2023-03-02 1989 瀏覽
約咗個friend响尖沙咀行街,行經莆田見做緊海蠣節推廣🫢,咁啱我哋都鍾意食海蠣,梗係要試下啦😋。打開menu📔見海蠣節推廣價$209 / 2道海蠣菜式 (有6️⃣種吃法可選),其中1️⃣款更加係被喻為不可不嚐莆田十醉之一😍,我哋當然要試下啦。福建海蠣煎 (莆田10醉之一)海蠣份量多,每粒都肥美飽滿,鮮甜美味。蛋餅🥚煎得香口又帶蛋香味😋。九層塔香燜海蠣海蠣份量多,每粒都炸得外層酥脆🥰,然後加上九層塔、薑🫚、蔥、蒜🧄及其他味料回鍋再燜,味道特別香口入味,也更突出海蠣嘅鮮美😋。蒲田荔枝肉 $98猪肉🐖炸得香脆鬆化,肉質彈牙有肉香味🥰,醬汁酸酸甜甜帶荔枝香味,味道清新醒胃又好食😋。辣汁花蛤 $98 (莆田10醉之一)花蛤新鮮份量多🥰,味甜多汁,加上師傅調配嘅辣汁一齊炒,就更惹味香口😍,非常好食😋。福建海鮮滷麵 $118滷麵湯汁濃厚,味道鮮甜,麵質幼滑滷得入味,加上豐富嘅配料,有乾蝦🦐、猪肉🐖、蜆肉、海蠣、香菇🍄及菜🥬,令整碗麵都鮮香無比😋。黃金荷葉包 $38/片 (2片起售)肉絲和洋蔥炒得香甜軟腍☺️,荷葉包非常酥脆香口,兩者配合一齊食,真係絕配💯。總括而言,食物新鮮味道好,店員服務有禮勤快,

福建海蠣煎 (莆田10醉之一)

蒲田荔枝肉 $98

辣汁花蛤 $98 (莆田10醉之一)

福建海鮮滷麵 $118

黃金荷葉包 $38/片 (2片起售)

總括而言,食物新鮮味道好,店員服務有禮勤快,環境舒適乾淨,價錢合理,值得再三回味嘅福建菜。

2023-02-25
  • 福建海鮮滷麵
  • 辣汁花蛤
  • 蒲田荔枝肉
  • 九層塔香燜海蠣
  • 黄金荷葉包
2023-03-01 109 瀏覽
米芝蓮一星餐廳。每年12月到第二年3月,都係海蠣豐收既季節。莆田係呢個「海蠣節」推出以$209就可以享用6款海蠣菜色既其中2️⃣款,梗係要黎湊下熱鬧🙌🏻✨九層塔鄉燜海蠣海蠣先炸到金黃色,每件都大大件,外脆內軟,口感一流。醬汁用上九層塔(羅勒既一種)、洋蔥及蒜片。將炸海蠣同醬汁拌勻,好惹味。✨海蠣煮泗粉泗粉有啲似薯粉,滑嘟嘟,咬落煙煙韌韌。海蠣份量都唔少,湯底味道好濃。仲有啲肉片同木耳做配料。✨福州風味紅糟雞雞件份量多,炆得好腍好入味。醬汁有濃濃既南乳香及微微酒香。✨黃金荷葉包荷葉包外脆內軟,外表金金旺旺亦有好濃郁既芝麻香。配上醬香肉絲同洋蔥絲,口感好豐富,好味🙌🏻✨白切羊肉羊肉一啲都唔羶,點埋鹹鹹地既醬汁,不錯既前菜。

米芝蓮一星餐廳。

✨九層塔鄉燜海蠣

✨海蠣煮泗粉

✨福州風味紅糟雞
雞件份量多,炆得好腍好入味。醬汁有濃濃既南乳香及微微酒香。

✨黃金荷葉包

✨白切羊肉
羊肉一啲都唔羶,點埋鹹鹹地既醬汁,不錯既前菜。

2023-02-24
15 分鐘 (堂食)
2023-03-01 65 瀏覽
成日喺地鐵站見佢賣廣告 特登落去海港城試下 當晚食飯時間想搵個人落單都難 等咗好耐終於上菜 問個短髮侍應 我都唔知佢係男定女 要碟豉油 佢同我講豉油要收返20蚊 唔係咁離譜呀 要碟豉油都要收20蚊😅
2023-02-22
2023-02-27 430 瀏覽
又嚟到港威食嘢😋今次揀咗間少食啲嘅粵菜其實之前都見過幾次莆田嘅分店 今次係第一次黎 裝修幾靚 乾淨光猛Menu本身選擇好多 小菜海鮮湯品肉類麵飯通通齊全 太多嘢想食我哋揀咗15分鐘先決定到食咩😂咁啱係海蠣節 再多幾款蠔嘅菜式可以揀第一次食豬蹄凍 幾得意 醬汁有啲辣辣地 食落彈牙感覺滿滿膠原👍🏻原汁原味嘅魚湯🐟入面有魚 豆腐 杞子等等真材實料唔係味精湯👍🏻飲落鮮甜叫咗細size每人都分到兩碗👍🏻蠔仔炸得好鬆脆 一啲都唔腥 配料有洋蔥 蒜片 大量九層塔😍撈埋醬汁食超正!充滿滷香味嘅鐵鍋包菜飯係莆田人嘅家常飯 超多料!菜 滷肉 蝦米 香菇 乾貝...底層仲有塊荷葉增添香氣😍好好食食完正餐緊係要食埋糖水同甜品😜桂花味好香 清甜滋潤❤️超推介呢個新加坡特色甜品-炸冰心榴槤😍外脆內軟 餡料係足料榴槤果肉 底部有啲南瓜汁 食落好香滑榴槤味超濃郁😍榴槤迷唔好錯過
又嚟到港威食嘢😋今次揀咗間少食啲嘅粵菜

真材實料唔係味精湯👍🏻飲落鮮甜
叫咗細size每人都分到兩碗👍🏻
蠔仔炸得好鬆脆 一啲都唔腥 配料有洋蔥 蒜片 大量九層塔😍
九層塔香燜海蠣

撈埋醬汁食超正!
鐵鍋包菜飯

充滿滷香味嘅鐵鍋包菜飯係莆田人嘅家常飯 超多料!
桂花陳皮燉雪梨

跳跳魚撞豆腐
鐵鍋包菜飯
桂花陳皮燉雪梨
2023-02-27 141 瀏覽
自上次去莆田撈起後🧧,母親大人念念不忘想試個土筍凍~但土筍凍係咩嚟?其實係蟲蟲啫喱🐛🙈🙈唔明點解母親大人咁重口味,但佢想食就帶佢嚟食下啦!其實所謂土筍並唔係筍,而係一種生長喺海邊嘅蟲~不過因為佢哋煮嘅湯鮮味🫕,而後來發現凍凝成啫喱狀嘅土筍凍又更有風味,所以先有呢個菜式~我食咗半粒,味道係唔錯,但實在過唔到咬蟲嘅心理關口😶,所以俾晒母親大人食~呢個菜式最適合喜歡炸嘢同芋頭嘅人!佢嘅芋頭味好香濃,夾住鴨肉,味道更加豐富~而且炸起後好香脆,識食嘅當然要食邊邊哥幾件~點啲酸甜汁解下膩,份量唔大,兩個人分剛好~每到海蠣嘅季節,就好多人會嚟食海蠣菜式🦪~佢哋仲推出咗209蚊可以試兩款,比起單點更抵👍~我哋揀咗海蠣煎,因為一向都喜歡食煎蠔餅,蚵仔煎哥類~呢度嘅海蠣煎比較似台式嘅蚵仔煎~因為中間蠔仔嘅部份係會連埋類似澄麵或者糯米粉嘅一齊煎,所以口感好煙韌~唔似平時食嘅煎蠔餅係炸嘅咁脆卜卜~另一個海蠣菜式我哋叫咗海蠣煮泗粉🍜~泗粉係類似薯粉咁,透明而且有韌性~連埋一個火爐上檯,等佢滾返起就可以食,但唔好等太耐,因為啲粉會煮到太軟~佢嘅湯汁比較濃稠,但係好鮮味😋~呢個滑豆腐係玉子豆腐哥類🥚,所以非常滑身~
自上次去莆田撈起後🧧,母親大人念念不忘想試個土筍凍~
但土筍凍係咩嚟?其實係蟲蟲啫喱🐛🙈🙈
唔明點解母親大人咁重口味,但佢想食就帶佢嚟食下啦!
其實所謂土筍並唔係筍,而係一種生長喺海邊嘅蟲~
阿溜土筍凍
呢個菜式最適合喜歡炸嘢同芋頭嘅人!
佢嘅芋頭味好香濃,夾住鴨肉,味道更加豐富~
而且炸起後好香脆,識食嘅當然要食邊邊哥幾件~
點啲酸甜汁解下膩,份量唔大,兩個人分剛好~
酥糯芋香鴨
每到海蠣嘅季節,就好多人會嚟食海蠣菜式🦪~
佢哋仲推出咗209蚊可以試兩款,比起單點更抵👍~
我哋揀咗海蠣煎,因為一向都喜歡食煎蠔餅,蚵仔煎哥類~
福建特色海蠣煎
呢度嘅海蠣煎比較似台式嘅蚵仔煎~
唔似平時食嘅煎蠔餅係炸嘅咁脆卜卜~
福建特色海蠣煎
另一個海蠣菜式我哋叫咗海蠣煮泗粉🍜~
泗粉係類似薯粉咁,透明而且有韌性~
佢嘅湯汁比較濃稠,但係好鮮味😋~
海蠣煮泗粉
呢個滑豆腐係玉子豆腐哥類🥚,所以非常滑身~
醬汁好香濃,加上有啲肉末,所以撈飯一流!
佢底下仲有片蛋皮附黐底🍳,非常貼心~
鐵板自製滑豆腐
因為好喜歡食芋頭,所以試試呢個酥炒芋芯🥢~
佢感覺有啲似反沙芋,但無咁多糖無咁甜🍬,只係外面薄薄一層脆糖~
芋頭好香好粉糯,非常好食~
酥炒芋芯
母親大人見到榴槤,又係新加坡特色,唔理幾飽都要叫!
佢其實係一舊雪到變冰嘅榴槤肉🍦,沾上脆粉拎去炸~
所以外層好酥脆熱辣辣🔥,但係入面仲係好冰凍嘅榴槤肉~
我唔食榴槤,但食咗少少外皮,真係好香脆~
酥炸冰心榴槤
每次嚟食都覺得水準有保證,而且仲有唔少菜式想試,期待下次再嚟呀~
2023-02-17
15 分鐘 (堂食)
阿溜土筍凍
酥糯芋香鴨
鐵板自製滑豆腐
酥炒芋芯
2023-02-26 60 瀏覽
非常有特色的米芝連福建菜館「莆田」,在香港佢有多間分店,今次就試吓尖沙咀港威商場嘅新分店。店面裝修雅緻,珍珠型吊燈令人感覺到溫馨有親和力,卡位梳發極具空間感倍感舒適。莆田近期做緊「海蠣節」,有六種食法:辣子鮮海蠣、海蠣煮泗粉、漁民鹽漬海蠣、江口家鄉海蠣湯、九層塔香燜海蠣、福建海蠣煎。優惠以💰209HKD就可以試2種食法,好抵食吖!前菜:蝦苗頭水紫菜💰58HKD賣相吸引,打卡一流!紫菜質感細膩柔潤,好特別!前菜:前菜家常豬蹄凍💰68HKD彈入味,膠原滿滿,滋補養生又開胃,正式手工菜,好味😋九層塔香燜海蠣💰119HKD口感有驚喜,海蠣粒粒飽滿,外脆內軟格外鮮甜,九層塔香味極濃郁,大大煲份量非常滿足。招牌椒鹽豬手💰48HKD/片佢系莆田10醉之一,當店招牌菜式,侍應比咗我哋手套,方便我哋揸住食,豬手賣相討好,椒鹽味豬皮炸至金黃香脆,撕開豬手,有非常豐富嘅膠原蛋白,超正。經典南煎肝💰98HKD特製香料醬汁爆炒豬肝,香氣撲鼻且色澤紅亮,豬肝嘅醃料非常入味,豬肝嘅腥味全無,反而係一種濃郁嘅醬汁味,入口即化,口感鮮美,實在係一絕!黄金荷葉包 💰38/件 2件起荷葉包烤到金黃,面鋪滿芝麻,外脆內軟,切

優惠以💰209HKD就可以試2種食法,好抵食吖!

前菜:蝦苗頭水紫菜💰58HKD
賣相吸引,打卡一流!紫菜質感細膩柔潤,好特別!

前菜:前菜家常豬蹄凍💰68HKD
彈入味,膠原滿滿,滋補養生又開胃,正式手工菜,好味😋

九層塔香燜海蠣💰119HKD

招牌椒鹽豬手💰48HKD/片

經典南煎肝💰98HKD

黄金荷葉包 💰38/件 2件起
荷葉包烤到金黃,面鋪滿芝麻,外脆內軟,切開中間之後將肉絲、洋蔥塞入去同食,非常好味。
早排喺地鐵廣告牌成日見到莆田海蠣節既廣告😋我同男朋友本身都好鍾意食蠔,又見價錢幾抵,就搵左一晚去食下🥰原來尖沙咀港威商場開左新分店👀呢度裝修夠舒服簡潔,樓底好高,枱同枱之間都有一定既寬敞,唔會太逼☺️💕無論係拍拖定帶長輩過黎食中菜都好適合👫🧑🏼‍🦳👨🏼‍🦳❥ 福建海蠣煎 $128海蠣份量好多,粒粒都肥美新鮮,充滿蠔味‼️蛋餅煎得好香口,食落煙煙韌韌,粉漿唔會太厚😋建議點埋酸辣醬,更加香口😍❥ 鮑魚紅燒肉 $188有三粒鮑魚,係福建特產南日鮑🤩大大隻,爽口彈牙,好食又入味!紅燒肉肥瘦比例岩岩好,唔會太膩,好惹味,配埋菜飯食一流😋❥ 鐵鍋包菜飯(例) $118有得揀例牌、中份、大份!我地揀左例牌,估唔到例牌既份量都咁多,可以裝到5-6碗😛包菜飯用鐵鍋上,可以keep住熱辣辣👍🏻配料好豐富,有包菜、滷肉、蝦米、香菇、蟶乾、乾貝,味道鹹鹹香香,係飽肚之選🫶🏼❥ 脆皮蒜香雞 (半隻) $168上次食莆田叫左呢個,好好食!今次要再encore😋 半隻雞兩個人食岩岩好!雞皮香脆,雞肉結實嫩滑,帶有鹹香😍面頭仲有勁多炸蒜,送飯好正🤩
早排喺地鐵廣告牌成日見到莆田海蠣節既廣告😋

原來尖沙咀港威商場開左新分店👀
無論係拍拖定帶長輩過黎食中菜都好適合👫🧑🏼‍🦳👨🏼‍🦳

❥ 福建海蠣煎 $128
海蠣份量好多,粒粒都肥美新鮮,充滿蠔味‼️
蛋餅煎得好香口,食落煙煙韌韌,粉漿唔會太厚😋
建議點埋酸辣醬,更加香口😍

❥ 鮑魚紅燒肉 $188
紅燒肉肥瘦比例岩岩好,唔會太膩,好惹味,配埋菜飯食一流😋

❥ 鐵鍋包菜飯(例) $118
有得揀例牌、中份、大份!
我地揀左例牌,估唔到例牌既份量都咁多,可以裝到5-6碗😛
包菜飯用鐵鍋上,可以keep住熱辣辣👍🏻

❥ 脆皮蒜香雞 (半隻) $168
雞皮香脆,雞肉結實嫩滑,帶有鹹香😍
面頭仲有勁多炸蒜,送飯好正🤩
2023-02-14
2023-02-25 1128 瀏覽
呢排人人都食蠔🤤經朋友介紹過左黎尖沙咀食飯,佢話呢間D海蠣煮得好惹味👍🏻而且環境又靚,坐得好舒服😌果然冇介紹錯我哋2個人叫左4餸1甜品🤤🌶辣子鮮海蠣:粒粒海蠣都炸到脆卜卜,加上辣椒炒過,咬落有少少麻辣味,又唔會辣到食唔到👍🏻九層塔香燜海蠣:呢個菜上枱好香,店員教我地要撈一撈先食🤩因為D熱汁撈完沾滿每粒海蠣,加上D九層塔ge 香,令D海蠣粒粒都好香甜。鮑魚紅燒肉:好細心嘅安排👍🏻有蠟燭係底熱住,咁D紅燒汁就唔會「瓊」左!加分位 睇圖都見到五花腩層層分明👍🏻佳品👍🏻鮑魚割花好細緻,所以鮑魚同腩肉都入曬味👍🏻芋香鴨:D鴨肉淹入味,仲撕到一絲絲,加上芋泥包裹住再炸!一個菜,食到炸得酥脆,芋泥綿密,鴨肉絲絲鮮味。仲好有層次嘅心機菜👍🏻冰心炸榴連:好大舊榴連肉🤩而且外脆內軟,外熱內冷,作為飯後甜品👍🏻一流成餐飯感受到D餸全部都係心機菜,每個菜都好多功夫,而且連上菜嘅店員都極細心講解一下最佳食法!我覺得呢餐飯係一種享受🤩😌好正

我哋2個人叫左4餸1甜品🤤

我覺得呢餐飯係一種享受🤩😌好正
1K
2023-02-23 40 瀏覽
見到莆田近期有個海蠣節,簡直正中我下懷,就約埋個愛蠔之友晚飯😋依間店感覺好大,又有大卡位,枱同枱隔得遠,食得好舒服。每枱放有一壺熱辣辣菊花茶🌼海蠣節menu設計得好靚,有六款食法,$209就可以揀兩道菜,好抵! 6款都好想試,如果叫多兩個朋友黎,就可以叫哂6款啦!福建特色海蠣煎依個我見幾乎枱枱都嗌,蛋皮薄薄地,中間滿滿蠔仔,加上有d似蠔餅漿漿地既口感,蠔味突出👍🏻辣子鮮海蠣突圍而出揀左佢係因為我地中意食辣,辣子雞就好普通,估唔到有辣子海蠣😍炸粉唔厚而且鬆脆,蠔仔肉粒粒都肥嘟嘟而且juicy,食落唔算好辣但勁惹味😋莆田荔枝肉咕嚕肉d friend,但係多左種荔枝既果香甜,成個味道特別左,肉都好香,好食👍🏻軟煎大黃花黃花魚大條好好肉,先將魚煎香,封住肉汁同鮮味,肉嫩味鮮,皮位同骨位都好香口,醬油汁味道唔會太濃,可提鮮但唔會過咸,出色👍🏻整體十分滿意,店員有禮,食物有水準,而且海蠣節既菜單式真係幾特別,唔係隨便一間餐廳可以食到,值得試下!

莆田荔枝肉

軟煎大黃花

2023-02-23 38 瀏覽
相約朋友飯聚,選擇位於海港城的莆田,貪它空間寬敞夠舒適。適逢莆田舉行海蠣節,$209可以點兩款海蠣小菜,沒理由不試吧!福建海蠣煎即是台灣的蚵仔煎。但少了蕃薯粉的黏稠感、多了雞蛋香。海蠣大粒飽滿,入口鮮甜海蠣煮泗粉海蠣與腩肉、香菇等熬煮的湯頭,濃郁鮮甜帶鹹香,配搭爽滑吸湯的蕃薯粉(泗粉),忍不住食了2小碗!砂鍋黃花魚湯 $138(例)鮮甜奶白色魚湯! 內有原條香煎黃花魚,魚肉鮮嫩沒腥味,加上芋頭、豆腐提鮮,記得趁熱飲料黃金荷葉包 $38 (片)荷葉包炸到金黃鬆脆,還撒滿芝麻,夾上濃郁多汁的肉絲食用,滋味無窮。莆田地道燜豆腐 $88(例)鹵豆腐拌上海鮮(見到有小蝦米)、雞蛋等配料燜煮,鹹香鮮味,下飯一流!福州風味紅糟雞 $98(例)雞件份量頗足,紅色的紅糟雞有獨有的味道。帶點微甜酒香。
相約朋友飯聚,選擇位於海港城的莆田,貪它空間寬敞夠舒適。

福建海蠣煎

海蠣煮泗粉

砂鍋黃花魚湯 $138(例)

黃金荷葉包 $38 (片)

莆田地道燜豆腐 $88(例)

福州風味紅糟雞 $98(例)
雞件份量頗足,紅色的紅糟雞有獨有的味道。帶點微甜酒香。
2023-02-18
去完海港城購物,連忙過來吃一頓午飯~這家餐廳主打中菜八大菜系的閩菜講究家鄉好食材 推出了海蠣節~我向來非常喜歡吃海鮮 當然不能錯過鮮海蠣食材的最真實味道啦!✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ♡ 酒香竹筒蝦(位)$52餐廳用上當歸老酒去煨活蝦竹筒裡面蝦肉嫩彈湯底非常鮮甜~♡ 芋香鴨(例)$98酥炸芋泥夾著厚切的滷鴨肉酥糯鹹香!♡ 桂花陳皮燉雪梨 $48滿滿桂花香每一口都清甜滋潤~♡ 江口家郷海蠣湯 $209/2款福建莆田特色做法海蠣湯入口滑溜吃上一口暖得舒服!♡ 海蠣煮泗汾 $209/2款莆田的特色福建菜吃上一口湯鮮粉滑~♡ 莆田扁肉湯(位)$32這是一碗開胃的餐前湯~扁肉從皮到餡都是肉做的♡ 酥炸冰心榴蓮 $58冰心榴蓮的賣相超級精緻~榴蓮果肉做餡是一道新加坡特色甜品 ♡ 薄荷枇杷凍 $48薄荷枇杷凍是一道超級好吃的必點甜品枇杷熬汁成凍 酸甜爽口!♡ 建蓮雪耳湯(溫)$48餐廳用上福建建寧蓮子一抿即化~≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※莆田(尖沙咀海港城店)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※
去完海港城購物,連忙過來吃一頓午飯~

這家餐廳主打中菜八大菜系的閩菜
講究家鄉好食材 推出了海蠣節~

我向來非常喜歡吃海鮮
當然不能錯過鮮海蠣食材的最真實味道啦!

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ •

酥炸芋泥夾著厚切的滷鴨肉
酥糯鹹香!

♡ 桂花陳皮燉雪梨 $48

滿滿桂花香
每一口都清甜滋潤~

♡ 江口家郷海蠣湯 $209/2款

福建莆田特色做法
海蠣湯入口滑溜
吃上一口暖得舒服!

♡ 海蠣煮泗汾 $209/2款

莆田的特色福建菜
吃上一口湯鮮粉滑~

♡ 莆田扁肉湯(位)$32

這是一碗開胃的餐前湯~
扁肉從皮到餡都是肉做的

♡ 酥炸冰心榴蓮 $58

冰心榴蓮的賣相超級精緻~
榴蓮果肉做餡
是一道新加坡特色甜品

♡ 薄荷枇杷凍 $48

薄荷枇杷凍是一道超級好吃的必點甜品
枇杷熬汁成凍 酸甜爽口!

♡ 建蓮雪耳湯(溫)$48

餐廳用上福建建寧蓮子
一抿即化~

莆田(尖沙咀海港城店)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖

2023-02-19 55 瀏覽
平時食得太多濃味重油鹽食物,莆田係較健康的選擇。尖沙咀店樓底好高好舒服,枱與枱之間有足夠距離,枱面夠大唔會撞嚟撞去。餐廳自設洗手間夠曬方便。餐牌超厚,圖文並茂,忍唔住點咗七個菜式😆🥟莆田扁肉湯外表似迷你餃子,實際上連餃皮都係用肉製成!唔怪得之食落有明顯肉香肉汁,加咗蝦米令味道更鮮。湯底用紫菜,帶醋味,酸酸地幾開胃。🐟跳跳魚撞豆腐跳跳魚其貌不揚,但用嚟煲湯超級香濃,奶白色鮮甜魚湯可以連飲幾碗!豆腐一食就知唔係普通貨色,有炭火香,好有農家氣息。🦆芋香鴨芋頭綿滑,鴨肉酥香,外皮炸得香口,咬一啖口感豐富,明顯吃到一絲絲的鴨肉,又帶有芋香,非常滿足。🐠鹹香黃花魚煎得香脆,味道不會死鹹,特意加了花椒令味道更香口,不知不覺就食曬🤣🎋家鄉燜筍乾筍不是爽脆的口感,較軟綿,完全沒有苦澀或酸味,而是有隱隱約約的甜香。🍲福建紅菇海鮮鹵麵號稱鎮店之寶!靈魂是野生紅菇,簡直像福建版藏紅花,用少少已會把整鍋麵染成迷人的粉紅色,加上其餘十多款配料,如豬肉、蜆等,濃郁而不油膩。🦪九層塔香燜海蠣海蠣節菜式之一,海蠣醮了炸漿炸得香脆,上面還淋了點甜甜的醬,再配上九層塔的濃香,又香又鮮,不錯。總括而言,若想吃家常鮮味菜色,推
平時食得太多濃味重油鹽食物,莆田係較健康的選擇。

餐牌超厚,圖文並茂,忍唔住點咗七個菜式😆

🥟莆田扁肉湯

🐟跳跳魚撞豆腐

🦆芋香鴨

🐠鹹香黃花魚

🎋家鄉燜筍乾

🍲福建紅菇海鮮鹵麵

🦪九層塔香燜海蠣

總括而言,若想吃家常鮮味菜色,推薦莆田👍

2023-02-18 57 瀏覽
見莆田最近做緊個海蠣節主題,可以用優惠價喺唔同特色嘅海蠣菜式入面揀兩款,除咗海蠣煎,亦有海蠣湯、海蠣寫泗粉、鹽漬海蠣等等。今次去新開嘅海港城分店就夠哂方便就腳。辣子鮮海蠣 $209/2道海蠣炸到金黃,外邊香酥脆口,入面就保持到鮮嫩。再加上辣椒去爆炒,又麻又辣,色、香、味俱全。九層塔香燜海蠣 $209/2道海蠣肉質水嫩,味道鮮甜爆汁。九層塔本身已經非常香,加埋惹味醬汁燜製,就更加好食。辣汁花蛤(例) $98花蛤夠新鮮,食落冇砂,炒嘅火候岩岩好,香辣惹味。個辣汁整得唔錯,夠辣夠過癮。蝦苗頭水紫菜 $58用咗每年 第一批採割嘅紫菜,非常矜貴。紫菜鮮味十足,加埋鹹香蝦苗乾,味道帶少少酸,夠晒開胃。鹹香黃花魚 $88黃花魚炸到脆身,連骨都可以全部食哂,味道鹹香得黎帶淡淡花椒香,食到停唔到口。鮑魚紅燒肉 $188用咗大大隻福建特產南日鮑魚,口感爽嫩彈牙。至於紅燒肉半肥瘦,充滿膠質,夠晒入味。。。莆田 (港威商場) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖。。

辣子鮮海蠣 $209/2道

九層塔香燜海蠣 $209/2道

辣汁花蛤(例) $98

蝦苗頭水紫菜 $58

鹹香黃花魚 $88

鮑魚紅燒肉 $188

莆田 (港威商場) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖

2023-02-17 65 瀏覽
媽咪係大陸返來後都未同佢出去食過飯,早幾日見謙謙補習會好夜放,一於偷偷同媽咪去尖沙咀行街食飯。💕🔯 福建海蠣煎 ~ 呢個季節最啱食海蠣脹卜卜又鮮甜, 呢到的海蠣煎加了一點鯪魚肉和雞蛋去煎,口感特別好。🔯 海蠣煮泗粉 ~ 用了新鮮的海蠣和菇去煮泗粉,令成碗泗粉都鮮甜可口,食完一碗又一碗。🔯 椒鹽豬手 ~ 呢個豬肉必點, 一口咬落去外皮超酥脆,又有椒鹽香, 用手揸住食特別有風味。🔯 福州香味紅槽雞 ~ 雞肉吸收了南乳的汁味道唔錯雞肉亦鮮嫩。🔯 芋香鴨 ~ 太喜歡食香口野, 呢味芋香鴨絕對滿足到我,香滑的芋泥包住已入味的鴨去炸, 口感豐富有層次。🔯 桂花陳皮燉雪梨 ~ 桂花陳皮燉雪梨岩哂燥底的我,幫我止咳潤肺啱哂我,入口有桂花的清甜,雪梨又夠滋潤。🔯 建蓮雪耳湯 ~ 幫媽咪叫了呢個 ,等佢甜一甜潤一潤喉,健脾養生。

2023-02-16 48 瀏覽
芋香鴨外皮好香酥,💗入邊可以食到綿軟嘅芋泥同鹹鮮嘅鴨肉,٩( ˃̶͈̀௰˂̶͈́ )و口感好豐富。.脆皮蒜香雞,光睇名字就會知道係好食嘅一道菜,~(=^‥^)擁有中式炸雞的風味,表面鋪上滿滿蒜酥,蒜香撲鼻誘人🥰.莆田荔枝肉,每顆肉粒宛若新鮮嘅荔枝般飽滿有光澤。◕‿◕食落酸甜,肉汁滋潤而鮮美,色香味俱全。.黃金荷葉包, ✺◟(∗❛ัᴗ❛ั∗)◞✺烤到金黃色嘅荷葉包,表面更加灑滿了濃香芝麻,加上蔥香醬濃嘅肉絲,😍黃金滿屋帶來好意頭。