2019-06-12 49 瀏覽
餐廳大部分坐位都是卡位, 冷氣好夠,坐得舒服。 看看餐牌發現晚市可以選擇火鍋或是小菜,當晚頗肚餓於是選了選了$178 上級美國肥牛火鍋,當中已包括一款湯底,選了壽喜燒湯底。壽喜燒湯底好夠鮮甜味,和火鍋配料十分之夾!牛肉亦好新鮮,幾喜歡每碟得幾片,適合我這種小胃口之人,不怕吃不完會浪費。前菜沙律任食,外面也有多款火鍋配料任取,包括各類丸類、蔬菜、瓜類、菇類、麵食,更有蠔、蝦、蜆、魚片, 海鮮大隻,而且肉質結實。 丸類當中就數皮蛋薑貢丸最夠特別,一咬開薑蓉和薑汁就流出來,幾香薑味,仲有少少皮蛋味。最窩心的是炸魚皮、嚮玲這類配料有熱爐同燈座熱住, 保持脆度。炸魚皮形狀完整,無油益味,好新鮮﹗這裡的熟食有不少, 有好幾款小炒/小食選擇,熟食就有雞翼、 蒸魚、豉椒炒蜆、炒飯、薑蔥雞等等, 而且還會轉款, 感覺滿足。另外甜品、飲品、沙津、雪糕櫃、湯水, 無一缺少。雪糕櫃特別推薦韓國Melona雪條~這裡的確是適合不同年齡階層來聚會的好地方,仲要埋單一個人200蚊都唔洗,幾抵食~
餐廳大部分坐位都是卡位, 冷氣好夠,坐得舒服。

壽喜燒湯底好夠鮮甜味,和火鍋配料十分之夾!

另外甜品、飲品、沙津、雪糕櫃、湯水, 無一缺少。
雪糕櫃特別推薦韓國Melona雪條~
2019-06-11
5 分鐘 (堂食)
2019-06-11 36 瀏覽
位於元朗嘅嘢食,我都成日去,以前都食開呢一間船長餐廳,但係原來佢近期轉左型,變咗任食火鍋,未試過就梗係同班friends 去試吓啦,價錢合理,$178 ,已經可以食晒豬牛雞,唔好以為食178嘅牛肉就係好普通嘅牛肉,佢嘅牛肉係我最欣賞嘅,入口鬆化,濃濃嘅牛味,又香又軟,入口軟綿綿,十分之香肉味,又新鮮,果然夠晒正,我叫咗好多碟添啊。除咗豬牛雞飲食,佢哋嘅熟悉都好豐富架,連倉魚,都係成條行,你冇睇錯係成條攞,有別於平時嘅自助餐只係夾起一啲肉,最重要嘅係你攞完一條魚之後佢好快又會想過另一條魚,夠晒新鮮又夠晒熱,而且仲有鮑魚啊,你冇睇錯,係鮑魚,最重要嘅係仲要好乾淨,隻隻都刷到白雪雪,回本真係必食呀。好少見任食會有蝦,最重要嘅佢唔係雪蝦,超級新鮮,入口爽口彈牙,咁嘅價錢食到咁嘅質素真係覺得好抵,丸類方面都好多架,我就最鍾意食冬陰公蝦丸啦。仲有一個迷你嘅冷盤吧,凍蝦唔夠新鮮下好食,啲八爪魚好大隻架。我最欣賞嘅係佢有西洋菜湯,十分之有誠意,一啲都唔係味精湯,菜又多,為咗可以食得更加多野,我一於唔飲汽水,全程飲湯呀,以阿媽話齋,西洋菜湯夠晒下火啦。

2019-06-11 41 瀏覽
今次黎到呢間係元朗好耐歷史既餐廳係幾年前都有食過~今晚無咩胃口所以都係叫左火鍋唔同價錢食既似都唔同最緊要係跟返自己想食既肉點餐就得喇我地最後簡左 $178既餐除左肉之外其他都係出去自助取非常方便前菜方面有沙律菜/中華沙律等等熟食就有倉魚海鮮類都有好多估唔到有鮑魚食 仲煮得好林添啲蜆都炒得好好味好入味而且無沙火鍋配料都有好多當然唔少得蔬菜類啦都5-6款食物都refill 得好快火鍋既海鮮就有魚/蜆同生蠔都幾意外有蠔呢!丸類都花多眼亂總有一款岩你口味!最估唔到既係呢到竟然有湯飲有雞湯/蘿蔔湯讚👍🏻甜品方面有雪條之外都有啲自制甜品最開心係有豆腐花食!食物種類黎講真係十分之多岩哂一次過想食好多唔同食物既朋友
今次黎到呢間係元朗好耐歷史既餐廳
係幾年前都有食過~
今晚無咩胃口所以都係叫左火鍋

當然唔少得蔬菜類啦
都5-6款
食物都refill 得好快

火鍋既海鮮就有魚/蜆同生蠔
都幾意外有蠔呢!

丸類都花多眼亂
總有一款岩你口味!

最估唔到既係呢到竟然有湯飲
有雞湯/蘿蔔湯
讚👍🏻

甜品方面
有雪條之外

都有啲自制甜品
最開心係有豆腐花食!

食物種類黎講真係十分之多
岩哂一次過想食好多唔同食物既朋友
2019-06-10 98 瀏覽
🔎船長意法日餐廳 (元朗)📍元朗西菁街10號好順泰大廈地下30號舖-120分鐘任食火鍋 $158起前菜小食 糖水沙律 火鍋配料 熟食炸物 飲品 雪糕任飲任食~ 款式都唔少架我地揀左$178上級美國肥牛連雞肉及豚肉湯底揀左皮蛋芫茜湯 芫茜味好夠👍🏻火鍋係減酮的好選擇 不停食肉同菇菜類就夠呢間最出色的係肉類!豬牛雞都唔錯 雞肉仲好嫩好滑 豬牛都好夠味!生果有菠蘿西瓜車厘茄等 仲有沙律菜菜都有好多款 海鮮有蜆有蝦有脆鯇腩熟食有匙椒炒蜆、茄子、椒鹽蝦、脆肉瓜等飲品都有三個櫃咁多 基本汽水啤酒茶類都有甜品有細細件嘅cake同雪糕雪條~ 有牛奶朱古力雪條呀~仲有雪糕三文治還環幾舒服全部都係梳化座 人均唔洗$200打邊爐都唔錯
🔎船長意法日餐廳 (元朗)
📍元朗西菁街10號好順泰大廈地下30號舖
120分鐘任食火鍋 $158起

我地揀左$178上級美國肥牛連雞肉及豚肉
湯底揀左皮蛋芫茜湯 芫茜味好夠👍🏻

火鍋係減酮的好選擇 不停食肉同菇菜類就夠

生果有菠蘿西瓜車厘茄等 仲有沙律菜

菜都有好多款 海鮮有蜆有蝦有脆鯇腩

熟食有匙椒炒蜆、茄子、椒鹽蝦、脆肉瓜等

飲品都有三個櫃咁多 基本汽水啤酒茶類都有

還環幾舒服全部都係梳化座 人均唔洗$200打邊爐都唔錯

2019-06-06 82 瀏覽
有個老死特登叫我入去元朗陪佢打邊爐,仲話178就可以任打肥牛邊爐,我心諗,我樓下好似仲平過佢喎,點解要無啦啦去元朗咁隔涉呢。不過都唔緊要啦,抱住捨命陪君子嘅心態,就一於去元朗試下。據聞這間餐廳本身係間西餐廳嚟嘅,而家轉咗型夜晚打火鍋,仲要係放題嚟嘅,噉就唔同講法喇。第一個意外嘅點就係佢既熱食,老實講,我本身都對火鍋以外嘅熱食冇乜期望,加上佢得幾個熱食架,但第一輪佢嘅豬手同烤雞都係做得唔錯嘅。特別嘅係,熱食係會不斷refill新款,再出去睇嗰時候竟然有乾蒸鮑魚,茄汁蝦,蒸魚等等,真係估佢唔到喎。呢幾樣同樣質素都有返咁上下,加加埋埋都係十款,真係估佢唔到火鍋嚟到喇,我哋揀咗壽喜燒同埋沙爹湯底,壽喜燒都好足料嘅,而且味道好濃偏甜,沙爹湯係就微辣,都幾野味。到主角肥牛喇,同樣地我對任食嘅肥牛都係有啲保留,不過呢度畀嘅肥牛又真係唔錯喎,白色肥肉部分又真係唔係太多,豚肉既質素都有返咁上下嘅。自取區有一部分係丸類嘅。同樣地,我都係心諗佢會交啲行貨俾我哋,點知又唔係喎,有啲丸係好特別嘅,真係未見過,例如係冬陰功丸同埋雞茸丸等等。同埋仲有海鮮,記得記得訂位就有海鮮拼盤,自助區都有海鮮嘅,質素當然係冇訂位

同埋仲有海鮮,記得記得訂位就有海鮮拼盤,自助區都有海鮮嘅,質素當然係冇訂位嘅拼盤咁靚仔啦。

同樣地汽水任飲,亦都有甜品櫃,雖然質素麻麻地,但呢個價錢做到有甜品都算唔錯架喇,仲有雪糕櫃添。

總結,十分有誠意嘅一個火鍋問題,真係不惜工本,加上環境又坐得舒服,加埋一都唔使200蚊,真係冇乜可以挑剔。
2019-06-05 108 瀏覽
夜晚兩支公去食飯,打邊爐真係幾好ge選擇!228一位的牛脊背任食邊爐,好唔錯!前菜沙律任食!有我最愛ge蒜味螺肉同中華沙津,可惜無八爪魚,有就正啦!熟食方面選擇雖然唔多,但有雞有魚,仲有有鮑魚大蝦,仲想點!味道亦都好唔錯。黎到今日重點!打邊爐!個壽喜燒湯底好夠味,好甜,正!牛肉亦都好新鮮,幾鐘意佢每碟得幾舊,食完再叫唔使浪費隨餐附送2隻鮮鮑魚,好掂!丸放面都不過不失,選擇幾多。最後!極度推介炸魚皮,好得!無舊油味,無碎哂,好新鮮!

隨餐附送2隻鮮鮑魚,好掂!

丸放面都不過不失,選擇幾多。

最後!極度推介炸魚皮,好得!無舊油味,無碎哂,好新鮮!

2019-06-04
  • 炸魚皮
2019-06-05 103 瀏覽
入元朗揾openrice 見呢間船長餐廳有好多discount 就入左去試火鍋放題有幾隻比你揀,我就揀左牛同沙爹湯,佢d牛望落都好新鮮,唔會太肥除左牛,出面就係任攞野食☺️佢個飲品櫃有好多野揀,仲有男人最愛既啤酒之後冷盤有沙律,凍蝦,生果,d菠蘿好甜一定要食佢呢度d熱食係成日換下唔同款,呢個加分有誠意💕所以中意食既要得閒出去睇下有咩熱食,佢有炸物同d小菜,炸物有個長條型既香蕉糕好好食,第一次見好特別,小菜佢居然仲有鮑魚食,所以記得去搶😍另外當然有大量丸類,菜同麵,仲要有好多海鮮可以食,真係好抵食☺️而甜品佢都有好多款,有啫喱,豆腐花,朱古力撻同大量雪糕雪條呢間餐廳有好多食物種類,仲有好多唔同既優惠,真心性價比好高,下次可以係openrice book,會有得平☺️

除左牛,出面就係任攞野食☺️

佢個飲品櫃有好多野揀,仲有男人最愛既啤酒

之後冷盤有沙律,凍蝦,生果,d菠蘿好甜一定要食

甜品佢都有好多款,有啫喱,豆腐花,朱古力撻同大量雪糕雪條

今日放假當然要食番餐好黎到元朗呢間船長餐廳見到入裝修又大又靚入面都坐滿人睇黎應該唔錯所以就決定入去食!佢既野食都好多元化韓式 常餐 意粉 扒類 港式既都有真系選擇困難 因為咩都想食!叫左個瑞士雞翼撈米粉 配左丹麥牛油多士同火眼奄列多士好香好香牛油味 又鬆軟又熱辣辣火脹奄列煮得岩岩好 入面既火腿有剩餘小小蛋漿 又香口又滑 好味!主角到啦 瑞士雞翼撈米粉雞翼3隻大大隻 煮得夠入味 咬落仲有肉汁米粉煮得岩岩好 有咬口配上醬汁又幾特別!仲叫左豬肉同雞肉串豬串配黑椒汁幾香口而雞肉串比豬肉串好食因為佢用既香料同醬汁都唔同 幾有心思 唔智咩肉串都同一味道配埋沙津菜味道很清新上圖吉列炸蝦配烏冬吉列炸蝦新鮮滾熱辣又脆口但又唔會好厚粉漿 旁邊配既沙津菜加埋日式芝麻醬好開胃而烏冬湯底都幾夠味 烏冬口感彈牙好正半價轉配特飲 同朋友試左奶茶紅豆冰表示奶茶幾濃味 唔會太重奶味好香而我就配左華田紅豆冰 對於好甜既朋友一定要試下 佢甜度十足😛好驚喜既就烏最後有加$1有Haagen-Das雪糕$1食到名牌雪糕真系抵到爛食到超滿足咁走🤭🤭🤭
今日放假當然要食番餐好
黎到元朗呢間船長餐廳見到入裝修又大又靚
入面都坐滿人睇黎應該唔錯所以就決定入去食!

佢既野食都好多元化
韓式 常餐 意粉 扒類 港式既都有
真系選擇困難 因為咩都想食!

叫左個瑞士雞翼撈米粉 配左丹麥牛油多士同火眼奄列
多士好香好香牛油味 又鬆軟又熱辣辣

主角到啦 瑞士雞翼撈米粉
雞翼3隻大大隻 煮得夠入味 咬落仲有肉汁
米粉煮得岩岩好 有咬口配上醬汁又幾特別!

仲叫左豬肉同雞肉串

好驚喜既就烏最後有加$1有Haagen-Das雪糕
$1食到名牌雪糕真系抵到爛
食到超滿足咁走🤭🤭🤭

2019-06-04 57 瀏覽
今日同阿媽出門去食位於千色店後面嘅"船長意法日餐廳"🍽 餐廳空間感都幾大,樓底高、座位闊落好坐😌set lunch都有成六、七款選擇,而且好多款都好啱食👍可以日日嚟開餐喎🤣🤣 叫咗濃湯手打烏冬系列🍲 / 精選午餐🍽吉列豬扒湯烏冬$48.00+ 凍檸水$3.00 ~豬扒大塊,烏冬都唔少, 索埋啲湯汁,彈牙好味👍 黑松露野菌燴意粉🍝$48.00 + ~賣相都幾靚,香濃嘅菌味、又多🍄,意粉軟硬適中👍最驚煮到淋bet bet多隻😆, 好滿意😋😋特飲椰汁紅豆冰冰跟餐$12.00 ~驚喜! 唔係好甜,紅豆大粒軟糯👍 沙爹豬肉串$40.00 ~幾ok喎, 唔乾柴,幾野味😋👩‍⚖ 價錢 實惠,多款式👍 夜晚仲有打邊爐, 下次嚟試下🤪
今日同阿媽出門去食位於千色店後面嘅"船長意法日餐廳"🍽

餐廳空間感都幾大,樓底高、座位闊落好坐😌

叫咗濃湯手打烏冬系列🍲 / 精選午餐🍽

吉列豬扒湯烏冬$48.00+ 凍檸水$3.00
~豬扒大塊,烏冬都唔少, 索埋啲湯汁,彈牙好味👍

黑松露野菌燴意粉🍝$48.00 +

特飲椰汁紅豆冰冰跟餐$12.00
~驚喜! 唔係好甜,紅豆大粒軟糯👍

沙爹豬肉串$40.00
~幾ok喎, 唔乾柴,幾野味😋

2019-06-03
午餐
2019-05-30 98 瀏覽
同男友喺元朗搵食,見到船長,以前佢做西餐架,而家變左做火鍋加中菜,於是入去食下!因為男友唔想食火鍋,所以叫小菜食,見到佢啲小菜好抵食!經典紅豆冰,有鮮忌廉,紅豆煮得夠淋,好味👍🏾👍🏾👍🏾叫小菜加$12就有,又唔貴喎!船長秘制炒米粉,好惹咪,炒得夠乾身👍🏾👍🏾👍🏾仲要啖啖都有料😍😍蔥頭醬油雞,男友話好少喺街食到有雞味嘅雞😂😂我就問佢雞如果冇雞味會有乜嘢味🤣🤣🤣佢話好多時係啲雪藏雞冇味得啲醬油味,所以當佢食到呢個雞有雞味嘅時候佢好興奮咁叫咗出嚟話俾我知,佢話下次嚟呢度都要叫雞食👍🏾👍🏾👍🏾鹹魚蓉炒時蔬,我覺得呢間餐廳係有用心架,佢哩一個炒菜竟然有落薑😍😍😍女士恩物生炒骨,真係新鮮即刻煮因為熱辣辣有大大碟架,冇欺場架👌🏾👌🏾我欣賞呢間餐廳佢有好多卡位好好坐

因為男友唔想食火鍋,所以叫小菜食,見到佢啲小菜好抵食!

經典紅豆冰

咸魚蓉炒時蔬
生炒骨
忌廉湯
2019-05-29 70 瀏覽
openrice優惠特登去元朗試一試,見食評有熟食有甜品好吸收咁。食物種類唔多,除左牛肉,豚肉同雞肉要落order外,其他食物係曬出面張枱度。出到去揀野食,見到好多唔知係蚊滋定烏蠅bb既飛行物體,係咁係啲食物面飛黎飛去,同侍應反映,侍應態度都幾好,即時叫師傅洗下啲菜,但奈何隔左一陣又有飛蟲了,基本出面枱既食物我都唔想掂…本來想要既南瓜,冬瓜,魚皮…唯有食牛肉既者…所以成晚都係不停叫牛,師傅可以切得辛苦掛,我地又要求洗菜又不停叫牛肉,怒啤左一眼…咁確實除左肉我無咩可以食了。

2019-05-29
用餐優惠
優惠券
2019-05-19 185 瀏覽
因為在網上睇到某utuber推介又有7:00前離席優惠等,所以決心去try。首先入去,職員都係有禮貌的,而且好主動問要上d咩肉類。我地選左第三款既美國牛頸脊肉。湯底係某utuber推介既花膠湯同蕃茄湯底。首先個花膠湯底係有兩三小塊既花膠,不過無上網講到話好濃,個人感覺好淡。like facebook話送時令海鮮、燕窩甜品仼食 ,海鮮係兩個帶子,燕窩就,揾哂全場都5見有。無燕窩,不過就有桃膠海底椰??好飲,只係無名牌放係側邊,有其他茶式既名,所以5打開蓋都5知有呢個野食。全場最好味就係呢個,添左好幾碗。總括泥講,火鍋配料一般無咩特別,湯底都係,除左桃膠個糖水之外,基本上無特別。牛頸脊肉就放得入口,5會話好難咬爛,亦5係好cheap個d肉,不過對牛無研究,咬得爛,吞得到就ok了

2019-03-12
2019-05-17 152 瀏覽
本身我就很鐘意食火鍋, 由其是而家實在太多平價又任食的火鍋, 好處是由飲品,前菜, 熟食到甜品一龍, 多選擇, 任選任食。今日就黎左船長日意法餐廳, 以前一直都係西餐廳, 轉營做火鍋真係第一次試。場內全卡位安排, 坐得非常舒適, 空間感好高。首先一進店基本上已經望到熟食 同火鍋料的,餓底嘅我當然急不及待攞下D 豉椒炒蜆,椒鹽蝦食住等火鍋啦。仲有雞翼, 炸物, 蒸魚等熟食, 其實都彼吸引。$178上級美國肥牛餐 再加$38 配花膠雞湯底。湯底夠味,但始終不是老火燉湯般濃郁所以不算太張口, 不過用作火鍋湯底是足夠有餘的。有牛肉雞肉同豚肉跟隨, 其他配料就自取。牛肉色澤同肉質都不錯, 咬落都鬆化。欣賞佢將炸物 以爐同燈保持脆感, 魚皮 同嚮玲變得相當吸引。最驚喜就是 一般牛肉火鍋形式放題很少會見到海鮮, 仲要有咁多款 不斷補充。蝦,蠔,蜆,脆鯇腩,青口都有....脆鯇腩 都夠曬爽口彈牙。 最好食就係呢蚌... 一粒沙都冇, 又爽口又鮮甜。最後食埋生果 , 食支雪條都已經飽到頂點, 滿足度好高而且埋單都只係$200 位。 這間船長絕對值得我再來。
場內全卡位安排, 坐得非常舒適, 空間感好高。

$178上級美國肥牛餐 再加$38 配花膠雞湯底。

有牛肉雞肉同豚肉跟隨, 其他配料就自取。
牛肉色澤同肉質都不錯, 咬落都鬆化。

2019-05-15 131 瀏覽
今日同友人黎到元朗西菁街見到依間船長意法日餐廳,門面雖然唔太引起注意但比佢地餐廳既邊爐放題,令我引唔住入到裹面坐位十分闊落,而Menu上原來都仲有其他西式食品我地選擇左個A餐放題而湯底我地揀左另外加$38 升級做花膠雞湯底湯底雞味道濃郁,仲有紅棗等配料而食物方面就係出面需要自行拎,丸都比較齊全另外亦都生蝦同埋響鈴(打邊爐又點少得)而且都有熟食,熱湯及糖水,冷盤等最後當然唔少得甜品,除左雪糕外仲有布甸等..種類款式比較多。

入到裹面坐位十分闊落,而Menu上原來都仲有其他西式食品
我地選擇左個A餐放題
而湯底我地揀左另外加$38 升級做花膠雞湯底

湯底雞味道濃郁,仲有紅棗等配料

而食物方面就係出面需要自行拎,丸都比較齊全

另外亦都生蝦同埋響鈴(打邊爐又點少得)
而且都有熟食,熱湯及糖水,冷盤等

2019-05-14
2019-05-12 103 瀏覽
這間前身主打是日、意、法、中的小菜餐廳搖身變為火鍋放題啦。環境非常舒適、食物種類多,而且又便宜、是平民之選吖。先講下我最喜歡的小炒同熟食先。🥦干炒肉河炒得好有㶽氣,不會太干身。咖喱牛腩非常入味,咸度,辣度剛好西蘭花🥦不會過熟而且好清甜,瑞士雞翅非常如味儿,不会过咸这个白切鸡非常有鸡味好爽滑。火锅汤底我选了猪骨汤,非常清甜,还见到好大一个猪骨😄😄火锅料有十幾款,飲品也有十幾款😉😉😋満足了
2019-05-06