2021-04-27
1969 瀏覽
朋友返工好唔開心, 佢即興吹雞揾埋我去食飯最後揀左OPENRICE好多人讚的蟹仙食餐好一洗BLUE MONDAY既灰蟹仙位於天文台道, 睇GOOGLE MAP都唔係好明點去, 好易友人好勁知要上一段小斜路先去到D隻唔通就係傳說中既蟹仙?入到去都差不多坐爆晒, 估佢唔到, 睇黎好多人都識飲識食咁喎我地揀左陣就搵左個中等價位既SET, 職員話D個SET好抵食, 因為好多都係比野生靚海鮮你食餐廳好講求衛生, 黎到即刻蒸下D餐具, 確保係最衛生等緊海鮮黎即刻有野食, 係好香口既炸魚皮, 上到枱仲係微熱, 個味好惹味, 好開胃越南大虎蝦-超級大隻, 而且好彈牙, 1D都唔會梅, 蝦味好濃台灣九孔鮑魚-食蒸海鮮SET黎講D個鮑魚真係食過最厚身, 所以口感係極好, 雖然係咁厚身, 但職員都係蒸得岩岩好, 唔會過熟野生青口-唔好似為青口就係CHEAP野, D個青口真係顛覆左青口係我心中既IMAGE, 佢入口係超鮮甜, 而且比一般青口滑身, 千奇唔好沾豉油, 因為海水味已經夠晒味珍珠蠔-D個蠔味好重, 食蠔最怕既腥味完全係冇的刀貝蚌-海水味伴著鮮甜既貝, 彈口黎黎又好味道月亮貝- D個味比刀貝更加濃味,
最後揀左OPENRICE好多人讚的蟹仙食餐好
一洗BLUE MONDAY既灰
餐廳好講求衛生, 黎到即刻蒸下D餐具, 確保係最衛生
月亮貝- D個味比刀貝更加濃味, 真係估唔到貝味可以重到咁, 可以想像到食到尾個粥有幾正
最後食埋個粥, D個係原本有少少排骨同粟米, 加上之前食咁多既海鮮既精華, 冇可能唔好食啦
總結海鮮實在太新鮮, 好多係出面係絕對食唔到的, 入面既海水咸味而且足夠調味, 千奇唔好再落豉油, 咁反而會破壞海鮮鮮味, 食完都回味不停, 一定會再黎食過!