2016-03-14 524 瀏覽
朋友說經常吃荃灣的台🌀)拉麵,說今天要試其他店 然後我們就來到豚道樂 店鋪的裝修也挺別緻,最窩心的是坐檯竟然可以充電,太好了! 特別適合我這些電量經常不足的人阿✨上檯時覺得顏色很美麗,連麵的本身亦有淡綠色。綠色就有種很健康的感覺(笑)最面層鋪了芝士粒,所以要儘快拌混,要不然它就不能完全溶解 不過先嚐一口湯,芥末味對我來說很有新鮮感。其實它又不會十分濃烈,少少的刺鼻能夠接受到。豚肉也挺鮮嫩,而且看看它的份量也佔據了碗的三份之二,不錯原本特上已經有半塊的溏心蛋,可惜微微浸去了湯有點兒失色,但追加的蛋一咬開就流心 融化在口腔很滿足!!友人想點特上海老拉麵,不過星期六日才有就只好下次吧。由於是黑蒜油?湯底很香但亦比較油膩,另外木耳很爽口 令整個口感更豐富。賣相還是很吸引,這間店很容易勾起大家的食慾阿!但整體來說相對普通。小食方面種類並不多,因為主力還是拉麵吧~點了餃子,比較軟身 它表面微微煎焦 內裡的餡還包著少許肉汁 香味四溢,喜歡它味道適中 不會感覺太清淡或是太重味精飲品點左招財貓汽水 第一次見!!,樽身還是玻璃做的可以循環再用呢 重點是除了環保外還很可愛~加上可以拿走 回去自己再裝其
店鋪的裝修也挺別緻,最窩心的是坐檯竟然可以充電,太好了!
特別適合我這些電量經常不足的人阿✨
特上芥末拉麵
最面層鋪了芝士粒,所以要儘快拌混,要不然它就不能完全溶解

特上黑蒜油拉麵
友人想點特上海老拉麵,不過星期六日才有就只好下次吧。

但整體來說相對普通。
小食方面種類並不多,因為主力還是拉麵吧~

重點是除了環保外還很可愛~加上可以拿走 回去自己再裝其他飲品

另外的是,這店離荃灣站挺近,亦算容易找到,對於我這些路痴來說真的太好了ww(感動mode)
海老海老~下次等我來嚐你吧

2016-03-03
特上芥末拉麵
  • 特上日本芥末拉麵
2016-03-12 435 瀏覽
跟中學好友見面想不到要到哪裡去, 銅鑼灣旺角等地方去到膩, 就搞搞新意思到荃灣逛逛, 順便試試很受歡迎的豚道樂店面很日式, 讓人對拉麵也有點期待裡面裝潢亦貫徹日式風格, 可惜全都是長枱, 欠了點私隱, 也稍嫌擠迫餐牌照片精美, 看到也想吃特上和普通拉麵好像只是半隻溏心蛋和兩片紫菜之差, 當然點特上啦, 可以一次全都試~點餐紙製作亦見用心第一次光顧我通常都先試原味, 我選了特上原味豬骨拉麵, 朋友點了特上黑蒜油拉麵; 一場來到, 當然要一併試試餃子和韓式蒜蜜味叉燒, 另外也點了信州蘋果梳打來解解渴特上原味豬骨拉麵 ($85) 配料選了豬肩肉和青蔥, 麵條要了曲麵, 普通硬度; 豬骨湯看起來很濃, 充滿油份, 味道鹹得來不夠黏口濃稠, 感覺是調味較重手, 也算不過不失曲麵較粗又有口感, 掛湯能力不錯, 但普通硬度對我來說不夠硬, 喜歡硬麵的朋友要注意了叉燒是豬肩肉和豬腩肉各兩片, 我這等貪心鬼很欣賞, 因為可以兩種都試; 入味但不太鬆化, 可以再厚一點點就更好溏心蛋很出色, 蛋黃呈半熟狀態, 整顆蛋都入味又帶淡淡酒香, 很想再來一整隻慢慢享受特上黑蒜油拉麵 ($98) 我只嚐了一口湯, 比

店面很日式, 讓人對拉麵也有點期待
餐牌照片精美, 看到也想吃
點餐紙製作亦見用心

特上黑蒜油拉麵 ($98) 我只嚐了一口湯, 比原味豬骨多了點點蒜味, 但仍是不夠濃
餃子 ($28) 底部煎得焦脆, 皮薄豬肉餡亦鮮甜, 配上微酸的醬汁蠻好吃的
韓式蒜蜜味叉燒 ($23) 脂肪很多很邪惡, 肉質鬆軟又甜甜的很易入口, 略嫌蒜味不夠強, 但朋友還是覺得不錯
信州蘋果梳打 ($19) 清甜好喝, 吃拉麵吃到熱時喝這個降溫感覺特別爽~
整體算很不錯, 雖然湯底還有進步空間, 但住在荃灣區的朋友可以一試
2016-03-05
  • 溏心蛋
  • 韓式蒜蜜味叉燒
話說早排見荃灣有新拉面開張就去試吓。夜晚6點幾7點去到都排左20分鐘。入到去店面裝修係靚呀,d 員工仲著住自家t 恤。 跟住我叫左碗加大既芥辣湯曲面,女朋友叫左豬骨湯。面嚟到,連個碗都好靚。我試左女朋友個湯,不過不失。然後食返我個芥辣湯,第一啖覺得好正,有芥辣味又唔會嗆鼻,果刻覺得依碗野都幾有心機,平衡到辣味。 食多兩啖發覺唔對路,有陣怪味,原來加左芝士。我本身都好中意食芝士,但唔係咩都夾到架師傅,個芥辣湯加埋d 芝士真係好難食,就好似果隻臭芝士杯麵咁,成口都係果陣味。唯一可以讚既係佢d 肉係好好食,有灸燒過。 依間野,面門靚,份量少,味道一般,芥辣湯加芝士極難食。雖然台風係差左,但都好過依間好多。
話說早排[都成個月前]見荃灣有新拉面開張就去試吓。夜晚6點幾7點去到都排左20分鐘。入到去店面裝修係靚呀,d 員工仲著住自家t 恤。

唯一可以讚既係佢d 肉係好好食,有灸燒過。

依間野,面門靚,份量少,味道一般[普通豬骨湯],芥辣湯加芝士極難食。雖然台風係差左,但都好過依間好多。
20 分鐘 (堂食)
今日試了辛辣蕃茄芝士拉麵湯底唔錯, 蕃茄湯底都幾惹味但可惜湯只有微溫(嚴格嚟講只可話係唔凍)芝士浸極都唔溶蔥浸極都唔熟完全冇誠意好失望冇諗過一碗接近一百元嘅拉麵係咁嘅貨色一定冇下次
今日試了辛辣蕃茄芝士拉麵
湯底唔錯, 蕃茄湯底都幾惹味
但可惜湯只有微溫(嚴格嚟講只可話係唔凍)

芝士浸極都唔溶
蔥浸極都唔熟
完全冇誠意
好失望
冇諗過一碗接近一百元嘅拉麵係咁嘅貨色
一定冇下次
  • 冇!
2016-03-06 456 瀏覽
荃灣的食店真係間間都咁多人排。。😳😳依間拉麵店到21:30都仲有人排緊。 特上海老湯拉麵。假日限定(逢星期六,日)先有的,湯味道有好香濃的蝦味,原來係豚骨湯加蝦湯,另加蝦油,味道就好似飲緊龍蝦湯,勁濃郁😍而且佢另外仲加左大量櫻花蝦係麵上,增加左麵的口感。 冬日限定的辛辣味增芝士拉麵佢的辣度相當高,不過佢另外加左芝士,中和左辛辣味,但係味噌有少少略咸,番茄應該會好點。同埋佢地的溏心蛋好好食,滷得好入味同好有蛋黃香,吾怕食到蛋心就冇味。

特上海老湯拉麵。

冬日限定的辛辣味增芝士拉麵

• 特上海老湯拉麵
2016-03-05 376 瀏覽
早前經過荃灣一家拉麵店,被它門外的裝修吸引著,今天便決定到訪試一下☺️ 門外很有日本的味道🇯🇵 店內有設table和bar枱,而我們選擇了坐bar枱,店內環境很舒適不會很侷促,不會讓人有種吃完便要走的感覺,店內還播著音樂,我和朋友說話都可以大聲點😆 小店還設有差電器,十分窩心。 店內點餐是填這張紙的,可自選麵的硬度,香油的份量等等。 朋友點了這個特上辛辣味噌拉麵$93因為我不太吃辣所以沒有吃了 而我點了這個辛味蕃茄芝士拉麵$88是期間限定的啊,湯底是濃濃的蕃茄味道,湯底比較傑身,芝士份量也很多,吃到最底的時候還有芝士啊😛而豬肩肉也很入味,肉質不會老,有5、6塊這麼多啊! 另外還點了這個燒芝士豚肉$16看到芝士就二話不說點了,拍完照食物還是熱熱的,芝士味道十分濃,燒得也很香,肉也很淋,十分好吃😋 另外還點了這個汽水$15點內是有供應冰水的,但還是想喝一下其他😛選了這個招財貓汽水,樽很可愛啊,味道是類似波子汽水的。 吃完十分飽啊也是很滿足的😊

門外很有日本的味道🇯🇵

小店還設有差電器,十分窩心。

店內點餐是填這張紙的,可自選麵的硬度,香油的份量等等。

朋友點了這個特上辛辣味噌拉麵$93

因為我不太吃辣所以沒有吃了

而我點了這個辛味蕃茄芝士拉麵$88

另外還點了這個燒芝士豚肉$16

另外還點了這個汽水$15

吃完十分飽啊也是很滿足的😊
2016-03-04
2016-03-05 321 瀏覽
同女友特意前往試試,可惜比預期差。如果真好好味,排耐d都不是問題。但以下就係覺得排隊都唔值得嘅理由。1,落單就要填紙仔,同其他日本拉麵店一樣。我自己都有負責嘅,我睇漏左,畫左一個星期六日先供應嘅特上海老湯麵。但侍應收紙仔時就完全無發覺,竟然喺15分鐘才發覺,以及叫我再畫過。2,出單錯漏。第一次出單,只有一麵一飲品 (ps:總共叫左兩麵兩支飲品)。要求改單後,第二次出單,只有兩麵一飲品。再改求改單兩次,先收到正確賬單。坐對面的食客都有如此情況,即是否喺出單上真係有問題呢?3,服務麻麻。以上都提到,侍應睇漏紙仔,叫幾次先改好賬單,飲品要提醒先拎黎。4,環境影響食慾。位置正正係廚房入口,眼見廚房不太整潔,又近垃圾筒同收碗碟車,立刻減分。做過飲食都明白廚房嘅情況,但至少都有布或者門遮擋一下,稍稍分開廚房與食客距離都合理吧?5,食物一般。抹茶可樂並無抹茶味,同一般波子汽水一樣。桃子梳打就還可以,較清新。至於拉麵,芥末湯只是有淡淡芥末味,未有好突出。至於後期改叫嘅 豬骨濃湯拉麵,味道都比喺香港食過嘅遜色。總括而言,不值得再去,食物已經唔算突出,服務更參次,完全大打拆扣。
同女友特意前往試試,可惜比預期差。

2016-03-04
15 分鐘 (堂食)
2016-03-03 295 瀏覽
荃灣一向是個美食福地,有很多不同類型的小店都給人驚喜。身為荃灣之友,我倆近水樓台但沒有先得月,附近有很多食肆都未試過,今次就先吃個拉麵吧!拉麵熱潮在香港吹得一陣又平伏一陣,不過港人對拉麵的熱愛始終不減。就說荃灣,都有至少2家非集團式的拉麵專門店。是日我們2時到達,仲趕及有午市套餐(即多罐汽水~)作為第一次食客,我們都選特上口味,其實我覺得限定的冬日口味也很吸引,不過總覺得要試店子的水準,還是regular口味好。我的特上黑蒜豬骨湯底。蒜味不太強烈,一喝反而是很濃郁飽和的豬骨湯,肥就一定了,但入口沒有很油膩的感覺,也不錯。店方的麵質default是偏硬身,所以我倆即使是選了普通硬度,都比想像中硬一點。叉燒是4塊豬腩,薄薄的入口即溶,滿意。至於另一款則要試試青BB的日式芥末口味! 這是個新穎的湯底。我們覺得顏色比湯真實的味道吸引,畢竟有了濃郁的豬骨湯中和了芥末的刺鼻感,overall都算特別的。看! 連拉麵都給染綠了。是日下午,我最開心的是我們兩公婆可以在小王子上學期間一齊食個拉麵,這是湊著這麼小的小孩子的父母好的relax time!

看! 連拉麵都給染綠了。

2016-03-01
1K
平日午餐也是吃健康的麥片,今天時間非常鬆動,便搭兩個站到荃灣與同事吃碗拉麵,爽一爽吧。從地鐵站行了數分站便到豚道樂,同事吃過,說這裡不錯,我難得出來一次,貴一點也無妨。店面不足三十座,除了了舖面三邊的高檯之外,共約十二座之外,就只剩了中央的兩張長檯。這小店與傳統日式拉麵店的裝潢差不多,簡簡單單也是用木系作主調。拉麵$72元起,雖然學生有八折,但我不是啊 午市來說有點貴,如果是晚餐還可以吧。眼看這辛味蕃茄芝士拉麵是冬日限定,我便不甘錯過這機會一嚐究竟。拉麵的組成主要是四部份: 1. 湯底; 2. 拉麵; 3. 豬肩肉; 4. 其他配菜。湯底我要求了小辣,湯底味道夾雜了香濃蕃茄和微微辛辣,而芝士是鹹芝士碎,在湯底中央需自己攪拌,把蕃茄辛辣湯與芝士拌勻後湯底非常非常濃郁,而家香味十足,香甜微辣得來卻帶一點點芝士鹹香,層次相當豐富。香濃的湯底配簡單麵食已經非常滿足,什麼豬肉、配料、配菜等我也沒放在眼內。追加了豬腩肉和溏沁蛋,豬腩肉沾上黑椒和日式醬汁,嫩滑得來且香口惹味;溏心蛋「鹵」得相當入味,非常甜爺爺,質感半流心,值得一讚。最後點了一支抹茶可樂,第一次看到覺得很新鮮,還在想抹茶加可樂會是什
拉麵$72元起,雖然學生有八折,但我不是啊
午市來說有點貴,如果是晚餐還可以吧。
最後點了一支抹茶可樂,第一次看到覺得很新鮮,還在想抹茶加可樂會是什麼味道呢? 但最終我卻認為這與Either抹茶或可樂也不像,似是波子汽水般的汽水味道。

2016-03-02
午餐
2016-02-28 558 瀏覽
荃灣區平時茶餐廳比較多,日本拉麵店極度罕見。 拉麵分別有白.黑.綠及橙色為主:原味、黑蒜油、日本芥末和辛辣味噌,逢周末及更日更推出特上海老湯拉麵,限量三十碗@@必定要試下! 客人可以選擇豬腩肉或豬肩肉;麵底都有幼麵或曲麵之分;還有京蔥或青蔥選擇!特上海老湯拉麵 $98,單菜紙列明「星期六、日」限定決定一試。平常的海老湯底都偏咸,但這個湯底不油滿滿蝦味! 麵底選擇幼麵,麵質適中而且入味!溏心蛋半熟流出,又滑又香!豬腩肉半肥瘦均勻,並没有膩的感覺。吃了一大半,湯底還很濃郁差點兒清底了! 特上黑蒜油拉麵 $93,豚肉是每間拉麵店精髓;豬肩肉相比豬腩肉的脂肪比較少!選擇北海道曲麵彈牙,有口感亦爽口但不及幼麵吸湯力強。黑蒜湯底好香黑蒜味但並不油而且濃濃的豬骨湯味。溏心蛋甜甜地,分外美味。 餃子(5個) $28,餃子外型煎至金黃色,放邊還有特製醬油奉上。 第一啖餃子外層「卜卜脆」即叫即整,舀料內菜的比例肉類,健康又鮮味。每次食拉麵缺一不可的餃子,大滿足! 韓式蒜蜜味叉燒 $23 (豬肩肉),豬腩肉半肥瘦沾有香甜的蜜味,以及少許蒜香;香口又滋味帶

特上海老湯麵

餃子(5個)

韓式蒜蜜味叉燒 $23 (豬肩肉),豬腩肉半肥瘦沾有香甜的蜜味,以及少許蒜香;香口又滋味帶點BBQ味的感覺。
韓式蒜蜜味叉燒

山梨桃梳打 $19,桃味帶點甜香少許酸度;配上梳打超醒胃。

赤富士提子梳打 $19,富士山的水與葡萄混合,味道帶甜而不會偏酸。

最後建議Bar枱好處是桌底小勾提供可放袋子,還有充電線iPhone 或Samsung的客人使用。雖然不是每個位置都有,但有充電器的拉麵店真的非常少有亦很甜心吧~此店更有wifi及紙巾提供,可見貼心程度!店內還有日本特式擺設,超可愛呀~

現凡惠顧1碗拉麵有1個印花,朋友連同上次總共有4個。滿12個印花會有免費一碗拉麵🍜😍😋
2016-02-27
特上海老湯麵
餃子(5個)
韓式蒜蜜味叉燒
  • 特上海老湯拉麵
大家對豬骨湯或者味噌湯湯拉麵應該唔會陌生今餐我要試下傳說中<特上日本芥末拉麵> (Btw, 對日本芥末特別情有獨中) ,特意抽時間過黎食,芥末拉麵聞所未聞,好有興趣試試 地方唔難搵呢間豚道樂就係起台風拉麵附近,店子不算大但花了不少心思起裝飾方面,是一間裝修新穎而且富和風的店子, 有清水供應 (另外枱底有得掛袋,窩心位)拉麵有幾款以不同湯底區分,留意到日本芥末拉麵用的碗是綠色的呢,呢個拉麵有四片叉燒,木耳, 兩片紫菜,半熟蛋半隻。用上日本芥末做湯底,嗜第一口拉麵確實有種攻鼻感覺,叉燒口感是富彈性類型, 薄片叉燒帶一點點油香,另外加入芝士口感綿綿,流心蛋推介! 蛋身浸得入味之外,好喜歡半熟蛋做到蛋黃質感富黏性感覺! 麵質蠻掛湯,麵質容易林身,食到最後麵質變軟。我點的是曲性口感富彈性。不喜歡彈性口感,可以選擇幼麵。湯底好特別! 味遁特別最後仍是愛豬骨湯底拉麵多一點~煎餃子皮薄餡多飽滿大大隻,如果煎得香脆d仲正!飲品款式特別分別點左山梨桃梳打 & 信洲蘋果梳打 推介蘋果: 果香味出,蘋果味濃郁!桃味道一般~
大家對豬骨湯或者味噌湯湯拉麵應該唔會陌生
有清水供應 (另外枱底有得掛袋,窩心位)

湯底好特別! 味遁特別最後仍是愛豬骨湯底拉麵多一點~
煎餃子皮薄餡多飽滿大大隻,如果煎得香脆d仲正!
飲品款式特別分別點左山梨桃梳打 & 信洲蘋果梳打
推介蘋果: 果香味出,蘋果味濃郁!
桃味道一般~
2016-02-26 301 瀏覽
由於天氣較冷,所以一試最近甚火紅的拉麵。星期四既lunch,得十位客人左右。點了特上豬骨湯拉麵,lunch time 送汽水或一隻旦,拉麵本身有半隻旦,所以我食左1.5隻旦,今餐最好味是旦!夠流心!拉麵我揀硬和曲,有少少咬口,不錯。豬肩肉比較瘦,沒脂肪,少少"un"。腩肉的脂肪偏硬,肉質亦有少少"un"。兩樣肉都唔好食既。湯,好一般,豬骨味不濃郁,飲左幾啖就算了。試一次夠了,不會再去。
由於天氣較冷,所以一試最近甚火紅的拉麵。

星期四既lunch,得十位客人左右。

特上豬骨湯拉麵

拉麵我揀硬和曲,有少少咬口,不錯。

豬肩肉比較瘦,沒脂肪,少少"un"。
腩肉的脂肪偏硬,肉質亦有少少"un"。
兩樣肉都唔好食既。

湯,好一般,豬骨味不濃郁,飲左幾啖就算了。

試一次夠了,不會再去。
2016-02-18
2016-02-23 489 瀏覽
收早....放工冇飯食...落荃灣食完先算....係OPENRICE到搵拉麵...一搵比我搵到呢間拉麵...就行過黎睇下時間尚早...唔洗等位就入得...好開心...一入到去..舖頭入面既裝修擺設同燈光既光暗都令到我覺得自己去左日本咁款...好靚...佢間舖真係之後去坐BAR枱啦...坐低之後發現到座位原來係有免費的叉電服務架....好窩心呀間舖..真係太好喇...平時成日部電話一去到晚上就冇哂電....而家真係令到我有番哂安全感..之後準備點野食囉....用番最原始風格...要自己寫低要食D咩既...我覺得咁樣幾好喎...起碼唔會寫錯先....食拉麵之前..我就嗌左2款小食....一款係韓式蒜蜜味叉燒之豬肩肉其實佢係有得揀豬腩肉或者豬肩肉既....但我揀左豬肩肉,,,因為冇咁肥...喜出望外的豬肩肉,其實蜜糖味重過蒜味好多..但都接受到....因為好小食到甜甜地既豬肩肉架以為入口會有種好肥膩既感覺...但食落又反而冇喎.....呢個我覺得係去到呢間餐廳一定要試既一種...之後再嗌左個餃子,,嗯,,,本人覺得呢個普普通通,,但覺得OK既...就係佢每隻都煎到好均匀,,再配埋酸酸地既汁.
就行過黎睇下
時間尚早...唔洗等位就入得...好開心...
之後去坐BAR枱啦...
我覺得咁樣幾好喎...起碼唔會寫錯先....
食拉麵之前..我就嗌左2款小食....
一款係韓式蒜蜜味叉燒之豬肩肉
韓式蒜蜜味叉燒之豬肩肉
其實佢係有得揀豬腩肉或者豬肩肉既....
但我揀左豬肩肉,,,因為冇咁肥...
以為入口會有種好肥膩既感覺...但食落又反而冇喎.....
呢個我覺得係去到呢間餐廳一定要試既一種...

之後再嗌左個餃子,,
餃子
再配埋酸酸地既汁....美味就在此~~

好喇再嗌左一樣野飲...赤富士提子梳打
赤富士提子梳打
呢個好驚喜...起初以為只是普普通通好甜果種提子梳打...怎料喝後會有種甜而不膩的感覺...
以及它的梳打氣亦都唔會話有太多....令到你飲得太快時..食道會好辛苦

食完小食再回頭望番...都已經見到餐廳坐滿哂人喇...好在早左去JA
好喇好喇..到主角喇...登登登登.
辛辣味噌芝士拉麵
本身就咁係辛辣味噌芝士拉麵既..但我自己係無肉不歡...所以我用左18蚊加豬肩肉落去.
一上枱...飲一啖先...好辣...正呀..我好鐘意食辣野...因為我仲令外加左辣醬....
但其實食食下都覺得個辣接受左...
湯入面有corn,,青蔥,,同埋中間既芝士....
湯底濃而不辣....重味噌味..亦都重辣味...味道恰到好處...
在辣的過程中,不會被辣而掩蓋左其他味道。
到食完都只係7點半....但已經有好多心排緊隊....
支持小店...

2016-02-22
韓式蒜蜜味叉燒之豬肩肉
餃子
辛辣味噌芝士拉麵
Time for a bowl of hot noodles ♨️ in this cold weather!! 辛味蕃茄芝士拉麵 $88This heartily-filled bowl was remarkably delicious with velvety pork, corn and extra CHEESE generously filled in the broth! The ramen brimmed with cheese aromas, and each strand was like a sponge in soaking up the luscious sauces for a mouthful of CHEESEEEE!!!What's more, the blend of tomato sauce and cheese also formed something exquisite, might be somewhere near the flavour of pizza and was simply mouth-watering!!特上日本芥末拉麵($93)
辛味蕃茄芝士拉麵 $88

特上日本芥末拉麵($93)
I preferred the noodles to be harder for added texture.  While for soup it was thick and somehow gooey-like because of the generous amount of cheese and ingredients that made the bowl extremely flavourful and also refreshing because of the strong wasabi taste!!!
This drink is quite interesting for Coca Cola to have a green colour packaging though it tastes pretty much the same as Coke

In addition to that, the service was generally nice provided that they offer thoughtful advices for our ramen and it turned out to be a deliciously authentic experience!☺️
題外話/補充資料: Iphone Charger was provided :)
2016-01-07
  • 辛味蕃茄芝士拉麵
2016-02-23 315 瀏覽
特上日本芥辣拉麵 ($93)平時食拉麵多數都係豬骨魚介,甚少會見到芥末口味嘅拉麵。呢度嘅拉麵分兩種一款係特上,另一款係普通。特上芥末拉麵比普通多紫菜溏心蛋,亦包哂豬肩肉同豬腩肉 岩晒大胃王。芥末湯頭岩淺綠色,連麵條都一樣,非常特別。一呷湯頭濃濃既芥末味就湧出黎,當連埋麵條一齊食個陣芥末嗆鼻既味道就開始出黎,辛辣嗆口非常刺激。拉麵中既半溶芝士輕輕中和左辣口既味道。曲麵比較粗身,但食落太過軟身無咩口感,亦唔太同湯頭融入。
豬肩肉同豬腩肉肉質都較偏肥,不過就溶左口咁好正。
至於溏心蛋就非常滿意 ,蛋黃岩岩半熟得黎又有啲漿口。
整體算係非常特別既口味,不過食到尾會覺得好膩,
但貪新鮮既朋友一定唔可以錯過。辛辣味噌芝士拉麵 ($88)辛辣芝士拉麵係冬日限定,分蕃茄同味嚐兩種。辛辣湯底由豬骨煲成,再加上辣味噌
湯底鹹香,辛辣度好足,食完真係會熱辣辣。
幼拉麵好掛到汁,硬度都唔錯,配上芝士更軟滑香口。
豬腩肉偏肥膩,瘦肉部分少,但肉味香濃。
配料只有粟米,略嫌唔夠多款
,但湯頭味道同辣味都唔錯。
特上日本芥辣拉麵
特上日本芥辣拉麵 ($93)

平時食拉麵多數都係豬骨魚介,甚少會見到芥末口味嘅拉麵。
豬肩肉同豬腩肉肉質都較偏肥,不過就溶左口咁好正。
至於溏心蛋就非常滿意 ,蛋黃岩岩半熟得黎又有啲漿口。
整體算係非常特別既口味,不過食到尾會覺得好膩,
但貪新鮮既朋友一定唔可以錯過。
辛辣味噌芝士拉麵
辛辣味噌芝士拉麵 ($88)

湯底鹹香,辛辣度好足,食完真係會熱辣辣。
幼拉麵好掛到汁,硬度都唔錯,配上芝士更軟滑香口。
豬腩肉偏肥膩,瘦肉部分少,但肉味香濃。
配料只有粟米,略嫌唔夠多款
,但湯頭味道同辣味都唔錯。
2016-01-30
特上日本芥辣拉麵