2021-06-25 42 瀏覽
老公拍拖食lunch時間😂😂😂好耐冇食過生蠔🦪,朋友介紹尖沙咀蠔灣。叫左2個Set lunch再追加生蠔🤤🤤🤤有餐湯同餐飲,餐湯係蘑菇湯,每一啖都係蘑菇蓉,成口都粒粒好有口感。半分天下薄餅 $109半分天下即係一半松露什菌風味Pizza➕巴拿馬火腿風味Pizza,lee個半分天下岩哂我同老公,兩款Pizza都有勁多水牛芝士,拉絲冇難度啦😚。Pizza皮夠薄,黑松露好香,而巴拿馬火腿又有鹹香味。龍蝦忌廉意粉 $99一上枱就見到大大隻蟹鉗啖啖肉,意粉內介有龍蝦肉添,意粉煙韌度適中,龍蝦忌廉汁香濃仲被意粉吸收哂。主角黎啦~~~我地追加12隻生蠔($468)三款生蠔南非~ South Africa Rock感覺爽口清爽,Tia Maraa Pearl海國蠔,都係爽口清甜。 Krystale海國蠔,肉厚肥味又creamy,lee款蠔味較重又癬隻。廚師非常好,由淡味開始排列,生蠔非常新鮮,鮮甜肥美,又帶有濃郁海水味。

半分天下薄餅 $109

龍蝦忌廉意粉 $99

主角黎啦~~~

我地追加12隻生蠔($468)三款生蠔
南非~ South Africa Rock感覺爽口清爽,
Tia Maraa Pearl海國蠔,都係爽口清甜。

2021-06-23 36 瀏覽
同屋企人突然好想食海鮮, 所以order咗到會服務, 外賣都一樣好高質! 生蠔種類、海鮮刺身選擇多, 好新鮮, 拍得住高級餐廳水準🌟個拼盤仲可以着燈💡好有feel,日後開 party又多個好選擇🥳🎉 食物內容有驚喜, 一個拼盤就可以品嚐到世界各地時令生蠔及海鮮,有法國生蠔🦪、北海道赤貝及帶子、紐西蘭深海蝦等等, 當然仲有最受歡迎嘅海膽😍生蠔由細至大排列, 直接從法國🇫🇷自家蠔場入口, 品質及穩定性更高! 整體質素相當好, 唔需要到當地都可以食到當地最新鮮嘅海鮮, 超推薦的👍🏻! 燴龍蝦意粉🍝 - 好多龍蝦肉呢🦞! 意粉口感彈牙, 調味都唔錯。

2021-06-22
外賣自取
2021-06-21 44 瀏覽
朋友係愛蠔之人,🦪今日帶我到尖沙咀一間食蠔專門店。餐廳裝潢相對簡單,不過座位寬敞,坐得舒適。每張枱亦會放置好食蠔會用既餐具,餐具亦一早放置好係盒裹面,感覺衛生整齊。✅每日嘅生蠔品種因應時令都會吾同,所以每一次黎都可以食到不同的生蠔🤤。可以根據個人喜好而自選海鮮拼盤,有海水味重、口感Creamy吾同選擇。我地根據店員推薦點了一個生蠔拼盤再另加了海膽和龍蝦仔。等了十分鐘左右就上菜啦! 冰底擺盤精緻之外能夠維持溫度確保新鮮。❄️個人比較喜歡輕身清口味既蠔,不過依度海水味重既生蠔亦都好高質。😲真係值得叫拼盤食均所有口味~紐西蘭深海龍蝦仔,咸鮮爽嫩! 其中一款最令人喜出望外的就是原隻活海膽,好鮮甜入口即溶, 同朋友一邊食一邊讚俾👍另外我個人好欣賞餐廳將蠔殼洗得好乾淨!加分!乾淨衛生又好味!🅰️食完冷盤,點左兩款熱食:清酒蒜蓉煮活蜆、安格斯肉眼伴沙律,兩款都吾錯,清酒蒜蓉煮蜆有濃郁蒜蓉咪而不擋蜆既鮮甜,湯底有淡淡清酒味令人引吾住飲左幾淡湯。😋安格斯肉眼伴沙律肉質香軟,牛味四溢。無諗過係食蠔專門店都會食到咁好既手勢既牛排。🌹店員亦都好醒目,過左繁忙時間後有吉枱,會幫我地加多張枱,令我地可以坐得舒服啲。仲

店員亦都好醒目,過左繁忙時間後有吉枱,會幫我地加多張枱,令我地可以坐得舒服啲。仲會周不時我地加酒。依一餐係好好既晚飯體驗。💯

$因市價和選擇產品不同而定-海鮮拼盤

價錢4.5/5
環境3.5/5
服務4/5
2021-06-13 35 瀏覽
之前堂食食過 Oyster Cove,記得佢啲生蠔抵食又高質😋前幾日突然好想食生蠔🦪決定外賣個海鮮拼盤同屋企人試下🥳估唔到外賣都一樣咁新鮮,真係超有驚喜🥰日後開party又多一個好選擇!自選海鮮拼盤客人可以隨意自選拼盤組合~當日小編揀左法國生蠔、北海道帶子、地中海紅蝦、紐西蘭深海蝦同埋法國珍珠螺等🤩款款都超新鮮☺️特別要讀餐廳吧生蠔,海水味濃郁之餘仲好肥美😋真係超正呀!龍蝦忌廉意粉 ($198)龍蝦新鮮足料,食落啖啖肉🥰意粉硬度適中,忌廉汁好香滑🤤一啲都唔heavy,超好味!值得一試💯

自選海鮮拼盤

龍蝦忌廉意粉 ($198)
2021-06-09 70 瀏覽
之前叫過生蠔外送到家, 今次試下現場食, 食埋熱食。 叫左 4 款 oyster. France oyster Size biggest 係 00 Gillardeau 00 $156/2Krystal $84/2Pousse en Claire $84/2 Lambert no.1 $104/2 全部都超級新鮮, juicy . 平過好多地方。 北海道紫海膽 $188 ~ 非常 creamy, 甜如奶, 無鯹味, 無苦澀味。 紐西蘭Scampi $176活龍蝦刺身 set $688紐西蘭Scampi $176 /2 好鮮甜, 唔係爽身的蝦, 有一種獨有的味道。 北海道紫海膽 $188 ~ 非常 creamy, 甜如奶, 無鯹味, 無苦澀味。 活龍蝦刺身 set $688活 lobster 刺身 ~ 爽口彈牙清甜, 無得輸龍蝦pasta ~ 水準之上Lobster bisque ~ 洒味重, 龍蝦肉大大件。超級好飲, 強烈推介。
之前叫過生蠔外送到家, 今次試下現場食, 食埋熱食。

叫左 4 款 oyster.
France oyster
Size biggest 係 00
Gillardeau 00 $156/2

Krystal $84/2
Pousse en Claire $84/2
Lambert no.1 $104/2

全部都超級新鮮, juicy . 平過好多地方。

紐西蘭Scampi $176
活龍蝦刺身 set $688

紐西蘭Scampi $176 /2

好鮮甜, 唔係爽身的蝦, 有一種獨有的味道。

活龍蝦刺身 set $688
活 lobster 刺身 ~ 爽口彈牙清甜, 無得輸
龍蝦pasta ~ 水準之上

2021-06-09 1334 瀏覽
前聽同事講過好多次蠔灣好正, 咁岩今日經開尖沙咀, 決定去試下! 餐廳環境企理乾淨, 燈光暗暗地, 幾有情調☺️! 🌟SPANISH GIANT OYSTER蠔身肥美肉滑, 入口先係豐富嘅海水味, 之後蠔鮮味開始釋出, 口感較creamy, 蠔味濃郁, 而且不斷係口腔中迴盪🌟TIA MARAA PEARL口感清爽, 入口先係鮮甜味, 後期海水咸味重🌟POUSSE EN CLAIRE口感屬清爽型, 蠔味係5種入面最輕身嘅一款🌟SPECIALES LAMBERT口感同樣屬清爽型, 一開始係咸咸嘅海水味, 之後慢慢會食到蠔味, 最後鮮甜味會慢慢釋出🌟GILLARDEAU海水味強烈, 肉質結實清爽, 海水味同鮮味都好出色, 蠔味濃而不膩, 而且留有餘韻🌟車厘蜆車厘蜆鮮甜多汁, 海水味慢慢覆蓋口腔🌟北海道帶子帶子肉身豐厚富彈性, 鮮甜肉嫩🌟北海道活赤貝活赤貝外層帶光澤, 肉質爽厚, 滑溜柔軟 🌟地中海紅蝦紅蝦入口爽彈鮮甜, 蝦味濃郁🌟松露忌廉炒蛋蛋汁由炒蛋上面慢慢滑落, 口感嫩滑, 松露好香, 蒜蓉多士香脆可口, 配搭松露炒蛋, 兩者係口中互相交織纏綿嘅感覺, 非常有層次感🌟蒜香蜆肉意粉蜆肉好大隻

🌟SPANISH GIANT OYSTER
🌟TIA MARAA PEARL
口感清爽, 入口先係鮮甜味, 後期海水咸味重
🌟POUSSE EN CLAIRE
口感屬清爽型, 蠔味係5種入面最輕身嘅一款
🌟SPECIALES LAMBERT
🌟GILLARDEAU

🌟車厘蜆
車厘蜆鮮甜多汁, 海水味慢慢覆蓋口腔

🌟北海道帶子
帶子肉身豐厚富彈性, 鮮甜肉嫩

🌟北海道活赤貝
活赤貝外層帶光澤, 肉質爽厚, 滑溜柔軟

🌟地中海紅蝦
紅蝦入口爽彈鮮甜, 蝦味濃郁

🌟松露忌廉炒蛋

🌟蒜香蜆肉意粉
蜆肉好大隻, 肉質鮮嫩, 意粉爽口煙韌, 洋蔥同西芹煮得岩岩好, 味道鮮嫩爽脆!
2021-06-06
2021-06-08 52 瀏覽
星期日出尖沙咀shopping 順便去朋友極力推薦嘅oystercovehk 食晚飯,真的冇介紹錯~喜歡食🦪嘅朋友一定要去試👍😍,蠔嘅品種都唔少我今次試咗5款🦪加海鮮拼盤~Eske, Le Perie, Krystale, Speciales Lambert No.1, Gillardeau No.0 赤貝,車厘蜆,北海道帶子,法國藍蝦😋😋👍👍,每款蠔都各具特色不過本人就最like Gillardeau ~鮮甜爽口清酒蒜蓉煮活蜆湯~非常鮮甜😋焗西班牙黑毛豬扒伴沙律配黑菘露忌廉汁~入口鬆化甘香,肉嫩多汁,口感味道遠勝一般豬扒

清酒蒜蓉煮活蜆湯~非常鮮甜😋
  • 生蠔
2021-06-05 45 瀏覽
平時好少會喺香港食生蠔~因為曾經係五六星嘅酒店都食唔到生蠔嗰種鮮味~適逢屋企人生日,之前有聽朋友講話呢間生蠔真係幾唔錯~咁就喺呢間餐廳訂咗生蠔拼盤~打開真係有surprise估唔到外賣都可以咁高質新鮮~呢個拼盤有齊晒法國生蠔、加拿大蜆、北海道赤貝及帶子、法國藍蝦、車厘蜆~沿着拼盤碟排成一個圈、真係望到咁鮮美都想流口水!由法國蠔場直接入口生蠔,品質及穩定性更高,唔怪得咁鮮甜肥美~每隻都肥嘟嘟~海鮮拼盤專家 可自選拼盤內容及數量,下次平隻海膽先!海鮮仲未食完㗎!仲有我超鍾意嘅龍蝦忌廉意粉,意粉炒到乾身得黎又索到忌廉汁、龍蝦🦞啖啖肉~超多龍蝦肉~今餐好滿足呀!Bookmark 下次有聚會或Party 再Order先!
平時好少會喺香港食生蠔~
因為曾經係五六星嘅酒店都食唔到生蠔嗰種鮮味~
適逢屋企人生日,之前有聽朋友講話呢間生蠔真係幾唔錯~

咁就喺呢間餐廳訂咗生蠔拼盤~
打開真係有surprise
估唔到外賣都可以咁高質新鮮~

沿着拼盤碟排成一個圈、真係望到咁鮮美都想流口水!

海鮮拼盤專家 可自選拼盤內容及數量,下次平隻海膽先!

海鮮仲未食完㗎!

今餐好滿足呀!
Bookmark 下次有聚會或Party 再Order先!

2021-06-02
外賣自取
今日適逢小妹同K先生嘅拍拖周年紀念🥰, K先生知道小妹依排非常忙,嗌左佢地嘅外賣直送,成個海鮮拼盤送黎屋企俾我哋慢慢食,要勁讚個海鮮拼盤,唔單止賣相相當吸引,野食相當新鮮,仲原來有盞燈仔,可以開住佢咁樣食,超級靚!啱晒我呢啲鍾意打卡嘅港女😆⭐️ 自選海鮮拼盤⭐️⭐️法國生蠔$33-54@1⭐️真係要超讚d生蠔呀! 首先,鋪頭勁細心,佢係外賣果度會附送埋一張卡仔教學,然後就可以跟返個次序由左至咁樣食由清新食到濃味,等味蕾享受唔同嘅層次😋然後,就係啲生蠔超大隻,成隻手掌咁大🤲🏻!仲有,啲生蠔真係好新鮮,完全冇腥味,超鮮甜,真心覺得好正😍⭐️法國藍蝦 $48@1⭐️藍蝦亦都非常大隻,肉質鮮甜又爽口,d 蝦膏口感濃郁☺️⭐️車厘蜆 $48@1⭐️都好新鮮,口感好煙韌☺️⭐️北海道帶子⭐️帶子相當厚切,非常鮮甜😋⭐️蒜香蜆肉意粉 $238⭐️意粉吵得相當香,牛油同蒜頭嘅味出晒嚟,蜆肉吾似其他餐廳就咁急凍蜆肉,係新鮮嘅蜆!超級有誠意😍🕋環境指數:-屋企睇你點佈置😆😋美味指數:9/10-生蠔新鮮好味,好正👩🏻‍🌾服務指數:8/10-有誠意,開晒生蠔俾你唔使自己開🤑抵食指數:8/10 -都ok🙋🏻‍♀️推介指數:8/10 -推介呀

⭐️ 自選海鮮拼盤⭐️
⭐️法國生蠔$33-54@1⭐️

⭐️法國藍蝦 $48@1⭐️
藍蝦亦都非常大隻,肉質鮮甜又爽口,d 蝦膏口感濃郁☺️

⭐️車厘蜆 $48@1⭐️
都好新鮮,口感好煙韌☺️

⭐️北海道帶子⭐️
帶子相當厚切,非常鮮甜😋

⭐️蒜香蜆肉意粉 $238⭐️

🕋環境指數:
-屋企睇你點佈置😆

😋美味指數:9/10
-生蠔新鮮好味,好正

👩🏻‍🌾服務指數:8/10
-有誠意,開晒生蠔俾你唔使自己開

🤑抵食指數:8/10

天后:天后水星街28號耀星華庭地下1號舖

尖沙咀:尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖
外賣送餐
2021-05-28 53 瀏覽
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽-法國生蠔 $436(Tia Maraa Pearl, Speciales Lambert(No.1), Eske, Krystale,Gillardeau (No.1))-北海道帶子+ 活赤貝$154-紐西蘭深海龍蝦仔 $176-加州海膽 $268-法式鵝肝多士 $198-蒜香蜆肉意粉 $238🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽✔️座位以黑白為主色,配以柔和燈光,型格啱傾計✔️生蠔裏面偏愛法國蠔,呢間蠔灣主打正中我懷。係職員介紹下,唔同法國蠔都叫咗啲試下。咁多蠔覺得Tia Maraa Pearl,Lambert(No.1)同Gillardeau (No.1)印象最深刻。Tia Maraa Pearl係店鋪新返品種,有蠔后之稱,肉質爽脆,濃海水味。Lambert同Gillardeau都係no. 1 等級,蠔肉size 較大,入口肉質相對肥厚啖啖肉,入口creamy✔️ 帶子大大粒滑嫩甘甜,活赤貝彈牙爽口有光澤✔️紐西蘭深海龍蝦仔同加州海膽不能錯過😍前者蝦肉水潤有光澤,蝦頭好多蝦膏,creamy甘香。後者鮮美橙黃色,質感飽滿,入口香濃帶甜✔️法式鵝肝多士係邪惡美食,香煎肥美鵝肝油脂滲入烘
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
-法國生蠔 $436
-北海道帶子+ 活赤貝$154
-紐西蘭深海龍蝦仔 $176
-加州海膽 $268
-法式鵝肝多士 $198
-蒜香蜆肉意粉 $238
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
✔️座位以黑白為主色,配以柔和燈光,型格啱傾計

✔️ 帶子大大粒滑嫩甘甜,活赤貝彈牙爽口有光澤

✔️法式鵝肝多士係邪惡美食,香煎肥美鵝肝油脂滲入烘焗多士中,中間夾層鋪上紅酒醬,入口即溶,酸甜唔膩

-蒜香蜆肉意粉上枱時已經蒜味十足,配上肥大肉厚蜆肉同條條沾上濃郁蒜油嘅意粉,食完會想再食

-食到勁滿足勁full 都係千幾蚊,可以encore
2021-05-28 37 瀏覽
尋日終於考完試,就同阿媽嚟到尖沙咀呢邊食晚餐慶祝🎉我哋揀咗呢間專食蠔嘅西餐廳,諗住試吓呢間餐廳嘅特色生蠔🦪生蠔拼盤超級新鮮肥美嘅生蠔🦪大大隻,配埋檸檬汁,一咬落去啲肉汁出晒嚟~好有鮮味😋一大盤有12隻,有六款唔同種類嘅生蠔~來自唔同國家,唔同產地,有大有細,全部都覺得好新鮮☺️當中最名貴嘅係西班牙珍寶生蠔😍一隻都要$62🙈不過超級大隻❗️物有所值~好豐富嘅生蠔盛宴😚我哋超級滿足🥰北海道帶子$76好新鮮嘅刺身帶子☺️食落啖啖肉😆法國藍蝦 $96刺身蝦大大隻😍而且好有鮮味😚好juicy,有好多蝦肉汁添🤣車厘蜆$96同樣係新鮮嘅蜆🥰食落好爽口👍🏻松露蟹肉意大利飯$218一大碟飯入面有好多蟹肉~蟹肉好新鮮☺️黑松露醬汁好濃郁😍而且好香👍🏻食得好滋味😋龍蝦忌廉炒蛋$168同樣係一大碟嘅炒蛋🥚好香好creamy嘅炒蛋☺️炒蛋中間夾雜新鮮嘅龍蝦肉🥰仲有兩塊脆卜卜嘅烘包🤩配埋炒蛋十分夾👍🏻

生蠔拼盤

北海道帶子$76
好新鮮嘅刺身帶子☺️食落啖啖肉😆

法國藍蝦 $96
刺身蝦大大隻😍而且好有鮮味😚好juicy,有好多蝦肉汁添🤣

車厘蜆$96
同樣係新鮮嘅蜆🥰食落好爽口👍🏻

松露蟹肉意大利飯$218

龍蝦忌廉炒蛋$168

2021-05-26
2021-05-28 1067 瀏覽
相信尖沙咀金巴利道大家都唔陌生,因為好多韓國菜式呢度都有齊,不過原來除左韓國菜之外,其實近年亦有唔少西餐打入,今日食既蠔灣都唔例外。生蠔 & 海鮮拼盤我哋一共叫咗四款生蠔,同埋四款海鮮1.Spanish Giant Oyster呢一款成隻手掌咁大,入口比較鹹,但係口感非常綿滑。2.Krystale最細隻係呢一款,但係我覺得最好食,口感爽口,而且清甜.3.Speciales Lambert No.1呢一款都係比較淡口,但肉質爽滑,都非常好食.4.Gillardeau No.2.5.原隻活海膽好少可有原個既活海膽,今次都係我第一次食,海膽香甜新鮮,而且入口即溶,令人回味。6.北海道赤貝我以為日本餐廳先有既赤貝,蠔灣竟然都有,而且非常新鮮,赤貝口感爽滑,同平時食到新鮮既口感一樣👍7.紐西蘭深海龍蝦仔又一款成隻碟咁長既龍蝦仔,我都係第一次食呢一款刺身,個尾位有少少似瀨尿蝦,蝦最緊要係新鮮爽口,係龍蝦仔我就食到,蝦頭位亦有少少膏。8.北海道帶子香甜鮮滑,而且大大粒法式鵝肝多士 $198未上枱已經嗅到非常香,鵝肝多士岩岩好一口一啖,而且鵝肝好厚,配左香醋汁,呢一個菜我同我朋友都好喜歡。安格斯肉眼扒

生蠔 & 海鮮拼盤
我哋一共叫咗四款生蠔,同埋四款海鮮

1.Spanish Giant Oyster
呢一款成隻手掌咁大,入口比較鹹,但係口感非常綿滑。

2.Krystale
最細隻係呢一款,但係我覺得最好食,口感爽口,而且清甜
3.Speciales Lambert No.1
呢一款都係比較淡口,但肉質爽滑,都非常好食
4.Gillardeau No.2
5.原隻活海膽

6.北海道赤貝

7.紐西蘭深海龍蝦仔

8.北海道帶子
香甜鮮滑,而且大大粒

法式鵝肝多士 $198

安格斯肉眼扒 $298
真係好大件!!平時洋蔥汁配牛扒係非常常見,但依間餐廳將呢一款菜變成廚師推介,一定有佢原因。牛扒啱啱號係五成熟,而且佢嘅洋蔥汁非常香,我都係第一次試到咁好味既安格斯,洋蔥汁非常香甜,配上肉眼牛扒,肉眼牛扒厚度亦非常足夠,充滿咬口,每一啖都係香甜同肉汁。
2021-05-24
2021-05-27 40 瀏覽
*💭蠔灣十分喜歡吃海鮮,今天決定來到蠔灣這裡嚐嚐海鮮滋味🥰有別於其他餐廳,這裏可以自選海鮮拼盤的食物,款式完全由你決定😍今次選了五款蠔🦪由淡到濃開始,淡味的有𝚃𝚒𝚊 𝙼𝚊𝚛𝚊𝚊 𝙿𝚎𝚊𝚛𝚕,𝙺𝚛𝚢𝚜𝚝𝚊𝚕𝚎,𝙻𝚊 𝙿𝚎𝚛𝚒𝚎 𝙽𝚘𝚒𝚛𝚎,最後以比較濃味的𝙻𝚊𝚖𝚋𝚎𝚛𝚝和𝚂𝚙𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑 𝙶𝚒𝚊𝚗𝚝 𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛作結尾🥰每隻蠔肉質都爽口鮮甜,充滿海水味。當中要數𝚂𝚙𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑 𝙶𝚒𝚊𝚗𝚝 𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛最為美味🤤色澤晶瑩通透,肉質豐腴飽滿🥰配上海鮮醬檸檬汁更為美味,味道倍升😋北海道活赤貝刺身,鮮甜彈牙😍北海道帶子粒也不輸蝕,大大一片,互相較勁😝法國藍蝦🦐吃起來肉質厚實,蝦肉新鮮而且肉質飽滿鮮甜😋原隻活海膽🥰上碟時彷彿仍能感受到它的生命力😍 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢口感令人難忘,用匙羹不停地舀,一滴不剩的往口裏送🤤黑松露龍蝦卡邦尼意粉🦞有不少龍蝦肉,黑松露味道超濃🤤每一口意粉都充滿松露的味道🥰意粉上的溫泉蛋更為意粉增添滑溜感😋法式鵝肝多士🍞店員未呈上時已在遠處嗅到鵝肝的香氣🤤吃落油脂感十足,入口即融🤤多士烘的香脆,吸收了鵝肝的油脂超香口🤤總結是晚經驗十分驚喜🥰海鮮拼盤十分出色,鮮甜美味份量十足,是不折不扣
💭蠔灣

法國藍蝦🦐
吃起來肉質厚實,蝦肉新鮮而且肉質飽滿鮮甜😋

原隻活海膽🥰

黑松露龍蝦卡邦尼意粉🦞

法式鵝肝多士🍞

總結是晚經驗十分驚喜🥰海鮮拼盤十分出色,鮮甜美味份量十足,是不折不扣的海鮮美食天堂😍
2021-05-20 50 瀏覽
生蠔系我嘅至愛,食生蠔都有一定要求,所以我會揀選啲有信心保證嘅商號去食,要講究衛生之餘,最緊要系新鮮。蠔灣絕對系信心之選,佢地嘅生蠔全部黎自法國,種類都吾少。6款生蠔 (Tia Maria Pearl, Special Lambert No.2, Krystal, Josephine, Gillardeau No.0),北海道帶子 & 赤貝,牡丹蝦, 每種都非常新鮮,鮮甜美味😋😋😋Gillardeau No. 0, 手掌甘大隻👍👍👍, 必食之選安格斯肉眼扒伴沙律配自家制洋蔥汁,7成熟剛剛好,自己製嘅醬汁都無搶到牛扒嘅味道龍蝦忌廉意粉,條條意粉包滿龍蝦汁,重有龍蝦膏架,大滿足的一餐。

2021-05-16
  • 生蠔
  • 燴龍蝦意粉
2021-05-19 63 瀏覽
早幾日經過尖沙咀,發現呢間餐廳嘅抗疫午市精選幾抵食喎,款式都唔少,飯、意粉、Pizza任君選擇,所以就入去試一試。是日精選生蠔 $158/4隻分別係Tia Maran pearl 同Lambert 法國生蠔,Tia Maran pearl 大大隻;Lambert重海水味,非常鮮甜🤤。店員話會不定期轉款。燴龍蝦忌廉意粉 $99一食落口簡直覺得驚艷😱,冇諗過午餐嘅龍蝦意粉會用咁新鮮嘅龍蝦肉🦞,彈牙鮮甜,而且份量比想像中多。意粉係忌廉汁,好惹味。半分天下薄餅 $109餐牌上薄餅有三款,分別係包括洋葱、什菌、水牛芝士加松露醬嘅松露pizza,另一款係巴拿馬火腿、水牛芝士、蘆筍加蕃茄醬嘅parma ham pizza ,我地揀左第三款——半分天下,即係兩隻口味mix埋,唔執輸嘅我梗係會試晒兩隻口味😂。呢個Pizza真係好好食,餅底厚度適中,咬落係脆身,但有一定厚度絕對唔會超級薄,有新鮮麵包嘅味道,係我喜歡的餅底。Pizza非常足料,間住一件松露一件巴拿馬火腿啱晒。套餐仲包嘢飲同埋蘑菇湯,個蘑菇湯都係誠意之作,用蘑菇打出嚟,好飲。

是日精選生蠔 $158/4隻

燴龍蝦忌廉意粉 $99