2022-07-03 38 瀏覽
雞雞雞 全部都係雞聽朋友講係長沙灣有間出名食東南亞嘅餐廳,價錢又唔算貴。橫掂冇得去東南亞旅行,今日就嚟感受吓東南亞嘅美食先。海南雞套餐半隻海南雞+油飯+雞雜冬瓜湯冇骨海南雞肉質勁嫩滑,食落口啖啖肉,超滿足。雞雜冬瓜湯唔會有雞雜既腥味,陣陣清香嘅冬瓜味,十分分消暑。油飯非常出色,油香撲鼻,食食吓好易會食唔停🤣鮮奶咖央多士東南亞必點甜品之一,香脆嘅麵包夾住香甜嘅咖央醬,加夾埋大大舊既牛油,超邪惡啊。炭燒豬肉串一碟4串,分量絕對唔算少。豬肉燒得唔會太乾,依然保留到部份肉汁。熱辣辣非常惹味。
雞雞雞 全部都係雞

海南雞套餐
半隻海南雞+油飯+雞雜冬瓜湯
鮮奶咖央多士
炭燒豬肉串
2022-07-03 36 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 長沙灣 - 蘇山雞飯 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 吃盡東南亞~ 🔹 海南雞飯(半隻)(餐)雞雜冬瓜湯 油飯 $128油飯比平時奶黃色嘅唔同好似小麥色咁感覺唔油膩 冇咁易飽海南雞 好香雞油味雞皮仲好似啫喱咁添怕肥嘅我都食左先 留返下次先再減過🔹青檸菠蘿梳打水 +$18🔹巴東牛肉配江魚仔椰漿飯 $78綠色嘅椰漿飯好吸晴估唔到食落好有驚喜椰漿味濃巴東牛肉超濃郁 好惹味又鬆軟🔹薏米檸檬水 +$3🔹特色小食拼盤 $78嘩嘩嘩!!超多野食 包羅萬有雞全翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦、春卷、黑椒扎肉好有泰式風情🔹鮮油咖央多士 $28大大塊牛油夾係中間 咖央份量都有好多兩種味道加埋就係幸福感~🔹肉骨茶湯米粉(一字骨、豆卜)$68呢個不得了 超多餸都只係$68一字骨夠軟稔 一咬已經咬到完全唔韌而且肉骨茶調味調得好 冇乜藥材味味道天然 又健康仲有埋油炸鬼配搭🔹炭燒豬肉串(4串)$38望落好似腸仔咁૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評性價比超高嘅餐廳 亦有好多選擇仲可以qr code 落單 好方便上菜快 而且賣相吸引~◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍 蘇山雞飯 (長沙灣)長沙灣元

吃盡東南亞~

🔹薏米檸檬水 +$3

🔹特色小食拼盤 $78
嘩嘩嘩!!
超多野食 包羅萬有
雞全翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦、春卷、黑椒扎肉
好有泰式風情

🔹鮮油咖央多士 $28
大大塊牛油夾係中間 咖央份量都有好多
兩種味道加埋就係幸福感~

🔹肉骨茶湯米粉(一字骨、豆卜)$68

望落好似腸仔咁

૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評
性價比超高嘅餐廳 亦有好多選擇
仲可以qr code 落單 好方便
上菜快 而且賣相吸引~

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 蘇山雞飯 (長沙灣)
長沙灣元州街411號義華大廈地下

喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee長沙灣
🔎發掘同類美食:#ee馬來菜

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger
2022-07-01 43 瀏覽
⋆⸜ #yuzi長沙灣 ⸝⋆📍 蘇山雞飯長沙灣元州街411號義華大廈地下 🦔⸒⸒Susan 豬手全隻 $100豬手好大碟!最鍾意下面嘅汁😍 豬手皮食落去彈牙 肉質都唔會好肥 大大碟四個人都夠分!!招牌海南雞飯 $80海南雞食落去肉質嫩滑 佢個飯就咁食小編都覺得幾好味呀😂雞嘅醬汁一共比左三款你選擇 另外再配一個湯🥰 個湯飲落去好清甜新加坡白胡椒排骨茶湯米粉 $68肉骨茶喺新加坡好出名 所以就決定叫佢哋米粉試試米粉份量都幾多 排骨有4-5舊左右 仲有豆卜做配料😆脆炸鳳尾蝦春卷(四件)$32春卷食落去外脆內軟 又唔會好油 點醬一齊食唔錯😆順化炭燒豬肉串 +$20套餐可以以優惠價錢加購三串 豬肉串食落去彈牙有少少肉汁 都幾特別😆超冰凍椰青 +$25鍾意飲椰汁嘅可以點呢一個 原個急凍椰青飲落去椰香味重雪糕班蘭奶茶 $28上面有一球雲呢拿雪糕 下面就係班蘭味嘅奶茶🥤飲落去奶茶味好重! 上面再配甜甜地嘅雪糕 所以整體口感係偏甜😆 但係幾好飲!
⋆⸜ #yuzi長沙灣 ⸝⋆

📍 蘇山雞飯
長沙灣元州街411號義華大廈地下 🦔⸒⸒

Susan 豬手全隻 $100
豬手好大碟!最鍾意下面嘅汁😍
豬手皮食落去彈牙 肉質都唔會好肥
大大碟四個人都夠分!!

招牌海南雞飯 $80

超冰凍椰青 +$25
鍾意飲椰汁嘅可以點呢一個 原個急凍椰青飲落去椰香味重

雪糕班蘭奶茶 $28
上面有一球雲呢拿雪糕 下面就係班蘭味嘅奶茶🥤
📍 蘇山雞飯 星洲龍蝦叻沙摻掺配鮮油咖央多士 $128呢個係晚市套餐之一 講到新加坡菜叻沙摻掺係必定要點!呢一款食落去少少辣 叻沙味重 仲配龍蝦!因為有兩款唔同嘅麵條食落去口感都唔錯~多士咬落去外脆內軟 入面夾住一層厚厚地嘅牛油同埋咖央醬🥰雖然邪惡但係好好味😋 不過一個人食晒成碟嘅話應該會有啲滯😂福建蝦麵 $65呢款麵食落去就辣辣地 會越食越辣🤣入面有海蝦、豆卜、叉燒、通菜、芽菜同蛋配料好豐富~鍾意食辣嘅都可以試吓參巴醬炒通菜 $38可以揀走辣 通菜食落去爽口 size係一碗左右咁多恐龍美綠 $28呢款飲品大推! 飲落去好重朱古力味😍 上面仲有唔少美綠粉😍仙草椰奶冰 $28下面有唔少仙草 椰奶味度偏淡 會比較適合非重口味人士
📍 蘇山雞飯

星洲龍蝦叻沙摻掺配鮮油咖央多士 $128
呢個係晚市套餐之一 講到新加坡菜叻沙摻掺係必定要點!
呢一款食落去少少辣 叻沙味重 仲配龍蝦!
因為有兩款唔同嘅麵條食落去口感都唔錯~
多士咬落去外脆內軟 入面夾住一層厚厚地嘅牛油同埋咖央醬🥰
雖然邪惡但係好好味😋 不過一個人食晒成碟嘅話應該會有啲滯😂

福建蝦麵 $65
呢款麵食落去就辣辣地 會越食越辣🤣
入面有海蝦、豆卜、叉燒、通菜、芽菜同蛋
配料好豐富~鍾意食辣嘅都可以試吓

參巴醬炒通菜 $38
可以揀走辣 通菜食落去爽口 size係一碗左右咁多

恐龍美綠 $28
呢款飲品大推! 飲落去好重朱古力味😍 上面仲有唔少美綠粉😍

仙草椰奶冰 $28
下面有唔少仙草 椰奶味度偏淡 會比較適合非重口味人士
The seafood laaksa is my go-to order. I must have had it over 20 times.However, when I had it delivered today I was extremely disappointed. Broth is everything for a laaksa but after pouring it into the noodles, it took up less than half the bowl. I took out half the noodles in order to have a bit more balanced broth/noodle ratio. I felt like I was having a Lo mein instead. The color and flavor is also different from before. Before it was a creamy red/rust color, extremely fragrant and flavourfu

However, when I had it delivered today I was extremely disappointed. Broth is everything for a laaksa but after pouring it into the noodles, it took up less than half the bowl. I took out half the noodles in order to have a bit more balanced broth/noodle ratio. I felt like I was having a Lo mein instead. The color and flavor is also different from before. Before it was a creamy red/rust color, extremely fragrant and flavourful and when it came this timed it was a muddy brown and had lost its flavor and has a weird taste to it. I’m so disappointed. I would say the only saving grace was the freshness of the shrimp. Did you guys change your chef or something???
Seafood  laaksa
2022-07-01
外賣送餐
2022-06-27 110 瀏覽
今日泥到長沙灣呢邊食飯,見好耐冇食新加坡菜,就過左呢間餐廳食。室內係新式茶餐廳嘅裝潢,空間闊落,岩哂同朋友聚會食_➤招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯🐔🍛$80海南雞最緊要就係有層「啫喱」,呢碟海南雞都有一層仔啫喱,食落肉質順滑,有油香,怕肥膩嘅朋友都可以淺嘗。飯就係馬拉式嘅油飯,如果怕肥可以轉白飯/少飯,岩哂細食怕肥嘅女仔➤星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央多士🦞🍲🧈🍞$128叻沙麵配有半隻龍蝦,食攞唔會覺得腥,肉質都唔會「鞋」、「鬆散」,食落有海水味得泥都食到龍蝦味。 叻沙味香濃,略厭食得耐會有啲鹹咖央多士好足料,咖央係成塊多士都有,配有厚厚嘅牛油,份量岩岩好,兩種配料都清楚食得出,係幸福嘅感覺(牛油只有1/3 多士嘅闊度,唔會有好似淨食牛油嘅罪惡感)➤新加坡白胡椒肉骨茶湯米粉🧂🍲$68肉骨茶湯底係清啲、冇咁多藥材味,連4-5條一字骨,肉質鮮嫩,唔會煲太耐搞到鞋口,而且油脂分布均勻,好食。 仲有油炸鬼淨上,可以點湯食➤雪糕班蘭奶茶🍦🧋(跟餐+$12)雲呢拿雪糕加奶茶,略有班蘭味,預期中嘅味道➤乳酸碟豆花梳打🥤(跟餐+$12)蝶豆花係一種天然色素,雖然冇任何味道,但就將飲品染上左薰衣草一樣夢幻既淡紫色

_

➤招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯🐔🍛$80
招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯

➤星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央多士🦞🍲🧈🍞$128

星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央多士

➤新加坡白胡椒肉骨茶湯米粉🧂🍲$68
新加坡白胡椒肉骨茶湯米粉

➤雪糕班蘭奶茶🍦🧋(跟餐+$12)
雲呢拿雪糕加奶茶,略有班蘭味,預期中嘅味道

➤乳酸碟豆花梳打🥤(跟餐+$12)
蝶豆花係一種天然色素,雖然冇任何味道,但就將飲品染上左薰衣草一樣夢幻既淡紫色,乳酸既酸甜度恰到好處,賞心悅目之餘亦滿足到味蕾~
雪糕班蘭奶茶/乳酸碟豆花梳打

雪糕班蘭奶茶/乳酸碟豆花梳打
  • 海南雞飯
  • 星洲龍蝦叻沙摻摻
2022-06-21 38 瀏覽
蘇山雞飯開業唔算好耐,但已經聽過好多好評,今次終於有機會同朋友嚟試一試!店內裝修企理乾淨,以QR code落單好方便。落單至上菜時間唔駛等好耐,好快就有得食喇🙆🏻‍♀️今次同朋友叫咗兩個晚餐加小食海南雞飯配雞雜冬瓜湯海南雞油脂唔多,雞肉嫩滑,用上日本花菇、元貝同其他香料烹調,唔使點任何醬汁都已經好夠味!海南雞唔少得油飯,呢度既油飯夠乾身但唔會乾柴,飯粒吸收晒雞油同斑蘭嘅香味,大推星洲龍蝦喇沙掺掺估唔到咁足料!大大份龍蝦肉肉質鮮嫩,亦都有齊喇沙平時嘅配菜,蛋、魚片、豆卜等等,超級豐富。湯頭夠濃郁有少許辣勁,不過自己少食油麵,下次睇吓可唔可以淨米粉先🤤Susan雞翼、炭燒豬肉串晚餐可以用優惠價配小食。雞翼鹹香但炸得比較乾身,反而豬肉串保持濕潤,好味鮮油咖央多士星馬菜必點🥰厚切牛油配咖央同烘多士,微甜加冰火口感好正呀!

今次同朋友叫咗兩個晚餐加小食

海南雞飯配雞雜冬瓜湯

星洲龍蝦喇沙掺掺

Susan雞翼、炭燒豬肉串

鮮油咖央多士
星馬菜必點🥰厚切牛油配咖央同烘多士,微甜加冰火口感好正呀!
2022-06-21 76 瀏覽
蘇山雞飯🐣🍚同行同朋去去長沙灣,就決定食哩間,系openrice一早知哩間大名👍🏻1/獅城芽菜走地雞飯🐥配輕怡新加坡胡椒肉骨🍖茶 $110加配小食:炭燒豬肉🐽串一食走地雞好滑呀😱,一樣系無骨,同海南雞類近,有3個醬汁點油飯唔油膩,都頗香豬肉串,用小小肥肉溝埋,變相入口好淋,唔鞋,不過如果燒得燶少少,炭燒味岀啲香啲就更好🤪2/susan豬手飯🐷加配小食:參巴醬通菜$98豬手飯,連皮豬手炆得就好淋,如果再滷得入味就更岀色我個人覺得小吃好正😋,個參巴菜,個汁完全嘢味到可以扒3碗飯🍚🍚🍚(小辣,我可以接受程度!PS:可以揀不辣)3/Susan雞翼🍗$44原來系炸全翼,似系港式懷舊茶餐廳炸翼下午茶味道🤓值得加分位:剪開全翼,等食客唔使食得咁論盡佢連雞鎚位都幫你cut開2刀😍凍檸檬🍋薏米水+$3凍恐龍🦖美祿🥤+$12餐廳裝修都幾靚,雲石,粉紅色磚,而且我仲見到5-6人U形卡位,好正🤭以一間普通size餐廳黎講,好難得價錢:💰💰/5環境:🌈🌈🌈🌈/5性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5📍蘇山雞飯🐣🍚長沙灣元州街411號
蘇山雞飯🐣🍚

同行同朋去去長沙灣,就決定食哩間,系openrice一早知
哩間大名👍🏻

1/獅城芽菜走地雞飯🐥配輕怡新加坡胡椒肉骨🍖茶 $110
加配小食:炭燒豬肉🐽串
一食走地雞好滑呀😱,一樣系無骨,同海南雞類近,有3
個醬汁點
油飯唔油膩,都頗香

豬肉串,用小小肥肉溝埋,變相入口好淋,唔鞋,
不過如果燒得燶少少,炭燒味岀啲香啲就更好🤪

2/susan豬手飯🐷
加配小食:參巴醬通菜$98
豬手飯,連皮豬手炆得就好淋,如果再滷得入味就更岀色

我個人覺得小吃好正😋,個參巴菜,個汁完全嘢味到可以
扒3碗飯🍚🍚🍚
(小辣,我可以接受程度!PS:可以揀不辣)

3/Susan雞翼🍗$44
原來系炸全翼,似系港式懷舊茶餐廳炸翼下午茶味道🤓
值得加分位:剪開全翼,等食客唔使食得咁論盡
佢連雞鎚位都幫你cut開2刀😍

凍檸檬🍋薏米水+$3
凍恐龍🦖美祿🥤+$12

餐廳裝修都幾靚,雲石,粉紅色磚,而且我仲見到5-6人U
形卡位,好正🤭
以一間普通size餐廳黎講,好難得

價錢:💰💰/5
環境:🌈🌈🌈🌈/5
性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

📍蘇山雞飯🐣🍚
長沙灣元州街411號
2022-06-17
因為疫情,媽咪已經就快3年無得返佢家鄉馬來西亞,今日特登帶左媽咪同屋企人黎食,一解思鄉之苦🥲我地叫左: 🍚招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯🦞龍蝦叻沙摻摻🍜星洲叻沙摻摻🦑麻辣玻璃魷魚通菜🥪鮮油咖央多士招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯雞肉肉質嫩滑,入味,油飯都好香好夠味。個湯唔係味精湯,佢好足料放左雞雜同冬瓜,好飲。龍蝦叻沙摻摻、星洲叻沙摻摻2個個湯底都好濃,入面都好多料,有豆卜青口、魚蛋…. 龍蝦叻沙摻摻個賣相非常吸引,隻龍蝦好大隻,龍蝦肉都好多,不過啲龍蝦肉質就有少少韌、唔夠彈牙。麻辣玻璃魷魚通菜魷魚爽脆,特制嘅麻辣醬汁都好嘢味,炒得好有鑊氣!鮮油咖央多士非常出色,超級好味,中間塊牛油超厚,咖央醬都好好味,好味到叫左2碟🤤

我地叫左:
🍚招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯
🦞龍蝦叻沙摻摻
🍜星洲叻沙摻摻
🦑麻辣玻璃魷魚通菜
🥪鮮油咖央多士

招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯

龍蝦叻沙摻摻、星洲叻沙摻摻

麻辣玻璃魷魚通菜
魷魚爽脆,特制嘅麻辣醬汁都好嘢味,炒得好有鑊氣!

鮮油咖央多士
非常出色,超級好味,中間塊牛油超厚,
咖央醬都好好味,好味到叫左2碟🤤

2022-06-19 57 瀏覽
今日去左平時成日都見到好多人都會去既餐廳 - 蘇山雞飯~樣衰都要講句😂到我黎食啦唔講咁多住黎返個海南雞飯先~我覺得一定要食油飯先算叫食咗海南雞飯🤣乜嘢道理~油飯好香,雞肉好肥美!!皮勁厚肥油吾少,肉質再滑啲就好,雞味吾太重,我鍾意加醬汁同姜茸去食,令味道更加濃郁。一邊食一邊飲返碗雞雜冬瓜湯,湯頭清甜,飲落都順囗,好清熱嘅感覺Susan豬手飯~今日突然間好想食豬手,豬皮好膠質,大大塊豬手,呢個飯我反而最鍾意個辣醬🥰好夠辣好香口,仲有大量酸菜花生,同飯撈埋一齊食😊最正輕怡肉骨茶~好重胡椒嘅味道,肉質偏瘦吾肥,肉層厚實,第一次食咁重胡椒嘅肉骨茶,係一碗辛辣香氣既熱湯,最重要係輕怡鹹魚芽菜&黑椒扎肉~芽菜粗大爽囗,真係脆度要夠先好食。札肉炸過比較特別甜品食咗鮮油咖央多士~麵包又脆又熱👍牛油睇落都好大舊,咖央醬比食開冇咁甜椰青必叫❤️❤️❤️

椰青必叫❤️❤️❤️
2022-06-18 37 瀏覽
嚟到長沙灣依間充滿東南亞風情嘅餐廳,味道非常正宗,性價比都幾高。星洲龍蝦喇沙摻摻 配鮮油咖央多士龍蝦肉好足,有半隻連埋大大隻鉗嘅龍蝦,肉質都幾爽彈。喇沙湯底除咗濃厚嘅蝦香味仲有惹味芳郁嘅香料,再滲出陣陣椰汁嘅香甜。鮮油咖央多士入面咖央甜而不膩,配上成寸厚嘅鮮牛油真係極邪惡,冰凍嘅牛油同熱辣辣嘅多士簡直係絕配。招牌海南雞飯 配雞雜冬瓜湯肉質嫩又滑,啖啖肉。最出色係個油飯,充滿油香,而且有香茅味,夠濕潤,但吾會油膩~今日天氣熱,冬瓜湯為我消暑解熱!參巴醬通菜通菜非常爽口、鮮嫩,配搭充滿馬來西亞特色嘅參巴醬辣得嚟帶有鹹香,非常刺激味蕾。脆炸鳳尾蝦春卷採用絲網般嘅春卷皮,感覺更加鬆脆,外露嘅蝦尾令菜式望落更加生動有趣,而且蝦肉都非常彈牙。雪糕斑斕奶茶 & 超冰凍椰青跟餐特色飲品只需加$12,椰青就加$28,熱辣辣嘅夏天飲返啖冰凍鮮甜嘅椰青,特別消暑解渴。斑蘭奶茶偏甜,不過加左雪糕,除咗當飲品當甜品都得!

星洲龍蝦喇沙摻摻 配鮮油咖央多士

招牌海南雞飯 配雞雜冬瓜湯

參巴醬通菜

脆炸鳳尾蝦春卷

雪糕斑斕奶茶 & 超冰凍椰青
2022-06-18 49 瀏覽
上完堂,突然間好想食海南雞飯,記得海南雞飯關注組經常提起呢一間,就特登入嚟.地鐵站行過去七分鐘,星期日晚上七點幾唔使排隊就入座.入到去都好明確要食海南雞飯,個飯好快就到,先飲過冬瓜雞雜湯,味道唔錯,之後就到好期待嘅海南雞,第一啖,冇點醬汁,雞冇我想像中咁嫩 ,亦唔算有咩雞味,但係滑既,正正常常,並沒有特別出色.份量適中.個飯相對上唔錯,比較油香.之後每一啖雞需要點醬食.醬汁正正常常,亦沒有什麼特別.我唔係食過好多海南雞飯,但感覺,北角全日雞,勇記,或者我係佐敦買外賣既西貢金雞海南雞都比較出色啲,in terms of the 雞嫩滑程度.或者呢一次係我唔好彩.總結,海南雞正正常常,同樣嘅價錢我覺得可以有更好嘅選擇.
上完堂,突然間好想食海南雞飯,
記得海南雞飯關注組經常提起呢一間,
就特登入嚟.
地鐵站行過去七分鐘,
星期日晚上七點幾唔使排隊就入座.
入到去都好明確要食海南雞飯,
個飯好快就到,
先飲過冬瓜雞雜湯,
味道唔錯,
之後就到好期待嘅海南雞,
第一啖,冇點醬汁,
雞冇我想像中咁嫩 ,亦唔算有咩雞味,
但係滑既,
正正常常,並沒有特別出色.
份量適中.
個飯相對上唔錯,比較油香.
之後每一啖雞需要點醬食.
醬汁正正常常,亦沒有什麼特別.
我唔係食過好多海南雞飯,
或者呢一次係我唔好彩.
總結,海南雞正正常常,同樣嘅價錢我覺得可以有更好嘅選擇.

2022-06-12
蘇山雞飯 (長沙灣)🐔 @susan_chicken_rice ✨款式特別(E.g. 雪糕斑斕奶茶😍)✨主菜、甜品、飲品、小食!應有盡有😚✨裝修有馬來西亞🇲🇾特色😍(旅行感覺!)✨QR code下單,方便🥳✨價錢實惠!大大份❣️[海南雞飯🐓雞雜冬瓜湯🫕 $80](9/10)無骨海南雞嫩滑🐔配三色醬😚(海南雞甜醬、姜蓉、酸辣醬)油飯有焦香、粒粒分明🍚冬瓜湯裏的雞腎好爽口😍好食😋![ Susan豬手飯🐖🍚 $78](9/10)豬手軟淋淋🤩有原隻滷水蛋!🥺超喜歡黑醬油😋配飯一流[鮮油咖央多士🧈🍞 $28](7/10)牛油超厚😈😈邪惡食物總是好吃!🫶多士外脆內軟!🍞[輕怡拼盤🍢 $35](8/10)酥脆的鳳尾蝦春卷🍤蝦肉爽口!泰式魚餅很重香茅味!🥳雞翼尖🐓😍😍[參巴醬通菜🌿 $20 ](8/10)香辣、惹味!🌿❣️[炭燒豬肉串🐷 $38 ](7/10)很特別!!像豬肉腸的串燒💓[雪糕斑斕奶茶🍦🫖 $12 ](9/10)斑斕奶茶超特別!🥰陣陣斑斕香味🌿[恐龍美祿🦖🍫 $12 ](10/10)😍😍面頭鋪滿可可粉🤎朱古力控🍫超滿足!!!💓必喝!回頭率:✅✅✅✅✅(5/5)推介:豬手飯🐷🤩!海南雞飯🐔🥳!

✨款式特別(E.g. 雪糕斑斕奶茶😍)
✨主菜、甜品、飲品、小食!應有盡有😚
✨裝修有馬來西亞🇲🇾特色😍(旅行感覺!)
✨QR code下單,方便🥳
✨價錢實惠!大大份❣️

[海南雞飯🐓雞雜冬瓜湯🫕 $80](9/10)
無骨海南雞嫩滑🐔配三色醬😚(海南雞甜醬、姜蓉、酸辣醬)
油飯有焦香、粒粒分明🍚
冬瓜湯裏的雞腎好爽口😍好食😋!

[ Susan豬手飯🐖🍚 $78](9/10)
豬手軟淋淋🤩
有原隻滷水蛋!🥺
超喜歡黑醬油😋配飯一流

[鮮油咖央多士🧈🍞 $28](7/10)
牛油超厚😈😈邪惡食物總是好吃!🫶
多士外脆內軟!🍞

[輕怡拼盤🍢 $35](8/10)
酥脆的鳳尾蝦春卷🍤蝦肉爽口!
泰式魚餅很重香茅味!🥳
雞翼尖🐓😍😍

[參巴醬通菜🌿 $20 ](8/10)
香辣、惹味!🌿❣️

[炭燒豬肉串🐷 $38 ](7/10)
很特別!!像豬肉腸的串燒💓

[雪糕斑斕奶茶🍦🫖 $12 ](9/10)
斑斕奶茶超特別!🥰陣陣斑斕香味🌿

[恐龍美祿🦖🍫 $12 ](10/10)
😍😍面頭鋪滿可可粉🤎
朱古力控🍫超滿足!!!💓必喝!

回頭率:✅✅✅✅✅(5/5)
推介:豬手飯🐷🤩!海南雞飯🐔🥳!輕怡拼盤🍢!恐龍美祿🍫!!

#長沙灣foodhealsme
#九龍foodhealsme
#星馬泰foodhealsme

📍蘇山雞飯 (長沙灣)
Susan豬手飯🐖🍚
  • 參巴辣蝦醬通菜
  • 特色小食拼盤
  • 凍恐龍美祿
2022-06-17 1064 瀏覽
聽聞呢條街有間好出名食星加坡菜嘅餐廳,見咁多人嚟打卡我都忍唔住黎試吓🤓🥢獅城芽菜走地雞飯🦁$90配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶 🍲啲雞肉好嫩滑,亦唔會太肥,同樣都係有海南雞嘅醬汁。個人最like個有味飯底😋覺得冇餸都可以就咁食🤣肉骨茶胡椒味比較重,如果體質燥熱會覺得辣啲,入面仲有兩至三件排骨👍🏻👍🏻🥢星洲龍蝦叻沙摻摻🦞$128配鮮油咖央多士🍞隻開邊龍蝦,霸咗半個碗😆仲有隻蟹鉗已經預先整爛咗個殼,一滅就食得,非常細心,又唔會搞到好狼狽而放棄食🤩龍蝦仲要有膏係上面,好肥美。叻沙入面除咗有龍蝦,仲有豆卜、魚片、魚蛋、芽菜等等,材料好多,口感豐富,特別係豆卜索晒個叻沙湯底,好入味。魚片同魚蛋都彈牙。面底除咗有油面仲有米粉,大大碗勁滿足咖央多士散叫比較貴,跟叻沙叫抵好多。烘底多士加埋甜甜地嘅咖央醬,入面仲夾咗邪惡嘅厚切牛油🧈,想唔好食都難😳🥢輕怡拼盤(春卷、滷蛋、魚餅、雞翼尖)🥡$35 $35有咁多款嘢點可以唔叫,整體味道正常,魚餅就係泰式,春卷就係越式,滷蛋係台式😝?!覺得食一個餐有啲寡可以加🥢順化炭燒豬肉串(三串)🍖 $20手打豬肉製成,帶少少肥肉,味道有少少似香腸🥢椰青🥥 $ 28唔算好大個,$

🥢獅城芽菜走地雞飯🦁$90

星洲龍蝦叻沙摻摻

🥢輕怡拼盤(春卷、滷蛋、魚餅、雞翼尖)🥡$35

輕怡拼盤

🥢順化炭燒豬肉串(三串)🍖 $20
手打豬肉製成,帶少少肥肉,味道有少少似香腸

順化炭燒豬肉串

🥢椰青🥥 $ 28
唔算好大個,$28都算良心價錢

椰青

🥢檸檬薏米水 🍋免費加配
食咗咁多嘢飲薏米水最適合,清甜解膩

檸檬薏米水

主食質素唔錯,亦好抵食,行開長沙灣可試
輕怡新加坡白胡椒肉骨茶
星洲龍蝦叻沙摻摻
輕怡拼盤
順化炭燒豬肉串
椰青
檸檬薏米水
2022-06-17 29 瀏覽
鮮油咖吔多,重點係多士厚薄同鮮油咖吔嘅比例。多士烘爐吾可以太熟,令到麵包外面微脆又不至於摻口,有啲舖頭,用港式茶餐廳多士嘅厚度,呢度經典馬拉菜嘅神緒驟失。…應該係我喺香港食過最好食嘅鮮油咖吔多
鮮油咖吔多,重點係多士厚薄同鮮油咖吔嘅比例。
多士烘爐吾可以太熟,令到麵包外面微脆又不至於摻口,

…應該係我喺香港食過最好食嘅鮮油咖吔多
2022-05-02
5 分鐘 (堂食)