2021-05-16
夏天已經來到了,又是吃生蠔🦪的好季節!蠔灣搜羅多款世界各地美味靚蠔,是愛蠔人士必來勝地!在蠔灣這裡,可以用自己喜歡的新鮮海鮮食材拼整岀自己心水的Platter,款式變化多端食材包羅萬有!今次就揀咗五款蠔🦪,當中有杜拜蠔、西班牙蠔、法國蠔。一般食蠔都會由淡身口味一路食,最尾才食味道較重的。Dibba bay Oyster。Size偏向袖珍,但係肉質爽口鮮甜,齒縫間若隱若現的透着清新蠔香。西班牙珍寶生蠔。色澤均勻泛起象牙色光澤,而叫得上珍寶,份量一定有咁上下,肉身偏肥厚,肚位較豐滿,蠔味特鮮質感豐盈。法國蠔配搭了 tia maraa Pearl 、Gillardeau no.2 、speciales Lambert no.1 , 其中 Gillardeau no.2 最得我心,蠔身肥美爽脆鮮甜,蠔味濃而不過,和海水味剛好有個平衡,鮮味縈繞不散。活赤貝刺身。處理得非常之好的活赤貝,連我最鍾意的觸鬚也保留下來,觸鬚真係特別鮮甜㗎!赤貝亦夠厚身,吃起來特別有質感特別爽脆😍法國藍蝦🦐。這款藍蝦非常有深海嘅味道,吃起來有淡淡的海水香、味道濃郁質感濃稠嘅蝦膏、蝦身有種清澈嘅甜,比牡丹蝦來得更有吸引力!
清酒蒜蓉煮活蜆湯(托托蜆)。紐西蘭獨有的野生水產貝,肉質肥大口感細嫩鮮甜,A little bit彈牙又鮮味。配以蒜蓉和小西芹湯,更能突顯當中鮮甜。
香草汁海膽意大利飯。非常奢侈的一個意大利飯,選用了馬糞海膽和意大利飯一齊煮,煮熟了的海膽還是第一次吃到,吃起來像硬身的蝦膏,甘香醇厚,配以清新爽趣的蘆筍絲,飯粒分明軟中帶硬,口感幾好!topping仲有西班牙海膽刺身,入口咸香鮮味略甘。