2016-06-07 1328 瀏覽
朋友K好鍾意食莆田,所以決定呢晚約食飯就食我久違嘅莆田😂由於無book位,所以都等得幾耐,將軍澳人多,基本間間都要等。但莆田好貼心,只要你等位時間超過某個時間,入座後like埋佢fb page就送返野食俾你,值得一讚!我地等左45分鐘就送左個湯俾我地😝😝最鍾意食莆田嘅炒米粉,佢地嘅米粉好幼,而且炒得乾身,加埋佢個辣醬真係無得頂!😭😭黃金湯莧菜,湯底係好濃嘅鹹蛋黃湯,好好味,忍唔住要不黎飲!!鐵板鹽焗蟶子,海鮮新鮮真係用最基本簡單嘅煮法就已經好好食!除左野食之外,我地三個最鍾意就係飲佢嘅茶🍵,好飲到我地問侍應有無得買茶葉返去自己沖😂😂😂😂
朋友K好鍾意食莆田,所以決定呢晚約食飯就食我久違嘅莆田😂

鐵板鹽焗蟶子,海鮮新鮮真係用最基本簡單嘅煮法就已經好好食!

2016-06-01
45 分鐘 (堂食)
2016-06-06 1031 瀏覽
上次食完下午茶之後覺得感覺幾好所以今次再黎食晚飯!估唔到平日晚都咁多人喎,三個人既卡位都等左成半個鐘有多,好彩大家都住係附近,食夜少少都無問題!成餐飯最難忘係呢個鐵板聖子。夾個時少少麻煩,有一兩隻會痴住左要係咁篤篤篤。個海鹽味同個聖子好夾!好突出到好fresh既味道,亦唔會太鹹!加上佢係鐵板既,令個聖子肉有少少烤味!另一個好impressive既菜就係呢個炒米粉!個米粉雖然好幼,但好有口感!上面有d酸酸地既紫菜,好開胃!加埋花生,菜,蜆肉同蝦,個米粉口感真係好好!最正既係加佢個辣醬食!
上次食完下午茶之後覺得感覺幾好所以今次再黎食晚飯!

2016-05-29
30 分鐘 (堂食)
2016-05-31 1134 瀏覽
有個朋友好鍾意食莆田,所以今次girl talk即選址就黎左呢到,其實我都無睇價錢,佢地話食咩我就食咩,不過有兩個菜我覺得幾impressive既個芋心炸得好脆,入面勁粉!出面有少少糖,見到佢同洋葱一齊炒,無諗過係咁既味,有驚喜呢個莧菜皮蛋最令我難忘既係個蛋汁!好香好濃既蛋味!個莧菜浸埋d蛋汁又好濃咁,成件事真係好夾!個湯係因爲我地等多過40mins+like fb送既,我覺得呢個服務幾好!有意外收獲!
50 分鐘 (堂食)
2016-05-03 1500 瀏覽
一段時間冇到過將軍澳 Popcorn! 原來多左好多新食店. 可能因自由行減少影響, 需然係正值五一假期, 人流亦不算太多. 行左一陣就入左主打新加波菜嘅莆田. 早前亦曾經過莆田荷里活廣場分店, 但因等位嘅人太多冇試到. 今次唔洗等就去試一試下午茶喇. 叫左兩個下午茶餐, 前菜有十餘款, 可自選五款加一個主食 (連甜品)套餐共六十八蚊. 不收茶諓但須加一. 另有自選兩款前菜(平二十蚊!). 前菜有甜酸苦辣可選, 份量尚算適中. 我選的主食米粉炒得不錯, 味道遍淡! 但套餐內甜品就得一個 "甜"字. 不吃也罷!
五款冷盤小碟加甜品
炒米粉
2016-05-01
2016-04-28 1258 瀏覽
朋友話呢到既下午茶好抵,所以就黎試下。$48加一有個set,以呢個環境同食物質素黎講都真係唔錯。叫左個紫菜,都真係好唔錯!酸酸甜甜加埋d好香既小小櫻花蝦仔,成個菜都好開胃好好味!另外叫左個豬蹄凍,不過個人麻麻地呢個,可能因為本來expect佢係咸既,又無諗過有啫喱既口感。上面既醬只係令個豬蹄凍油左最令我驚喜既係個菊花茶!勁香菊花味,好好飲!打開發現個菜包到有杞子,本來仲想問侍應有無得買,好可惜唔得個粉就太林,下次會試第二樣。
個粉就太林,下次會試第二樣。
2016-04-24
2016-03-20 1609 瀏覽
來蒲田的原因是要試試如何新加坡福建菜,原來也只是港人口味的菜式而已只是配料做法稍為似福建菜式湯米粉: 有西芹、豬肉、荷蘭豆及少許花生, 紫菜點綴, 入口味道則有點福建風味薯粉: 同樣有西芹、豬肉、蝦及少許花生, 紫菜點綴, 味道清淡中卻沒有特別, 湯底上枱已變得稠了, 薯粉則一般黃花魚: 每條計算, 最少兩條才夠哦魚湯味很清淡, 喝不到自家煮的濃濃薑味更沒鮮甜魚湯味, 屬一般滾魚服務員的工作態度緩慢, 中午12點時段便這樣了嗎
來蒲田的原因是要試試如何新加坡福建菜,
原來也只是港人口味的菜式而已
只是配料做法稍為似福建菜式
黃花魚: 每條計算, 最少兩條才夠哦
服務員的工作態度緩慢, 中午12點時段便這樣了嗎
2016-02-24
2016-03-12 1423 瀏覽
諗唔到食咩好~結果去將軍澳睇下有咩食~去到popcorn 見到Beans同莆田都要排隊~就睇下邊間快~結果就食左莆田~ 仲有老公點左個莆田燜豆腐,超唔ok,一陣濃味,之後同個經理講,佢話依D 叫''焦香'',佢話佢正常落單都會同客人講返係有陣味,咁唔該train返其他D waiters 都要講囉,我諗真係無乜人expect 出去食飯要食D煮濃左ge餸囉!綜合以上食物係水準以上,價錢合理,服務一般~

綜合以上食物係水準以上,價錢合理,服務一般~
2016-03-05
20 分鐘 (堂食)
2016-02-22 2358 瀏覽
實在太喜歡到莆田用膳, 因為這裡的食物大多以海鮮入饌, 鮮味十足, 而烹調方法跟廣東菜不盡相同, 但口味卻很適合廣東人. 這次來到將軍澳分店, 點了幾道未曾試過的菜式, 同樣是驚喜十足的.前菜是花生紫菜, 花生香脆可口, 紫菜乾身而香脆, 有點像零食- 小X闆脆炸紫菜.莆田滷麵 ($78)湯底相當濃稠, 糊糊的, 有點像台灣大腸麵線的湯底. 而味道鮮甜得不能言喻.原來湯底是用上新鮮豬棒骨及雞肉, 用慢火淆八個小時而成, 點滴都是精華, 絕無添加味精.麵條的外觀像米線, 但口感像上海麵, 腍滑的很, 可以呼嚕呼嚕地吸吮麵條.而且麵條好吸湯, 兩者相輔相成.配料有蝦仁, 蜆仔, 冬菇, 蔬菜等, 味道跟湯頭一樣甜美, 令整碗麵鮮上加鮮.蝦苗拌頭水紫菜 ($52)我本來以為這道菜是熱盤, 口味是鹹的. 但試完之後, 發覺味道跟我想像中有很大分別.這道頭水紫菜原來是冷盤, 味道帶微酸, 加上鮮味十足的蝦苗, 好醒胃呢!原來這道紫菜來頭不少, 紫菜每年可以有12”造”, 而頭水紫菜是指第一次採割的紫菜, 所以每一片都是彌足珍貴.極品椒鹽豬手 ($39/ 隻, 兩隻起)選用7吋的豬手, 配上其他配
莆田滷麵 ($78)
而且麵條好吸湯, 兩者相輔相成.
蝦苗拌頭水紫菜 ($52)
極品椒鹽豬手 ($39/ 隻, 兩隻起)
選用7吋的豬手, 配上其他配料蒸七小時, 最後才用油炸, 烹煮過程繁複. 豬手本身的油份已經蒸發出來, 所以食落毫不油膩, 只有骨膠原的黏稠, 吃完嘴唇都黏黏的, 最適合愛美又怕肥的女士吃啊! 而外層烤得卜卜脆, 外層沾滿椒鹽增加食味, 卻又不會太過鹹.
戴上手套, 用手吃, 好方便又好整潔.
2016-02-20
  • 蝦苗拌頭水紫菜
  • 極品椒鹽豬手
2016-02-11 1609 瀏覽
6/2 中午,臨近歲晚,商場內人流頗多。旁邊的Beans新店人龍更是嚇人。我們一早已打算來吃聲稱是米芝蓮星級餐廳,所以等了一會。六個人,但沒有叫午市六人餐,只叫了四人餐,再加點一些東西 (魯麵 和 酥炸聖子)。四人餐要選一個主食,我們叫了出名的米粉,果然名不虛傳!另一個主食選揀是魯麵,我們也散叫了,但味道麻麻。也不知是遲了一點才別它,還是在廚房晚了一點才送出來,成個麵好"杰",好似浸了很久般。我們還叫了中size呢!快要吃不完。 另一散叫食物是酥炸聖子。我們都喜歡吃聖子的,但它出來的樣子和味道都很像"蠔屎" (即是發財好事裡的蠔士)。雖然蠔士也是好味的東西,但和期望有點落差。四人餐的其他餸菜也真不賴!有小粒雲吞湯 頭盤三併小吃,咕嚕肉。我們見還欠一個菜未來,就是百秒黃花。那是這裡的名菜之一,把黃花魚用100秒滾水煮熟,令魚肉剛剛熟,肉質又很滑。職員終於送黃花魚來,但放下了兩煲。我們說,我們只叫了一個餐呀,一定是送多了一煲。但職員說,你們不是叫了四人餐嗎? 四人餐就有四煲呀!仲有兩煲來緊。嘩!有四條黃花魚真是驚喜!想都沒想過!雖然現在我們有六人,也不用每人吃一整條魚,而魚肉也不會太多,"
四人餐要選一個主食,我們叫了出名的米粉,果然名不虛傳!

四人餐的其他餸菜也真不賴!有小粒雲吞湯
 頭盤三併小吃,咕嚕肉。

嘩!有四條黃花魚真是驚喜!想都沒想過!
雖然現在我們有六人,也不用每人吃一整條魚,而魚肉也不會太多,"陸"熟的魚肉也不會很飽,所以也吃得完的。十分慶幸我們沒叫六人餐!

是此每人$135. 好抵。
2016-02-06
15 分鐘 (堂食)
2016-02-04 1566 瀏覽
新開左間新加坡進駐的餐廳,聽聞味道同服務都唔錯,所以決定同屋企人黎試下。每枱都有小食,小食味道都唔錯,未點完餸已經比我地清哂!餐牌第一頁就有10款特別推介既菜式,第一次食又唔知點咩餸,就試嗌莆田10最啦!藥膳竹筒蝦 $48藥膳湯好濃郁,亦都好暖胃。蝦都好新鮮,滲入陣陣既藥膳湯,特別好味!椒鹽豬手 $39/件我十分推薦呢度既椒鹽豬手。一上枱,已經聞到d孜然既味道,一咬落去就食到豬骨既骨膠原。由於佢炸到好乾身,所以唔會覺得油膩。外脆內軟既椒鹽豬手,唔係度度有得食!百秒黃花魚 $68黃花魚我都覺得一定要試下,因為廚師可以處理到一點都唔腥,魚肉十分滑,入口即溶。黑胡椒蟹黑胡椒蟹都相當唔錯,食新加坡菜點會少得食黑胡椒蟹!廚將蟹殻拆左一半,進食既時候好方便。佢個黑胡椒味唔算特別辣,同時保持到蟹本身種鮮味,十分正!!所以莆田真係一家人食飯既好去處!!下次一定會再黎!
每枱都有小食,小食味道都唔錯,未點完餸已經比我地清哂!
藥膳竹筒蝦 $48

椒鹽豬手 $39/件

百秒黃花魚 $68

黑胡椒蟹

所以莆田真係一家人食飯既好去處!!下次一定會再黎!
2015-12-17
2016-02-02 2115 瀏覽
新加坡開過來的「莆田」, 在香港已經有五間分店。筆者對新加坡的美食及文化沒有特別留意, 只知道新加坡的胡椒炒蟹及海南雞飯味道一流。這家「莆田」更加是主打新加坡中的福建菜, 筆者對福建零認識, 因此對其菜式提不起興趣。直至「莆田」在我家附近開業後大半年, 而且附近新食肆均已試盡, 最後才想起這家「莆田」。「莆田」 門面開揚, 用上一扇窗, 可以看透室內環境。室內裝潢摩以木色為主調加上型格的燈飾, 營摩登時尚造出摩登時尚。但略嫌枱之間的距離感不太足夠。一坐下店員送上茶、餐前小食及餐牌。餐牌印刷精美, 每款食品都有簡介。另外, 餐廳自定十大推介, 對第一次光顧的客人來説省卻不少時間。筆者按餐廳推介, 選定當中三款菜式。餐前小食是花生及紫菜 ($8)。紫菜乾身脆口, 非常惹味。另外花生及紫菜沒有灑上用來吊味的鹽, 比較健康。枱上有碗辣椒醬, 碗的外面印有餐廳自創的「辣媽」, 這個卡通化的人物吸引到我的眼球。這個不含防腐劑、選用全天然新鮮食材而製成的辣椒醬可以售賣, 可是味道不是我們在中式食肆吃到的辣椒醬。看上去有點似辣椒油,但又不是用油去浸製,只是加入了少量食油。醬料內加入了很多材料,估計有辣
花生及紫菜
枱上有碗辣椒醬, 碗的外面印有餐廳自創的「辣媽」, 這個卡通化的人物吸引到我的眼球。這個不含防腐劑、選用全天然新鮮食材而製成的辣椒醬可以售賣, 可是味道不是我們在中式食肆吃到的辣椒醬。看上去有點似辣椒油,但又不是用油去浸製,只是加入了少量食油。醬料內加入了很多材料,估計有辣椒粒、蒜蓉,還有其他不知名的材料。試試味道,真的很奇怪,勁酸、辣、鹹,非常之重口味,估計醬料的液體來自食用醋,並加入了大量鹽分。老公雖然鍾意嗜辣,但只淺嚐了一點點,實在接受不了這種味道。
自家辣椒醬
<九轉小腸 $78> 用小洋爉台呈上, 原來小腸是凍的, 要在小爐上加熱後進食才美味。
九轉小腸
這九轉小腸是一道非常考功夫的菜式。首先把小腸清洗得非常乾淨, 然後把小腸反轉塞入, 做到九層的效果。重點是重覆穿套又要套得夠結實才不會散開, 真的不太容易。單看這九層的小腸已經吸引。
這裡滷水味道與潮州的又不同, 滷水味道沒有潮州滷水那麼濃醇,味道比較淡味。咬落不夠彈牙,太死實, 感受不到腸的軟綿。

<原味燜黃花魚$68> 把黃花魚開邊再用薑片蒸熟後放回砂鍋熱騰騰地呈上。魚的鮮味得以完全保留,肉質嫩滑。
原味燜黃花魚
<莆田鹵麵 $78> 湯頭內有不少配料,包括蜆、蝦、冬菇粒、唐芹、菜莖、肉絲、小干貝絲、椰菜絲、豆卜絲等, 配料比較雜亂,沒有什麼相連性, 感覺像把隔夜餸放進湯麵內。加上湯非常稠身, 質感似茨汁。賣相完全不吸引 (講差D有些似豬餿水)。可能是福建節儉及克苦耐勞的文化有關?
莆田鹵麵
味道比賣相好, 湯頭濃味有菜有肉又有海鮮味, 味道複雜。麵條似米線, 入口順滑, 而且掛湯效果不錯。如果賣相可以改善一點, 味道更佳。
<一品海蠣煎 $68> 這個菜不是餐廳的十大推介之內, 只因有信用咭優惠, 可以在數款菜式之中選取一款享有半價優惠。「海蠣煎」是閩南話, 即是我們在潮州店吃到的蠔仔餅; 發源於福建閩南,同樣是台灣及潮汕的經典小吃。
一品海蠣煎
這個福建style的煎蠔餅,蠔肉份量夠多,但卻好像缺少了雞蛋,表面又煎得不夠焦香,還是潮式蠔仔餅好食一些。
今晚的幾款菜式,雖然味道也不錯,但賣相實在有點難看,可能這真的是福建人節儉的特性吧!由於福建沿海的先天有利條件,盛產大量海鮮,「莆田」也有不少海鮮菜式供應;但如果也是這種賣相,實在很難吸引人。
2016-01-21
25 分鐘 (堂食)
2016-01-22 1478 瀏覽
身為將軍澳之友的我就最愛係自己地頭搵食,今晚就同左媽咪去POP CORN食飯,行行吓見到呢間新開既餐廳,於是就入左去試吓 原來呢間係食新加坡既福建菜,環境都幾舒服 見到個餐牌上面都有好多野想食想試,於是就貪心少少叫左幾樣試試 先黎有呢個極品椒鹽豬手!個皮係非常脆,但又唔會令人有好油既感覺,加埋D椒鹽既味道真係好惹味,咬埋去之後我以為全部都係肥膏,點知原來係全都係骨膠原,超正!口感外脆內軟,很是好味~媽咪就點左個冰鎮南日鮑魚,咬落好爽口彈牙,同時又好鮮甜,確係做得幾好!呢條用鍋上既黃花魚,一打開蓋已經聞到好看既味道,魚肉很嫩滑,不過魚骨比較多,湯汁就很鮮味~黑胡椒蟹既味道好濃郁,同埋都真係幾辣,不過我鐘意食辣,所以都頂得順,佢呢個汁會令我想一食再食既感覺,蟹肉仲好爽口彈牙,好味道呀~~~呢個辣椒蟹係用左秘制既醬汁黎整,佢呢個無黑胡椒蟹咁辣,但亦都非常惹味,蟹肉都係好爽口彈牙,加埋用跟上既饅頭沾上醬汁一齊食就更正!之後我仲叫左杯紅毛榴槤汁,初時我以為係榴槤汁黎,原來又唔係喎,飲落去酸酸甜甜,味道似係山竹, 幾開胃,味道仲好濃郁,唔似有加糖水或水,做得都唔錯!食到幾飽都好,甜品都係必

原來呢間係食新加坡既福建菜,環境都幾舒服

極品椒鹽豬手
冰鎮南日鮑魚
辣椒螃蟹
紅毛榴槤汁
炸榴槤
食到幾飽都好,甜品都係必須的!!!! 呢個炸榴槤入面係原個榴槤肉,好濃好香既榴槤味,但入面好似仲有D雪咁,食到一半硬硬地,口感極具層次,都真係幾有特色~

呢一餐食到好飽,餐廳樣樣食物都整得好精緻,味道亦都唔錯,滿意滿意!!

2015-11-23
極品椒鹽豬手
冰鎮南日鮑魚
辣椒螃蟹
紅毛榴槤汁
炸榴槤
2016-01-13 1802 瀏覽
除了數年前的台北三井,這次是第二次要分上下集的。芋頭平時比較少吃,以這兒把酥炒芋頭 ($88) 列為十大之一,當然不能不試。事實上令我喜出望外:表面的那層甜酥相當薄身,甜味適中而略帶鹹 (不然就是甜點了 );裡面的芋頭夠粉,外與內的配搭和對比非常出色。原來食材是檳榔芋,更是只取其精華的芋芯製作,難怪有此水準! 十大還包括這味百秒黃花魚 ($68),正如單張上所述的大美人林青霞,最初我也是頗猶豫的。啫啫的以煲上桌,原來是指以明火燜一百秒而成。魚身以湯入味,魚肉因只烹煮很短時間,鮮味得以保留,更被鐵鍋高溫顯著提升;肉質嫩,湯的入味恰好,不過餐牌上說的肉多骨少則未敢苟同了,特別是小刺必須挑出,不會鯁骨卻造成相當的不適,試過的定會明白。 香拌海蜇花 ($78) 又是另一味叫我邊吃邊笑的前菜。很久以前已知道,相比一般切成條狀上碟的海蜇,以其 "as-is" 形狀食用的海蜇頭是更爽脆有嚼頭的;這兒把它叫作「花」更有美感 。事實上效果一點不失禮,海蜇花味帶蒜香和清淡、乾身不多汁,大異於燒味店勁落酸甜汁的做法,因為食材是吃其脆而非味;叫我驚喜的是墊底菜極爽脆,與海蜇花相得益彰,抵讚! 莆田除
除了數年前的台北三井,這次是第二次要分上下集的。

酥炒芋頭
香拌海蜇花
莆田除了福建菜外,還有炸馬鮫魚 ($98) 這味打冷舖常見的菜式。相比後者常是預炸一盤放在店頭,這兒是新鮮炸完上桌。原以為是像銀鱈魚般厚切,端來才發覺是切得相對地薄,若期望是脆得來嚐到魚肉 juicy 鮮甜如我,則會有點失望了
,因為魚身薄,裡面的汁水都所剩無幾。本身的調味不過鹹,而沾汁是山葵醬油,很有特色。雖有兩件,但件頭略覺小,這取價未必令人信服。
炸馬鮫魚
我倆都喜歡苦瓜做的菜式,所以看見風味燜苦瓜 ($78),便馬上點來嚐嚐;尋常的食材,竟成了今趟饗宴莫大的驚喜!
雖說是「燜」為煮法,但切件的苦瓜入口時出奇的香,顯然是先炒熟再落湯燜;這香口足以打破對它苦澀味的戒心。還有,廚師沒有刮盡裡面帶紅色的囊,而且可與瓜身同吃,也許是要保留其甘苦。對我而言很討喜的一味菜!
風味燜苦瓜
一輪風卷殘雲後,還有好幾味甜品讓我倆盡興。想試的有好幾款,但肚子實在撐,再多吃怕行唔到去地鐵站
,所以只嚐了三款。蓮子銀耳湯 ($28) 未帶來驚喜,但清清淡淡的也合我意。今天店方推介的陳皮桂花燉雪梨,是 Main Menu 中沒有的,連價錢也不知道,卻是我們連連叫好的:陳皮香和桂花香出奇地匹配,而加在燉腍了的雪梨,令食味多兩層豐富。黃金京粿 ($28) 的糕底食落有梘水粽的感覺,煎得金黃的甜脆表面也相當美味;卻仍拜服於燉雪梨平淡中的驚豔。時入秋冬,燉雪梨是上佳的養生美饌!
蓮子銀耳湯
黃金京粿
大滿足過後,看了看單據,之前多收的費用遠不及今晚吃掉的菜餚總值!帶著感恩踏上歸途,我還是會改天再掏腰包造訪的。
2015-11-07
香拌海蜇花
黃金京粿
酥炒芋頭
2016-01-12 1348 瀏覽
每天做完瑜伽後,因為餵人奶的關係,一定要食返D野。今日因為太想念酸甜的辣醬,就去了將軍澳莆田。其實唔係第一係去,但因為值得推介所以想寫出來。去片!莆田每日3pm到4pm係有下午茶的,menu如下:我點左涼拌紫菜,海蜇頭,興化米粉。上面中間的係雪耳糖水。續個講:1) 涼拌紫菜 - 微酸,有少少蝦米,質地係軟滑,同潮州紫菜鞋鞋地,有咬口的感覺唔同2) 海蜇頭 - 很重蒜味,好食但唔特別3) 興化米粉 - 應該是有海鮮上湯來煮的新竹米粉,材料豐富,有蜆,有蝦,豬肉,細元貝,花生,炸紫菜。係so far最喜愛的主菜 (食大大撈化,完全唔得)4) 雪耳糖水 - 普通,但okay主角:辣媽辣醬 (左下角) - 簡直係上癮! 如果無估錯,應該係金吉/橙汁做底,加蒜同辣椒。個罐上面寫係浸出來,唔系大火煮。我諗因為甘所以材料粒粒分明,而且辣得黎有D甜同有陣清香。我諗滴少少落生蠔都會好夾! 同D蠔bar的vinegrette好似。希望大家試完都中意!

其實唔係第一係去,但因為值得推介所以想寫出來。去片!

莆田每日3pm到4pm係有下午茶的,menu如下:
我點左涼拌紫菜,海蜇頭,興化米粉。上面中間的係雪耳糖水
涼拌紫菜,雪耳糖水,海蜇頭,興化米粉
續個講:
2) 海蜇頭 - 很重蒜味,好食但唔特別
4) 雪耳糖水 - 普通,但okay

希望大家試完都中意!
2016-01-12
$52.8 (下午茶)
涼拌紫菜,雪耳糖水,海蜇頭,興化米粉
  • 興化米粉
2015-12-31 1212 瀏覽
難得平日放假,午餐卻不知吃什麼好看到屋企樓下的莆田終於開了,就一於來試一試吧。首先是叫了一個兩人午市套餐。先來的是前菜3款,左邊是肴肉,味道略淡,就算是點了醬準也沒有什麼味道。而且肉不多,大多時啫喱和肥肉。中間的是髮菜,有陣陣的酸甜味,十分開胃。最右的是冰苦瓜,是這裡其中一個有名的菜。果然冰凍了的苦瓜就沒有那麼苦。非常的爽脆,點上蜜糖吃,更是滋味。湯。中間一粒粒的是類似魚皮餃的肉餃,細細粒,但口感豐富,一放到口中,就滿口是肉,皮也很薄。湯卻感覺上似普通的豉油湯底,沒什麼特別。一人一條黃花魚。細細條的黃花魚,是特別的多骨。但勝在煮得夠滑,而且沒有魚腥。魚湯也可以飲,但略咸。配上枱上的泰式辣醬更是滋味。豆腐。是我今餐的最愛。非常非常非常的滑。不敢相信外層已炸至脆皮後的豆腐還可以這麼滑,而且豆味很香。醬汁已經變成了次要。有點像福建的麵條煮法。濃濃的湯底再配上大量的餸。麵很滑溜,用匙吃也是可以的。湯底很鮮,不是很多地方可以吃得到的。
難得平日放假,午餐卻不知吃什麼好
看到屋企樓下的莆田終於開了,就一於來試一試吧。
首先是叫了一個兩人午市套餐。
2015-12-08
10 分鐘 (堂食)