2022-06-02
🚩蘇山雞飯好少嚟長沙灣呢邊,今日同朋友放工就嚟咗長沙灣呢邊食星加坡菜~舖頭裝修好有特色,大多都係用木嘅傢俬,夏天坐都唔會黐立立!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈星洲龍蝦喇沙摻摻配鮮油咖央多士 $128估唔到佢有半隻龍蝦咁樣上,而且龍蝦好多膏,而且幾有咬口,相信都好新鮮🤤佢仲有兩款唔同嘅魚蛋,兩款都好彈牙。跟住仲有通菜同芽菜,葷素搭配得好好~而且佢嘅面係混合左油麵同埋米粉,相當掛湯~湯底微微辣,有少少奶香味,不過一碗嘅份量都幾大,記得share一齊食~咖央多士烘得好脆,上枱仲熱辣辣,夾住好大舊牛油,仲配左糖漿,鹹鹹甜甜咁,可以食十舊😆🌈芽菜走地雞飯配白胡椒肉骨茶 $90呢個套餐真係一次過滿足晒我兩個願望,又可以食海南雞又可以飲肉骨茶~佢嘅雞皮好薄身,雞肉好嫩滑,仲配有三款唔同嘅醬料俾你簡,我最鍾意就係佢哋嘅甜豉油加薑蓉~佢哋嘅飯都好香雞油味,不過就略嫌硬身咗少少!另外就係佢哋嘅肉骨茶,我哋平時出去食嘅肉骨茶都係黑蚊蚊嘅,而且有巨量嘅藥材味~呢個無論聞或者入口比我嘅感覺都好輕盈,冇咗以往藥材好難入口嘅味道,更多嘅係白胡椒嘅香味,豆卜吸滿晒汁都好好食!🌈炭燒豬肉串 $20豬肉串本身以為係真係
🌈星洲龍蝦喇沙摻摻配鮮油咖央多士 $128
🌈芽菜走地雞飯配白胡椒肉骨茶 $90
🌈炭燒豬肉串 $20
豬肉串本身以為係真係豬肉😆但原來係豬肉碎絞成嘅腸,雖然睇佢面頭好乾咁,但食到入口都幾多汁
🌈輕怡拼盤(春卷,魚餅,雞翼尖,滷蛋) $35
我同朋友都一致覺得春卷係最好食嘅,佢放咗蝦入去整,而且炸到脆卜卜,連條蝦尾都可以食埋~呢度嘅雞翼尖比我哋平時食嘅雞翼尖大隻好多,其他就不過不失啦
🌈雪糕斑蘭奶茶 $12
奶茶底加咗啲斑蘭糖漿,而且面頭仲有一大球雪糕,係我最鍾意嘅組合!斑蘭嘅香氣加埋雲呢拿嘅奶香,夾埋一齊超級好飲~
🌈仙草椰奶冰 $12
舖頭有得揀多奶或者少奶,但我就冇揀到,揀咗正常 就覺得奶味有少少淡 如果鍾意濃口味啲可以揀多奶~啲仙草一條條同好幼身 ,都可以用吸管吸到~