出街食飯,係今日既香港真係好難 幸好早前既時候,香港感覺疫情下好像有少少緩和, 周日都帶小朋友外出透一透氣, 不過近來就完全不敢離開自己的家吧...那就回味一下,早前爸爸帶我們去吃的餐廳吧 說好的就是旺角最近的上海街618商場 是近來剛活化好由舊唐樓演化商場的而我地就去左618商場地下的蘇媽.蘇媽 聽就聽得多這家馬來西亞美食,吃都是第一回呢由於店鋪不算太大,我們拎完籌都要等大約半小時-40Mins 左右幸好店鋪在新商場附近,在等候時間可以在商場行一行先在等待的同時,我都已經搵定它家的招牌美食,當中一定要說就是它家肉骨茶吧,提提唷,如果你是孕婦的話就不要吃吧,店員也不建議你吃的~點上餐牌任何一款的肉骨茶系列都可以享用熱辣辣的肉骨茶湯品重點是無限添飲的,只要你渴得下...小朋友他們也會給少許的,但係味道偏中藥味道小孩未必會喜歡的,孕婦是更加不可以飲用呢吃馬拉菜又怎少得有這個"椰香咖央多士"四件的多士,我地兩個大人只可以吃到一件半的其他的都給小孩吃光光囉,這個超好吃的,超推介,必點!!! 由於我就過心大心細,又想吃棒棒骨又想吃其他的配料,店員當時有推介我們吃這個"大雜錦" $14
出街食飯,係今日既香港真係好難
幸好早前既時候,香港感覺疫情下好像有少少緩和,
周日都帶小朋友外出透一透氣,
不過近來就完全不敢離開自己的家吧...

那就回味一下,早前爸爸帶我們去吃的餐廳吧
說好的就是旺角最近的上海街618商場
是近來剛活化好由舊唐樓演化商場的

而我地就去左618商場地下的蘇媽.蘇媽
聽就聽得多這家馬來西亞美食,
吃都是第一回呢
幸好店鋪在新商場附近,在等候時間可以在商場行一行先

在等待的同時,我都已經搵定它家的招牌美食,
當中一定要說就是它家肉骨茶吧,
提提唷,如果你是孕婦的話就不要吃吧,
店員也不建議你吃的~
點上餐牌任何一款的肉骨茶系列都可以享用熱辣辣的肉骨茶湯品
重點是無限添飲的,只要你渴得下...
小朋友他們也會給少許的,但係味道偏中藥味道
小孩未必會喜歡的,孕婦是更加不可以飲用呢
吃馬拉菜又怎少得有這個"椰香咖央多士"
四件的多士,我地兩個大人只可以吃到一件半的
其他的都給小孩吃光光囉,這個超好吃的,
超推介,必點!!!
 由於我就過心大心細,又想吃棒棒骨又想吃其他的配料,
店員當時有推介我們吃這個
"大雜錦" $145
就所有肉骨菜的配料都會有,
就唔洗再心大心細,唔知食咩好啦,
我最喜歡它家的棒棒骨超入味,又啖啖肉
三層肉煮得超淋的,唔會有肥膏感
不過如果唔係樣樣都好想吃的話,可以按自己的需要而點菜的
預左比埋小朋友食吃的,所以點了一個比較淡味的湯粉給他
這個就是"怡保雞絲湯貴刁" $55
清湯底加上一些雞肉絲及蝦仁,
我們當時也改了是米通粉方便給予小孩享用
這個很不錯的,由其岩我呢D 唔食辣既人仕
清淡一點的,比較岩先吃先的
另外要介紹的,亦係我覺得是必點的
招牌砂鍋老鼠粉 $84

說的老鼠粉其實是銀針粉,
當中含有魚乾、蝦乾、肉碎、豬油渣、蔥、乾蒜
連同生雞蛋撈勻,超香口的,
吃下去時在口腔內多種質感,既香口又多種味道係口腔中
爸爸一個人都可以吃光一個,真心超推介這個耶
2020-10-11
30 分鐘 (堂食)
  • 招牌砂鍋老鼠粉
  • 大雜錦
2020-10-14 112 瀏覽
今次食左近排好hit嘅馬來西亞菜-蘇媽蘇媽呢間旺角店嘅裝修好有復古茶記feel, 好有特色______________________________招牌砂煲老鼠粉 HK$78老鼠粉姐係香港嘅銀針粉係好似煲仔飯咁用砂煲裝住嘅,上菜嘅時候仲係熱辣辣有煙出入面有銀針粉,肉碎,魚乾,乾蒜,肥肉...全部撈埋一齊食好惹味🤤推薦大家問侍應攞辣椒醬加埋落去一齊食,味道會更有層次👍🏻👍🏻玻璃魷魚配通菜 HK$52通菜同魷魚都係白灼嘅,配埋啲辣椒醬都唔錯,不過不失綠茶流心牛角包 HK$26雖然無出面食嗰啲牛角包咁酥脆,但個綠茶餡料都算做到流心個效果,唔錯👍🏻
今次食左近排好hit嘅馬來西亞菜-蘇媽蘇媽
呢間旺角店嘅裝修好有復古茶記feel, 好有特色
招牌砂煲老鼠粉 HK$78
老鼠粉姐係香港嘅銀針粉
係好似煲仔飯咁用砂煲裝住嘅,上菜嘅時候仲係熱辣辣有煙出
推薦大家問侍應攞辣椒醬加埋落去一齊食,味道會更有層次
👍🏻👍🏻

玻璃魷魚配通菜 HK$52
通菜同魷魚都係白灼嘅,配埋啲辣椒醬都唔錯,不過不失

綠茶流心牛角包 HK$26
  • 招牌砂煲老鼠粉
2020-10-12 142 瀏覽
繼續未有期可以往外地旅行,去旺角上海街618逛一逛,心情都好好多!位於地下的蘇媽馬來西亞小食店,在沒有太多宣傳下,大大小小的粉絲已越見越多。星期日的午市,需要等候排隊入座,好彩入面地方也頗大,人又唔係太多,我們只你等咗大約十分鐘左右。入面懷舊的裝修,及牆上一幅一幅的壁畫,令人猶如置身在馬來西亞的小巷食店。食物種類也可以滿足到大小朋友的好奇心及為食口味。二人或四人的小枱,正好適合今天的疫情安排。我們二人分別叫了:怡保雞絲河粉$55;檳城白咖哩麵$55;檸檬薏米水$22;馬來亞西拉茶$16;蜜糖燒雞翼$45;蔬菜春卷$45,合共$238。如果唔係咁為食,其實可以叫少一點。店主係用心的,雞絲粉除了有魚片外,湯底有好香的雞湯味。友人也讚個咖哩麵好食。雞翼也是用心燒,外脆內軟,但蜜味不濃,春卷也較淡口,可能留空間給各位自己加調味。我們食得清淡一些的,正好!😋💕ps: 必需備現金,八達通也不行!😅仲有排隊便不要行開,人唔齊唔入得!😅

ps: 必需備現金,八達通也不行!😅
仲有排隊便不要行開,人唔齊唔入得!😅
檸檬薏米小人沒馬來西亞隊拉茶
怡保雞絲河粉
檳城白咖哩麵
蜜糖燒雞翼(自己心急咬了一口)
蔬菜春卷
2020-10-11
10 分鐘 (堂食)
檸檬薏米小人沒馬來西亞隊拉茶
怡保雞絲河粉
檳城白咖哩麵
蜜糖燒雞翼(自己心急咬了一口)
蔬菜春卷
  • 馬來西亞拉茶
  • 檳城白咖哩麵包
  • 蜜糖燒雞翼
2020-10-07 114 瀏覽
幾個月前行過覺得裝修好特別,於是入去食左個榴槤雪糕。因為當時夜晚要反屋企食飯而無食到佢地既主菜,最近疫情好反少少可以黎試吓😊因為收工繁忙時間既關係所以好多人等位,不過都好快有枱。十幾張枱都只係等左半個鐘左右,叫左個招牌老鼠粉,串燒同肉骨茶落左單先知道原來本身每位客人都會有一碗肉骨茶無肉的(我覺得店員可以溫馨提示一下客人)😔如果唔叫肉骨茶既話,我可以叫多樣菜試因為兩個人可以食既量唔多。點完餐之後員工會比點餐營幕核對一下會唔會有錯漏,如無問題再落單。招牌老鼠粉其中一樣配料係有魚乾仔平時即我對魚乾仔特別抗拒,因為覺得佢係又硬又乾既食物但今次食完之後覺得魚亁仔唔硬而且仲好甘香肉骨茶比起本身附送既更回甘串燒唔算話太特別,不過不失斑蘭冰椰汁味好重,下次食都一定會再飲雖然人流好多好繁忙,但係店員依然非常有禮貌,值得一讚👍🏻
因為收工繁忙時間既關係所以好多人等位,
😔如果唔叫肉骨茶既話,我可以叫多樣菜試
招牌老鼠粉
其中一樣配料係有魚乾仔
平時即我對魚乾仔特別抗拒,因為覺得佢係又硬又乾既食物
但今次食完之後覺得魚亁仔唔硬而且仲好甘香
肉骨茶
比起本身附送既更回甘
串燒
唔算話太特別,不過不失
斑蘭冰
椰汁味好重,下次食都一定會再飲
雖然人流好多好繁忙,但係店員依然非常有禮貌,值得一讚👍🏻
2020-10-04 117 瀏覽
檳城亞參叻沙(米線)🍜• 湯底香濃,配料好充足,有好多蔬菜(洋蔥、蔥...)• 有辣椒做配料,湯底微辣,令到成個米線更加惹味• 份量都足,米線都好有咬口椰香央多士🥪• 麵包得好香脆,椰香味重,勁好食• 設計好細心,切到細細件,識落唔會太遴迍• 味道幾地道,作為飯後甜品一流,份量比兩人分啱啱好,唔會太多馬來西亞拉茶 🧉• 茶底香濃,唔會太甜,配椰香央多士簡直係錦上添花• 拉茶細滑、奶味唔係太重 • 但幾多冰,可能熱飲會更好
檳城亞參叻沙(米線)🍜
• 湯底香濃,配料好充足,有好多蔬菜(洋蔥、蔥...)
• 有辣椒做配料,湯底微辣,令到成個米線更加惹味
• 份量都足,米線都好有咬口

椰香央多士🥪
• 麵包得好香脆,椰香味重,勁好食
• 設計好細心,切到細細件,識落唔會太遴迍

馬來西亞拉茶 🧉
• 茶底香濃,唔會太甜,配椰香央多士簡直係錦上添花
• 拉茶細滑、奶味唔係太重
• 但幾多冰,可能熱飲會更好
2020-09-05
10 分鐘 (堂食)
2020-10-03 126 瀏覽
椰香咖央多士 $26牛油同咖央醬既組合真係好邪惡😍 輕輕一咬啲醬已經湧哂出黎 亦唔會過甜 多士烘得香脆 應該無人不歡.棒棒骨 $76個鍋未黎先上兩碗肉骨茶 肉骨茶係任添既 中藥味帶回甘 鍋入面既肉骨茶會濃味少少 豬肉幾淋 好易離骨 略帶鹹味 但肉骨茶既味就唔係好有湯咖哩滲滲 $52椰香偏重既咖哩 睇落都覺得好重口味🤡滲滲係油麵加米粉 仲有薯仔、豆卜、豆干、芽菜 望落都覺得飽.美祿恐龍 $33我諗所有鍾意美祿恐龍既原因主要都係面頭就黎滿瀉既美祿粉😍不過呢杯就略為甜左少少
椰香咖央多士 $26
棒棒骨 $76

湯咖哩滲滲 $52
美祿恐龍 $33
2020-10-03 118 瀏覽
去到旺角分店,最特別, 係一間歷史建築物裏面, 更加好似嚟咗星加坡🇸🇬咁,非常有味道見到餐牌,都好多好有特色嘅嘢,即管試吓叫啲招牌野先,咖咉多士,外脆內軟,咖咉醬又唔似平時嗰啲,似星加坡食嗰種,牛油薄薄地,非常健康,呢個必食棒棒骨肉骨茶,深色嘅肉骨茶,就貼近星加坡口味,味道較濃,唔似馬來西亞淺色嗰種,唯一係胡椒唔夠多,如果落多啲就Perfect串燒沙嗲,就令我諗起老巴剎嘅味道當然冇星加坡咁好味,人哋即叫即燒,呢度就比較un, 應該都係整定,個沙嗲醬就好好味,好濃郁嘅花生味再試下個福建麵,湯料十足,價錢唔貴,只係個湯比較油,同埋比較鹹,冇乜特別,可以唔使試飲嘢方面,咖啡都好出色,唔太酸,香濃星馬咖啡味最有特色嘅係斑斕冰,入面有啲椰汁冰/珍多冰嗰啲大菜糕,非常醒神,好有驚喜,十分推薦總括嚟講,真材實料,好好味,唯一唔好嘅地方係,坐得太迫,同隔離枱冇乜距離,容易感染細菌

見到餐牌,都好多好有特色嘅嘢,即管試吓叫啲招牌野先,

串燒沙嗲,就令我諗起老巴剎嘅味道

飲嘢方面,咖啡都好出色,唔太酸,香濃星馬咖啡味

• 斑斕冰
🌎蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)旺角開左新分店啦!今次唔洗排隊排咁耐,排隊位置都夠闊落同無咁悶熱,餐廳好大有兩層,天花掛滿燈籠🏮,手收銀處仲掛住算盤🧮 打造懷舊時代。每次嚟到都飲肉骨茶,因為對身體好有益處。▫️肉骨茶·棒棒骨$84(推介)之前去深水埗食都話賣曬,今次終於食到啦!每逢叫呢個類型餐都會送碗肉骨茶,濃濃既藥材香味,味道甘甘地好啱我,而且有抗氧化與促進血液循環、增進腸胃蠕動的效果,簡直係補品。另外棒棒茶肉質鮮嫩入味 唔會硬 同埋啖啖都係肉,仲有索曬肉骨茶既豆卜、金菇配料,食落去好有回甘味 好入味 正!▫️辣死你嗎配仁噹牛肉$55用椰漿及斑蘭煮嘅椰漿飯 ,賣相十分吸引,味道清新配料十分多,有乾魚仔、青瓜、蝦片及雞蛋,仁噹牛肉煮得好腍滑而且味道好好 加少少辣醬更好味 大大碟食得好飽 可以兩個人share▫️椰香咖央多士$28(推介)我每一次都叫咖央多士食架,因為太好味啦,百吃不厭,多士烤得香脆可口,咖央醬十分足料。人均消費:$84環境衛生:8/10推介指數:7.8/10📍旺角上海街618號地下G01號舖
🌎蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)

▫️肉骨茶·棒棒骨$84(推介)

▫️辣死你嗎配仁噹牛肉$55

▫️椰香咖央多士$28(推介)

人均消費:$84
環境衛生:8/10
推介指數:7.8/10

📍旺角上海街618號地下G01號舖
2020-10-02 85 瀏覽
平日經過蘇媽•蘇媽,門外都大排長龍,一直沒有機會一試。那天經過難得沒什麼人,終於可以一試✨✨這裡的裝修挺有特色的,就是全白燈感覺怪怪的 XD雞絲湯河的湯頭頗清甜,河粉份量也十分的多,亦十分吸湯,吃著吃著就感覺湯不太夠🤣但整體味道而言就正正常常,沒有太大驚喜(可能太高期望 XD),不過喜歡吃得較清的話是不錯的選擇~朋友點的辣死你嗎配牛肉則吃光光,表示味道不錯☺️(吃完才記得拍照🤭)午餐來説這個價錢也很可以!有機會應該會試一下其他的吧🤣

這裡的裝修挺有特色的,就是全白燈感覺怪怪的 XD

午餐來説這個價錢也很可以!有機會應該會試一下其他的吧🤣
📍 蘇媽.蘇媽 | Semua Semua 🎗📍 旺角 • 上海街618號地下G01號舖《蘇媽.蘇媽》一直以來以正宗馬來西亞味道風靡香港,大受歡迎。今年,他們在旺角經過活化的上海街開了分店,室內空間寬敞、裝潢具特色。雖然暫時還無法旅遊,但在這裡還是可以享受一頓把我帶到了馬來西亞的午餐🇲🇾~百吉爹肉骨茶 Bak Kut Teh~說到馬來西亞菜,你一定會想到「肉骨茶」吧~這裡的肉骨茶有多種肉的選擇,也可以按個人口味選配配菜,例如油條、白飯等等。店員會先端上熱熱的肉骨茶(好像可以無限添飲!),讓你暖暖肚子。肉骨茶以馬拉配方、多種藥材長時間熬煮,喝下去嚐到濃濃的藥材香,順喉,不會太苦~棒棒骨 Baby pork leg ($76)我們點的肉類是「棒棒骨」,肉很多,也很嫩,很容易咬,不過略嫌不夠入味~肉骨茶配有金菇還有豆卜,它們充分吸收肉骨茶的香味,超級好吃❣️湯咖哩麵 (米通粉) Curry Mee (Rice macaroni) ($52)- 豆角 | 豆卜 | 芽菜 | 薯仔 | 薄荷葉 | 魚蛋 | 魚肉卷 | 酸柑汁- Long bean | Tofu puffs | Bean spro
📍 蘇媽.蘇媽 | Semua Semua 🎗
📍 旺角 • 上海街618號地下G01號舖

蘇媽.蘇媽》一直以來以正宗馬來西亞味道風靡香港,大受歡迎。

~百吉爹肉骨茶 Bak Kut Teh~
肉骨茶
說到馬來西亞菜,你一定會想到「肉骨茶」吧~
棒棒骨
棒棒骨 Baby pork leg ($76)
湯咖哩麵 (米通粉)
- Long bean | Tofu puffs | Bean sprouts | Potato | Mint | Fish ball | Fish roll | Calamansi lime juice
這個湯咖哩麵無論是賣相還是味道都跟新加坡喇沙有點像喔~
帶一點點辣,米通粉吸收湯底味道,十分惹味😛
第一次吃米通粉這種麵,好可愛!QQ軟軟的,有點像「中間有孔的迷你年糕」,很好吃😋
椰香咖央多士
椰香咖央多士 Toast with kaya & butter ($26)
麵包烘得超級脆,把咖央塗滿厚厚的一層,椰香味濃郁🥥
馬來西亞拉茶 (熱)
馬來西亞拉茶 (熱) Teh tarik (Hot)
($22 // 點飯/麵/三款小食 +$15)
Teh tarik」,英文是 "pulled tea",中文翻成「拉茶」,顧名思義,就是把茶拉來拉去弄成的一種飲料。
把茶反覆拉扯,可以讓茶跟煉乳完美的混合,帶出濃郁的茶香和奶香☕️🥛
拉的越長,泡沫就越多、越細緻,所以泡沫是茶有沒有拉的足夠的指標喔!
這裡的拉茶泡沫很多,喝下去特別香、特別滑順,彷彿到了馬來西亞茶檔一樣🥰

Menu:

椰香咖央多士
馬來西亞拉茶 (熱)
2020-09-30 1717 瀏覽
We expected long queues during dinner time at about 7ish. Surprisingly, there was no queue in front of the store! Having said that, there's a full house the evening we visited. The restaurant is spacious with lively ambience. 椰香咖央多士Toast with kaya & butter $26I came here for their kaya toast. Crispy on the outside and creamy on the inside with a lot of kaya paste. Much more fillings than the one I had in a local store in Sabah  Only if my belly allows, I'd have ordered another round of toast. 棒棒

Toast with kaya & butter $26

棒棒骨肉骨茶Baby Pork
Leg Bak Kut Teh $76

Bak Kut Teh is a pork rib traditional dish cooked in broth of herbs and spices popularly served in Malaysia. The name "Bak Kut Teh" came from the Hokkien dialect, which means "meat bone tea". I didn't like the strong herbal "medicinal" taste when I was little, but now I find it flavoursome. This has become a must-order dish when I visit a Malaysian restaurant! Partly because after learning the secrets of making such specially formulated broth, I appreciate how much time the herbs and spices take to complete the dish. Other than the robust flavour that makes it a heart-warming dish, I like how succulent and tender the pork legs are!

招牌砂煲老鼠粉(銀針粉)
Claypot Loh See Fun $78

Last but not least, the claypot loh see fun is recommended by my friend. They seasoned the minced pork, pork sausage, dry anchovies with black soy sauce, sweet soy sauce, pepper, diced green onion, etc. and stir fried them to perfection before serving in a claypot with a raw egg on top. Tips for foodie is to stir everything in the claypot immediately after served.
absolutely mouth-watering and flavourful!

2020-09-08
5 分鐘 (堂食)
  • Claypot Loh See Fun
  • toast with kaya & butter
  • baby pork leg bak kut teh
2020-09-28 182 瀏覽
⭐️蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室⭐️又試咗一間喺Wish list上面嘅餐廳發現咗原來想食呢啲人氣餐廳6:00左右就好去到唔使點等就可以入到肉骨茶一字骨 $108🐷呢度肉骨茶都有好多款配料嘅選擇我哋揀咗一字骨主要係貪佢肉味濃啲首先侍應會上一碗熱湯俾我哋飲住先到上肉骨茶嘅時候真係話咗一聲出嚟一共有四大塊一字骨宜家呢個豬肉價格高漲嘅年代 呢個價錢都未必買到咁多豬肉呢度嘅肉骨茶湯係屬於藥材味濃郁嘅嗰一款一字骨煮到好淋 用筷子一夾啲肉就會甩出嚟湯底亦都會有金菇 豆乾 杞子等配料而且湯仲可以免費任加十分之推介辣死你嗎配烤雞髀$68🍗呢個名有啲搞笑 不過其實係講緊烤雞髀配椰漿飯呢個飯同餐牌上張圖有啲唔符合因為隻雞髀真係比餐牌上示範圖片大超多椰漿飯係綠色好搞笑食落都有淡淡的椰香味雞髀烤到皮脆內軟配上馬拉辣醬 炸魚乾 花生呢個飯都幾有地道風味🌶椰香咖央多士$28🥪馬拉餐廳必食小食之一呢個要等耐少少多士雙面都焗到超脆中間查咗好多咖央 幾有椰香味雖然邪惡 但係值得一試馬來西亞奶茶熱 跟餐價$16☕️奶茶茶味濃郁 用咗煉奶會比較甜但係係馬拉特別嘅風味如果有個師傅即場喺面前拉相信會更有gimmick 😂特別一提嘅係呢度嘅
⭐️蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室⭐️

辣死你嗎配烤雞髀$68🍗
呢個名有啲搞笑 不過其實係講緊烤雞髀配椰漿飯
呢個飯同餐牌上張圖有啲唔符合
因為隻雞髀真係比餐牌上示範圖片大超多
椰漿飯係綠色好搞笑
食落都有淡淡的椰香味

相信會更有gimmick 😂

特別一提嘅係呢度嘅侍應服務態度好好
下次一定會再返嚟試埋其他嘢食
2020-09-28 121 瀏覽
終於試到呢間排長龍嘅馬來西亞餐廳😆椰漿飯配上大大隻雞脾($65)🐥特製嘅辣醬係偏甜,但係椰漿飯質感稍微太淋🧐湯咖喱米通粉($52)似喇沙,有好多魚蛋做餸🤣鍾意煙靱嘢唔好錯過🥰咖央多士($26)差唔多每檯都叫👍🏻.Nasi Lemak with Fried Chicken Leg ($65) : The special chili sauce is a bit sweet, but the nasi lemak is a little overcooked🧐Curry Mee rice macaroni ($52): taste like Laksa🥰Kaya & Butter Toast ($26): almost everyone got this on their table👍🏻
2020-09-11
5 分鐘 (堂食)
  • 湯咖喱米通粉
2020-09-28 107 瀏覽
蘇媽.蘇媽終於開分店開到旺角😍第一次去食真係覺得個餐牌勁多嘢揀🤤樣樣都好吸引檳城福建蝦麵$ 55個湯底好正飲落微辣👅麵質彈牙爽口 擺盤都相當吸引😋 豬腩肉好淋身肥瘦好平均🤤不過飲得多開始覺得有少少油膩🤭

檳城福建蝦麵$ 55
2020-09-27 126 瀏覽
喺差不多一年前,我都係荃灣區食過蘇媽蘇媽。平日晚市排隊嘅人潮非常之多,今日啱啱經過旺角呢邊,就再試多一次啦。上一次冇食到佢嘅咖咉多士今次當然要試吓!因為係下午茶時間嘅關係,所以兩個人淨係嗌左一個飯、一份多士加埋兩杯飲品。咖咉多士熱辣辣,厚厚嘅牛油真係好邪惡,但係食落又唔會覺得好膩。而佢個飯嗰個辣醬真係非常之好食呀,一口接一口真係停唔到口!配合埋酸酸開胃嘅吉仔酸梅凍飲,中和返呢一餐嘅肥膩。