2019-08-19 92 瀏覽
經過深水埗,記得之前有朋友介紹過呢間小店,就嚟咗試吓喇!當日咁啱有下午茶,初頭都諗住散嗌,但店員好好心咁提醒下午茶抵食啲就揀咗下午茶啦!叫咗個蝦面同埋薄餅,份量都好大!唔似有啲鋪頭通常下午茶嘅份量都好少,唔怪得知店員提醒我哋下午茶抵食好多啦!薄餅真心好食!再配上咖喱,唔錯唔錯!蝦面反而一般。可能個人唔鍾意個面嘅粗度,再加上個湯底唔算濃味,所以唔太鍾意!整體還可以吧!最後仲加咗個炸香蕉雪糕!OK!唔錯!不過下次會試吓喇沙!同埋下午茶真係抵食的!推薦推薦!

最後仲加咗個炸香蕉雪糕!OK!唔錯!

不過下次會試吓喇沙!同埋下午茶真係抵食的!推薦推薦!
以前食係一兜仔30幾蚊一個人食到飽😝一黎到見到嘩!😳差不多成80蚊先一兜粉,心諗咩換左係用砂煲裝就貴一倍😂😂😂不過波波話想食既😘咁梗係要試下既🙈咁迷叫多個飯試下😂個飯係個種細細個係街市印尼舖買既黃薑飯係同一種味道😍😍😍好懷念呀!.食晒成個飯之後個老鼠粉終於黎到😆點知一黎到又嘩!😳咁大兜既😂係以前既d😆Double 份量咁唔怪得之係Double 價錢啦👍🏻而所謂既老鼠粉就係銀針粉,老人家我好努力咁食左好多碗,為免胃痛😂😂😂我真係食唔晒👉🏻👈🏻提提大家真係唔好叫兩個主食!除非你真係有兩個胃😂另外試左個油到震既粉多過蘿蔔既蘿蔔糕🙈下次不了
2019-08-19 68 瀏覽
我和朋友傍晚來到蘇媽,當時店內有幾張枱沒有人坐。其中一位店員指示我們坐在店內大枱,我們正想下單叫食物。另一位店員突然叫我們坐去近店門位置。由於天氣熱我們不想坐在門口及在門口傍多人出入,我們拒絕,但店員說不可選擇座位,態度傲慢,說外面有數名大陸客人在等位。但該張枱還有其他客人進餐中,不明白為何可以這樣待客,根本就是以為自己有點名氣而擺款 我們會將此店列入黑名單。
2019-08-19 223 瀏覽
這次終於不用等幾十張檯才有位子,可能因為下大雨的關係。畢竟來到這小街,多半的人只為來吃這家馬拉菜。第一,二次都起碼等二十,三十分鐘以上才有得吃。但幸好上菜時候快,耐性不會全被消磨。新分店在荃灣好像店面比較大,應該可以才得比較舒服。檳城福建蝦麵|雖然沒了第一次吃的滋味,價格又加了。但湯底有蝦香解甜,不會過咸,辣度算BB辣,椰汁味不會太重。百吉爹肉骨茶(三層肉)|本來想選的皇帝骨已經賣完,轉點了三層肉,肉質是有咬口。來這點只要你桌有點肉骨茶,就會附上無限添加肉骨茶湯,算是一個不錯的賣點。肉骨荼有很重的八角香,藥材味不會太重所以很順口,喝了大半碗就有點澀。檳城白咖啡|味道不錯,但每次喝完胃都不太舒服馬來西亞拉茶|拉茶和一般的茶餐廳奶茶比起來奶味較濃。
這次終於不用等幾十張檯才有位子,可能因為下大雨的關係。

檳城福建蝦麵
檳城福建蝦麵|雖然沒了第一次吃的滋味,價格又加了。
但湯底有蝦香解甜,不會過咸,辣度算BB辣,椰汁味不會太重。

百吉爹肉骨茶(三層肉)

檳城白咖啡
檳城白咖啡|味道不錯,但每次喝完胃都不太舒服

馬來西亞拉茶
馬來西亞拉茶|拉茶和一般的茶餐廳奶茶比起來奶味較濃。
題外話/補充資料: 開分店後再加價,值不值得就見人見知。
2019-08-19
10 分鐘 (堂食)
  • 百吉爹肉骨茶
2019-08-19 68 瀏覽
呢間位於深水埗嘅馬來西亞菜鋪頭細細,入面唔係好多張枱,我哋嚟到嘅時候都要等位,不過好在等一等就有位!一坐低店員就會幫你斟杯肉骨茶俾你飲先,就好似平時茶餐廳一坐低就會俾杯水你咁!佢嘅肉骨茶重藥材味,飲得出係落足料去幫煲!飲哂之後店員會再幫你加!我哋叫咗個辣死你嗎配牛肉,個名好得意!佢嘅牛肉辣辣地,應該係用咗啲秘製馬來西亞醬汁去做,個飯撈埋d牛肉一齊食好好味,牛肉隔離仲有一Pat辣椒醬,撈埋呢個辣椒醬食就真係好辣!

2019-08-17 74 瀏覽
肉骨茶點了2款:豬腳彎和豬手仔豬腳彎不錯,肉嫩皮爽;豬手仔的肉比較鞋。肉骨茶的湯有濃濃的藥材味,帶一點白胡椒,並不是我喜愛的。怡保雞絲湯河粉雞絲和蝦無乜味,魚片尚可,河粉正常,怡保出名的肥芽菜無出現在呢碗粉令人失望,湯頭較清淡檳城亞參叻沙米線友人們說非常辣,但辣得不好吃🤦🏻‍♀️魚仔醬蘿蔔糕蘿蔔糕屬正常水平,魚仔醬有點像XO醬馬拉沙嗲串燒6串燒有齊豬雞牛,沙嗲醬一致認同不錯,個人幾欣賞雞肉,幾彈牙,肉質又不太靭。檳城香炸滷肉卷有點伏。有點過油,伴碟辣醬過辣。椰香咖央多士咖央醬很出色,不會過甜,個麵包好奇怪,剛剛上枱熱食是外脆內軟,但放涼之後食落會有一種好奇怪的靭。飲品拉茶:友人說無咩特別,就是奶茶桔仔話梅冰:第一啖是清新解渴,但飲到最尾口腔會充斥奇怪的化學感覺,變左好口渴。但男友覺得話梅不錯。檸檬薏米水:就是正常。
點了2款:豬腳彎和豬手仔

怡保雞絲湯河粉

檳城亞參叻沙米線
友人們說非常辣,但辣得不好吃🤦🏻‍♀️

魚仔醬蘿蔔糕
蘿蔔糕屬正常水平,魚仔醬有點像XO醬

馬拉沙嗲串燒

檳城香炸滷肉卷
有點伏。有點過油,伴碟辣醬過辣。

椰香咖央多士

飲品
拉茶:友人說無咩特別,就是奶茶
檸檬薏米水:就是正常。
2019-08-16 56 瀏覽
今日突然好有興致想食肉骨茶,係朋友介紹下就黎左深水埗呢間人氣小店岩岩一坐底叫好野食店員就會即刻每人倒一碗免費,無限添的肉骨茶嘅湯俾你飲由於佢係馬來西亞嘅肉骨茶,所以味道唔似新加玻個種咁種胡椒味,相對藥材味比較重但我自己比較喜歡新加坡個種多D,但呢款都幾好飲嘅另外亦都叫左兩款野飲,第一杯係恐龍下蛋幾好飲,上面放左D朱古力脆脆,下面係D類似奶茶+朱古力嘅飲品另一杯係桔仔話梅水酸酸甜甜,好開胃檳城亞參叻沙(米線)少少辣,好香,但米線有少少過淋百吉爹肉骨茶 (棒棒骨)個骨嘅味道其實就普著通通,本來想叫皇帝骨/一字骨,但全部都冇貨所以就試唔到了湯就同佢送個碗味道一樣,但仲有豆卜同金菇,呢兩樣都好入味招牌砂煲老鼠粉所謂的老鼠粉其實即係我地香港人叫嘅銀針粉我覺得呢款算係全晚食左咁多樣最好食嘅一款,真係必叫之選比起平時酒樓食到嘅銀針粉好食好多,而且用砂煲上,熱辣辣好有風味,加上肉碎、蛋、芫茜十分開胃整體而言,呢間餐廳價錢相宜,環境就普通,因只係小店,預左要其他人搭枱,但未至於轉身空間都冇味道普遍唔差,但冇話令人有想一試再試嘅感覺,但如果下次黎都深水埗又諗唔到食咩都可以食下嘅

但我自己比較喜歡新加坡個種多D,但呢款都幾好飲嘅

另外亦都叫左兩款野飲,
第一杯係恐龍下蛋
另一杯係桔仔話梅水
酸酸甜甜,好開胃

檳城亞參叻沙(米線)
少少辣,好香,但米線有少少過淋

百吉爹肉骨茶 (棒棒骨)
湯就同佢送個碗味道一樣,但仲有豆卜同金菇,呢兩樣都好入味

招牌砂煲老鼠粉
所謂的老鼠粉其實即係我地香港人叫嘅銀針粉
我覺得呢款算係全晚食左咁多樣最好食嘅一款,真係必叫之選

2019-08-12
15 分鐘 (堂食)
  • 招牌砂煲老鼠粉
2019-08-09 139 瀏覽
差!唔駛2分鐘路程汝洲街就有間捌哥捌哥,一樣食馬拉嘢,大部份嘢都比呢間蘇媽完勝。先講下呢度有咩不足:1. 座位迫,枱細,平日下午黎都係咁。2. 肉骨茶偏重藥材味,但個人覺得捌哥好飲好多。呢度隻碗又細,飲2啖已經要加湯,佢又加得慢。大骨小骨,所有骨類倒屎咁早已經冇,焗住食雞腳,但得嗰3隻咁大把。賣肉骨茶但冇肉骨,咩料?3. 選擇少,餐牌冇捌哥咁多選擇,價錢亦較貴。份量仲要好細,唔抵食。4. 服務好一般,又係唔及捌哥咁殷勤,好多staff但喺度行行企企囉!5. 最讚係椰香咖央多,比捌哥嘅椰香味濃。其他嘢,冇特別又冇特色,檸檬薏米水都可以淡茂茂,佢贏。雞絲湯河普通過普通,唔知有咩怡保特色。佢同捌哥比,輸2條街,唔會再幫襯。
差!

1. 座位迫,枱細,平日下午黎都係咁。

佢同捌哥比,輸2條街,唔會再幫襯。
  • 咖央多士
2019-08-07 152 瀏覽
黎到深水埗就想起了這間好食的蘇媽蘇媽,聽過它好評如潮,今次終於有機會試下!以為開左都一段時間唔洗排隊啦,點知仍然係需要排隊的....其實本人好唔鐘意排隊,但既然一場黎到,又咁岩排第一個,咁就等下啦!都等左好一段時間先至有位,晚飯時段,一埋到位好多肉骨茶都已經賣哂了....不過都係咁意叫左個肉骨茶,跟住店家教的做法,加d蒜蓉同辣椒等落去又係幾好食呀!一落完柯打埋到位就每人有一碗肉骨茶,不過味道就甘左少少!叫左玻璃魷魚通菜同蝦麵,唔洗講咁多野,係正呀!至於野飲方面就唔算太出色,檸檬薏米水就略嫌酸左少少...
以為開左都一段時間唔洗排隊啦,點知仍然係需要排隊的....

一落完柯打埋到位就每人有一碗肉骨茶,不過味道就甘左少少!

叫左玻璃魷魚通菜同蝦麵,唔洗講咁多野,係正呀!
蝦麵
玻璃魷魚通菜

至於野飲方面就唔算太出色,檸檬薏米水就略嫌酸左少少...
龍眼冰
檸檬薏米水
蝦麵
玻璃魷魚通菜
2019-08-05 284 瀏覽
長期人氣高企的馬拉茶啡廳好好彩地得左5分鐘左右已經有位特製辣椒#老鼠粉 有隻溫泉蛋再撈埋肉碎辣醬同炸蒜等好惹味又夠香口微辣啱啱好 好似銀針粉的老鼠粉沾滿配料好好味口感亦好彈牙「辣死你嗎」#椰漿飯 配咖喱雞椰漿飯唔夠椰香但配埋旁邊的辣醬同花生乾魚仔食都惹味既叫了幾款小食 份量不多但價錢偏貴檳城香炸#滷肉卷 好出色 好似腐皮卷咁但裡面有好香的滷肉碎重點係有芋溶好香芋味外脆內棉味道又豐富 好好食#咖央多士 有少許失望多士可以烘得再脆一點咖央醬偏甜同重椰子味辣味蒜香都夠 鮮魷爽口通菜惹味
長期人氣高企的馬拉茶啡廳

2019-08-04
特製辣椒老鼠粉
玻璃鮮魷通菜
2019-08-05 79 瀏覽
今日黎到深水埗想買啲嘢但出黎遇著落大雨,結果都行唔成心諗既然都一場黎到就搵啲好哩食下啦記得之前黎呢間蘇媽 · 蘇媽既時候門口係大排長龍不過可能今日真係太大雨,裏面竟然未坐滿好好彩咁一黎就有位,入到去坐低就好快咁喺佢個餐牌劃左要食乜首先黎既係拉茶杯茶未到之前我已經喺個位度睇住水吧位阿姐用好純熟既手法將茶由一個茶壺倒落另一個壺最後倒入茶杯茶係撞既過程中注入左空氣,令佢稍爲降溫同變滑變得更易入口之後上既「辣食你嗎」其實一啲都唔辣呢個「辣食你嗎」其實係馬來西亞入面椰漿飯既皆音綠色既飯傳出陣陣斑蘭既香味,配料同飯都好好味惟一稍遜既係蝦片淋左少少有機會再黎我會試下肉骨茶有多種唔同部位既肉可以揀,真係花多眼亂
今日黎到深水埗想買啲嘢
但出黎遇著落大雨,結果都行唔成
心諗既然都一場黎到就搵啲好哩食下啦

記得之前黎呢間蘇媽 · 蘇媽既時候門口係大排長龍
不過可能今日真係太大雨,裏面竟然未坐滿

好好彩咁一黎就有位,入到去坐低就好快咁喺佢個餐牌劃左要食乜

首先黎既係拉茶
最後倒入茶杯
茶係撞既過程中注入左空氣,令佢稍爲降溫同變滑變得更易入口

之後上既「辣食你嗎」其實一啲都唔辣
呢個「辣食你嗎」其實係馬來西亞入面椰漿飯既皆音

有機會再黎我會試下肉骨茶
有多種唔同部位既肉可以揀,真係花多眼亂
2019-08-01
2019-08-03 61 瀏覽
早D去唔使排隊,好好采。叫左蝦麵同叻沙仲有tea tarik, 叻沙比較偏淡,蝦麵都叫多蝦,兩樣味道都唔得,没有馬來西亞風味,仲好油添!Tea tarik 應該淡淡茶味同香滑煉奶味,可惜茶味好苦,又無咩奶味,總之好失望!
2019-07-06
午餐
2019-08-01 4413 瀏覽
呢晚咁岩去深水埗行街,行完街黎左呢間好出名肉骨茶的餐廳。由於星期五的原故,晚上7點幾去到都要等到差不多9點先有得入餐廳。餐廳座位唔算好多,牆上掛有食物的名牌。難得黎到當然要試下佢的肉骨茶,可惜太夜入到黎,大骨小骨都賣哂,所以就點一款哂都有的試試。只要點了肉骨茶,店員便會先倒一碗俾你飲左先,之後都可以再添。椰香咖央多士($26),椰香味超濃,醬料超多的,個人覺得比較甜,多士都仲係好脆,唔會好淋。百吉爹肉骨茶(大雜錦)($145),呢煲肉骨茶真係等左好耐下,起碼都等左20分鐘左右先有。呢度既大雜錦跟出面的不同,黎到果陣冇咩湯係煲入面的,餐廳有單張寫住咁樣能夠食到肉骨茶既原味!而材料包括有棒棒骨、豬手、三層肉、豆卜、豬肚等,個人覺得都幾入味,但係食左一陣就叫店員加湯了,因為太乾!而個湯味道較甜,藥材味唔算好濃,所以個人覺得就麻麻地啦,冇想像中咁好飲!桔仔話梅水($29)、冬瓜龍眼茶($29),桔仔話梅水酸酸甜甜,好有開胃的感覺。而冬瓜龍眼茶比較甜,但潤喉!總括黎講,這裡的肉骨茶冇想像中咁好食,如果要再黎的話都需要再考慮一下,同埋實在太多人排隊了,夏天真的很熱!
餐廳座位唔算好多,牆上掛有食物的名牌。
2019-06-21
90 分鐘 (堂食)
2019-08-01 195 瀏覽
知道呢間餐廳好耐 一直都冇乜機會去食 終於這次同男朋友去食。星期一晚 八點幾去到排隊 好彩都唔算太多人排隊 等左二十分鐘左右入得~ 點咗一個棒棒骨肉骨茶 睇番個食法 好似同打邊爐嘅醬料咁撈 冇乜太特別~ 老鼠粉一開始覺得幾好味 但食食下覺得一般般 唔係好夠味 要撈d醬油兩杯嘢飲都ok 一杯係檸檬薏米 酸酸地幾好飲一杯係檸檬金桔🍊 比較甜d~總結來講 未試過嘅都可以試下。但唔好太高嘅期望 ~ 作為一個比較少食馬拉嘢嘅人來講 覺得一般般。

棒棒骨肉骨茶
老鼠粉
兩杯嘢飲都ok 一杯係檸檬薏米 酸酸地幾好飲
檸檬薏米
一杯係檸檬金桔🍊 比較甜d~

檸檬薏米
2019-07-29 3122 瀏覽
蘇媽蘇媽,SO 差 SO 差比較馬來西亞同埋捌哥捌哥,蘇媽真系差太遠啦。12點左右去到,無其他食評話要排隊,大把位,太誇大啦肉骨茶(三層肉)- 先來一碗茶,但吾多夠熱,無乜藥香味,可能分開肉後上,所以一D肉味都無;三層肉份量夠,但味道比較甜。好吾同馬來西亞口味,吾得。檳城啦沙米線- 來到一睇,比較馬來西亞同捌哥,都會有蝦,雞蛋和其他,點解哩度乜都無,問下佢話佢地得D碎魚肉,成碗野得個酸辣兩個字,乜野椰子和其他香味都無,“米線好淋”,食左1/3就放棄啦!絕對差。咖啡- 睇落好似樣,一飲無咖啡香味,吾得。另外- 因為湯和米線已經不是很夠熱,加埋冷氣加幾把風扇,吾夠一分鐘食物都凍曬-想拿多只碗都眼bear bear,仲系咁兩個夥計係咁講,差。-座位比較捌哥窄,吾舒服
蘇媽蘇媽,SO 差 SO 差

肉骨茶(三層肉)

檳城啦沙米線

咖啡
- 睇落好似樣,一飲無咖啡香味,吾得。

另外
-座位比較捌哥窄,吾舒服

檳城啦沙米線
咖啡