2018-05-24 295 瀏覽
最近去咗將軍澳朋友屋企作客,到晚餐時段落咗樓下食飯,朋友話之前去咗呢間餐廳食個紫菜湯,好正,今次又出咗新產品,一於同朋友去試吓扁肉所用嘅材料非常簡單,鮮肉,再用薄薄既皮包住我哋叫咗幾碟餸我個人幾鍾意呢碟嘅炒米粉,邊有多種材料蜆肉,蝦,紫菜等,粉絲質感又細,吸晒所有材料嘅味道用上湯煮左條黃花魚,肉質鮮甜,結實,一定要沾上魚湯,倍加鮮味腸頭,滷水得非常入味,非常有咬口,每一啖都係精華越簡單嘅食物,愈顯出食物的原汁原味,師傅將皮壓到非常非常之薄,再將肉和其他材料包住,配上獨家嘅上湯,令人有一種家嘅感覺

扁肉所用嘅材料非常簡單,鮮肉,再用薄薄既皮包住
我哋叫咗幾碟餸

腸頭,滷水得非常入味,非常有咬口,每一啖都係精華

2018-05-12 2081 瀏覽
其實這間莆田已開業了一段時間,但一直也好像深得街坊歡迎,經常有不少人門外等侯,不過小妹就仍未抽空來吃。是夜,機會來了,家人紛紛提出到這餐廳來晚餐,可一嚐莆田了。雖然是星期五,但幸好等待的客人不算多,只需2至3分鐘就能入座。莆田是一間主打福建菜的餐廳,香港不是度度也有得吃這類型的菜式呢。先來九轉小腸/$79,是由逾十多款的香料滷製而成,而每件豬腸也是一層層捲起,可提升口感。食落頗開胃,而相信小腸也清洗得乾淨,咬落帶點爽口,不過吃多幾件就覺得有點鹹。這碗傳統扁肉湯/$28位挺出色,價錢又不太貴。小妹起初看到像雲吞般也十分抗拒,不過吃落帶煙韌質感,肉包肉,味道有點似魚皮餃,比預期中不錯。最重要的是,由於湯底加了少量醋,酸酸的,呷一口挺胃口十足。酥炒芋芯/$89,小妹認為這道菜是全晚吃過之中最佳,雖然一碟的份量並不算多,四人而言只好少食多滋味了。出色的在於芋芯外層炸到微脆,咬落感覺內脆外軟,而不得了的地方就是在於外層塗上一層蜜糖,甜滋滋帶脆口,實在令人停不了,極力推介啊。這裡挺有名的百秒黃花魚/$69,來到時大家也急不及待地起筷,最終拍了一條吃過的魚XD黃花魚肉超級滑,由於魚骨尚算多,故吃的時
這裡挺有名的百秒黃花魚/$69,來到時大家也急不及待地起筷,最終拍了一條吃過的魚XD黃花魚肉超級滑,由於魚骨尚算多,故吃的時侯則要較小心。鍋內的燜熟的魚湯也是非常甜,記得要喝點湯。
興化炒米粉/$78,口感不錯,米粉非常幼身,大讚的是食落偏乾身,但仍保留味道,加上米香味重,非常有驚喜。
最後,追加了一品海蠣煎,但等了非常耐,差點也沒心機吃了,來到時賣相比想像中有出入,做得有點燶,應該是過火侯了。味道和平時吃的蠔餅,或台灣的蚵仔煎不同。
蛋香雖豐富,不會輕易散開,但口感就較軟,嫌不夠挺身,而且不夠脆,較腍身,味道一般,有點失望。

是夜首次試過福建菜,覺得菜式講究選料精細,味道挺不錯呢。
2018-04-13
3 分鐘 (堂食)
  • 興化米粉
  • 酥炒芋頭
2018-05-03 385 瀏覽
某日行完山,腳程失曬預算,原本食午餐已經延後至變成下午茶!見莆田靚靚仔仔一於試試啦,睇個樣好似幾輕盈健康咁。(莆田好似係福建菜)以地段同裝修黎計,下午茶唔算貴既,選擇都幾多,於是叫兩個下午茶set。上碟都幾美觀精緻,小食分別係:蝦苗拌頭水紫菜、滷水豆腐、燜荀乾、豬蹄凍;甜品雪耳糖水小食味道都幾高質,每樣都各有特色,唔係hea做,不過份量偏少。主食就係興化炒米粉同包菜飯,飯就無乜特別,米粉值得一讚,非常幼滑,味道清新總括來講,味道、裝修、格調都屬於有水準之作,而且價錢唔算太貴,可以回頭
(莆田好似係福建菜)

2018-05-02 254 瀏覽
經過睇到呢間餐廳主打特色中菜,有d 餸係其他地方唔易食到,於是就抱住試試心態,走入去。作為前菜我地叫左上面呢碟紫菜,酸酸甜甜,應該係用左某種醋醃過。d紫菜浸冧晒,加上我本人唔鍾意食酸野,所以只係食左少少。依碗雲吞個湯底有櫻花蝦煮成,ok ge炒芋頭,表面脆卜卜,黐住d糖漿,好好食,我會推薦其他人叫。呢個豬大腸好潮式,我本身都鍾意食豬大腸,所以ok ge呢個浸黃花係佢地招牌菜。黃花d 肉煮到冧晒,配埋個魚湯,好食。最後碟炒粉絲有海鮮,普通啦總括黎講,d野唔算大碟,唔係話好抵食,但算有特色,如果平日食得多普通酒樓,試下呢間都ok ge。

依碗雲吞個湯底有櫻花蝦煮成,ok ge

炒芋頭,表面脆卜卜,黐住d糖漿,好好食,我會推薦其他人叫。

呢個豬大腸好潮式,我本身都鍾意食豬大腸,所以ok ge

最後碟炒粉絲有海鮮,普通啦

2018-04-22 197 瀏覽
This place is very nice indeed. We ordered chicken and 2 sets and everything was very tasty. I would definitely recommend this place to anyone who likes 閩菜
  • 百秒黃花魚
  • 炒米粉
2018-04-19 251 瀏覽
一直都係呢間餐廳既常客,開業至今光顧至少十多次了,感覺是餐廳的食物味道鮮味,福建菜亦較有特色。餐廳環境雖說不上太寬敞,但也算舒適。 一坐下,侍應就送上前菜和菊花茶。前菜是紫菜,脆香鹹甜,少許厚身,挺有口感。菊花茶微甜甘香。一人點了一碗篇肉湯,是餐廳招牌菜,扁肉湯底加了醋,特別顯得鮮甜開胃。扁肉充滿嚼勁,肉香滿溢。百秒黃花魚也是餐廳招牌菜,魚肉極為嫩滑,湯底鮮甜,配有薑蔥,不會覺鯹。九轉小腸好耐沒吃!卻覺得進步了!小腸層次分明,厚薄均一,一咬下去充滿層次感,溢出的是鹹甜適中的滷水汁。很有驚喜!推介!興化炒米粉一直是我的至愛!米粉幼細,卻仍然乾身爽口,不會黏牙。配料除了有新鮮海鮮,亦有紫菜、花生、乾蔥、唐芹,味道、口感也十分豐富。吃過這樣鮮味得一餐,已期待下次再臨,光顧其他菜式了xd

菊花茶微甜甘香。

九轉小腸

好耐沒吃!卻覺得進步了!

興化炒米粉

吃過這樣鮮味得一餐,已期待下次再臨,光顧其他菜式了xd
2018-04-15 479 瀏覽
莆田是來自星加坡的福建菜,在香港是米芝蓮一星食肆。餐廳裝潢簡約,感覺寛敝舒適。小吃炸紫菜很香脆但有點油膩,每位客人都送一個枇杷果,菊花杞子茶清新潤喉。九轉小腸 以九摺式用大腸一層一層套小腸,足足有九層,是複雜的心機菜。以滷水烹調,一點內臟腥味和肥膩感也沒有,口感煙靱彈牙,連不吃腸類的hubby也吃得到,端上桌時下面還有小爐保持熱度。百秒黃花魚 只用100秒來燜熟新鮮的黃花魚,所以魚肉很嫩滑鮮甜。以簡單的烹調方式才能吃到黃花魚的原汁原味。傳統扁肉湯 每客$28,外皮很薄,雖然中間的餡是肉,但又不會覺得很膩。興化米粉 幼身的米粉炒得很乾身,一點也不油膩,配料也很豐富。
傳統扁肉湯
每客$28,外皮很薄,雖然中間的餡是肉,但又不會覺得很膩。
興化米粉
幼身的米粉炒得很乾身,一點也不油膩,配料也很豐富。
2018-04-04 416 瀏覽
莆田由新加坡傳入香港,雖然擁有米芝蓮的光環,但依然堅持提供傳統福建菜。曾經食過好幾遍,覺得其手工菜頗有特色。未上主菜前先上小食,炸紫菜碎帶一點油,非常香脆可口。菊花茶潤喉生津,養肝明目。九轉小腸 九轉小腸用新鮮豬腸,向外向內摺出九層而成,手工繁複。小腸肥膏去盡,再而滷製,味道甘香,爽口彈牙。扁肉湯 扁肉湯的餃皮是以棒反復敲打豬肉多次而成,豬肉皮包著豬肉餡,甚具特色,豬肉鮮味濃郁,口感彈牙。湯水以醋煮開,略帶少少酸味。百秒黃花魚 黃花魚開邊以一百秒時間煮熟,只以簡單薑蔥調味,魚肉鮮甜嫩滑,肉厚細骨亦不算多,此道菜原煲上十分原汁原味。興化米粉 興化米粉十分幼細,入口食味有點似新竹米粉,米味清香鬆化。米粉配料非常豐富,有鮮蜆、雞蛋、豬肉、紫菜、花生、乾蔥,味道鮮美。

2018-04-03
2018-04-02 205 瀏覽
莆田原來係一間食福建小菜既地方,基本上全部都係福建特色小菜小食!開頭都對間野冇乜奇望,但真係估佢唔到,出奇地好味,夠晒驚喜!叫左四個餸,其中有莆田扁肉湯,細細粒,都有6-7粒咁多,聽講連塊皮都係由肉製成,個湯偏小小酸,夠晒開胃😍😍😍😍😍😍佢門口仲有得試食,就係係門口食過ok先入去order🤗🤗🤗🤗🤗仲叫左條黃花魚,大小適中,人地介紹話係蒸百秒,魚肉岩岩好熟,超嫩滑,真係蒸得岩岩好,佢個魚汁唔係豉油,我估係湯黎,同條魚出奇地夾,令到與魚的鮮美昇華不少!好食到連骨都吮埋😂😂😂😂😂😂九轉小腸,勁多層,腸入面又係腸,依碟應該係心機野,口感好好,冇街食個d蘇味,唔錯唔錯!輕化米粉,佢d米粉好特別,出面好小見,勁幼細!配上其他海鮮做配料!幾好食!再點埋佢枱面既辣媽辣椒醬,真係一絕,真係有沖動叫多碟🙃🙃🙃🙃🙃🙃最後都比人阻止左,唯有下次再食過lol..... so far 都唔錯,下次約多幾條友叫多餸食先得😎😎😘😎😎😎

2018-04-01 223 瀏覽
盛惠$9一碟嘅前菜好油嘅紫菜,有少少似食緊小老闆,如果唔鐘意嘅記得一開始同佢講話唔要先叫咗4個菜九轉小腸好特別,腸入面又有腸不過同幅圖比較,實物顏色較淡,張圖嘅腸係呈暗紅色嘅食落都幾清,個湯唔會濃,淡淡嘅鹹味芋香鴨幾好食喎,鴨肉冇骨,大大件外面包住軟糯嘅芋泥,最外皮則炸得酥脆點埋個有香菇嘅醬,口感豐富,芋泥夠甜又唔蓋過鴨味,值得推介興化米粉嘅麵條好幼好幼,從來冇食過咁幼嘅米粉加肥豬肉,蝦仁,蜆一齊炒,鹹香十足都幾好食荔枝肉冇咩特別,只係咕嚕肉加兩粒去核嘅荔枝咕嚕肉都係冇骨嘅,而且外脆內軟,食到呢度菜嘅功夫,不過個人就覺得唔使係度食見每個菜份量都唔多,所以就叫多咗兩樣沙鍋紅糟雞一上檯好滾,啲油同汁都彈下彈下嘅,酒味聞到但食唔到,應該都揮發哂雞肉係雞髀肉,幾嫩滑,同埋醬汁同木耳一齊食overall都唔係好impressed菜包飯都冇咩特別,煮香嘅飯係普通米唔係糯米,食落唔會濟不過就唔知佢呢道菜式嘅菜去咗邊overall嚟講食物質素幾高,菜單好獨特,不過定價同份量唔係好合比例,味精都多
盛惠$9一碟嘅前菜

先叫咗4個菜

九轉小腸好特別,腸入面又有腸
不過同幅圖比較,實物顏色較淡,張圖嘅腸係呈暗紅色嘅
食落都幾清,個湯唔會濃,淡淡嘅鹹味

芋香鴨幾好食喎,鴨肉冇骨,大大件
外面包住軟糯嘅芋泥,最外皮則炸得酥脆
點埋個有香菇嘅醬,口感豐富,芋泥夠甜又唔蓋過鴨味,值得推介

興化米粉嘅麵條好幼好幼,從來冇食過咁幼嘅米粉
加肥豬肉,蝦仁,蜆一齊炒,鹹香十足都幾好食

荔枝肉冇咩特別,只係咕嚕肉加兩粒去核嘅荔枝

見每個菜份量都唔多,所以就叫多咗兩樣
雞肉係雞髀肉,幾嫩滑,同埋醬汁同木耳一齊食
overall都唔係好impressed

菜包飯都冇咩特別,煮香嘅飯係普通米唔係糯米,食落唔會濟
不過就唔知佢呢道菜式嘅菜去咗邊

• 芋香鴨
2018-03-30 148 瀏覽
其實一直是莆田的小粉絲,如果要帶老人家去食飯,總會顧慮合不合他們口味,莆田有著滿滿家鄉風味,老人家總會喜歡。門口提供熱茶,服務貼心,等位的時間也沒那麼難過。小菜,香脆可口,很快就抱它清光九轉小腸,腸中塞滿腸,漲卜卜,一咬爽口,完全沒有腥味或臭味,反而愈嚼愈香。平時如果點魚,因為煮的時間長總是最後一道上,但這個百秒黃花魚,卻是第二道上的菜,只因用了獨特煮法,只需百秒,湯汁溫和,魚肉鮮嫩而甜傳統扁肉湯,味道有少少酸,扁肉有點似小肉餃,很有趣興化米粉,配料幾多,米粉乾身香口,不知不覺都可以吃兩碗

門口提供熱茶,服務貼心,等位的時間也沒那麼難過。

小菜,香脆可口,很快就抱它清光

傳統扁肉湯,味道有少少酸,扁肉有點似小肉餃,很有趣

興化米粉,配料幾多,米粉乾身香口,不知不覺都可以吃兩碗
莆田呢間新加坡福建菜已經左香港短短幾年,分店已經遍佈港、九、新界,我同老婆由荃灣搬去將軍澳之前,同外父外母食過莆田荃灣廣場一次,佢地都讚不絕口,不過因為將軍澳莆田由開店直到而家,每逢周末都大排長龍,所以我地一直都未有機會去食返餐。今日因為外父外母中午已經入左將軍澳,所以我地決定6點鐘就出發去攞位,睇下有冇機會可以趁未到繁忙時間到莆田食返餐。將軍澳莆田位於PopCorn商場2期,我地未到6 點半已經到餐廳,不過都已經開始要等位,好彩因為未到繁忙時間,人唔算太多,我地等左10分鐘左右就已經有位,另外餐廳係等位位置安排左薑茶俾客人免費享用,非常貼心。餐廳裝修以木、白色為主調,配上黑色吊扇,既時尚亦帶點懷舊風格。菜色選擇好多,大部份都不是普通中菜店常見嘅菜色,有部份新菜色我地對上一次去荃灣店食時亦未有,所以我地今日點的都係以新菜色為主,有九轉小腸、百味黃花魚、傳統扁肉湯 、興化炒米粉、蝦苗拌頭水紫菜同酥炒芋芯,4個人食應該都夠食。蝦苗拌頭水紫菜 ($52)頭水紫菜比一般紫菜更爽更嫩,配以微酸的調味,非常醒胃。九轉小腸 ($79)我非常喜歡呢個九轉小腸,口感彈牙,而且好入味,份量都唔少,加上有火

前菜

蝦苗拌頭水紫菜 ($52)
頭水紫菜比一般紫菜更爽更嫩,配以微酸的調味,非常醒胃。

蝦苗拌頭水紫菜

九轉小腸 ($79)
我非常喜歡呢個九轉小腸,口感彈牙,而且好入味,份量都唔少,加上有火一直保持熱度,相當唔錯。

九轉小腸

百味黃花魚 ($69位)
熟嘅魚我唔多食,不過老婆同外母都係無魚不歡的,外母大讚呢個百味黃花魚好嫩滑,老婆亦食到停唔到口。

百味黃花魚(每位)

傳統扁肉湯 ($28位)
傳統扁肉湯是每位上的,湯底帶有醋的酸味,最驚喜係扁肉的皮,是以肉製造的,真正啖啖肉。
傳統扁肉湯(每位)

興化炒米粉($78)
興化炒米粉配料好豐富,唔會太咸,搭配餐廳嘅辣媽醬,非常惹味。

辣媽醬

酥炒芋芯($89)
呢款酥炒芋芯口感同反沙芋好相似,外層香脆,中間芋頭軟糯,加上砂糖、薑、葱炒香,味道更有層次。

酥炒芋芯

雖然我地唔係點左好多款菜,不過由於份量唔少,尤其係碟酥炒芋芯,佢地食量都比較少,去到最後我一個人差不多要清左半碟,捧住個肚行返屋企。
餐牌

2018-03-25
10 分鐘 (堂食)
百味黃花魚(每位)
傳統扁肉湯(每位)
辣媽醬
酥炒芋芯
莆田,聽著似是農村菜館,實際上來頭並非等閒。餐廳被評為米芝蓮一星餐廳,菜式主打新加坡特色的福建菜。正好因工作需要,路過將軍澳,眼見餐廳外人頭湧湧,把心一橫,決定跟米芝蓮一星餐廳來一次華麗的味覺對決。第一道開胃菜是冰涼爽脆的「冰浸苦瓜」,師傅將苦瓜切成指甲般厚度,一刀不斷,將苦瓜疊成蓮花狀,賣相確實清麗脫俗。用筷子輕輕一夾,稍稍蘸上專配的蜜糖,將苦瓜送進嘴裡,苦中一點甜,一道菜能品出人生的箇中真諦。第二道招牌菜是「蝦苗拌頭水紫菜」,頭水紫菜是每年首次採割的紫菜,原理跟頭抽與初熟水果相似,產量稀少。根據餐廳的說法,頭水紫菜的營養價值非常高。配上清甜的小蝦米與微酸的香醋,眼前彷彿湧現新加坡與福建漁民攜手收割紫菜並放聲高歌的畫面,品出跨越空間的國際友誼。第三道菜是「藥膳竹筒蝦」,竹筒內有當歸﹑枸杞,配上鮮紅的大蝦熬製,入口回甘,亦份外滋補。第四道菜是「大白菜燉軟豆腐」,豆腐是鹽水豆腐,配上爽口甜嫩的大白菜,一口軟一口爽,清甜健康。最後一道菜是「興化炒米粉」,是福建菜的明星菜式。米粉雪白,足以勝雪,幼細如髮絲,令我腦海浮現周杰倫的《髮如雪》的歌詞:「你髮如雪,淒美了離別」。師傅能以平常易見的米粉

最後一道菜是「興化炒米粉」,是福建菜的明星菜式。米粉雪白,足以勝雪,幼細如髮絲,令我腦海浮現周杰倫的《髮如雪》的歌詞:「你髮如雪,淒美了離別」。師傅能以平常易見的米粉配上秘製濃湯燜粉,神乎奇技地將海鮮的味道融進每一根米粉裡,確實配得上米芝蓮一星的評價。

對一位愛吃的女孩來說,離別美食是淒美的,留下的只有滿腹的惆悵與卡路里。在這趟味覺體驗中,吃出簡單食材的清與淡,細嘗食物的本味,同時品出人生哲理,以蘇軾的「人間有味是清歡」作結,恰如其分。

Thank you for visiting, and I wish you a pleasant day!
感謝你的瀏覽,我希望你有愉快的一天!
Thanks for your support
2018-03-26 1626 瀏覽
每次約屋企人食飯都係一大挑戰,由於父母都偏愛食中餐,屋企附近的中餐館都試勻晒無乜新主義,表弟前日試過popcorn的莆田,讚食物有特式,於是就約父母去試試喇。未到7點莆田已經坐滿人要等位,餐廳門口擺放左一張枱示範整傳統扁肉湯,雖然無師父表演,但媽咪睇擺設都已經話想試😂餐廳好貼心係門口有熱薑茶免費供應,客人可以一邊等位一邊享用熱辣辣嘅薑茶😊等左一陣就到我地入座喇。店內裝修以木色為主,光潔明亮,配以吊扇更添異地特式。我地選的食物都圍繞父母口味為主,當然不少得媽咪最想試的傳統扁肉湯。炸紫菜餐前小食炸得香脆又唔油膩,食多左都唔怕肥。蝦苗拌頭水紫菜酸酸凍凍的紫菜拌上蝦苗,好醒胃,媽咪好喜歡。九轉小腸九轉小腸以火酒膏加熱保溫上桌,入口依然溫暖。小腸中間的肥膏已被除去,入口爽彈無油膩感,而且滷水炆得好入味,我地好快就清晒。傳統扁肉湯媽咪最期待嘅食物,湯底已加醋,入口酸中帶有鹹香味,連平日唔飲醋嘅老公都飲晒。扁肉每粒都好彈呀,肉中釋放鹹香味道,真正皮薄饀靚。百秒黃花魚媽咪話街市好難買到正宗黃花魚,叫我地好好品嚐。黃花魚好滑,魚肉一梳梳,燜到一點腥味都無,連汁都無腥味,不錯!興化炒米粉炒米粉配料豐富:冬

炸紫菜
餐前小食炸得香脆又唔油膩,食多左都唔怕肥。
炸紫菜

蝦苗拌頭水紫菜
酸酸凍凍的紫菜拌上蝦苗,好醒胃,媽咪好喜歡。

興化炒米粉
炒米粉配料豐富:冬菇~蛋~芹菜~小棠菜~豬肉~蝦~蜆。米粉配上餐廳的招牌辣醬好夾,酸酸辣辣好惹味。

辣醬

酥炒芋芯
相對以前食過的反沙芋頭,今次係味蕾新享受。芋頭外面被糖霜包圍,又甜又鬆脆,而入面就好軟糯,煙煙韌韌的口感好特別,配以乾蔥等配料炒令香味更突出。
酥炒芋芯

今次試咗幾款菜式都好滿意,下次再同父母嚟試其他菜式。

辣醬
2018-03-16 238 瀏覽
今晚兩老有約,弟跟我唯有出街晚飯。近日吃多了西餐,所以今晚就選擇吃將軍澳站的莆田。扁肉湯的宣傳小食-紫菜今晚點了九轉小腸百秒黃花魚傳統扁肉湯興化米粉首先來的是 百秒黃花魚。黃花魚用小鍋奉上,夾魚時要小心鍋邊很燙。果然是招牌菜,黃花魚的肉質非常鮮嫩幼滑,而且沒有魚腥味(因為用了薑粒去魚腥呢)接著是 九轉小腸。店員推薦用店方自家製的辣醬沾著吃,這樣的配搭不錯。每一件小腸都有很多圈數在內,真心想知道到底是如何弄到的呢,正因為小腸這樣弄法,口感不錯,有點爽口。味道方面我想沒有太過花巧,所以可以吃到小腸的原汁原味(弟弟也放心吃,因為沒有內臟的異味)傳統扁肉湯見店面有宣傳,便點來嘗嘗。據說扁肉湯是福建的傳統小吃,外貌有點像小雲呑,一小顆一小顆的很可愛,皮薄餡靚,雖然一碗有7至8顆,但這大小不會太飽。湯底很好喝,因為加了醋,所以味道是有點酸的,挺開胃。興化米粉興化米粉比一般茶餐廳吃到的更幼身,有點像頭髮。配料有很多,如菜、花生、蝦、紫菜、蜆、肥豬肉等,味道挺清淡,加了一點辣醬更滋味。
今晚兩老有約,弟跟我唯有出街晚飯。
近日吃多了西餐,所以今晚就選擇吃將軍澳站的莆田。
扁肉湯的宣傳
小食-紫菜

今晚點了

首先來的是 百秒黃花魚
黃花魚用小鍋奉上,夾魚時要小心鍋邊很燙。
果然是招牌菜,黃花魚的肉質非常鮮嫩幼滑,
而且沒有魚腥味(因為用了薑粒去魚腥呢)

接著是 九轉小腸

店員推薦用店方自家製的辣醬沾著吃,這樣的配搭不錯。
每一件小腸都有很多圈數在內,真心想知道到底是如何弄到的呢,
正因為小腸這樣弄法,口感不錯,有點爽口。

傳統扁肉湯
見店面有宣傳,便點來嘗嘗。
據說扁肉湯是福建的傳統小吃,
外貌有點像小雲呑,一小顆一小顆的很可愛,皮薄餡靚,
雖然一碗有7至8顆,但這大小不會太飽。
湯底很好喝,因為加了醋,所以味道是有點酸的,挺開胃。

興化米粉
興化米粉比一般茶餐廳吃到的更幼身,有點像頭髮。
配料有很多,如菜、花生、蝦、紫菜、蜆、肥豬肉等,
味道挺清淡,加了一點辣醬更滋味。