2024-01-31 51 瀏覽
星期六跑完步 發現奧運一號銀海開咗間高級中菜「莫云」 餐廳隱身於香港遨凱酒店𥚃 有小小難找😅私隱度極高餐廳除了提供一般潽洱 壽湄之外 特別小小有蕎麥/菊花茶 額外提供合桃酥餅、甜脆合桃、XO醬 非常有特色✨雲山叉燒餐包一客三件 叉燒餐包入口鬆軟 叉燒餡滿滿 大愛💓✨金腿蘿蔔干絲酥干絲酥呈三角形 入口香脆酥化 做得不錯👍🏿✨蟹肉菜苗水晶餃水晶餃晶瑩剔透 頂頂用蟹肉點綴 沾小小XO醬好夾✨蟹粉小龍包/隻皮薄多汁 蟹粉齒頰留香😮‍💨 鮮味十足✨高湯海參灌湯餃真材實料 入面有海參 蝦肉 大大隻好飽滿

✨雲山叉燒餐包

皮薄多汁 蟹粉齒頰留香😮‍💨 鮮味十足

✨高湯海參灌湯餃
真材實料 入面有海參 蝦肉 大大隻好飽滿
2024-01-29 40 瀏覽
我最近有幸邀請朋友嚟港探訪,我哋決定喺附近嘅酒店中餐簡單Gather吓。首先上嚟嘅係「金腿蘿蔔絲酥」,呢道菜以金黃酥脆嘅外皮包裹住嫩滑嘅蘿蔔絲同香濃嘅金腿,口感豐富,味道鮮美,絕對係一個開胃嘅好選擇。接住,我哋品嚐咗「京蔥和牛生煎包」,呢道菜以佢獨特嘅口感同豐富嘅味道而聞名。生煎包嘅外皮酥脆,內餡就係入口即化嘅牛肉同香濃嘅京蔥,每一口都散發出濃郁嘅肉香同蔥香,令人回味無窮。接住係「高湯海參灌湯餃」,呢道菜真心不得了,以佢精緻嘅製作工藝同鮮美嘅湯汁令人驚艷。餃子皮薄而有彈性,內餡就係鮮嫩,加埋豐富嘅海參高湯,每一口都充滿咗鮮甜嘅海鮮風味。之後上嚟嘅係「湯浸遠年陳皮牛肉球」,呢道菜以佢獨特嘅湯汁同嫩滑嘅牛肉球而脫穎而出。牛肉球鮮嫩多汁,配上遠年陳皮嘅香氣,湯汁濃郁同鮮美,充分展現咗對食材嘅用心。接住係「金箔鮮蝦餃」,鮮嫩多汁嘅蝦肉,散發出鮮甜嘅甘香。金箔嘅點綴令呢道菜更加奢華,絕對係一個令人印象深刻嘅菜式。當然唔可以錯過甜品,我們品嚐了「桃膠蛋白杏仁茶」和「豆腐布甸」。桃膠蛋白杏仁茶非常清爽,杏仁香氣同桃膠口感相得益彰,濃郁而不膩。而豆腐布甸就最特別,豆腐的滑嫩化成布甸,唔係太甜,加埋朱古
當然唔可以錯過甜品,我們品嚐了「桃膠蛋白杏仁茶」和「豆腐布甸」。桃膠蛋白杏仁茶非常清爽,杏仁香氣同桃膠口感相得益彰,濃郁而不膩。而豆腐布甸就最特別,豆腐的滑嫩化成布甸,唔係太甜,加埋朱古力粉,口感順滑,非常美味。
2024-01-24
2024-01-28 38 瀏覽
放假帶埋家中長輩出黎飲茶大角咀呢間中菜廳地方闊落又舒適,點心好精緻,服務亦好好呢度沖茶都好有心思,我哋點咗鐵觀音,先用一個茶壺用嚟泡茶,然後倒落另一個用燭台黎保溫手磨紅米腸粉紅米整成嘅腸粉色彩鮮艷,腸粉皮好滑,包住一層脆片,入面有好多蝦肉,口感層次豐富高湯海參灌湯餃灌湯餃係超大隻,餃皮好薄身,內餡豐富,有蝦肉、豬肉、蟹肉等~ 湯底亦好清甜,仲有一片海參蟹肉菜苗水晶餃好多蟹肉喺上面,水晶外皮軟糯,入面好鮮甜嘅蝦肉同埋菜苗,好食黑松露燒賣皇燒賣上面加左黑松露,食落味道更加香芥末美國石蠔卷第一次食呢個點心,味道好有驚喜,鬆脆嘅外皮包著軟滑嘅鮮蠔,啖啖都好蠔肉好足料桃膠蛋白杏仁茶食落好重杏仁味,而且甜度低,入面有唔少桃膠,感覺好養生健康整體來講,呢度嘅點心賣相同味道都好得,餐廳嘅環境同服務亦高質,下次會帶埋一家人黎飲茶
放假帶埋家中長輩出黎飲茶
大角咀呢間中菜廳地方闊落又舒適,點心好精緻,服務亦好好

手磨紅米腸粉

蟹肉菜苗水晶餃

黑松露燒賣皇
燒賣上面加左黑松露,食落味道更加香

芥末美國石蠔卷

桃膠蛋白杏仁茶
食落好重杏仁味,而且甜度低,入面有唔少桃膠,感覺好養生健康

2024-01-27 37 瀏覽
知道大角咀有間新酒店,其中高級中菜館剛開張,梗係要帶要做個孝順女,帶媽咪去試吓。中菜館用咗新派木系設計,環境寬敞,唔會好似平時啲酒樓咁密咁嘈。一入到去,待應好熱情咁推介我哋獨有嘅蕎麥茶,用好靚嘅玻璃器皿裝住,仲好細心用燭台一路保溫。另外有合桃酥同紫菜腰果做餐前小食,好有心思。餐單都有唔少特色點心,我叫咗黑松露燒賣王,手磨紅米腸粉,啤梨鹹水角,蟹肉菜苗餃,小籠包,高湯海參灌湯餃等等。燒賣嘅黑松露味好香;灌湯餃嘅湯好清甜,仲配埋又肥又厚嘅海參;紅米腸粉外脆內軟,口感非常好;鹹水角賣相好精緻,打卡都打咗好耐。最後叫多咗個龍蝦湯泡飯,擺盤好有心思,味道又濃又香。酒店嘅中餐廳水準真係特別高,點心餐單都好有驚喜,想做乖仔乖仔女嘅,你哋都一定要帶屋企人去試吓!

2024-01-25 38 瀏覽
大角咀一號銀海傲凱酒店新開的高級中菜<莫云>,穿過富麗堂皇的酒店大堂,餐廳裝修相當奢華,以金色為主,高貴而雅緻,枱與枱之間十分闊落,高縱的樓底也使其十分有空間感,用餐環境十分舒適餐廳走中式高檔路線,每款點心都做得相當精緻,純手工之作。 一坐低,侍應便會端上一壺以壓花玻璃裝住的熱菜,而仿碧玉的通花茶杯更顯高雅之感,還配上香脆的杏仁餅,頓時覺得自己貴氣咗🔮金箔鮮蝦餃舖上食用金箔的蝦餃賣相十分高貴,非常大粒,餡料十分飽滿,勁多蝦,餡料調味十足,絕對是皮薄餡靚呀!🔮魚籽醬賽旁蟹餃橙色的外皮,裹著滿滿的賽旁蟹肉,上面舖上甘香的魚籽醬,一啖入口,鮮味十足,賣相又很好打卡呢~🔮高湯海參灌湯餃灌湯餃十分大隻,目測有我半隻手板咁大,餃皮薄薄地,半透的皮睇得到包住既餡料,鮮蝦瘦用等,高湯味道濃香而清鮮,最正係有海參,滑溜又彈牙,滋補又高貴🔮綱油牛肉好少地方有這道點心食,將牛肉球以猪的網狀脂肪包住,十分之考手工,牛肉在蒸的時候慢慢吸收了猪油的味道,牛肉入口不但軟熟彈牙,更加多了一份甘香🔮伊比利亞叉燒腸粉以伊比利亞猪肉來做叉燒,肉質香而軟嫩,餡料又非常飽滿,叉燒皮又滑嘟嘟,很不錯耶🔮花膠珍珠雞賣相很特別,有點

🔮金箔鮮蝦餃

🔮魚籽醬賽旁蟹餃

🔮高湯海參灌湯餃

🔮綱油牛肉

🔮伊比利亞叉燒腸粉

🔮花膠珍珠雞
賣相很特別,有點像泰或糕點的造型,糯米味道十分,又有雞肉,冬菇等材料,最正係有大大隻花膠,很有睇頭呀~

🔮西米紅豆沙
最後來個足料西米紅豆沙做甜品,紅豆沙食落起沙得來又香滑,西米粒粒通透,又帶陳皮甘香,好正呀~
2024-01-24 59 瀏覽
去完歐遊返到香港,立即就要同朋友聚餐,咁耐冇食中菜或者熱食最掛住嘅梗係飲茶啦🙈,朋友介紹之下 我哋今次去咗香港遨凱酒店-莫云餐廳 地址位於大角咀一號銀海,同朋友一齊食lunch😘-環境上枱與枱之間非常之闊落 而且燈光明亮有著優雅大氣既氣派,擁有奢華風設計 而且店員嘅服務好細心照顧每枱既客人需要 👍🏻茶方面都有幾多嘅選擇 我哋揀嘅係菊花茶而且佢哋仲有合桃酥跟埋 好香脆好識不油膩仲有個頭盤小配菜🤍有橋頭,合桃同埋XO醬💯茶錢$28一位-點心方面我哋叫咗 「黑松露燒賣皇$68」上枱非常之精𡟹又好香,黑松露味濃厚,入邊嘅豬同蝦餡料非常豐富 好彈牙💯😘-「高湯海參灌湯餃$88」,灌湯餃分量十足成隻勁飽滿💯,隔離仲有個大大塊嘅海參😍,而且非常之腍滑😋皮薄餡靚👍🏻,湯汁好鮮甜-「原隻鮮蝦腸粉$68」非常之軟滑,而且入邊嘅鮮蝦大大隻 好彈牙 腸粉嘅皮唔會太厚 配上豉油同埋XO醬 好味🤍-「湯浸遠年陳皮牛肉球$58」個湯非常之鮮甜 陳皮味豐富 而且牛肉球都好彈牙㗎👍🏻 入面有滿滿嘅芫荽味 係我哋最鍾意㗎😘-「蠔皇叉燒包$58」叉燒味好香濃 而且入邊嘅餡非常足料 不過略嫌甜咗少少 但包既口感上非常之棉滑架
去完歐遊返到香港,立即就要同朋友聚餐,
環境上枱與枱之間非常之闊落 而且燈光明亮
茶方面都有幾多嘅選擇 我哋揀嘅係菊花茶
而且佢哋仲有合桃酥跟埋 好香脆好識不油膩
仲有個頭盤小配菜🤍有橋頭,合桃同埋XO醬💯茶錢$28一位
「湯浸遠年陳皮牛肉球$58」
「蠔皇叉燒包$58」叉燒味好香濃 而且入邊嘅餡非常足料 不過略嫌甜咗少少 但包既口感上非常之棉滑架👍🏻
「蟹粉小籠包$38」勁大粒嘅小籠包😍 入邊爆曬餡 見到已經非常之期待啦 咬開爆曬汁 蟹粉好鮮甜 做得好精緻🤍
2024-01-23
  • 高湯海參灌湯餃
在媽咪新居附近覓食,唔知幾時銀海1號附近開了一間酒店,地下更有一間高級粵菜廳名叫「莫云」,點心精緻,花了心思設計,環境高尚,價錢合理。與媽咪撐枱腳,先點了蕎麥茶,處理細心,分別兩個壼,一個用來泡茶,另一個以燭台保温備用。免費送合桃酥、橋頭、腰果、XO醬作飯前小食,唔怕餓親你,可以飲啖茶先,慢慢點菜;茶水與小吃給我的第一印象非常良好。金箔鮮蝦餃 $68幾粒黑色魚子醬如小眼睛,金箔色澤綑邊如華衣,非一般的蝦餃,造型漂亮,味道唔錯。魚子醬賽螃蟹餃 $68開口造型的橙色餃子,袋滿蛋白蝦仁,頂端有魚子醬,鹹香點綴,豐富口感。網油牛肉 $68一層豬網油包着牛肉球然後蒸,鎖著肉汁,爽軟汁豐。高湯海參灌湯餃 $88特色及矜貴之處在多了一件海參,炆得幾腍,剛好有點咬口;灌湯餃皮滑餡料足。金米龍蝦湯泡飯 $98原來是個炸飯團,放在龍蝦湯中央,要用力弄碎才可以混在湯內吃,口感脆脆,配合湯汁很滋味。湯內有大量蔬菜粒,同吃倍感有營。
蕎麥茶
合桃酥
金箔鮮蝦餃 $68
魚子醬賽螃蟹餃 $68
網油牛肉 $68
網油牛肉
一層豬網油包着牛肉球然後蒸,鎖著肉汁,爽軟汁豐。
高湯海參灌湯餃 $88
高湯海參灌湯餃
特色及矜貴之處在多了一件海參,炆得幾腍,剛好有點咬口;
高湯海參灌湯餃
灌湯餃皮滑餡料足。
金米龍蝦湯泡飯 $98
金米龍蝦湯泡飯
湯內有大量蔬菜粒,同吃倍感有營。
2024-01-19
蕎麥茶
2024-01-22 249 瀏覽
奧運站如果想飲茶有啲咩好選擇,睇到介紹這家 「莫云 Mokone」是位於大角咀奧運站附近一號銀海遨凱酒店的高級中菜餐廳,餐廳剛開業不久,裝潢優雅又有格調,而且地方寬敞,在這裡用餐份外舒適,加上服務態度和點心賣相非常精緻,實在是和親朋好友聚餐的好地方👍🏻一坐下店員會詢問你想喝什麼茶,我哋就點咗鐵觀音香茶,然後會用一個精緻的器皿去承載,用蠟燭台保持加熱Keep住茶溫,非常窩心,然後奉上前菜三寶,橋頭 、合桃 、XO醬,賣相精緻又美味😋🦀▪️魚子醬賽螃蟹餃 $ 68賣相靚到一個點,橙色非常煙靭嘅外皮,包住爽口彈牙豬肉蝦膠,香滑蛋白味道賽螃蟹,加上魚子醬,非常矜貴,味道鮮美🥟▪️黑松露燒賣皇 $ 68每次飲茶必點,燒賣大大粒,豬肉蝦餡料鮮味十足,口感彈牙,配上大大片的黑松露片,香味濃郁四射🫔▪️花膠珍珠雞 $ 68賣相好似泰式椰汁糕咁用香葉包住,糯米軟糯甘香,餡料豐富味道濃郁,重點就是加上花膠,令珍珠雞變得不平凡🐽▪️雪山叉燒包 $ 68源自菠蘿包皮的雪山叉燒包,脆皮非常酥脆,麵包鬆軟,包住甜美的叉燒餡料,非常美味,大人小朋友都咁鍾意食▪️京蔥和牛生煎包 $ 68驚喜之作,賣相極佳,生煎包半綠半白的外皮

🦀▪️魚子醬賽螃蟹餃 $ 68

🥟▪️黑松露燒賣皇 $ 68

🫔▪️花膠珍珠雞 $ 68

🐽▪️雪山叉燒包 $ 68

▪️京蔥和牛生煎包 $ 68
驚喜之作,賣相極佳,生煎包半綠半白的外皮賣相,非常美觀,底部香脆包皮煙靭,京蔥和牛好肥美,入口Juicy 充滿牛香,鍾意食牛嘅朋友絕對唔可以錯過
▪️伊利比亞叉燒腸粉 $ 68
腸粉是飲茶必點項目,腸粉皮非常香滑,加上這裏的叉燒用上伊利比亞豬,份外肥美爽口,配合香茜和甜豉油,必食之選

▪️椰絲奶膏
最後餐廳奉送甜品,香滑的奶凍膏包上厚厚的椰絲,香滑有口感,而且唔太甜,美味
  • 魚子醬賽螃蟹餃
  • 花膠珍珠雞
  • 京蔥和牛生煎包
2024-01-21 49 瀏覽
大角咀海旁新開了一間中菜館🫖 位置在酒店內,環境裝修雅致✨午市飲茶中式點心精緻,款式貴精不貴多,有新派亦有傳統,好似豬膶燒賣,手磨紅米腸粉,雪山叉燒包;豬膶新鮮爽口,好味有特色~ 紅米腸粉好幼滑,入需有脆脆的炸粉和彈牙的蝦肉,睇得又食得!雪山叉燒包外層酥脆,入面蜜汁叉燒甜甜,但餡料可以多些食了幾款點心,用料都好新鮮,不少還加入貴價食材,例如魚子醬賽磅蟹餃,高湯海參灌湯餃,每款都色香味俱全❤️ 灌湯餃足料出色,湯底鮮味濃郁唔油膩,如果可點醋應該仲正~午市點心價錢 $38-$88,另收每位茶錢$28 及加一,最後還送了2碗糖水,加上座得舒適,服務細心周到👍🏻令到整個用餐變得享受😎
大角咀海旁新開了一間中菜館🫖 位置在酒店內,環境裝修雅致✨

• 豬膶燒賣
  • 手磨紅米腸粉
2024-01-19 218 瀏覽
莫云大角咀海輝道18號一號銀海銀海坊地下G01號舖營業時間:1130-1530,1800-2330同事搬去豪宅,帶我去樓下高級中菜廳「莫云」飲茶,見識下精緻粵式點心。.餐廳在遨凱酒店地下,門面和內裏都相當寬闊,以木系為主調,氣氛優雅悠閒。我們坐下選了鐵觀音,不久熱菜便送來。透明玻璃茶壺用小火爐熱着,保證水滾茶靚。 .此外,還送上餐前小食和三小碟。小食是酥脆的合桃酥,等候點心來到期間,可以一邊喝茶一邊食塊酥餅,餐廳想得周到。三小碟是XO醬、椒鹽腰果和酸蕎頭。全是江瑤柱絲的XO醬香辣惹味,可以當小食又可以當蘸醬;腰果香脆、蕎頭開胃。最後被我們清晒。.點心才是主角。點心紙只有一版,分蒸、炸、腸粉和甜品四大類。單看點心名稱,已知道食材高級,例如用和牛、黑松露、巴拿馬火腿、花膠海參等名貴食材;同時又相當有特色和創意,例如牛肉球是湯浸的,咸水角是啤梨造型的等等。.我們叫了以下點心,外觀和味道都100分。雖然價錢比一般飲茶貴,但貴得有道理,加埋環境和服務,其實是超值的。.高湯海參灌湯餃($ 88)豬潤燒賣($ 68)金腿蘿蔔千絲酥($ 68)手磨紅米腸粉($ 68)湯浸遠年陳皮牛肉球($ 58)蠔皇
莫云
大角咀海輝道18號一號銀海銀海坊地下G01號舖
營業時間:1130-1530,1800-2330

此外,還送上餐前小食和三小碟。

點心才是主角。
點心紙只有一版,分蒸、炸、腸粉和甜品四大類。

我們叫了以下點心,外觀和味道都100分。

高湯海參灌湯餃($ 88)
豬潤燒賣($ 68)
金腿蘿蔔千絲酥($ 68)
手磨紅米腸粉($ 68)
湯浸遠年陳皮牛肉球($ 58)
蠔皇叉燒包($ 48)
2024-01-19
自無係奧運站返工後,已經好久沒有再去奧運站搵嘢食。新一年開始,今日帶媽媽去一號銀海新開嘅茶樓嘆下茶。酒樓地方環境舒適,寬敞啲雲石及木地板打造裝修非常溫暖而有時尚感。食物未到,酒樓就提供合桃酥小食比客人避免餓親,非常細心。叫了鐵觀音和菊花杞子茶,每一款茶有爐保暖,保證每口茶都夠熱。在冬天係天氣有呢種服務真係暖入心。三合一醬料包括:(豆瓣醬,芝麻合桃,XO辣椒醬)要收28元一份黑松露燒賣皇燒賣蝦肉夠新鮮、黑松露夠香濃,兩樣配搭起上來非常match.魚子醬賽螃蟹餃魚子醬好夠鮮味,賽螃蟹夠滑、餃子清甜清清地幾好味安格斯牛肉腸粉比意料中好味,腸粉透明爽滑。裏面有配菜啊青瓜絲橄欖油獲仔蓮藕餅蓮藕夠彈牙、點埋嗰個豆瓣醬,十分夾,超級好味,非常鮮味。高湯海參灌湯餃好濃雞湯再帶住陣陣海參味,鮮味十足。再加埋薄皮多料嘅灌湯餃,無得頂。陳皮紅豆沙紅豆🫘每粒都非常爽口,非常甜。好補血。

食物未到,酒樓就提供合桃酥小食比客人避免餓親,非常細心。

黑松露燒賣皇

魚子醬賽螃蟹餃
魚子醬好夠鮮味,賽螃蟹夠滑、餃子清甜清清地幾好味

安格斯牛肉腸粉
比意料中好味,腸粉透明爽滑。裏面有配菜啊青瓜絲

橄欖油獲仔蓮藕餅
蓮藕夠彈牙、點埋嗰個豆瓣醬,十分夾,超級好味,非常鮮味。

陳皮紅豆沙
紅豆🫘每粒都非常爽口,非常甜。好補血。
2023-12-29
2024-01-16 46 瀏覽
銀海坊新開了一間新酒樓,環境雅致,點心精美別緻,服務一流,讓客人有賓至如歸的感覺👍今日很早就到左,是第一檯的客人呢😅先飲個蕎麥茶,清香撲鼻,仲有兩個沙糖桔做餐前小點👍望望餐牌,都是我喜歡吃的幾款,二話不說就下了order:金萡鮮蝦餃$68飲茶一定是必食嘅當然是蝦餃啦~蝦餃皮做得夠煙煙韌韌,餡料滿是鮮蝦,沒有一點肥肉,爽口彈牙👍魚子醬賽螃蟹餃$68賣相相當吸引,粒粒魚子醬鋪在蛋白上,內餡是爽脆蝦肉,口感一流👍芥末美國石蠔卷$68第一次食,比春卷更脆嘅石蠔卷,味道有驚喜,鬆脆嘅外皮包著蠔味整重嘅鮮蠔,真的令食指大動😋😋😋高湯海參灌湯餃$88原盅上,還一路加熱👍先試啖湯,好清甜,有海參之餘還有鮑片絲,食一個真是滿足又飽腹😍手磨紅米腸粉$68腸粉皮包著脆脆薄片,餡料有鮮甜蝦肉和蘿蔔絲,一口清甜又鮮甜,不用醮醬油都夠晒味🤩豆腐布甸$38布甸很香滑,難怪用豆腐為名😅原來仲有糖水送👏👏👏桃膠蛋白杏仁茶👍甜度適中,杏仁蛋白簡直是絕配,香濃無比。粒粒桃膠令整碗糖水更有口感😋😋😋全程侍應都不停加水,不停替我們斟茶,招呼真係好正。食物碟又換了多次,環境服務都一流,下次一定再嚟試埋晚飯,原來仲有好幾個獨立房間

今日很早就到左,是第一檯的客人呢😅

先飲個蕎麥茶,清香撲鼻,仲有兩個沙糖桔做餐前小點👍

望望餐牌,都是我喜歡吃的幾款,二話不說就下了order:

金萡鮮蝦餃$68
飲茶一定是必食嘅當然是蝦餃啦~

魚子醬賽螃蟹餃$68

芥末美國石蠔卷$68

高湯海參灌湯餃$88
原盅上,還一路加熱👍

手磨紅米腸粉$68

豆腐布甸$38
布甸很香滑,難怪用豆腐為名😅

原來仲有糖水送👏👏👏

全程侍應都不停加水,不停替我們斟茶,招呼真係好正。食物碟又換了多次,環境服務都一流,下次一定再嚟試埋晚飯,原來仲有好幾個獨立房間,團年飯,開年飯可以吾使諗地方啦😅

2024-01-11
  • 金萡鮮蝦餃
  • 魚子醬賽螃蟹餃
  • 手磨紅米腸粉
  • 芥末美國石蠔卷
2024-01-15 42 瀏覽
餐廳位於酒店內,環境雅致,小細節做得好好,例如茶水有燭光keep住熱度、外賣袋設計精緻得體。而且有好多特色新派點心,例如魚子醬賽螃蟹餃、花膠珍珠雞等。✨高湯海參灌湯餃 $88湯底係靈魂🤩 集鹹鮮清甜於一身,飲落好舒服既高湯。灌湯餃飽滿,真正嘅啖啖肉,有大量蝦同豬肉,兩個人分享都得。✨啤梨鹹水角 $58造型太可愛了🍐 隔籬飯香,自己都點一份先🤭 做到外脆內軟嘅感覺,餡料鹹鹹香香,係好食嘅鹹水角。✨金蒜蒸排骨 $68脂肪比例較高,適量蒜味,如果鍾意肥豬肉嘅人會好鍾意~✨豆腐布甸 $38 口味較甜,口感有少少似Tiramisu。

✨高湯海參灌湯餃 $88

✨啤梨鹹水角 $58

✨金蒜蒸排骨 $68
脂肪比例較高,適量蒜味,如果鍾意肥豬肉嘅人會好鍾意~

✨豆腐布甸 $38
口味較甜,口感有少少似Tiramisu。
2024-01-15 36 瀏覽
跟屋企人去飲茶🫖嘆下一盅兩件~依次去咗大角咀遨凱酒店最近開幕提供精緻粵菜嘅中菜廳🥢「莫云」💗 無論環境丶食物質素和服務都非常不錯。中菜廳由曾任香港百億富豪私廚嘅雷師傅主理🫶🏻內裝優雅大氣,流露高級氛圍感。午市時段主打粵式點心,賣相精緻,令人賞心悅目。🟠高湯海參灌湯餃 $88灌湯餃本身的工序好繁複,這個做得很不錯哦🫶🏻皮又薄又滑,拌以鮮味十足的高湯和質感軟腍的海參,餡料超豐富!入口鮮味無比。🟠蟹粉小籠包 $381客1大個!包裹着滿滿爆汁的蟹粉餡,皮薄多汁,蟹粉味濃,鮮味十足。🟠 金箔鮮蝦餃 $68蝦餃皮上以金箔點綴~賣相高貴。鮮蝦內餡鮮香爽口,有口感。🟠 原隻鮮蝦腸粉 $68切開一件件,擺盤靚~吃得又方便🫶🏻軟滑腸粉分包着原隻鮮蝦,入口鮮香味美。🟠蜂巢海鮮芋角 $68一客3大件💗 很吸引眼球~外皮炸得金黃酥脆,內餡鮮嫩軟滑,口感豐富。🟠京蔥和牛生煎包 $68淺綠拼白色的生煎包跟一般的不一樣,令人驚喜!內餡有香口惹味的和牛,質感嫩滑又入味。🫖$28/位前菜小吃有腰果丶甜酸蕎頭和秘製XO醬~另有香脆一口酥。用餐後還奉上糖水,誠意滿滿💗

🟠高湯海參灌湯餃 $88

🟠蟹粉小籠包 $38

🟠 金箔鮮蝦餃 $68
蝦餃皮上以金箔點綴~賣相高貴。鮮蝦內餡鮮香爽口,有口感。

🟠 原隻鮮蝦腸粉 $68

🟠蜂巢海鮮芋角 $68

🟠京蔥和牛生煎包 $68

🫖$28/位

鄰近海邊🌊鬧市中一個既寧靜又舒適嘅飲茶好地方環境闊落,空間感十足要讚一讚呢間餐廳嘅服務👍🏻店員都好nice又好主動咁加添熱茶~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~💁🏽‍♀️高湯海參灌湯餃 $88 巨型足料嘅灌湯餃 成隻餃都塞滿咗蝦肉豬肉等等嘅材料🤩彈彈的海參配上鮮味嘅湯 味道偏清,但係低調得嚟又突出咗每種食材獨自嘅味道💁🏽‍♀️蟹粉小龍包 $38呢個必叫😍隔住塊皮都明顯咁透出咗蟹粉蟹膏嘅顏色一啖咬落去,蟹膏加上肉汁陣味充斥住口腔 🤤滿足滿足💁🏽‍♀️魚子醬賽螃蟹餃 $68 餃皮煙韌好有口感面頭鋪上賽螃蟹🦀再以高貴魚子醬作點綴靚賣相食落都開心啲💁🏽‍♀️花膠珍珠雞 $68本身以為平平無奇🙈點知加入面原來加咗成塊花膠 有啲驚喜💁🏽‍♀️蜂巢海鮮芋角 $68表面炸得相當鬆脆 入面既芋泥混合海鮮饀料 配搭得宜👍🏻有啲creamy 💁🏽‍♀️手磨紅米腸粉 $68 用咗少見嘅紅米米漿 包住啲脆脆同蝦肉等配料 表面掃上金箔令精緻嘅點心顯得更高貴💁🏽‍♀️啤梨咸水角 $58 外型以綠綠啤梨形狀呈現🍐相當吸精 涵料都係以豬肉香菇為主令傳統咸水角變成創新又得意嘅菜式💁🏽‍♀️西米紅豆沙 $48好香果皮
鄰近海邊🌊鬧市中一個既寧靜又舒適嘅飲茶好地方
環境闊落,空間感十足
~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~
💁🏽‍♀️高湯海參灌湯餃 $88
巨型足料嘅灌湯餃
成隻餃都塞滿咗蝦肉豬肉等等嘅材料🤩
彈彈的海參配上鮮味嘅湯
味道偏清,但係低調得嚟又突出咗每種食材獨自嘅味道

💁🏽‍♀️蟹粉小龍包 $38
呢個必叫😍隔住塊皮都明顯咁透出咗蟹粉蟹膏嘅顏色
一啖咬落去,蟹膏加上肉汁陣味充斥住口腔 🤤滿足滿足

💁🏽‍♀️魚子醬賽螃蟹餃 $68

涵料都係以豬肉香菇為主
令傳統咸水角變成創新又得意嘅菜式

💁🏽‍♀️西米紅豆沙 $48
好香果皮味😋非常足料
平時好怕食紅豆沙,好驚太甜
今次呢碗甜度啱啱好

另外茶水均以小蠟燭座熱保溫☺️好貼心