2016-01-20 997 瀏覽
最近去完日本九洲,有間新的日本拉面舖開咗係荃灣,日本愛好者當然馬上黎試試啦!鋪頭係日本格局,裝飾好可愛嫁!好有回到日本既感覺!但餐廳都好先進,有電話充電線:IPHONE線同ANDROID線..............推介: #特上日本芥末拉麵 $93👍👍👍👍(5分滿分).............啦啦啦 綠色既拉麵大家估下係咩味?吾係抹茶吾係綠茶係#wasabi 哦但係不嗆喉,所以吾食得辣既都吾洗驚湯底混入左芝士更加濃郁,個湯底又濃又杰,證明用左好長時間煲!拉麵 有很強既掛湯能力,特別係食到最後芝士溶左越黎越濃,掛湯更強!!!..............#特上海老湯拉麵 $98👍👍👍👍(5分滿分).............紅色既拉麵,又係咩味呢啦啦啦 就係 特上海老湯拉麵 啦湯入面有大大量的櫻花蝦亁!好靚好香!每粒都細細食又鲜味,同拉麵一齊食,更有口感!湯底好濃,有好重的海鮮feel,鮮味更突出!燒過既豚肉, 邊邊位好香脆,而肉質都吾錯嫁,但可以入味dd提提大家: 星期六日先限定此拉麵哦..............#靜岡抹茶可樂 $18👍👍👍(5分滿分).............個樽會否

鋪頭係日本格局,裝飾好可愛嫁!好有回到日本既感覺!

..............
推介: #特上日本芥末拉麵 $93👍👍👍👍(5分滿分)
啦啦啦 綠色既拉麵
大家估下係咩味?吾係抹茶吾係綠茶

係#wasabi 哦

但係不嗆喉,所以吾食得辣既都吾洗驚

..............
#特上海老湯拉麵 $98👍👍👍👍(5分滿分)
.............
紅色既拉麵,又係咩味呢
啦啦啦 就係 特上海老湯拉麵 啦

燒過既豚肉, 邊邊位好香脆,而肉質都吾錯嫁,但可以入味dd

提提大家: 星期六日先限定此拉麵哦

..............
#靜岡抹茶可樂 $18👍👍👍(5分滿分)
.............
個樽會否太可愛,其實好想帶番屋企
可惜抹茶 味 不夠濃哦
但可樂 味就好夠啦
..............
推介:#信州蘋果梳打 $19👍👍👍👍(5分滿分)
.............

蘋果 味好濃好似食緊蘋果咁,味道天然,推介依個飮品!

..............
#餃子 👍👍👍👍(5分滿分)
餃子一上台就心心眼 好飽滿啊
豐盛餡料,外脆內爆料一咬,肉汁就飛岀黎 正!

大家應該一試哦食拉麵前記得手機食先

2016-01-16
2016-01-20 765 瀏覽
嘿嘿,一聞大河道有新拉麵店登場,湯底限量製作,極速售罄!今天安排六點正排隊,成功入座!利害吧!只為了一嚐創意豬骨湯底!點餐紙是一般日式拉麵店形式,簡單易明,還要彩色印刷,實在是幾精美的。點了這碗特上青芥末豬骨湯拉麵!(太熱騰騰的相片out fo了…)個人化combo為:香油量普通,青蔥,超硬直身拉麵。指定動作,先試一口湯,真心驚喜!青芥末清新,不嗆但十級醒腦,豬骨湯味雖被蓋過,但膠質不減,應該說,膠質超級濃厚,嘴巴是黏著的!拉麵之魂叉燒,分別有兩款,少肥肉的豚肩,肉身札實,而肥肉軟多的豚腩,入口即溶,兩者都好,難分勝負!麵條超硬正合我意,掛湯力依然是不錯的。除木耳絲,紫菜外,竟然還有芝士絲,令湯底和麵條潻一分芝味咸香!邪惡度大增。老友的芝士味噌加辣油,試過其湯頭,一樣膠質,味噌有魚的鮮味,加了辣油更過癮!嗜辣之人必須要試!拉麵可選曲麵,更有嚼勁!令加了一份小食,蒜蓉蜜糖韓式燒豚肩,一碟理應三大片,但是日售罄,變成四小片。醬汁蒜味和蜜糖味夠平衡,甜中帶蒜香,確是滋味,只是索價$38,覺得稍貴。吃罷,發現大門已寫著所有拉麵售罄,才七時。心裡暗自興幸早來用膳,但也有想過,晚飯時間剛開始就沽清
麵條超硬正合我意,掛湯力依然是不錯的。
拉麵可選曲麵,更有嚼勁!
吃罷,發現大門已寫著所有拉麵售罄,才七時。心裡暗自興幸早來用膳,但也有想過,晚飯時間剛開始就沽清,舖租不便宜,生意如何做?順帶一提,場內師傅全是年輕人,偶有在舖面吞雲吐霧…我亦是煙民,但穿著制服時,都應該要克制一點吧…嗯,吃到最後看到這一幕,扣了點分數。
2016-01-19 828 瀏覽
今日咁岩行開荃灣又好耐冇食拉麵,就揀左呢間試試!入到去侍應安排左窗口位。一坐低就見到枱上面有usb線畀人叉電,好貼心!間店既裝修同擺設都幾有心思,侍應仲提我地枱下面有鈎可以掛袋,夠曬方便!睇睇Menu,見到款款都好吸引咁!最後Vi點左碗冬日限定既辛味番茄芝士拉麵、餃子同一支抹茶汽水。面方面揀左曲麵,硬度就揀普通。配料方面揀左青蔥同豬腩肉,冇加辣醬。落左單之後等左十幾分鐘麵先到,可能星期六晏晝間店都幾多客,所以等得有少少耐。不過麵一到心情即刻好番曬,成碗麵望落去同 menu幅圖都有九成似,好吸引!配料埋得好整齊,聞落去都好香蕃茄味!食落去d麵都幾彈牙,軟硬適中,岩曬Vi既口味。而湯既味道濃郁,唔會太咸,蕃茄味好夠,不過略嫌有d杰。而芝士味雖然唔係好濃,但撈埋蕃茄湯同紅洋葱個味道幾match!而且半溶既芝士掛係麵到食到芝士既質感,但就無咩辛味~~塊豬腩肉都幾肥,不過因爲夠薄同埋有略略燒過咁,所以都可以接受。同埋皮個個位有d un,要用多d力先咬得開,但同樣因為夠薄既關係而唔算好大影響。餃子方面,個底脆脆地做得唔錯。個餡雖然只係普通豬肉同椰菜,但食落啖啖肉,都算唔錯啦!另外支抹茶可樂幾特別,
今日咁岩行開荃灣又好耐冇食拉麵,就揀左呢間試試!
辛味番茄芝士拉麵
抹茶可樂
另外支抹茶可樂幾特別,有啖啖既抹茶味,而且好夠氣,飲慣普通可樂可以轉至呢隻少見既口味!
2016-01-09
午餐
辛味番茄芝士拉麵
2016-01-18 641 瀏覽
係荃灣放工,同朋友行去豚道樂食拉麵七點半左右到,入到去已經8成滿座坐底後即刻點野食,已經聞到好香既豬骨湯底味 朋友點左唔係到到有既特上芥末拉麵,拉麵真係綠色架,每條都帶有芥末味。唔會太濃,但恰度好處。食落都幾刺激,幾特別呢碗拉麵上係配豬肩肉,朋友係食肉獸,所以加配左豬腩肉 兩者既肥瘦分佈平均,薄切,食落方便 至於我點既係特上黑蒜油拉麵湯底充滿黑蒜油香味,湯底係黑色的麵種我選了硬身版既曲麵,曲麵比幼麵粗一點,食落較滿足😁 每碗特上拉麵上都有半隻溏心蛋,但呢到既溏心蛋實在太美味,中間既溏心度十足,必要追加! 而且追加一整隻只係$10,必加! 另一驚喜係煎餃子!餃子煎得剛好皮薄,餡多煎子既底呈現金黃色,唔會煎到燶哂我同朋友都食得津津有味 食完拉麵,叫埋野飲朋友既係抹茶可樂,可樂味濃,抹茶味真係小左d😂😂信州蘋果梳打好清新,好香蘋果味大愛,值得推介食拉麵總要配反支凍飲先正的😎
係荃灣放工,同朋友行去豚道樂食拉麵

七點半左右到,入到去已經8成滿座

坐底後即刻點野食,已經聞到好香既豬骨湯底味
特上芥末拉麵
特上芥末拉麵

呢碗拉麵上係配豬肩肉,朋友係食肉獸,所以加配左豬腩肉
豬腩肉
兩者既肥瘦分佈平均,薄切,食落方便
至於我點既係特上黑蒜油拉麵

湯底充滿黑蒜油香味,湯底係黑色的

麵種我選了硬身版既曲麵,曲麵比幼麵粗一點,食落較滿足😁
溏心蛋
而且追加一整隻只係$10,必加!
另一驚喜係煎餃子!餃子煎得剛好

皮薄,餡多

煎子既底呈現金黃色,唔會煎到燶哂

我同朋友都食得津津有味
食完拉麵,叫埋野飲

朋友既係抹茶可樂,可樂味濃,抹茶味真係小左d😂😂

信州蘋果梳打好清新,好香蘋果味

大愛,值得推介

食拉麵總要配反支凍飲先正的😎
溏心蛋
2016-01-16 618 瀏覽
今天接老婆仔收工後老婆仔說收到某護膚品公司寄來的單張可以憑單張換領試用裝因此我們去了荃灣換過試用裝再尋找晚餐地點最近天氣轉冷我們都想吃點熱食遠處看到這間拉麵店決定過來點碗熱熱的拉麵這裡的裝潢也很有日本的感覺不過播放著英文歌是種較現代的日式拉麵店吧我選了93元的特上黑蒜油拉麵據店員所說裡面包含了紫菜和半隻溏心蛋因此我加8元要了椰菜老婆仔就點了88元的辛味蕃茄芝士拉麵加了溏心蛋和紫菜我們還加了一份鍋貼以及一樽提子味碳酸飲品先來的是額外點的配料還以為會是加到麵中送上這鍋椰菜很有驚喜應該是炒過的炒得很香就這樣吃椰菜已經感到很美味對比起一般麵館點的油菜這椰菜便宜得來又美味值得一讚溏心蛋也很出色需要有的那份甜味也有整個蛋放入口中還能感受到那份流出來的感覺是很上等的溏心蛋特上黑蒜油拉麵送來了不知是否因為天氣寒冷感覺這麵特別美味麵質剛好很有口感那些日式叉燒也很香很能感受到製作的那份誠意不過略嫌湯底有點淡我加了大量芝麻一起吃才感覺更有味至於老婆仔的辛味蕃茄芝士拉麵我試了一下那個湯底這湯底很特別蕃茄和芝士混合起來也不錯兩者味道都很突出雖然是辛味但感覺不太辣微微的辣更能帶出蕃茄味喜歡濃味的老婆仔很欣賞這個鍋
今天接老婆仔收工後
2016-01-08
辛味蕃茄芝士拉麵
提子味碳酸飲品
2016-01-16 580 瀏覽
荃灣區好吃拉麵店不多講到最愛係拉麵台風但係近日發現有間豚道樂好像不錯便相約劉總去見一見麵~其實多點新衝擊都係好事啊起碼客人可多間選擇嘛!!骨子的小店裝修富日式味道有木製檯凳還有充電USB線供應又幾貼心唱喎~基本有5款口味豬骨,黑蒜,芥辣,味噌及只有星期六,日限定的海老拉麵另外同味道亦可選價錢高一點的特上湯底,選好口味後再揀要豚腩或豚肩肉和其它配料便可~另冬日限定有兩款都好像很吸引不過第一次幫襯還是試基本味道好些~飲品有好幾款日本進口汽水及梳打一眼看中另見鄰卓數位日本大叔都叫抹茶可樂飲唔知好飲否呢都係下次先試啦~赤富士提子梳打$19樽身好有昭和XX年feel味道似日本口香糖味而且好夠氣呢我最like佢夠霸氣,溫馨提示扭蓋比較難開但店員十分樂意代勞^0^我的特上原味豬骨拉麵$85先嚐口湯豬骨味是有的而且不是稠稠喜歡較清爽的朋友應該挺愛,喜歡邪物的車媽媽當然揀豚腩肉啦輕輕燒過的豚肉壋增強了香味而且肉質頗鬆軟不俗呢,至於揀了特硬幼麵的我有點失望因為未達我喜愛的質感~不過那半熟溏心蛋就吃得我飄飄然呢!盪漾蛋心入口後跟嘴纏綿巴一輪後還餘一絲蛋香很是喜愛它喔!!劉總的特上黑蒜油拉麵$93試了一口湯黑

其實多點新衝擊都係好事啊起碼客人可多間選擇嘛!!
劉總的特上黑蒜油拉麵$93試了一口湯黑蒜油味也算不俗但對我嚟講仍可濃稠多些啊~
再叫多份餃子$28即叫即制熱呼呼的上檯餃子煎得香脆可口值得一試喔!!
2016-01-05
2016-01-15 504 瀏覽
冒著毛毛細雨前來到訪,皆因看到這碗芥末拉麵而吸引前來。主打拉麵的店鋪,款式主打貴精不貴多,對於這款拉麵抱有極大的期望。湯頭是拉麵的靈魂,將乳白色的湯汁換上青色的芥末,光是視覺上就帶來一定的衝擊。先嚐湯頭,可能混合了芝士,入口沒有平時芥末醬的催淚性刺激感,帶些少微苦,比較稠黏。肉類可選腩肉或肩肉,是次選了油脂比較豐富的腩肉。薄切的腩肉肥瘦適中,入口嫩滑,又不會覺得油膩。稠液狀的蛋黃,軟滑幼嫩,入口微甜。個人喜歡偏硬的麵條,入口還能保持口感,這次的幼麺硬度控制得不錯。店員推介的餃子味道實在令人驚喜,皮薄餡靚,外皮的微焦,入口味道清香,沒有平時街外吃的油膩感,極力推介。來自日本的梳打水,光是外表就勝人一籌,氣泡比平常的多,入口酸甜,能中和了麵食的飽肚感。值得稱讚的是店內十分人性化,準備了電話充電的位置。有誠意的小店,值得再試...
特上日本芥末拉麵
稠液狀的蛋黃,軟滑幼嫩,入口微甜。
日式餃子
赤富士提子梳打 & 抹茶可樂

2016-01-14
日式餃子
赤富士提子梳打 & 抹茶可樂
2016-01-15 489 瀏覽
今日難得同爸一起吃飯,當然想找樣佢少食,又要荃灣,之後係openrice見到有間拉面吾錯就試下,去到大約7點左右人吾多。每人$120左右都正常合理價錢,但唯一要改進最好係本來爸想食芽菜賣完冇告訴我地,如果下次留意會更好。陳列都舒服同吾迫,裝修都幾特別,最重要竟然有充電位。看到餐牌原來有2款幼和曲面,野食吾叫好多但賣相不錯,飲品都係日本空運過來。佢地用一張紙前後寫晒,自己再用筆寫,如果好似我地咁特上,2款肉都有,每款有2片。今次我地叫左2個面加配料,小食和飲品。(特上)濃厚原味拉面:豬骨味濃而吾杰身,面身今次選幼面,本人覺得如果選幼面最好係硬度多點口感好,因爸普通硬度就太淋,配料都吾少有4片豬肉同吾油身,爸最喜歡吃溏心蛋,話好味道。其實都份量偏多,以爸黎講就剛好。(特上)辛辣味噌拉面:叫左激辣,佢話係辛辣面的2培,係比較辣都討好,我選擇曲面口感十足又吾淋,木耳和豬肉滲入辣湯更加野味,配料都吾少有4片豬肉同吾油身,其實都份量偏多,有少少面都食吾晒。再加少少京蔥,入晒味好味道,$5份量都正常。溏心蛋加椰菜:流心的溏心蛋,蛋白都有入味少少咸同吾貴,椰菜用左少少鹽和乾蒜都香口同只需8元堅抵食。餃
餃子:熱呼呼黎到,有5隻餃子,料吾叫好多但好香口同有豬肉香,皮都薄身都冇爛仲保留到肉汁己十分好,爸都好喜歡食,下次可能會一人一碟……
信州蘋果梳打:蘋果味重但吾太甜,價錢19元都不太貴。
2016-01-05
近來,BeautySearch 步入半退休的生活,由全職OL 轉職Part Time 工作,因而開始展開悠閒生活,話雖如此,沒有工作的日子,總是賴在衛星城市裡,而今午就在荃灣這衛星城市裡發現了一家有趣的麵店 - 《豚道樂》。店子的名字《豚道樂》像要告訴我們這裡以豚肉為主打,而BeautySearch 本身也是豚肉的擁躉,店子門面雖不大,黑色的外牆,搭配簡單的木製牌面,甚有格調,BeautySearch 不知不覺被這神秘的力量吸進店內。甫進店內,最吸睛的要數那道如同貨櫃的鐵板牆,搶眼的紅色牆色,背後原來是洗手間,真的非常特別。店內的設計,別具特色,簡單的木系長枱,搭配充滿日系佈置外,再加上不少有趣的擺設,好像長柄鍋作掛飾、紙藝裝飾等,與店外的單調形成強烈對比,予人豐富精彩的感覺,而且玩味十足。喜歡「熊本熊」的熊粉,相信會像BeautySearch 那樣,在這裡捕獲不少可愛的熊本熊。戲玉來了!來《豚道樂》當然要點選豚肉拉麵,BeautySearch 當日便揀選了「特上黑蒜油拉麵」。在這裡點選拉麵,除了在MENU中揀選喜愛的拉麵外,還有一張Order紙,食客可按個人喜好揀選豚肉、香味油份量、
特上黑蒜油拉麵
在這裡點選拉麵,除了在MENU中揀選喜愛的拉麵外,還有一張Order紙,食客可按個人喜好揀選豚肉、香味油份量、麵條、蔥類... 等,如有需要,還可加餸或加麵呢!
豚肉是這店子的精髓,想不到,揀選拉麵時也可揀,豬腩肉或豬肩肉,雖然豬腩肉較香軟又肥美,但BeautySearch本身已擁有豬腩肉了,最後還是揀選了瘦一點的豬肩肉,脂肪較少,口感亦較爽口,肥肉分佈亦較均勻。
麵條方面,我揀選了來自北海道的曲麵,麵的外形帶微曲,麵身夾口彈牙,曲麵掛湯能力雖不及直麵,但吸湯力就不俗,加上濃厚的湯底,吃時份外滋味。
餐桌上,餐夾了一張介紹飲品的MENU,雖然全是現成樽裝飲料,但在市面上較少看見,於是,BeautySearch 最後也點了一樽嚐嚐。
赤富士提子梳打
「赤富士提子梳打」是BeautySearch 最後的選擇,雖不及巨峰提子香濃,但這梳打的提子與梳打亦算配合得恰到好處,值得一試。
日式煎餃子
總覺得拉麵與餃子是絕配,所以,BeautySearch也點了一碟「日式煎餃子」同吃。餃子外皮煎金黃香脆,上桌時已聞到那股香氣。
「日式煎餃子」內的餡料帶有鮮味的肉汁,而且並不肥膩,肉質還帶點爽口,蘸點點餃子汁同吃,份外滋味。
韓式蒜蜜味叉燒
還是覺得不吃豬腩肉不滿足,最後還是點了一碟「韓式蒜蜜味叉燒」,入口時,豬腩肉那豐富的脂肪在口腔內渦化,最特別是,沾上了香甜的蜜味,有點像BBQ,再加上淡淡蒜香,令叉燒的肉鮮大大提升,如果不是因為已太飽,BeautySearch差點想多點一份。

題外話/補充資料: BeautySearch 今次嚐了曲麵,下次有機會再來,一定要試試直麵,看看有何分別!
午餐
赤富士提子梳打
日式煎餃子
韓式蒜蜜味叉燒
2016-01-14 460 瀏覽
星期六的晚上和朋友到荃灣閒逛,一直以來都知會路德圍有好多不同類型的餐廳和小食,所以今日就去到對面街發掘一下特色餐廳。 在大河道大馬路旁走著,突然見到一間裝潢別緻的日本拉麵店,查看門外的餐牌後決定一試。 貼心服務第一次見到拉麵店的枱試設有電話充電線,無論iPhone android 都滿足到你需要,店內亦有wifi 以供連接,服務貼心。 今次我和朋友選擇了:特上原味豬骨拉麵 $85 每款拉麵可選豬腩肉或豬肩肉,為了試到兩種肉的口感,特意追加$18,拉麵一來到時排列得整齊靚仔。先喝一口湯,湯色澤濃白而帶油份的光澤,相信經過長時間的熬製。 偏瘦的豬肩肉厚度適中,咬落有嚼勁而帶咸香。 個人比較喜歡肥瘦均勻的豬腩肉,爽口有彈性而不帶肥膩感。特上黑蒜油拉麵 $93 朋友的黑蒜油拉麵湯底更加出色,黑蒜香氣撲鼻,喝一口湯,黑蒜味道香濃,與豬骨湯底融合後叫人一試愛上。餃子 $28 一客5件的餃子外形飽滿而煎得色澤金黃,入面的菜的比例較多,咬落爽口鮮甜。 最後是特別的可樂: 赤富士提子梳打$19+靜岡抹茶可樂$18提子味道濃郁香甜,但抹茶可樂飲唔到抹茶

貼心服務

今次我和朋友選擇了:

特上原味豬骨拉麵 $85

偏瘦的豬肩肉厚度適中,咬落有嚼勁而帶咸香。

個人比較喜歡肥瘦均勻的豬腩肉,爽口有彈性而不帶肥膩感。

特上黑蒜油拉麵 $93
黑蒜油拉麵

餃子 $28
餃子

最後是特別的可樂:

赤富士提子梳打$19+靜岡抹茶可樂$18

提子味道濃郁香甜,但抹茶可樂飲唔到抹茶味,兩款的樽都好靚!下次再飲招財貓樽的可樂!
黑蒜油拉麵
2016-01-14 268 瀏覽
放假日唔想出街, 就響荃灣食下野, 休息下. 正諗緊食咩時候, 行過見呢間拉麵鋪好日式, 我記得新開無耐, 見下午唔洗排隊, 一於試下先.入到去一貫日式木系裝修, 好多怖置, 而坐位有向牆向街高凳, 亦有正常長枱坐位, 啱晒一家大細或者獨孤精.睇下餐牌, 好多選擇, 有辛辣, 有芝士, 有豬骨湯底, 最特別既係芥末味, 綠悠悠既顏色, 不過我驚太攻鼻, 所以唔敢試.最後要左個<特上黑蒜油拉麵>$93, 一上枱已聞到濃濃豬骨湯底味, 飲一啖, 除左豬骨味仲有好香既黑蒜味, 而且唔油. 拉麵揀左普通硬度既幼麵, 食落好爽口彈牙. 豚肉脂肪平均, 唔會太薄, 口感一流. 另外最正係隻溏心蛋, 個蛋黃甜甜地好美味.
2016-01-13 455 瀏覽
I don't eat ramen very often since in my memory, I haven't been impressed by those I have tried. So I don't choose eating ramen when thinking about what to eat. And this time, I was brought here for driving away the mind I always stick with. Maybe?Once stepped into the restaurant, I was attracted by the decor placed at the corner of the tables. Like paper-folded dragon and chicken as well as some other figures. Interesting.Typical ordering form in ramen restaurant, pick what you want in your com
Typical ordering form in ramen restaurant, pick what you want in your combo ramen! For me, I like to try those marked as season special
since I could come back for other regular ramen anytime I want. I ordered Spicy Tomato soup with Cheese Ramen (I'm a cheese lover <3)
Looked good and spicy BUT not really spicy, just a bit. Maybe they wanted a better balance among the taste of cheese and tomato while personally I would prefer a spicier one
The soup was very sweet and fresh and so matching with the cheese which was not tasted strong. Almost drank up all the soup. Pork Shoulder Butt was soft and tender and won't be too marinated. Good one. The noodles was the part that I love most, the noodles was so springy and quite "energetic" while I was chewing. (Mouth-running)
Pan fried dumpling, crispy and tasty, you don't even need sauces for faring. The meat and materials inside were nice. But it could be less oily, this could be better.
Lots of choices of ramen, each of them looks so attractive! Using beautiful pictures really matters! (Sorry for my pictures LOL)
I'm not sure if there are many schools nearby but this is good promotion for them. In my school days, there was 0 restaurant around my school but only a canteen. Would be happy if there was one like this for lunch!

2016-01-09
2016-01-13 303 瀏覽
荃青區嘅居民又去荃灣搵食喇晚餐嘅時間係荃灣,其實有好多選擇,但係我係食野挑剔嘅(講白啲係揀飲擇食)同埋唔少嘅餐廳都已經試過,咁食咩好呢???係荃灣到周圍遊盪,發現有一間日式拉麵店男友都幾鍾意食拉麵,所以.......晚餐有著落喇~~店就唔係好大,但係有好多裝飾,除咗有原本風格嘅裝飾之外,聖誕節嘅裝飾都仲未拆和呢一句 "No Ramen, No Life",睇得出呢間餐廳對拉麵嘅熱情其實仲有幾款味道嘅湯底可以揀,同埋唔夠配料同拉麵都可追加嫁~~野飲睇落都好特別,五顏六色咁,睇落幾吸引心大心細之後,就要剔呢張落單紙,揀自己心水嘅拉麵同野飲我就要咗靜岡抹茶可樂,男友就揀咗信州蘋果梳打~包裝設計都好有日本嘅風格靜岡抹茶可樂嘅味道幾好,就係好似少甜嘅可樂味,不過就唔係好覺有抹茶味而信州蘋果梳打就重蘋果味,不過有啲化學味道始終呢到嘅主角都係拉麵呢個青BB嘅拉麵,雖然唔係大熱嘅抹茶味,但係都係一種特別嘅味道黎,而佢就係Wasabi呢一碗係特上日本芥末拉麵,更加足料,有多啲嘅豚肉,仲有食拉麵一定唔少得嘅溏心蛋!!!!Wasabi嘅味道真係好重,一路食嘅時候,個鼻同額頭都赤赤痛而拉麵都係綠色嘅,唔知其實
荃青區嘅居民又去荃灣搵食喇

)同埋唔少嘅餐廳都已經試過,咁食咩好呢
???

係荃灣到周圍遊盪,發現有一間日式拉麵店
男友都幾鍾意食拉麵,所以.......晚餐有著落喇
~~
野飲睇落都好特別,五顏六色咁,睇落幾吸引
心大心細之後,就要剔呢張落單紙,揀自己心水嘅拉麵同野飲
靜岡抹茶可樂($18)、信州蘋果梳打($19)
我就要咗靜岡抹茶可樂,男友就揀咗信州蘋果梳打~
包裝設計都好有日本嘅風格

而信州蘋果梳打就重蘋果味,不過有啲化學味道
始終呢到嘅主角都係拉麵

而拉麵都係綠色嘅,唔知其實係咪都係Wasabi拉麵黎,定係普通嘅綠色拉麵(因為湯底好重味,所以比較難分辨到
辛辣味噌拉麵
而另一個就叫咗辛辣味噌拉麵,我就揀咗普通辣(得普通同特辣
驚特辣太過辣),雖然係叫咗普通,但係個辣味都唔係太普通
呢碗就無要到特上,所以少咗隻溏心蛋

整理上啲拉麵都幾有彈性,而湯底都係我鍾意嘅濃味黎,係荃灣區黎講,真係唔太差嫁

2016-01-10
靜岡抹茶可樂($18)、信州蘋果梳打($19)
2016-01-12 289 瀏覽
以前的我不太喜歡吃拉麵,所以對於濃稠湯底的拉麵沒甚研究. 不過身邊的友人對於日本拉麵甚為喜歡,耳濡目染之下,令我對拉麵也有點點改觀.經過荃灣大河道,發現一間門面滿有和風的日本拉麵店,尚未吃午飯的我們,決定進去一試.拉麵店分為高身吧枱及正常高度的餐桌,我們選擇坐後者. 如果一人前來,坐吧枱位也有好處的,就是可以一邊玩電話,一邊叉電,店家很細心吧桌上放了一壼清水,方面客人自酙自飲,對於每天要喝大量開水的我,實在是太方便了.信州蘋果疏打 ($19)友人選了這款疏打飲品,說充滿濃濃的蘋果香甜,清甜味美.赤富士提子疏打 ($19)本來想點山梨桃梳打,可惜售罄了,故點來提子疏打. 酸酸甜甜的提子疏打,充滿氣泡,凍涼解喝. 特上黑蒜油拉麵 ($93)朋友所選的黑蒜油拉麵,配料有京葱、木耳、豚肉、糖心蛋等,賣相相當吸引. 濃稠的黑蒜油有很強的掛湯能力,看見友人把麵條吃光,相信味道絕對不錯!特上日本芥末拉麵 ($93)愛試新奇食物的我,見到這款以日本芥末作湯底的拉麵,不用多想,就決定點選這款. 麵條選了特硬的曲麵,比起幼麵,更具掛湯能力. 先呷一口湯底,是濃濃的芥末味道,但絕不嗆喉,混和了芝士的湯底,更

信州蘋果疏打 ($19)

友人選了這款疏打飲品,說充滿濃濃的蘋果香甜,清甜味美.
赤富士提子疏打 ($19)

特上黑蒜油拉麵 ($93)

特上日本芥末拉麵 ($93)

愛試新奇食物的我,見到這款以日本芥末作湯底的拉麵,不用多想,就決定點選這款. 麵條選了特硬的曲麵,比起幼麵,更具掛湯能力. 先呷一口湯底,是濃濃的芥末味道,但絕不嗆喉,混和了芝士的湯底,更顯濃郁. 選了特硬的拉麵,麵條是幾硬身亦頗有嚼勁,幾合個人胃口. 配料當中的糖水蛋,蛋味香濃,水準不俗. 至於烤過的豚肉,亦甘香肥美,為拉麵帶來更豐富的色彩. 個人覺得,如果芥末味道可以再加強一點,相信會更為刺激食慾!
餃子 (5個) $28

每次吃拉麵,都總要點客餃子才滿足,好像兩者缺一不可似的. 餃子粒粒漲卜卜,且相當飽滿. 餃子煎得很香脆,內裡亦充滿肉汁,沾上特製醬油,更添可口.

豚道樂的環境相當舒適,再加上創新的拉麵湯底,對於愛嚐新的朋友,不妨到來一試呢!

荃灣大河道63號卓明大廈地舖

3956 9163

2016-01-12 326 瀏覽
中學時期,家規比較嚴厲,放學後就要盡快回家,不得到旺角去,有一次搭小巴經過,先見到朗豪坊嘅雕像有幾咁高大,有大排長龍嘅章魚燒店,好想大個幾年可以同同學放學行吓,係一種免費娛樂同樣又最值得掛念。高中後,認識了其他學校的朋友,因為地區不同,要約見面就會係假日,一啲活動過後,緊係一齊食飯繼續傾,而個陣又想扮大人,就揀咗好多人去嘅一間拉麵店,我同幾位朋友買單時先知,餐廳會有加一服務收費,10%即係每十蚊消費就加一蚊,原來原始 哈哈。到今日,拉麵店都係充滿回憶嘅地方,咩心情都想嚟重溫一下,睇到instagram blogger介紹呢間豚道樂拉麵店,荃灣區嘅朋友食個都覺得好值得推介,就黎試吓啦!去到餐廳,特別會留意佢哋準備比客人嘅儲物方法,特別係香港地舖租金昂貴,係窄少空間要做到方便有實用嘅真係唔容易,而餐廳高枱位有兩款大牌子叉電器,又有wifi可以一邊睇片食拉麵,座位旁邊有小鐵鈎,可以放個手袋,又可貫徹工業味風格!餐廳無加一收費,每逢星期一至五12:00-3:30,凡穿着校服學生惠顧拉麵及飲品,都可享有八五折!另外會定期更新節日限定,為食客帶來驚喜!特上海老湯拉麵 $98睇過一套烹飪做主題日本電

特上海老湯拉麵 $98
睇過一套烹飪做主題日本電視劇,兩位廚師比賽,要做好嘅晚餐比餐廳店員食,一位煮嘅面恰到好處,軟硬適中係滿分嘅作品,另一位得特意將麵條煮得淋一啲,令經過一日疲勞工作嘅同事,可以舒舒服服食一餐。呢個小小嘅舉動令他得到冠軍,之後我都會選擇比較淋嘅麵。

拉麵送上時,大家可以先試一啖湯底,溫度就最適合,味道濃郁感覺厚身,而海老湯拉麵喺星期六、日供應,蝦湯再加入蝦油、櫻花蝦,令蝦味濃郁。揀咗曲麵,口感彈牙,豬腩肉半肥半瘦,油脂香氣吸引,肉質比一般店都滑,經過燒焦特別吸引!
特上海老湯拉麵
餐廳兩位負責人係日本留學時候認識,喜歡日本文化學習日文,留下一年多嘅時間係大阪跟拉麵師傅學習,將原汁原味帶到香港,其中一位從事設計工作,所以餐廳嘅環境裝修都好別緻,所有掛飾裝飾品都用細個"玩"做靈感,有滑板、木球等,仲用鮮紅色貨櫃做洗手間,成為店內特色嘅裝置。
紫菜 $8
另外點左紫菜,將佢放湯,吸收埋剩返嘅精華,特別係海老湯底,食完拉麵仲有啲櫻花蝦乾,用紫菜配埋又有咬口。
紫菜
一口氣食清乾!
餐廳係正巴士站對出,行過小公園就到,都好方便會再有下次,試埋其他口味嘅湯底 嘿嘿

豚道樂 Butadouraku
星期一至五: 12:00-15:30; 17:30-22:30
星期六、日及公眾假期: 12:00-22:30
荃灣大河道63號卓明大廈地舖