2021-04-28
前排食完蒸海鮮就一直心思思再食,最近返工心情又差,一於試下同事介紹貴啲的高質蒸海鮮啦!講真,去到天文臺道都研究了google map好一陣,原來就係向住仕丹福酒店方向上向上斜路,再轉右邊就見到!今次想食埋鮑魚所以點了個$439 set,職員好細心幫我地把碗碟都蒸熱消毒,跟住有碟餐廳自己炸的魚皮,又鬆又脆,而且有點微暖,唔知係咪剛剛炸起呢?跟住一大碟海鮮上盤,雖然種類唔多,但係每款都好大份呀!!!最先食虎蝦,虎蝦本身已經大,呢隻仲要係king size!啖啖肉好滿足~ 鮑魚睇落唔覺大,一食啖開就知佢好厚身!絕對係我食過蒸海鮮中最厚肉的一次,時間又蒸到剛剛好,鮑魚係厚實有咬口但唔會咬唔開。青口絕對值得一試!職員說是紐西蘭的野生青口,勁大隻,最重要係食野先知青口係咁鮮甜,到底我以前食咗d咩....之後的刀貝蚌同大元貝除了大隻,而且充滿海水味,好似去咗大海游水咁正!食完先至係高潮位!有龍蝦,饅頭蟹同大黃奄蟹!龍蝦一食就知真係野生的,真係同平時食的龍蝦兩回事,龍蝦肉多肉好食就絕對啦,估唔到佢的腳睇落好幼,但一拆就見到有肉食,職員說係因為野生龍蝦游水運動得多!饅頭蟹我係第一次食,佢的殼比較軟,好易
饅頭蟹我係第一次食,佢的殼比較軟,好易咬開,蟹肉唔算多,但蟹肉汁勁鮮甜!要仔細吸晒蟹汁!
大黃奄蟹的蟹膏一睇就見到厚厚一層,第一啖就覺得好滿足,除了蟹膏,佢仲有好多肉食!
最後就有蔬菜同海鮮粥,唔知點解連蔬菜都咁好食,粟米好甜呀,粥的份量一定可以食到飽,米粒好多好大粒,我都食唔晒打包了。加一每人500,食了咁多高質素海鮮,仲要款款都係高質,我覺得絕對值得一試!勁好食!