茶木在星期5晚,星期6,公眾假期前夕一向很多慕名而來的顧客。等座位等1,2個小時是很平常的事,今日我們一家人4大2小取大桌子,感覺比細,中桌子進座來得快。卡位幾大,窗台也可放下私人物件,挺寬敞。時不延遲,開飯講食物:我們首先落了三客春季晚市套餐套餐組合:主菜1道(有白飯)+沙律或甜品蛋糕+飲品(可加$15轉水果茶)=約80-100元炸蠔餅。。。好似好大份,其實炸粉多,少蛋漿同蠔肉麻油雞,雞件細細舊,但入味,略細碗咕嚕肉,甜甜味道好,配新鮮菠蘿+士多啤梨很搭,肉粒數量少水果紅茶。。。我覺得好睇多過好飲忘了甚麼雜果茶。。。感想同上 散叫$58滷水拼盤,值得叫散叫$52土豆絲炸蝦,蠻貴=(呢個真的要推介,芒果雪糕煙UN不易溶,配多士很好食最終食後感:下次去每人一客蜜糖磚塊就夠

感覺比細,中桌子進座來得快。

卡位幾大,窗台也可放下私人物件,挺寬敞。

時不延遲,開飯講食物:

我們首先落了三客春季晚市套餐

炸蠔餅。。。好似好大份,其實炸粉多,少蛋漿同蠔肉
麻油雞,雞件細細舊,但入味,略細碗
咕嚕肉,甜甜味道好,配新鮮菠蘿+士多啤梨很搭,肉粒數量少
水果紅茶。。。我覺得好睇多過好飲
忘了甚麼雜果茶。。。感想同上
散叫$58滷水拼盤,值得叫
散叫$52土豆絲炸蝦,蠻貴=(
芒果磚塊蜜糖磚塊
呢個真的要推介,芒果雪糕煙UN不易溶,配多士很好食

最終食後感:下次去每人一客蜜糖磚塊就夠
2014-05-02
芒果磚塊蜜糖磚塊
應該是因為平日+不是LUNCH HOUR的關係,很幸運的不用等位侍應安排我們坐在餐廳角落的位置,本來用餐是安安靜靜的也挺好的,但不知是因為地理問題還是因為侍應太忙,我們好像進入了無人看管地帶......但不在繁忙時間而需要等十多分鐘才能落單,好像有點過份......食物方面我們叫了一個SET LUNCH,有前菜雞腎配鹽酥雞肉燥飯,肉燥飯不過不失,就像在其他店舖吃到的差不多,份量就偏細碗,但都可以接受的。飲品我們加了錢配水果茶,但水果茶很令人失望......茶味太重,蓋過水果的清香,水果不夠新鮮,像爛溶溶似的,不推薦!!當然不可不試茶木的招牌甜品, 雪糕磚塊!第一次吃的我們ORDER了藍梅味雪糕。嘩!!難怪可以成為招牌,真的好吃,價錢亦合理,雪糕配多士磚塊凍凍暖暖的很好食,之前扣的分都靠這甜品加回了~~~推介!!!不可不食呀!!!

水果茶
當然不可不試茶木的招牌甜品, 雪糕磚塊!
推介!!!不可不食呀!!!
藍梅雪糕磚塊
2014-03-18
藍梅雪糕磚塊
2014-04-26 6350 瀏覽
今次係第二次食茶木啦點了炸豬排肉燥飯,份量略小,半隻溏心蛋則熟了一點,都算好味ge. 而豬腳就用小燭台熱著,有約五塊,d汁仲可以用黎撈飯食牛肉麵的湯底幾濃,麵條又十分彈牙,牛肉的味道則普通成晚其實最想食既都係蜜糖多士,今次要藍莓味,個人認為無 朱古力味甘甜。今次好味過上次好多,有很重的蜜糖味,而且外脆內軟(上次食係乾爭爭的…)。不過如果雪糕有兩球會好d ,到底層就吾係好夠雪糕。不過等既時間真係好漫長,幸好是物有所值
今次係第二次食茶木啦
而豬腳就用小燭台熱著,有約五塊,d汁仲可以用黎撈飯食
牛肉麵的湯底幾濃,麵條又十分彈牙,牛肉的味道則普通
不過等既時間真係好漫長,幸好是物有所值
2014-04-25 5578 瀏覽
首先等位大家都知道大約等幾耐噶了,食飯時間避免多人等候就早少少去喇,一入到去打開餐單就有好多野食吸引我,可惜只有兩個人。總共叫了五樣野🍱🍜🍧🍹🍮落單後最快嚟嘅系一杯奇異果冰淇淋不用幾分鐘夠快,味道👍酸酸地。然後就是香辣牛肉麵。湯汁好香👏對於食得辣噶我講,這個一點也不辣。應該系冇辣味。不過好好味😝還有一個雞排麵,雞排啖啖肉拉,麵同牛肉麵一個味。雞排另上的。👏還有一個拼盤,裏面有齊五樣不用野。機翼、溏心蛋、牛展、鴨腎、豆腐?冇講錯的話😂最後是一個甜品喇,如果要食甜品要預先半個鐘叫喇,因為要等超耐😔😞希望看完後對你們有幫助拉😊😊

希望看完後對你們有幫助拉😊😊
2014-04-24
30 分鐘 (堂食)
2014-04-24 5477 瀏覽
好多朋友喺FB上面都POST過呢度既招牌磚塊, 星期日中午同女友行旺角又有時間, 即管上去試下, 上到去果然好多人排隊 但門口都有位坐住等既, 一等就等左大約45分鐘, 好彩都叫等得舒服安排入坐後得知每枱限時90分鐘, 合理既, 多D人都食到好野丫麻, 不過其實我地先叫主食, 飲品, 再考慮緊夠唔夠時間食磚塊既時候, 店員主動問我地, 仲話可以遲少少交枱都唔怕 首先出場係女友既紅燒牛肉麵,賣相不錯,湯頭亦香濃且不油膩,推薦!只係份量對男仕來講比較少鹽酥雞排肉燥飯,用上一個便當盒,匙羹是一個鏟子很有心思,雞排香脆且保持到肉汁,還附上酸菜,減低油膩感,用上珍珠米,讚飲品有點失望,淡淡的,微暖的,可以不叫最後主角出場!朱古力雪糕草莓磚塊,暖暖的多士上面放著冰凍的朱古力雪糕,冷熱軟硬交替,口感特別!

紅燒牛肉麵
鹽酥雞扒肉燥飯
飲品有點失望,淡淡的,微暖的,可以不叫
cappuccino
薄荷奶茶
招牌磚塊
紅燒牛肉麵
鹽酥雞扒肉燥飯
招牌磚塊
2014-04-20 5307 瀏覽
日:平日時:下午6時地:旺角瓊華人:兩女對,是一個周五的下午,6時已到MK的我們竟等位等了個多小時。。。人太多,大家把茶木門口擠得寸步難移我們只二人還好,畢竟這店二人座較多,我見有些多人桌要等足兩小時多,很嚇人。。而且我們算早,7時後才來等位的話,請有心理準備。先來一客鹽酥雞,香口酥脆,惟粉漿較厚,二人份量剛好,價錢略貴。黑松露雜菌闊麵($78),跟西方闊麵不同,這口感煙靭,白汁有淡淡松露香,但雜菌不多。這碟看來不大,但因醬汁較膩,不會吃多。重頭戲是茶木必點之冰淇淋厚吐司($68),一上桌已先聲奪人,夠四人份了~(我們兩女生實在吃不完~)朱古力雪糕香濃,配多士中和味道很夾,一軟滑一脆香也很迷人,還有綿花糖、cream和朱古力醬,女生或小朋友都很愛。。。 附上鉗子一個,方便食用~限時坐1.5小時,但waiter們太忙,平均叫6-7次才應你一次,且態度敷衍。。。點菜時waiter會每item都提你會等20-30mins... (咁你想多點?!) 所以提提大家,點甜品要預早,否則,叫得來都沒時間食嚕~
日:平日
時:下午6時
地:旺角瓊華
人:兩女

人太多,大家把茶木門口擠得寸步難移

附上鉗子一個,方便食用~
所以提提大家,點甜品要預早,否則,叫得來都沒時間食嚕~
題外話/補充資料: 經理說:未齊人唔緊要,但叫到籌號一定要站出來,否則籌號作廢。 天啊,要知道,在那窄窄的通道,要在你叫號碼時立刻走出來,實在很有難度,所以也難怪大家都迫在台前不敢走,好可怕~ 如果叫籌安排可做好一點就好了~~
100 分鐘 (堂食)
2014-04-19 4545 瀏覽
平日去,不太多人,等咗唔使5分鐘就有位,可能員工人手不足,就算客人唔多,但都做唔切,坐咗超過10分鐘先有人俾MENU我,之後諗住叫餐,舉咗手好耐都無人招呼.講返食物,整體一般,麵包淋,不脆.

講返食物,整體一般,麵包淋,不脆.

芒果蜜糖磚塊
題外話/補充資料: 如果,唔使等位,我會再去試多次,可能係我食嗰次咁啱失手(食物).
2014-04-07
5 分鐘 (堂食)
2014-04-14 4757 瀏覽
多人一早都知不過,要等咁多張飛真係好驚喜...見狀,去女人街買埋野再上去。。。叫左一係set dinner +吐司 +鹽酥雞鹽酥雞都好食ge,不過要40幾蚊,好似有d貴...(比起豪大大還少)好香,鬆脆,不過最好趁熱食,凍了後好濟同埋油~吐司,我地食晒枱上面嘅野。。。等左好耐睇番張單,落單加埋等應該都有30分先到...救命呀!佢又係group埋晒一堆同一樣ge野食一次過出隔離個枱都開始唔耐煩要吹單,味道係好好好好食~雪糕同吐司好夾~一脆一軟~一凍一熱~正!又足料~比起set dinner 同其他食品,呢個真係抵食~
多人一早都知
不過,要等咁多張飛真係好驚喜...
見狀,去女人街買埋野再上去。。。

叫左一係set dinner +吐司 +鹽酥雞
好香,鬆脆,不過最好趁熱食,凍了後好濟同埋油~

吐司,我地食晒枱上面嘅野。。。等左好耐

隔離個枱都開始唔耐煩要吹單,

味道係好好好好食~

雪糕同吐司好夾~一脆一軟~一凍一熱~正!
草莓香草蜜糖磚瑰
2014-04-01
40 分鐘 (堂食)
草莓香草蜜糖磚瑰
2014-04-14 4417 瀏覽
聽說這裡經常爆滿,一定要排隊,今天是星期日,十二點到,不用等,即有位!先來一碗牛肉麵,麵質感很好,如果牛肉再可以炆『淋』多少少就一流喇!還試了鹽酥肚雞,香,脆,有肉汁,正!最後當然是這裡招牌甜品 – 蜜糖磚塊,我選了朱古力雪榚,麵包砌成一粒粒,外脆內暖,表面有蜜糖,加上冰凍的雪糕,冰火脆軟一次過出現,超正!來這裡,這個甜品一定要食!但這裡的咖啡就令我失望,咖啡不夠熱,帶不出咖啡的香味!這裡的餐具很特別,匙是鏟而刀是鋸,令我聯想到餐廳的名字 - 『茶木』!
牛肉麵
還試了鹽酥肚雞,香,脆,有肉汁,正!
鹽酥雞
巧克力蜜糖磚塊
但這裡的咖啡就令我失望,咖啡不夠熱,帶不出咖啡的香味!
Latte
2014-03-30
牛肉麵
巧克力蜜糖磚塊
2014-04-08 4969 瀏覽
見到openrice 推薦牛肉麵,就膽粗粗咁試下啦。又唔會真係好貴。等左一陣(唔會等好耐… )上菜waiter 好有禮貌。心情已經好好,加上環境裝修好舒服。牛肉麵好香,牛肉同D麵都唔會太“林”,又唔會大硬喎,好食!不過,我認為成個麵嘅精髓係個湯,雖然有牛,但係又唔係好油,反而好重牛肉味,好香!總體黎講:令人一試難忘!

總體黎講:令人一試難忘!
  • 牛肉麵
食完生日飯,唔夠喉,成班去茶木再食甜品。我第一次黎,冇意見,朋友決定叫兩個磚塊大家Share食!第一個上既係脆皮巧克力心太軟磚塊,果然幾好食,雪糕不太淡不太甜,剛剛好喎!(忘記了影低包入面既心太軟係點,總之大家都話幾好!)第二個係巧克力香草蜜糖磚塊,比頭先個個多左d綿花糖係面,雪糕同樣香滑,唔錯!雖然好食,但未至於再三難忘,加上好多人等位,總覺得侍應好急,我諗如果下午茶時間黎會更好!
食完生日飯,唔夠喉,成班去茶木再食甜品
我第一次黎,冇意見,朋友決定叫兩個磚塊大家Share食!
第一個上既係脆皮巧克力心太軟磚塊,果然幾好食
,雪糕不太淡不太甜,剛剛好喎!
(忘記了影低包入面既心太軟係點,總之大家都話幾好!)

2014-03-10
25 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
慶祝紀念
生日
2014-04-06 4214 瀏覽
每次黎茶木食都要等位 今次都吾例外。今次大約等左一個鐘 茶木門口堆滿人 首先我地點左依個豆腐皮蛋肉鬆係冷盤黎既 我第一次食但味道比我想像中好 三樣野味道都好夾跟住我地點左鳳梨甜酸肉。味道吾差 酸酸甜甜甘好開胃岩晒送飯但係就嫌佢份量少 吾抵。最後就係奶油酥吐司點左3樣我最愛就係依個佢有好香既奶油味 吐司又脆 相比起磚我更愛依個吐司因為佢香同冇磚甘多食極都吾完。
每次黎茶木食都要等位 今次都吾例外。
今次大約等左一個鐘 茶木門口堆滿人

首先我地點左依個豆腐皮蛋肉鬆
係冷盤黎既 我第一次食
但味道比我想像中好 三樣野味道都好夾

跟住我地點左鳳梨甜酸肉。
味道吾差 酸酸甜甜甘好開胃岩晒送飯
但係就嫌佢份量少 吾抵。

最後就係奶油酥吐司
點左3樣我最愛就係依個
佢有好香既奶油味 吐司又脆
相比起磚我更愛依個吐司
因為佢香同冇磚甘多食極都吾完。

2014-04-05 4465 瀏覽
本身對磚頭麵包興趣不大,認為麵包乾爭爭,再配上雪糕也不會好吃。因看到喜歡的偶像在Instagram 中說好吃,所以也要來試試看,哈哈!到達時已十時多,店員說只做我們這一桌就不讓人入座了,幸好能趕上尾場。之前也看過食評,看見朱古力雪糕加蜜糖多士,水果茶最為吸引,所以便點了這2款。一來到,當然是相機食先,這賣相應該是這裡的一大賣點,三層蜜糖多士,加上一大球雪糕和忌廉,士多作裝飾,令人唾涎欲滴。切一小塊蜜糖多士加一小口雪糕,味道竟然如此合拍,蜜糖多士香香甜甜本已十分好吃,半融化的雪糕能除去麵包乾爭爭的缺點,冰涼得來使其不會覺得甜滯,實在好吃。可是到後段,把雪糕吃完,餘下的多士變得失色不少,下次還是每一口都要平均分配多士和雪糕。水果茶,以多種水果調配出來,還加上一顆話梅,味道酸酸甜甜,還有消滯的作用。下次要試下它一些台灣小食,看來也很吸引。

下次要試下它一些台灣小食,看來也很吸引。
2014-03-31 4892 瀏覽
最近新興一款超人氣既甜品, 叫做雪糕吐司, 不但賣相吸引, 味道仲相當ichiban 呢! 人云亦云之下, 第一次跑去銅鑼灣黃金廣場既茶木試食, 由於我地食左晚飯先過去, 再加上銅鑼灣廣場一期都有分店, 所以只等左3個字左右就有枱, 竟然一試傾心 , 念念不忘! 茶木除左甜品做得出色外, 聽講其他食物都唔錯架, 上次得點個甜品而無寫食評, 今次補番, 一於再戰茶木 , 去旺角瓊華中心食先…茶木~一間台式既小型餐廳, 餐廳以綠色為主調佈置, 雅緻舒適, 認真貫徹其名呢! 人氣爆燈book位難, 座位唔多, 有心食客一定要早d去等, 提一提大家, 1) 呢度無電話booking, 2) 人齊先會俾位, 一個都不能少 , 除非四位以上! 我地6點上去等, 等左半個鐘, 終於有位lu…4個女仔點左一個set dinner、一個意粉及兩個雪糕吐司, 開心share食 …1) Set dinner有一個餸配一碗白飯、一個餐湯∕沙律及一杯飲品 : 我地揀左三杯雞做餸, 帶輕微既辣, 雞肉燜得入味嫩滑, 白飯頗大碗, 4個女仔分剛剛好, 男仔就一碗ko了。 另揀左沙律, 生菜新鮮爽口, 加
, 去旺角瓊華中心食先…

: 我地揀左三杯雞做餸, 帶輕微既辣, 雞肉燜得入味嫩滑, 白飯頗大碗, 4個女仔分剛剛好, 男仔就一碗ko了。 另揀左沙律, 生菜新鮮爽口, 加上咸香既煙肉片及脆脆麵包粒同食, 口感即時提昇不少! 飲品就揀左薑茶, 每人分d來飲, 好味又暖胃呢!
2) 芝士煙肉磨菇意粉
: 芝士白汁好幼滑豐膩, 加上配料洋蔥、椒絲等格外香濃味美, 再混和磨菇及咸香既煙肉, 竟然令人喜出望外!
豋、豋、豋、豋, 輪到主角上場…
3) 士多啤梨雪糕吐司
: 總共由三塊相當鬆化既厚吐司組合而成, 最頂層鋪上雪糕、綿花糖、忌廉、生果等。 食法: 首先把最頂層果塊雪糕吐司移開, 便會見到頭兩塊吐司像個盒子, 裡面放左一粒粒已烤至金黃色既脆脆吐司磚塊, 用义將吐司磚塊沾上雪糕及忌廉而食, 士多啤梨雪糕既酸酸甜甜, 特別香甜誘人! 最重要係成個吐司磚塊食左, 都唔覺甜漏呢!
4) 芒果雪糕吐司
: 好多芒果肉呀! 夠香甜好食但比起士多啤梨雪糕吐司, 呢款口感比較味淡, 個個朋友都係一致首選士多啤梨呢!
因為太爆場, 侍應生頻收碟兼催埋單, 想坐耐d都唔得
啊!
今餐好滿足, 幸福感又返來了
2014-03-30
30 分鐘 (堂食)
  • 士多啤梨雪糕吐司
  • 芒果雪糕吐司
  • 芝士煙肉磨菇意粉
2014-03-31 4345 瀏覽
知道這間餐廳有排長龍的傳聞,是晚放工後六時多已飛奔去拎籌,以為咁早不會太多人,原來已有二十多人等待中(主要是年青人),太誇張了吧!我們等了大約45分鐘,同很久不見的老朋友有說不盡的話題所以感覺快過。這裡有套餐,但套餐不合胃口,所以我們選擇散叫。首先叫了水果茶來解渴,歸功於個茶包,能夠中和甜味,清清地幾好味,不過內裡有兩大粒話梅,飲到尾浸得太耐令成杯好咸。******************************肉燥麵,肉燥好多好濃味唔會太咸,麵質好彈牙!******************************奶油芝士培根手作麵,好香芝士味,麵係同肉燥麵隻麵一樣,都係好彈牙,GOOD!******************************鹽酥雞,開頭見到賣相好驚係一大舊粉炸出來,誰知幾好啵,好香,鬆脆,不過最好襯熱食曬,涼了後好濟同埋UN。******************************壓軸出場既就係黎茶木既主要目的-->草莓蜜糖磚是由三塊厚多士疊起,把多士中間空心放滿切成粒狀的脆脆多士,最高放上一個草莓雪球,再淋上草莓蜜糖醬。上枱後和朋友"相機食先"左一

這裡有套餐,但套餐不合胃口,所以我們選擇散叫。
首先叫了
水果茶
肉燥麵
,肉燥好多好濃味唔會太咸,麵質好彈牙!
奶油芝士培根手作麵
,好香芝士味,麵係同肉燥麵隻麵一樣,都係好彈牙,GOOD!
鹽酥雞
壓軸出場既就係黎茶木既主要目的-->
草莓蜜糖磚

是由三塊厚多士疊起,把多士中間空心放滿切成粒狀的脆脆多士,
最高放上一個草莓雪球,再淋上草莓蜜糖醬。

上枱後和朋友"相機食先"左一大輪,但雪糕沒有因此而溶掉,滿意!
第一口可能沾了太多醬和雪糕,覺得好甜,
但之後繼續吃下去覺得剛剛好,而多士能夠保持香脆。
最後再把三塊多士邊切開沾醬吃,我和朋友兩人吃完之前咁多野都竟然食得曬,
實在太好吃了!!!

最後滿足地抱著脹脹的肚子離開

題外話/補充資料: 入座時店員強調限時90分鐘,但我們嘆完甜品已經不知不覺過左大約十分鐘,但沒有人來催促離開(以現今香港應該十五分鐘前已有人提你夠鐘=.="),推斷出兩個可能: 1. 可能店員見到我們已吃到尾聲,不想催促令客人不滿? 咁又幾好喎!! 大家雙方都識做,自然唔會出現尷尬又難堪的場面。 2. 當日眼見完全人手不足,所以店員沒有空去提醒客人已夠時? 難怪咁多人等位啦>.<"
2014-03-21