2021-11-30
一直記住食我愛店漁獲浜燒嗰時,店員曾經推介同集團嘅蟹慶,近期日日俾大閘蟹洗版又唔想咁邪惡,就嚟食返個蟹宴。水雲伴松葉蟹肉波波 ($198)曾經比無數蟹肉波波欺騙過感情,所以未食到底我依然深信個底係飯嚟。 估唔到成個蟹肉波波都貨真價實係靚蟹肉,除咗面頭大大塊蟹腳之外,下面嘅蟹肉都唔會好鬆散,鮮甜結實,作為主菜都唔失禮。八點刺身 ($888)好欣賞每款刺身都起碼有1cm厚,平時少食白身魚都覺得真鯛、金目鯛同深海池魚夠新鮮,深海池魚尤其重魚味。 生食松葉蟹腳口感比較軟滑,唔使點任何醬汁已經好夠味。 全碟最鍾意嘅係三文魚腩同赤貝,前者啖啖油好甘香,後者就爽口得黎比起一般食到嘅更加鮮甜,物有所值。鱈場蟹腳浜燒 ($488)想讚下好少可食到蟹身燒完都唔乾,明顯見到表面仲有光澤同肉汁。 大大隻蟹腳簡簡單單燒熟已經好好味,本來以為水雲醋會浪費咗蟹鮮味,但點完之後原來會令鮮味更上一層樓,係好好嘅配搭。松葉蟹腳及海鮮天婦羅 ($188)師傅炸天婦羅嘅功力好深厚,鬆脆薄皮得黎完全冇多餘嘅油份,唔知點解覺得呢份炸蟹腳比起前幾味更加好食,炸蝦亦都好彈牙,最難得嘅係蘿蔔蓉居然好甜,第一次將蘿蔔蓉加喺天婦羅汁係有錦
水雲伴松葉蟹肉波波 ($198)
八點刺身 ($888)
鱈場蟹腳浜燒 ($488)
松葉蟹腳及海鮮天婦羅 ($188)
師傅炸天婦羅嘅功力好深厚,鬆脆薄皮得黎完全冇多餘嘅油份,唔知點解覺得呢份炸蟹腳比起前幾味更加好食,炸蝦亦都好彈牙,最難得嘅係蘿蔔蓉居然好甜,第一次將蘿蔔蓉加喺天婦羅汁係有錦上添花嘅作用。
松葉蟹肉蟹膏炒飯 ($188)
好有鑊氣,雖然材料簡簡單單,但都覺得好香食唔停口,蟹肉絲當然係亮點,但新鮮嘅豌豆都有畫龍點睛嘅作用,感受到師傅嘅誠意。