2007-10-02 18 瀏覽
星期六晚播心在香港講黃埔詠黎園. 講得好好味. 上網找.發現黃埔的食評不太好. 所以第二天一早帶媽媽去試.叫了擔擔麵, 一碗小辣麵本身滑, 開始第一口不辣, 但慢慢辣會浸出來覺得有點辣三鮮炒年糕, 味道不錯小籠包味道不錯, 有湯, 皮厚(有人說包皮應是厚才是正宗)窩貼. 油多味ok價錢全部都是108 - 不貴食得過的. 但地方比較小, 要等位及坐得貼. 不過值得稱讚, 他們沒因為人多而趕客
星期六晚播心在香港講黃埔詠黎園. 講得好好味.
上網找.發現黃埔的食評不太好. 所以第二天一早帶媽媽去試.

叫了
三鮮炒年糕, 味道不錯
小籠包味道不錯, 有湯, 皮厚(有人說包皮應是厚才是正宗)
窩貼. 油多味ok

價錢全部都是108 - 不貴

2007-09-24 16 瀏覽
睇過食評話e道d担担麵好食~以特登黎試下~lunch~叫左過改良担担麵(小辣), 紅油抄手and 桂花湯圓~改良担担麵(小辣) ★★★★★★★★☆☆d醬同d麵都好好味~不過如果可以加多d花生醬and肉碎會好好多~紅油抄手★★★★★★★☆☆☆味道少少辣~d肉都幾鮮~唔錯~桂花湯圓★★★★★★☆☆☆☆味道都唔錯, 但桂花味唔夠香, 湯圓煮過火了~
睇過食評話e道d担担麵好食~以特登黎試下~

改良担担麵(小辣) ★★★★★★★★☆☆

紅油抄手★★★★★★★☆☆☆
味道少少辣~d肉都幾鮮~唔錯~

桂花湯圓★★★★★★☆☆☆☆
味道都唔錯, 但桂花味唔夠香, 湯圓煮過火了~
2007-09-21 26 瀏覽
雖然並不住太遠處, 不過到此店之數, 屈指可數.十一點三左右, 已有一客人在進餐, 看看餐牌, 就點了獅子頭客飯.阿姐先捧來碗例湯, 是日的是青紅蘿蔔. 不算太鮮甜, 但都不太試出味精, 已可以.飲完湯, 便上獅子頭及白飯. 先夾撮津白, 煮得偏腍, 卻對脾胃, 也沒掛上太厚芡汁, 但吃來有陣淡淡攻喉味…再試獅子頭, 大過鬆散, 沒有起膠之餘, 內亦無放香菇, 香味大減. 更大問題是, 那攻喉味原來就源自這肉球.
雖然並不住太遠處, 不過到此店之數, 屈指可數.
2007-08-13 4 瀏覽
較早時候在留言版上跟別人討論過雞絲粉皮和棒棒雞之別, 說罷也發覺自己原來已經好久沒有吃過棒棒雞了. 最近吃到的都只是拌以不辣醬汁的雞絲粉皮, 就算菜牌上寫明叫棒棒雞的, 很多也其實只是雞絲粉皮. 想吃棒棒雞, 就想到了黃大仙的詠藜園. 印象中他們賣的棒棒雞, 算是比較接近正宗的. 趁著周末較為清閒, 便跑了去吃個棒棒雞作午餐. 詠藜園賣的棒棒雞以青瓜絲墊底, 鋪上大量切絲雞肉, 醬汁則是略帶點麻及辣的麻醬汁, 甜甜辣辣的, 拌著青瓜絲, 清爽又刺激, 相當好滋味. 份量雖然不少, 但還是給我三扒兩撥就清了碟. 這道棒棒雞, 相當對我的胃口, 很滿意. 如果勉強要挑剔, 就只可以說雞絲的肉質比較實吧, 但作為一道冷盤, 是可以接受. 吃過棒棒雞, 說飽還未飽, 再來一個辣的擔擔麵, 也照吃個滴湯不剩. 正當眾說黃埔詠藜園的水準大不如前之時, 我可以說句公道說話, 黃大仙的這間店, 水準比較穩定. 味道沒有走樣. 不怕位置不方便的話, 大可以來黃大仙這裡吃, 總好過為"就腳" 而委屈了舌頭.另外, 每一檯入座時送上的脆皮花生, 真的又脆又香, 相當美味, 可惜印象中只供堂食奉客,不設外賣,
較早時候在留言版上跟別人討論過雞絲粉皮和
棒棒雞之別, 說罷也發覺自己原來已經好久沒
有吃過棒棒雞了. 最近吃到的都只是拌以不辣
醬汁的雞絲粉皮, 就算菜牌上寫明叫棒棒雞的,
很多也其實只是雞絲粉皮.

想吃棒棒雞, 就想到了黃大仙的詠藜園. 印象
中他們賣的棒棒雞, 算是比較接近正宗的. 趁
著周末較為清閒, 便跑了去吃個棒棒雞作午餐.

詠藜園賣的棒棒雞以青瓜絲墊底, 鋪上大量切
絲雞肉, 醬汁則是略帶點麻及辣的麻醬汁, 甜
甜辣辣的, 拌著青瓜絲, 清爽又刺激, 相當好
滋味. 份量雖然不少, 但還是給我三扒兩撥就
清了碟. 這道棒棒雞, 相當對我的胃口, 很滿
意. 如果勉強要挑剔, 就只可以說雞絲的肉質
比較實吧, 但作為一道冷盤, 是可以接受.

吃過棒棒雞, 說飽還未飽, 再來一個辣的擔擔
麵, 也照吃個滴湯不剩. 正當眾說黃埔詠藜園
的水準大不如前之時, 我可以說句公道說話,
黃大仙的這間店, 水準比較穩定. 味道沒有走
樣. 不怕位置不方便的話, 大可以來黃大仙這
裡吃, 總好過為"就腳" 而委屈了舌頭.

另外, 每一檯入座時送上的脆皮花生, 真的又
脆又香, 相當美味, 可惜印象中只供堂食奉客,
不設外賣, 否則, 買些回去"看門口"也不錯.
2007-07-31 7 瀏覽
一行6人..食0左...(1)白肉粉皮,好正宗,白肉夠薄而有肉香,粉皮口感佳,點下D 辣椒油食,一流(2)小LUNG 包,好食,多湯,不過易穿.(3)云吞雞,超好食,D雞好滑,成隻雞俾我地食曬! 個湯都好香.(4)糖醋黃魚,幾好.(5)咸肉津白,好.唔記得仲叫0左D咩LOR...不過overall都幾好,每人都係80蚊.
一行6人..食0左...

(2)小LUNG 包,好食,多湯,不過易穿.

(4)糖醋黃魚,幾好.

(5)咸肉津白,好.

2007-07-04 1 瀏覽
星期六跟朋友到此食午飯, 可能係星期六中午12點, 所以也不太多人, 一行四人坐低先叫左小籠飽, 油炆筍, 麵同埋唔記得果個乜鬼豆腐!! 朋友仲叫左個涼粉豆漿, 都好似幾好味!除左小籠飽有d失望之外(可能係希望大啦),其他都好ok!!下次可以再試食晚飯!!
除左小籠飽有d失望之外(可能係希望大啦),其他都好ok!!
下次可以再試食晚飯!!
2007-05-20 6 瀏覽
上個月朋友生日, 星期日晚上去詠藜園慶祝, 三個人都不用二百元, 已食得好飽, 我朋友還說母親節那天要帶媽咪嚟那次叫了炒蟶子, 担担麵, 紅油抄手, 小龍包, 酸辣湯等; 覺得蟶子最好食, 大隻飽滿, 乾淨無沙其實我以前常常來, 只為了木桶雞(好像星期四晚上才做特價, 不知現在有無變), 供應有限, 好快賣晒, 那天會見到差不多枱枱都有隻木桶呢! 雞香味撲鼻, 份量多, 薑葱夠惹味, 雞肉嫩滑, 不過有時會過鹹以前亦會常常外賣上海湯粗返屋企食, 可惜近來好像轉了一種較稔的麵條, 故無再食銀絲巻亦做得好食, 但担担麵我個人較喜歡黃埔美食坊的詠藜園, 因黃埔的麵質彈牙, 不會過稔(本人不喜歡吃太稔的麵)我姑姐話沙煱雲吞雞好正, 我未試過, 但下次會試下
我姑姐話沙煱雲吞雞好正, 我未試過, 但下次會試下
2007-04-29 10 瀏覽
首先一定要講下服務,一入到去門口果收銀員就叫我地入去睇下邊度有位,入到去行左個圈都有人問我地幾位,我地話2位,之後都冇咩理我地..過左一陣又叫番我地出去拎飛,仲要係6號,無啦啦有2對情侶爬左我地前面,跟住我地同個收銀講,佢話要拿飛,我地話係佢叫我地入去,跟住佢依依哦哦.話之前冇人等wor,咩道理黎架...我地話我地黎先點解要等多幾張...佢話好快遮,一有大枱就得,sorry下都冇,真係玩野,講番味道先,擔擔麵同以前大磡村比真係差好遠,失望.....真係好失望....少辣對我黎講係好辣,仲有雞絲粉皮好貴,成48蚊碟好貴唔值又唔係好好味...
今日很開心~ 專程過嚟緬懷我最喜愛的擔誓麵!幾年前趁當時友人由美返港的機會喺蔡瀾美食坊嘅分店已嘗過新舊版擔擔麵,亦嘗過此店的回鍋肉等等…因當時未有貴網站,結果那段飲食之旅的回憶隨著日子一天一天的過去已被遺忘。而今日有幸路經黃大仙,當然要為擔擔麵走一趟。(好日真係唔會路經此地)照舊要了碗舊版(小辣)<--係佢問我要戍辣。嗯~ 麵身爽得很,沒有被湯汁浸得淋淋的。侍應端上時熱騰騰香噴噴帶上濃濃的花生香…對比黃埔分店,今次經驗告訴我:這店子的味道好味一點…我覺得麵的新舊之分就是舊版濃味d 油d 香辣d…湯底亦變相膩d!而新版就相反~ 講香濃、香辣、油膩,每樣有予人減半的感覺。的而且確,大約98 年至今己有十年,本人中三時代的男友仔曾經都帶過我去鑽石山大磡村舊店趁清拆前一嘗擔擔麵。現在我年紀都廿三了,但仍念念不忘那碗麵。(no no no…係碗麵!不是忘不了他呢!)因為真係食唔返嗰個水準呀!即使係這兩間黃大仙、黃埔分店都好…那個麵喺今時今日的健康標準嚟講係屬油膩,個汁係啜口得似女孩子個咀咀上了一層lip gloss 咁呀!(何止女孩子會明,我諗男仔接吻時應該都可能領教過…)好記得好記得當
今日很開心~ 專程過嚟緬懷我最喜愛的擔誓麵!

照舊要了碗舊版(小辣)<--係佢問我要戍辣。

對比黃埔分店,今次經驗告訴我:這店子的味道好味一點…

好記得好記得當年那個麵剛端上時,個湯真係有油浮面……但香濃到真係好有街邊食腸粉個麻醬feel 呀!因為佢真係有粗粒花生點綴~ 粗粒size 咪似m 記食雪糕新地d 花生咁囉!(但今日個麵食到最尾得三粒咋!>.<)

雖然大磡村原裝版係油,油到個碗邊係lup,但佢又唔係油膩到令人覺得漏滯而想去嘔!(因為本人有個怪行:太油太漏我會食不下嚥、作悶甚至仆去厠所嘔)

佢油係在於有個類似花生醬的汁作怪!所以兩間分店的新舊版都係及不上大磡村嗰一碗至強擔擔麵!至少喺呢十年嚟我去親食川菜的餐館,不論新式舊式的店舖都好,真係食唔返嗰個味道囉!總係當中的其中一樣材料的份量有點差池…雖然食唔返那種味道,但美好的回憶係可以長存。

咁根據記憶總括嚟講,麵我會值得推介。而小菜回鍋肉嗰 d 真係幾辣同非常油膩。

而且年代變了。飲食要與時並進講求健康之道係應該的…係就係食唔返原裝版咁正宗的擔擔麵,但回顧返自己擔擔麵情意結的搵食經驗,即使以咁嘅 standard 都合格兼嬴其他食店成條街囉!因為我只鍾意食佢的擔擔麵…^o^V yeah

簡單的,可令人一見傾心,令人深刻難忘亦可。(哈…像我心目中某君2月15留給我的印象一樣)

有實力的,可歷久不衰,不需借助花巧、環境亦可。(哈…像我鍾意的澳洲牛奶公司一樣)
2007-04-01 20 瀏覽
上月同朋友兩人去食, 食過小籠包, 擔擔麵, 雞絲粉皮, 非常麻麻, 不知為何好味那樣多!
2007-03-24 13 瀏覽
之前在紅磡的分店吃過幾次, 這次來總店試試.平時點"改良版"的擔擔麵, 這次試"普通版"的. 好像配料比較少, 花生味較淡. 麵質還是保持一貫水準.還未飽, 再點了蔥油排骨麵. 排骨好像是用沙茶醬醃了再煎的. 味道OK 不過還是較喜歡擔擔麵. 太愛花生味了!紅磡的櫈好坐些, 另外好像菜色也比較多?
之前在紅磡的分店吃過幾次, 這次來總店試試.
紅磡的櫈好坐些, 另外好像菜色也比較多?
2007-03-04 31 瀏覽
After reading many previous comments for this restaurant, it appears that almost everyone visiting this place will eat their 擔擔麵. I just want to let everyone know that they have this dish called 素條刀削麵that's far better than 擔擔麵. Don't get confused by the word "素" because it's actually topped with minced meat. 擔擔麵and 素條刀削麵are both very similar - spicy with sesame sauce and peanuts - but the latter does not contain as much soup, more like mixed-noodle style. So please try this after reading my post caz I don't think many people know of this dish.
2007-03-04 9 瀏覽
記得在一'兩年前,有朋友曾經推介,此餐館的担担麵非常出色.今日下午突然路經餐館門口,便入內試試.担担麵~ OK,不過不失.但沒很大驚喜.小籠飽~ 幾好味,肉嫰多汁.但要快食,因凍左D皮會變 厚.醉雞翼~ OK,酒味剛好,不會太濃.白肉粉皮~ 勁推介,好好味,白肉超"琳",粉皮夠滑,個汁 非常香口,值得一試.豆漿~ 好味,新鮮而不會太甜.有很多小菜都想試,例如: 口水鷄, 過橋水餃, 砂鍋雲吞鷄..等等, 所以下次會再來試下其他.事實上,全店最特式是,每一個伙計都好有heart,他們都好有善及耐性地續一介紹餐館的招牌菜.現在大部份的老鋪,都不會有咁好的服務,所以值得加許.

担担麵~ OK,不過不失.但沒很大驚喜.
小籠飽~ 幾好味,肉嫰多汁.但要快食,因凍左D皮會變
厚.
醉雞翼~ OK,酒味剛好,不會太濃.
白肉粉皮~ 勁推介,好好味,白肉超"琳",粉皮夠滑,個汁
非常香口,值得一試.
豆漿~ 好味,新鮮而不會太甜.

2007-02-04 8 瀏覽
如題一樣,越簡單,越沒有花巧,反而從材料本身落墨,要好吃又水準平均的擔擔麵,這裡不出頭三名。是日從新蒲崗過來,剛好是下午時份,就只點了簡簡單單的一碗擔擔麵,無花無巧,麵條的柔韌度剛好,加上很香的麵粉香味,襯托上雖濃但不膩的湯底,前後沒五分鐘就清掉,一杯普洱茶和之,齒頰留香。有時追求高層次的味道,反而越向簡單越有得著!

有時追求高層次的味道,反而越向簡單越有得著!
2007-01-25 1 瀏覽
要左擔改良擔麵....雞絲粉皮....小籠包....蒸餃.....兩個人....飽到上心口....但係真係有好多野想試.....呢度D食物味道好舊式.....感覺都唔錯...其實食物都算又平又好味...只係自己期望得太多.....冇驚喜...冇一試難忘.....但係總叫做試過.....有機會的話都會再黎既.....始終自己都鍾情呢D舊式食肆.....