2014-03-29 3267 瀏覽
排左一個鍾,終於有位啦我同呀妹決定share 食一個套餐和一個朱古力蜜糖多士 我們揀左豬腳配飯,酸梅冰,tiramisu 豬腳係用燭臺熱著,豬腳都淋和入味,d汁仲可以用尼撈飯,簡直係完美不過份量多d會開心d lorTiramisu 則不建議大家點,太多魚膠粉及太濕最大期望的蜜糖多士卻令我們覺得最失望。首先,佢雖然係叫做蜜糖多士,但係就一d都冇蜜糖味,而且仲好乾。另外,雪糕得一球,吾係好夠點最底層的多士。Maybe 這間分店做得無甘好,有機會的試埋其他分店再評論
排左一個鍾,終於有位啦
我同呀妹決定share 食一個套餐和一個朱古力蜜糖多士
我們揀左豬腳配飯,酸梅冰,tiramisu

不過份量多d會開心d lor
Tiramisu 則不建議大家點,太多魚膠粉及太濕
Maybe 這間分店做得無甘好,有機會的試埋其他分店再評論
2014-03-29 4290 瀏覽
This is the second time that I come here for tea time. Since last time I have a wonderful time here, so I'm back!However, I am very disappointed this time. The Taiwanese style  spicy beef was salty.  Really need the Water!!!!!  Or they want us to order more drinks?The mixed fruit tea was nice at first, fresh with juice, but when it mixed with the preserved plum at the bottom. I felt very strange taste, May be i hate the preserved plum.The duck Kidney was good!It is only 90mins for the stay to ea

The duck Kidney was good!

It is only 90mins for the stay to eat. If you want to have a peaceful tea time. This is not the good place you go. Here just sit and eat!
2014-03-25
2014-03-26 3381 瀏覽
還記得十多年前台式食店登陸香港的盛況嗎?當年的茶店開至成巷成市, 梗有一間喺左緊!各路茶店將台灣的喫茶文化和小食帶到香港,推動了香港人對台灣文化及美食的熱愛。時至今天,雖然當年的茶店盛況不再,但台灣美食熱潮因一家台灣咖啡店過江龍而再起!乘著台式美食的風潮,去年由本地一家連鎖食肆集團開設的茶木一年間已經開設了3家分店!人流不絕,人氣強勁!茶木的裝潢以木材色及綠色作主調,配上亮麗的甜品櫃及仿造的水果店擺設,濃濃的台式休閒風令人感覺舒適,Couple們來用餐真有點像在台灣旅遊的感覺!今次點了一客台灣牛肉麵,巧克力蜜糖吐司及冰水果茶。台灣牛肉麵令人十分驚喜,湯底很有台灣小店的感覺,帶著微微的藥材香;牛肉軟滑帶軟筋,嘴嚼時香滑之餘有豐富口感!麵條也是爽滑帶嚼勁!由小小的一碗麵也吃得出茶木想把台灣味道帶來給食客。巧克力蜜糖吐司把冰凍的朱古力雪糕混和在溫熱的香脆蜜糖吐司上,實在是無比的滋味!水果茶的水果用料十分足,很Fresh!茶木很有誠意地把台灣味道帶來香港,想輕鬆享受台灣美食的你們要來一試喔!
台灣牛肉麵
巧克力蜜糖吐司
水果茶的水果用料十分足,很Fresh!
冰水果茶
2013-12-11
台灣牛肉麵
冰水果茶
是日一行6人去左等位...因為只得walk in先有得食..環境其實都唔錯, 走廊位都算寬敞...可惜staff就真係一般, 先後既staff都係十問九唔應...到落完order, 其中一個朋友叫左個意粉/飯, 但足足等左成個鐘先黎..先後都問過唔同既staff, 但每次都話出緊黎, 基本上我地其他朋友食完, 叫跟甜品佢先上埋個意炒/飯....最麻煩係佢要限兩個鐘食, 咁都等左成個鐘, 又要on time要你走...所以真係需要改善下....咁食物方面, 叫左個牛肉麵啦, 睇顏色以為好濃味, 但其實湯底唔算濃, 只係視覺上係姐...味道唔錯, 牛肉都好冧, 麵質有d咬口, 都唔錯...另外, 叫左炸雞, 唔油膩, 而且雞肉都嫩滑, 一d都唔係炸都乾晒身....唔錯...咁當然仲有叫其他食物, 但我就冇試朋友既...之後再叫左兩款甜品...一個係吐司磚...但其實佢只係花巧野..只不過是搽左honey係toast上面, 然後厚切, 加上中間仲有toast粒...其實佢都只係一個大版既toast...味道冇太大驚喜....但抵食兼飽肚....心太軟 -- 味道都ok, 但裡面係mile c

環境其實都唔錯, 走廊位都算寬敞...

咁當然仲有叫其他食物, 但我就冇試朋友既...

之後再叫左兩款甜品...

心太軟 -- 味道都ok, 但裡面係mile cholocate...所以唔會太重既cholocate味...易入口...因為唔係每個人都like dark cholocate...所以裡面係mile cholocate就應該較為適合眾口味...
心太軟
吐司磚
牛肉麵
台式炸雞
2014-02-21
心太軟
2014-03-20 3358 瀏覽
聽朋友推介黎茶木品嚐,7點左右到達已見人山人海。等左大約7,8個字終於到我地。我地一行四人,剛好有卡位坐,夠大夠舒服,正!叫左蚵仔煎,夠大夠脆,岩晒鍾意食煎炸野既我,值得推介 另外仲有三杯雞同麻油雞,聞落好香,味道都夠,不過麻油雞就淡左啲,食落冇咩麻油味。最後就係魚湯浸時蔬,菜唔夠林,不過啲湯都算清甜,撈飯食就岩晒 當然,黎得茶木,點可以唔嗌佢地既甜品。十五十六之下,我地終於揀左芒果雪糕磚,雪糕磚比我想像中大份,四個人SHARE食都有淨,不過味道普通,冇話咩特別吸引‥不過賣相都唔錯既。總括每人大約八十餘塊,又有正餐又有甜品食,算是不錯的了。唯一希望得到改善既係可以唔駛等咁耐。還會再光顧

叫左蚵仔煎,夠大夠脆,岩晒鍾意食煎炸野既我,值得推介

總括每人大約八十餘塊,又有正餐又有甜品食,算是不錯的了。
唯一希望得到改善既係可以唔駛等咁耐。
還會再光顧

2014-03-16
40 分鐘 (堂食)
2014-03-19 2830 瀏覽
近期見好多人Facebook post茶木吐司今次終於到我親臨去食喇相機食先 草莓吐司,本人覺得太甜,不過賣相幾靚,吐司亦都好脆,兩個人食夠晒飽 芋香奶茶,味道好怪好似藥水味,一點芋香味都冇,來自台灣的食店,奶茶做得不好有點失望整體還可以啦,入座限時個半鐘,兩個人等位唔洗一個鐘,食過一次就夠了!
近期見好多人Facebook post茶木吐司
今次終於到我親臨去食喇
相機食先

2014-03-18 3568 瀏覽
Got here at 5pm for late afternoon tea~ my second time visiting and loved the honey toasts still! *v*It took around 45mins for us to get a spot, but my friend and I didn't really mind since we got something to do nearby.Each of us ordered our own honey toasts and we both couldn't finish it... I would recommend two people sharing one toast if you're not too hungry  Veryyy filling indeed! The mango sauce and icecream were alllll over the toast  Seriously how can one (especially a mango lover)res

Seriously how can one (especially a mango lover)resist this...
My friend's mixed berries ones
I had a few bites only though. More or less the same with the other toasts~ still yum but I would suggest putting more berries onto it ;p

Always a great choice to have desserts here! But the waiting time is a little too long to be honest :/
2014-02-17
45 分鐘 (堂食)
先有「咖啡弄」登陸香港, 將台灣的飲食文化移植香港。台灣有不同大大小小的咖啡店, 這些以休閒作主題的咖啡店大受歡迎, 因為其主張一種慢活的生活態度, 可以暫時逃離生活煩擾, 好好享受環境﹑美食, 一刻的悠閒。位於旺角瓊華的「茶木」為連鎖集團太興所經營的一間台式休閒餐廳, 在銅鑼灣﹑尖沙咀區也有開設分店。這間餐廳不設訂座。瓊華雖有多間食店, 但每一次升降機停留在10樓時, 一打開門根本行出去也很因難, 人潮擠得水洩不通。在這樣一條空氣不是太流通而且窄窄的通道上等位, 我怕我的耐性真的不夠, 所以每次都決定放棄。但是愈難等位的食店我更期待想去試, 唯有想想辦法。我返一至六, 放工六點, 我叫友人5:45到達, 心想應該可以減少難度掛, 友人準時到達, 怎料也已經要等上40-50張枱了, 最後我們也要7:00才被安排入座。甫進餐廳, 給與我的感覺這裡很寬敞, 以木的裝潢、綠色及白色為主調, 更栽種了很多植物, 視覺上令人舒服, 餐廳面積約五千平方呎,卡座也很多,枱子不會密密麻麻, 沒有半點擠迫感, 可以呼應了悠閒舒適的主題。另外,餐廳設有一棵連接天花和地板、以木造成的「許願樹」,食客可寫上心

甫進餐廳, 給與我的感覺這裡很寬敞, 以木的裝潢、綠色及白色為主調, 更栽種了很多植物, 視覺上令人舒服, 餐廳面積約五千平方呎,卡座也很多,枱子不會密密麻麻, 沒有半點擠迫感, 可以呼應了悠閒舒適的主題。另外,餐廳設有一棵連接天花和地板、以木造成的「許願樹」,食客可寫上心意咭, 喜歡這裡的擺設裝潢。
這裡用餐時間為90分鐘, 食物方面以台式小食﹑小菜﹑飲品﹑甜品作主打, 如蚵仔煎﹑肉躁飯﹑牛肉麵、三杯雞﹑麻油雞等,最吸引是飲品和甜品也有很多選擇,我們其中一個要到訪的原因是這裡有一款甜品造型很吸引-- 芒果香草蜜糖磚塊, 亦早以被很多朋友推介過。

我們點了兩個dinner set, 古早味三杯雞+黑糖姜母茶, 慢煮味淋豬腳+綜合水果茶, 再點那個芒果香草蜜糖磚塊,相當豐富,甜品有3-4塊多士的份量, 兩個人叫了兩個dinner set再加這個巨型甜品, 其實我們都相當貪心﹐吃到捧著肚子了。
古早味三杯雞$56, 另加$26轉套餐, 包括白飯﹑飲品﹑沙律和蛋糕任選其一, 我們叫了兩set, 就可以一個沙律, 一個蛋糕, 兩樣也試齊。三杯雞用米酒﹑麻油﹑醬油各一杯, 加上九層塔,慢火細燉,雞件味道很豐富, 有九層塔的獨特香氣, 店方提供了燭台,為食物不停加熱, 風味十足。
黑糖姜母茶, 很喜歡黑糖加薑這個味道,夏天滋養潤喉,冬天則可暖身祛寒, 是我最愛的飲品之一,亦是我遊台灣必買的手信。
沙律, 味道實屬一般, 感覺選擇錯誤
慢煮味淋豬腳$52, 豬腳相當腍身,味淋令豬腳滲入了香甜的味道, 同樣也是在不停加熱, 但稍嫌豬腳份量太少了,而配菜蘿蔔帶點硬, 我對友人說, 又標明慢煮, 但竟然蘿蔔烹煮時間不足, 友人打趣道: 店方標明慢煮只是豬腳, 都無話包括配菜。
綜合水果茶(加$26轉套餐,另外要再加+$11補回飲品差價), 單點$38, 以菠蘿汁、水果﹑紅茶等調製,台味甚濃。
套餐跟的蛋糕, 蛋糕有數款選擇, 選擇了店方自慢的芒果奶油蛋糕, 最受歡迎, 又標榜忌廉選擇法國品牌,
輕柔軟綿, 對此也有一點期待, 迷你型蛋糕包括在套餐中, 食客可以在用餐之後用小小的一個甜點作結, 感覺滿足。但蛋糕沒有想像中的美味, 不夠軟綿,
有少少失望。
芒果香草蜜糖磚塊$68, (等待二十分鐘製作時間), 蜜糖磚塊共有五款口味,包括朱古力、藍莓、芒果、紅桑子及草莓,我們對這層層疊疊的蜜糖磚塊早已留有印象, 因為太多朋友send過來。麵包磚是即叫即烘,挖空中間並切成麵包粒,再以蜜糖烤焗, 最後放上雪糕、忌廉﹑芒果, 材料多份量,有傾瀉而下的感覺, 令人賞心悅目;麵包粒外脆內軟,有蜜糖的香味, 伴雪糕吃, 非常香甜。如果一班朋友開心share, 每人吃一些, 感覺的確不錯, 但我們兩人吃完晚餐之後要完成這甜品就有少少難度, 幾經努力也最後吃剩一塊多士。

這裡是一間大型的台式休閒餐廳, 在香港仍是少見的, 而這類型餐廳的確大受歡迎,所以排隊的人潮絡繹不絕, 如果下午茶時間, 沒有太多人等位, 我也會選擇再次到訪。
2014-03-08
75 分鐘 (堂食)
2014-03-16 3205 瀏覽
未食過茶木,淨係聽聞冇得book而且好多人,所以一放工就同朋友約埋即閃出旺角瓊華等位。。。因為三個位以下就要齊人先入得,其實都理解,因為真係超多人等喺門口。 到朋友嚟齊等多陣就入得,坐低即刻睇menu因為只有90分鐘。。。叫咗: 辣子雞 - 好辣,但唔夠香胡椒蝦 - 朋友話唔好食(因為有牛油所以我唔食)鹵鴨腎 - 不過不失 (其實已經係最好)三杯雞 - 果然唔正宗,冇酒味而且啲雞未完全熟透芒果雪糕磚 - 普普通通,90分鐘內唔夠時間品嘗嘢食普通都算,食得台灣嘢梗係想hea吓,但隔離枱一夠時間,門口叫飛嘅大叔就過嚟好唔客氣咁話: 喂! 夠鐘啦你哋要走!!! 其實作為一個消費者(而且佢有加一噃)點解要受呢啲氣呢?最後我哋喺佢催完一次,就極速解決咗個甜品就拿拿林拎張單出去比錢(因為個大叔已經再三用眼神兇我哋要我哋快啲走)keep住呢個質素唔得囉!至少應該預早提醒客人,例如二十分鐘前問有冇last order之類。。。
叫咗:
辣子雞 - 好辣,但唔夠香
胡椒蝦 - 朋友話唔好食(因為有牛油所以我唔食)
鹵鴨腎 - 不過不失 (其實已經係最好)
三杯雞 - 果然唔正宗,冇酒味而且啲雞未完全熟透
芒果雪糕磚 - 普普通通,90分鐘內唔夠時間品嘗

其實作為一個消費者(而且佢有加一噃)點解要受呢啲氣呢?
2014-03-12
25 分鐘 (堂食)
2014-03-15 2863 瀏覽
受朋友推介下,是日下午跟另外兩位朋友一同到旺角的茶木一嘗蜜糖吐司。在決定到這家餐廳前肥妹亦有在OPENRICE中看過,發現其實茶木的評價只是好壞參半,不過朋友推介,而且自己亦心思思想在香港嚐一次蜜糖吐司,便決定與另外兩位朋友一同試試看。下午2時多快3時,餐廳門外已經有數位人士在等候了,只見門外有一櫃檯但卻遲遲不見主持櫃檯的店員,只好進店四周找職員查詢,有兩位店員遠處看到我們,但卻只是「你眼望我我眼望你」,呆看了看便繼續眼前工作,絲毫不打算理會。終於找到機會詢問一位停下來正在替人下單的店員,決定趕快問道:「請問有無位?」「你係門口等一等。」再往門口櫃檯處看依然未見主持的人影,不過總算有個確定的回答,比迷迷糊糊的不知往哪等好得多了。接著等了一會,主持回來了亦拿了輪座票,約十分鐘左右我們三人便有幸入座,坐下後亦提醒只限吃九十分鐘,不過這不重要,我們很快看過了餐牌後便揚手落單。由於是第一次前來,不曉得下單是以「講號碼」而非講食物名字,負責寫單的想都沒想便答道:「講號碼。」,問道脆皮流心多士盒內裡的是什麼,竟答我「有流心」,態度和語氣都十分「趕客」。焦糖咖啡(熱) $32令人嘆為觀止的服務態度先

焦糖咖啡(熱) $32

令人嘆為觀止的服務態度先挪開不說,最先上桌的是友人的涷奶茶及肥妹的熱咖啡,然而卻令我失望透極。

木製的方型小碟配上綠色的小杯子,旁邊的是鐵鏟造型的小匙,整體擺設簡單又可愛,一小瓶的奶泡是自動分開附上。

滿懷期待地用小鐵鏟輕嘗一口。甜!太甜了,飲了幾口,只能說這不適合我,還是放棄好了。
藍莓香草蜜糖磚塊吐司 $68

親眼目睹果然份量十足,一大球藍莓雪糕淋上藍莓果醬,雪糕底下擠滿一堆又一堆的cream,旁邊又有幾粒藍莓粒點綴,雪糕的上頭插上了一塊寫了「TW」兩字的巧克力牌。

肥妹不愛吃cream,但落單時卻忘了要求走cream,只好先忍忍口,動手把整碟的cream還有巧克力牌那些都通通挪走,然後慢慢享受「獨食」的滋味。

拿開雪糕便發現一粒又一粒被切成小巧方型的脆脆麵包,吃下去又脆又甜,沾上雪糕汁和藍莓醬一起吃更是滋味!不過麵包皮的位置卻意外地硬得不行,用刀猛「鋸」都難以切開,但不吃又浪費,最後還是決定找一些較易鋸的吃就算了,有些真是鋸不開的還是放棄好了……
題外話/補充資料: 是次雖然磚塊令人失望了,不過友人卻大讚她點的那客排骨麵好吃,份量亦足已飽肚,下次可考慮一嘗熟食,然而很可惜服務態度實在奇差,需要改善。
2014-03-14
下午茶
2014-03-11 3556 瀏覽
難得放低啲囝囡,一個人出去午餐,緊係想搵好嘢食。揀咗呢間,卻失望而回其實環境不錯,地方夠大。服務也不錯,食物賣相也很好。差的就是味道和價錢。一個午餐差不多$60,還有加一的服務費,如果味道好的話,也值得,可惜不是。食的是品牌牛肉麵,牛肉不夠淋,麵有點硬,還有少少油味。而牛肉麵嘅湯沒有特別的香味,只是有咸味但也不算太咸。飲的是茉莉珍珠奶茶,完全冇茉莉嘅茶香味,有點像喝甜嘅奶精,而且冰也太多了。

我時常都很懷疑,究竟好似茶木這種在後生界別裏潮興的舖頭是否適合我這個70後,終於在太太的提議下在某個假日我們排隊去了~唔知道是否幸運,在大廈大堂前一班客人首先乘搭左邊升降機,而我們要等下一班即右邊升降機,竟然我和太太可以不用等位便拿下最後的二人位,而我認得後來要等位的那班客人就是乘前一班升降機的! 午餐點了...前菜選木耳,麻油味香濃,木耳爽脆~主菜選三杯雞,當知道係雞翼重要砍半, 實際得兩隻半雞翼已經想大爆英文字 (午餐價又唔算實惠), 但凡雞翼在剛煮起的情況下又點會唔爆油唔好味... 麻油香味會多過酒味~肉燥飯唔夠撈,但真係煮得幾好味,煙煙韌韌嘅飯又加上濃厚嘅醬油甜味,真係好送飯~太太話加錢轉杯果茶,我又點可以唔認同,因為睇相又真係好引人...Lipton紅茶嘅茶味有幾削係人都知,不過加咗果汁落去又balance了不少,但點解越飲越覺得有怪味,似係糖精/代糖之類嘅怪味,攪兩攪俾我見到有粒話梅浮浮沉沉,唔怪得有糖精味! 將呢杯原來好有營養嘅飲品破壞掉~睇嚟後生嘅玩意唔適合我們兩條老鬼吧! 後生仔女錢真好賺!

午餐點了...
前菜選木耳,麻油味香濃,木耳爽脆~

睇嚟後生嘅玩意唔適合我們兩條老鬼吧! 後生仔女錢真好賺!
去完係旺角嘅Snaparty 自拍館玩得好開心,例牌去左茶木食台灣野好多人,要等45分鐘。問侍應,幾時先冇咁多人,佢話下午12:00剛剛開鋪先冇人,其他時間直到凌晨2點都係人山人海!我同朋友叫了晚餐台式真係幾好食,大部分人都會叫蚵仔煎,我地叫「沙茶牛小排」同「慢煮味淋豬腳」,大概是五十幾蚊,加26蚊就可以加特飲柚子冰再加飯再加一個蛋糕,個蛋糕賣相係好吸引!餐單其實係好靚的一本書,感覺好好。環境裝修都係一流嘅。咁但係我哋都等左幾耐,等佢等左20分鐘就有野食啦! 我哋一開始都唔知咩叫牛小排,之後就發現原來係牛仔骨..... 淋豬腳幾淋,就是唔算太大份,屬於中型,岩女仔唔岩男仔。食完之後都過得開心,最後仲加左個「芒果嘅蜜糖磚」三層嘅,等咗二十分鐘,上面個雪糕真係好好味!我的朋友話雪糕係咪緊鋪頭自己整架,真係不錯。雪糕從上面林落去啲麵包度。好味的係泰國度都食過類似的,但係香港就第一次食,覺得個感覺系幾好既個人嚟講呢呢呢間餐廳值九分,美中不足係要等到太耐,野食耐,同埋排隊耐。SNAPARTY + 茶木,滿足的一天!
去完係旺角嘅Snaparty 自拍館玩得好開心
,例牌去左茶木食台灣野

我同朋友叫了晚餐
餐單其實係好靚的一本書,感覺好好。環境裝修都係一流嘅。
咁但係我哋都等左幾耐,等佢等左20分鐘就有野食啦!

SNAPARTY
+ 茶木
,滿足的一天!
2014-03-01
  • 芒果嘅蜜糖磚
2014-03-05 3048 瀏覽
自從上次食完茶木後一路都好想食佢個甜品所以同個朋友專登再約去食今次叫個脆皮藍莓心太軟磚塊等既時間比較長, 大概要10-15分鐘啊之後終於黎啦!見到個樣真係食指大動啊!滿滿既cream同雪糕!切落去個皮比較硬切都要用D力呀!裡面全部係一舊舊正方形既麵包!有蜜糖味, 配上Cream同雪糕,哇, 真係幸福滿溢呢!但去到最後唔夠雪糕同cream, 所以有d乾!同埋d cream有d出左界, 唔靚仔!今次等位等左30分鐘到,環境都同樣舒服! 一個好幸福既飯前甜品呢!推介推介! 下次要試埋另一種多士先得!

自從上次食完茶木後
一路都好想食佢個甜品
所以同個朋友專登再約去食

今次叫個脆皮藍莓心太軟磚塊
等既時間比較長, 大概要10-15分鐘啊
之後終於黎啦!

見到個樣真係食指大動啊!
滿滿既cream同雪糕!

切落去個皮比較硬
切都要用D力呀!

裡面全部係一舊舊正方形既麵包!

有蜜糖味, 配上Cream同雪糕,
哇, 真係幸福滿溢呢!

但去到最後唔夠雪糕同cream, 所以有d乾!
同埋d cream有d出左界, 唔靚仔!

今次等位等左30分鐘到,
環境都同樣舒服! 一個好幸福既飯前甜品呢!

推介推介! 下次要試埋另一種多士先得!
2014-03-01 3602 瀏覽
今天晚餐心血來潮想來個大份量的甜品,立時想起茶木的三層雪糕多士,剛巧想到信和中心買點東西,因此目標鎖定位於旺角的茶木分店。一直都知道茶木不是一般的多人,而且還是星期日,所以這天下午5:30便來到,希望不用等候太久….誰知升降機門一開便看到水洩不通的情境,差點兒踏不出升降機….拿了籌,等了約一個小時,期間不斷有客人到來等位,店外的等候區擠得差點連站的地方也沒有,真的有夠誇張!首先來個凱撒沙拉($49),沙律菜的新鮮度尚可;沙律醬是另上的,可以按個人口味調節,但沙律醬比較稀,整體來說只屬普通之選。接著來的是香煎餃子($42)和台式烤香腸($52)兩個小吃。餃子的外型雖然有點細小,但內裡的肉餡很是飽滿,而且能夠鎖著肉汁,水準在預期之上!至於台式烤香腸,店方以生蒜片和大蔥作伴碟,夾著烤香腸來吃竟然出乎意料的很match,而且味道和口感也變得很有層次,實在不錯!主菜方面我們選了海鱸魚奶油義式手作麵($72),海鱸魚蠻大塊的,魚肉很滑而魚皮則帶點香口,確是煎得恰到好處。奶油汁味道不錯,美中不足的是汁的質感太稠,掛不到麵身,使得麵條顯得有點乾。藍莓香草蜜糖磚塊($68)可說是這餐飯的主角。多士烘得金

凱撒沙拉
接著來的是香煎餃子($42)台式烤香腸($52)兩個小吃。餃子的外型雖然有點細小,但內裡的肉餡很是飽滿,而且能夠鎖著肉汁,水準在預期之上!至於台式烤香腸,店方以生蒜片和大蔥作伴碟,夾著烤香腸來吃竟然出乎意料的很match,而且味道和口感也變得很有層次,實在不錯!
香煎餃子
台式烤香腸
海鱸魚奶油義式手作麵
藍莓香草蜜糖磚塊($68)可說是這餐飯的主角。多士烘得金黃香脆,配搭著奶味濃郁的滑滑忌廉和甜度適中的藍莓醬,真的吃到停不到口!
藍莓香草蜜糖磚塊
總括來說,有這水準的食物,個人認為即使是等一小時也是值得的!店員的服務態度也不錯,只是可能因為工作的關係,很多店員在通道走過時都是匆匆忙忙的,稍稍影響了店方標榜的「休閒」感覺。

2014-01-19
60 分鐘 (堂食)
香煎餃子
台式烤香腸