2021-06-25
食生蠔最緊要新鮮, 朋友介紹我去<蠔灣>, 生蠔出名夠新鮮而且非常多選擇, 令我一試難忘, 難怪很多人也是冒名而來😏。 這裡最特別是可以自選海鮮拼盤, 由自已決定生蠔和海鮮的款式, 放在冰底藍燈擺盤之上, 除了keep住溫度確保食物新鮮外, 賣相十分精美, 打卡一流🥰! 生蠔由淡味開始食到濃味, 先可以食到每一隻生蠔獨特的味道。店員推介了幾款不錯的款式, 分別是🦪Coffin Bay( Australia) $64/2 Size比較細小, 但肉質爽口🦪South Africa Rock(Africa)- Large $90/2 這款肉質飽滿 , 滿滿海水鮮甜味道, 很好吃⭐️ 🦪Eske $72/2 這款比較淡口 , 肉質較簿身🦪Speciales Lambert-No.1 $104/2 這款Size明顯大很多, 味道較濃而厚肉 🦪Gillardeau-No.1 $104/2 同樣是大Size, 味道比較Creamy, 好有口感 🥂House White Wine glass $156/2 食生蠔點少得配白酒除了生蠔, 我亦選了幾款海鮮, 令成
🦪Eske $72/2 這款比較淡口 , 肉質較簿身
除了生蠔, 我亦選了幾款海鮮, 令成個擺盤更豐富💕!
🔹原隻活海膽Live Sea Urchin $188/隻,海膽肉滿滿的,入口即溶。
🔹 北海道活赤貝Ark Shell $78/隻, 色澤光鮮, 超爽甜彈牙, 配上Wasabi豉油味道更鮮甜
🔹 法國藍蝦 French Blue prawn $96/2隻, 肉身厚實, 有咬口。
🔹 北海道帶子Scallop $38/粒, 帶子夠晒厚身, 而且很清甜,好新鮮
還叫了兩款熱盤,非常滿足😌
🍵清酒蒜蓉煮活蜆湯 Clams Soup $238
蜆肉整得很入味,啖啖肉很有咬口。
🍝龍蝦忌廉意粉 Lobster Pasta $198
新鮮龍蝦肉連意粉都滲入了龍蝦鮮味,非常正❤️
總括來說,生蠔即叫即開 , 超級新鮮, 充滿海水鮮甜的味道而完全沒有腥味, 沒有沙粒, 非常 #高質👍🏻, 新鮮度絕對拍得住高級餐廳, 真心推介比大家🤗, 一定會再來吃喔!