2020-03-03 453 瀏覽
假日到大館欣賞音樂表演,先到這裏吃午餐。門口的霓虹燈「我愛台妹」配襯鮮粉虹的門框,再配上餐廳內部的黑色設計和較暗的環境,格外引人注目。各式各樣的台式食物、甜品和飲品,更讓人驚喜。鮮芭樂苦瓜汁($52),苦瓜汁帶點微苦,與台灣喝到的苦瓜汁味道一樣,配麻婆豆腐撈麵較合適。鮮木瓜牛乳($52),橙色的鮮木瓜與白色的牛乳在杯中形成夢幻的粉橙色。牛乳的味道較重,木瓜味次之。在乾燥的冬天喝一杯牛乳,與熱豆乳湯麵同樣滋潤。鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵($148),這碟份量較大,一大碗麵兩個細食的人也夠分。有大量的肉碎和蟹肉,吃前先把麵攪拌。餐牌標明是小辣,辣度足。豆醬味較重,撈麵非常惹味。豆腐粒軟滑,如多一點豆腐會更完美。牛腱鯊魚骨豆乳湯麵($135),湯麵可選刀削麵或拉麵。剛上桌,店員建議我們先吃油條,怕放太久變稔。先喝一口香濃綿滑又滋潤的湯底,再吃新鮮香脆的油條。一般湯麵很少會以油條作配料,這條油條的下半部吸滿豆乳湯,與上半部的香脆同吃,便同時吃到油條的鮮脆和湯香。刀削麵本比拉麵更有煙靭口感,肥滑彈牙,仍能掛上豆乳湯。頂層有大量的脆蟲草花,半隻溏心蛋,蛋白有點像滷蛋的口感,溏心蛋黃做得恰到好處。整碗用料豐

鮮芭樂苦瓜汁

鮮木瓜牛乳

鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵

牛腱鯊魚骨豆乳湯麵
刀削麵

牛腱鯊魚骨豆乳湯麵($135),湯麵可選刀削麵或拉麵。剛上桌,店員建議我們先吃油條,怕放太久變稔。先喝一口香濃綿滑又滋潤的湯底,再吃新鮮香脆的油條。一般湯麵很少會以油條作配料,這條油條的下半部吸滿豆乳湯,與上半部的香脆同吃,便同時吃到油條的鮮脆和湯香。刀削麵本比拉麵更有煙靭口感,肥滑彈牙,仍能掛上豆乳湯。頂層有大量的脆蟲草花,半隻溏心蛋,蛋白有點像滷蛋的口感,溏心蛋黃做得恰到好處。整碗用料豐富,蟲草花、鯊魚骨、豆乳等都是健康食材,很划算。
題外話/補充資料: 加一服務費
2020-02-23
5 分鐘 (堂食)
鮮芭樂苦瓜汁
鮮木瓜牛乳
鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵
牛腱鯊魚骨豆乳湯麵
2020-03-01 51 瀏覽
食完晚飯路過見到想試好耐既奶奶麻糬就即刻走入去試入面裝修走型格路線用餐時間75分鐘點左Oreo 奶奶麻糬同日式鰻魚起司玉米蛋餅Oreo奶奶麻糬$75對於我黎講Oreo奶奶麻糬係一個玩得又食得既甜品😂用筷子撩下彈下分成一口size每口奶奶麻糬都充分黏上oreo曲奇碎食落有奶香 唔會太甜最怕食d得「死甜」既甜品感覺上好似食多都唔會肥😂注意:奶奶麻糬晚市先供應日式鰻魚起司玉米蛋餅$148店員會係你面前用火槍燒蛋餅上既芝士新鮮燒好香即刻令人食欲大增🤤整個配搭都好好食😋鰻魚好大條🤩不過最後食唒蛋餅剩食鰻魚會有d咸😵可惜本身食完晚飯好飽下次再黎試下其他野食同台式飲品😋
食完晚飯路過見到想試好耐既奶奶麻糬

宵夜
Oreo奶奶麻薯
日式鰻魚起司玉米蛋餅
2020-02-29 61 瀏覽
星期六既下午要吃餐好的 慰勞自己!來到這家checkin taipei 食台灣菜 看起來就很台式的樣子,裝飾擺設都是同台灣台妹有關!「黑蒜香油牛肉面」 是份量超大,選了刀削麵,配以香脆可口的油條,台灣口味既牛肉有4-5大塊,火候剛好 好腍軟!刀削麵吸了濃濃的牛骨湯,好入味配上蒜香,好好食!「糖心蛋滷肉飯」都不錯,滷肉同白飯比例去到一比一,加上微甜的醬油,輕易把白飯都吃光!「手繪雙色鹽酥雞」是有2款醬汁,炸雞份量頗多的,2人share岩晒,又可以每款sauce都食到!雞肉炸到岩岩好,肉汁豐富,好juicy! 最後甜點叫了「紫薯麻薯蛋餅」,是這店獨有的吧,未見過出面有. 麻薯是加入了日本鮮奶 弄成的,怪不得奶味香濃,忍不住把整碟清空!食飽飽再同友人閒聊一番,周未的好時光!

食飽飽再同友人閒聊一番,周未的好時光!
2020-02-29 53 瀏覽
第一次去中環食台灣fusion菜,環境裝修得幾靚,不過好迫,好小位,只收現金。今次叫咗三樣食物。第一樣係鴛鴦鹽酥雞,第二樣係蟹肉麻婆豆腐拌麵,第三樣係Oreo麻糬。個鴛鴦鹽酥雞有兩個醬,但係啲炸粉太厚麻麻哋。個蟹肉麻婆豆腐拌麵,好多蟹肉,好多麻婆豆腐,好多肉碎,好大碟面,但係個味有幾好唔會太咸。推薦👍🏻👍🏻最後去到戲肉,Oreo麻薯嗰啲麻薯好多Oreo碎碎,撈埋舊麻薯好好食,個麻薯全部都係奶味。
個鴛鴦鹽酥雞有兩個醬,但係啲炸粉太厚麻麻哋。
2020-02-29 48 瀏覽
每次經過餐廳門口,都被佢嘅粉紅色裝飾而吸引。今次朋友提議試一試,即刻舉手贊成。睇完餐牌之後,發覺好多特別既野食值得嘗試,刺激一下味蕾。第一道當然唔少得signature 牛肉麵,湯底味道濃郁,配上脆炸蟲草花同油炸鬼,係不同配料嘅配搭下,每一啖嘅味道總有驚喜。食台灣野總要有鹽酥雞,落單時隨意叫左紫菜味,黎到之後發現碟上有兩種醬汁,好似有一次過滿足兩個願望嘅感覺。最後點都要試下最出名嘅蛋餅,選擇左紫薯蛋餅,原本純粹覺得配搭新奇先品嚐,呷左一啖就愛上了,兩樣食材放埋一齊出奇地配合,有咬口之餘,仲散發著微甜嘅紫薯甜味。

2020-02-16
2020-02-26 591 瀏覽
好耐冇黎呢間新派台灣菜食飯,今日去咗大館行,行完就黎呢間餐廳食飯,係出面等左一陣,好快就安排入座。餐廳入邊播放着台灣歌曲,好啱我聽,基本上隻隻都識,好有台灣feel前菜叫咗雙色台灣香腸,基本上兩隻顏色味道差別不大,香腸揸到好香脆,上面嘅大量炸蒜令整道菜生色不少,冒着口臭嘅風險,都要食晒啲蒜佢我哋冇叫到傳統嘅牛肉麵,膽粗粗叫咗一個黑蒜香油牛肉麵,結果冇令我地失望。台灣刀削麵好粗條,口感十分煙韌,好好咬口。糖心蛋蛋黃漏心,好好吃。湯底充滿黑蒜油嘅香味,值得一讚嘅係有大量炸過嘅蟲草花,出奇地同呢碗麵好配合。豆腐卜同油炸鬼炸得有啲過火,唔係好索到汁日式鰻魚起司粟米蛋餅一上枱香氣撲鼻,蛋餅略厚,蛋餅入邊有好多芝士同粟米,口感豐富。一整條鰻魚上邊有芝士同木魚,鰻魚香甜,有少少韌。呢度嘅招牌菜Oreo奶奶麻薯,麻薯真騰騰,好香牛奶味, 十分冰涼,木薯粉份量適中,所以食完唔會太膩賣單四百蚊左右,價錢合理,會再黎食,值得一讚嘅係員工服務態度好好

2020-02-19
  • 黑蒜香油牛肉麵
2020-02-25 374 瀏覽
再一次來到位於中環荷李活道的台式小店食東西🤤這次去的時候剛剛開門 所以不用等位也可以拍拍照片這次再吃蛋餅 有一隻味道上次沒有吃很想點來吃😆·紫薯麻糬蛋餅 HKD$75 面頭鋪著紫薯粉 裡面的饀料有很多🤤 看著就想吃呢紫薯和麻糬混合在一起挻配合 味道很香又煙韌有咬感味道不會太甜🥰 挻適合我們的味道 而且這款很飽肚🤤·蒜香三色台腸 HKD$65台灣出品的腸很出名🤩 很多夜市也有售賣這款食物呢這裡的蒜香味挻突出 在上菜時已經聞到陣陣香味🤤🤤三色腸外皮煎到脆卜卜令到口感更加豐富 味道也不錯·溏心蛋滷肉飯 HKD$45 這個食物在台灣也是到處也有😍 當然也要點一碗來吃溏心蛋和滷肉鋪滿飯面 溏心蛋很喜歡吃用來拌飯不錯滷肉有咬感不會吃到很蛋肥肉 而且味道不會太咸剛好·玫瑰奶茶 HKD$42 | 鮮木瓜牛乳 HKD$52 飲品預設味道不太甜 兩杯飲品味道挻好 兩者也喜歡飲鮮木瓜牛乳沒有放糖 所以味道很天然 挻健康的感覺呢玫瑰奶茶味道很香呢但不會太濃 沒有蓋過奶茶的味道在中環有家食物素質不錯的台式餐廳 而且價錢不太貴食物份量不過不失 而且門口是粉紅色的很容易看到🤩

再一次來到位於中環荷李活道的台式小店食東西🤤

玫瑰奶茶味道很香呢但不會太濃 沒有蓋過奶茶的味道

在中環有家食物素質不錯的台式餐廳 而且價錢不太貴
食物份量不過不失 而且門口是粉紅色的很容易看到🤩

2020-02-23
15 分鐘 (堂食)
2020-02-24 72 瀏覽
1年前食過呢間餐廳,當時覺得菜色幾新穎,又特別,所以一直想再食。咁啱今日同男朋友行中環,見冇乜人排隊,所以去食。點知已經同1年前唔同左,餐牌少咗野,味道重要冇咁好食。本身滿懷期待,最後一場空。粢飯遇上蛋餅😕餡料較少,食落感覺中間只得油炸鬼,比較乾身。黑蒜香油牛肉刀削麵🤷🏻‍♀️對呢碗牛肉麵非常失望,牛肉同刀削麵煮得比較爛,一夾即斷,唔覺得係應有嘅水準。手繪雙色鹽酥雞👍🏻稱為唔錯嘅鹽酥雞,醬汁係柚子醬同黑松露醬,前者比較清新,後者味道則濃而不膩。經典珍珠奶茶🥺茶味濃郁特別,但珍珠偏硬。
粢飯遇上蛋餅😕
餡料較少,食落感覺中間只得油炸鬼,比較乾身。
黑蒜香油牛肉刀削麵🤷🏻‍♀️
手繪雙色鹽酥雞👍🏻
經典珍珠奶茶🥺
茶味濃郁特別,但珍珠偏硬。
2020-02-23 460 瀏覽
聽朋友講過呢一間餐廳好耐,😍除咗佢一間好適合打卡嘅餐廳之外,佢仲係中環Soho區入邊價錢比較相宜嘅一間台灣餐廳。😝今個週末過咗嚟呢邊行街,所以就過咗嚟呢度試吓。🤩呢度環境好OK,一入嚟就見到😂我愛台妹嘅霓虹燈,📸好多打卡位置!雖然店舖唔大,但係座位都幾舒服。😌佢呢度主要賣一啲🍜台灣小食、蛋餅、牛肉麵同甜品。當然亦都唔少得酒!🍻⭐️雙色鹽酥雞🐔雞粒好大粒而且有10粒咁多!兩隻將係黑松露醬同埋柚子醬,我覺得兩隻醬都好好味啊!而且雞粒炸得外脆,入面啲肉好滑。😋⭐️粢飯遇上蛋餅😋留意番佢係冇粢飯嘅!其實佢係用蛋餅包住粢飯入面嘅食材,所以佢食落都好似食緊粢飯咁。上邊佢淋左啲好似甜醬咁嘅汁。⭐️台豐牛肉麵🍜牛肉麵嘅湯底幾好,而有別於其他牛肉麵嘅就係佢嘅配菜,😍佢有蟲草花、糖心蛋、老油條同A菜!蟲草花本來乾身,浸左落去碗湯度就會慢慢變軟,食落好爽口!麵底可以揀拉麵或者刀削麵,我就揀咗刀削麵,正!佢個牛肉都煮得好林!⭐️糖心蛋滷肉飯🍛雖然睇相好似好細碗咁,但實物都幾大碗因為個碗都幾深。

今個週末過咗嚟呢邊行街,所以就過咗嚟呢度試吓。

佢呢度主要賣一啲🍜台灣小食、蛋餅、牛肉麵同甜品

當然亦都唔少得酒!🍻

⭐️雙色鹽酥雞🐔

⭐️粢飯遇上蛋餅😋

⭐️台豐牛肉麵🍜

⭐️糖心蛋滷肉飯🍛

雖然睇相好似好細碗咁,但實物都幾大碗因為個碗都幾深。
午餐
2020-02-22 108 瀏覽
CHECK-IN TAIPEI裝修似台灣夜店,店內有不少台灣特色設計,加上循環不斷地播放台灣流行音樂,令人彷如置身於台灣。蒜片台灣腸咬入口鮮嫩多汁,煎的恰到好處,外皮唔會過硬,配埋蒜片的味道,口感層次極豐。帶點膠質的肉臊口感上佳,配合有嚼頭的米飯一齊食,就係古早的台灣味呀。台灣牛肉麵酒紅色的湯底有藥材香味,味濃微辣而不油膩,牛𦟌雖然大塊但同時煮得很腍,刀削麵麵條份量頗多,但麵條唔算彈牙,係稍微美中不足的地方。珍珠奶茶味道唔錯,茶底夠出色,飲落去茶香味濃,另外珍珠口感煙韌有嚼頭。

蒜香三色台腸

牛肉麵
冬陰功龍蝦蛋餅
珍珠奶茶
2020-02-20 128 瀏覽
收藏左好耐既check in Taipei 終於去試😚已在IG 火了一陣子🔥 大家去的時候記住要book定位我有2次即興去食都無位🙁一入店 地方雖小 但氣氛都不錯👍🏻大家都以 “我愛台妹” 為主打句上菜時間要讚讚 的確幾快黑蒜香油牛肉刀削麵 ($118) 麵條煙靭 口感不錯!有老油條、台式蘭花乾和蟲草花 我都是初次嘗試這配搭 有新鮮感 牛肉都好林 好入味 但湯底較咸 吃耐了會感到味道太重 但絕對值得一試!溏心蛋魯肉飯 $48小小一碗 都足以滿足一嘗魯肉飯的滋味味道不過不失 帶著濃濃的香味🤓栥飯遇上蛋餅 ($68)不建議嘗試 蛋餅口味眾多 本來想試其他口味 但只是我久沒有吃過粢飯和油條 所以才叫但整體太乾 個人不太喜歡 略嫌蛋餅皮太厚 配上乾而不脆的油條 放進食道裏也太難吞了吧黑糖奶奶麻糬 甜品方面 選擇了限定推出的 黑糖奶奶👵麻糬 也是第一次嘗試 口感非常新奇 入口是冰的 配上黑糖漿和花生碎 形狀可由自己切開 甜甜的軟軟的 也是一樣別必叫又招牌菜式
收藏左好耐既check in Taipei 終於去試😚
已在IG 火了一陣子🔥
大家去的時候記住要book定位
我有2次即興去食都無位🙁

一入店 地方雖小 但氣氛都不錯👍🏻
大家都以 “我愛台妹” 為主打句

上菜時間要讚讚 的確幾快

黑蒜香油牛肉刀削麵

黑蒜香油牛肉刀削麵 ($118)

麵條煙靭 口感不錯!

溏心蛋魯肉飯

溏心蛋魯肉飯 $48

小小一碗 都足以滿足一嘗魯肉飯的滋味
味道不過不失 帶著濃濃的香味🤓

栥飯遇上蛋餅

栥飯遇上蛋餅 ($68)

不建議嘗試

但整體太乾 個人不太喜歡 略嫌蛋餅皮太厚
配上乾而不脆的油條 放進食道裏也太難吞了吧

甜品方面 選擇了限定推出的 黑糖奶奶👵麻糬
甜甜的軟軟的 也是一樣別必叫又招牌菜式

黑蒜香油牛肉刀削麵
  • 台豐牛肉麵
2020-02-18 57 瀏覽
近排無得去台北,突然想食台灣菜,去咗一間位於中環蘇豪區的它以酒吧為主題,是一家新派台菜!點了一份鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵 ,麻婆豆腐辣度適中,鋪滿蟹肉,非常鮮甜,麵條亦算彈牙。唔算辣,幾開胃。好快就成碗吃完!手繪雙色鹽酥雞,聽個名唔知係乜,賣相十分吸引,鹽酥雞炸得香脆同時保留雞肉的嫩滑與肉汁,搭配柚子醬及黑松露醬,前者有美味嘅柚子香,後者黑松露味道亦十分香濃。兩隻都非常野味!店員話奶奶麻糬是店家的招牌之作,有四款選擇,我點了配以花生碎可以說是最佳的配搭!店家的麻糬並沒有糯米的成份,所以平常不能進食糯米的朋友也可以享用,涼涼的麻糬超滑溜,吃起來更入口即溶,絕對是必食之選!

2020-02-17
  • 手繪雙色鹽酥雞
  • 奶奶麻糬
我一心諗住放假近近地飛一轉台北,食好西掃下街,怎知道最近旅行願望幻滅了,唯有放工去中環 Check-In Taipei 啦!環境氣氛充滿玩味,牆上裝飾的霓虹燈,昏暗的環境好適合情侶約會。《蒜香三色台腸》台式腸味道偏甜一向係我老公最愛的台灣小食,今次特別在有三隻色,黑色的原來係墨魚腸,又真係好似食到啲蜜汁味喎!蒜片更加好味到好似食緊鐵板燒咁,個人推介一定要試吓!《台豐牛肉麵》這裏的刀削麵真的煙靭彈牙到一個點,首先喝一啖濃濃的牛骨湯湯頭濃郁順滑,每一啖都有台灣氣息!材料更加係豐富到不得了,滿滿的一大碗。溏心蛋、豆卜、蟲草花、油炸鬼要先吃,酥脆可口。厚切牛肉肥瘦分明,肉味濃郁,入口軟腍;味道豐富而且有層次感。《溏心蛋滷肉飯》滷肉飯的主角是滷肉吧!入口即化、肥而不膩的 滷肉,甘醇香酥,淋在香軟的米飯上很好吃,再加上溏心蛋 不是很讚嗎?《鮮芭樂苦瓜汁》吃得苦中苦方為人上人,我對上一次飲苦瓜汁應該西門町,今次配搭鮮芭樂,味道先苦後甜,感覺好夾好順口!《手作芋泥牛乳冰》這裏的cocktail 看似不錯,呢個星期好乖唔飲酒,改為飲台灣特色飲品,手作芋泥牛乳冰甜蜜如初雪,好味道!總括而言食物價錢適中,品

《蒜香三色台腸》

《台豐牛肉麵》

《溏心蛋滷肉飯》

《鮮芭樂苦瓜汁》

《手作芋泥牛乳冰》

總括而言食物價錢適中,品質有水準,服務細心,我會不久將來再嚟幫襯試吓其他招牌菜。
慶祝紀念
團年飯
  • 溏心蛋魯肉飯
  • 台豐牛肉麵
  • 鮮芭樂苦瓜汁
  • 手作芋泥牛乳冰
如果一個人留戀權力,又習慣嚮往第一名既虛榮,得天下卻失民心。自古以來,呢一種人佢既下埸將會係點呢?我仍然要相信這裡會有希望,前路茫茫唔知前面係點,不如去出走一下打返個靚卡啦。但正值肺炎之際呀,仲出乜鬼野走呀。咁不如走轉中環既新派台菜「Check-In Taipei」當飛左轉台北咖啦,袋住先啦!👇📌火焰原條日式鰻魚起司玉米蛋餅 - $148👉蛋餅作為台灣菜既表表者,點都要嗌返個夠份量級既表示尊重,而呢個台式蛋餅就認真夠卡士啦。首先餐廳用上有成9吋長既鰻魚,表面鋪上厚厚既芝士,經過火槍炙燒再放上蛋餅到。賣相有睇頭之餘,食起上黎多重層次令成個口感更加豐富,裡面仲食到粒粒粟米,相當好食!📌溏心蛋魯肉飯 - $48👉要講求原始味道,不外乎滷肉飯啦。簡簡單單一大隻溏心蛋非常搶眼,而個亦係滷肉飯既精髓之一,蛋香十足,又夠嫩滑,認真唔錯。而半肥瘦既滷肉煮得岩岩好,質感軟腍又夠入味,撈埋碗飯一齊食,幸福就係咁簡單。📌髒髒紫薯麻糬蛋餅 - $75👉另一必食既招牌蛋餅之一,用上紫薯黎做主角,原來紫薯同麻糬竟然可以做成好朋友,係非常夾呀。而蛋餅主要都係鴨蛋製成,自然蛋味更加濃郁。餅皮食落厚實,夾雜煙韌既麻糬,

📌火焰原條日式鰻魚起司玉米蛋餅 - $148

📌溏心蛋魯肉飯 - $48

📌髒髒紫薯麻糬蛋餅 - $75

而蛋餅主要都係鴨蛋製成,自然蛋味更加濃郁。餅皮食落厚實,夾雜煙韌既麻糬,口感相當Q彈,甜得黎又唔會太膩,唔錯。

📌伯爵茶凍QQ芋圓 - $65

👉一碗食盡芋圓、檸檬愛玉、黑糖珍珠、綠豆、地瓜圓,再加埋餐廳自家製伯爵茶凍。層次感豐富,

唔同口感走埋一齊,配搭花奶同煉奶既結合,茶味突出,整體非常好食!
2020-02-15
15 分鐘 (堂食)
  • 火焰原條日式鰻魚起司玉米蛋餅
  • 溏心蛋魯肉飯
  • 髒髒紫薯麻糬蛋餅
  • 伯爵茶凍QQ芋圓
2020-02-15 29 瀏覽
Check-In Taipei- 人氣台式料理在中環出沒的朋友一定不陌生,每次經過都大排長龍,是一間特色的台灣菜專門店,有傳統的風味之外還有新穎的風格,菜式令人非常驚喜。手繪雙色鹽酥雞熱呼呼的鹽酥雞由店員送上,外層香脆可口、內層肉質鮮嫩,配上左右兩邊截然不同口味的醬汁,黑松露蛋黃醬和柚子蛋黃醬,把口感和味道昇華。黑松露蛋黃醬帶出了鹽酥雞的鹹香味,而柚子蛋黃醬汁則可以中和鹽酥雞的膩感,各有特色和風味。溏心蛋魯肉飯談到台式食品,不得不叫魯肉飯,這兒的魯肉飯一點也不會叫人失望。先是沾滿肉汁的魯肉,份量多得在最後一口飯也有魯肉吃,魯肉汁的份量剛剛好,而且溏心蛋的溏心控制得很好,不會過熟,溏心蛋及蘿蔔的作用更出乎意料使到滷肉飯不會口味單調,有互相配合、相輔相成的作用。粢飯遇上蛋餅這個菜式是新奇的。它把平常中式粢飯的飯換上了蛋餅,保留了油炸鬼酸菜肉鬆等的餡料,配上酸甜的醬汁,想不到也可以這麼夾的。換上蛋餅作皮,減低飽肚的感覺,成為了小吃的主打。油炸鬼依然香脆可口、肉鬆的份量一點也不吝嗇,使到吃蛋餅之餘也有充實的感覺。伯爵茶凍QQ芋圓最後上菜的是甜品,伯爵茶凍QQ芋圓。材料非常豐富包括檸檬愛玉、黑糖
Check-In Taipei- 人氣台式料理

手繪雙色鹽酥雞

溏心蛋魯肉飯

粢飯遇上蛋餅

伯爵茶凍QQ芋圓
最後上菜的是甜品,伯爵茶凍QQ芋圓。材料非常豐富包括檸檬愛玉、黑糖珍珠、蜜綠豆、芋圓等等,吃着整個甜品,絲絲的伯爵茶香充滿了口腔,然後有彈牙的QQ,綿綿的蜜綠豆,帶着檸檬香的愛玉,每一口卻帶著不同口感,很滿足。