餐廳: 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
資訊:

2021-04-28 3835 瀏覽
前排食完蒸海鮮就一直心思思再食,最近返工心情又差,一於試下同事介紹貴啲的高質蒸海鮮啦!講真,去到天文臺道都研究了google map好一陣,原來就係向住仕丹福酒店方向上向上斜路,再轉右邊就見到!今次想食埋鮑魚所以點了個$439 set,職員好細心幫我地把碗碟都蒸熱消毒,跟住有碟餐廳自己炸的魚皮,又鬆又脆,而且有點微暖,唔知係咪剛剛炸起呢?跟住一大碟海鮮上盤,雖然種類唔多,但係每款都好大份呀!!!最先食虎蝦,虎蝦本身已經大,呢隻仲要係king size!啖啖肉好滿足~ 鮑魚睇落唔覺大,一食啖開就知佢好厚身!絕對係我食過蒸海鮮中最厚肉的一次,時間又蒸到剛剛好,鮑魚係厚實有咬口但唔會咬唔開。青口絕對值得一試!職員說是紐西蘭的野生青口,勁大隻,最重要係食野先知青口係咁鮮甜,到底我以前食咗d咩....之後的刀貝蚌同大元貝除了大隻,而且充滿海水味,好似去咗大海游水咁正!食完先至係高潮位!有龍蝦,饅頭蟹同大黃奄蟹!龍蝦一食就知真係野生的,真係同平時食的龍蝦兩回事,龍蝦肉多肉好食就絕對啦,估唔到佢的腳睇落好幼,但一拆就見到有肉食,職員說係因為野生龍蝦游水運動得多!饅頭蟹我係第一次食,佢的殼比較軟,好易

饅頭蟹我係第一次食,佢的殼比較軟,好易咬開,蟹肉唔算多,但蟹肉汁勁鮮甜!要仔細吸晒蟹汁!

大黃奄蟹的蟹膏一睇就見到厚厚一層,第一啖就覺得好滿足,除了蟹膏,佢仲有好多肉食!

最後就有蔬菜同海鮮粥,唔知點解連蔬菜都咁好食,粟米好甜呀,粥的份量一定可以食到飽,米粒好多好大粒,我都食唔晒打包了。加一每人500,食了咁多高質素海鮮,仲要款款都係高質,我覺得絕對值得一試!勁好食!
2021-04-26
2021-04-27 1968 瀏覽
朋友返工好唔開心, 佢即興吹雞揾埋我去食飯最後揀左OPENRICE好多人讚的蟹仙食餐好一洗BLUE MONDAY既灰蟹仙位於天文台道, 睇GOOGLE MAP都唔係好明點去, 好易友人好勁知要上一段小斜路先去到D隻唔通就係傳說中既蟹仙?入到去都差不多坐爆晒, 估佢唔到, 睇黎好多人都識飲識食咁喎我地揀左陣就搵左個中等價位既SET, 職員話D個SET好抵食, 因為好多都係比野生靚海鮮你食餐廳好講求衛生, 黎到即刻蒸下D餐具, 確保係最衛生等緊海鮮黎即刻有野食, 係好香口既炸魚皮, 上到枱仲係微熱, 個味好惹味, 好開胃越南大虎蝦-超級大隻, 而且好彈牙, 1D都唔會梅, 蝦味好濃台灣九孔鮑魚-食蒸海鮮SET黎講D個鮑魚真係食過最厚身, 所以口感係極好, 雖然係咁厚身, 但職員都係蒸得岩岩好, 唔會過熟野生青口-唔好似為青口就係CHEAP野, D個青口真係顛覆左青口係我心中既IMAGE, 佢入口係超鮮甜, 而且比一般青口滑身, 千奇唔好沾豉油, 因為海水味已經夠晒味珍珠蠔-D個蠔味好重, 食蠔最怕既腥味完全係冇的刀貝蚌-海水味伴著鮮甜既貝, 彈口黎黎又好味道月亮貝- D個味比刀貝更加濃味,
朋友返工好唔開心, 佢即興吹雞揾埋我去食飯
最後揀左OPENRICE好多人讚的蟹仙食餐好
一洗BLUE MONDAY既灰

D隻唔通就係傳說中既蟹仙?

餐廳好講求衛生, 黎到即刻蒸下D餐具, 確保係最衛生

珍珠蠔-D個蠔味好重, 食蠔最怕既腥味完全係冇的
刀貝蚌-海水味伴著鮮甜既貝, 彈口黎黎又好味道

月亮貝- D個味比刀貝更加濃味, 真係估唔到貝味可以重到咁, 可以想像到食到尾個粥有幾正
青年龍蝦-D個因為係野生的, 所以肉質係異常結實, 輕輕一拉, 好易就拉出龍蝦肉, 而且D爪入面係有好多肉, 千奇唔好浪費
鏝頭蟹-D個蟹既蟹肉係比一般既稀, 但佢既鮮甜度就比一般蟹高, 飲一啖鏝頭蟹汁, 真係回味三天
大黃奄蟹-D個蟹係千大隻, 一見到真係哇一聲, 佢個蟹肉係比鏝頭蟹結實好多, 而且蟹黃好多, 食一啖蟹黃真係有D感動, 而蟹肉好易拆出黎, 一啖放入面, 大滿足!

最後食埋個粥, D個係原本有少少排骨同粟米, 加上之前食咁多既海鮮既精華, 冇可能唔好食啦

總結海鮮實在太新鮮, 好多係出面係絕對食唔到的, 入面既海水咸味而且足夠調味, 千奇唔好再落豉油, 咁反而會破壞海鮮鮮味, 食完都回味不停, 一定會再黎食過!
2021-04-26
2021-04-23 78 瀏覽
今日嚟到尖沙咀食海鮮,同友人慶祝生日食豪啲。我哋揀咗尊貴海鮮套餐,有成九款海鮮同埋一份蔬菜拼盤。先上檯嘅係蜆貝類同海蝦。越南海虎蝦 - 蝦肉咬落好爽口彈牙,味道好鮮甜。台灣九孔鮑魚 - 肉質結實有嚼口,食落啖啖肉好正!紐西蘭月亮貝 - 肉質鮮嫩食落無沙好唔錯。大西洋活青口 - 肉厚好肥美,食落帶有淡淡嘅海水味。紐西蘭刀貝蚌 - 大大粒多汁好juicy,鮮味十足好好食。韓國原隻珍珠蠔 - 食落唔腥海水味幾重。跟住係蟹同龍蝦拼盤。澳洲青年龍蝦 - 蝦肉新鮮彈牙味道好清甜,蝦頭仲有少量蝦膏。太平洋饅頭蟹 - 海水味好濃厚食落味道比較偏咸。菲律賓黃奄蟹 - 中間有好多蟹膏味道好香濃,蟹肉好結實味道好鮮甜!有機蔬菜盤 - 有生菜、大白菜同粟米,吸咗少少海鮮味食落甜甜地。最後食埋個粥底,吸曬成餐海鮮嘅精華好好飲!
今日嚟到尖沙咀食海鮮,同友人慶祝生日食豪啲。

我哋揀咗尊貴海鮮套餐,有成九款海鮮同埋一份蔬菜拼盤。

先上檯嘅係蜆貝類同海蝦。

越南海虎蝦 - 蝦肉咬落好爽口彈牙,味道好鮮甜。

台灣九孔鮑魚 - 肉質結實有嚼口,食落啖啖肉好正!

紐西蘭月亮貝 - 肉質鮮嫩食落無沙好唔錯。

大西洋活青口 - 肉厚好肥美,食落帶有淡淡嘅海水味。

紐西蘭刀貝蚌 - 大大粒多汁好juicy,鮮味十足好好食。

韓國原隻珍珠蠔 - 食落唔腥海水味幾重。

跟住係蟹同龍蝦拼盤。

太平洋饅頭蟹 - 海水味好濃厚食落味道比較偏咸。

最後食埋個粥底,吸曬成餐海鮮嘅精華好好飲!
2021-04-20 95 瀏覽
不嬲我都好鍾意食海鮮,不過海鮮依家野真係唔係度度都好食,除咗會去西貢布袋澳之外,呢間蟹仙海鮮蒸氣火鍋好耐之前同朋友食過,一直都好鍾意,咁啱知道原來佢哋喺尖沙咀都有分店,今日行經呢到附近,順便食餐好!餐廳有唔少海鮮選擇,可以按口味單點,或者叫套餐都得。我就覺得套餐抵啲,四百零蚊就可以試到好多款海鮮,對於樣樣都想試嘅貪心鬼來講,非常吸引!落單之後,店員好快就送上海鮮,有大大隻嘅膏蟹、青年龍蝦、星斑、九孔鮑、月亮貝、紐西蘭大青口等等。星斑魚肉嫩滑鮮甜,醬油唔會搶走魚肉嘅鮮味,而且魚肉結實,唔會太多骨,食起嚟啖啖都係肉。青年龍蝦夠曬彈牙鮮甜,更充滿金黃濃郁嘅蝦膏,睇見賣相都夠晒吸引,入口更是鮮味彈牙。至於膏蟹都係我嘅最愛,甘香肥美嘅蟹膏流到成手都係, 蟹肉鮮甜結實!鮑魚大大隻,爽口清甜,非常好食,就算唔加任何醬汁都一樣好味!月亮貝都好特別,外表好似一隻大大嘅蜆,但佢既貝肉好圓,飽滿而且脹卜卜,咬落都好重海水味,真係好新鮮!海鮮食得七七八八之後,仲有個蔬菜拼盤,清清味蕾同腸胃。在品嚐埋個海鮮精華粥底,將頭先蒸過海鮮嘅煮成粥,將全部海鮮精華都唔好浪費,粥底冇加太多調味料,只有豬骨同少少菜莆,但味道

海鮮食得七七八八之後,仲有個蔬菜拼盤,清清味蕾同腸胃。

在品嚐埋個海鮮精華粥底,將頭先蒸過海鮮嘅煮成粥,將全部海鮮精華都唔好浪費,粥底冇加太多調味料,只有豬骨同少少菜莆,但味道都好甜!

最後再食埋個椰汁燕窩,今餐食得滿足之餘,滋味又養顏,人均價錢亦都合理。
2021-04-20 1284 瀏覽
同友人慶生,佢鍾意食海鮮,二話不說就book咗蟹仙同佢食返餐勁嘅慶祝!揀咗個中價位嘅尊貴海鮮套餐,位位$439,有龍蝦、貝殼、蟹同鮑魚,夠哂派場!首先有炸魚皮做小食,好夠脆。之後就先嚟貝殼類、蝦、鮑魚同蠔。越南虎蝦 - 肉質彈牙,好鮮甜台灣九孔鮑魚 - 超軟熟,唔會韌,啖啖肉月亮貝、刀貝蚌 - 濃郁海水味,夠哂鮮青口 - 好少食咁大隻青口,仲要冇沙,靚野韓國珍珠蠔 - 我對蠔嘅要求至緊要唔腥,呢隻係唔需要點任何野都入到口!第二輪就食龍蝦同蟹澳洲龍蝦 - 蝦肉勁彈牙爽口,好多肉食。食完個殼可以用嚟煲粥,唔好嘥太平洋饅頭蟹 - 好鮮,有好濃嘅海洋味,天然嘅調味料黃奄蟹 - 好多蟹膏,啱晒我食返啲菜去去油膩感,有娃娃菜、生菜同粟米。跟住就食吸收哂海鮮精華嘅粥底,真係鮮甜,唔需要再加調味料!食完仲有甜品送,就係椰汁燉官燕,好豪氣嘅一餐。友人好滿意,佢開心就好了!

首先有炸魚皮做小食,好夠脆。

之後就先嚟貝殼類、蝦、鮑魚同蠔。

越南虎蝦 - 肉質彈牙,好鮮甜
台灣九孔鮑魚 - 超軟熟,唔會韌,啖啖肉

月亮貝、刀貝蚌 - 濃郁海水味,夠哂鮮
青口 - 好少食咁大隻青口,仲要冇沙,靚野

第二輪就食龍蝦同蟹

太平洋饅頭蟹 - 好鮮,有好濃嘅海洋味,天然嘅調味料

黃奄蟹 - 好多蟹膏,啱晒我

食返啲菜去去油膩感,有娃娃菜、生菜同粟米。

跟住就食吸收哂海鮮精華嘅粥底,真係鮮甜,唔需要再加調味料!

食完仲有甜品送,就係椰汁燉官燕,好豪氣嘅一餐。

友人好滿意,佢開心就好了!

尖沙咀真係好多好嘢食,平時一般除咗食韓國/日本/印度嘢之外,呢區都有唔少火鍋店,咁啱原來呢度有間蟹仙海鮮蒸氣火鍋店,位於天文臺道附近,一於同朋友食餐好!餐牌上有好多款海鮮餐,款款望落都好豐富,今次我哋就選擇左一個$439嘅套餐。坐低之後,店員好快就將所有餐具用高溫蒸氣消毒,感覺非常衛生。好快就有海鮮上檯,大大碟嘅海鮮拼盤有虎蝦、刀貝、月亮貝、紐西蘭野生青口。另外仲有半條星斑、大大隻膏蟹、青年龍蝦,淨係睇見都流晒口水。青年龍蝦肉質飽滿,充滿勁多蝦膏,味道爽口鮮甜!虎蝦彈牙爽口,啖啖肉好結實。主角自然唔少得膏蟹,滿滿都是蟹膏, 肉質結實,蟹膏好creamy 香濃。特別推介嘅係平時好少食到嘅月亮貝,入口充滿海水味,難怪店員特登提我地唔好加醬汁食,以免破壞佢嘅鮮味。刀貝同樣好有海水味,就算唔點醬汁都好鮮甜!另外青口都好有驚喜,據店員所介紹,隻青口係來自紐西蘭野生,所以同出邊嘅青口唔同,食落非常濃郁肥美。其他海鮮嘅味道都好正,食得出係新鮮野,同喺街市買到嘅唔同,店員話佢哋老闆係海鮮批發商,所以啲貨零舍新鮮,果然真係冇介紹錯!食完海鮮之後,亦都有一個蔬菜籃同粥底,粥底吸收晒海鮮嘅精華,味道好甜!今

青年龍蝦肉質飽滿,充滿勁多蝦膏,味道爽口鮮甜!

虎蝦彈牙爽口,啖啖肉好結實。

刀貝同樣好有海水味,就算唔點醬汁都好鮮甜!

今餐真係食得好飽,但估唔到最後仲有一個椰汁燕窩做甜品,見到燕窩真係好吸引,即刻開動甜品胃食埋佢,實在非常滿足。
2021-04-17 871 瀏覽
防疫政策稍為放寬,便按捺不住要外出覓食,滿足肚皮。今晚的幸運兒就是這一家叫蟹仙海鮮私房‧蒸氣石碢的海鮮店。地點就在諾士佛台尾的大斜坡旁邊,因為位於斜坡頂的小路,也算是一家隱世食店。進店安頓好後,店員馬上為我們以蒸氣消毒工具。我們選了$439/1位的套餐,便準備開餐!本來打算親自操刀,還在煩惱如何控制蒸煮時間。原來食店早就料到大部份食客如我一樣對時間控制沒有把握,所以全程都有店員負責蒸煮,我們呢?當然只負責食,食,食!非常體貼!蒸煮食期間,店員也熱心解釋每類海鮮的特別地方。蟹仙的選材也很細心,海鮮都是從不同產地而來,可以說是精英群集。我們的進食次序是:虎蝦> 九孔鮑>刀貝蚌> 月亮貝> 野生青口>珍珠蠔> 龍蝦> 饅頭蟹> 黃奄蟹> 海鮮粥蟹仙這家食店的特別地方在於超水準的海鮮質素。我跟另一半也是海鮮控,一年總有不少週末會親自到街市買海鮮回家自煮或是到外加工。但我們吃完第一波貝殼類,已經一致認為這裡的海鮮絕對不是普通街市可以買到的貨色。尤其第一波的貝殼類,月亮貝竟有海水鮮味!可惜每人只有一粒,我幾乎要搶掉另一半的份來
防疫政策稍為放寬,便按捺不住要外出覓食,滿足肚皮。
今晚的幸運兒就是這一家叫蟹仙海鮮私房‧蒸氣石碢的海鮮店

進店安頓好後,店員馬上為我們以蒸氣消毒工具。
我們選了$439/1位的套餐,便準備開餐!

本來打算親自操刀,還在煩惱如何控制蒸煮時間。

蒸煮食期間,店員也熱心解釋每類海鮮的特別地方。

我們的進食次序是:

蟹仙這家食店的特別地方在於超水準的海鮮質素

尤其第一波的貝殼類,月亮貝竟有海水鮮味
可惜每人只有一粒,我幾乎要搶掉另一半的份來吃,哈哈!

另外澳洲龍蝦跟黃奄蟹也是超水準之作,黃奄蟹的油不但豐滿,吃起來的又有油香又不膩。

吃到最後,還有回魂粥,把剛剛吃過的鮮味匯集一起。
我伴了菜脯助味,不小心又吃了兩大碗。

因為用FPS付款,蟹仙還贈送兩碗椰汁碎燕糖水
最後實在是吃不動了,海鮮粥就打包回去變成第二天的早餐了!又食又拎!

最後埋單$999,走出蟹仙門口,我已經嚷著另一半要再來翻食,另一半馬上就答應了!
好快又有口福了!翻食指數100%!!
2021-04-15 68 瀏覽
太耐無約左朋友食飯,一聚就想食好d,諗諗下預約食蒸海鍋,然後就梗係決定最就腳既尖沙咀。間鋪其實唔難搵,就係皇悅酒店斜對面,十字路口,沿天文臺道行上斜路轉右就會搵到。一入到去就遇到好就親切嘅店員帶位,介紹一下海鮮大概既味道,再睇幾多人點配搭點樣食最正最抵,一切就交比佢哋omakase,最後叫左個包羅萬有套餐。每樣海鮮都可以淺嚐淺嚐,加埋支清酒,一啖蟹肉,一啖清酒,極上的享受。最後食埋個精華粥底,岩岩好!為今晚畫上完美既句號。

最後食埋個精華粥底,岩岩好!為今晚畫上完美既句號。
2021-04-14
2021-04-11 88 瀏覽
星期六、找一個地方去食lunch,朋友介紹去到蟹仙。真的有驚喜,除咗海鮮新鮮之外,有些海鮮完全未食過的都有, 材料一啲都沒有慳。侍應態度好好,又講解,又同我哋講笑,非常開心。
非常開心。
2021-04-09 74 瀏覽
難得朋友約我食飯,希望可以坐得舒服又食得開心,揀黎揀去最後揀左呢間係佐敦既蟹店食蒸海鮮。揀左個中間價既尊貴套餐,都要$439一個人,所以未食之前對佢期望都幾高。間野既服務都幾好,唔洗自己蒸,所以可以專心同朋友傾計,有服務員安排好晒食既次序同蒸既時間。個餐有十款海鮮,都算多,個鍋既底就係粥,所以食晒啲海鮮仲可以食埋個海鮮粥。佢啲海鮮都食得出好新鮮,似岩岩撈上黎,口感都彈牙,貝殼類就比較重海水味,蟹既膏都非常多。
2021-04-08 54 瀏覽
今天是約了老朋友吃飯,兩個都喜歡吃海鮮,第一時間就想到蟹仙這家店,這次就試試位於佐敦跟尖沙咀中間的分店。經過服務員推薦,我們就選了$439一位的尊貴海鮮套餐,有十款菜式。最喜歡這裡的服務,每種海鮮服務員都十分熟悉也會介紹產地以及吃法。需要特別一提的是它的貝殼類,服務員特別提醒我們不用沾醬油吃,因為貝殼類裡面海水味很足夠。另外,青口服務員也特別為我們換了一種青口,我還是第一次看到這麼大的青口,十分重鮮味。來到蟹仙,重點當然是吃蟹,這次吃到兩種蟹,包括太平洋饅頭蟹跟奄仔蟹,饅頭蟹還第一次聽第一次吃,它的味道比一般蟹重,肉質比較彈牙。隔壁桌有人生日,我看到店員送上每人一個壽包,真是非常貼心,下次朋友生日也可以考慮這家餐廳。
2021-04-07 56 瀏覽
今日去尖沙咀韓國街買米酒的時候途經這個天文臺道然後見到有一間專門吃蒸氣火鍋的餐廳所以就決定入去試一下,這間餐廳的侍應很熱情一入去就可以填安心出行,侍應亦很周到地將餐具精了一輪才分發給我們很有衛生意識,我們點了每人438套餐因為可以試到兩隻不同類型的蟹一隻是菲律賓大奄仔蟹,另外一隻是饅頭蟹。這是我人生第一次吃饅頭下肉質很爽甜雖然沒有奄仔蟹那般實淨但是她是有另一種一梳一梳的感覺,另外他的帶子很大粒,生蠔也很肥美,其次是我最喜歡吃的青口入口有很多海水味,最後甜品是椰汁燉燕窩感覺也10分好。
2021-04-07 48 瀏覽
為食妹👧🏻鍾意食海鮮😛。聽講d蟹老闆自己做批發架。甘米一定好新鮮囉🤩。一坐低揀好食咩套餐。店員就開爐蒸🥣🥢。海鮮有九款。先上六款。分別有💫鮑魚。大虎蝦。珍珠蠔。青口。刀貝蚌。大元貝。💫店員幫忙蒸熟海鮮。食得開心😬。海鮮鮮甜。蒸煮時間岩岩好。海鮮唔洗點醬汁。為食妹👧🏻鍾意食原汁原味😋。再黎三款重量級海鮮。分別係饅頭蟹。龍蝦🦞。大黃奄🦀。饅頭蟹個樣好得意。我真係第一次食。肉質鮮甜又多膏😝。大黃奄蟹都好好味。🦀迷一定鍾意食。每人半隻🦞真係有啲唔夠喉。一叉大大件完整🦞肉😍。食完九款海鮮已經飽飽。仲有粥底。海鮮精華滲進粥底。一個字「鮮」😙。嘻嘻。仲有碗雪燕糖水。好鬼正🥰。

一坐低揀好食咩套餐。店員就開爐蒸🥣🥢。

海鮮有九款。先上六款。分別有
💫鮑魚。大虎蝦。珍珠蠔。青口。刀貝蚌。大元貝。💫

店員幫忙蒸熟海鮮。食得開心😬。

再黎三款重量級海鮮。分別係饅頭蟹。龍蝦🦞。大黃奄🦀。

饅頭蟹個樣好得意。我真係第一次食。肉質鮮甜又多膏😝。

大黃奄蟹都好好味。🦀迷一定鍾意食。

每人半隻🦞真係有啲唔夠喉。一叉大大件完整🦞肉😍。

嘻嘻。仲有碗雪燕糖水。好鬼正🥰。
2021-03-31 271 瀏覽
今天與友人相約食海洋,因為大家也是胃口細的人,友人就揀了蟹仙試試。雖然這間店的地理位置不易找,但十分值得。每一口也是鮮味,而且店員榮哥雖然帶住口罩招呼我們看不到他的笑容,但仍然感覺到他對海鮮的熱情。每一種海鮮都會分開蒸,仲有時間表,看來對海鮮的熟度十分有研究。榮哥經常提醒我們不要沾豉油,要有質素的食材才有信心講呢句。所有貝類也十分鮮甜,一點沙也沒有,我最喜歡是蒸菲律賓野生蟹,那些膏十分軟滑,膏味濃郁,很正! 食到最後,那個海鮮粥將海鮮的鮮味發揮到極致,但我們太細食,太飽食不下,原來食海鮮都可以咁飽,十分滿足的一餐。最後榮哥邀請我們去一分鐘導賞團去參觀海鮮魚缸,遂一介紹每種海產。不單食了一餐正海鮮,還見識到很多不同品種的海鮮。謝謝榮哥的熱情招待!加油!
2021-03-24 1217 瀏覽
-朋友係海鮮控,於是我地就去咗尖沙咀呢間蟹仙食海鮮餐!-我哋點左呢個尊貴海鮮套餐$439位,有九款海鮮加蔬菜盤,非常抵食!每款海鮮都源自唔同產地,務求serve到最新鮮嘅海產,而且店員亦都好細心咁幫我地蒸煮海鮮,食客唔使擔心因為唔識控制時間而令到海鮮過生或過熟!-食海鮮前,店員送上一碟炸魚皮,炸得香脆香口好開胃!-✔️龍蝦刺身我哋將青年龍蝦升級左做龍蝦刺身!店家話呢款龍蝦比較新鮮同埋罕有,所以可以用來做刺身,唔係每款龍蝦都可以做刺身㗎!我地第一次食龍蝦刺身咋! 好有驚喜,估唔到咁鮮甜, 比甜蝦口感更清甜!店員仲將剩返嘅龍蝦頭擺落去粥底火鍋度,加強海鮮鮮味!✔️深海海星斑(每兩位半條)蒸完魚肉好嫩滑,魚味濃郁,而且好少骨,認真啖啖肉。✔️罕有大黃奄蟹真係係第二度無乜見過呢款蟹,係蟹仙先見到,幾罕有👍🏻大黃奄蟹澎湃爆膏,軟身蟹膏又甘甜又滑!蟹肉又啖啖肉,肉身紥實,鮮味十足。-✔️台灣九孔鮑魚非常彈牙又鮮美,咬落唔韌,鮑魚洗得很乾淨!✔️ 越南大虎蝦虎蝦蒸完都仲幾大隻,口感爽口彈牙!✔ 大西洋野生青口完勝平時啲急凍青口好多倍!原來新鮮嘅青口係非常鮮甜,滿滿海水味,肉質嫩滑,蒸完仲好飽滿肥美~✔️ 紐西蘭
朋友係海鮮控,於是我地就去咗尖沙咀呢間蟹仙食海鮮餐!

我哋點左呢個尊貴海鮮套餐$439位,
有九款海鮮加蔬菜盤,非常抵食!
食海鮮前,店員送上一碟炸魚皮,炸得香脆香口好開胃!

✔️龍蝦刺身
我哋將青年龍蝦升級左做龍蝦刺身
店員仲將剩返嘅龍蝦頭擺落去粥底火鍋度,加強海鮮鮮味!

✔️深海海星斑(每兩位半條)
蒸完魚肉好嫩滑,魚味濃郁,而且好少骨,認真啖啖肉。

✔️罕有大黃奄蟹
真係係第二度無乜見過呢款蟹,係蟹仙先見到,幾罕有👍🏻
大黃奄蟹澎湃爆膏,軟身蟹膏又甘甜又滑!
蟹肉又啖啖肉,肉身紥實,鮮味十足。

✔️台灣九孔鮑魚
非常彈牙又鮮美,咬落唔韌,鮑魚洗得很乾淨!

✔️ 越南大虎蝦
虎蝦蒸完都仲幾大隻,口感爽口彈牙!

✔ 大西洋野生青口
✔️ 紐西蘭刀貝蚌、月亮貝
洗得乾淨又無沙,肉質厚身又鮮甜,唔洗點醬都已很夠味。

✔️韓國慶南珍珠蠔
蒸完仲好飽滿又大隻,熟度剛好~口感 super Creamy!有淡淡鹹鮮海水味,非常清甜!

之後店員會幫你蒸蔬菜,蒸蔬菜新鮮又清甜,份量都幾多呢!

壓軸登場就係吸盡不同海鮮精華嘅海鮮粥!
海鮮粥口感綿密,海鮮味濃郁,基本上都不用再加調味料啦~

最後仲有椰汁甜品作飯後甜品,口感清甜滋潤,成餐都非常滿足!

呢度嘅海鮮價錢都CP值高,而且非常新鮮又好高質,已經成為我再回訪嘅list的其中一間!
  • 越南大虎蝦
  • 台灣九孔鮑魚