2021-02-10 61 瀏覽
今日同囡囡嚟到將軍澳花樂,享受咗一頓非常高質嘅日本料理😍呢度近海旁🌊🌊,氣氛休閒,加上陽光普照,好有放假嘅感覺。好耐冇食過omakase,餐牌有廚師發板10貫配黑珍珠味噌湯($378) , 所以就毫不猶豫決定咗😁壽司嘅色澤好靚,每一件都好精緻, 海膽好新鮮,仲有特別嘅魷魚同蟹肉。唔同嘅魚都會配唔同嘅調味,有柚子味,麻辣味都有 ,大廚好有心思。除咗10件壽司以外,仲有壽司小卷同玉子燒,再配一個細烏冬,茶碗蒸,味噌湯,沙律及前菜,十分豐富,一定夠飽。囡囡就點咗佢最愛嘅牛肉壽喜鍋($128 ),配前菜同白飯。牛肉質素好,份量都好多。餐廳細心地提供生雞蛋,牛肉點生雞蛋更加滑,食淨咗嘅生雞蛋囡囡仲用嚟撈飯🤣
今日同囡囡嚟到將軍澳花樂,享受咗一頓非常高質嘅日本料理😍

呢度近海旁🌊🌊,氣氛休閒,加上陽光普照,好有放假嘅感覺。

2021-02-05
  • 廚師發辦10貫
最近真係太掛住日本,要喺香港搵返啲日本餐廳食下精緻嘅日式下午茶,享受下,順便當獎勵吓自己😚俾我搵到依間將軍澳篇回放嘅高級日式料理餐廳,嚟到裝修已經好靚,好似去咗日本咁,估唔到嘢食有樣又有內涵🤩同朋友叫咗一個花樂下午茶🍧🍰🍥真係好抵食,一個set兩個女仔下午茶啱啱好,可以慢慢享受,嘆夠成個晏晝!一嚟到我哋兩個女仔打卡打唔停,實在太靚啦❤️而且裏便嘢食好豐富包括有波子壽司、日本水果蕃茄、芥末八爪魚、炸魷魚軟骨、鱈魚子etc 有甜品又有煮食,而且每一樣都好精緻,整得好靚我最推介嘅係依度嘅壽司,刺身超級新鮮甜品來講,我最推介係十勝紅豆蓉配小丸子,煙煙銀銀勁彈牙😚仲有日本時令水果都好正,好新鮮好鮮甜整得好細緻,裏邊真係好似有條魚游緊咁🤣最後飲番杯花茶,簡直係人生最高享受💗

同朋友叫咗一個花樂下午茶🍧🍰🍥

一嚟到我哋兩個女仔打卡打唔停,實在太靚啦❤️
而且裏便嘢食好豐富

甜品又有煮食,而且每一樣都好精緻,整得好靚
我最推介嘅係依度嘅壽司刺身超級新鮮

整得好細緻,裏邊真係好似有條魚游緊咁🤣

最後飲番杯花茶,簡直係人生最高享受💗
2021-02-09 39 瀏覽
上個月太忙冇時間陪屋企人,趁今個月有空閒時間,book左間環境靚靚既餐廳同屋企人一齊食飯~特登做左好多research ,知道呢間餐廳環境唔錯,剛好今日天氣好好,坐係床邊位置,享受埋陽光浴,真心正呀!!!餐廳職員非常有禮,服務周到,夠晒細心同埋耐心~鹽燒青魚定食$108套餐擺盤好加分,青魚相當大條,少骨,啱晒我胃口,醬汁做到好開胃,仲配有沙律、日式燉蛋同埋湯,整體食落超正。和風炒牛肉定食 轉烏冬(+20)$128烏冬上有好多昆布,牛肉相當入味,有大量洋蔥絲,食落好美味~

餐廳職員非常有禮,服務周到,夠晒細心同埋耐心~

鹽燒青魚定食$108

和風炒牛肉定食 轉烏冬(+20)$128
烏冬上有好多昆布,牛肉相當入味,有大量洋蔥絲,食落好美味~

2021-02-03
10 分鐘 (堂食)
之前踩單車經過海邊呢到見到有幾間餐廳 係海邊食野好似好chill 咁所以今日就同朋友揀左呢間日本野食環境真係好正 當日仲要陽光好好☀️Lunch set都有好多選擇我就揀左個上壽司定食十貫由廚師發板~ 所以落左單後就要期待下啦😂今日既壽司係油甘,鮫碟,鰻魚苗,金目鯛,黑睦,金線鯛,毛蟹,帆立貝,海膽,大拖羅-呢啲壽司平時無咩機會食, 真係一次過滿足晒我既願望-最正既一定係個大拖羅,好鮮甜,食到魚既油脂!除左壽司外仲有一碗蒸蛋,烏冬,麵豉湯麵豉湯裏面有兩隻大蝦,真材實料!望住呢個view 食壽司 真係好relax!最後去廁所見到一個餐廳一個細心位就係廁所內有不同款式既女性日用品🤭仲有lotion 同漱口用品👍🏻
之前踩單車經過海邊呢到見到有幾間餐廳

我就揀左個上壽司定食十貫
廚師發板~
所以落左單後就要期待下啦😂

今日既壽司
-呢啲壽司平時無咩機會食, 真係一次過滿足晒我既願望
-最正既一定係個大拖羅,好鮮甜,食到魚既油脂!

除左壽司外仲有一碗蒸蛋,烏冬,麵豉湯
麵豉湯裏面有兩隻大蝦,真材實料!

望住呢個view 食壽司 真係好relax!

最後去廁所見到一個餐廳一個細心位
就係廁所內有不同款式既女性日用品🤭
仲有lotion 同漱口用品
👍🏻
2021-02-09 36 瀏覽
呢間餐廳就係單車公園隔離, 坐係窗邊個view勁好😍😍餐廳裝潢都好有品味,乾淨舒適入座每人都有消毒紙巾、口罩袋,防疫措施十足Tea set 包一壺果茶,我地簡左白桃烏龍,個茶壺超靚😍😍見到已經少女心爆發,勁開心!Tea set 既熱食上先,有鱈魚干、牙蔥牛肉卷、炸魷魚軟骨,估下我最鐘意邊款?係鱈魚干,焗到香脆到似餅乾咁,好好味!Tea set架好靚,上面有乾花做點綴,成個賣相都好吸引~上層有青瓜牛油果卷、波子壽司、芥末八爪魚,下層就係甜品,有小丸子、蕨餅、生果同焦糖布丁蛋糕,呢個tea set岩晒食得健康同追求食物既鮮味既人,食完之後唔會好飽滯同充滿罪惡感,反而係覺得好幸福呀🥰🥰好鐘意呢個tea,賣相靚之餘,食物種類多又好味道,每人$150度,好幸福既享受

呢間餐廳就係單車公園隔離, 坐係窗邊個view勁好😍😍

餐廳裝潢都好有品味,乾淨舒適

入座每人都有消毒紙巾、口罩袋,防疫措施十足

係鱈魚干,焗到香脆到似餅乾咁,好好味!

Tea set架好靚,上面有乾花做點綴,成個賣相都好吸引~

2021-02-09 24 瀏覽
1:45去食佢同我講2:30要交枱我同佢講你哋出餐快唔快佢話都快嘅,但係一開始叫餐單上面啲嘢有好多嘢都已經賣完,結果點左一個熟食一個魚生飯,熟悉食完魚生飯2:30先到,等到花兒也謝了,食物質素OK但係真係服務一般。
2021-02-09 31 瀏覽
今日因為過開將軍澳當然要喺度留下腳毛試試呢度嘅餐廳見到一間日式餐廳竟然有afternoon tea set 係我印象中afternoon tea通常都係好多甜點但以壽司做主題嘅tea 真係好特別呢個set 仲要價錢唔貴 ($268 for 2)已有壽司🍣(青瓜牛油果反卷,波子壽司)日式前菜(日本蕃茄,八瓜魚,魷魚軟骨,鱈魚干,牙蔥牛肉卷)日式甜點🍮(紅豆小丸子🍡,mochi,時令生果)最後配埋花花花茶性價比好高 因為平日食個tea都$4-500走唔甩但太多甜點會好有膩滯感而且多數食唔哂所以造成浪費但呢個日式set係全部都好好味 😋咸甜剛好令人一試難忘
今日因為過開將軍澳
當然要喺度留下腳毛
試試呢度嘅餐廳

見到一間日式餐廳竟然有afternoon tea set
係我印象中afternoon tea通常都係好多甜點
但以壽司做主題嘅tea 真係好特別
呢個set 仲要價錢唔貴 ($268 for 2)
已有壽司🍣(青瓜牛油果反卷,波子壽司)
日式前菜(日本蕃茄,八瓜魚,魷魚軟骨,鱈魚干,牙蔥牛肉卷)
日式甜點🍮(紅豆小丸子🍡,mochi,時令生果)
最後配埋花花花茶

但呢個日式set係全部都好好味 😋
咸甜剛好
令人一試難忘
2021-02-09 28 瀏覽
將軍澳海旁除咗開左多間cafe之外,仲有呢間日本菜,lunch set價錢由$98-378, 都幾抵食!餐廳環境唔錯,望住海濱長廊好光猛。叫左一個壽司Omakase set同刺身定食,定食有多款刺身,賣相好吸晴!左面既魚刺身仲住馬糞海膽!整體刺身都好新鮮。而十件壽司Omakase都好吸引,而且一d都唔馬虎,壽司有海膽仲有tora!呢個餐會特別跟一磅大蝦味噌湯。每個餐都配前菜、湯、沙律同茶碗蒸,而家新開張仲有甜品蕨餅送

餐廳環境唔錯,望住海濱長廊好光猛。

呢個餐會特別跟一磅大蝦味噌湯。

每個餐都配前菜、湯、沙律同茶碗蒸,而家新開張仲有甜品蕨餅送
2021-02-04
今日去將軍澳海濱行吓,見到有間餐廳好靚,好有日式feel✨所以就去睇吓,見到佢有個特別for2人既下午茶,仲幾吸引,所以就入去試下😋花樂日式下午茶  $268呢個日式下午茶好靚,啱晒打卡🤤佢分開咗兩部分上,首先佢先上牙蔥牛肉卷、天婦羅同埋日本醬燒年糕✨ 牙蔥牛肉卷好好味,因為佢既牛肉係入口即溶。雖然佢包住咗好多牙蔥,但係牛肉味都仲好濃✨而天婦羅就勁脆🤤配埋沙律醬就好想一食再食!而另外一部分就有更多美食!上層既設計好靚,佢用咗姖鯛嚟做波子壽司可以一啖過食,啱晒嘴細既朋友🤤而且出面比較少有😋佢仲有青瓜牛油果飯卷、日本水果蕃茄、玉子同芥末八爪魚。 芥末八爪魚都好正,因為佢既八爪魚食落口感好爽,wasabi味都好濃🤤 下層主要係甜品🍮 有日式蕨餅、焦糖燉蛋蛋糕、十勝紅豆蓉配小丸子同埋日式時令水果😻樣樣都好吸引!起初會擔心啲水果會唔會唔甜,但食完就係另一回事,超甜超新鮮😻  日式蕨餅同十勝紅豆蓉配小丸子🍡都好正,因為佢口感唔會好硬又唔會好淋,仲好煙韌🤤最正係紅豆蓉係甜甜地,配埋小丸子一齊食就啱啱好❤️嘆下午茶個陣,緊係要配番一壼花茶🍵 我哋就嗌咗日式玄米焙茶✨呢個花茶好得意,因為一開始飲個陣係會飲

花樂日式下午茶  $268

嘆下午茶個陣,緊係要配番一壼花茶🍵 我哋就嗌咗日式玄米焙茶✨呢個花茶好得意,因為一開始飲個陣係會飲到好香濃既玄米茶味,但再過耐啲就會飲到焙茶味 最正係花茶茶底有好多茶葉,真係好濃郁,啱晒鍾意飲茶既我❤️飲茶最緊要係夠熱,但我哋唔使擔心啲茶會變凍,因為餐廳會擺一個蠟燭係茶壺底下😻

Overall覺得呢個日式下午茶係幾正既,嘢食精緻。因為可以試到好多唔同日式嘅嘢食,而且仲可以係一個好有日本既氛圍下嘆番杯靚茶🍵 加上店員都好好人,佢哋會逐一介紹食物名稱。所以推介大家去試下,感受一下日本嘅氣氛❤️
2021-02-02
2021-02-06 25 瀏覽
< 🌸 花楽 > 📍將軍澳呢日去咗將軍澳行DONKI 發現有間隱世嘅日式餐廳有好靚嘅日式下午茶 一於試下❣️🌸花楽日式下午茶 $268 兩位呢個下午茶有三款熱食同甜品 而每日嘅款式都會唔同😋今日嘅熱食有牙蔥牛肉卷、唐揚炸雞同埋醬油燒年糕😋 牙蔥牛肉卷係牛肉包住牙蔥 牛肉加咗燒汁好惹味 牛肉味香濃 同牙蔥好夾😛 另一款唐揚炸雞都唔錯 雞肉炸得金黃香脆 肉質嫩滑 炸粉唔厚 好想食多幾舊🥰 醬油燒年糕上面有紫菜絲 年糕煙煙韌韌 外脆內軟👍🏻凍食有兩層 上層有青瓜牛油果反卷、波子壽司兩件、日本水果蕃茄同埋芥末八爪魚🐙 青瓜牛油果反卷嘅牛油果好香滑 青瓜絲爽甜 口感豐富😋波子壽司係金目鯛壽司 波子壽司顧名思義就係整到壽司係圓形 好得意🥰 上面仲有啲金箔 感覺高貴✨芥末八爪魚好重芥末味 有少少攻鼻 八爪魚有十幾條 爽口彈牙🤣下層有十勝紅豆蓉配小丸子🍡、抺茶蕨餅、日本時令生果同埋和菓子🌸 白玉小丸子有兩串 每串兩粒 可以點十勝紅豆蓉一齊食 紅豆蓉唔會太甜 份量幾多 小丸子好煙韌😛 抹茶蕨餅軟綿 鋪滿抹茶粉 好正💚 日本時令生果有士多啤梨同青提子 兩款都好甜 唔錯👍🏻👍🏻 和菓子好靚 係
< 🌸 花楽 > 📍將軍澳

🌸花楽日式下午茶 $268 兩位
呢個下午茶有三款熱食同甜品 而每日嘅款式都會唔同😋

下層有十勝紅豆蓉配小丸子🍡、抺茶蕨餅、日本時令生果同埋和菓子🌸 白玉小丸子有兩串 每串兩粒 可以點十勝紅豆蓉一齊食 紅豆蓉唔會太甜 份量幾多 小丸子好煙韌😛 抹茶蕨餅軟綿 鋪滿抹茶粉 好正💚 日本時令生果有士多啤梨同青提子 兩款都好甜 唔錯👍🏻👍🏻 和菓子好靚 係花花形 分別有黃色同粉紅色🌸粉紅色嗰款仲有櫻花喺上面🌸好特別🥰

花茶☕️
花茶揀咗白桃烏龍茶🍑 茶壺同茶杯都係粉紅色 好靚😍 茶壺底座有蠟燭保溫👍🏻 啲茶好香白桃味 同烏龍好夾😋 另外仲可以揀其他茶 例如日本水果茶、檸檬熱情果茶、洛神花茶同玄米焙茶🍵
2021-02-06 30 瀏覽
將軍澳海旁新店,簡洁的日本裝修,陽光照射入店內的落地玻璃,感覺很舒服被安裝坐上窗口位置,配合藍藍的天真寫意三點就是TEA TIME的開始,Order 下午茶2人餐還有花茶,這次選擇白桃烏龍茶,淡淡又清香的白桃味,茶下面有蠟燭保持茶的溫暖,很細心⭐️食物來的時候服務員都會一一細心介紹食物還很貼心幫忙拍照呢👍🏻👍🏻👍🏻咸點比平日下午茶多,適合喜歡咸點的我味道都很不錯,牛肉卷炸雞都是熱熱的壽司就正常味道,不特別,擺盤襯上小花花很美甜點最喜歡就是日本水果🍓🍇其他都很普普通通$268/2位 加一
將軍澳海旁新店,簡洁的日本裝修,
陽光照射入店內的落地玻璃,感覺很舒服
被安裝坐上窗口位置,配合藍藍的天真寫意

三點就是TEA TIME的開始,Order 下午茶2人餐

⭐️食物來的時候服務員都會一一細心介紹食物
還很貼心幫忙拍照呢👍🏻👍🏻👍🏻

咸點比平日下午茶多,適合喜歡咸點的我
味道都很不錯,牛肉卷炸雞都是熱熱的
壽司就正常味道,不特別,擺盤襯上小花花很美

甜點最喜歡就是日本水果🍓🍇
其他都很普普通通

$268/2位 加一
2021-02-02
2021-02-06 19 瀏覽
青瓜牛油果反卷~很清新,牛油果沒草青味,好味波子赤魚壽~刺身上面有少許金箔,令整件壽司再升級,今日是赤魚,刺身很新鮮冧軟日本水果番茄~超級甜‼️番茄味濃而清甜芥末八爪魚~芥末味重的,八爪魚爽脆,會有不夠喉不夠吃的感覺🤣炸雞~雞皮炸得有雞皮香,雞肉嫩滑有水份,炸粉也薄身鱈魚干~很香脆,像吃餅乾一樣般脆,沙律醬拌了辣醬,沾來吃有一點點辣幾得意牙蔥牛肉捲~牛肉味濃而脂肪味重,冧軟,配上爽口的牙蔥,好好吃十勝紅豆蓉配小丸子~紅豆粒粒分明又大粒,內裡起沙,甜度不會太甜那種剛好,加上淡味的小丸子串來吃,正日式蕨餅~有兩小件,黃豆粉足夠,冰冰涼涼的焦糖布甸切餅~焦糖味香濃,布甸非常滑溜,香香甜甜好吸引日本時令生果~用料很好,水果非常甜,是正宗日本飛機貨,CP極高水果茶~酸酸甜甜,加上蜜糖味,好開胃~
青瓜牛油果反卷~很清新,牛油果沒草青味,好味

日本水果番茄~超級甜‼️番茄味濃而清甜

炸雞~雞皮炸得有雞皮香,雞肉嫩滑有水份,炸粉也薄身

日式蕨餅~有兩小件,黃豆粉足夠,冰冰涼涼的

焦糖布甸切餅~焦糖味香濃,布甸非常滑溜,香香甜甜好吸引

水果茶~酸酸甜甜,加上蜜糖味,好開胃~

2021-02-05 109 瀏覽
呢排好多人喺IG post呢間嘅下午茶,睇啲相都幾靚,於是同同學今日趁早落堂就特登走過來將軍澳食呢個下午茶。估唔到星期五嘅下午嚟到都幾滿座,諗住揀個影相打卡靚啲嘅位,但係已經冇晒,想打卡嘅朋友記得要提早訂座啊!特登黎食呢個打卡日式下午茶,咁當然係叫返呢個餐啦!🌸花楽日式下午茶(兩位用)$268呢個下午茶包左三款熱食,同埋多款凍食。🐥今日嘅熱食有牙蔥牛肉卷兩件、唐揚炸雞兩件同埋明太子雞翼兩件。店員貼心嘅提醒我地個牙蔥牛肉卷一定要趁熱食。趁熱食嗰陣個牛肉卷真係好香,牛肉味香濃,配埋少少燒汁同埋牙蔥,好食。唐揚炸雞嘅雞肉嫩滑,炸粉唔會太厚,外脆內軟。明太子雞翼辣辣地,好香。🍣凍食有兩層,上層有青瓜牛油果反卷兩件、波子壽司兩件、日本水果蕃茄同埋芥末八爪魚兩碟。青瓜牛油果反卷嘅牛油果味好濃郁同埋啲牛油果好香滑,好食。今日嘅波子壽司係金目鯛壽司,圓形一粒波咁好可愛,從上面嘅金目鯛刺身睇得出師傅嘅刀功好,上面仲有啲金箔添,望落好矜貴。日本水果番茄係車厘茄,味道清新。芥末八爪魚芥末味十足,有啲辣。八爪魚口感彈牙。🍡下層嘅凍食有十勝紅豆蓉配小丸子、日式蕨餅兩件、日本時令生果同埋焦糖蛋糕。十勝紅豆蓉好甜!

特登黎食呢個打卡日式下午茶,咁當然係叫返呢個餐啦!

🌸花楽日式下午茶(兩位用)$268
呢個下午茶包左三款熱食,同埋多款凍食。

唐揚炸雞嘅雞肉嫩滑,炸粉唔會太厚,外脆內軟。
明太子雞翼辣辣地,好香。

青瓜牛油果反卷嘅牛油果味好濃郁同埋啲牛油果好香滑,好食。

日本水果番茄係車厘茄,味道清新。
芥末八爪魚芥末味十足,有啲辣。八爪魚口感彈牙。

十勝紅豆蓉好甜!同煙韌嘅小丸子好夾。小丸子有兩串,每串兩粒。
日式蕨餅係抹茶味嘅,都唔錯。
日本時令生果有士多啤梨同青提子,兩個都好甜同埋充滿水分,正啊!
焦糖蛋糕嘅焦糖味濃,不過對我黎講就甜左少少。

🫖花茶
花茶我哋揀咗檸檬熱情果茶。會一路有個點著左嘅蠟燭座住個茶壺,防止啲茶變凍。啲茶酸酸地,充滿熱情果香。有蜜糖可以自己加落去杯入面調節甜度。不過如果真係好怕酸嘅朋友可以揀其他茶,例如日本水果茶、白桃烏龍茶等。

食下坐下又吹下水,咁就兩個鐘。如果唔係之後有野做,其實坐一個下午都幾正。
2021-02-05
  • 日式下午茶
2021-02-04 30 瀏覽
近期好鍾意同朋友去將軍澳海濱附近嘅餐廳食飯,咁啱留意到呢一間新開嘅日本餐廳做緊一個好特別嘅下午茶set😋完全係為打卡而設嘅。所以我今日就同朋友嚟咗試啦🥰咁首先講吓佢有啲咩啦?佢其實係一個兩層架嚟嘅,咁上層呢就會有一啲比較熟食嘅嘢,有波子壽司,壽司上邊鋪咗少少金箔,俾人嘅感覺會好華麗,上邊係刺身魚嚟嘅,廚師話會因應嗰日有啲咩新鮮嘅刺身就會就會轉。另外我覺得佢個玉子卷勁好食呀!超甜超滑😍跟住就係芥辣八爪魚🐙好入味都好攻鼻,但係咁樣先正。另一件壽司係比較特別嘅牛油果壽司🍣仲會加咗少少黑魚子俾人個感覺同口感都好特別同好食。仲有一個好好食好多汁嘅蕃茄!跟住到下層啦,我嘅首選係生果,因為佢係香印提子同埋好似係嚟自福岡嘅士多啤梨。提子超級無敵甜冇得輸,士多啤梨都係又甜又多汁,所以呢兩個生果係比一百分!至於甜品方面佢有一個係咖啡味嘅蛋糕仔,咁我形容唔到但係個蛋糕仔,係好味嘅,另外仲有紅豆抹茶再配小丸子。之後仲有小食類,有牛肉卷,炸細魚仔等等。呢一個set樣樣野都好食既,只係提醒返份量唔算好多,所以係岩afternoon tea hea 下食下野打下卡咁既😋
完全係為打卡而設嘅。
所以我今日就同朋友嚟咗試啦🥰
咁首先講吓佢有啲咩啦?佢其實係一個兩層架嚟嘅,咁上層呢就會有一啲比較熟食嘅嘢,有波子壽司壽司上邊鋪咗少少金箔,俾人嘅感覺會好華麗,上邊係刺身魚嚟嘅,廚師話會因應嗰日有啲咩新鮮嘅刺身就會就會轉。
另外我覺得佢個玉子卷勁好食呀!超甜超滑😍
跟住就係芥辣八爪魚🐙
好入味都好攻鼻,但係咁樣先正。
仲有一個好好食好多汁嘅蕃茄!
之後仲有小食類,有牛肉卷,炸細魚仔等等。
其實平時好少會去將軍澳今日難得嚟到呢邊梗係即刻上網搵吓邊度有好嘢食原來喺將軍澳海旁附近一帶都有好多餐廳然後就比我搵到呢間新開嘅日本料理價錢合理質素高所以想推介俾大家上壽司定食8貫 $248 烏冬+$20因為係午市定食嘅關係所以跟餐有沙律、茶碗蒸、白飯、麵豉湯、甜品真係非常豐富不過因為食壽司已經有好多飯所以我就加錢轉咗做冬平時食開日本餐廳嘅壽司都一定會有三文魚但係其實三文魚係日本只不過係低等貨色而呢到嘅魚生全部都係上等刺身除咗有帶子、海膽仲有銀雪魚、金目鯛、 伊佐木魚等等呢啲刺身嘅款式平時都比較少食因為我哋係坐吧枱所以其實每一件壽司都係師傅喺我哋面前整感覺就好似食緊omakase 環境同埋服務都非常好食物質素好之餘價錢仲平一大截師傅仲好細心咁講解每一件壽司例如銀雪魚壽司上面如果有醬料嘅話就應該一啖食晒佢醬料同埋刺身嘅味道就可以喺口入面混埋一齊牡丹蝦上刺身定食 $238每一件刺身都見到師傅新鮮切出嚟絕對唔係事先準備好牡丹蝦大隻新鮮又鮮甜、帶子大大粒師傅仲話刺身下面嘅蘿蔔絲係來自沖繩嘅紅心蘿蔔如果食嘅刺身係太過油膩食返少少蘿蔔絲就可以中和返油膩感我真係估唔到連配菜都會黎自日本麵豉湯非常足料茶

其實平時好少會去將軍澳
今日難得嚟到呢邊
梗係即刻上網搵吓邊度有好嘢食

原來喺將軍澳海旁附近一帶都有好多餐廳
然後就比我搵到呢間新開嘅日本料理
價錢合理質素高所以想推介俾大家

壽司定食8貫 $248 烏冬+$20
因為係午市定食嘅關係
所以跟餐有沙律、茶碗蒸、白飯、麵豉湯、甜品
真係非常豐富

不過因為食壽司已經有好多飯
所以我就加錢轉咗做冬
平時食開日本餐廳嘅壽司都一定會有三文魚
但係其實三文魚係日本只不過係低等貨色
而呢到嘅魚生全部都係上等刺身
除咗有帶子、海膽

仲有銀雪魚、金目鯛、 伊佐木魚等等
呢啲刺身嘅款式平時都比較少食

就可以喺口入面混埋一齊

牡丹蝦上刺身定食 $238
每一件刺身都見到師傅新鮮切出嚟
絕對唔係事先準備好
牡丹蝦大隻新鮮又鮮甜、帶子大大粒

師傅仲話刺身下面嘅蘿蔔絲
係來自沖繩嘅紅心蘿蔔
如果食嘅刺身係太過油膩
食返少少蘿蔔絲就可以中和返油膩感
我真係估唔到連配菜都會黎自日本

麵豉湯非常足料

茶碗蒸入面嘅蒸蛋非常軟滑,蛋味香濃
入面亦都有蝦、冬菇、雞肉等等

最後甜品仲有抹茶抹茶蕨餅
香濃抹茶配上甜蜜蜜嘅北海道紅豆