2021-02-05 109 瀏覽
呢排好多人喺IG post呢間嘅下午茶,睇啲相都幾靚,於是同同學今日趁早落堂就特登走過來將軍澳食呢個下午茶。估唔到星期五嘅下午嚟到都幾滿座,諗住揀個影相打卡靚啲嘅位,但係已經冇晒,想打卡嘅朋友記得要提早訂座啊!特登黎食呢個打卡日式下午茶,咁當然係叫返呢個餐啦!🌸花楽日式下午茶(兩位用)$268呢個下午茶包左三款熱食,同埋多款凍食。🐥今日嘅熱食有牙蔥牛肉卷兩件、唐揚炸雞兩件同埋明太子雞翼兩件。店員貼心嘅提醒我地個牙蔥牛肉卷一定要趁熱食。趁熱食嗰陣個牛肉卷真係好香,牛肉味香濃,配埋少少燒汁同埋牙蔥,好食。唐揚炸雞嘅雞肉嫩滑,炸粉唔會太厚,外脆內軟。明太子雞翼辣辣地,好香。🍣凍食有兩層,上層有青瓜牛油果反卷兩件、波子壽司兩件、日本水果蕃茄同埋芥末八爪魚兩碟。青瓜牛油果反卷嘅牛油果味好濃郁同埋啲牛油果好香滑,好食。今日嘅波子壽司係金目鯛壽司,圓形一粒波咁好可愛,從上面嘅金目鯛刺身睇得出師傅嘅刀功好,上面仲有啲金箔添,望落好矜貴。日本水果番茄係車厘茄,味道清新。芥末八爪魚芥末味十足,有啲辣。八爪魚口感彈牙。🍡下層嘅凍食有十勝紅豆蓉配小丸子、日式蕨餅兩件、日本時令生果同埋焦糖蛋糕。十勝紅豆蓉好甜!

特登黎食呢個打卡日式下午茶,咁當然係叫返呢個餐啦!

🌸花楽日式下午茶(兩位用)$268
呢個下午茶包左三款熱食,同埋多款凍食。

唐揚炸雞嘅雞肉嫩滑,炸粉唔會太厚,外脆內軟。
明太子雞翼辣辣地,好香。

青瓜牛油果反卷嘅牛油果味好濃郁同埋啲牛油果好香滑,好食。

日本水果番茄係車厘茄,味道清新。
芥末八爪魚芥末味十足,有啲辣。八爪魚口感彈牙。

十勝紅豆蓉好甜!同煙韌嘅小丸子好夾。小丸子有兩串,每串兩粒。
日式蕨餅係抹茶味嘅,都唔錯。
日本時令生果有士多啤梨同青提子,兩個都好甜同埋充滿水分,正啊!
焦糖蛋糕嘅焦糖味濃,不過對我黎講就甜左少少。

🫖花茶
花茶我哋揀咗檸檬熱情果茶。會一路有個點著左嘅蠟燭座住個茶壺,防止啲茶變凍。啲茶酸酸地,充滿熱情果香。有蜜糖可以自己加落去杯入面調節甜度。不過如果真係好怕酸嘅朋友可以揀其他茶,例如日本水果茶、白桃烏龍茶等。

食下坐下又吹下水,咁就兩個鐘。如果唔係之後有野做,其實坐一個下午都幾正。
2021-02-05