2021-07-16 1432 瀏覽
我同朋友呢排算多了工作又忙,預著有些煩麻人令人又煩躁,同朋友相約去食好野,大吃特吃,我同佢真係有心有靈犀,大家都想食海鮮,想約去到銅鑼灣揀野食,到最後選擇食蟹。去到之後選了蟹慶會席。【前菜(3點)】蟹肉魚籽沙律:醬汁酸咪咪非常開胃,蟹肉鮮甜。漬物:爽脆清甜,味道不錯。螢光魷魚:入口爆膏又鮮甜。【精選廚師發辦刺身】有四款廚師推介刺身,特別喜愛鯛魚,肉質鮮甜嫩滑,卷上三文魚子,鮮味倍加。赤貝外表呈燈紅色,色澤亮麗,肉質爽甜,海水以及鮮甜味濃郁,帶有獨特的濃厚海洋氣息。深海池魚比一般的池魚更鮮甜,肉質爽滑肥美,細緻鮮美。赤蝦非常鮮甜彈口,爽嫩美味。【蟹肉蒸蛋】蟹肉加上三文魚子放在蒸蛋上面,令到蒸蛋增添更多鮮甜味,蒸蛋嫩滑,蛋味香濃,仲有陣陣蟹肉鮮味。【蒸毛蟹(半隻)】原隻活毛蟹新鮮在魚缸即捉即蒸,毛蟹肉質鮮甜細嫩,而且非常多蟹膏,蟹肉呈一絲絲,配搭蟹膏既甘香,滋味完全表露無遺。【極品海鮮天婦羅盛】天婦羅盛有大蝦、蟹棒、紫薯仔、南瓜等等,外層粉醬脆薄,入口新鮮又熱辣辣,大蝦爽口彈牙,蟹棒鮮甜美味,南瓜香甜可口。【燒鱈場蟹腳】蟹腳肥美多汁,肉質鮮美,入口啖啖蟹肉,而且有陣陣炭烤香味,完全一試難忘

去到之後選了蟹慶會席。

【前菜(3點)】
蟹肉魚籽沙律:醬汁酸咪咪非常開胃,蟹肉鮮甜。
漬物:爽脆清甜,味道不錯。
螢光魷魚:入口爆膏又鮮甜。

【精選廚師發辦刺身

【蟹肉蒸蛋】

【蒸毛蟹(半隻)】

【極品海鮮天婦羅盛】

【燒鱈場蟹腳】
蟹腳肥美多汁,肉質鮮美,入口啖啖蟹肉,而且有陣陣炭烤香味,完全一試難忘。

【松葉蟹釜飯】
松葉蟹肉鋪滿飯面,店員會加入黑松露醬拌勻,味道更香加濃郁,黑松露味突出但又沒有蓋過蟹肉鮮味,配搭出色。

【吸物】
蜆肉味噌湯,味道比較濃郁,蜆肉鮮甜。

甜品
黃豆粉嶡餅 - 質地軟糯有咬口,味道香甜。
綠茶奶凍 - 茶味香濃嫩滑,奶味突出,超正。
2021-07-12