2018-01-29 64 瀏覽
今日自己一個人喺附近食lunch。。。有朋友介紹呢間位於海港城3樓嘅泰國餐廳,上到去第一眼個感覺已經覺得好吸引,入面都係以黑藍色為主題,grand得來好有情調二話不說入去坐低即刻叫個tea set ,工作人員仲安排左我坐係一個可以望到窗口,有海景嘅地方我就叫左個青咖喱雞飯~~ 再加多杯青靈梳打份量啱啱好,唔多唔少,正正就係我平時食開嘅份量,服務員態度非常親切有禮,服務員態度非常親切有禮,仲會問我覺得好唔好食拎意見整體餐廳氣氛高檔有情調,下次會再約埋朋友去嗰度食dinner

我就叫左個青咖喱雞飯~~ 再加多杯青靈梳打

2018-01-29 103 瀏覽
某天經過,發現泰國藍象餐廳開了在海港城。趁今天早放就來拜訪一下。 鋪面走低調路線。若不留意,很容易會走漏眼。 內裏裝修典雅,還有窗口位可一欣賞納港景色。 芒果沙冰 $65 雖然凍,但吃泰國菜還是想喝沙冰 以正宗泰國水仙芒打的沙冰非常幽香、清甜,口感幼滑。這種天氣喝也不會凍到震。 蒸西米馬可配冬蔭公泡沫 $58 馬可(Ma Haw/Ma Hor)是泰國皇室菜的特色小吃,以豬肉碎、花生加蔗糖入饌,底下墊塊菠蘿。聽聞是因為泰皇拉馬七世的出色馬術而命名。 這個馬可大玩分子料理元素,以西米包裹,再加冬蔭公泡沫,賣相非常創新。 西米馬可Bite size用來做前菜剛剛好。 外皮煙煙韌韌,餡料甜甜的、有點爽口,配上微辣的冬蔭公泡沫,令人驚喜的美味,值得一試。 泰國皇家蒸餃 $72 點這款蒸餃,因為被它的可愛賣相吸引 連眼睛都有,做功很細心呢 蒸餃外皮不會太厚,內裏餡料也不少。以雞肉與蝦肉做餡,配上一點冬蔭公汁,夠晒惹味。不只可愛,還好吃呢! 藍象特色冬蔭公配大蝦 $188 冬蔭公份量較少,這一煲真的剛好三碗。 店員先把大蝦撈起,蝦有手掌般大,絕不欺場。 冬蔭公份量雖不多,但非常出

鋪面走低調路線。若不留意,很容易會走漏眼。

內裏裝修典雅,還有窗口位可一欣賞納港景色。

芒果沙冰 $65

雖然凍,但吃泰國菜還是想喝沙冰

蒸西米馬可配冬蔭公泡沫 $58

西米馬可Bite size用來做前菜剛剛好。

泰國皇家蒸餃 $72

點這款蒸餃,因為被它的可愛賣相吸引

連眼睛都有,做功很細心呢

不只可愛,還好吃呢!

藍象特色冬蔭公配大蝦 $188

冬蔭公份量較少,這一煲真的剛好三碗。
店員先把大蝦撈起,蝦有手掌般大,絕不欺場。

冬蔭公份量雖不多,但非常出色。
湯料很足,比平常喝的厚身,每一口都感受到滿滿的材料。酸度剛好,辣中帶甜,没有不點的理由

慢煮嫩排骨配辣味羅望子汁 $168

主食的選擇比頭盤少,以海鮮、肉類為主。

排骨份量不少,夠3-4人用。肉很厚,羅望子汁夠入味,但不夠軟淋。

冬蔭大蝦炒飯 $128

炒飯粒粒分明,每一口都充滿酸酸甜甜的冬蔭公味。蝦的份量多得驚人,用料非常足,喜歡冬蔭公的朋友一定要試試。

黑白糯米飯配泰國芒果 $88

喜歡藍象採用正宗水仙芒,讓食客真正感受到泰式美味。
糯米飯蠻軟熟、煙韌,配上炸椰絲加椰漿,口感、味道更豐富。還配上椰子及朱古力雪糕,盡討大人細路歡心。

整體食物質素令人滿意,服務更加值得一讚。店員全都很細心,加水/換碟都跟得好足,讓用餐經驗更加分
2018-01-28 1617 瀏覽
今晚與屋企人晚飯,一家三口出去尖沙咀海港城行街行行下有點餓就選左呢間泰國過江龍的餐廳入到餐廳地方寬敞,舒適高雅,可以好寧靜享受泰國菜🇹🇭🇹🇭🇹🇭我們就點了泰式二人餐,和兩款小食前菜三點由左至右:馬可慢煮花生軟糖配新鮮波蘿、泰國皇家蒸餃子、主廚nooror 著名創作泰式比利時炸蝦藍象特色冬蔭公配大蝦超濃郁的冬蔭功味帶微辣好夠味,而且好足料泰式黃咖哩炒肉蟹好入味的咖喱肉蟹,味道唔錯又足料紅咖哩燒珍寶大河蝦賣相好可觀,好大隻又鮮艷亮麗,味道不錯藍象特式青咖喱雞青咖喱唔係好辣有甜味,雞肉嫩滑又入味充滿著咖喱味魚露蝦乾炒椰菜苗菜炒的火候掌控得很好,岩岩熟唔會令菜過老薑味法式燉蛋賣相十分精緻餅做得十分脆,燉蛋非常嫩滑油鬆餅外面煎得香脆內裡又酥軟,點配著咖喱汁,十分滋味沙嗲和牛有嫩滑和微靭的部份,肉質鮮美,牛味香濃再配上沙嗲醬汁,味道相當豐富小食拼盤有蝦餅、串燒、馬可慢煮花生軟糖配新鮮波蘿,好足料
今晚與屋企人晚飯,一家三口出去尖沙咀海港城行街
行行下有點餓就選左呢間泰國過江龍的餐廳

前菜

前菜三點

藍象特色冬蔭公配大蝦
超濃郁的冬蔭功味
帶微辣好夠味,而且好足料

泰式黃咖哩炒肉蟹
好入味的咖喱肉蟹,味道唔錯又足料

紅咖哩燒珍寶大河蝦
賣相好可觀,好大隻又鮮艷亮麗,味道不錯

藍象特式青咖喱雞
青咖喱唔係好辣有甜味,雞肉嫩滑又入味充滿著咖喱味

魚露蝦乾炒椰菜苗
菜炒的火候掌控得很好,岩岩熟唔會令菜過老
甜品

薑味法式燉蛋
賣相十分精緻
餅做得十分脆,燉蛋非常嫩滑

油鬆餅
外面煎得香脆內裡又酥軟,點配著咖喱汁,十分滋味

和牛串燒

沙嗲和牛

小食拼盤
有蝦餅、串燒、馬可慢煮花生軟糖配新鮮波蘿,好足料

2018-01-25
甜品
和牛串燒
2018-01-28 86 瀏覽
今日一個人去到尖沙咀,幫朋友搬屋搬到中午。假期想搵個地方食飯休息下都唔容易,海港城有間泰國餐廳,環境好大好靚就去食個午餐。半份小食,每款味道一件。黃金包迷你造型,外層香脆香口,餡料豐富。雞肉和菜比例適中,肉汁咸香出色,醬汁酸甜開胃唔油膩。冬蔭公。湯汁酸酸甜甜,辣味唔會好重,內裡有大蝦和蘑菇。青咖哩雞肉炒飯。最好味炒飯炒飯乾身食到底唔會油膩,內裡加入薑片好惹味。青咖哩濃香配上滑溜雞肉,一個人食都食得哂!
半份小食,每款味道一件。
冬蔭公。
湯汁酸酸甜甜,辣味唔會好重,內裡有大蝦和蘑菇。
青咖哩雞肉炒飯。
最好味炒飯
2018-01-26 121 瀏覽
Blue Elephant雖然創立於比利時,隨後先係不同的國家開分店,但餐廳的菜式被泰國皇室推崇的泰式餐廳。係前幾年自己一個去曼谷旅行時,就去咗位於曼谷的Blue Elephant去學煮泰菜及嘆個Lunch。個時已經好欣賞餐廳的青咖哩,仲專登買咗盒Cooking Pack返黎自己煮。直到早前知道Blue Elephant係尖沙咀開左分店,我就急不及待去試下。首先,食泰菜一定要叫返個椰青!椰青的味道非常清甜,重點係温度仲要好夠凍。另外,身為軟殻蟹粉絲的我,點可以錯過軟殻蟹米紙卷呢?軟殼蟹炸得鬆脆,唔會太油膩之餘,用米紙粉絲、蔬菜條配料,令到菜式更Fresh。由於泰菜的小食有好多選擇,係咩都想食情況下,我就叫左個小食拼盤。係小食拼盤比較欣賞係沙嗲串燒,個沙嗲的花生味非常香,個質地仲好掛身,將雞串及豬串更昇華。拼盤的炸蝦餅同一盤市場上食到的會有點不同,無左平常的彈牙感,換來的係泰式香料的味道。最特別的小食非馬可莫屬!馬可上面啡色的波波係慢煮花生軟糖,而下面就係新鮮的菠蘿。花生軟糖質地香軟,菠蘿都幾甜。到了主角出場了:藍象特式青咖喱配雞肉,咖喱的容器會有小Candle放係下面keep住個温度。

首先,食泰菜一定要叫返個椰青!
椰青的味道非常清甜,重點係温度仲要好夠凍。
椰青

軟殻蟹米紙卷

小食拼盤

到了主角出場了:藍象特式青咖喱配雞肉,咖喱的容器會有小Candle放係下面keep住個温度。如果大家唔想食雞肉的話,仲可以揀牛肉或豬肉Tim。
藍象特式青咖喱配雞肉

雞肉以無骨的雞煮成,肉質嫩口。咖喱汁都幾辣(我唔多食得辣),不過都幾香椰香味。如果你唔係特別食的辣的可以同我一樣食青咖喱,想再辣多少少的就可以揀紅咖喱。

另外,我非常推薦大家加呢份香煎油鬆餅!餐廳整得又香又鬆,真係好好食。
香煎油鬆餅

將個薄餅點咖喱真係好好食。如果肚餓的話,仲可以加碗白飯。

到了甜品了!泰國菜有好多種不同的甜品,當中最多人知又受香港人的歡迎的非芒果糯米飯莫屬!餐廳除左有又暖又香的糯米飯外,仲有非常清甜的泰國芒果。此外,仲有一球朱古力雪糕,真係滿足到女孩的心同胃口!
黑白糯米飯配泰國芒果

糯米飯有黑白糯白飯兩種,以壽司的方式展現係大家的眼前,而且係每舊飯下面都墊住塊芒果,睇到都流曬口水呀!

除左食物外,餐廳的服務都值得一讚!總括黎講,餐廳係有情調的高級泰國菜,好適合情侶或者幾個朋友的約會,尤其是係尖沙咀行街行到累累地,想揾個坐得舒服的餐廳休息下食下野。

鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
軟殻蟹米紙卷
藍象特式青咖喱配雞肉
香煎油鬆餅
2018-01-25 78 瀏覽
是晚去了海港城用膳,朋友說這家藍象餐廳在泰國很有名,非泰國通的我當然有興趣一食。小食拼盤雞肉及豬肉串 - 肉質嫩滑,燒至剛好沒有過韌,點些沙嗲醬很滋味。炸蝦餅 - 蝦味濃,香脆可口,而且食得出用蝦膠炸,並非加了麵粉。青咖喱黃金包 - 以豬肉混入了香草再炸,香口中帶清香。馬可-未試過的小食,有點像糖不甩的應覺,不過味道是半鹹半甜,很有新鮮感。辣膏炒蜆蜆很大隻,粒粒飽滿而且新鮮,夠辣得來又不會嗆鼻,伴些彩椒炒更添色彩。菠蘿雞肉炒飯份量又是意想不到的多! 炒飯材料豐富,除了主打的雞肉及菠蘿,還有肉鬆,蝦乾及腰果等,飯炒得乾身入味,很不錯。蝦乾炒椰菜苗椰菜苗非常鮮嫩,入口爽脆,加了蝦乾,蒜蓉及其他醬料爆香來炒,十分香口惹味。餐廳有靚海景,份量多且食材高質,價格又不算貴,CP值高。

小食拼盤
青咖喱黃金包 - 以豬肉混入了香草再炸,香口中帶清香。

辣膏炒蜆

菠蘿雞肉炒飯

蝦乾炒椰菜苗

餐廳有靚海景,份量多且食材高質,價格又不算貴,CP值高。
2018-01-25 147 瀏覽
藍象成日都經過,但今次有幸約到朋友去這間泰國有名的餐廳食晚餐,真係好期待。因為時間尚早,所以都唔係好多人,好快有位入坐!餐廳環境寧靜,燈光幽暗,好有氣氛。顏色以藍色為主,好配合餐廳名稱藍象,而且亦顯得餐廳好高貴的感覺!而菜式種類亦都非常豐富,每款都想食,無奈個肚的容量係有限的。先有泰國皇家宮殿蒸餃子,一藍一白雀鳥的造型得意又精緻,可以一口一個,皮又薄又煙韌,肉餡有淡淡的冬陰公味,都幾特別,值得一吃!脹卜卜的脆皮青咖哩雞及蝦肉黃金包,只係賣相都夠晒吸引。炸至金黃色的外皮,咬落卜卜脆,黃金包內的雞及蝦肉非常結實飽滿,而且肉餡帶有青咖哩的味道,好有泰式風味!熱辣辣香脆又可口的香茅炸蝦餅,小小的蝦餅炸到剛剛好,並一開二方便食用,而且口感彈牙,每一口都有淡淡的香茅味。辣椒蒜蓉炒蝦仁蘆筍,成個菜炒得好夠鑊氣,味道又香。蘆筍清甜爽脆,切成一片片方便食用,蝦仁大隻,肉質結實又彈牙,加上用辣椒蒜蓉炒,非常惹味開胃,配白飯食就正了。食泰國菜點會唔點我最喜歡食的金邊粉,所以就叫了這個燒大蝦炒金邊粉。隻蝦好大隻,啖啖肉,而且燒得幾香。而金邊粉炒得好乾身,唔油淋淋,味道甜甜地加埋辣椒乾碎及花生碎,就夠晒惹味。雖

泰國皇家宮殿蒸餃子

脆皮青咖哩雞及蝦肉黃金包

香茅炸蝦餅

辣椒蒜蓉炒蝦仁蘆筍

燒大蝦炒金邊粉

黑白糯米飯配泰國芒果

雖然已經好飽,但點都要食呢個甜品黑白糯米飯配泰國芒果。賣相非常精緻,色彩豐富。黑白糯米飯造成手握壽司咁放在一片薄薄的芒果上,方便食用。紫糯米飯就比較乾身同硬,相反白糯米飯軟硬適中,好有嚼口,而且吸收晒啲椰汁,食落充滿椰香味。而糯米飯上仲加有芒果漿、椰漿及炸椰絲,令成個糯米飯更好吃!啲泰國芒果淨係食到甜味,一啲酸都沒,好甜,而且口感好滑沒渣仲好juice。最後食埋個香濃朱古力雪糕球,今餐就perfect了。
2018-01-03
泰國皇家宮殿蒸餃子
脆皮青咖哩雞及蝦肉黃金包
香茅炸蝦餅
辣椒蒜蓉炒蝦仁蘆筍
燒大蝦炒金邊粉
2018-01-25 953 瀏覽
貴為泰國米芝蓮一星餐廳嘅Blue Elephant,主打係泰國宮廷料理。選址係香港海港城開業,環境清淨,最適合三兩知己靜靜享用。好耐無飲過酒,Cocktail list非常吸引,忍唔住試左一杯傳統泰式雞尾酒,叫Phi Phi Lagoon($68)。一如所料,cocktail係透徹嘅藍色,入口係濃烈嘅酒味,正合我意。泰式小食拼盤食得多,呢度嘅小食拼盤($168)比較下相當精緻。炸蝦餅、串燒、黃金包等等擺設別緻,配埋特製醬汁非常惹味。馬可係非常特別嘅一種食物,鮮菠蘿上嘅係甜甜嘅花生糖,一酸一甜嘅口味十分開胃特別。上枱時已經俾菠蘿雞肉炒飯($138)嘅賣相吸引。炒飯材料十分豐富,香氣四溢,值得一試,唯獨係說好的雞肉不太覺眼。炒飯用上新鮮菠蘿,加添一份清新嘅感覺。飯粒分明,味道甘香,再加上肉鬆變得更為惹味。青咖喱牛肉($188),比想像中細份,好彩味道取回分數。青咖喱有好濃郁嘅香料味,辣得恰到好處。牛肉鮮嫩有咬勁。再點左一份油鬆餅($38)。個人特別欣賞薄餅表面香脆,內裏軟熟,配上青咖喱,味道香口。

泰式小食拼盤食得多,呢度嘅小食拼盤($168)比較下相當精緻。炸蝦餅串燒黃金包等等擺設別緻,配埋特製醬汁非常惹味。馬可係非常特別嘅一種食物,鮮菠蘿上嘅係甜甜嘅花生糖,一酸一甜嘅口味十分開胃特別。

泰國菜作為 東南亞菜系的主流之一,一般都會以 暖色系作為色調,一來入饌香料也是 以這類色彩為主,二來泰國盛產的水果亦多是色彩鮮豔的,因此 藍象 的大門 與傳統的泰國風有着強調的對比,更令人期待在此深藍色我走廊背後,會發現到怎樣的美食藍調 由餐廳裝潢,到餐牌餐具,貫徹如一從餐廳MENU的圖片可見到餐廳對食品的設計放了不少心思令人看着圖片便已食指大動也貼心的用 紅色大象顯示菜式的辣度 泰國皇家宮殿蒸餃子的造型要俾十個LIKE先得,太可愛了泰象炸魚餅(半份)炸魚餅較蝦餅有多一份吸引力,是檸檬葉的清香 及 香料的層次幼滑的魚餅 加上 豆角的清脆口感青咖哩焗釀蟹蓋絕對驚喜之作,一定要試要知一般的焗釀蟹蓋 ,只是會以一些配料 加少許蟹肉 作餡料,也不可能用鮮蟹肉,因此蟹肉是零零碎碎表面灑了一層椰絲,因此椰香隨熱力散發,甚是吸引撥開那金黃的表面,便是滿滿的蟹肉,可說是 除了蟹肉 還是蟹肉每梳蟹肉均十分飽滿 完整,用料十足青咖哩是椰香重,配以淡淡的辣度,不會搶了蟹肉的鮮味炭燒豬頸肉 配泰式香草辣汁一家泰國餐廳是否用心,從醬汁的調配可以見微知著如 炭燒豬頸肉 因油份較重,如配 炸蝦餅常用的泰式辣醬 會顯
一來入饌香料也是 以這類色彩為主,
二來泰國盛產的水果亦多是色彩鮮豔的,
因此 藍象 的大門 與傳統的泰國風有着強調的對比,
更令人期待在此深藍色我走廊背後,會發現到怎樣的美食

藍調 由餐廳裝潢,到餐牌餐具,貫徹如一

從餐廳MENU的圖片可見到餐廳對食品的設計放了不少心思
令人看着圖片便已食指大動
也貼心的用 紅色大象顯示菜式的辣度

泰國皇家宮殿蒸餃子的造型要俾十個LIKE先得,太可愛了

泰象炸魚餅(半份)
炸魚餅較蝦餅有多一份吸引力,
是檸檬葉的清香 及 香料的層次
幼滑的魚餅 加上 豆角的清脆口感

青咖哩焗釀蟹蓋

絕對驚喜之作,一定要試
也不可能用鮮蟹肉,因此蟹肉是零零碎碎

表面灑了一層椰絲,因此椰香隨熱力散發,甚是吸引
撥開那金黃的表面,便是滿滿的蟹肉,
可說是 除了蟹肉 還是蟹肉
每梳蟹肉均十分飽滿 完整,用料十足

青咖哩是椰香重,配以淡淡的辣度,不會搶了蟹肉的鮮味

炭燒豬頸肉 配泰式香草辣汁

一家泰國餐廳是否用心,從醬汁的調配可以見微知著
如 炭燒豬頸肉 因油份較重,如配 炸蝦餅常用的泰式辣醬 會顯得更滯膩,
因此這裏的香草辣汁用上各種香料、檸檬葉、魚露等調配,

集" 辣, 酸, 鹹, 鮮" 於一汁,為豬頸肉的味道更添層次

菠蘿雞粒炒飯

十分經典的一款炒飯,以半個菠蘿上菜應該是最常規的做法
餐廳特別有心思,是將菠蘿斜放,炒飯仿似傾瀉出來,

說實在比盛在菠蘿殼內,更容易"筆"飯,
因為想吃甚麼配料,一眼可望到,不如翻天覆地的

炒飯飯粒分明,配料也十分充足,
當然不少得是加了肉鬆、腰果及提子乾增加口感及風味

餐廳以高格調為主線,從甜品方面可見一斑
看到MENU的甜品圖片,已經接近酒店級數,
造型擺盤甚為精緻,
選了暖心榴槤撻,以解今年未能品嚐果皇之苦

暖心榴槤撻

外型別緻,於撻上加了幾片薄脆片,中間放着雲呢拿雪糕
撻面焗至金黃,微有焦香,
先試一下薄脆片,原來是榴槤薄脆片呢
榴槤味十分香濃,沾了一些中間的榴槤軟心漿,
簡直是榴槤大爆發,十分滿足
雲呢拿雪糕也是用心之作,當中見到不少雲呢拿籽,

雪糕的微甜奶香,在融化時與榴槤軟心漿混和在一起,亦是絕配

曾記得有一句歌詞是: 藍是越夜越靜越美麗的一種氣氛
而家可改為 藍是越夜越靜越"美味"的一種氣氛
2018-01-24 50 瀏覽
位於尖沙咀港威既泰國餐廳位置方便 裝修又令一入去既旁邊牆身設計係藍色佈景仲可以望到海景 夜景好正^^ 岩曬傾心事 情侶 寧靜既心情去享受晚餐叫左個冬陰功湯 2人份 十分正宗既湯底 SPICY 岩岩好 好好飲如果份量多D就仲正啦小食拼盆 簡單 不用特登點多幾款食物試一次過試幾款小食炸蝦餅 > 點埋D醬一齊食 NICE黃金包 > 擺耐左都OK 沙爹雞串&豬串 > 沙爹味適中, 口感唔錯花生軟糖配菠蘿 > 口感最特別 又幾好食冬陰功湯內仲可以一人一隻蝦 大大蝦有肉地 新鮮 主食 叫左個炒飯 填肚 香口 炒得岩岩好粉通菜 有少少SPICY ~GOOD!整體價錢同質素成正比 又有令令海景享受環境同食物 !!!VERY NICE!!

位於尖沙咀港威既泰國餐廳

小食拼盆 簡單 不用特登點多幾款食物試
一次過試幾款小食
炸蝦餅 > 點埋D醬一齊食 NICE
黃金包 > 擺耐左都OK
沙爹雞串&豬串 > 沙爹味適中, 口感唔錯
花生軟糖配菠蘿 > 口感最特別 又幾好食

冬陰功湯內仲可以一人一隻蝦 大大蝦
有肉地 新鮮

主食 叫左個炒飯 填肚 香口
炒得岩岩好

粉通菜 有少少SPICY ~GOOD!

整體價錢同質素成正比 又有令令海景
享受環境同食物 !!!VERY NICE!!
2018-01-04
5 分鐘 (堂食)
2018-01-23 522 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日,揀左呢間泰國摘星餐廳既香港分店。呢間泰國過江龍餐廳開係尖沙咀海港城港威商場3樓,地點同位置都係方便易搵。入面地方寬敞,環境舒服,裝修華麗。Menu聽講呢度既創辦女廚係有皇家御廚之稱既,就連泰皇都撐咁話。食物既種類好多,大部份都係以傳統爲主。藍象炸蝦餅(半份)$54呢個蝦餅食落都算彈牙,咬落仲有d蝦肉tim,不過就略嫌佢貴左少少泰國皇家蒸餃子(半份)$38呢個蒸餃賣相好精緻,平時食泰國野都好少會食到,皮都算薄,入面既餡好得意,係冬陰公撈蟹肉,不過冬陰公味道唔係好出,食落都ok炭燒豬頸肉配泰式香草辣汁$168呢個豬頸肉食落超爽口,仲有少少炭香味,配埋個香草辣汁,就惹味得多藍象特式青咖喱配雞肉$188呢個青咖喱係唔辣既,仲有少少甜,入面既雞肉嫩滑又入味油鬆餅$38呢個油鬆餅外面煎得香脆,入面又酥軟,點落d青咖喱度一齊食好惹味

入面地方寬敞,環境舒服,裝修華麗。

Menu

藍象炸蝦餅(半份)$54

泰國皇家蒸餃子(半份)$38

炭燒豬頸肉配泰式香草辣汁$168

藍象特式青咖喱配雞肉$188
呢個青咖喱係唔辣既,仲有少少甜,入面既雞肉嫩滑又入味

油鬆餅$38

2018-01-17
慶祝紀念
生日
2018-01-23 61 瀏覽
今天與朋友試了位於海港城的泰國菜我們點了頭盤泰式魷魚沙律 $148, 沙律汁酸酸辣辣很有味,沙律菜亦新鮮可口。魷魚有略略煎過,很香口但有點韌,以及份量有點少,如果沙律菜多點便好了。我還要了紅咖哩雞 $188, 有兩隻大象應該是必吃吧?咖哩上枱後有火一直暖著,很讚!份量不少,有雞肉,香葉及泰國綠色茄子及青豆。咖哩味香濃有椰奶味,咖哩唔辣啱我,但朋友好辣便不太喜歡了。我們還點了一黑一白的米飯來伴咖哩吃白色是茉莉香米,軟滑香甜; 黑色該是紫米,就是用來做芒果糯米飯的那種,吃下去 QQ可口的,還有點點椰香。兩種米飯伴咖哩味道很夾, 還可以感受到久違了的飯香,泰國香米果然不賴,推介。此外我們尚點了,蝦干魚露炒椰菜苗$98, 蝦干是大大的那種,炸得很香脆,與椰菜苗一起炒非常惹味。味道濃淡適中,吃下去還有一點點辣,令人很開胃。還有椰菜苗軟硬度適中,明顯炒的時候火候拿捏得很不錯。甜品我們要了暖心榴槤撻 $108,餅底及榴槤漿是暖暖的,吃下去是很香甜的滿足,真料實料。吃完後香味幾個小時都不退,榴槤迷你懂的!上面有一小球雪糕及香脆的餅乾薄片,以及靚靚的johnny jump up 做伴碟,賞心悅目!整體來

今天與朋友試了位於海港城的泰國菜

泰式魷魚沙律 $148

我還要了紅咖哩雞 $188, 有兩隻大象應該是必吃吧?

泰式紅咖哩雞 $188

我們還點了一黑一白的米飯來伴咖哩吃
茉莉香白飯 $20 黑米飯 $20

泰式紅咖哩雞 $188

暖心榴槤撻 $108

整體來說環境舒適,地點優越,食物精緻,是個血併中途充電的好地方。

茉莉香白飯 $20 黑米飯 $20
暖心榴槤撻 $108
2018-01-22 72 瀏覽
最近工作實在太繁忙,#墨嘗都無時間出黎食好西,朋友生日終於可以再次出動。第一次黎尖沙咀藍象,餐廳格調唔錯,氣氛幾好,未點菜之前已經覺得好舒適。以下點菜都係兩人份量。頭盤#炸蝦餅,半份有4件,外皮酥脆可口,炸到金黃色已經令人垂涎欲滴,食落口蝦味濃郁,非常開胃!追加#帶子沙律,蔬果鮮甜清新,陣陣薄荷香味,帶子新鮮,口感不錯。主菜#燒大蝦炒金邊粉,同九龍城嘅泰國餐廳水準有分別,呢度嘅金邊粉有泰國酒店級水準,淨係睇賣相都已經夠吸引,金邊粉唔會油膩,總之就係香,好味!甜品#椰汁燉泰國官燕,賣相非常得意,撥開上面既泡泡,就係香濃嘅椰子味,同埋足足有120g嘅燕窩,啖啖都係,過足口癮!
最近工作實在太繁忙,
#墨嘗都無時間出黎食好西,
朋友生日終於可以再次出動。

第一次黎尖沙咀藍象,
餐廳格調唔錯,氣氛幾好,
未點菜之前已經覺得好舒適。

以下點菜都係兩人份量。

頭盤#炸蝦餅,
半份有4件,
外皮酥脆可口,
炸到金黃色已經令人垂涎欲滴,
食落口蝦味濃郁,非常開胃!
追加#帶子沙律,
蔬果鮮甜清新,陣陣薄荷香味,
帶子新鮮,口感不錯。

主菜#燒大蝦炒金邊粉,
同九龍城嘅泰國餐廳水準有分別,
呢度嘅金邊粉有泰國酒店級水準,
淨係睇賣相都已經夠吸引,
金邊粉唔會油膩,
總之就係香,好味!

甜品#椰汁燉泰國官燕,
賣相非常得意,
撥開上面既泡泡,
就係香濃嘅椰子味,
同埋足足有120g嘅燕窩,
啖啖都係,過足口癮!
2018-01-21 398 瀏覽
今晚難得老爸能早點下班,所以就做乖女約他吃晚餐,選了尖沙咀一家精緻的泰國菜,藍象~門口看起來好高級的樣子呢!內裡的空間頗大,座位寬闊,燈光柔和。是日寒冷,第一時間點了兩杯熱飲。蝶豆花茶是透明寶藍色的,好美呢~味道比較清淡,有幽幽的花香。充滿花菁素的茶可幫忙抗氧化啊生薑香茅茶倒出來焦糖啡色的,有清新香茅香氣,喝下去先是薑的辣感,然後才到濃郁香茅味。這茶的味道比想像中重,在八度的氣溫喝這個幫忙暖身呢!吃泰國菜怎麼能不吃串燒呢?我們選了沙嗲和牛,它不是燒得全熟的,有嫩滑和微靭的部份,牛味香濃,加上沙嗲醬汁微辣,濃厚又有花生粒,味道又重又豐富。碟上還有酸甜的果類讓你refresh一下。金柚芒果沙律伴蝦于甜梅子汁想不到原來是辣的~辣椒粉分佈在其中。金柚清甜多汁,芒果是較生的,口感爽,配上又香脆又鮮味的蝦干和酸甜梅子汁。這個沙律又刺激又清爽!吃完兩個小食是時候吃主菜了。慢煮嫩排骨配辣味羅望子汁有四大件被醬汁鎖住的豬肋骨,上面佈滿香脆濃味蒜粒。很易切開看到中心粉嫩的肉呢。味道香甜,質感雖沒想像中嫩口,但也不靭,肉量多。配的羅望子汁質感像蜜糖,味道非常特別,甜中帶鹹香和辣味,跟豬肋骨味道好夾~燒大蝦炒

內裡的空間頗大,座位寬闊,燈光柔和。

Pea butterfly tea

Lemongrass ginger tea

泰式和牛沙嗲

金柚芒果沙律

慢煮烤排骨

燒大蝦炒金邊粉用木盤上菜,一大隻蝦躺在金邊粉上,青檸,辣椒等調味料放在盤邊可自己任加。大蝦用了酸甜的醬汁燒,味道鮮甜,爽口彈牙,肉也頗大塊。金邊粉份量好大,兩個人吃有點過多。有豆腐干,芽菜,菜甫和肉碎等配料,提升粉的口感,加了青檸味道酸酸的不錯啊。

吃到這裡已經好飽,但是不能錯過招牌糯米飯呢!黑白糯米飯配泰國芒果是用盤上小點式上菜,外觀非常精緻。黑和白糯米分別壓成壽司狀,在底部放一片芒果,取出不怕鬆散。黑糯米較硬有咬口,上面有香甜芒果汁。白糯米較軟糯煙靭,用了清香椰漿。芒果清甜微酸,份量不小。還配了濃郁的朱古力雪糕和碎片呢!
芒果黑白糯米飯

沒想到我們兩父女居然吃了五道菜,哈哈!豐富得我倆肚子都脹了,這份量都是三個人吃比較好呢。大滿足~
2018-01-09
慢煮烤排骨
芒果黑白糯米飯
  • Lemongrassgingertea
  • Peabutterflytea
自問遊泰國曼谷多遍,從冇踏足過當地的藍象,只知它出名,在超市有售賣很多烹調香料,朋友都會托我買,還指定要blue elephant的品牌,這次來到位於香港的藍象,真的令我歎為觀止,吃得好滿足,果然是泰國菜的表表姐,下次重遊泰國曼谷,必定再會! 這裡的裝潢設計,有著泰國皇室的特色,內裡環境寬敞,燈光昏暗,甚有格調條派。 不知是否名牌的關係,個人覺得服務挺貼心周到的,看看餐牌,點了3款菜,事實比起九龍城的泰菜在價錢方面稍貴了點,但勝在環境、服務質素搭夠,我相信在食物水準方面亦絕不遜色的。 先來這款菠蘿雞粒炒飯(HK$138),賣相超級震撼,是半個菠蘿殼盛載著,炒飯都快要滿瀉了,色澤鮮艷,入目三分,看見都充滿了胃口,炒飯份量好大,足夠4人食用,內裡有很多菠蘿肉粒,清甜開胃到不得了,加了肉鬆增添了口感惹味,酸酸點點的吃得很開懷。 還有炒飯山上的腰果及提子乾,這道菜令我很期待稍後的兩款菜式,原來跟九龍城的貨色真是差天共地。 另一款青芒果大蝦沙律(HK$148),味道酸酸辣辣,超級開胃,刺激味蕾有想再吃的衝動,份量同時很多,芒果新鮮,把所有配料切成絲狀,面層灑上花生碎,超好味呀! 最

最後點了蒸時令海魚(HK$268),就是泰國最常見的爐魚呢,不要少看這款爐魚的大小,其實它是很厚肉的喔! 面層有少許辣椒絲、青檸,魚汁酸酸地幾開胃,汁液略帶微辣,魚質新鮮,肉質嫩滑,竟然有入口即溶口感,非同凡響,只可惜這晚是二人前來,很想再點多些菜式來享受。

題外話/補充資料: 下次來這兒,個人覺得四人以上前來,可以點多些菜來試試喔!
2018-01-17
  • 青芒果大蝦沙律