2018-01-25 141 瀏覽
藍象成日都經過,但今次有幸約到朋友去這間泰國有名的餐廳食晚餐,真係好期待。因為時間尚早,所以都唔係好多人,好快有位入坐!餐廳環境寧靜,燈光幽暗,好有氣氛。顏色以藍色為主,好配合餐廳名稱藍象,而且亦顯得餐廳好高貴的感覺!而菜式種類亦都非常豐富,每款都想食,無奈個肚的容量係有限的。先有泰國皇家宮殿蒸餃子,一藍一白雀鳥的造型得意又精緻,可以一口一個,皮又薄又煙韌,肉餡有淡淡的冬陰公味,都幾特別,值得一吃!脹卜卜的脆皮青咖哩雞及蝦肉黃金包,只係賣相都夠晒吸引。炸至金黃色的外皮,咬落卜卜脆,黃金包內的雞及蝦肉非常結實飽滿,而且肉餡帶有青咖哩的味道,好有泰式風味!熱辣辣香脆又可口的香茅炸蝦餅,小小的蝦餅炸到剛剛好,並一開二方便食用,而且口感彈牙,每一口都有淡淡的香茅味。辣椒蒜蓉炒蝦仁蘆筍,成個菜炒得好夠鑊氣,味道又香。蘆筍清甜爽脆,切成一片片方便食用,蝦仁大隻,肉質結實又彈牙,加上用辣椒蒜蓉炒,非常惹味開胃,配白飯食就正了。食泰國菜點會唔點我最喜歡食的金邊粉,所以就叫了這個燒大蝦炒金邊粉。隻蝦好大隻,啖啖肉,而且燒得幾香。而金邊粉炒得好乾身,唔油淋淋,味道甜甜地加埋辣椒乾碎及花生碎,就夠晒惹味。雖

泰國皇家宮殿蒸餃子

脆皮青咖哩雞及蝦肉黃金包

香茅炸蝦餅

辣椒蒜蓉炒蝦仁蘆筍

燒大蝦炒金邊粉

黑白糯米飯配泰國芒果

雖然已經好飽,但點都要食呢個甜品黑白糯米飯配泰國芒果。賣相非常精緻,色彩豐富。黑白糯米飯造成手握壽司咁放在一片薄薄的芒果上,方便食用。紫糯米飯就比較乾身同硬,相反白糯米飯軟硬適中,好有嚼口,而且吸收晒啲椰汁,食落充滿椰香味。而糯米飯上仲加有芒果漿、椰漿及炸椰絲,令成個糯米飯更好吃!啲泰國芒果淨係食到甜味,一啲酸都沒,好甜,而且口感好滑沒渣仲好juice。最後食埋個香濃朱古力雪糕球,今餐就perfect了。
2018-01-03
香茅炸蝦餅