2019-02-23 26 瀏覽
—店員畀咗杯薑茶嚟試 天氣涼涼哋啱哂酥炸椒鹽海蠣($188兩款海蠣菜式)上次揀咗另外兩款 今次試下其他椒鹽調味剛剛好 唔太鹹福建特色海蠣煎($188兩款海蠣菜式)好多蔥花 啖啖都食到海蠣酥炒芋芯($82)外面微脆有層薄薄焦糖甜甜哋 小朋友都鍾意食興化米粉($82)每次都會嗌 細細箸嘅米粉被上湯煨過 仲有蝦 蜆肉 紫菜 豆卜 蔬菜加埋辣椒醬食又係另一番風味百秒黃花魚($69)有埋魚湯上 原汁原味———————————————————————莆田元朗元龍街9號形點一期2樓2040號鋪

店員畀咗杯薑茶嚟試 天氣涼涼哋啱哂
酥炸椒鹽海蠣($188兩款海蠣菜式)
上次揀咗另外兩款 今次試下其他
椒鹽調味剛剛好 唔太鹹
福建特色海蠣煎($188兩款海蠣菜式)
好多蔥花 啖啖都食到海蠣
酥炒芋芯($82)
外面微脆有層薄薄焦糖
甜甜哋 小朋友都鍾意食
興化米粉($82)
每次都會嗌 細細箸嘅米粉被上湯煨過
仲有蝦 蜆肉 紫菜 豆卜 蔬菜
加埋辣椒醬食又係另一番風味
百秒黃花魚($69)
有埋魚湯上 原汁原味
———————————————————————
莆田
元朗元龍街9號形點一期2樓2040號鋪
2019-02-23
午餐
農曆新年係食唔停積肥膏的時間,除了是日夜食糕之時,亦是家庭盛宴聚會的機會。以往新年都是同家人食傳統中菜(即是那些雞魚飯之圍餐),今次便說服家人新年試試新野,食下另類新年菜 — 撈起。呢間「玻菜名店」一路想試好耐,一直搵唔到機會黎,而新年正是一個好好的藉口去叫媽媽食下新野。新一年梗係要「鴻運發財撈起」啦!初嚐撈起,顏色好繽紛 - 有雜錦瓜絲、青白紅蘿蔔絲、紫菜、薄脆、芝麻等等材料,當然有「年年有餘」的魚生片;店員逐樣介紹後再逐層幫您叠起,最後幫你落自家調味粉,等大家自己動筷齊撈起。第一次食,相當驚喜,原來係咁清新,醬汁酸甜開胃,加上好多瓜絲蘿蔔絲的清甜蔬菜,好開胃,加上有薄脆等等香口野,口感豐富,又唔會味道好齋。黃金荷葉包,炸香的芝麻饅頭夾洋蔥肉絲,炸得甘香乾身,肉絲如乾炒牛河的味道般濃郁,兩者夾埋惹味非常。椒鹽豬手,我倆同樣愛吃豬手,喜歡其膠質,這隻豬手好大隻,外皮脆內軟淋,膠質豐富,如筋膏相互溶在口中,而椒鹽味唔算好鹹,肉質又唔乾除了新春菜,當然要食點招牌菜,這碟酥炒芋芯無疑是必食之選。外皮脆香帶甜味,芋頭質感相對上唔係非常粉糯,是有質感咬口,芋味濃的感覺,比較特別。媽祖麵線,魚湯鮮

媽祖麵線,魚湯鮮美,海鮮料多而鮮味,值得一讚!特別是帶蛋絲、香菇、花生等作配料,看似不搭,但卻是味道讓您驚喜,蛋添了滑口的質感,香菇添了魚湯鮮味,而花生紫菜加了香口感,好有趣,而麵線是走軟淋風,有點像台灣蚵仔麵線的感覺。
其實另外還有一瓶自家辣醬,作伴麵食,嚐了一口,清爽酸辣,惹味但我還是愛原味的鮮。兩條友,五個菜,新一年是應該飽飽足足
2019-02-21 16 瀏覽
Tasty meal but the restaurant was as noisy as a chicken pen and seating was cramped. Unpleasant experience 4/10
2019-02-20 37 瀏覽
爸爸生日又適逢新年,搵間特別啲嘅中菜餐廳一家三代同堂去食飯。有米芝蓮嘅莆田係喺新加坡好出名嘅福建菜,其實福建菜係食啲咩㗎呢?一於去試吓。去到門口先見到財神,小朋友已經好開心,不斷要同佢影相過年無得散叫小菜是常識吧,咁叫咗個六人餐。好快就上第一道菜《撈起、撈起》,雖然唔係第一次食,但第一次餐廳職員會一邊幫你將配料倒入碟,一邊不斷講新年祝賀說話,好好服務!其他食物都好好食,最特別係炸豬手,內軟外脆,非常好食,連我阿媽話食咗五十幾年豬手都未食過咁好食嘅豬手,希望大家食完就身體健康,橫財就手 !
去到門口先見到財神,小朋友已經好開心,不斷要同佢影相

,希望大家食完就身體健康,橫財就手 !

• 椒鹽豬手
2019-02-19 41 瀏覽
早幾天,趁著迎來新一年,我和家人來到莆田吃飯。新春佳節,看到莆田有不少新春的意頭菜,我們也點了幾款應節一款。其中之一就是撈起了。大家圍在一起,拎起筷子,説著祝福的説話,一邊撈起,除了有趣外,更有喜氣洋洋的感覺。莆田的撈起材料豐富,而且特別喜歡醬汁酸甜開胃,加上三文魚片,更是滋味。鴻運發財撈起,莆田提供不同的size,無論幾多個人都可以來撈起一番。橫財就手,我們點了一份椒鹽豬手。這份豬手雖然邪惡,但確實好吃。豬手香脆可口,椒鹽味道相當惹味,而入面就保持滑溜溜,充滿骨膠原的感覺。黃金荷葉包。撒上芝麻的炸饅頭配上炒豬肉絲。好久沒去過那麽出色的炸饅頭,饅頭外層酥脆,入面則軟綿綿,夾上肉絲很香口。媽祖麵綫。一碗寓意長壽吉祥保平安的麵條。除了有象徵意義之外,味道也很不錯。材料豐富,有各種海鮮,還有聖子乾,增添不少鮮味,而且麵條滑溜,感覺健康又好吃。臨完結的時候,店員更每人送上一杯熱騰騰的薑茶,喝完之後頓時感覺很溫暖。
早幾天,趁著迎來新一年,我和家人來到莆田吃飯。

其中之一就是撈起了。

橫財就手,我們點了一份椒鹽豬手。

這份豬手雖然邪惡,但確實好吃。

黃金荷葉包。

撒上芝麻的炸饅頭配上炒豬肉絲。

媽祖麵綫。

一碗寓意長壽吉祥保平安的麵條。
除了有象徵意義之外,味道也很不錯。

2019-02-19 52 瀏覽
吃了好幾次莆田,每一次總會有一種新鮮的感覺,原因是每次都有不同的主題,今次的主題卻是海蠣,即是蠔。身為蠔怪的我,點了兩款用蠔製作的菜式,分別是福建特色海蠣煎和九層塔香燜海蠣,其他菜式則點了酥炒芋芯、百秒黃花魚和炒飯。先講兩款蠔製菜式,福建特色海蠣煎即煎蠔餅,與潮州蠔餅比較,福建式更著重調味,配上肥美的蠔仔,令人食指大動,而九層塔香燜海蠣份量大,蠔仔鋪滿砂鍋,九層塔果突出,配白飯食一流。至於其他菜式,酥炒芋芯和百秒黃花魚是每次必點的,酥炒芋芯外脆內嫩,味道甜甜,而百秒黃花魚一個「鮮」來形容,水準每次都是咁穏定,不會令人失望。
2019-02-16 28 瀏覽
年三十晚黎食莆田,一早已經book左位,但黎到都要等左二十幾分鐘先入得。因為大時大節黎,所以食飯都有限時,得90分鐘食,不過都ok嘅。我地嗌左撈起,配埋個青檸,酸味味好盡胃,有蘿蔔絲,蔬菜絲等等,顏色都幾靚👍其他食物都唔錯,價錢唔算貴👍👍
2019-02-15 37 瀏覽
新年到莆田吃了一個新年好意頭晚飯☺️☺️這裡環境雅潔、座位舒適,好適合家庭歡聚。先來的是發財鴻運撈起(小$168),第一層已經有16種絲,勁多,每條都切得好幼細,侍應姐姐行埋黎落第二層既配料,有紫菜、薄脆等等,每落一樣都講祝福語,我覺得這道菜一半的價值就在於這個呀姨啦!!聽完心情都好哂~~~另外仲有煙三文魚。再來是意味橫財就手的椒鹽豬手 ($39/隻),皮幾脆同惹味,膠質甚豐!!不過就無咩肉。還有黃金荷葉包($29/個),食落其實似炸饅頭,炒肉絲味濃。酥炒芋芯($89)是招牌菜,質素當然有保証,脆脆甜甜的表皮,裹著粉粉的芋芯,是是晚我最喜歡的一道菜。最後媽祖麵線($82),麵條滑滑的,吸湯很快,但仍然美味。呢度店員服務幾親切,有笑容,加茶勤快,都係我回頭食既原因!

最後媽祖麵線($82),麵條滑滑的,吸湯很快,但仍然美味。

呢度店員服務幾親切,有笑容,加茶勤快,都係我回頭食既原因!
2019-02-14 27 瀏覽
三個人一個兩人新春套餐第一個冷盤就令人興奮,因為職員一路落配料,一路講:年年有餘、大吉大利、、順順利利、甜甜蜜蜜、包羅萬有、紫氣東來、遍地黃金、錦上添花。真係好被祝福的每次黎親都必食椒鹽豬手,實在外脆內軟的,一個人食一隻都唔夠!!!呢個我覺得係炸饅頭,夾洋蔥豬柳😂😂麵線個樣雖然唔太好睇,但係真材實料好味的👍🏼我自己一個食曬成碟芋芯,外面依家已經好難搵到呢啲手工野食,如果佢過完糖過快入冰水過冷河,一定會更好味
三個人一個兩人新春套餐

呢個我覺得係炸饅頭,夾洋蔥豬柳😂😂

麵線個樣雖然唔太好睇,但係真材實料好味的👍🏼

2019-02-14 43 瀏覽
每次莆田一新菜式,總會心思思試下,因為普遍都有水準,有時更會有驚喜添🤗今日過開元朗又比我見到佢,又心隱起好想再食🙈🙈🙈新年期間限定嘅驚喜菜式,真係吃過番尋味!番炒再番炒,食完再食都唔會厭😂😂呢碟前菜原來叫香菇豆,吃過幾次,終於肯問姐姐我食緊咩喇🙈😆第一道,鴻運發財撈起🎉新年當然又要食下啲好意頭菜式,呢個撈起嘅味道不錯,夠足料,用左超過20款材料切成絲絲炮製而成,而且店員一邊撈一邊講恭賀說話😎屋企人超中意呢d意頭野指明要食佢😂第二道菜式椒鹽豬手🤤真係好好食,揸住隻豬手成隻咬,而且一點都不感到油膩,豬手真係好稔身,因為蒸上8小時的關係,老人家都一定食到,椒鹽又不會太咸,味道一流!👍🏻👍🏻第三道黃金荷葉包有點似吃緊上海菜的炸銀絲卷,包身好綿,夾住洋蔥肉絲,正😋😋第四道酥炒芋心食落感覺有點似反沙芋,不過係咸的版本,芋頭夠粉夠稔身,每次黎食飯都必點之選🙂第五道媽租麵線🍲🍲材料有蜆肉,腐竹,荷蘭豆,花生等等,麵身偏稔,吃到呢到都有點飽lu,不過加少少莆田辣媽醬,酸酸甜甜辣辣好夾又可以繼續食😗

呢碟前菜原來叫香菇豆,吃過幾次,終於肯問姐姐我食緊咩喇🙈😆

第一道,鴻運發財撈起🎉

第二道菜式椒鹽豬手🤤

第三道黃金荷葉包
有點似吃緊上海菜的炸銀絲卷,包身好綿,夾住洋蔥肉絲,正😋😋

第四道酥炒芋心

第五道媽租麵線🍲🍲
2019-02-12
2019-02-13 1561 瀏覽
中國人特別重視農曆新年, 大家都有不少聚會、團年飯同開工飯等等。 而我每年都會去食特色的意頭菜, 例如豬手、 長壽麵、蘿蔔糕同年糕等等。當然不可少得「撈起」這道意頭菜啦! 今日來到元朗嘅莆田食飯, 第一時間叫番個「撈起、撈起」, 撈到風生水起先! 《鴻運發財撈起》,材料豐富, 意頭十足, 包括有紅蘿蔔絲、薄脆(遍地黃金)、紫菜(紫氣東來)同三文魚( 年年有餘)等等。再加上醬汁如鮑汁(包羅萬有)同蜜糖(甜甜蜜蜜)一齊撈起, 好開心, 店員仲不停地講祝賀語, 真係好有新年氣氛!至於味道方面, 好新鮮, 味道酸酸甜甜,醒胃菜。 《黃金荷葉包》 寓意金銀滿屋。外皮炸得香脆,夾上肉絲同洋蔥一齊, 夠晒惹味。 《媽祖麵線》 , 寓意長壽之意。 麵線口感細滑帶少少淋, 加上肉片、蛋絲、紫菜、蟶子乾、蝦仁等材料, 非常好味。 新年梗係要食隻橫財就手, 過大海就冇有怕啦! 《椒鹽豬手》 外皮炸得脆口, 脆卜卜, 椒鹽好香口, 味道十足, 仲有好多骨膠原添! 今日食得到好開心, 意頭十足, 大家新年快樂!

至於味道方面, 好新鮮, 味道酸酸甜甜,醒胃菜。

《黃金荷葉包》 寓意金銀滿屋。
外皮炸得香脆,夾上肉絲同洋蔥一齊, 夠晒惹味。

《媽祖麵線》 , 寓意長壽之意。

今日食得到好開心, 意頭十足, 大家新年快樂!
年尾飯餐,家人都喜愛傳統意頭菜式,特地選了莆田,有別一般酒樓,既有新意又不乏意頭。鴻運發財撈起,新春菜式,撈起撈起,大家都撈得起,一起攪動,超開心熱鬧。材料豐富,將黃金滿屋 薄脆、年年有餘 煙三文魚、紫氣東來 炸紫菜、甜甜蜜蜜 蜜糖醬、心想事成 味粉撈進花生、柚子、芝麻、紅蘿蔔絲、青瓜絲內,一遍喜氣洋洋。黃金荷葉,是肉絲炒洋蔥夾脆炸芝麻包,味道不錯。椒鹽豬手,以豬手作入饡,最重要一環是要夠腍,才吃得到。這份豬手皮脆有咬口之餘不會韌,可輕易咬,再以椒鹽作賣點,比吃慣的南乳豬手更有創意。酥炒芋心,莆田撚手小菜式,材料簡單,賣的是廚藝👍媽祖麵線,麵線不多地方可以吃到,這個是小時候媽媽常造的菜式之一,很懷念的味道。充滿喜悅的一份晚餐!

黃金荷葉,是肉絲炒洋蔥夾脆炸芝麻包,味道不錯。

酥炒芋心,莆田撚手小菜式,材料簡單,賣的是廚藝👍

充滿喜悅的一份晚餐!
2019-02-10 35 瀏覽
新一年食乜最緊要,緊係要撈到風山水起啦,所以新年第一日我哋就帶屋企人去食個好意頭。一坐低就有鹹酸菜依啲餐前小菜,好有風味。鴻運發財撈起,年年有餘就有煙三文魚,上面淋咗青檸汁。蘿蔔絲、青瓜絲,加上唔同嘅蔬菜絲,淋上唔同好意頭嘅醬汁,一齊撈個風山水起🤤嚟緊一年甜甜蜜蜜。撈完就係依個樣啦😏椒鹽豬手熱辣辣,外脆內軟,骨膠原啖啖入口,調味得宜,老人家都食到好開心。黃金荷葉包,黃金包又係脆卜卜,仲有個豬耳朵,好可愛。媽祖麵線,有唔同嘅海鮮,本身都幾鮮甜,加上辣椒醬就幾惹味。酥炒芋芯,外面香脆甜蜜,咬落好綿密🤤

一坐低就有鹹酸菜依啲餐前小菜,好有風味。

撈完就係依個樣啦😏

黃金荷葉包,黃金包又係脆卜卜,仲有個豬耳朵,好可愛。

媽祖麵線,有唔同嘅海鮮,本身都幾鮮甜,加上辣椒醬就幾惹味。

酥炒芋芯,外面香脆甜蜜,咬落好綿密🤤
2019-02-10 44 瀏覽
今日約左呀媽去元朗行街街,新年流流想食返啲中國菜,記得莆田有米芝連一星級既程號,我地就去左試下啦。我地叫左個新春二人餐,唔洗諗食咩呀嘛,叫個餐搞掂!一嚟到上既系鴻運發財撈起,啲員工勁有心,一路幫我地撈,又一路講啲吉利祝福既說話。我覺得啲菜同青瓜絲好爽口、爽脆,啲三文魚加埋左啲青檸汁,酸酸甜甜咁又幾得意喎!我最中意就系呢個黃金荷葉包,佢岩岩好炸到好脆,好香,夾埋啲洋蔥同肉絲,味道簡直一流!呢個媽祖面線好岩老人家,清清淡淡、咸咸甜甜,幾好味,又飽肚!呢對椒鹽豬手勁好食!身為豬手愛好者既我,真系要比個like佢,熱辣辣脆卜卜!入面骨膠原十足!外脆內軟,炸到豬手勁香口勁入味!外層既椒鹽將成隻豬手升華到另一個層次,別有一番風味!最後我仲叫左個甜品同媽咪share嚟食,佢最中意呢啲雪梨乜乜架啦,清甜解渴,喉嚨痛啱晒!

2019-02-09
  • 椒鹽豬手
  • 黃金荷葉包
  • 鴻運發財撈起
2019-02-10 107 瀏覽
莆田係米芝蓮一星餐廳就係呢碟餸,我開年就決定係度開年啦!第一碟出場嘅就係撈起啦。撈起有成十種食物材料,每一種都有唔同嘅吉祥寓意紫菜:發財青木瓜絲:青春常駐紅蘿蔔絲:鴻運當頭脆脆:金銀滿屋花生油:財源滾滾來蜜糖: 甜甜蜜蜜大致上係咁多,其他嘅寓意大家有興趣可以自己去GOOGLE 下,大家今年都要撈起呀!黃金荷葉包---包就咁空口吃有點似炸饅頭,味道會比較淡,應該再夾埋入肉絲一齊食就VERY GOOD 啦。媽祖麵長壽麵麵質較稔,材料有蛋絲、紫菜、豬肉、蝦等等椒鹽豬手外皮香脆,入口惹味。
莆田係米芝蓮一星餐廳
就係呢碟餸,我開年就決定係度開年啦!
鴻運發財撈起

紫菜:發財
青木瓜絲:青春常駐
紅蘿蔔絲:鴻運當頭
脆脆:金銀滿屋
花生油:財源滾滾來
蜜糖: 甜甜蜜蜜

黃金荷葉包

媽祖麵長壽麵麵質較稔,材料有蛋絲、紫菜、豬肉、蝦等等
媽祖麵線

椒鹽豬手外皮香脆,入口惹味。
椒鹽豬手
酥炒芋芯