2020-06-29 261 瀏覽
個老鼠粉on menu張相已經好吸引 真身仲不得了 喊出嚟 簡直係highlight of the day首先要happy撈the蛋and啲料 越快越好如果唔係就會燶曬底唔好睇佢個樣咁深色 又有蝦乾鹹魚仔蒜菜脯肉碎 就以為好濃味 事實上惹味得泥好適中!銀針粉超級彈口 加上豐富嘅配料 實在係越食越開胃豬串燒又係第二個不得了 厚像豬扒彈/爽口像豬頸肉雞串就中規中矩 牛串就可以番入農場先 又乾又嚡所以叮囑各位請嗌豬魚仔醬同蘿蔔糕好夾 有丁丁辣。食得出蘿蔔糕係有心嘅唔係食粉頭咁多士正 椰香味超重! 很滿意這裏! can回頭的店!味道:9/10蘇媽.蘇媽沙煲老鼠粉 $78馬拉沙嗲串燒 (雞牛豬) $45魚仔醬蘿蔔糕 $42椰香咖央多士 $26📍深水埗
銀針粉超級彈口 加上豐富嘅配料 實在係越食越開胃
豬串燒又係第二個不得了 厚像豬扒彈/爽口像豬頸肉
雞串就中規中矩 牛串就可以番入農場先 又乾又嚡
所以叮囑各位請嗌豬
多士正 椰香味超重!
很滿意這裏! can回頭的店!

味道:9/10

蘇媽.蘇媽

沙煲老鼠粉 $78
馬拉沙嗲串燒 (雞牛豬) $45
魚仔醬蘿蔔糕 $42
椰香咖央多士 $26

📍深水埗
2020-06-28 260 瀏覽
深水埗呢條街真係好多好嘢食,搞到我最近密密黎深水埗😂蘇媽真係好受歡迎,好多人等位,建議大家早啲嚟!我諗肉骨茶係大家嚟到會叫嘅一樣野,佢呢度仲要係可以添飲,好正!店員會先俾個碗你,斟啲肉骨茶俾你,另外肉骨茶嘅湯料會分開另一碗上。飲完可以再叫店員添飲,不過其實食埋其他嘢都飲唔到幾多,我飲咗三碗,好滋味。藥材味唔算話太濃,都幾啱我口味。另外仲叫咗一個檳城白咖喱油面,都幾特別,個辣醬係分開上嘅,都幾辣,好似我咁唔係好食得辣就只係落咗少少。白咖喱個湯底本身清清地。整體啲嘢食都幾好食,而且價錢唔貴,值得下次再嚟!
深水埗呢條街真係好多好嘢食,搞到我最近密密黎深水埗😂
蘇媽真係好受歡迎,好多人等位,建議大家早啲嚟!

整體啲嘢食都幾好食,而且價錢唔貴,值得下次再嚟!
2020-06-26 183 瀏覽
很好吃的馬來餐廳 假期中午來大概排了有20幾分鐘 兩個人吃不下太多所以無奈只點了幾個排名很靠前的 老鼠粉雖然一開始吃起來很一般但越吃越覺得香 🈶️小魚乾 豬油渣 蛋 配上一點蘸肉骨茶的醬料味道非常不錯誒 下次再去旺角店試別的哈哈
2020-06-22 319 瀏覽
之前因爲太中意星馬菜,經常去馬來西亞旅行🤪 依家礙於肺炎冇得飛,好彩有香港呢個美食天堂,唔使飛都食到地道嘅馬來西亞菜!😆 唯一壞處就係好多人排隊,食耐少少都有啲罪惡感🥺兩個人食,飽到不得了😆東南亞嘅嘢飲都係偏甜,大杯到咁樣,飲咗一半就頂唔順🙈本身以為半生熟蛋係好似唐心蛋咁樣,點知原來係一碗就咁食🤣我至愛嘅老鼠粉!老鼠粉質感好得意,撈埋晒啲配料之後,層次好豐富~ 石鍋上熱辣辣,個粉慢慢食都唔會凍咗或者硬咗。大推!!!個撈麵寫明係辣,但係唔夠辣😲 配料係同老鼠粉一樣,只係麵質唔同,都好好味呀!

兩個人食,飽到不得了😆

2020-06-22 573 瀏覽
呢間馬來西亞菜一直都好受歡迎,星期六2點排成半個鐘先有位,真係餓死我🤣入面座位都唔算太多,好彩等位時已經諗定食咩,可以直接嗌,嘢食就要等十分鐘左右先到實在太多嘢想食,但今次都係嗌最熱門嘅老鼠粉、玻璃魷魚通菜、檳城福建蝦麵,兩個人食,食到好飽,夜晚都唔使食😆玻璃魷魚通菜真係好正,最鍾意佢個汁,甜甜辣辣咁,食一條菜就蘸好多汁,好想打包佢返屋企撈飯食檳城福建蝦麵材料幾足,都幾新鮮,不過個人覺得普普通通老鼠粉好夠火喉,但味道略嫌太淡,但同行朋友就覺得啱啱好,朋友非常鍾意呢個餸😋食完一出呢個門口,個肚都漲到不得了,嗌咁多嘢食,每人都係一百樓下埋單,真係好抵食,唔怪得咁多人排隊,聽聞佢個咖央多都好正,今次食唔落,下次試吓先!
招牌砂煲老鼠粉
玻璃魷魚通菜

檳城福建蝦麵材料幾足,都幾新鮮,不過個人覺得普普通通

檳城福建蝦麵
招牌砂煲老鼠粉
玻璃魷魚通菜
檳城福建蝦麵
  • 招牌老鼠粉
2020-06-21 196 瀏覽
同朋友去深水埗做義工之前諗住仲有一粒中,不如去食個午餐先啦!商量之下就揀咗蘇媽😋因為本身都好中e馬拉野。點知等咗九 個字🙄入到去即刻叫左佢招牌老鼠粉同伽央多士,仲叫埋冬瓜龍眼水(其實係飲吾曬)!老鼠粅我細過叫佢做銀針粉,佢哋既甜豉油好野味,D魚仔咸咸香香😋跟住快靚正食埋件多士,雖然趕唔但好滿是👍🏻
  • 招牌砂煲老鼠粉
啲食評講到好正宗,山長水遠去食,佢黃吾黃吾關我事,因為我都微黃,但內部裝飾就令人吾太開胃,食品水平真係好差,我點左個肉骨茶,辣死你阿媽,肉骨茶湯無味又吾熱,肉就更加吾好提,霉骨梅菜,辣死你媽無椰香味,根本同白飯無分別,我食左一半就放棄,老實講,同捌哥真係差好遠,我只能夠講呢間店,吾識馬拉菜既人,都可能話佢ok啦,好似我呢啲識少少既,都只能夠用一個字-伏,或中伏。盲撐已成習慣,但真係吾好咁過份,我建議如果真心想食馬啦菜,切勿來。如果想盲撐,值得一來。
2020-05-30
1 分鐘 (堂食)
2020-06-18 245 瀏覽
常常在深水埗經過見到 #蘇媽蘇媽 排晒長龍,今次終於食到喇✌🏻! 香港真係美食天堂,去唔到馬拉🇲🇾都食到 #肉骨茶、#咖央多士,超開心呀❤️!呢度供應全是正宗馬拉菜式,點菜當然唔少得肉骨茶。我就點了「豬腳彎肉骨茶」$45,估唔到豬腳彎啖啖用好滋味😋。呢度仲教你食肉骨茶有4步曲,1先調醬2飲碗熱湯3嚐肉骨茶4再添熱湯。大家一定要調醬,原來肉骨茶沾醬係咁好味。肉骨茶仲可以🈚限添飲飲到夠,好滿足。另外叫左個淨椰漿飯🍵$16 ,好重椰漿味,好特別又好味,送肉骨茶一流👍🏻。「湯咖哩麵🍜」$52 呢個麵似星加坡喇沙,湯底好香濃,亦好足料,不過辣度偏中辣🌶️,啱晒鍾意辣嘅朋友。「咖央多士🥪」$26 終於食到正宗咖央多士,整得好脆好香口,而且配上正宗咖央醬,咖央醬份量唔會好多,乎合番香港人口味添~價錢唔貴,已經食到令人回味的馬拉菜🤤,而且食到飽飽,好幸福呀💕!

2020-06-05
45 分鐘 (堂食)
  • 咖央多士
  • 豬腳彎肉骨茶
2020-06-17 148 瀏覽
第一次食蘇媽蘇媽 nice , 呢間野一向出名, 平時lunch time 都大把長龍 , 一班人食就會等得耐啲 ,今日同朋友兩個人食,好彩佢拎位先 ,等左陣就入得😍😍餐牌方面:都幾清晰,有圖可以睇食咩😎不過太餓唔記得影餐牌叫左個蝦湯嘅喇沙🥰☺️好濃郁,都幾足料,有隻蝦,有腩肉,味道唔錯😋另外叫左杯泰式凍奶茶,都估到係偏甜架啦,一餐半餐,冇所謂啦 hehe下次要食下粗撈/飯 🤣🤣🤣樣樣都想食 ,可惜呢家都幾常要等位 兩小口去就易有位啲 support 💛shop 💪🏻💪🏻💪🏻
餐牌方面:都幾清晰,有圖可以睇食咩😎不過太餓唔記得影餐牌

2020-06-17
15 分鐘 (堂食)
2020-06-16 471 瀏覽
平常經過蘇媽,總是很多人在門口排隊入坐。今天路過剛好沒人等,便進去嚐試一下香港的馬來西亞菜。二個人點了餐牌上的 signature dishes.咖央多士-濃濃椰香和蛋味,不太甜, 塗在脆脆多士上,相得益彰,好吃。辣死亞媽牛肉椰漿飯 -飯一端上桌,綠色的椰漿飯很吸睛,伴菜有青瓜,魚仔乾,炸花生米,炸蝦片,烚蛋半邊,還有參巴醬煮的牛肉,色彩繽紛,件肉炆得軟滑,把所有東西拌勻,微酸參巴醬牛肉和脆乾魚仔,恰到好處,喚醒了味蕾。福建蝦麵- 麵上來材料擺盤整齊,蝦,腩肉,魚蛋片,配上芽菜,通菜,浸在橙色濃香蝦湯裏很鮮,最後湯也一飲而盡。沙爹串燒豬,牛,雞各一串 - 沙爹醬汁甜甜的很香花生味,可能點多了,最後才上桌,便有些膩。豬肉爽,雞肉一般,牛肉便有些柴韌。加 HKD8. 00套餐價可配咖啡,拉茶,味道不過不失,8元一杯也是可以了。3點吃飽這頓午餐,今天晚飯應該也不用吃了。

二個人點了餐牌上的 signature dishes.

3點吃飽這頓午餐,今天晚飯應該也不用吃了。

椰香咖央多士

辣死亞媽牛肉椰漿飯

福建蝦麵

沙爹串燒

馬來白咖啡,拉茶

2020-06-16
椰香咖央多士
辣死亞媽牛肉椰漿飯
#肥doi遊深水埗.終於比我地試到蘇媽蘇媽啦!上次去到太多人要我廿幾張枱無食到,今次我地6點去到唔洗等即刻有位,野食都黎得幾快,我地就好快食完,之後見到門口已經好多人等位~想食既就記得早少少去拎位!-《辣死你嗎配咖喱雞肉》$55椰漿飯配青瓜、蝦片、銀魚乾、花生等等材料。主菜既雞肉一啲都唔老幾嫩滑,個椰漿飯就無乜椰漿味,配埋啲辣醬食真係一流,唔食得好辣嘅人都食到!.《砂煲老鼠粉》$78入面有好多配料,例如豬肉碎、乾蔥、蝦米、窩蛋等等,啲老鼠粉似長條形既狗仔粉。本身就無乜味道,但係將全部配料撈埋黎食就十分正,啖啖都食到少少蒜香味,岩哂啲重口味既人士食,極力推介大家黎食既話一定要叫。.《椰香咖央多士》$26多士烘得好脆唔硬,中間夾住既咖央醬,味道好似三角形既椰子糖,用黎配多士好香好夾,極有馬拉特色!.《檳城香炸滷肉卷2件》$45食落有啲似芋頭糕mix腐皮卷,腐皮唔會太油膩仲好脆口,味道非常特別,唔建議點咁多辣醬,因為都比較辣。.《馬拉沙嗲串燒3串》 $45大家可以揀豬/牛/雞或全部各一。雞肉串燒無咩特別。牛肉就好易咬開,燒得唔會過老搞到好韌。豬肉個咬口有啲似食緊豬頸肉咁爽口。值得一讚既係超級
#肥doi遊深水埗

《辣死你嗎配咖喱雞肉》$55

《砂煲老鼠粉》$78

《椰香咖央多士》$26

《檳城香炸滷肉卷2件》$45

《馬拉沙嗲串燒3串》 $45
大家可以揀豬/牛/雞或全部各一。
雞肉串燒無咩特別。
牛肉就好易咬開,燒得唔會過老搞到好韌。
豬肉個咬口有啲似食緊豬頸肉咁爽口。
值得一讚既係超級多沙嗲汁,足夠沾滿成串串燒,有淨既汁仲可以拎黎點其他野食!

《馬來西亞奶茶(凍)》$18 (跟飯)
飲落同平時茶餐廳飲既凍奶茶唔大分別,但茶味無茶餐廳沖果啲咁厚,同埋飲落唔算太甜,好岩女士飲!
《檳城白咖啡(凍)》$18 (跟飯)
咖啡味濃,飲落味道幾濃,好似飲平時茶記咖啡,不過如果女士飲就要叫少甜!
👅味道:8.5/10
🍱賣相:8/10
🏠環境:7/10
店內座位唔多,坐落都幾逼,雖然係黃店,但係就無乜文宣,不過就好富馬來西亞既特色!
⭐️總評分:8/10
雖然最出名嘅肉骨茶我哋冇試,但係其他出名嘅飯麵同小食都試過唔錯,大家可以一試。不過蘇媽蘇媽太出名,成日都好多人排隊,想食嘅就要早啲去食,或者預早啲去排隊。
2020-06-14
2020-06-11 225 瀏覽
一次途徑深水埗見到呢間蘇媽系食肉骨茶 叻沙之類的🤤就很想一試🤤因為和媽媽在新加坡🇸🇬回來之後第一次食肉骨茶🍖去那天非常多人😨等了大概30分鐘先有得食😬店内環境非常擠迫😐三個人都要夹檯😶1.#百骨爹肉骨茶大雜錦因為當天去到基本上所以骨都售馨了😣所以先叫呢個 唸住乜可以試吓🤤有齊五款肉類🍖棒棒骨肉質偏瘦還是喜歡新加坡吃到的很多🤣豬手帶皮 炆得够入味😁幾好食💓仲有啲豆卜、附送炸油條點湯🤤好鬼正2.#白咖啡 $24全場中最鍾意呢個💓加入煉奶同淡奶😍手法似足馬拉冲發💬飲落咖啡味香濃幼滑☕奶味偏濃 不過我種意😁3.#檳城亞參叻沙 $45呢個就有啲失望😥太多雜菜😳同埋唔記得叫少辣🌶️食到我飆曬汗😳🤣同埋米線有啲硬 同埋唔够入味😬🍖肉骨茶無限添飲💓唔系咩特別🤣度度都應該系甘啦😂🙈#lky吃在深水埗 #lky新加坡菜📍深水埗基隆街251號地下
去那天非常多人😨等了大概30分鐘先有得食😬
📍深水埗基隆街251號地下
  • 肉骨茶
  • 拉茶
2020-06-07 8468 瀏覽
今日同男朋友黎到深水埗食晚餐,一直好想食這間馬來西亞餐廳,之前食番茄兄弟及泰基隆時常常見好多客人排隊,今日終於有機會試。記得要先取票,見大家都是排隊的,所以就排;但隔離的中西醫藥店的女店員就真的態度好差,說我們排隊阻礙佢又講得好爛聽,我相信佢咁的態度唔會有人幫襯,做唔落去啦!環境光猛簡單設計,唔算好大;食物方面,唔少得肉骨茶(捧捧骨)、沙嗲串燒3串及辣死你嗎配仁噹牛肉捧捧骨及肉骨茶捧捧骨有3條,口感香又有咬口,肉骨茶好暖胃又唔會太重藥材味,更有吸汁豆卜及爽口金菇沙嗲串燒有豬、牛、雞,我們點了全部,但俾了2串雞我們,但都不錯,牛香軟濃郁,雞都不錯唔會乾身,沙嗲醬微微甜味香口辣死你嗎配仁噹牛肉這個好好食,有脆口花生、脆脆魚乾、辣辣醬汁、蝦片、青瓜片、綠色特色飯、軟身入味仁噹牛肉,拌勻食的口感好好喔男朋友點了開胃梅子桔仔水,凍凍又酸甜又健康

捧捧骨及肉骨茶
肉骨茶

凍酸梅桔仔水

男朋友點了開胃梅子桔仔水,凍凍又酸甜又健康
2020-06-06
肉骨茶
凍酸梅桔仔水
  • 棒棒骨肉骨茶
2020-06-01 512 瀏覽
深水埗多美食,今次選了蘇媽蘇媽始店,之前去過荃灣分店,希望下次可去旺角新店集郵😁店鋪位於基隆街 ,前面有排檔,一時不為意走過龍,來食lunch時時間尚早未見人龍,很快有位😊 店鋪裝修懷舊有特色😍咖央多士脆脆香口👍😋另叫了豬手肉骨茶,可無限添飲肉骨茶,我飲咗三碗🤭豬手不是想像中好淋嗰隻,係比較爽的,另有一番風味👍埋單$68, 可再Encore😁走時發現有好多人在外等位,幸好自己來得早😊另發現隔一間鋪的蕃茄師兄都有人龍排隊中,睇落都吸引,下次再來深水埗可來試👍#搵筍鋪搵美食 😋#MagicCherry攻飲食 🍒#Cherry攻商鋪#深水埗好多人

店鋪裝修懷舊有特色😍
咖央多士脆脆香口👍😋
埋單$68, 可再Encore😁

#搵筍鋪搵美食 😋
#MagicCherry攻飲食 🍒#Cherry攻商鋪
#深水埗好多人
  • 肉骨茶
2020-05-28 374 瀏覽
Very lousy service. My 2nd time ordering takeaway from this store. Ordered Nasi Lemak and this dish is known for its chilli sauce. When I first ordered this dish, they did not give me the chilli sauce. I did not make a fuss then. However, today I order this dish again and specifically mentioned about wanting the chilli sauce. I even ordered another coconut rice because I like the chilli sauce. When I called them I made a very specific request saying that I want the chilli sauce and need more of
Very lousy service.

However, today I order this dish again and specifically mentioned about wanting the chilli sauce. I even ordered another coconut rice because I like the chilli sauce. When I called them I made a very specific request saying that I want the chilli sauce and need more of it because I ordered additional rice.

When I collected my order I asked them again about the sauce and they told me not to worry and that it is definitely there. However, when I got home the dish did not have a single drop of chilli sauce in it.

When I called to ask they strongly denied and refuse to provide me with the chilli sauce. They even tried to push my request away saying they are very busy and cannot entertain my request.

It is true that their food is good but having such arrogant staff they don’t care about after service is quite bad customer experience.

Some may think my request seems very small but I did travel down specifically to get their food and made very specific requests. What I am unhappy about is that they made the same mistake twice. Not only that they refuse to rectify their error. This is unacceptable to me.
2020-05-28
外賣自取