2024-03-26
今日同屋企人飲茶,屋企人最鍾意飲茶,逢禮拜六我哋都鐘意去酒樓食吓點心呢度係一間五星級酒店嘅中菜廳,佈置精緻,點心嘅名稱都好有心思黑松露香菇燒賣王上面係一片黑松露,聞落已經好香,同香菇的鮮味完美結合,內部餡料多汁豐富,啖啖肉,好足料,加上黑松露的濃郁風味,提升了成個燒賣的層次感🤤花膠珍珠雞係我食過最好食嘅珍珠雞,首先糯米飯煮得啱啱好,煙煙韌韌有口感,又唔會太腍,加上調味豐富,好入味,湯汁濃郁,滋味十足,入面有一片細細但厚身花膠,食落感覺好滋潤,令人好滿足生滾魚肚鮮雞粥:粥的口感濃稠滑順,魚肚和鮮雞的鮮甜味道充滿其中。生滾的方式保留了食材的原汁原味,每一口都能品味到鮮美的滋味。粥中的米粒煮得剛好,軟糯入味,入面嘅雞肉已經起晒骨,好嫩滑,再加上配埋脆卜卜嘅油炸鬼,正👍🏻膠桃蛋白杏仁茶口感滑順綿密,帶著淡淡的杏仁香氣。膠桃的甜美和蛋白的柔滑完美融合,好滋潤嘅感覺,飯後食一碗好滿足
黑松露香菇燒賣王
花膠珍珠雞