2009-03-06 409 瀏覽
來過兩次晚膳,每次都有成九到菜以上,菜式有一半相同,但好味道,有心思,重覆也沒所謂。沒有想過素食,可以如此有特色。特別是老火湯,真的是靈魂所在。同場發生了一件小事,其中有長者因為只能吃流質食物,自備了瘦肉粥,並問菜館借碗,負責人知道立刻到了對面大快活借碗,因為她不想素菜館的碗接觸肉類,我覺得她對素食一絲不苟的精神很可敬。
農曆正月十五是中國情人節又是我姐姐生日,我一家人經月朋友介紹到了灣仔一間叫貴德宮私房齋鋪食齋及慶祝.可能係正值十五齋期關係好不容易才於兩日前訂到位.這裡地方都不俗,裝修有一點中國宮庭嘅味道.至於食物方面真是喜出望外,尤期是第一道前菜拼盤超好食,短短數分鐘已被我同家人一掃而空.其他推介分別有 魚翅芙容餃...( 有特色) , 姬松菇海底椰百寶湯....( 好入味超正 ) ,椰香雜菜咖喱... ( 咖喱香名十足用來送十榖飯、法國包味道一流 ), 燒汁寶盤, 照燒釀荷蘭大磨菇等等都是我平時很小在其他齋鋪可吃得到.....有特色兼味道出色.最後甜品仲有合桃糊及桂花糕 添...Yummy Yummy !!!另外,老板娘知道是我姐姐生日下更為我們多添一籠壽包而旦不另收費 !!! 總括來說正體食物及服務員都算幾好........真是值得推介 !!!
這裡地方都不俗,裝修有一點中國宮庭嘅味道.

• 姬松菇海底椰百寶湯
  • 前菜拼盤
  • 雜菜咖喱
2009-02-08 23 瀏覽
Normally, I only get info from openrice & seldom write comment because of my poor 中文輸入法, but I spent some time tonight to write this note to thanks for my friends and share that all of us enjoy Mrs Fung's yummie veg dishes: 首先要多謝好友們今晚同我和楊大姊慶祝生日。8人中一半食過銅鑼灣店,4人係第一次吃馮太的素菜,大家都吃得好開心。整體而言,每一道菜都做得精緻及美味,份量足夠,薰衣草茶好好飲,環境舒適。今晚的素菜 :前菜拼盤 (My favourite dish!)炸點 (豆腐+素肉)燒賣 + 綠色素菜包日式燒茄子 (My husband favourite!!)咕嚕素肉 (素肉+百合+燈籠椒+龍眼+上海年糕)老火湯腐皮素菜袋芝士焗雜菌批咖喱牛丸+鱼旦, 配糙米飯 + 蒜蓉飽唐蒿菜加上豆腐合桃糊桂花糕 事實上以前每次帶過不同朋友去吃馮太的素菜,友人都好喜歡。外國素食

今晚的素菜 :

前菜拼盤 (My favourite dish!)
炸點 (豆腐+素肉)
燒賣 + 綠色素菜包
咕嚕素肉 (素肉+百合+燈籠椒+龍眼+上海年糕)
老火湯
腐皮素菜袋
芝士焗雜菌批
咖喱牛丸+鱼旦, 配糙米飯 + 蒜蓉飽
唐蒿菜加上豆腐
合桃糊
桂花糕

事實上以前每次帶過不同朋友去吃馮太的素菜,友人都好喜歡。外國素食朋友,更想不到可以嘗到這麼多款特別的中式素菜。

自備紅酒也不收開瓶費,埋單每人約$200,不用加一,誠意十足,值得推介,我和朋友都會再來。
  • 前菜拼盤,日式燒茄子
2009-01-04 17 瀏覽
未坐定, 去小解, 不在坐, 內人已被問, 可否起菜. 失敗!來餸的速度可以調整, 過急, 有一點過火收碟. 問侍應, 餸菜有否蛋奶, 她說, 應該有, 再說應該無, 再說食少少不用怕. 小人於訂枱時已說明小人不吃蛋奶. 失敗!馮太老火湯過甜"封喉".咖哩味太濃, 食不出層次. 雖則馮太有出面調停下, 小人道不夠飽, 可否要一碟頭盤/一盅湯/兩片麵包. 馮太說頭盤沒有了, 不足夠, 湯及麵包可以給予. 小人都相信是事實. 但很失望. 小人的朋友說, 加了幾樣不同的餸菜.或許馮太應該想一想以上種種問題, 絕對有個人成份. 這頓飯有被推趕的感覺, 好似很想"反枱", 再做其他客人生意. 不過, 以巿場學來說, 這很失敗, 已經最少損失了60位客人. hk$396一頓素菜, 不應有這樣的對待. 這與銅鑼灣那時候店舖的感覺, 不能同日而語了 ...

來餸的速度可以調整, 過急, 有一點過火收碟.

馮太老火湯過甜"封喉".

咖哩味太濃, 食不出層次.

或許馮太應該想一想以上種種問題, 絕對有個人成份.

這與銅鑼灣那時候店舖的感覺, 不能同日而語了 ...
2008-12-25 27 瀏覽
約了3位齋妹妹Christmas一聚, 要找好食的新奇素食, 本人實在沒有太多idea, 今次由小孄妹介紹, 貴德宮的私房菜. 私房菜由馮太主理, 我們不用點菜, 每天菜式, 全由馮太發版, 12道菜的宮廷上素, 正式開始.本來是等馮太e-mail佢張菜單俾我才寫, 但始終忍唔到手要出食評, 因為實在太精美了, 對上一次食精素是朋友在功得林擺的婚宴, 這十二道茶, 論精, 不及彼, 論味道, 精於彼.沒有menu在手的關係, 名字不能盡錄, 菜式以小點為主, 而且每樣菜都一人一件, 難怪孄妹說, 若她最後決定不來, 要打電話去取消番一位.上菜, 首先是一個好中日合碧既前菜拼盤, 反卷壽司, 冰花皮蛋, 中間是海帶昆布, 加上"海蜇", 素食嘛, 當然不是活海蜇, 海蜇是以蒟蒻製成, 但食落又似粉皮, 芝麻醬味今平凡的海帶蒟蒻變得可口非常. 伴邊另有齋火腿, 齋鮑魚. 餃子, 製作非常精美的餃, 同是豆腐餡, 綠的餃亦帶有西洋菜, 加上素魚翅, 仿魚翅斂. 豆腐做餡的餃不容易做, 要令豆腐帶有一般的餃子餡咬感, 實在不易, 用的豆腐不恣是普通街市買到的豆腐, 而且蒸餃時, 又要保持嫩滑.

餃子, 製作非常精美的餃, 同是豆腐餡, 綠的餃亦帶有西洋菜, 加上素魚翅, 仿魚翅斂. 豆腐做餡的餃不容易做, 要令豆腐帶有一般的餃子餡咬感, 實在不易, 用的豆腐不恣是普通街市買到的豆腐, 而且蒸餃時, 又要保持嫩滑. 除了一些特別為素菜而定製的豆腐外, 應該不容易買到.

之後, 炸點一個, 是一個什麼炸香餅之類的, 有點像葷食的墨魚餅, 內裡好像是腐竹, 亦已為我們加上少許沙律醬, 一條條的脆皮, 炸得金黃而不油膩, 口感亦有如墨魚餅"煙un".

開始主菜類, 首先是一個類似咕嚕素肉的一碟, 食落去, 其實不只是素肉咁簡單, 裡面亦包括上海年糕, 一些紅色既子薑. 用了百合來代替洋蔥, 子薑亦令菜式加添一種辣辣地的味道. 咦! 會否是仿XO醬呢.

茄子, 是帶點東洋風味的燒, 用上幼條茄子, 比較實肉, 沙律醬, 點不點隨意, 輕盈的一口吞下, 原來馮太做的日式燒, 非常拿手.

下一道, 是湯, 應該用上南瓜, 因為湯本身頗甜, 有粟米, 有椰肉, 帶點濃郁, 但甜美味道, 仿佛多了一些.

咖喱, 各人最開心的一味, 素肉, 椰菜花, 腐皮. 腐皮炮成一球, 起初還以為是雞蛋. 當咬開看見一層層的時候, 才醒覺此非蛋類品. 伴隨的飯同麵包. 麵包仿照蒜蓉包做法, 但當然, 不能用蒜的呢, 只用普通植物油代替. 飯, 是普通白飯, 糙米, 紅米, 仲有紅豆. 非常健康同Fashion的飯食. 而且做到四四方方一塊. 不錯啊.

四塊青瓜, 這一碟由馮太親自送上, 終於聽到菜名, 是馬拉盞上素. 馬拉盞, 不是要用蝦醬的麼, 沒有蝦醬而能夠做得仿真. 真不知用了什麼. 上有辣椒, 亦是同馬拉盞有關.

一個"唐好"加上四塊豆腐. 說過, 這裡的豆腐不是行貨街市豆腐, 我們說是冰豆腐, 但奇怪在伊然滑嫩, 眾人討論之中, 一副明星相的馮太探個頭來, 說這是豆腐. 通脊冰過的豆腐, 水份失去, 會留下一個個氣泡的東東, 令豆腐變得粗略, 但此豆腐, 雖有因水份流失而出現的坑. 但很細, 豆腐變得粗身亦能保持一定的滑嫩. 起初, 有朋友猜說, 這是腐乳麼.

甜品時間到, come first, 是四個撻, 內有牛油果, 芝士, 加少少碎紫菜. 中間餡, 是什麼呢, 有人說是薯蓉, 有人說是芋蓉....爭辯之中又要找馮太來解一解畫. 其實兩樣都對, 撻餡是薯蓉, 芋蓉, 同牛油果蓉的混合. 呢個 Mix & Match, 又確實幾特別, 沒想過原來芋頭加薯仔, 原來可以擦山新火花.

桂花糕, 晶‧瑩‧剔‧透, 小小一塊, 這就是宮廷中, 每天供帝王準備的小點之一. 再加上一個呎芝麻糊. 12道華麗上素. 上完.

馮太的recipe, 果然秘密, 問待認小姐這是什麼什麼...那.....要問馮太了.
2008-12-13 15 瀏覽
dec 09, 08,5人嚟dinner,叫咗 : 1) 海珊瑚千式拼盤-咁多樣,我自己比較鍾意喺個芝麻豆腐,又滑又夠麻油香2) 糯米燒賣 - 素菜包3) 黃金帶子 4) 咕嚕素肉 5) 焗磨菇-呢個頂有d沙律醬,所以味道濶度都幾廣 6) 老火湯-有海底椰同咩菇-好濃郁,夠火喉 7) 日式煎年糕-煙煙韌韌-中間有紫菜,所以清淡中會有鹹脆味8) 椰香雜菜咖哩-我已經好飽,所以只有淺嚐-配以糙米飯同蒜蓉包-個糙米飯成舊磚咁,又大,望落好實淨,我見到個肚都實埋,所以無試到-個包小脆-咖喱汁幾濃-裡面嘅雜菜我就無能力再食喇 9) 翠玉瓜夾 10) 雜菜煲-有皇帝菜,豆腐粒,冬菇,芋絲,菇..............-都無嘜點試到 11) 桂花杞子糕-整到花形,好靚-幾清甜呢 12) 合桃糊-正常- 呢餐唔喺普通嘅飯局,我哋有正經事要傾.............正籌組1次大型嘅舊生聚餐............咁有意思嘅活動,我都會好支持發起人嘅號召............所以呢餐唔喺放咗好多時間品嚐,所以comment明顯行貨d - 初時知道嚟呢度,仲懶叻做晒功課.........
dec 09, 08,5人嚟dinner,叫咗 :

1) 海珊瑚千式拼盤
-咁多樣,我自己比較鍾意喺個芝麻豆腐,又滑又夠麻油香

2) 糯米燒賣 - 素菜包

3) 黃金帶子

4) 咕嚕素肉

5) 焗磨菇
-呢個頂有d沙律醬,所以味道濶度都幾廣

6) 老火湯
-有海底椰同咩菇
-好濃郁,夠火喉

7) 日式煎年糕
-煙煙韌韌
-中間有紫菜,所以清淡中會有鹹脆味

8) 椰香雜菜咖哩
-我已經好飽,所以只有淺嚐
-配以糙米飯同蒜蓉包

-整到花形,好靚
-幾清甜呢

12) 合桃糊
-正常

- 初時知道嚟呢度,仲懶叻做晒功課.............原來呢度食私房宴,即上枱先知有咩食...........唔洗點菜

- 1定要訂枱...........聽友人講,如果你話比佢聽以前嚟過,佢會盡量唔重覆你上次嘅菜色

- 呢度唔收+1,但好似食晚飯會抵過lunch,因lunch要$168/位,而晚飯就$198/位...........好似食嘅嘢差唔多............咁緊喺食dinner啦,咁會多d時間,可以慢慢食鴉嘛~~~

- 今次亦動議好下次嘅開會日期..............餐廳都定埋,幾有效率
(非會員)
朋友一心幫我慶祝生日, 又知我喜素菜, 便一早為我預訂這個 (難忘) 的聚會. 預早了一個星期訂位, 通知了一眾好友, 大家都預好時間, 安排手上工作, 本以為有個歡樂時光. 怎料, 到最後一刻, 店員才說沒位置. 其實, 訂位訂唔到, 不是什麼稀奇事, 奇就奇在, 這家餐廳一直沒說過訂位有問題, 所以我們交了人數, 就想已經訂好了(這是一般餐廳的正常程序), 沒料到那天早上, 朋友打來說要取消聚會了, 到那個時候店員才說今晚安排不了, 沒位招呼, 是否有點離譜?有點兒過份呢?要是你們只招待熟客, 那麼你大可說不是熟人不做生意囉, 咁咪大家高興.我的生日聚會, 就這樣破壞了!!!氣憤!!!
怎料, 到最後一刻, 店員才說沒位置.
我的生日聚會, 就這樣破壞了!!!
氣憤!!!
2008-10-18 8 瀏覽
以前我好鐘意去上環一間上樓的素食私房菜,但自從無咗之後,都冇乜邊間有驚喜。昨日同表姐celebrate her birthday, 她提出嚟貴德宮,門口不太明顯, 要在大快活條樓梯上! 第一個冷盤已經好好味, 有海帶粉皮 + 酸薑皮旦 + 素cold cut + 素飯團 (酸酸地 ~ 醒胃)** 加埋我地帶咗 d White & Red, 正呀!! 仲唔收開瓶費 **跟住樣樣都好味, 特別要提: (1) 咖喱牛丸+鱼旦, 配糙米飯 + 蒜蓉飽 (牛丸好有口感,雖然阿So話係無聊的形容詞, 但真係好彈牙)(2) 腐皮素菜袋配泰式香茅汁 (個汁好香,好有駑喜的配搭)(3) 老火湯 (好夠火路好甜)(4) 蒸糯米燒賣當然仲有其他啦, $1700 for 9個人, 唔收開瓶費, 又唔駛煩點餸, 仲好鬼有驚喜, 我已经再訂左2圍枱同d friend 慶祝生日!

跟住樣樣都好味, 特別要提:

(3) 老火湯 (好夠火路好甜)

(4) 蒸糯米燒賣

• 腐皮素菜袋配泰式香茅汁
2008-09-15 10 瀏覽
上個月已經食過一次,今次再來以為菜色應該大致一樣, 點知有驚喜,大部分菜色都唔一樣布袋 - 用旦白皮包豆苗,外面用冬蔭公汁包住,用冬蔭公做齋都算大膽灌湯餃 - 每人一碗,味道普通日式煎年糕 - 日式年糕上加芝士,熱辣辣好好味,在年糕上加上西芹及紅椒仲減去"漏"的感覺燒日式大菇 - 大菇加埋齋肉一齊燒,齋肉好crispy大菇好Juicy, perfect match茶樹菇湯 - 上次飲已經覺得好好味, 好彩今次再有機會飲到香蕉酥 - 內包新鮮香蕉,真係好好味, 食到好飽都要死頂食埋佢其他菜好似膽餸拼盆,咖哩都好好味,每次都食到好飽,男仔都必飽
灌湯餃 - 每人一碗,味道普通
茶樹菇湯 - 上次飲已經覺得好好味, 好彩今次再有機會飲到

布袋
香蕉酥
  • 拼盆
  • 茶樹菇湯
2008-08-30 19 瀏覽
今日同老友慶祝生日,朋友介紹去貴德宮食素。訂了七點枱,結果大家八點才去到,幸好枱仍然留住俾我地!這間食店以新派素食為號召,每次菜式已定,但時間日子不同會有改變!第一次感受到不用點菜的享受,既不用動腦筋又有神秘感,哈!同朋友傾咗一陣,終於有菜上啦!即刻研究吓係乜先[菜名係食完之後問老板娘取的]!1)糯米燒賣 - 素菜包  本來以為素菜一定係好油同無乜味道,但D燒賣同菜包都幾好!2)海珊瑚千式拼盤  整體外觀顏色都好討好,雖然外面的皮蛋番茄、素肉片同素壽司味道只是一般,但中間的柚子肉伴粉皮又幾好味,好閞胃!3)富貴黃金磚  一上就俾我地食剩一件,連相都差D唔記得影。炸物果然搶手。4)芝士焗雜菌批  餡料味道好香滑,如果菌味濃一點會更好。5)椰香雜菜咖哩  咖哩係大眾化口味,但與他們所選的素料一起煮,伴飯吃一流。6)鮮果炒日本南瓜  味道係水果味甜酸骨(咕嚕肉)伴炒炸過的南瓜,當然無肉啦!酸酸的南瓜幾開胃。7)照燒釀茄子  茄子中間「釀」了一些好似豆腐造的餡料再煎。茄子的口感一流。8)白玉千翠環  翠瓜中間「釀」了雜菌,蒸熟再淋上汁。味道都幾清甜。9)香燒日本芽菜  其實上面落了一些好似肉鬆
今日[已是八月七日的事]同老友慶祝生日,朋友介紹去貴德宮食素。
訂了七點枱,結果大家八點才去到,幸好枱仍然留住俾我地!
第一次感受到不用點菜的享受,既不用動腦筋又有神秘感,哈!

1)糯米燒賣 - 素菜包

本來以為素菜一定係好油同無乜味道,但D燒賣同菜包都幾好!
2)海珊瑚千式拼盤

3)富貴黃金磚

一上就俾我地食剩一件,連相都差D唔記得影。炸物果然搶手。
4)芝士焗雜菌批

餡料味道好香滑,如果菌味濃一點會更好。
5)椰香雜菜咖哩

咖哩係大眾化口味,但與他們所選的素料一起煮,伴飯吃一流。
6)鮮果炒日本南瓜

7)照燒釀茄子

茄子中間「釀」了一些好似豆腐造的餡料再煎。茄子的口感一流。
8)白玉千翠環

翠瓜中間「釀」了雜菌,蒸熟再淋上汁。味道都幾清甜。
9)香燒日本芽菜

其實上面落了一些好似肉鬆的東西(當然唔係肉啦)幾得意,但唔係太特別!
10)荷香冬容百寶湯(沒有圖)

冬瓜湯是也!沒有肉的湯原本可以噤清甜,又唔似係味精,到底加了乜呢?
11)十穀飯 - 法國包

到這裡有點奇怪,又中又西,FUSION都唔洗乜都有掛!
12)香芋糯米糍 - 綠豆意仁糖水

兩款甜品雖然唔係好特別,但我鍾意佢地味道唔係太甜,以香味為主。

整體而言,每一道菜都係用料健康,味道就因人而異了。如果相對傳統素菜來說,沒有油膩的感覺,買相新鮮,份量十足。雖然出菜的次序唔係好有條理,沒有慮考到菜式之間的配合和平衡,但誠意十足。
好高興認識了這間餐廳。希望佢地繼續努力,多點嘗試不同的菜式。
2008-08-29 23 瀏覽
亞媽生日,又到貴德宮。訂位時,馮太知道我曾來過吃晚飯,問我何時曾到訪,替我安排不同的菜式,真貼心!另外,馮太知道是我亞媽生日,為我添多一款壽包,應應節,不另收費!亞媽見到壽包又開心,當為佈景影多兩張相。
亞媽生日,又到貴德宮。

亞媽見到壽包又開心,當為佈景影多兩張相。
  • 拼盆
2008-08-19 30 瀏覽
素食巡禮﹝廿四﹞吃中式齋,也鮮有少油不膩的了,而這裡就是健康一點的選擇。來這裡不用點菜,只用說出幾位來吃就可以,因為所以菜色也是指定的,198一位,不收加一,明碼實價。以不少的字畫及佛像作佈置,地方也很中式。甫坐下,送來蝦子花生作小吃,不吃此品久矣,香脆可口,邊吃邊想,原來以「蝦子」命名的,也是齋;送來兩壺茶,其中一壺是薰衣草花茶,淡淡的幾有薰衣草的幽香,很不錯;先來的冷盤,是壽司刺身併盤,單看造型,可亂真的。這個併盤味道不錯,皮蛋蕃茄很清新,加上點點沙糖,很美味;素肉的味道當然是假味,口感卻是做得似層層的;大卷用了蛋及素蟹柳,灑上芝麻,也不錯;最好吃是中間的胡麻豆腐,配上素海哲、青瓜絲及芝麻醬汁,口感及味道俱備;再來是兩味點心,韮菜餃沒有下肉,也鮮味。蟹粉小籠包是用蘿蔔絲作餡,當然不會有肉汁的,蟹粉也是只有顏色,吃起來幾燙口的,味道不差,當然有一點味精;再來是咖哩雜菜,味道不錯,還有齋魚蛋及齋貢丸在內的,口感也非常相似。一大兜的,下飯炒品。所以送來的紅米飯轉眼吃完,要追加;再來是燒帶子,是豆腐的製品,味道不錯,但這個口感就不太相似;煎芝士豆腐美味,想不到中式齋除了用上咖哩,也有用上芝
素食巡禮﹝廿四﹞

吃中式齋,也鮮有少油不膩的了,而這裡就是健康一點的選擇。

再來是咖哩雜菜,味道不錯,還有齋魚蛋及齋貢丸在內的,口感也非常相似。一大兜的,下飯炒品。所以送來的紅米飯轉眼吃完,要追加;再來是燒帶子,是豆腐的製品,味道不錯,但這個口感就不太相似;煎芝士豆腐美味,想不到中式齋除了用上咖哩,也有用上芝士去提味的,吃起來甜甜的又有芝士香,討好;甜酸肉片是如糖及醋煮一片片的麵筋,這個就做得太酸了;芽菜用上了齋肉鬆去伴吃,簡單味美;腐皮蘿蔔卷做得精緻,腐皮軟滑有豆香,蘿蔔亦清甜,細細件正好配合已漸滿的胃納;燒茄子幾香口,但有點焦味;汁煮南瓜硬硬的,吃起來頂胃,淺嚐已足夠;押尾的是海皇翅,很濃郁,味道應該是海鮮素的效果,也實在太飽了,吃了半碗已吃不下了;最後的甜品是焗西米布甸,焗得幾香又不過甜,反而幾討好,就算飽也清了碟。

幾位阿姐服務是不錯的,連帶老闆娘也幫手招呼,亦很客氣。但可能客人實在太多,時有應接不暇之感。

以吃中式齋來說,價錢不算便宜,但也較一般的做得精緻及美味,也可以一試的。
可亂真的刺身壽司併盤
煎芝士豆腐好吃
味道也不錯的燒帶子
2008-08-12 11 瀏覽
上月底﹐友人設宴賀壽﹐一行十多人﹐到了這間素食店吃晚飯。包了一間房﹐裡面有好些字畫擺設。。。有十餸﹔由於友人有很多不能吃的東西﹐但又因為這裡的老闆娘馮太自身也是素食者﹐所以其實全部食物也沒有問題。首先有海珊瑚千色拼盤-- 上面有壽司﹑素火腿﹑素雞絲粉皮和生果﹔全部都很開胃。然後有點心 -- 像燒賣那個是糯米燒賣﹔小小的包是菜包﹐又是很好味。菠蘿炒上海年糕﹐酸酸甜甜﹐好吃。很有噍口的黃金帶子﹐香。吃完這幾碟小小份量的菜﹐友人有點擔心會吃不飽﹐接著“主打”就來了﹕當然不只是麵飽啦。。。 這只是助餸的。。。十穀飯﹐也只是伴奏 (雖然也很好吃)。。。登登登凳!!!! 這個椰香雜菜咖喱聽說是招牌菜﹐裡面的料有些真的做得很像真的魚蛋﹑貢丸﹐邊吃邊驚心 (話晒都係帶著個吃素的心來嘛!!)。燒釀茄子是極力推介﹐非常有口感﹐好吃!!酥皮蘑菇撻的皮非常鬆化﹐一定要趁熱食!!冬蔭功紫菜腐皮卷 -- 記著要把湯喝完啊!!肉鬆炒油蜜菜 -- 很鮮味的菜﹐很難在香港吃到了。老火湯﹐喝的時候已經很飽。。。甜品有兩個 -- 這個是芒果糯米糍﹐芒果味異常的香。另外還有豆豆甜湯﹐沒有全喝下。。。 最後當然有壽包了 --
上月底﹐友人設宴賀壽﹐一行十多人﹐到了這間素食店吃晚飯。

包了一間房﹐裡面有好些字畫擺設。。。

菠蘿炒上海年糕﹐酸酸甜甜﹐好吃。

很有噍口的黃金帶子﹐香。

當然不只是麵飽啦。。。 這只是助餸的。。。

十穀飯﹐也只是伴奏 (雖然也很好吃)。。。

燒釀茄子是極力推介﹐非常有口感﹐好吃!!

酥皮蘑菇撻的皮非常鬆化﹐一定要趁熱食!!

冬蔭功紫菜腐皮卷 -- 記著要把湯喝完啊!!

肉鬆炒油蜜菜 -- 很鮮味的菜﹐很難在香港吃到了。

老火湯﹐喝的時候已經很飽。。。

甜品有兩個 -- 這個是芒果糯米糍﹐芒果味異常的香。

另外還有豆豆甜湯﹐沒有全喝下。。。

最後當然有壽包了 -- 不過不失。

可以帶酒來開﹐免開酒費﹐埋單每人約$200﹐不用加一﹐記著要帶現金 (不收信用咭)﹔想找一天吃些“安全”和沒有味精的素食的話﹐我會再來 (事實上我在這次之後還跟另外友人去了吃晚飯﹐“常餐”跟這個 menu 差不多﹐$198一位﹐又是吃得飽飽的)。
黃金帶子, 好噍口
肉鬆炒油蜜菜
  • 黃金帶子
  • 椰香雜菜咖喱
2008-07-07 7 瀏覽
朋友昨晚訂了這店慶祝生日,雖然朋友以前食過,覺得好味,由於本人很少吃素食,所以沒有很大的期望,但這餐素菜的味道實在不錯,也沒有想像中油膩,因為很多齋店的食品都很多油,款式也很特別,份量足夠,我們一行16大2小,因此訂一間房間,房間不算很大,但環境舒適,服務週到,開自備紅酒也不收開瓶費,以素菜來說價錢不是很平,但可以接受.
素 魚 肉 茄 子
焗 酥 皮 tart
素 魚 肉 茄 子
焗 酥 皮 tart
  • 素 魚 肉 茄 子,焗 酥 皮 tart
(非會員)
Title (cont'd): that price tagI had dinner at this place a couple of months ago. Like the previous reviewer, the sesame tofu was my favourite for the evening, although I knew as soon as the platter landed on our table that the tofu was not home-made but readily available stuff from Citysuper. It comes in $10 and $15/16 portions at the IFC branch which I visit regularly as it's near my office. I asked Mrs Fung the restaurant owner and she confirmed this. Our group of 8 got a large portion of

I had dinner at this place a couple of months ago. Like the previous reviewer, the sesame tofu was my favourite for the evening, although I knew as soon as the platter landed on our table that the tofu was not home-made but readily available stuff from Citysuper. It comes in $10 and $15/16 portions at the IFC branch which I visit regularly as it's near my office. I asked Mrs Fung the restaurant owner and she confirmed this. Our group of 8 got a large portion of the tofu that evening.

I also liked the "multi-grain" rice which of course was also prepared from readily available product. Otherwise, the other dishes were pretty unimpressive. They use simple methods to prepare everything - a clever strategy that is safe (no skilled cooking required) and fits in with the healthy image they sell. This should also make quality control easy for the mass production they do there while guaranteeing efficiency. For me, though, this effifiency was a bit much allowing no breathing space between the dishes. The food also seemed to have been served in a random order which is inexcusable considering the control they should have with this one-menu-for-all house policy.

All in all, this place does offer something vegetarian that's a bit different, but that's where it stops. If you're looking for originality or even veggie cooking "with heart", you can do better looking elsewere.
  • the sesame tofu platter