2020-11-26 61 瀏覽
上星期五晚第一次幫襯呢間食蟹地方,叫咗二人前套餐,$1776。基本上最真材實料就係蒸毛蟹,而燒雪場蟹腳,蟹腳都已經燒到乾爭爭,天婦羅仲衰,用拉麵嘅合成蟹柳就當做真正蟹肉,直情係呃錢!個釜飯就唔夠熱嘅。以後都唔會再去。咁嘅價錢唔應該俾合成蟹柳!好地地一間舖頭點解要咁樣呃人?人客唔再幫襯,好難做落去。自己做衰個招牌!
2020-10-30
20 分鐘 (堂食)
2020-11-26 51 瀏覽
喺日本食過蟹宴之後,一直念念不忘,而家冇得去旅行,就揀左呢間專食蟹嘅餐廳,Order左二人前會席料理 ($1776),好好享受一餐。 前菜 3點:有蟹肉蟹籽沙律、柚子醋鯊魚軟骨、青瓜牛蒡。店員建議將鯊魚軟骨撈埋沙律一齊食,鯊魚軟骨爽脆,酸酸甜甜,加上蟹籽嘅鹹鮮同埋卜卜嘅口感,個沙律口感豐富,好開胃。 精選廚師發辦刺身 (4點):有池魚、金目鯛、帶子、牡丹蝦,每款都好新鮮,池魚同埋金目鯛肥美鮮味,帶子同埋牡丹蝦鮮嫩。 蟹肉蒸蛋:蒸蛋好滑,好多料,唔止面頭嘅蟹肉同埋三文魚子,中間仲有帶子粒、本菇、蔥等等,食到底仲有好多熟左嘅蟹籽。 蒸毛蟹:終於到主角蒸毛蟹,蟹膏好鮮甜,蟹身肥美多肉,蟹腳肥嘟嘟,好口肉。蟹肉好清甜,有少少海水鹹味,再點上蟹醋可以突出佢嘅鮮味。 浜燒松葉蟹腳+浜燒鱈場蟹腳:我哋想試晒兩款,就各點一份。浜燒蟹腳用燒嘅方法將表層水份稍稍收乾,蟹腳熱辣辣,將蟹嘅鮮味發揮出嚟,好香。兩款蟹腳各有特色,松葉蟹腳鮮甜d,鱈場蟹腳就多肉d,海水味比較濃。 蟹甲羅味噌燒+極品海鮮天婦羅盛合:我哋又係各點一份。甲羅燒有好多蟹膏同一絲絲嘅蟹肉撈埋一齊,燒得好香,配埋迷你蝦餅一齊食。天婦羅有大蝦、

蟹甲羅味噌燒+極品海鮮天婦羅盛合:我哋又係各點一份。甲羅燒有好多蟹膏同一絲絲嘅蟹肉撈埋一齊,燒得好香,配埋迷你蝦餅一齊食。天婦羅有大蝦、蟹柳、南瓜、迷你蕃薯,粉漿薄薄,配埋天婦羅汁同埋蘿蔔蓉食,一啲都唔會油膩。

吸物:食完咁多嘢,飲返一碗熱辣辣嘅味噌湯,清一清味蕾,感覺好舒服。

松葉蟹釜飯:店員晌我地面前將黑松露醬、芝麻、蔥伴入飯,撈緊嘅時候已經聞到陣陣香味。釜飯裏面本身已經有好多一絲絲嘅蟹肉,同埋一d蓮藕粒、蜜糖豆粒等蔬菜,配埋松葉蟹鉗同埋三文魚子一齊食,呢個飯真係好豐富,味道一流。

甜品係紅豆抹茶奶凍+黃豆粉蕨餅,份量少少,啱啱好,甜品都好有日本嘅感覺。

今晚食呢個會席料理質素好好,我哋好滿意,好滿足,食完當去咗日本。
2020-11-26 35 瀏覽
疫症之下冇得外遊,既然暫時唔知幾時可以再去,於是就搵下有咩日本餐廳值得一試,食餐好嘅當係去左日本旅行。揀左呢間專食蟹嘅餐廳,Order左佢地嘅二人前會席料理 ($1776),一次過食到晒所有想食嘅嘢。 前菜 (3點):分別係蟹肉蟹籽沙律、柚子醋鯊魚軟骨、青瓜牛蒡。店員建議我地將鯊魚軟骨撈埋沙律一齊食,鯊魚軟骨咸咸酸酸,亦都好爽脆,加上蟹籽嘅鹹鮮味,果種口感真係幾特別,係一道好開胃嘅前菜。 精選廚師發辦刺身 (4點):分別係池魚、金目鯛、帶子、牡丹蝦,每樣兩件,好新鮮,份量貴精不貴多,又可能蟹先係呢間餐廳嘅主角。 蟹肉蒸蛋:蒸蛋好滑好好味,有好多料,例如蟹肉、三文魚籽、帶子粒、菇……等等,食到底仲有d熟左嘅蟹籽,用嚟盛載蒸蛋嘅碗都好精緻。 蒸毛蟹(半份):主角蒸毛蟹就真係好令期待,蟹膏好鮮甜,蟹身有好多肉,蟹腳每隻都好飽滿。蟹肉好清甜,d汁又有少少海水鹹味,簡簡單單用蒸已經好夠味,再點埋蟹醋更加可以突出佢嘅鮮味。 浜燒松葉蟹腳+浜燒鱈場蟹腳:浜燒蟹腳又係食唔停口,表層收乾左水份嘅蟹腳咬落熱辣辣好爽口,裏面嘅肉汁就有鹹鹹嘅鮮味,燒過嘅蟹腳食起嚟真係特別香。兩款蟹腳各有特色,松葉蟹腳鮮甜d,

浜燒松葉蟹腳+浜燒鱈場蟹腳:浜燒蟹腳又係食唔停口,表層收乾左水份嘅蟹腳咬落熱辣辣好爽口,裏面嘅肉汁就有鹹鹹嘅鮮味,燒過嘅蟹腳食起嚟真係特別香。兩款蟹腳各有特色,松葉蟹腳鮮甜d,鱈場蟹腳就厚肉d蟹味濃d。

蟹甲羅味噌燒+極品海鮮天婦羅盛合:甲羅燒有好多蟹膏同一絲絲嘅蟹肉撈埋一齊,聞起嚟好香,配埋迷你蝦餅一齊食,特別惹味。天婦羅有大蝦、蟹柳、南瓜、迷你蕃薯,粉漿薄薄但炸得一d都唔油膩,份量啱啱好,我地食左咁多嘢都仲食得落。

吸物:吸物係味噌湯,食完燒蟹腳、甲羅燒、天婦羅,飲返碗味噌湯清一清味蕾,都算唔錯。

松葉蟹釜飯:再嚟係釜飯,有松葉蟹鉗、三文魚籽同其他配料。店員會晌我地面前再加入黑松露醬、炒香芝麻、蔥,撈埋之後聞到陣陣香味。店員仲幫我地分好一人一碗,d四季豆粒好爽脆,食落好清新,雖然好飽但都係成碗食晒。

甜品:尾聲嘅甜品係紅豆抹茶凍+黃豆粉蕨餅,份量少少,明明好飽但感覺好似食落另一個胃,仲有空間再食多d咁。

今晚食呢個會席料理質素好好,可以食到好多用蟹做嘅菜色。我地一路食都keep 住見到有其他食客入座,應該好多人都同我地一樣,暫時未可以親身去日本就晌香港食嘢懷緬下。
2020-11-24 36 瀏覽
蟹肉沙律漬物牛旁同埋鯊魚骨頭柚子漬物,咸酸開胃魴佛魚 水蓮夾著吃,肉質厚實、清新鮮甜,高池魚肉質腍,油潤金目調,肉質清爽,滿有淡淡柚子香帶子,檸檬清新香味蟹肉蒸蛋很滑溜蒸毛蟹先吃蟹膏再吃蟹腳蟹腳每隻都切好,十分貼心用工具一勾就吃到肉了,每口都是實肉、鮮味的~用蒸的方法煮仍保留有水份新鮮的話單是清蒸就很美味了~濱燒松葉、鱈場蟹腳深色的是鱈場蟹,質感較實,味道較咸淺色的是松葉蟹,質感腍滑,較清甜~雙甲羅味噌燒甲羅燒燒得乾身一點,蟹膏和味噌味道更香濃~極品海鮮天婦羅盛合有蟹棒、炸蝦、紫薯仔、南瓜,即炸熱騰騰的,沒有過乾~味噌湯飲湯清一清口腔再吃下一道~松葉雙釜飯侍應在我們面前煮飯,將黑松露混合於飯內,材料還有蟹肉和豆、很喜歡這個配搭~~甜品綠茶布甸黑糖蕨餅綠茶味很香濃,黑糖蕨餅軟軟腍腍也很有嚼頭。第一次吃蟹宴,果然沒有令我失望~
蟹肉沙律
漬物牛旁同埋鯊魚骨頭
柚子漬物,咸酸開胃

魴佛魚 水蓮夾著吃,肉質厚實、清新鮮甜,
高池魚肉質腍,油潤
金目調,肉質清爽,滿有淡淡柚子香
帶子,檸檬清新香味

蟹肉蒸蛋很滑溜

先吃蟹膏再吃蟹腳
蟹腳每隻都切好,十分貼心
用工具一勾就吃到肉了,
每口都是實肉、鮮味的~
用蒸的方法煮仍保留有水份
新鮮的話單是清蒸就很美味了~

濱燒松葉、鱈場蟹腳
深色的是鱈場蟹,質感較實,味道較咸
淺色的是松葉蟹,質感腍滑,較清甜~

雙甲羅味噌燒
甲羅燒燒得乾身一點,
蟹膏和味噌味道更香濃~

極品海鮮天婦羅盛合
有蟹棒、炸蝦、紫薯仔、南瓜,
即炸熱騰騰的,沒有過乾~

味噌湯
飲湯清一清口腔再吃下一道~

松葉雙釜飯
侍應在我們面前煮飯,
將黑松露混合於飯內,
材料還有蟹肉和豆、
很喜歡這個配搭~~

甜品綠茶布甸黑糖蕨餅
綠茶味很香濃,
黑糖蕨餅軟軟腍腍也很有嚼頭。

第一次吃蟹宴,
果然沒有令我失望~
2020-11-16
  • 蟹甲羅味噌燒
2020-11-20 55 瀏覽
有開心事所以同朋友食餐好嘅,朋友喜歡食蟹就決定來這間專門食蟹的蟹慶。店內環境很優雅,還有一紅一藍蟹蟹陪我們一起吃晚餐🤣二人餐正在做優惠,那就直接選它的套餐好了下單一會,店員便送上精美前菜,蟹絲沙律,牛蒡及完全沒想到會有的螢光魷魚,接着是廚師發板刺身,都是很鮮甜的,正!😋蟹肉蒸蛋,面頭鋪了鮮甜的蟹絲及三文魚子,底層蒸蛋很嫩滑,喜歡!蒸毛蟹,整碟就是蟹蟹大廚在上台前,已細心的把整隻蟹剪好了,免除了我這款懶人食蟹的最大煩惱。蟹膏甘香滑溜,但這簡簡單單的蒸煮,讓我完美感受到毛蟹的原始香甜味天婦羅很香脆,蟹棒貫徹套餐的蟹味鮮甜,啖啖肉,非常好味,沒有油膩感。浜燒蟹腳,分別有松葉蟹腳及鱈場蟹腳。我吃了鱈場蟹腳,蟹肉很鮮甜,蟹腳浜燒後的香味很吸引。甲羅燒,松葉蟹蓋上是滿滿的調製過的蟹膏。超香,入口味道濃郁,搭配蝦片一起吃很滋味!松葉蟹釜飯,店員職場把放滿珍珠米上湯及蟹肉等食材的鍋煮成釜飯放上枱焗一會後,便拌勻3小碟調味再幫我們承載落碗中。吸滿濃烈湯汁的飯,軟硬適中,黑松露香味撲鼻,加上蟹肉的鮮甜味,這個釜飯實在很美味。套餐的甜品也很精美,尤其是綠茶布甸入口香滑,綠茶味濃烈。

蒸毛蟹,整碟就是蟹蟹

套餐的甜品也很精美,尤其是綠茶布甸入口香滑,綠茶味濃烈。

2020-11-09
  • 蟹肉蒸蛋
  • 松葉蟹釜飯
  • 燒鱈場蟹腳
2020-11-20 547 瀏覽
今日約了舊同學食飯,咁耐冇見,緊係要揀間靚餐廳,食下好野,傾下偈啦!我們都愛吃蟹,就揀選了之前已好想試,位於銅鑼灣的蟹慶。餐廳位處澳門逸園中心地庫,店內有很多蟹的佈置,切合餐廳主題。我們看了看,決定要個二人餐,有晒我們想食嘅野。前菜三點有蟹肉沙律,鯊魚軟骨,涼拌青瓜牛蒡漬物。魴鮄魚,池魚,金目鯛,帶子刺身厚切,池魚肉質油潤鮮甜,金目鯛肉質較結實,富嚼勁。帶子配檸檬,陣陣清新香味,很夾。魴鮄魚個名好得意😹,這種魚第一次吃,魚肉透亮鮮嫩。蟹肉蒸蛋熱辣辣,真係要小心燙口。蛋十分嫩滑,和蟹嘅鮮味產生了化學作用,令人停不了口蒸毛蟹賣相很吸引呀,先趁熱食蟹膏,膏並不是鮮橙色的,呈淡黃色啫喱狀,滿滿軟滑蟹膏,好似蒸蛋咁滑,咸咸的,非常鮮甜。蟹爪肉柔軟飽滿,因為師傅早已把蟹殼剪開,不費力便可輕易拆岀,一絲絲細膩而軟的蟹肉令人食指大動呢!蘸上酸酸的醋,鮮味更岀。拆岀的蟹肉非常雪白,啖啖肉浜燒松葉鱈場蟹腳色澤較深的是鱈場蟹,因為係燒的關係,肉質較蒸毛蟹乾身和結實,蟹絲比毛蟹較粗身,蟹味濃郁,都是十分鮮甜。蟹腳天婦羅盛合有蟹腳一隻,蝦一件,南瓜和兩粒番薯。外層薄薄的粉漿被炸至香脆金黃,蟹腳粗粗的,口感跟燒的
今日約了舊同學食飯,咁耐冇見,
緊係要揀間靚餐廳,食下好野,傾下偈啦!

我們都愛吃蟹,
就揀選了之前已好想試,
位於銅鑼灣的蟹慶。

餐廳位處澳門逸園中心地庫,
店內有很多蟹的佈置,
切合餐廳主題。

我們看了看,決定要個二人餐,
有晒我們想食嘅野。

前菜三點
有蟹肉沙律,鯊魚軟骨,涼拌青瓜牛蒡漬物。

魴鮄魚,池魚,金目鯛,帶子
刺身厚切,池魚肉質油潤鮮甜,
金目鯛肉質較結實,富嚼勁。
帶子配檸檬,陣陣清新香味,很夾。

魴鮄魚
個名好得意😹,這種魚第一次吃,
魚肉透亮鮮嫩。

蟹肉蒸蛋
熱辣辣,真係要小心燙口。
蛋十分嫩滑,和蟹嘅鮮味產生了化學作用,
令人停不了口

蒸毛蟹
賣相很吸引呀,先趁熱食蟹膏,
膏並不是鮮橙色的,呈淡黃色啫喱狀,
滿滿軟滑蟹膏,好似蒸蛋咁滑,
咸咸的,非常鮮甜。

蟹爪肉柔軟飽滿,因為師傅早已把蟹殼剪開,
不費力便可輕易拆岀,一絲絲細膩而軟的
蟹肉令人食指大動呢!
蘸上酸酸的醋,鮮味更岀。

拆岀的蟹肉非常雪白,啖啖肉

浜燒松葉鱈場蟹腳
色澤較深的是鱈場蟹,因為係燒的關係,
肉質較蒸毛蟹乾身和結實,蟹絲比毛蟹較粗身,
蟹味濃郁,都是十分鮮甜。

蟹腳天婦羅盛合
有蟹腳一隻,蝦一件,南瓜和兩粒番薯。
外層薄薄的粉漿被炸至香脆金黃,
蟹腳粗粗的,口感跟燒的和蒸的是另一種,

蝦肉彈牙透明,
甜薯軟糯,好好味。

蟹甲羅味噌燒
甲羅燒蟹膏甘香,燒至乾身,
味道更濃更香,淡味嘅蝦餅剛好
中和了咸咸的蟹膏,非常夾。

麵豉湯

松葉蟹釜飯
釜飯類似港色煲仔飯,但高湯,
米飯和食材以猛火加細火慢煮,
端上時會再在枱上燜煮一會。
服務員會在客人面前把三色芝麻,
黑松露倒入器皿中拌勻,黑松露香氣四溢。

米飯吸收了高湯精華,粒粒入味飽滿,
加入香蔥和黑松露,滋味滿滿。
還有一絲絲蟹肉和一隻松葉蟹鉗,
賣相鮮味升級!

大豆粉蒴餅和綠茶🍵布甸
蒴餅姐糯米糍般煙韌,綠茶布甸非常濃郁,
軟滑,但份量唔多,唔夠喉添😂

今日真的很滿足🥰
2020-11-17 186 瀏覽
今日同朋友慶祝公司喜事,揀咗一間期待已久的餐廳食蟹宴, 賀一賀佢。店內充滿和式氣氛,猶如置身日本,在每張卡位上擺了蟹公仔, 好得意打卡一流。二人蟹慶會席料理前菜蟹肉蟹籽黑松菇三文魚子 沙律, 有一小碟牛蒡和小墨魚, 酸酸的令人開胃又醒神。精選廚師發板刺身(4点)大約有魚刺身,大蝦和帶子, 好新鮮大大件。蟹肉蒸蛋蒸蛋十分幼滑, 在蒸蛋面上鋪滿蟹肉更添鮮味。蒸毛蟹主角終於出咗啦! 蟹蓋上載著滿滿的蟹膏 十分鮮味, 一點也不腥。 肉質十分嫩滑,味道清新鮮甜,配上特製海帶醬汁,令鮮味更突出。浜燒鱈場蟹腳蟹的第二種食法,燒完後香味出了來,蟹腳啖啖肉。蟹甲羅味噌燒估計是把蟹膏和蟹肉混在一起烹調,味道濃沃配上脆片來吃,別有一番滋味。極品海鮮天婦羅盛合有大蝦、南瓜和蟹柳,天婦羅新鮮炸起,添了南瓜 令整個蟹宴生色不少。吸物有些小元貝做湯料, 鮮味十足。松葉蟹釜飯非常值得推介,店員在我們面前即燒即做,煮到咁上下 加了一些黑松露,炒香芝麻和蔥, 與飯混在一起, 真是非常香,黑松露功不可沒。 和原隻蟹鉗和蟹子一起吃,大大大滿足。綠茶紅豆布甸加麻薯賣相未食先興奮, 綠茶布甸非常香滑, 麻薯QQ的, 食完有啲意猶

二人蟹慶會席料理
前菜

精選廚師發板刺身(4点)
大約有魚刺身,大蝦和帶子, 好新鮮大大件。
廚師發板刺身

蟹肉蒸蛋
蒸蛋十分幼滑, 在蒸蛋面上鋪滿蟹肉更添鮮味。

蒸毛蟹
主角終於出咗啦!

浜燒鱈場蟹腳
蟹的第二種食法,燒完後香味出了來,蟹腳啖啖肉。
浜燒鱈場蟹腳

極品海鮮天婦羅盛合
極品海鮮天婦羅盛盒

吸物
有些小元貝做湯料, 鮮味十足。

綠茶紅豆布甸加麻薯
賣相未食先興奮, 綠茶布甸非常香滑, 麻薯QQ的, 食完有啲意猶未盡。

2020-11-09
極品海鮮天婦羅盛盒
2020-11-15 63 瀏覽
最近香港的疫情十分之反覆,可以去日本旅行究竟是何年何月何時大家都不清楚,我相信香港人對食吃日本料理的熱情也不會減少,日本食物十分之精緻相信大家都認同.這食店離地鐵站大約1分鐘,十分之方便加上餐廳環境的佈置十分有氣氛,充滿了日式風采,令人感受到日本風情.前菜的沙律十分之開胃.刺身也十分之肥美新鮮,也能感受到廚師的刀工十分之好.這個蒸蛋火候控制得十分之好,並不會出現過火的情況.這個套餐的重點全隻毛蟹,廚師十分之細心把所有殼也經過處理,因此食起上嚟十分之方便.蟹肉也十分之鮮甜.至於松葉蟹浜燒也十分之好味道.蟹飯也十分之鮮味.

前菜的沙律十分之開胃.

刺身也十分之肥美新鮮,也能感受到廚師的刀工十分之好.

這個蒸蛋火候控制得十分之好,並不會出現過火的情況.

至於松葉蟹浜燒也十分之好味道.

蟹飯也十分之鮮味.
2020-11-12 214 瀏覽
無得去日本,就係香港食蟹慶生飯其實明顯無得同日本相提並論,但點都會作出比較。午市蟹慶會席生日要食好啲,所以嗌左個2人會席前菜 味道清新,雖然唔太知係咩黎5點刺身 蟹肉刺身較為出眾,其他普通蒸蛋 鮮味足夠,但蛋質感不算滑毛蟹 重點推介非常鮮甜,可惜不夠熱浜燒肉質較實,唔夠鮮味,鹹味太重甲羅燒 濃郁蟹膏,超喜愛之一,重點係有脆脆做配搭,中和左濃烈的膏天婦羅 粉唔會太厚,亦都唔會有油膩感最後一道釜飯 職員會幫助拌勻。仲有一道甜品,不過已經忽略咗有個小小的溫馨提示,其職員可以拿上食品時簡單介紹一下
無得去日本,就係香港食蟹慶生飯

其實明顯無得同日本相提並論,但點都會作出比較。
午市蟹慶會席
生日要食好啲,所以嗌左個2人會席
前菜
前菜 味道清新,雖然唔太知係咩黎

精選廚師發辦刺身
5點刺身 蟹肉刺身較為出眾,其他普通
蟹肉蒸蛋
蒸蛋 鮮味足夠,但蛋質感不算滑
蒸毛蟹
毛蟹 重點推介非常鮮甜,可惜不夠熱
浜燒松葉蟹腳/鱈場蟹腳
浜燒肉質較實,唔夠鮮味,鹹味太重

天婦羅盛盒
天婦羅 粉唔會太厚,亦都唔會有油膩感
松葉蟹釜飯
最後一道釜飯 職員會幫助拌勻。
仲有一道甜品,不過已經忽略咗

有個小小的溫馨提示,其職員可以拿上食品時簡單介紹一下
精選廚師發辦刺身
浜燒松葉蟹腳/鱈場蟹腳
天婦羅盛盒
2020-11-11 93 瀏覽
今天是雙11,亦是我們的紀念日,所以去了銅鑼灣一間以蟹為主題的餐廳吃晚飯。我們選擇了二人套餐,前菜有三款,其中蟹肉蟹籽沙律很清新,很開胃。刺身有五款,厚切新鮮,帶子和蝦是我的最愛。茶碗蒸很滑溜,口感十足,有蟹肉、蟹籽、三文魚籽等。重頭戲是蒸毛蟹,蟹殼薄,蟹肉多,啖啖肉,鮮味十足,而且很易拆肉。浜燒蟹腳的味道有點不一樣,有燒過那種香味,但同樣是啖啖肉。天婦羅有大蝦、蟹柳、蕃薯仔和南瓜,酥脆可口,配綠茶粉和天婦羅汁。松葉蟹釜飯一邊加熱一邊散發香氣,增加了飽腹感。最後還有湯和甜品,今晚實在是十分豐盛和難忘的一餐。

刺身有五款,厚切新鮮,帶子和蝦是我的最愛。

茶碗蒸很滑溜,口感十足,有蟹肉、蟹籽、三文魚籽等。

浜燒蟹腳的味道有點不一樣,有燒過那種香味,但同樣是啖啖肉。

松葉蟹釜飯一邊加熱一邊散發香氣,增加了飽腹感。
最後還有湯和甜品,今晚實在是十分豐盛和難忘的一餐。
2020-11-09 738 瀏覽
又是一個忙碌的星期,經過了無數的死線後終於到星期五。為了好好慶祝,特別相約好友吃一個好午餐,迎接這個週末。蟹慶位於銅鑼灣澳門逸園中心,地鐵站出發大約五分鐘便到達,地點方便就腳。疫情影響,餐廳也十分貼心,安排了食客一台一台分開坐,而且枱與枱之間有板間,令我們食得安心。餐廳裝修有心思,到處也是蟹的裝飾品。最特別不過於桌上養著小蟹的杯子。 我們一行二人叫了兩個不同的日本飯餐,分別是海膽蔥吞拿魚蓉丼和蟹御膳。蟹肉蒸蛋 (⭐⭐⭐⭐⭐)日式蒸蛋十分嫩滑,吸收了高湯的精華,吃起來十分嫩口。配上蟹肉,三文魚籽,雜菌等等不同配料,味道層次感豐富。海膽蔥吞拿魚蓉丼 (⭐⭐⭐⭐⭐)這個日式丼飯十分豐富,包括了海膽,玉子,吞拿魚腩蓉等等,和餐牌的相中的一模一樣,果然是童叟無欺。海膽份量十分多,足足有一整版,起來鮮甜味,美好Creamy,而且有海水味。另外的吞拿魚蓉也十分不錯,味美可口,而且廚師刻意不把吞拿魚切得太碎,吃起來有粒粒質感,配合香蔥芝麻等等,吃起來層次感豐富。蟹御膳 (⭐⭐⭐⭐⭐)朋友叫的這個蟹御膳也十分豐富。198元不太貴,就包括了天婦羅蟹棒烏冬,蟹肉蒸蛋,忌廉蟹肉薯餅,松葉蟹甲羅及蟹膏豆腐這麼多

蟹肉蒸蛋 (⭐⭐⭐⭐⭐)
蟹肉蒸蛋

海膽蔥吞拿魚蓉丼 (⭐⭐⭐⭐⭐)

海膽蔥吞拿魚蓉丼

蟹御膳 (⭐⭐⭐⭐⭐)
朋友叫的這個蟹御膳也十分豐富。198元不太貴,就包括了天婦羅蟹棒烏冬,蟹肉蒸蛋,忌廉蟹肉薯餅,松葉蟹甲羅及蟹膏豆腐這麼多蟹食物,實在十分抵食。
蟹御膳

總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且地點方便。下次經過也會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
蟹慶 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫
推介菜式:海膽蔥吞拿魚蓉丼,蟹肉蒸蛋

👍🏻地點方便
👍🏻海鮮鮮味
👍🏻價錢合理
2020-11-06
蟹御膳
2020-11-07 633 瀏覽
好耐冇嚟過食蟹,記得之前嚟食,好正!今日慶祝旗袍生日,嚟食蟹做生日飯!前菜三點有蟹肉沙律、螢光魷魚及牛蒡。超開心,有我鍾意食嘅螢光魷魚,鮮味可口有天然鹹香~精選廚師發板刺身有深海池魚,金目鯛、帶子,蟹肉刺身,牡丹蝦;比較少食蟹肉做刺身,就算就咁食已經好鮮甜蟹肉蒸蛋滑溜嘅蒸蛋加上一絲絲蟹肉、仲有少少鹹香嘅三文魚子蒸毛蟹今晚食北海道三大名蟹之一嘅原隻北海道毛蟹!大廚非常細心,每一部位都剪好晒,方便我呢啲懶人食!蟹肉唔算多,不過蟹膏非常甘香滑溜,香味亦都好濃郁。就咁簡單蒸就最好,最能夠食到新鮮蟹肉嘅甜味浜燒蟹腳分別叫咗松葉蟹腳及鱈場蟹腳,夠晒大條,啲肉又多,又有燒嘅香味海鮮天婦羅盛合有蟹腳、蝦、南瓜、茄子,其實未食到呢道菜已經好飽甲羅燒 釀滿蟹膏嘅松葉蟹蓋,加上蟹肉及鵪鶉蛋!喺烤爐上翻滾,超香,第一次放喺蝦片上食,太惹味,停唔到口松葉蟹釜飯以日本產珍珠米、上湯、雜菇、銀杏及松葉蟹肉等食材放入鍋煮成釜飯。飯嘅質感啱啱好,唔會太軟或太硬,盡吸蟹汁嘅味道,超級鮮甜。仲特別請店員唔好落咁多黑松露醬,唔想蓋過啲蟹味~綠茶布甸超有綠茶味,而且唔甜!加埋粒蕨餅,飽晒~

蟹肉蒸蛋
滑溜嘅蒸蛋加上一絲絲蟹肉、仲有少少鹹香嘅三文魚子

海鮮天婦羅盛合
有蟹腳、蝦、南瓜、茄子,其實未食到呢道菜已經好飽

松葉蟹釜飯

綠茶布甸超有綠茶味,而且唔甜!加埋粒蕨餅,飽晒~
甜品
甜品
2020-11-05 118 瀏覽
秋天最適合吃蟹男朋友知道我想吃後放假便帶我來了這裡吃晚飯除了蟹外 還有其他日本菜式選擇也不少蟹御膳 - 力二御膳天婦羅蟹棒烏冬烏冬彈牙 幼身易入口湯味濃郁 烏冬入味蟹棒新鮮炸起 香脆又鮮甜蟹肉蒸蛋蒸蛋熱辣辣 滿滿蟹肉退加入了有蟹籽 更顯鮮甜忌廉蟹肉薯餅薯餅帶淡淡蟹香配上忌廉奶香味道 挺特別松葉蟹甲羅滿滿蟹肉絲 用量十足味道不錯 又有蟹鉗蟹膏整個甲羅都是蟹的精華 大滿足蟹膏豆腐很想推介大家試下簡單的外表 但味道絕不簡單豆腐帶出了蟹的鮮味 很出色
秋天最適合吃蟹

很想推介大家試下
簡單的外表 但味道絕不簡單
豆腐帶出了蟹的鮮味 很出色
2020-11-05 64 瀏覽
喜歡食蟹的朋友就生日特地上網找到了這一間 — 蟹慶和朋友一起試一試日式和風設計 感覺舒適極 蟹御膳鰹魚高湯伴蟹膏蟹肉豆腐底層啫喱帶柚子清香嫩滑的豆腐混合了蟹膏蟹肉 濃濃香味再淋上蟹籽 味道清新 多層次味道和口感 正松葉蟹肉玉子燒玉子燒蛋味濃濃 厚厚兩片加入了松葉蟹肉 味道特別 不錯不錯松葉蟹雜菜鍋松葉蟹蟹味濃香 一啖吃下去最適合雜菜有皇帝菜、娃娃菜、菌菇和大蔥還有彈牙的粉條 吸收清甜的湯汁 好味又健康脆炸蟹棒天丼有蟹棒、蕃薯和南瓜 均炸得香脆不會油膩 點上醬汁好味道吸物麵豉湯加入了豆腐和帶子粒簡單又好味
喜歡食蟹的朋友就生日

玉子燒蛋味濃濃 厚厚兩片
加入了松葉蟹肉 味道特別 不錯不錯

松葉蟹雜菜鍋
松葉蟹蟹味濃香 一啖吃下去最適合
雜菜有皇帝菜、娃娃菜、菌菇和大蔥
還有彈牙的粉條 吸收清甜的湯汁 好味又健康

脆炸蟹棒天丼
有蟹棒、蕃薯和南瓜 均炸得香脆
不會油膩 點上醬汁好味道

吸物
麵豉湯加入了豆腐和帶子粒
簡單又好味
2020-11-02 70 瀏覽
辛苦左一個星期,星期五夜晚就決定要好好慰勞一下自己,就黎咗呢間「蟹慶」食蟹🤪嗌左一份「極·蟹御膳」,套餐內包括左一個鍋物,仲有一份天婦羅丼😋鍋物入面有蟹腳同蔬菜,雖然蟹腳得細細條,但係肉質鮮甜,口感唔會霉,食得出係新鮮嘅味道;蔬菜亦好新鮮,湯底清甜,可以突出到蔬菜本身嘅甜味,好好食😋天婦羅嘅蟹柳好厚肉,口感好滿足,天婦羅炸衣又薄又冇油益味,熱辣辣脆卜卜,炸嘅時間啱啱好,仲保留到蟹柳同蔬菜入面濕潤嘅口感👍🏻