2024-05-07 1138 瀏覽
朋友推介嘅靚餐廳,每款食物都係高水準,真心覺得「正」! 莫云係遨凱酒店入面一間高級中菜館,由港鐵奧運站行過去都係幾百米,行完街過去食好嘢就啱晒~ 餐廳地方廣闊,枱與枱之空間感足,環境舒適。 想食豪啲,先叫咗兩款翅。 上翅之前店員先上咗一碗湯俾我哋試吓個湯啱唔啱味先,可以稍作調較,幾窩心!清宮皇燒大鮑翅 清澈鮮甜嘅上湯加上大大梳嘅鮑翅排,口感豐富大滿足,值得慢慢品嚐~生拆蟹肉乾撈翅一上枱,賣相已經相當吸睛。用鮮橙色嘅蟹蓋壓扁佢作為器皿,又用咗食用花、萵筍絲同埋金箔做裝飾,讚!將新鮮蟹肉同乾撈翅翻炒,味道特別鮮甜香口。食一啖蟹肉翅,再飲一啖上湯,風味獨特,味道又融合。黑醋脆鱔柳 雖然只係一道小食,但係份量都幾多。呢道菜以鱔魚柳為主,新鮮鱔魚柳炸得酥脆,肉質非常彈牙,搭配黑醋嘅酸甜,炸物都變得清爽輕盈。乾煸蟹子蝦球粉絲煲 都幾巨型,上面滿滿蟹子籽同蝦球,撈勻咗粉絲之後,每啖粉絲都夾雜住蟹籽,口感爽脆。粉絲做得幾香口,有鑊氣嘅感覺 。鮮果拔絲咕嚕肉 搭配咗新鮮菠蘿,特別開胃。咕嚕肉炸得外酥內嫩,帶少少拔絲效果,加上三色椒粒點綴,風格清新。XO醬蘭度炒安格斯牛柳粒 XO醬嘅香辣味為整道菜增添咗層
朋友推介嘅靚餐廳,每款食物都係高水準,真心覺得「正」!

清宮皇燒大鮑翅

生拆蟹肉乾撈翅

黑醋脆鱔柳

乾煸蟹子蝦球粉絲煲

鮮果拔絲咕嚕肉

XO醬蘭度炒安格斯牛柳粒
XO醬嘅香辣味為整道菜增添咗層次感,牛柳粒炒得嫩滑多汁,連菇粒都好入味 。

最後係甜品環節,甜品價錢屬於街坊價,女士特別愛甜品,我當然唔例外,一次過叫咗三款甜品

桃膠蛋白杏仁茶
口感滑順嘅杏仁茶,加埋滑滑桃膠同蛋白,真係美味又養顏。

豆腐布甸
豆腐布甸質地非常綿密柔軟,豆味香濃,入口即化,上面加咗可可粉,又多一重微甜滋味。

京式鮮奶糕:
京式鮮奶糕奶味濃郁又輕甜,外表平平無奇,但係口感輕盈,好似以前飲宴嘅小白免甜品,童年回憶返返嚟啊。