餐廳: 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
資訊:

我前世同啲海鮮有仇,今世超級鍾意食佢哋,靚嘅海鮮唔需要花巧嘅烹調,原味清蒸先至正,對於我哋呢啲海鮮迷黎講,要一次過食多幾種款式、,仲要又平又靚,當今相信只有「蟹仙」先做得到🦀🐚🦐🦞據店員所講,老闆係香港嘅海鮮入口批發商,對海鮮嘅質素一定有要求,確保新鮮之外,仲會搜羅世界各地特色嘅海鮮,今日我哋就點左個尊貴海鮮套餐,唔使五舊水已經可以食勻全世界😜尊貴海鮮套餐,九種海鮮,一道淸菜,大砂鍋粥底,簡直十全十美喇,蒸氣熱鍋啟動,高溫蒸煮,越南大虎蝦好快就食得👍👍👍,食完虎蝦就食龍蝦,澳洲藉嘅龍蝦仔上枱嘅時候仲郁緊,可想言之有幾生猛🦞跟住就到台灣九孔鮑,對於我哋呢啲心急人,即蒸即食、原汁原味,絕對係至高嘅享受。日本大元貝、韓國嘅珍珠蠔我哋唔會陌生,肉質亮澤、白滑飽滿,一睇就知係靚貨😋😋😋海鮮嘅鋪排由淡漸濃、虎蝦甜、九孔鮑鮮,龍蝦啖啖肉,大西洋野生青口,紐西蘭刀背蚌賣點就係淡淡嘅海水味,越洋飛機貨,新鮮甜美、真係零舍唔同⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️最期待嘅太平洋饅頭蟹終於出場,QQ樣子真係好得意,講真我未聽過亦未見過,店員解讀呢個亦係老闆入貨嘅原因😍😍😍饅頭蟹件頭咁細只不過係gimmick , 呢隻罕有嘅大黃奄蟹先係

饅頭蟹件頭咁細只不過係gimmick , 呢隻罕有嘅大黃奄蟹先係今晚嘅焦點,一開二都咁大隻,爆膏爆肉重要係重皮,即係多左層軟殼嘅極品,真係非常罕有,店員同我講話刻意訂都未必有貨返,今日我真有口福😋😋😋

呢隻罕有嘅大黃奄蟹真係超級無敵,啖啖蟹膏滑溜回甘,絲絲蟹肉蛋白咁滑,好正好食好滿足,唔好唔記得煲底仲有一鍋海鮮粥,嘩💥💥💥,真係好好食呀🦞🦐🦀🐚
大家都識咩叫海鮮價,黎「蟹仙」呢到,一個定價就可以食到咁靚、咁高質嘅海鮮、唔使買唔使洗,我今日仲有幸食到重皮嘅大黃奄蟹,仲有免費燕窩糖水,我覺得其實係我賺左先真🤩🤩🤩
2021-08-06 64 瀏覽
唔講唔知尖沙咀天文台圍上面有間出名食蒸氣海鮮嘅餐廳,今日試咗原來咁正,真係好後悔而家先至知😅門口擺設大大隻蟹,擺明話你知主打就梗係靚蟹啦,佢有好多款唔同嘅海鮮套餐,豐儉由人,今日我試咗個$439海鮮套餐,明碼實價,有十款海鮮俾你食,而且有專人服侍,坐定定喺度嘆就得,招呼認真一流👍🏻頭盤先來貝殼類,服務員好細心問你使唔使影相,咁正嘅海鮮梗係要影相留念啦😬全部新鮮生猛,尤其是鮑魚仲係郁郁下,睇見都流口水🤤青口和刀貝,食落與眾不同,侍應特別提醒不需點任何醬汁,入口鮮甜無比,豐富海水味,實在令人回味無窮,正😄我最欣賞佢呢個生蠔🦪,脹卜卜,入口鮮甜無比,非筆墨能夠形容🥰龍蝦好多人都食過,都唔需要我介紹,新鮮多肉,食完之後服務員提醒你個殻唔好嘥,重點要放埋落個鍋底度,等啲米吸收埋啲海鮮精華,非常細心周到👍🏻饅頭蟹我都係第一次食,雖然唔係好多肉,但係竟然海水味豐富,食落又真係與別不同😎主菜當然係呢隻大黃奄蟹,上枱嘅時候,佢嘅爆膏程度絕對係頂級中嘅頂級,正到吖😬真係有圖有真相,冇花冇假,膏香肉嫩多汁,一試難忘,兼且仲係重皮添,真係喜上加喜,店員話,喺出面就算有錢都買唔到,老闆係行內人,直接入貨先至入到
真係有圖有真相,冇花冇假,膏香肉嫩多汁,一試難忘,兼且仲係重皮添,真係喜上加喜,店員話,喺出面就算有錢都買唔到,老闆係行內人,直接入貨先至入到啲咁靚嘅蟹,唔怪得你間餐廳,咁旺場,唔訂位真係分分鐘冇得食,極度推薦👍🏻
2021-08-02 67 瀏覽
實不相瞞其實咁大個女第一次食海鮮煲既粥底🙈應該係話咁既形式,首先先食蒸海鮮,食完曬,啲海鮮精華去曬個粥底度,最後先再食個粥底🤩果然係鮮味十足👍🏻🌟尊貴海鮮套餐$439🌟越南大虎蝦🦐 老闆娘話食既次序都有分,首先係由淡味既海鮮開始食起,先食越南大虎蝦,大大隻虎蝦,鮮味彈牙😋台灣九孔鮑魚🌟第二係食鮑魚,火喉控制都好重要,一啲都唔會過韌,又係鮮味十足👍🏻韓國慶南珍珠蠔✨完全唔洗點汁醬都食得既蠔,係一啲都唔腥,一改以前我對食熟蠔既睇法,原來熟既蠔都可以咁鮮味💯日本大元貝🐚老闆娘有問我哋平時食元貝既習慣😅我同朋友都一致認為淨係食白色果粒元貝,旁邊一直認為既內臟位就會掉咗唔食🤣原來橙色同白色之分係指公定乸既意思,又長知識了👏🏻大西洋野生青口✨青口無咩特別,可能我一向麻麻哋青口🙈太平洋饅頭蟹🦀今晚重頭戲來了🤩老闆娘特別提醒我哋食既時候要留意吓個口感同after taste,真係一啲泥味都無架👍🏻💯同埋食完個口腔係仲有淡淡既蟹膏既味道,仲有係要用啜既方式食,精華喺晒個蟹殼同蟹肉之間,記住唔好嘥咗啲精華😍😂澳洲青年龍蝦🦞龍蝦都係我既至愛之一,用叉吉住蝦尾輕輕一拉,就可以成隻龍蝦肉拉出嚟慢慢品嘗,然後個龍

🌟尊貴海鮮套餐$439🌟

越南大虎蝦🦐

台灣九孔鮑魚🌟

韓國慶南珍珠蠔✨

日本大元貝🐚

大西洋野生青口✨

青口無咩特別,可能我一向麻麻哋青口🙈

太平洋饅頭蟹🦀

澳洲青年龍蝦🦞

龍蝦都係我既至愛之一,用叉吉住蝦尾輕輕一拉,就可以成隻龍蝦肉拉出嚟慢慢品嘗,然後個龍蝦殼可以放落粥底慢慢煮

陣間就會有一鍋清甜鮮味十足既蟹粥食粥🤤🤤🤤🤤

有機蔬菜盤🥬

食埋個菜就剛剛好了,中和一下😝

椰汁雪燕燉官燕🥥

最後仲有糖水送🤩開心🥳
係好養顏既椰汁雪燕燉官燕,好足料唔知係雪燕定官燕,總之啖啖都係燕啦😂😂😍
2021-07-31 101 瀏覽
蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (尖沙咀).終於有時間打呢篇,位置雖然比較隔涉,但去到有置身異地嘅感覺,隱世中見到門口好大隻蟹,就知到左勼仙.$439尊貴海鮮套餐 - 人到齊,都係食我地覺得性價比最高套餐,一共有十款海鮮今次終於試到日本大元貝,雖然都食過好多次,但今次第一次食到,好大隻好新鮮,貝類無對豉油本身就有海水鹹味鮑魚表示係台灣九孔鮑魚,食落熟到啱啱好韓國慶南珍珠蠔,仍然係新鮮肥美,入口軟滑琵琶龍蝦加太平洋饅頭,前者仍然肉質甜,爽口又實肉,連嘴刁嘅媽媽都表示好食; 太平洋饅頭蟹我哋都係第一次食,雖然佢大隻多肉,但係佢嘅蟹膏有少少苦澀所以個人都係偏好食大黃奄蟹,蟹膏多而又香出完所有海鮮就會食蔬菜🥬清一清個口,然後再食成餐嘅精華-粥底,入面加左芋頭粒,排骨,粟米等,再加葱粒加菜脯蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (尖沙咀)尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖
蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (尖沙咀)

鮑魚表示係台灣九孔鮑魚,食落熟到啱啱好

韓國慶南珍珠蠔,仍然係新鮮肥美,入口軟滑

所以個人都係偏好食大黃奄蟹,蟹膏多而又香

尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖
蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (尖沙咀).今次想帶男朋友屋企人試,尖沙咀比較就近佢地放工,就第一次食呢間分店.🔹$439尊貴海鮮套餐🔹.都係照舊每次都叫呢個套餐,貪佢海鮮多又食得好夠喉今日有兩款蟹,平日一貫食開嘅大黃奄蟹以及太平洋饅頭蟹基本上店員係會因應食材嘅狀況邊樣新鮮就作出適當嘅調整,今日呢到有日本大元貝食!之前食其他分店都無呢個揀,果然勁大隻,貝類店員表示唔洗加豉油都好夠味,果然!另外虎蝦好爽肉質又實,一入口就知新鮮,鮑魚大隻,咬落好彈牙,蒸嘅時間啱啱好唔會過韌; 仲有韓國慶南珍珠蠔,同之前食嘅廣島蠔一樣肥美!重頭戲琵琶龍蝦同埋大黃奄蟹,龍蝦個肉質真係好鮮甜,我寧願食高質細隻都唔想食啲大大隻但係冇味第一次食饅頭蟹,好巨形但個人喜歡大黃奄蟹多啲,前者無咁甜肉,反而啲膏有少少苦澀味,但奄蟹好多膏,多到連蟹腳位都有少少好厚身好creamy,每次都食得好讚嘆!最後蔬菜🥬盤,蒸氣菜感覺好健康同好好食🥰 之後到個粥底,今次個粥底好有味,可能我地將啲蝦頭蟹殼都放入去昇華左個味道.店員仲好好比現金就會有甜品送! 一樣係椰汁雪燕!—————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:

🔹$439尊貴海鮮套餐🔹
都係照舊每次都叫呢個套餐,貪佢海鮮多又食得好夠喉
今日有兩款蟹,平日一貫食開嘅大黃奄蟹以及太平洋饅頭蟹

另外虎蝦好爽肉質又實,一入口就知新鮮,
鮑魚大隻,咬落好彈牙,蒸嘅時間啱啱好唔會過韌;
仲有韓國慶南珍珠蠔,同之前食嘅廣島蠔一樣肥美!

重頭戲琵琶龍蝦同埋大黃奄蟹,

最後蔬菜🥬盤,蒸氣菜感覺好健康同好好食🥰
店員仲好好比現金就會有甜品送! 一樣係椰汁雪燕!
—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (尖沙咀)
尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖
2021-07-24 55 瀏覽
A true seafood feast at its purest form, steamed! We got the 439+ set and it came with this huge variety of seafood. I think it’s the first time I ate so much seafood in one go 🤣 the staff were very nice and attentive as they would come immediately the food finished steaming and would explain to us each seafood and the best way to eat it. Most of their seafood come from Australia and New Zealand and absolutely fresh! Apart from the prawn, they advised us not to dip any sauce when eating and to e

Apart from the prawn, they advised us not to dip any sauce when eating and to enjoy the natural saltiness and sometimes sweetness/ refreshing taste of the seafood. I loved the small crab the best as the smaller crab was so sweet! The other crab was bigger and meatier with 2 different textures for their roe and the staff explained its due to different maturity of the eggs. I didn’t know this before and I think I liked it when it’s still green as it has a softer and creamier texture.

At first I was worried I wouldn’t be full with just seafood but at the end there’s a huge pot of porridge and we were so stuffed we couldn’t even finish half 🤣
2021-07-22 85 瀏覽
女朋友喜歡吃蟹,經朋友真誠推介,特意帶她來到尖沙咀天文台里的這家餐廳品嚐。這個位置令我有點大隱隱於巿的感覺。餐廳門面很有氣派,豎立著一隻巨蟹以表自家的招脾菜。店員親切有禮,入座後幫忙消毒餐具,每將一樣海蒸放進蒸架前都會悉心介紹該海鮮及吃法。現在餐廳亦進行大優惠,我倆選了一個尊貴套餐共十款海鮮亦五五折,才四百三十九元亦相當超值。大黃奄蟹:每人半隻大黃奄蟹,從橫切面來看,膏量十分驚人!一口吃下後滿足的豐滿感實在難以形容!大平洋饅頭蟹:每人一隻開邊,相較於大黃奄蟹,饅頭蟹個頭較少,而且肉質只存於關節位,所以並不算特別出眾。澳洲青年龍蝦:每人半邊的龍蝦,個頭不算少,肉質鮮甜豐滿,店員更友善地建議我們用蟹籤剔出蝦肉,再將蝦款放進粥底裏滾熬增添鮮味。台灣九孔鮑魚:鮑魚肉厚卻不會太韌,口感爽嫰,鮮味多汁。日本大元貝:個頭很大,蒸後上碟已經鮮味撲鼻,元員肉質非常彈牙,連著殼內的湯汁吃掉,十分鮮甜可口。再吃過數款貝殼類後,終於到久經熬制的粥底了!一揭鐵蓋已經香氣撲鼻,我才發現粥的份量有點多,兩個人吃了共吃了四碗也未能清掉,但粥水鮮甜,如果不是肚皮不爭氣,應該會繼續吃清為止。
女朋友喜歡吃蟹,經朋友真誠推介,
特意帶她來到尖沙咀天文台里的這家餐廳品嚐。
這個位置令我有點大隱隱於巿的感覺。

餐廳門面很有氣派,
豎立著一隻巨蟹以表自家的招脾菜。
店員親切有禮,入座後幫忙消毒餐具,
每將一樣海蒸放進蒸架前都會悉心介紹該海鮮及吃法。
現在餐廳亦進行大優惠,
我倆選了一個尊貴套餐共十款海鮮亦五五折,
才四百三十九元亦相當超值。

大黃奄蟹:
每人半隻大黃奄蟹,從橫切面來看,膏量十分驚人!
一口吃下後滿足的豐滿感實在難以形容!

大平洋饅頭蟹:
每人一隻開邊,相較於大黃奄蟹,饅頭蟹個頭較少,
而且肉質只存於關節位,所以並不算特別出眾。

澳洲青年龍蝦:
每人半邊的龍蝦,個頭不算少,肉質鮮甜豐滿,
店員更友善地建議我們用蟹籤剔出蝦肉,
再將蝦款放進粥底裏滾熬增添鮮味。

台灣九孔鮑魚:
鮑魚肉厚卻不會太韌,口感爽嫰,鮮味多汁。

日本大元貝:
個頭很大,蒸後上碟已經鮮味撲鼻,
元員肉質非常彈牙,連著殼內的湯汁吃掉,
十分鮮甜可口。

再吃過數款貝殼類後,
終於到久經熬制的粥底了!
一揭鐵蓋已經香氣撲鼻,
我才發現粥的份量有點多,
兩個人吃了共吃了四碗也未能清掉,
但粥水鮮甜,如果不是肚皮不爭氣,
應該會繼續吃清為止。

2021-07-21 73 瀏覽
今日同我既大少出尖沙咀做野加食飯醒起朋友話之前食過依間蒸氣火鍋,話海鮮🦞勁新鮮本來一直以為食蒸氣火鍋都好貴,因為之前試過喺旺角食,差唔多每個人都要五百幾。本來都預咗差唔多要價錢所以我地最後Order左$439蒸海鮮🦞全程有店員幫手,服務都幾好珍珠蠔冇腥味及泥味,質素中規中矩而鮑魚時間掌握得很好大虎蝦肉質幾彈牙而且唔會梅,如果大隻d會更好。青口、馬刀貝貝類食落普遍無沙馬刀貝略微稍稍過熟,如果時間早一點就比較好。青口是活青口,出面比較少見到,幾鮮甜澳洲龍蝦龍蝦肉身潔白,食落口幾彈牙。大黃奄蟹全晚主打!可惜每位只有半隻超多膏,啖啖都食到蟹肉嘅鮮味,超級鮮甜最後當然少不得就係粥底啦,勁鮮甜☺️海鮮嘅精華同粥底融合完結左美滿嘅一餐。
今日同我既大少出尖沙咀做野加食飯
醒起朋友話之前食過依間蒸氣火鍋,話海鮮🦞勁新鮮

本來都預咗差唔多要價錢
所以我地最後Order左$439
蒸海鮮🦞全程有店員幫手,服務都幾好

珍珠蠔冇腥味及泥味,質素中規中矩
而鮑魚時間掌握得很好

大虎蝦
肉質幾彈牙而且唔會梅,如果大隻d會更好。

青口、馬刀貝
貝類食落普遍無沙
馬刀貝略微稍稍過熟,如果時間早一點就比較好。
青口是活青口,出面比較少見到,幾鮮甜

澳洲龍蝦
龍蝦肉身潔白,食落口幾彈牙。

大黃奄蟹
全晚主打!可惜每位只有半隻
超多膏,啖啖都食到蟹肉嘅鮮味,超級鮮甜

2021-07-18 3687 瀏覽
朋友介紹及推薦尖沙咀天文台道正做五五折特價的蟹仙海鮮私房菜,嘩, 其實這一間我都心儀很久了,適逢現在做優惠,五五折咁抵食,當然安排了時間過來食。海鮮很快上枱,一大盤的海鮮,見到非常新鮮。先蒸的是台灣九孔鮑魚及大虎蝦,2個都非常新鮮又爽口!!為蒸鍋展開海鮮鮮味之旅。跟著是扇貝、大西洋野生青口及大蟶子。各款海鮮也都是新鮮及大隻鮮甜,大蟶子尤其的鮮味。今餐的主角當然是大黃奄蟹及罕有琵琶龍蝦,野生大黃奄蟹很多蟹膏,又軟又香,蟹肉鮮甜!!而琵琶蝦肉質緊緻新鮮,爽口彈牙, 肉質特別的鮮美。除以上主要海鮮外,還有紐西蘭刀貝蚌及韓國慶南珍珠蠔,及套餐還有一個潮州凍蟹,都是新鮮又鮮味,食完感覺當真高質!餐廳安排食完海鮮,跟著安排有機蔬菜籃,有生菜、娃娃菜及粟米,有肉有菜,認真食得健康,餐廳安排設想周到。最後就算食得最飽,也不可錯過這個蒸海鮮精華的粥底,粥底裏面有粟米、排骨及芋頭,吸收了蒸海鮮的精華,粥底清甜又鮮美!!最後,這個高質的蒸鍋套餐,以這個 椰汁燕窩燉官燕甜品,為這一餐高質美味海鮮蒸鍋做為圓滿結局~~~!!

海鮮很快上枱,一大盤的海鮮,見到非常新鮮。

跟著是扇貝、大西洋野生青口及大蟶子。

各款海鮮也都是新鮮及大隻鮮甜,大蟶子尤其的鮮味。

而琵琶蝦肉質緊緻新鮮,爽口彈牙, 肉質特別的鮮美。

2021-07-16 68 瀏覽
曾經食過主打蟹宴嘅日式餐廳好失望,再訪蟹仙,食過幾款唔同嘅蟹,深深覺得呢個名改得好岩。凍花蟹比平時喺街市買到嘅大隻,居然媲美膏蟹咁多膏,亦到啖啖肉,有驚喜。大黃奄蟹食過咁多次水準都好穩定,爆膏大隻,甘甜一試難忘,出面海鮮酒家就咁一、兩隻已經係成個餐既價,完全值回票價。蟶子同龍蝦都令人回味,夠哂新鮮、肉質飽滿,簡簡單單蒸起已經係人間美味。 尤其鐘意龍蝦好少係出面食到呢個品種,清清地夠嫩口,斟哂豉油個d都冇點過,海鮮精華超甜。套餐仲有大蝦、蠔、元貝、青口同鮑魚,雖然都係平時食開既野,但係用料靚、火候啱啱好,食到新鮮空運嘅感覺。最後鍋底仲用咗今晚嘅精華黎煲粥,值得一讚呢間分店煲得特別甜同綿滑,菜莆切得比較碎,完全融入左粥底入面,食埋碗牛乳燕窩好完美。

2021-07-16 2119 瀏覽
今日到尖沙咀行街,晚餐上OpenRice 搜尋一下附近有何美食, 見到環海大廈的蒸鍋尊貴海鮮套餐原價$798/位,現在正做特價 $439/位,所以決定今晚食蒸鍋。坐下後餐廳侍應先將碗、碟、筷子及鉗等,先在蒸鍋上蒸進行消毒,令人食得放心。跟著蒸鍋放上一個粥底,可以一邊蒸 一邊滾粥底。餐廳先送上一個潮州凍蟹,可以一邊食一邊等蒸其他海鮮,凍蟹很鮮味, 為今餐的海鮮蒸鍋展開序幕!跟著海鮮盤陸續上枱,先蒸的是越南大虎蝦,蒸鍋非常好,附有調教蒸的時間,令菜式蒸得不會老剛好熟。 大虎蝦蒸得剛好熟,肉質爽口味道鮮!扇貝大大隻,食落啖啖肉,味道鮮甜!罕有大黃奄蟹大黃奄蟹很大隻, 侍應告訴我們這是野生的大黃奄蟹,黃色的蟹膏又軟又香,不用點醬汁,蟹肉勁鮮甜!!罕有琵琶龍蝦 琵琶龍蝦第一次食,肉質緊緻,爽口鮮甜,侍應教我們如何取出整半邊琵琶龍蝦的肉,不用點醬汁,已食到琵琶龍蝦特別的鮮甜味!台灣九孔鮑魚台灣九孔鮑魚很大隻及厚肉,蒸得剛好熟,非常爽口,當真啖啖肉,又鮮味!!大西洋野生青口及大蟶子青口很大隻,平時比較少食到這麼大隻的青口,食落有少少煙韌,比平時食的特別鮮味!蟶子也是非常新鮮,爽口又鮮甜!紐西蘭刀貝蚌

跟著蒸鍋放上一個粥底,可以一邊蒸 一邊滾粥底。

大虎蝦蒸得剛好熟,肉質爽口味道鮮!

扇貝大大隻,食落啖啖肉,味道鮮甜!

罕有大黃奄蟹

罕有琵琶龍蝦

台灣九孔鮑魚

大西洋野生青口及大蟶子

蟶子也是非常新鮮,爽口又鮮甜!

紐西蘭刀貝蚌,刀背蚌就算蒸完,也還是很大粒肉,也是有少少煙韌,味道真的非常鮮甜!!

韓國慶南珍珠蠔,珍珠蠔不是很大,但脹卜卜,口感軟滑有蠔味。

食完海鮮,當然要有蔬菜平衡一下,有機蔬菜籃有生菜、娃娃菜及粟米。

食完蒸海鮮及蔬菜,已經差不多飽,不過還有最後一個蒸鍋的精華,就是蒸鍋下面的粥底,粥底裏面有粟米、排骨及芋頭,用海鮮高湯煲,再加上芫茜蔥及菜埔,還有蒸海鮮的精華,粥底綿密又特別的香甜,這個就算飽都一定要試!!

更有驚喜的是食完後餐廳送上一個椰汁燕窩燉官燕甜品,甜度剛剛好,非常多燕窩.

2021-07-12 1437 瀏覽
今晚閨蜜請食海鮮餐慶祝我牛一我們好耐無食過蒸海鮮了,十分期待餐廳佈置比較舊,地方不太大。枱與枱之間得有點迫。有幾款海鮮套餐選擇,我們點了刁鑽海鮮套餐每人$758,星期五,六,日及公眾假期要另加每人$28。粥底及醬油每人$15。有加一收費!每枱送炸魚皮(口感鬆脆),套餐有:蟹黃青瓜 - 第一碟已經好邪惡蟹黃好香甜青瓜爽脆大膏蟹(升級每人+$48半隻) - 侍應推薦話今日來貨的大膏蟹好靚,所以我們加錢食。原本這套餐有包黃油膏蟹及其他蟹的。不過我們覺得值得加錢,因為隻蟹真的好大隻,而且好多膏,好新鮮好好食澳洲龍蝦(刺身) - 肉質鮮甜龍蝦頭煲粥琵琶蝦 - 雖然不太大隻,但肉質鮮嫰凍花蟹 - 比較細隻,肉少鮑魚 - 新鮮,已去除內臟,易食,有咬口大虎蝦 - 好大隻,肉質新鮮爽口生蠔,月亮貝及刀貝蚌 - 鮮甜飽滿,肉厚多汁粥底 - 略遜,無味,欠鮮甜及太'傑'成個蒸海鮮過程都有專人服務,不會令海鮮容易蒸老還保留海鮮鮮味豪無疑問,所有海鮮都好新鮮今晚我們食足3個鐘叫了2渣飲品,好盡興呀!用現金賣單還會送燕窩糖水呢
今晚閨蜜請食海鮮餐慶祝我牛一
我們好耐無食過蒸海鮮了,十分期待

餐廳佈置比較舊,地方不太大。枱與枱之間得有點迫。

每枱送炸魚皮(口感鬆脆
),套餐有:
蟹黃青瓜 - 第一碟已經好邪惡
蟹黃好香甜
青瓜爽脆

澳洲龍蝦(刺身) - 肉質鮮甜
龍蝦頭煲粥
琵琶蝦 - 雖然不太大隻,但肉質鮮嫰

凍花蟹 - 比較細隻,肉少

鮑魚 - 新鮮,已去除內臟,易食,有咬口

大虎蝦 - 好大隻,肉質新鮮爽口

生蠔,月亮貝及刀貝蚌 - 鮮甜飽滿,肉厚多汁

粥底 - 略遜,無味,欠鮮甜及太'傑'

成個蒸海鮮過程都有專人服務,不會令海鮮容易蒸老
還保留海鮮鮮味
豪無疑問,所有海鮮都好新鮮

今晚我們食足3個鐘
叫了2渣飲品,好盡興呀!
用現金賣單還會送燕窩糖水

2021-07-03
慶祝紀念
生日
2021-07-07 60 瀏覽
喺新蒲崗分店食過返尋味,今晚黎新店試吓尊貴海鮮套餐 ($439),朋友期待到由下晝已經留定肚,結果真係冇失望。係打冷舖食過嘅凍花蟹印象麻麻地,估唔到呢度更勝一籌。 花蟹夠大隻,勁多膏,肉質都好紮實鮮甜,並冇因為係前菜就Hea底,水準同蒸海鮮差唔多。台灣九孔鮑魚蒸得啱啱好,厚實Q彈,有鮑魚甜味,唔使點醬汁已經好夠味。越南大虎蝦以為係普通野但係好有大海蝦嘅鮮味,勁彈牙,連蝦頭都食埋。大西洋野生青口飽滿清甜,同上次一樣都係攝咗條海草,完全感覺到由大海新鮮捕獲嘅即視感。紐西蘭刀貝蚌冇貨所以轉左蟶子,好有驚喜,平時呢個尺寸厚度嘅蟶子閒閒哋都賣50蚊,性價比奇高。 冇咩可以說明,就係海鮮酒家食到最靚嘅蟶子。日本大元貝同韓國珍珠蠔平分秋色,食到啲海水味,軟滑甘香。澳洲青年龍蝦單睇肉質同光澤就已經知好食,入口同想像中一樣咁爽口彈牙,不過係食個幼嫩為主,略嫌龍蝦味偏淡。大黃奄蟹係今晚嘅重中之重,望住爆膏嘅賣相真係流晒口水,味道完全冇失望。 金黃色嘅蟹膏超級甘香鮮甜,食極都仲有,蟹肉飽滿得黎同蟹膏一齊食都唔會失色,蟹肉鮮味依然好突出。 值得一讚火候控制得啱啱好,連蟹蓋上面嘅蟹膏都仲係好嫩滑,成隻連蟹腳都啖

日本大元貝同韓國珍珠蠔平分秋色,食到啲海水味,軟滑甘香。

大黃奄蟹係今晚嘅重中之重,望住爆膏嘅賣相真係流晒口水,味道完全冇失望。 金黃色嘅蟹膏超級甘香鮮甜,食極都仲有,蟹肉飽滿得黎同蟹膏一齊食都唔會失色,蟹肉鮮味依然好突出。 值得一讚火候控制得啱啱好,連蟹蓋上面嘅蟹膏都仲係好嫩滑,成隻連蟹腳都啖啖肉,極度滿足。

尤其欣賞呢度嘅店員即使喺滿座嘅情況下依然跟得好足,一道接一道蒸海鮮近乎冇停頓過,勁肚餓嘅情況下唔駛等好耐就食飽飽,服務值得一讚。
2021-06-25 107 瀏覽
今日約好靚女閨蜜食海鮮🐟🦐🦀, 大家不約而同都提議食蟹, 就去左尖沙咀蟹仙, 佢主打蒸海鮮不油不燥, 即刻試下個 尊貴海鮮套餐先!奄仔蟹、饅頭蟹急不及待食奄仔蟹🦀, 好大隻, 頂角蟹膏呈金黃色, 蟹味濃郁, 令人垂涎欲滴😋!饅頭蟹都有好多蟹膏, 清甜鮮味!鮮活海鮮即叫即劏要等一陣。點咗一個脆炸魚皮🐟小食, 皮薄香口鬆脆!除咗蟹仲有蒸海鮮, 台灣鮑魚、海蝦青口、紐西蘭刀貝蚌、韓國珍珠蠔、龍蝦🦞。鮑魚煙韌有嚼口、大蜆鮮活清甜大海水味。龍蝦肉質鮮甜結實爽口啖啖肉🌈。蒸海鮮梗係唔少得嘅海鮮粥啦。加入粟米、芋頭、南瓜粒和粥, 粥底吸收曬海鮮嘅精華, 惹味十足💯!雖然已經好飽, 都忍唔住要食埋甜品椰汁雪燕,甜蜜滋潤好滿足❤️!

奄仔蟹、饅頭蟹

2021-06-22 106 瀏覽
好鍾意食海鮮,高蛋白質,低脂肪食多啲都冇罪惡感。諗起好耐都冇食過,約咗同樣鍾意食海鮮嘅朋友,去到尖沙咀蟹仙擦返餐。第一次嚟呢度,都搵咗陣,要喺天文台道上大斜路,再轉入巷仔,就會見到。我哋揀咗每位439元套餐,今晚套餐包兩款蟹,奄仔蟹同饅頭蟹, 鍾意食奄仔蟹,蟹膏creamy😋仲有龍蝦,鮑魚,青口,虎蝦, 刀背蚌,貴妃貝,珍珠蠔同有機菜籃。海鮮基本上全部都唔使點調味料,因為原味已經好鮮甜,濃郁海水味。 有員工幫手控制火侯,拿捏得好好,全部海鮮熟度都係啱啱好,食落夠曬爽彈。食完海鮮重頭戲嚟啦,粥底吸收曬海鮮精華,又夠綿滑。😋最後仲送個椰汁燉官燕甜品, 超級滿足。👍
好鍾意食海鮮,高蛋白質,低脂肪食多啲都冇罪惡感。

食完海鮮重頭戲嚟啦,粥底吸收曬海鮮精華,又夠綿滑。😋

最後仲送個椰汁燉官燕甜品, 超級滿足。👍

2021-06-21