2019-09-22 178 瀏覽
去開深水埗,見到呢間野排晒隊咁,唔執輸走埋去拎張飛仔等位,順便買埋d野再返返黎就差唔多到我啦😂😂.🔻辣死你嗎仁噹牛肉($55)由於見再佢舊飯係綠色既關係,好吸引我去試佢,佢有雞,牛,魷魚揀,但見佢menu 牛果個有手指公,咁就揀牛啦☺首先講舊飯先,佢話呢舊係椰漿飯,但我又真係唔係好食得出,只係比平時d飯黏d, 個牛整得幾淋,不過睇唔出d汁都幾辣下😯😯最後我係食唔晒既.🔻冬瓜龍眼茶(凍) ($22)由於我嗌阻個飯,可以用優惠價+$22 有杯龍眼茶飲,原價$29,唔係好飲到冬瓜味,只係覺得杯野好甜,同普通龍眼冰冇咩分別😯+飲品都要$22唔係好抵.總結:又未至於話好好食,同埋深水埗有太多選擇

辣死你嗎仁噹牛肉

🔻辣死你嗎仁噹牛肉($55)

凍冬瓜龍眼茶

🔻冬瓜龍眼茶(凍) ($22)
總結:又未至於話好好食,同埋深水埗有太多選擇
2019-09-20 180 瀏覽
深水埗平民美食好多,尤其呢幾午,原本想去食同一位置左右嘅上海面,唔知原來执左,去睇下呢個下午茶餐牌,想食個叻沙,入到去到得一、兩枱客,好多位,坐底無耐嗌完野有對母女入黎,個店員要求抬我張枱,成間铺無人架,如果我叫野我實闹個店員拍枱走,大把野食,個對母女都細细聲闹緊,杯凍啡上到黎,不過不失,但個面精彩,汤底無味,三過水咁, 辣椒味突出之外,就味精味,面得兩啖,亦無乜特色…………呢個價食碗咁嘅野我自認倒楣,可能其他野好食啦,但我唔會再去
2019-09-20
2019-09-18 211 瀏覽
期待已久 上一次已經在門口看到人潮很多在排隊 而放棄 已經是半年了 ! 然而今天經過再看看運氣,還要等大約10個號碼才到我! 而平常不喜歡排隊的我也嘗試看到底他有多大的威力! 我和友人胃只有2個 卻想把整間店鋪的菜全部也嚐一遍 haha! sure we can’t. 我們點了四樣野食🍖 百吉嗲肉骨茶 -他們的肉骨茶是仼添 最重要是他們不會給你任何壓力 讓你覺得不好意思 而且 藥材味不重 而搶走本身肉嘅味道🍲 砂煲老鼠粉-分量十足 流心的窩蛋 香脆小魚干 同 豬皮 肉碎! 鹼到適中 最後鍋底帶一點焦香的老鼠粉 🙈🥤 馬來西亞拉茶 相對香港奶茶嗎少了點茶澀奶味濃 🥪 椰香咖央多 香脆  咖央甜度剛好  我認為再多一點牛油會更香口🧡
而平常不喜歡排隊的我也嘗試看到底他有多大的威力!

我們點了四樣野食

馬來西亞拉茶
椰香咖咉多士
  砂煲老鼠粉

2019-09-14
30 分鐘 (堂食)
百吉嗲肉骨茶
馬來西亞拉茶
椰香咖咉多士
  砂煲老鼠粉
  • 椰香咖央多士
  • 招牌老鼠粉
  • 肉骨茶
2019-09-17 78 瀏覽
深水埗 | 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室.深水埗隱世美食實在太多 唔知點揀好今次黎左呢間食馬拉菜既餐廳🍴一望menu就覺得平靚正咁款😍點左一杯馬來西亞拉茶($22) 同椰香咖央多士($26).🍹馬來西亞拉茶($22)味道偏甜 不過茶身勝在夠滑.🥪椰香咖央多士($26)多士非常脆口 中間既咖央絕對唔孤寒 厚身咖央 包你食到想再黎!.⭕️環境:4/5⭕️食物:4/5⭕️性價比:5/5
深水埗 | 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
深水埗隱世美食實在太多 唔知點揀好
今次黎左呢間食馬拉菜既餐廳🍴
一望menu就覺得平靚正咁款😍
點左一杯馬來西亞拉茶($22) 同椰香咖央多士($26)
🍹馬來西亞拉茶($22)

味道偏甜 不過茶身勝在夠滑
🥪椰香咖央多士($26)
⭕️環境:4/5
⭕️食物:4/5
⭕️性價比:5/5
  • 椰香咖央多士
2019-09-17 116 瀏覽
出到深水埗去尋寶,當然要去搵下d又平宜又美味嘅食物啦,行到基隆街,見依間馬來西亞餐廳裝修得好靚,店內好多客人,當然我都唔執輸,入去試下!咖吔多士,塊多士香脆無比,唔似平時d茶餐廳嘅質感,而且咖吔醬唔會過甜,食2件都唔會膩串燒可以一次過試曬豬,牛,雞,個沙爹醬煮得好香濃,真係想拎個白飯出嚟食😂😂水魷通菜,撈好曬d醬汁後,好食到停唔到口,通菜好新鮮爽口,醬汁辣辣地拌麵好足料,有雞蛋,炸魚乾,濃豉油,不過唔啱我口味凍白咖啡,不會太甜,而且飲落好順口,香濃!

拌麵好足料,有雞蛋,炸魚乾,濃豉油,不過唔啱我口味

凍白咖啡,不會太甜,而且飲落好順口,香濃!

2019-09-16 175 瀏覽
同友人講起呢間餐廳我上次食唔到佢即陪我等,佢知我自馬來西亞返黎就冇咩點食過正宗好味既馬來西亞菜!里面座位好逼,裝修係中國風為主。一坐低佢就會俾肉骨茶湯你飲免費肉骨茶湯免費既都預左無肉啦,藥材味唔重,好似溝左好多水甘,香味都不足,冇好濃郁既藥材香。根住黎左Nasi Lemak 配雞肉 $55呢個係令我覺得中左伏既食物!首先雞肉得色冇味,仲出緊水!!!椰飯一d都唔香味就更加唔會有啦,最嚴重濕到一pat野甘!蝦片完全唔脆!!!全程用魚仔同花送送飯!根住叫左佢最出名既肉骨茶(棒棒骨)$76骨就冇咩味啦,又唔腍啦,炆既時間唔夠。而湯同免費湯一樣 我飲完唔明點解自己要叫豆卜一睇色就知唔入味啦,仲要個心出緊油水金針菇大路野 冬菇係肉厚同算最入味啦!特別一講 呢個係唔跟飯,所以要飯請加十幾蚊叫啦!最後黎既係椰心咖央多士 $26呢個又係令我覺得中伏既!我相信大家自己整都好食過佢整呀!塊包烘完同冇烘一樣!似一早烘定甘!唔熱嫁!醬直情少到一個點!中間冇夾牛油,唔好諗太多!我地仲叫左杯拉茶冇影到,同台灣奶茶冇咩分別!我覺得呢個真係唔太值食,位又逼,野食又一般,價錢又貴,態度又唔係好好,諗唔到原因再食/黎食!
里面座位好逼,裝修係中國風為主。
一坐低佢就會俾肉骨茶湯你飲
免費肉骨茶湯

根住黎左
Nasi Lemak 配雞肉 $55
呢個係令我覺得中左伏既食物!

首先雞肉得色冇味,仲出緊水!!!
椰飯一d都唔香味就更加唔會有啦,最嚴重濕到一pat野甘!
蝦片完全唔脆!!!
全程用魚仔同花送送飯!

根住叫左佢最出名既
肉骨茶(棒棒骨)$76
骨就冇咩味啦,又唔腍啦,炆既時間唔夠。
而湯同免費湯一樣 我飲完唔明點解自己要叫

豆卜一睇色就知唔入味啦,仲要個心出緊油水
金針菇大路野 冬菇係肉厚同算最入味啦!
特別一講 呢個係唔跟飯,所以要飯請加十幾蚊叫啦!

最後黎既係
椰心咖央多士 $26
呢個又係令我覺得中伏既!

我相信大家自己整都好食過佢整呀!
塊包烘完同冇烘一樣!似一早烘定甘!唔熱嫁!
醬直情少到一個點!
中間冇夾牛油,唔好諗太多!

我地仲叫左杯拉茶冇影到,同台灣奶茶冇咩分別!
30 分鐘 (堂食)
2019-09-12 104 瀏覽
Highly recommended!!!! Been wanting to try this place for ages and walked pass after getting my nails done. We saw lots of people queuing outside and thought we would have to wait for ages. Luckily NO WAITING FOR TWO PEOPLE . Food was fabulous as well as the milk tea!!!!
  • 肉骨茶
  • 馬來西亞拉茶
  • 檳城福建蝦麵
2019-09-12 534 瀏覽
「蘇媽 ﹒蘇媽」其實是馬拉文「甚麼都 有」的意思。由最初只得椰漿飯同幾款麵食,到現在店如其名,甚麼都有。🍊凍桔仔話梅水 ($22),桔仔、話梅都是來自馬來西亞,甜得來又帶點清新的酸,特別開胃。☕️ 凍馬來西亞拉茶 ($18),用上煉奶和淡奶,來回拉8-10下,令奶味平均,別有風味。🍖百吉爹肉骨茶棒棒骨($76),濃厚骨茶是無限任添,只有輕輕藥材味,如果想食肉就可以另加。🐚魚仔醬撈啦啦 ($46),即是魚仔醬撈蜆,細細粒肉質偏瘦,味道還算鮮甜,魚仔醬的確惹味,另我忍不住叫多碟魚仔醬蘿白糕。🥕魚仔醬蘿蔔糕 ($42),有啲似港式XO醬蘿蔔糕,只是沒有兜亂來炒,而且更惹味,配搭勝過蜆肉。🍜 檳城亞參叻沙米線 ($52),不加椰奶,用上真材實料餚成嘅魚湯有大量魚肉做湯底,加上亞參(羅望子)帶點酸味,再配上濃厚蝦醬,甜甜酸酸,又香又辣。米線份量比較少,大量洋蔥絲瓜椰菜做配料搭上幾粒菠蘿。🥬 玻璃魷魚配通菜($48) ,通菜嫩,魷魚爽脆,多蒜粒。

🥬 玻璃魷魚配通菜($48) ,通菜嫩,魷魚爽脆,多蒜粒。

百吉爹肉骨茶(棒棒骨)
魚仔醬撈啦啦
魚仔醬蘿蔔糕
檳城亞參叻沙米線
百吉爹肉骨茶(棒棒骨)
魚仔醬撈啦啦
魚仔醬蘿蔔糕
檳城亞參叻沙米線
2019-09-11 169 瀏覽
黎到深水埗 見呢間無咩人排隊就要入去試吓先濱城亞參叻沙 黎到果陣就話呢排無蝦膏 就有少少覺得個味道會唔夠地道 飲咗啖湯 就覺得好辣 然後 聞落有陣香料 而食落就比較酸味重 呢個酸辣並不是平常會食到既 好特別 我相信唔係個個人都接受到 我就覺得無咩問題 係好辣啫 面底叫咗滲滲 即係油麵加米粉 油麵有咬口 米粉掛湯 個麵會有菠蘿都好特別玻璃蝦 蝦味唔係好出 可能有辣醬係面 但係好夠爽 通菜都好爽脆 菜都好新鮮 整體都唔錯冬瓜龍眼茶 未食麵之前就覺得同台灣既無咩分別 少少甜 但係 食咗麵就啱啱好 好解辣 都好消暑
黎到深水埗 見呢間無咩人排隊就要入去試吓先
濱城亞參叻沙(滲滲)
冬瓜龍眼茶
2019-09-10 53 瀏覽
次次經過深水埗都想試食下,但次次都見到排長。今次下午經過就見到無咩人,就當然即刻入去試食啦🤣食咗幾樣野食都唔錯。絕對可以下次同屋企人來食啦。佢個咖咉真係一試難忘囉,即刻打包反去俾我親愛的媽媽食啦😂😂😂我媽都話唔錯
我媽都話唔錯
咖咉
咖咉
2019-09-04 99 瀏覽
🐥辣死你嗎陪咖哩雞肉 $40 椰漿飯配埋咖哩雞肉同參巴醬,辣辣地但又好滋味,淡淡既椰香味,顏色又靚🥰配菜仲有花生、乾魚仔、薯仔、蛋、青瓜。最鐘意係啲乾魚仔😂😂好好食!.🍜檳城福建蝦麵 $40 配料都好多,包括豬軟骨、通菜、芽菜、白蝦、魚片同蛋。蝦湯小小辣,幾惹味😋.🍡馬拉沙嗲串燒/3串 $40其實食個陣都唔係好分到豬同雞😂因爲已經俾沙嗲味蓋過左,個樣又差唔多😜個醬味道係幾好,肉質唔會好乾好鞋口👍🏻.🥬玻璃魷魚配通菜 $36 好香口惹味,魷魚唔韌又爽口,正😋.☕️百吉爹肉骨茶(皇帝骨) $48見佢寫限量發售,就一於試佢🤣個湯既藥材味都幾濃,重要呢度可以無限refill湯,包你飲到滿肚水。皇帝骨就一般,淋度都適中🙃.🥤桔仔話梅水(凍) $16 (3.5/5)酸酸甜甜,開胃醒神,完全係解渴降溫之選!💦.不過咁熱天氣去真係搞唔掂🔥我地重要坐門口,佢地度門又長開,熱死😰同埋環境好細好迫。如果次次都要排咁耐,就唔會想再黎😞
🐥辣死你嗎陪咖哩雞肉 $40

🍜檳城福建蝦麵 $40

🍡馬拉沙嗲串燒/3串 $40

🥬玻璃魷魚配通菜 $36
好香口惹味,魷魚唔韌又爽口,正😋

☕️百吉爹肉骨茶(皇帝骨) $48
🥤桔仔話梅水(凍) $16 (3.5/5)
酸酸甜甜,開胃醒神,完全係解渴降溫之選!💦

作為深水埗既街坊,我已經幫襯左蘇媽唔少次,蘇媽之後有其他馬來西亞菜開左,但我見到連個舖既設計都抄到足就令我有啲卻步,我支持正宗!所以我繼續支持蘇媽!💪🏽夏日炎炎,唔係幾適合飲肉骨茶,所以我地今次破格揀左一堆之前無食過既野😂除左玻璃魷魚通菜外,我地叫左咖哩薄餅,叻沙米線,沙嗲串燒三串,一杯椰汁班蘭冰同冬瓜龍眼茶😋首先,玻璃魷魚通菜就一直都食開,少少辣,魷魚爽口彈牙,通菜切到細易入口,少少辣醬撈埋好惹味👍🏻咖哩薄餅個薄餅熱辣辣,又鬆軟好味,個咖哩不過不失啦,我建議佢應該落啲椰奶令到咖哩唔好得個死辣,要多返啲香味先好食反而個叻沙米線同串燒有少少失望,叻沙米線主要得個辣字,無左東南亞菜嗰種娘惹風味,而個串燒雞同豬得個汁好味,但個肉太實,比較難扯出來食🤭最值得一提反而係個椰汁班蘭冰!因為係響其他餐廳都無飲過呢個味既飲品,香甜既椰奶味加班蘭葉既香味,底部仲有一粒粒西米狀既物體都幾好食,響咁炎熱既天氣同食完辣野之後飲簡直一流👏🏻希望蘇媽之後會研發更多新菜式俾我地品嚐,加油蘇媽!繼續努力!

2019-08-30
  • 玻璃魷魚通菜
2019-08-28 113 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋湯咖哩麵米通粉 $48面頭有唔同配菜,有雞肉、薯仔、豆卜、魚片、豆芽、芽菜。用嘅係米通粉,唔係油麵, 比較有咬口,所以比較特別。可惜湯咖哩係冇咖哩味,得辣味而且湯底好油,米通粉嘅份量比較小,大食嘅就要加小食。-😋椰香咖央多士 $22咖央多士係即刻整,所以好鬆脆,咬落去係有聲。咖央好平均咁查左係多士中間,所以每啖都食到咖央。除咗咖央醬,都查左好多牛油,所以好香牛油味。不過要快啲食曬佢,如果唔係好快就淋咗。不過份量比較細,只係2片多士合埋一開四。----------我去到嘅時候已經大排長龍,差唔多20人等位,但因為店內唔係太大,所以要等嘅時間比較長。呢間店係Openrice好多人推介,不過今次個米通粉就比較失望,而咖央就幾好食,希望下次食會有改善。----------🚩蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室🔎深水埗基隆街251號地下
#中意嘅請分享請點讚🍻

😋湯咖哩麵米通粉 $48

😋椰香咖央多士 $22

🚩蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
🔎深水埗基隆街251號地下
2019-08-20 167 瀏覽
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室🇲🇾🌟招牌沙煲老鼠粉 $78🌟沙爹肉骨茶🍖豬肚 $42+12轉肉骨茶套餐~多碗飯和多杯馬來西亞🇲🇾拉茶🍵三個人去吃⋯肉骨茶我不太有興趣🙈招牌沙煲老鼠粉好正👍底下是銀針粉,上面是炸蒜、肉末、小蝦乾、銀魚乾、溫泉蛋🥚⋯⋯好特別,值得一試😋馬來西亞🇲🇾拉茶就好像港式奶茶☕️,但是味道更濃更香。#馬來西亞 #🇲🇾 #馬來西亞美食 #老鼠粉 #肉骨茶 #拉茶 #🍵 #☕️#蘇媽蘇媽 #蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室🇲🇾
🌟招牌沙煲老鼠粉 $78

馬來西亞🇲🇾拉茶就好像港式奶茶☕️,但是味道更濃更香。

• 招牌砂煲老鼠粉
2019-08-20 106 瀏覽
成日聽人講呢間野好正宗,於是同朋友過黎食個quick lunch。午餐時間都頗多人,建議早d拎位。我地叫左一碟咖央多士,一碗招牌喇沙,一煲老鼠粉。多士好正宗,有馬來西亞既風味,唔會太甜。喇沙就唔識講,可能平時食開toastbox個種新加坡味既喇沙,所以食唔慣呢隻。平時食開既喇沙比較重椰奶味,面頭會有魚蛋同蝦;呢隻喇沙偏辣,面頭有洋蔥同青瓜絲,個湯比較油。不過整體味道還可以,不過不失,食開呢隻味既人應該會中意。最後老鼠粉試左兩啖,口感幾得意,好彈牙,撈埋雞蛋口感更加豐富。