2024-05-02 910 瀏覽
平時都會帶媽咪去下唔同既中菜館飲下茶,今次想分享一下位於大角咀遨凱酒店地下嘅一間高級中菜館「莫云」,喺奧運站行過去10分鐘左右,喺遨凱酒店地下入口轉右就到!「莫云」走高檔路線,氣派十足,空間感十足,環境非常舒服。高湯海參灌湯餃首先大推呢個高湯海參灌湯餃,超!大!隻!配上一條海參,成件事已經好高級!灌湯餃脹卜卜,餡料係豬肉、香菇同蝦仁,鮮味十足;海參爽彈,恰到好處,高湯濃郁美味!魚子醬賽螃蟹餃因為賣相colourful 又矜貴而點既點心,蟹肉加上蛋白和魚子醬,用橙色的薄皮襯托,口感有層次,鮮味特出。金箔鮮蝦餃精凝剔透既蝦餃皮上面掃上金箔,極具貴氣,包住大大隻彈牙既鮮蝦,正丫!啤梨咸水角鍾意打卡即朋友必點點心,翠綠色啤梨造型可愛,咬落外脆內煙靭,餡料鹹香味十足。桃膠蛋白杏仁茶 除了點心之外,原甜品亦非常出色!點左媽最喜歡既蛋白杏仁茶!帶著淡淡杏仁香,口感滑順,每一啖都有膠桃同蛋白,感覺好滋!食埋甜品超滿足!下次想同屋企人試埋夜晚menu 個玫瑰油醋汁膏蟹蒸手剁肉餅呀!

「莫云」走高檔路線,氣派十足,空間感十足,環境非常舒服。

高湯海參灌湯餃

魚子醬賽螃蟹餃