
越男仔 (旺角)
旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖
2021-05-16
2021-05-17 166 瀏覽
平時路經都會多人排隊, 難得今日十二點度去食個lunch, 就入去試下~ 越式生牛肉牛骨湯河粉@$59店內的服務唔錯, 好少有湯河有埋一set任加既配料(呢個吸引(´∀`)) , 不過河粉有啲失望, 份量泥講係唔多夠, 味道泥講都有啲越式風味, 加青檸同醬料味道更濃郁~ 湯底唔係太熱, 不過啲生牛河幾嫩滑~~ 整體泥講還好不過唔係幾食得飽(*´Д`*)
越式生牛肉牛骨湯河粉@$59
湯底唔係太熱, 不過啲生牛河幾嫩滑~~
整體泥講還好不過唔係幾食得飽(*´Д`*)
越式 生牛肉 牛骨湯河粉
2021-04-11
越式 生牛肉 牛骨湯河粉
2021-05-08 195 瀏覽
下午叫左個lunch set超大份超抵食!套餐包1個主食、2個小食、1杯野飲,如果係飯餐仲會有埋餐湯!首先講個主食:牛+豬PHO蕃茄湯檬。超大碗!個茄湯好香濃,又有蕃茄又有洋蔥好多料!肉方面有生牛肉、烤牛、豬頸肉、豬扒。略嫌豬扒炸完再浸住啲湯淋左冇咁好食,其他都各有特色!正呀,又大件😋😋😋 仲有配料比你任加~小食都十分出色,沙律爽口又開胃,而紙卷口味都好豐富!因為每樣野食份量都好大,結果食唔晒,兩個人share埋個小食就會好好!而且呢個價錢好抵,有咁多野食而且高質👍🏻👍🏻👍🏻會再食!

牛豬PHO蕃茄湯檬
配料