餐廳: 蟹仙海鮮蒸碢大公館
資訊:

2021-12-06 45 瀏覽
朋友的推薦是令人回想起海洋的感覺。這店的海鮮套餐~體現港人靠海吃海,本地海鮮聞名天下之感,即日直送即做,十分新鮮。食物的數量多,幾乎會吃不下了,份量很多~大黃奄蟹蟹膏是雄蟹精囊的精液與器官的集合,也是雄蟹強壯與成熟的標誌,這店的選擇多。蟹膏自然狀態為青白色半透明果凍狀液體,上來後先給你看看~蒸熟後,為半透明、粘粘的、有點膩的膠質。蟹膏有河蟹膏和海蟹。野生琵琶蝦肉質彈牙爽甜~扇貝肉質方面,鮮甜厚實,裙邊會呈波浪,口感會較滑身,棒。鮑魚鮑魚含有豐富的蛋白質,有鈣、鐵、碘和維生素等營養。營養價值不錯,朋友一口吃不下,份量大又非常有口感~美味。泰國海中蝦青口青口為環保之海鮮,本身營養價值高,是海鮮中的低卡、低脂之選,這店青口,感覺很好~蠔蠔濃,味道很甜,回甘細膩。新鮮的海鮮外,令人回味的甜品。海鮮之後,薈萃了所有海鮮精華的甜甜粥底,鮮甜喔
朋友的推薦是令人回想起海洋的感覺。

大黃奄蟹

野生琵琶蝦
肉質彈牙爽甜~

扇貝
肉質方面,鮮甜厚實,裙邊會呈波浪,口感會較滑身,棒。

鮑魚

泰國海中蝦

青口

蠔濃,味道很甜,回甘細膩。

新鮮的海鮮外,令人回味的甜品

海鮮之後,薈萃了所有海鮮精華的甜甜粥底,鮮甜喔
2021-12-04 80 瀏覽
之前去過九龍那邊的仙,最近知道銅鑼灣都開了一間蟹仙專門店的分店,今次專程去試一試,餐廳的位置非常方便,連銅鑼灣地鐵站只是幾分鐘路程。這次繼續叫海鮮套餐,其中一項是饅頭蟹與東星班,由於曾經試過食饅頭蟹,所以今次試一試東星班,二人份量是半條,魚質好滑,也不會有腥味,非常新鮮。另外,服務員會一直繼續幫忙蒸,基本上都不用沾醬油,海鮮入面已經足夠咸味,直接食才能吃到它的鮮味。菲律賓的奄蟹是重點,它的膏非常多,蟹肉亦好飽滿,與香港平時吃到的奄仔蟹相差太多了。
2021-12-01 87 瀏覽
📍蟹仙As a seafood lover, I was obviously attracted to try out the newly opened branch at CWB. Crab Fairy offers a few sets of seafood based steam hotpot. The variety and number of dishes depend on which set you order. They would gather all the juices from the steamed ingredients and use them to cook congee to end the meal. We ordered the 18 ingredients set. Only the lobster and crab were ok, otherwise the remaining items were just average. Surprisingly, the congee at the end was a bit bland too an
📍蟹仙

We ordered the 18 ingredients set. Only the lobster and crab were ok, otherwise the remaining items were just average. Surprisingly, the congee at the end was a bit bland too and lacks seafood taste. 🥲

Price: HK$600-700 pp (dinner)
2021-11-29 115 瀏覽
公司食飯聚餐,有得二選一的食物一早已叫大家揀好食咩食物同餐廳講咗先,大家諗住去到就可以食啦!我哋一共有四枱人,我噉啱就係坐第四枱,眼見前面三枱已經食到第三次而自己嗰枱最早應該有的小食都未有嘅時候,問店員詢問都不會太過份吧!點知個男服務員的態度真係令我大問眼界,佢竟然同我哋講,等吓啦!有次序㗎嘛!What?我哋都已經等到人哋食緊第三轉至問啦!個次序係咪要等嗰三枱食晒我哋嗰枱至開始!好喇!萬眾期待嘅...冷盤「海蜇青瓜」終於登場,基於大家都已經好肚餓,不需一刻已經把它消滅咗,但其實係好咸好咸,啲青瓜有醋味在外面,但一啲都唔入味,食完個青瓜,陳百強先生的歌又再次嚮起,等寂寞到夜深...餐廳老闆終於出手喇!一嚟就放低三條魚入去蒸,蒸好當然係好想快啲食啦!食完後條魚的評價係「無味」唔明點解一條新鮮魚可以無味,真係諗唔通。之後再上的元貝、刀貝蜆無乜特別,想講一講鮑魚同蠔,鮑魚我咬了一口之後要點醬油,大家都明點解啦!因為完全無味,蠔仲犀利蒸前蒸後兩個樣,好似玩魔術噉,蒸完之後變咗蠔豉噉大粒。睇咗噉大段嘢好似都係有彈無讚,唔會如果一間餐廳真係噉嘅話,應該都好快摺得喇!值得讚嘅海鮮都有膏蟹、龍蝦、虎蝦,
值得讚嘅海鮮都有膏蟹、龍蝦、虎蝦,膏蟹真係頂晒角,龍蝦上到枱仲識同我講Bye Bye,虎蝦彈牙鮮甜。
鏡頭一轉嚟到肉食部份,豬骨濃汁貢丸、爆漿瀨尿牛丸、芝芯小籠飽、蝦蟹棗、蟲草花雞,安格斯牛、黑毛豬同雜菜,係失敗到一個點,普通街市貢丸同漿爆牛丸,橡膠牛同豬,鞋口蟲草花雞,雜菜唔爽甜。但最後個粥底又幾好味。
全晚的食材100分滿分,我會比佢有55分,但個侍應嘅態度要扣30分,即全晚得分只有25分,我相信你哋睇到呢到都明我個標題的意思了!
有時食物質素唔得服務態度都可以幫間食店攞到唔少分,但呢間食肆真係令我大開眼界,我最後只諗到差差同差。
海蜇青瓜
太平洋饅頭躉
虎蝦、鮑魚、蠔、刀貝蜆
元貝、大蜆
澳洲龍蝦、琵琶龍蝦
膏蟹
芝士小籠飽、貢丸、牛丸、蟲草花手雞、蝦蟹棗
椰汁燕窩
壽桃
2021-11-26
澳洲龍蝦、琵琶龍蝦
膏蟹
2021-11-28 42 瀏覽
朋友見我狂讚叫我要帶佢黎😂😂上次食過實在太驚豔!銅鑼灣店有兩層除左蒸鍋仲有其他蟹既菜式。環境方面都新淨啲多啲位👍🏻今次都係揀左尊貴海鮮餐。Order後店員會先放入粥底。海鮮仲係每款都好新鮮!!!今次個蠔肥美左好有海水味👍🏻青口依然係超大隻帶子今次飲埋蒸完喺殼到既海鮮汁,好鮮甜😋龍蝦好多膏,非常爽口彈牙,一定要食龍蝦⭐️第一次食饅頭蟹,個樣好搞笑😂😂粥底唔洗多講,食多幾碗先!今次放埋個龍蝦殼落去煲,再鮮啲,同埋可能多左排骨,鹹香味好突出,好味🤩甜品係椰汁官燕,鍾意佢椰汁味超濃🥰再食都依然係咁好味😋店員都好好人,一夠鐘就會幫手夾起海鮮👍🏻
朋友見我狂讚叫我要帶佢黎😂😂上次食過實在太驚豔!

今次都係揀左尊貴海鮮餐。

Order後店員會先放入粥底。

海鮮仲係每款都好新鮮!!!

今次個蠔肥美左好有海水味👍🏻
青口依然係超大隻
帶子今次飲埋蒸完喺殼到既海鮮汁,好鮮甜😋
龍蝦好多膏,非常爽口彈牙,一定要食龍蝦⭐️

第一次食饅頭蟹,個樣好搞笑😂😂

甜品係椰汁官燕,鍾意佢椰汁味超濃🥰

2021-11-27 50 瀏覽
本地人吃海鮮的一個熱門選擇。想在家中煮海鮮餐~又擔心蒸不熟~不同的海鮮又有地方要留意~這店令我人解決不想煮的煩惱,店員用心地分享不同海鮮的蒸煮時間以及秘訣,也有人清洗好所有海鮮,不妨一試。新鮮海鮮龍蝦野生戰車龍蝦,棒吃海鮮的節奏,晚餐一次品嚐野生海鮮了 越南頂角羔蟹 大大隻,肉質鮮美,連湯汁一起吃,鮮甜南非鮑魚鮑魚新鮮,厚肉,軟腍又有咬口。韓國慶南蠔蠔肉肥美,蠔身綿滑,鮮甜海水味濃。海鮮份量大入口啖啖肉,肉質鮮嫩多汁,好蔬菜店子的蔬菜籃都是用來清蒸蔬菜,健康有益。粥底份量多呢,五臟俱全,有不少海鮮味,感覺在海水內~保證新鮮!想去的要訂枱,因為海鮮中最重味道蟹,建議快吃呢。海鮮非常新鮮, 推薦吃蟹~店員會幫手剝殼,細心喔!完全不需要蘸醬料,汁味棒。蒸煮食物吃到海鮮的鮮味,棒!
本地人吃海鮮的一個熱門選擇。

新鮮海鮮
龍蝦
野生戰車龍蝦,棒

吃海鮮的節奏,晚餐一次品嚐野生海鮮了

越南頂角羔蟹
大大隻,肉質鮮美,連湯汁一起吃,鮮甜

南非鮑魚
鮑魚新鮮,厚肉,軟腍又有咬口。

韓國慶南蠔
蠔肉肥美,蠔身綿滑,鮮甜海水味濃。

海鮮份量大
入口啖啖肉,肉質鮮嫩多汁,好

蔬菜
店子的蔬菜籃都是用來清蒸蔬菜,健康有益。

粥底
份量多呢,五臟俱全,有不少海鮮味,感覺在海水內~
保證新鮮!想去的要訂枱,因為海鮮中最重味道蟹,建議快吃呢。

海鮮非常新鮮, 推薦吃蟹~店員會幫手剝殼,細心喔!
完全不需要蘸醬料,汁味棒。
蒸煮食物吃到海鮮的鮮味,棒!
今日嚟到銅鑼灣搵食呀放工同朋友諗緊去邊度好見到 呢間專門食海鮮嘅就試下啦因為我哋真係好想食 新鮮海鮮唔貴海鮮套餐冇買439蚊有十款嘢 店員話嘢海鮮好多都係外國野生來自南太平洋真係好少見那就食下啦 可能打水未有可有大黃葉蟹蟹膏好多 好多肉另外有太平洋饅頭蟹細細好可愛都高好主要 佢嘅高同埋肉 另外嘅海鮮有澳洲青年龍蝦蝦肉好爽口彈彈床好正 仲有話說台灣嘅頭灣9 孔鮑魚一口過海水味 在考慮爆發唔使點時候都好好味 另外仲有越南大虎蝦新鮮彈牙發生樣嘢傷口成個手掌咁大可追味濃郁吃 好唔一樣西蘭刀貝蚌非常鮮味 海陸煙眼 有日本大元貝同埋韓國慶蘭珍珠蠔味十足 有機蔬菜籃 清嚇腸胃都好新鮮另外仲有個粥底 另外用轉數快付款咗椰汁燉官燕餸添

台灣嘅頭灣9 孔鮑魚

一口過海水味 在考慮爆發唔使點時候都好好味 另外

另外用轉數快付款咗椰汁燉官燕餸添
  • 尊貴海鮮套餐
2021-11-13 85 瀏覽
同朋友慶祝生日,大家都中意食海鮮揀左呢間餐廳。點左一個$400幾蚊嘅餐包左海蝦,帶子,青口,鮑魚,蠔,蜆,澳洲龍蝦半隻同兩款蟹各半隻。全部都係生猛活海鮮。我最欣賞係隻青口,老實講未食過咁新鮮咁大隻嘅活青口。蠔就相對細,係我覺得當中最唔好食嘅。全程有專人幫你蒸,仲好細心講解每款海鮮特色同來原地,我好欣賞佢哋嘅熱情,佢哋會提醒你唔好點豉油食保持原汁原味。對於on diet 嘅我係絕對perfect嘅優質加好食嘅蛋白質選擇。我個人比較建議女仔食呢個純海洋餐,因為加碼叫埋有肉嘅餐,雞牛豬肉同丸嘅質素就一般。唔夠食不如加多啲海鮮最後會蒸蔬菜同埋吸曬海鮮汁嘅粥作結,我就skip左碗粥但朋友個個都食左兩碗,相信好好食。

2021-11-11 149 瀏覽
話說同事生日, lunch就諗住去食個蒸海鮮,食開嗰間今日咁岩無10 個位,就去咗隔離呢間餐廳,心諗食蒸海鮮穩陣啦,坐低揀咗個精選海鮮套餐,咁就不以為意等啦,點知我來到 眼都突埋,每樣海鮮一隻,食完等於冇食,最後佢個粥底要另外加錢,海鮮粥底完全無海鮮味, 阿姐話佢d 蟹係深海 , 我都忍唔住笑左, 深海蟹收呢個價錢 , 咁益街坊? 仲話老闆係菲律賓嗰邊搵啲海鮮過嚟, 真係教導得很好! 我只想講 如果你想去呢間 不如落樓下食車仔面或者掃街好過啦! 特別好笑係 原價係$598 , 真係得啖笑

特別好笑係 原價係$598 , 真係得啖笑
2021-11-04 109 瀏覽
點了一個1099套餐,還是滿意的。食材新鮮, 清洗得挺乾淨。 從海鮮到肉到青菜,最後到鍋底的粥,工序分明。 蒸出來的味道特別鮮美⋯吃得很飽,最後那個粥都沒有吃完。 推薦

吃得很飽,最後那個粥都沒有吃完。 推薦

2021-11-03 113 瀏覽
蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣).之前去食茶餐廳經開見到銅鑼灣都開左蟹仙分店,個名有少少分別係地方上就腳好多。今晚見女朋友過開黎港島就試下不同分店.可能真係太新嘅關係,店員比起之前去嘅九龍城分店無咁熟手,我倆今次決定一改以往試下個二人套餐,叫包羅萬有,比起平日食嘅海鮮外再多左手工丸類同埋肉。.蝦同各樣貝類都還好,貝類唔洗沾任何豉油,因為本身嘅鹹果已經好重。到龍蝦,上次食左澳洲青年龍蝦,呢到店員推薦食琵琶龍蝦🦞,但今次嘅肉唔夠之前其他分店食得實.到重頭戲-—蟹🦀,太平洋饅頭蟹,望落好肥好圓,外貌似石頭,店員介紹係深海蟹,做左媽媽好耐所以外殼有保護色;罕有大黃奄蟹,每次我倆都最喜歡食呢個蟹,無可否認只有蟹仙我食過呢種蟹,但無奈今次隻蟹肉偏散,唔似之前咁一梳梳肉。.到粥嘅部分,今次漏左熟手店員嘅提醒,少放左蝦頭落去煲,令到味道好似無之前食開咁好食。另外甜品今次要比現金先有得送,我倆無咁多cash係身所以無食到嚕~蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓

銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓
2021-11-02 79 瀏覽
蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣).▪️$1099包羅萬有套餐▪️.今次黎港島就近做完野就食,每次都叫尊貴海鮮套餐,今次叫呢個二人套餐$1099,除左海鮮明兩款蟹大黃奄蟹以及太平洋饅頭蟹,仲有安格斯牛,黑毛豬,蟲草花雞件,手工丸等.呢到係服務你全個進食過程,坐定定係到乜都唔洗做。同樣地鮮蝦爽口,但今次肉無咁實,貝類本身已經夠鹹可以唔洗沾豉油;鮑魚蒸嘅時間剛剛好,無overcook,生蠔今次好似轉左品種,無咁creamy。扇貝本身就好有海水鹹味,青口野生仲咬住堆雜草,但個人對青口都係一般般😂.龍蝦肉彈牙,無乜膏;蟹係大黃奄蟹同饅頭蟹一人半隻,饅頭蟹乸有硬膏,但唔知點解食過九龍城同今次食呢到,好似前者較新鮮,今日嘅蟹食落肉比較鬆散,而且啲就膏有少少苦.因為今次我倆食嘅係包羅萬有套餐,海鮮以外仲有好多肉,牛豬雞各一。牛就安格斯牛肉片,肉味幾濃;豬係濟洲黑毛豬肉片;雞係蟲草花雞件。到啲丸類個人覺得反而幾出色,爆醬瀨尿牛丸以及豬骨濃汁貢丸兩者都好正,好濃郁味道丸類.食左咁多海鮮食番啲蔬菜,粟米娃娃生菜,但粥呢到就無比菜莆餸粥🥲無咁好味.—————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務

▪️$1099包羅萬有套餐▪️
呢到係服務你全個進食過程,坐定定係到乜都唔洗做。

食左咁多海鮮食番啲蔬菜,粟米娃娃生菜,
但粥呢到就無比菜莆餸粥🥲無咁好味
—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓
今日又要encore la講緊嘅係蟹仙海鮮蒸鍋因為早排食過一次感覺海鮮非常新鮮而且同一時間可以食到好多唔同種類嘅海鮮所以今日決定再嚟食一次啦今次我哋都係揀返439套餐然後老闆話限時優惠仲送多一客龍蝦畀我哋添咁就更加抵食啦Round one 海鮮黎啦加起來有六種海鮮包括大元貝,青口,鮑魚,生蠔等等應有盡有值得一提既係鮑魚相當彈牙青口有濃濃嘅海水鮮味大元貝真係大大隻,十分有咬口刀貝好似一隻巨型嘅蜆咁,食落鮮甜Round two但係龍蝦同埋蟹嘅拼盤係相當有驚喜除了有大奄蟹和澳洲龍蝦外仲有較為罕見嘅琵琶龍蝦和饅頭蟹琵琶龍蝦我今次都係第一次食添肉質鮮嫩,仲要係大大隻啖啖肉,食落好有滿足感澳洲龍蝦食落爽甜彈牙,十分出色大奄蟹依舊都係相當多嘅蟹膏喜歡食蟹嗰個朋友絕對不能錯過最後喇食蔬菜之後就要煲粥食粥底充滿住海鮮嘅鮮甜美唔使落任何調味都相當夠味用現金埋單會送上甜品一份總結,蟹鮮嘅蒸氣火鍋真係可以一次過食唔同種類嘅海鮮,仲要種種都特別同新鮮,推介大家嚟試下

今日又要encore la

仲送多一客龍蝦畀我哋添
咁就更加抵食啦

Round one 海鮮黎啦
加起來有六種海鮮
包括大元貝,青口,鮑魚,生蠔等等
應有盡有

值得一提既係鮑魚相當彈牙
青口有濃濃嘅海水鮮味
大元貝真係大大隻,十分有咬口
刀貝好似一隻巨型嘅蜆咁,食落鮮甜

Round two但係龍蝦同埋蟹嘅拼盤
係相當有驚喜
除了有大奄蟹和澳洲龍蝦外
仲有較為罕見嘅琵琶龍蝦和饅頭蟹

琵琶龍蝦我今次都係第一次食添
肉質鮮嫩,仲要係大大隻啖啖肉,食落好有滿足感

澳洲龍蝦食落爽甜彈牙,十分出色

大奄蟹依舊都係相當多嘅蟹膏
喜歡食蟹嗰個朋友絕對不能錯過

最後喇
食蔬菜之後就要煲粥食
粥底充滿住海鮮嘅鮮甜美
唔使落任何調味都相當夠味

用現金埋單會送上甜品一份

2021-10-17 110 瀏覽
海鮮除了龍蝦、鮑魚及粥底還好之外其他都不太好。凍蟹超細隻。蝦冇蝦味。蚌十分難嘴嚼。黑毛豬同安格斯牛扒唔太似。小籠包及蝦棗等其實係打邊爐丸類。$1088兩位唔值。不會再去。
2021-10-09 137 瀏覽
偶然發現蟹仙開咗係銅鑼灣,唔理八號風球,一於試吓。去開尖沙咀嗰間,銅鑼灣都係保持一貫食材新鮮嘅質素。當然精華係最後嘅粥。八號風球下都有幾枱客,聽到佢哋都讚不絕口。誠意推介!
偶然發現蟹仙開咗係銅鑼灣,唔理八號風球,一於試吓。

八號風球下都有幾枱客,聽到佢哋都讚不絕口。

誠意推介!
2021-10-09