2019-02-08 330 瀏覽
今日行經元朗千色廣場,友人告知船長茶餐廳食下午茶平靚正 就一齊去食當日order了4款食物,其中意粉賣相ok,水準不錯,細細份係正常下午茶的份量,如果比較能吃的朋友應該要多叫一份嘢食!不得不提個意粉係酸酸甜甜,很適合下午茶食,比較開胃醒神雞排亦煎得非常香口👍🏼另外值得一讚係店員端黎既咖啡原本倒瀉左小小係茶底碟到、但好快就黎一個乾淨既茶底碟更換!焗飯方面,order左10分鐘後才有,證明係即叫即焗,唔係一般焗定係到既貨色友人吃呢個焗飯,覺得份量很多,比起意粉既份量還要多,一個飯就可以吃飽,誠意之作另外仲加單order2份西多士,麵包底好脆,沙嗲牛肉熱辣辣同麵包脆口質感好夾!牛油多士有兩大塊牛油,好邪惡阿😈不過夾埋d牛油香,加上脆脆既多士,真係無法抗拒~地方寬落,坐得舒服,當日共消費$149大元,而未食過既朋友可以一試!

不得不提個意粉係酸酸甜甜,很適合下午茶食,比較開胃醒神

雞排亦煎得非常香口👍🏼

不過夾埋d牛油香,加上脆脆既多士,真係無法抗拒~

2019-01-26
2019-02-07 412 瀏覽
今日去咗元朗搵嘢食,我發覺左一樣野,原來而家元朗係仲多人過旺角同埋元朗真係好多嘢食,喺到開食店真係好大競爭,我哋今日揀咗間環境舒適寬敞嘅任食放題有一樣野值得讚嘅就係座位好闊落舒適洗手間清潔衛生我哋去到叫咗個$178嘅任食套餐,可以任叫美國上級肥牛肥牛肉質幾嫩口,脂肪分布適中,入口仲有淡淡牛油嘅香味呢度都算有幾多嘢食,仲有五六種花茶任你飲呢個真係驚喜,估唔到佢呢度嘅炸物做得咁出色,特別係呢個南瓜餅出邊好多專門 做麵包嘅麵包舖,都冇佢整得咁好食海鮮方面,蠔同蝦都好鮮味,特別係蠔,又大隻又有蠔味,$200唔使有呢個質素嘅蠔,抵食店員突然同我講話,每人送一隻新鮮鮑魚鮑魚哦,原來佢每日都有一款新鮮海鮮,會送俾客人,驚喜隻鮑魚一個字講晒,新鮮通常我去到任食火鍋,都好少會食丸類,但呢個爆漿貢丸就令我一試再試,貢丸彈牙,有肉味,最勁係佢真係識爆漿,一啖咬落去啲肉汁喺丸入面射晒出嚟果種感覺,刺激總括來講,佢雖然係放題,但呢度大部份嘅食物都有水準,睇得出係認真製作以$200唔洗嘅價錢,絕對係抵食

有一樣野值得讚嘅就係座位好闊落舒適
洗手間清潔衛生

我哋去到叫咗個$178嘅任食套餐,可以任叫美國上級肥牛
上級美國肥牛
肥牛肉質幾嫩口,脂肪分布適中,入口仲有淡淡牛油嘅香味

呢度都算有幾多嘢食,仲有五六種花茶任你飲

炸香蕉糕、炸南瓜餅
出邊好多專門 做麵包嘅麵包舖,都冇佢整得咁好食

新鮮鮑魚
店員突然同我講話,每人送一隻新鮮鮑魚鮑魚
哦,原來佢每日都有一款新鮮海鮮,會送俾客人,驚喜
隻鮑魚一個字講晒,新鮮

貢丸
通常我去到任食火鍋,都好少會食丸類,但呢個爆漿貢丸

椰汁椰果桃膠甜品

以$200唔洗嘅價錢,絕對係抵食
2019-01-22
上級美國肥牛
炸香蕉糕、炸南瓜餅
新鮮鮑魚
貢丸
椰汁椰果桃膠甜品
  • 炸香蕉糕、炸番薯餅
2019-01-20 451 瀏覽
今日禮拜日 晏晝嗰陣時候周圍都爆曬棚 經過西菁街見到呢一間大大間 佢入面有位喎所以就入去試下啦 同阿爸家姐同阿妹 三個人帶咗三個餐 味道一般啦 但係環境都可以接受而且價錢都唔貴冇加一 三個人埋單百二蚊都唔使未到都唔算差 有三個嘢飲三個湯我嗌個牛扒仲好有牛味好香呀每個拉麵就麻麻喇因為佢話好咸 但係係喺星期日嚟講有set lunch都算唔錯而且冇係咁講你走就算出面有人等位都冇話叫我哋拿拿聲食 就係呢點都加咗返畀佢啦 下個禮拜帶埋阿媽再嚟試過
2018-10-11 2139 瀏覽
今日媽咪沒有空煮飯,所以收工後,晚餐就直接和朋友近近地在元朗的船長意法日餐廳食。以前曾經經過這間餐廳,不過沒有進去食,今日一食,覺得份量好多,尤其是白汁芝士焗西蘭花 ,很大碟。另外,叫了一個定食和一個豐盛一人餐,前者跟餐有海蜆麵豉湯,又有雙目珍味拼盤,又有一杯特飲。後者跟餐有沙律和白湯,加8元又有巨蜂提子啫喱冰冰。定食和一人餐的份量已經多,特飲更是很大杯,真是吃得十分飽。我們還叫了一個小食——蜂蜜葡萄柚子雞翼,和關島風情pizza(小size),所以食完後,感覺極似食完放題那麼飽。(98元)豐盛一人餐:板燒澳洲肉眼扒配煙肉紅酒汁,配脆薯王,跟餐有送沙律和白湯。另外,加8元,有巨蜂提子啫喱冰冰。脆薯王份量多,有跟茄汁沾來吃,外脆內熱。澳洲肉眼扒的形狀比手掌還要大一些,吃完已經飽了。還有配菜:西蘭花和車厘茄等。白湯裡面有粒粒粟米,粟米好甜。沙律新鮮,麻醬配沙律,一向味道都好夾,所以沙律好味道。(98元)定食:鍋燒原條鰻魚,跟珍珠飯,跟餐送了海蜆麵豉湯,和雙目珍味拼盤,以及一杯乳酸梳打特飲。鰻魚醬汁多,撈飯好夠味。鰻魚肉有厚度,上面又曬了芝麻,吃下去,增添了惹味。海蜆麵豉湯真是有海蜆,一隻兩

(98元)定食:鍋燒原條鰻魚,跟珍珠飯,跟餐送了海蜆麵豉湯,和雙目珍味拼盤,以及一杯乳酸梳打特飲。鰻魚醬汁多,撈飯好夠味。鰻魚肉有厚度,上面又曬了芝麻,吃下去,增添了惹味。海蜆麵豉湯真是有海蜆,一隻兩隻三隻四隻,幾好,這間餐廳的海蜆份量都幾多。清甜好飲。

蜂蜜葡萄柚子雞翼,28元。一碟有四隻雞翼。雞翼上面曬了芝麻,幾香口。雞翼外皮微甜,還食到有幾條柚子肉。

關島風情pizza,35元。上面有茹,有腸仔,有茄醬,芝士有微微拉絲感。pizza邊焗得好脆。

白汁芝士焗西蘭花,29元。西蘭花份量好多,焗得幾爽脆。西蘭花上面還掛着芝士。飽,真的超飽。

賣單兩個人,296元。平均每人148元。我覺得不收加一,幾好。

2018-10-07
5 分鐘 (堂食)
  • 板燒澳洲肉眼扒配煙肉紅酒汁
  • 蜂蜜葡萄柚子雞翼
  • 關島風情pizza
  • 白汁芝士焗西蘭花
2018-10-07 727 瀏覽
國慶長假期外遊回港,在機場搭車回家中肚子很餓,老公提議近近地屋企附近食埋飯先回家啦!😬於是去了千色廣場後面「船長意法日餐廳」🍽進入餐廳內海洋主題,座位寬闊,感覺舒適☺️餐牌上有很多不用種類選擇,鋸扒🥩,Pizza🍕,意粉🍝等,這時候選擇困難症又出現🤔老公點了船長雜扒$85,🍤🥖🥓🍗超級豐富,味道不錯👍我選擇了紐西蘭極級牛扒🥩$75,食落肉質嫩滑,啱我口味😋仲可以半價選擇特飲✌️鮮檸巨蜂梳打特飲大大杯🍹👍和風炸蝦餅$35,蝦餅食落熱騰騰,彈牙可口😋韓風芝士焗青口$29,青口芝士味濃郁好味☺️

進入餐廳內海洋主題,座位寬闊,感覺舒適☺️

老公點了船長雜扒$85,🍤🥖🥓🍗超級豐富,味道不錯👍

我選擇了紐西蘭極級牛扒🥩$75,食落肉質嫩滑,啱我口味😋

仲可以半價選擇特飲✌️鮮檸巨蜂梳打特飲大大杯🍹👍

和風炸蝦餅$35,蝦餅食落熱騰騰,彈牙可口😋

韓風芝士焗青口$29,青口芝士味濃郁好味☺️

2018-10-06
午餐
2018-09-24 543 瀏覽
今天中午和朋友口中的幾好這餐廳點了兩個拉麵餐及一個午餐,當來了兩個午餐湯的時候我們便看看賬單上是怎樣,原來弄錯了後便收回一個餐湯及糾正賬單⋯⋯當其中一位朋友接近享用完的豬骨拉麵時我便找第一位侍應來跟進我的肥牛拉麵,看到他跟吧枱裡的職員對話清楚聽到那位回答有。等多一會後便找第二位侍應跟進⋯⋯,再等多一會後便找第三位侍應跟進⋯⋯,再等多一會後便找第四位侍應我話取消⋯⋯。再重新的單據上看到我的餐改為單杯凍飲品後,便知道他們在事件上絶不作出任何歉意態度。我絕對承認我有享用過這飲品,但誰令我只得飲品離開、誰令我浪費時間等待、誰令我心情由好變壞⋯⋯
2018-09-23
午餐
2018-09-19 411 瀏覽
這天逛完街就跟家人去了千色後的船長餐廳吃晚餐。(右) 巨峰提子啫喱冰冰特飲(左) 芒果啫喱冰冰特飲兩杯都很甜,我們喝了幾口另加水上去,希望它淡一點~哈哈~牛扒餐想不到它是這麼大size, 很足分量,另外再送來一隻煎蛋, 鐵板上的椰菜沒有馬虎, 使用牛油來炒的, 薯條也很脆。讚!!炸南瓜餅這個南瓜餅 ,大推介 !!炸得外脆內軟 ,南瓜蓉很足料,很甜!!我多吃2件也願意!!pizza不得了是某某pizza店的味道呀~芝士很多~超正的~這餐廳價錢不貴,很適合一家大小來吃~推介喔~

這天逛完街就跟家人去了千色後的船長餐廳吃晚餐。
(右) 巨峰提子啫喱冰冰特飲
(左) 芒果啫喱冰冰特飲
兩杯都很甜,我們喝了幾口另加水上去,希望它淡一點~哈哈~

牛扒餐

炸南瓜餅
這個南瓜餅 ,大推介 !!
炸得外脆內軟 ,南瓜蓉很足料,很甜!!我多吃2件也願意!!

pizza不得了
是某某pizza店的味道呀~芝士很多~超正的~

這餐廳價錢不貴,很適合一家大小來吃~推介喔~
  • 紐西蘭極級牛扒
  • 脆香南瓜薯餅
  • 千島海鮮Pizza
真係冇機 我5點8左右叫下午茶 下午茶話6點完 個肥店長話冇得叫 叫晚餐 激死真係冇機 我5點8左右叫下午茶 下午茶話6點完 個肥店長話冇得叫 叫晚餐 激死真係冇機 我5點8左右叫下午茶 下午茶話6點完 個肥店長話冇得叫 叫晚餐 激死

2018-09-16 344 瀏覽
平日都在市區來回,今天就專程搭車到元朗逛一逛。我們不太熟悉這邊的路,走著走著,就隨便進了這一家餐廳。進了這家餐廳,發現它的佈置跟餐廳的名字很配,都是以船長做主題。我們看了看餐牌,覺得這家餐廳的小食很吸引,所以我們叫了多個小食呢!這個胡麻豆腐沙律很夠冷,而且份量很大!這個白酒汁煮珍珠蜆看起來很像一般的忌廉湯,但它比忌廉湯多了一股的香酒味,酒味蓋過了蜆的腥味,好吃日式煎餃子,煎的時間剛剛好,既有點脆,但又不會太燶,配上醬汁吃是很不錯的!在看餐牌的時候,看見那個價錢我們就覺得這個小食應該只是少少的,誰知道會這麼大一碟椒鹽魷魚鬚每一條都大大條的,不會有太多的炸粉,吃起來很香口!雖然點了很多小食,但總也要一個主食吧!我們點了一個芝士香芒烤雞焗手打烏冬,這個手打烏冬很有趣,整道菜都沒有一片芒果,但是每吃一口都有濃濃的芒果味,就好像在吃甜品一樣。我們點了兩杯飲料,一杯是忌廉奶茶紅豆冰冰,另一杯是凍葡淘柚子蜜。奶茶想不到跟紅豆這麼的配,果然是餐廳主打推介的飲料;相比起奶茶,這杯柚子蜜就比較遜色了,始終柚子蜜帶著一點澀色,不是我喜歡的味道。其實這家餐廳還有很多菜式,不過肚皮的容量不夠,今天就算是一個"小

胡麻豆腐沙律
這個胡麻豆腐沙律很夠冷,而且份量很大!
白酒汁煮珍珠蜆

日式煎餃子
白汁芝士焗西蘭花

芝士香芒烤雞焗手打烏冬

忌廉奶茶紅豆冰冰
凍葡萄柚子蜜

其實這家餐廳還有很多菜式,不過肚皮的容量不夠,今天就算是一個"小食放題",下一次一定要再試一下其他菜式呢!
2018-08-26
芝士香芒烤雞焗手打烏冬
忌廉奶茶紅豆冰冰
凍葡萄柚子蜜
2018-09-14 154 瀏覽
放工係元朗附近搵食 見到呢間餐廳又有西餐 又有日本野食就入去嘗試試我地最後簡左個豐盛一人餐 另外再單點左個西西里焗厚切豬排飯 呢個一人餐包左餐湯 沙律 主菜同飲品餐湯我地簡左粟米忌廉湯 味道咸左小小而沙律則配上非常開胃既芝麻醬 主菜方面 我地就選擇左澳洲肉眼扒配脆薯王老實說 扒雖然大塊 但味道卻只是一般而已因為實在煮得過熟了點 另外 一人餐的選擇沒有很多 但這個價錢包咁多野食 其實也不能要求太多反而單點的厚切豬排飯卻更有驚喜!豬排一啲都唔靭 飯上仲鋪上滿滿的芝士食起黎仲可以拉絲喜歡芝士既朋友一定唔好錯過喇!整體黎講 船長餐廳食物既選擇真係好多 而餐廳內既環境也唔錯 至少唔係坐到好迫 會聽到隔離枱傾計果種 都幾適合幾個朋友坐低慢慢食野傾計

放工係元朗附近搵食

老實說 扒雖然大塊 但味道卻只是一般而已
因為實在煮得過熟了點
另外 一人餐的選擇沒有很多
但這個價錢包咁多野食 其實也不能要求太多

反而單點的厚切豬排飯卻更有驚喜!
豬排一啲都唔靭 飯上仲鋪上滿滿的芝士
食起黎仲可以拉絲
喜歡芝士既朋友一定唔好錯過喇!

整體黎講 船長餐廳食物既選擇真係好多
而餐廳內既環境也唔錯 至少唔係坐到好迫
會聽到隔離枱傾計果種
都幾適合幾個朋友坐低慢慢食野傾計
2018-08-17
3K
2018-09-08 180 瀏覽
其實成日都黎船長獨食嘅,不過是晚就同左阿爸阿媽一齊黎,一人一份晚餐再加小食,勁豐富啦雙目珍味併盤&海蜆麵豉湯自己點左個日式定食餐,跟餐的涼菜同麵豉湯,個湯幾好飲喎,夠鮮甜,入面真係有幾隻蜆係度,肥美無砂。沙律父母都揀了豐盛晚市一人套餐的C餐牛仔骨,跟餐的沙律好大兜,新鮮蔬菜加上麻醬,簡單好食。是日餐湯兩位同時要左白湯,湯極濃,阿媽話似撈飯啲白汁咁,味道係正常嘅,有少少粟米味,飲完好飽肚烤一級美國黑椒牛仔骨($98)兩份牛仔骨都咁靚唔使爭,一客有兩大塊,厚切多肉,牛味不錯,包住骨邊仲有脂肪位,煎得甘香牛油正,揀左跟飯真係好誇張,個飯壓到實一實,大男人都夠飽啦鍋燒原條鰻魚($98)自己個定食要左鰻魚,我呢個更唔講得笑,個鍋又大又深,啲飯食極都有,雖然唔係日本米,但都算係靚珍珠米,至少佢軟綿綿,吸左鰻魚汁幾正。條鰻魚都好大塊,厚肉彈牙,鍾意佢多鰻魚汁,甜甜地幾好味白汁芝士焗西蘭花($29)加左個小食西蘭花大家食下,嘩,比左成個西蘭花勁多喎,芝士焗得香口,西蘭花爽脆,好好味船長麥脆沙律($24)仲加左船長沙律,阿媽至愛雜果沙律,甜甜地調味不錯,雜果罐頭加上新鮮蘋果,爽脆甜,如果加點薯仔就仲正了

雙目珍味併盤&海蜆麵豉湯
沙律
是日餐湯

烤一級美國黑椒牛仔骨($98)

鍋燒原條鰻魚($98)

白汁芝士焗西蘭花($29)

船長麥脆沙律($24)

凍利賓納(+$3)&忌廉紅豆冰
最後係餐飲,定食餐加特飲都唔使加錢,抵呀~阿爸要左紅豆冰,甜甜滑滑啱口味。自己要左利賓納,而加好少餐廳仲有得飲,一有梗係要捧下場啦。

野食野飲都係大大份,味道不錯價錢合理,係乾淨企理版的茶記
2018-08-28
勁攪笑一餐, 原先我記得呢度早餐食到十二點正嘅,咁咪諗住嚟食返個Bunch, 不過唔知係未我記錯呢, 離島嘅時候門口個收銀啱啱收緊早餐個水牌, 咁我就諗住預早收水牌姐,都正常嘅! 咁我今晚喺門口就同阿alfred講聲冇早餐咩!咁我諗下我可能收取牌先裏面餐牌仲有!點知個收銀一件我哋入嚟!可能剛才喺門口聽到我咁樣講啦! 即刻截住我哋冇早餐喇喎, 咁我見入咗嚟你話食第二啲囉, 跟住佢好無奈咁,要撘正45分先可以叫午餐 跟住就叫樓面同廚房港平早餐, 慌死我哋入去係都要叫早餐, 都唔緊要其實奇怪有一間食肆可以有15分鐘暫停生意咁犀利👍🏻真係嘢食都未叫就覺得佢已經好難食所以好唔好食除咗廚師煮得好唔好服務都好緊要仲要大廳擺個水桶喺度藕炆
咁我諗下我可能收取牌先裏面餐牌仲有!
真係嘢食都未叫就覺得佢已經好難食

所以好唔好食除咗廚師煮得好唔好服務都好緊要

仲要大廳擺個水桶喺度藕炆
2018-09-01 125 瀏覽
行完千式,落住雨就到附近搵食,好一陣無食船長啦,就食佢啦。太肚餓叫左好多野食,先黎餐湯忌廉湯,勁杰喎,好似白汁咁,味道唔差嘅,不過咁杰好飽肚。一人餐送餐湯同沙律,大大兜沙律菜,有麻醬梗好味啦。朋友要嘅一人餐肉眼扒紅酒汁,塊扒好大塊喎,好味無渣,一百蚊個餐絕對收貨啦。自己要左豬頸肉飯,數唔到有幾多塊肉,食極都有咁樣,彈牙有口感,好鐘意食豬頸肉,無骨又無筋,醬汁係日式甜燒汁,同豬頸肉好夾,嫌唔夠味仲可以點下旁邊個雞醬。小食牛柳粒,小食都咁大盤,啖啖肉好正牛油,好味好味。千島海鮮pizza,即叫即焗㗎,細細個啱晒兩個人食,好多芝士,加埋酸酸嘅千島醬好香口,麵包餅底有咬口。仲有爆好飲嘅咖啡紅豆冰,咖啡苦紅豆甜,撞埋一齊就啱啱好。
行完千式,落住雨就到附近搵食,好一陣無食船長啦,就食佢啦。

一人餐送餐湯同沙律,大大兜沙律菜,有麻醬梗好味啦。

小食牛柳粒,小食都咁大盤,啖啖肉好正牛油,好味好味。

仲有爆好飲嘅咖啡紅豆冰,咖啡苦紅豆甜,撞埋一齊就啱啱好。
2018-08-29
2018-08-29 181 瀏覽
行開元朗不嬲都知嘉城 千色里邊多野行, 多野食。 今日都唔例外, 行左成2粒鐘千色, 點都要搵個地方坐坐 順個靚便都要食埋野既。 就係正千色後面就係出晒名多野食 多選擇既西菁街。 但一路我地都無目的地行, 邊行邊睇 食邊間好。 唯獨經過里間 船長餐廳個名又幾特別喎。 又日意法咁, 似係d 中西合璧feel既餐廳, 而且餐廳入面都算大 同多位,而且仲爆場, 應該點都會失禮既。一個直入拎左位先, 驚要等太耐。 好彩轉個頭 已經即刻安排到卡位比我地坐, 見到入面裝修都有d心思, 唔係求求其其茶餐廳咁。事不宜遲 即刻就睇個menu 望望有咩岩食, 但同時又見到隔離台 碟碟都分量咁多。 都預左唔好order咁多先 睇定d。 先一人一個午餐set先瘋狂咖哩牛助腩飯, 咖哩味濃, 牛腩極多, 薯仔正。 食得出有用心去煮。 蒜香雞柳炒意, 賣相一般, 但食落夠乾身 足料, 有火喉。 蒜味夠多酥炸魷魚 必食, 炸得好脆 又夠透, 份量仲好多, 幾個人圍攻都食唔晒。 抵食芝士焗肉醬烏冬, 超多芝士, 焗烏冬我都係第一次食, 估唔到又幾好食, 偷左幾啖黎食。特飲忌廉紅豆冰, 有誠意, 夠大杯, 味道岩岩好

先一人一個午餐set先

特飲忌廉紅豆冰, 有誠意, 夠大杯, 味道岩岩好 唔太甜。

沖繩風胡麻手撕雞沙律, 菜新鮮 加埋手撕雞 夠晒健康又好味, 唔洗淨食菜咁清。

諗住唔叫咁多野,保守d。但到最後都係食唔晒 食剩三份一。 里到野食既份量 簡直係物超所值。 50蚊既牛腩飯 一個大男人都食唔晒 真失禮。 下次要推薦下比d元朗fd 等佢地都黎挑戰下先。 質數, 份量都贏晒呀

2018-08-24 128 瀏覽
今日帶仔仔參加暑期班,游完水之後仔仔肚餓就帶佢去附近餐廳醫肚。見到呢間船長餐廳門口擺放的餐牌有好多不同款式的食物,就決定入去去試。餐廳地方很大,裝修設計簡約特別。餐牌上的食物相片張張都好吸引,焗飯,意粉,炸物,小食,統統都有,好難選擇新鮮牛扒加上五成既生熟度,更加能夠帶出牛既鮮嫩口感,肉汁都鎖晒喺扒身入面,超正!白酒煮珍珠蜆-呢個第一次食,有d似蘑菇蒜蓉湯煮蜆,蜆肉連湯一齊食,好香好好味芝士焗青口,入口芝士味濃郁,青口鮮甜!南瓜薯餅呢個係最愛,外脆內軟,一咬開南瓜蓉爆開,超甜
餐廳地方很大,裝修設計簡約特別。
芝士焗青口,入口芝士味濃郁,青口鮮甜!
南瓜薯餅呢個係最愛,外脆內軟,一咬開南瓜蓉爆開,超甜
  • 白酒汁煮珍珠蜆
  • 脆香南瓜薯餅