2018-01-26 121 瀏覽
Blue Elephant雖然創立於比利時,隨後先係不同的國家開分店,但餐廳的菜式被泰國皇室推崇的泰式餐廳。係前幾年自己一個去曼谷旅行時,就去咗位於曼谷的Blue Elephant去學煮泰菜及嘆個Lunch。個時已經好欣賞餐廳的青咖哩,仲專登買咗盒Cooking Pack返黎自己煮。直到早前知道Blue Elephant係尖沙咀開左分店,我就急不及待去試下。首先,食泰菜一定要叫返個椰青!椰青的味道非常清甜,重點係温度仲要好夠凍。另外,身為軟殻蟹粉絲的我,點可以錯過軟殻蟹米紙卷呢?軟殼蟹炸得鬆脆,唔會太油膩之餘,用米紙粉絲、蔬菜條配料,令到菜式更Fresh。由於泰菜的小食有好多選擇,係咩都想食情況下,我就叫左個小食拼盤。係小食拼盤比較欣賞係沙嗲串燒,個沙嗲的花生味非常香,個質地仲好掛身,將雞串及豬串更昇華。拼盤的炸蝦餅同一盤市場上食到的會有點不同,無左平常的彈牙感,換來的係泰式香料的味道。最特別的小食非馬可莫屬!馬可上面啡色的波波係慢煮花生軟糖,而下面就係新鮮的菠蘿。花生軟糖質地香軟,菠蘿都幾甜。到了主角出場了:藍象特式青咖喱配雞肉,咖喱的容器會有小Candle放係下面keep住個温度。

首先,食泰菜一定要叫返個椰青!
椰青的味道非常清甜,重點係温度仲要好夠凍。
椰青

軟殻蟹米紙卷

小食拼盤

到了主角出場了:藍象特式青咖喱配雞肉,咖喱的容器會有小Candle放係下面keep住個温度。如果大家唔想食雞肉的話,仲可以揀牛肉或豬肉Tim。
藍象特式青咖喱配雞肉

雞肉以無骨的雞煮成,肉質嫩口。咖喱汁都幾辣(我唔多食得辣),不過都幾香椰香味。如果你唔係特別食的辣的可以同我一樣食青咖喱,想再辣多少少的就可以揀紅咖喱。

另外,我非常推薦大家加呢份香煎油鬆餅!餐廳整得又香又鬆,真係好好食。
香煎油鬆餅

將個薄餅點咖喱真係好好食。如果肚餓的話,仲可以加碗白飯。

到了甜品了!泰國菜有好多種不同的甜品,當中最多人知又受香港人的歡迎的非芒果糯米飯莫屬!餐廳除左有又暖又香的糯米飯外,仲有非常清甜的泰國芒果。此外,仲有一球朱古力雪糕,真係滿足到女孩的心同胃口!
黑白糯米飯配泰國芒果

糯米飯有黑白糯白飯兩種,以壽司的方式展現係大家的眼前,而且係每舊飯下面都墊住塊芒果,睇到都流曬口水呀!

除左食物外,餐廳的服務都值得一讚!總括黎講,餐廳係有情調的高級泰國菜,好適合情侶或者幾個朋友的約會,尤其是係尖沙咀行街行到累累地,想揾個坐得舒服的餐廳休息下食下野。

鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
藍象特式青咖喱配雞肉
香煎油鬆餅