2020-02-08 313 瀏覽
以前我在中環乘搭「半山自動行人扶手電梯」,前往「歌賦街」的途中,曾經發現到扶手電梯旁邊,位於「荷李活道」有一間食店,店門張貼着四個大字:「我愛台妹」,我對它留下很深刻的印象。我知道所謂的「我愛台妹」,是來自台灣男歌手「張震嶽」跟饒舌歌手「MC Hotdog」合作的同名台灣流行曲「我愛台妹」,由於「我愛台妹」歌詞內容有點敏感,所以我不再多作介紹了。至於我知道首間香港食店店名,跟「我愛台妹」有關的食店位於紅磡,食店的名稱叫做「我愛台妹炸雞排」,不過「我愛台妹炸雞排」現在已經結業,我亦未幫襯過「我愛台妹炸雞排」,所以說到這裡就算數了。至於「荷李活道」旁邊的這一間,門口貼着「我愛台妹」四個大字的食店正確店舖名稱,其實叫做「Check In Taipei」。「Check In Taipei」跟「我愛台妹」一樣,都是主打台灣菜的餐廳。我進入到「Check In Taipei」的食店樓面範圍之後,就立刻發現「Check In Taipei」,有很大個「周杰倫」大頭的肖像畫,坐在我的座位對面的酒吧吧檯位置。「Check In Taipei」主打售賣給食客的食品是牛肉,包括「大碗飯」跟「牛肉麵」。「Ch

「Check In Taipei」主打售賣給食客的食品是牛肉,包括「大碗飯」跟「牛肉麵」。「Check In Taipei」「大碗飯」裡面的主要配料食材,以雞肉食材「招牌鹽酥雞」跟「沙茶豬軟骨」,「牛」大碗飯沒有那麼重要。

所以我改為選擇了,享用「Check In Taipei」裡面的牛肉麵菜式「台豐牛肉麵」好過。「Check In Taipei」裡面的「台豐牛肉麵」,其實差不多等於,等於台灣牛肉麵店裡面的「紅燒牛肉麵」。

另一方面,「Check In Taipei」容許食客可以,在「Check In Taipei」的牛肉麵食品裡面的「麵底」,選擇「拉麵」麵底或者「刀削麵」麵底,我選擇了平日比較少見,印象比較新鮮的「刀削麵」。

我在選擇享用「Check In Taipei」刀削麵版本的「台豐牛肉麵」之後,跟著就選擇「台豐牛肉麵」午餐裡面的飲品,「Check In Taipei」裡面的午餐飲品,都是比較傳統的台式飲品,所以我只選擇「珍珠奶茶」。

因為「Check In Taipei」午餐裡面的飲品內容,於我而言沒有太大驚喜,沒有近期熱門的手調飲品,例如手調水果甜味紅茶、水果甜味綠茶,又或者「黑糖珍珠」飲品都全部欠奉,只有「珍珠奶茶」或者「咖啡奶茶」而已。

所以我只選擇了一杯,近乎原味的「珍珠奶茶」飲品就算數了。始料不及「Check In Taipei」的「珍珠奶茶」,「珍珠奶茶」飲品裡面的甜味原來有點偏淡,或者因為我沒有選擇「走冰」的關係吧。

至於我的「台豐牛肉麵」,原來「台豐牛肉麵」裡面的牛肉,都是一片片的牛。直到那一刻我才愰然大悟,原來「Check In Taipei」裡面的「五香牛飯」跟「台豐牛肉麵」都是幾乎一樣。
珍珠奶茶

因為「五香牛飯」跟「台豐牛肉麵」兩者裡面的牛肉,恰巧都是使用「牛」,所以對我來說唯一考慮的因素,只是在中午有沒有食過飯而已,但是我偏偏中午已經在西貢食過牛腩飯了。

所以我選擇了享用「台豐牛肉麵」,偏偏「Check In Taipei」放在「台豐牛肉麵」表面上的「炸蟲草花」成為了我,選對食品的主要原因。

因為「Check In Taipei」灑在「台豐牛肉麵」表面上的配料「炸蟲草花」,「炸蟲草花」製成品的口感真的炸得很香脆。而且「炸蟲草花」除了口感香脆之外,味道也有類似炸薯片的微微鹹香味。
台豐牛肉麵

另一方面,「台豐牛肉麵」裡面的「刀削麵」,也是一個很重要的關鍵地方。因為「台豐牛肉麵」裡面的紅燒湯底味道也都很濃厚,紅燒湯底味道濃得來很有醬油鹹甜味道,辣味反而不多。

表面面積偏向闊大的「刀削麵」,正正就把「台豐牛肉麵」裡面的鹹甜紅燒湯底味道,完全吸收進入麵條裡面。所以直接享用「台豐牛肉麵」麵條,已經等於喝過「台豐牛肉麵」的甜鹹紅燒湯底。

至於「刀削麵」的口感,最初「刀削麵」未浸泡紅燒湯底之前會比較硬,但是「刀削麵」吸收完紅燒湯底之後,「刀削麵」的口感就會變得有點腍,因為紅燒湯底已經完全進入了「刀削麵」麵條裡面。

「台豐牛肉麵」裡面的「刀削麵」,在完全浸泡吸收完濃味紅燒湯底之後,「刀削麵」麵條的實際味道也會立刻因為濃味紅燒湯底,而變得比較有甜味、鹹味,跟輕微的辣味。

同時兼備甜味、鹹味跟辣味的「Check In Taipei」「台豐牛肉麵」刀削麵條,配上口感炸得十分香脆的「炸蟲草花」一起享用,味道和口感的實際效果都是最豐富,跟食品的名稱十分匹配。

「台豐牛肉麵」裡面的配料,除了有被炸到口感十分香脆的「炸蟲草花」之外,還有一枚完整的「炸豆腐卜」。「炸豆腐卜」口感跟「炸蟲草花」一樣,都很香脆,而且「豆腐卜」能夠完全吸收紅燒湯裡面的鹹甜味道。

「台豐牛肉麵」裡面完全吸收甜辣味紅燒湯底的「豆腐卜」,口感立刻由原本的香脆感覺,變成了外脆內腍,味道是紅燒湯底鹹甜味道的「紅燒湯豆腐卜」。

至於「台豐牛肉麵」裡面的切片牛,牛的味道也都完全吸收了紅燒湯底,所以牛的實際味道都充滿了紅燒湯底甜鹹味道,牛的口感也都偏向比較軟腍。

至於「Check In Taipei」裡面的小食食品,「招牌鹽酥雞」一碟共有三塊,每一塊「招牌鹽酥雞」的體積,比坊間食店售賣的傳統「鹽酥雞」都為之大。

坊間台灣食店廚房製作出來的「鹽酥雞」,「鹽酥雞」裡面的雞肉原材料,大多可能會是體積比較細小的切粒雞肉。相反,「Check In Taipei」裡面的「招牌鹽酥雞」,雞肉切得比其他食店大得多。

而且「Check In Taipei」「招牌鹽酥雞」除了實際製成品體積比較大之外,就連包裹「招牌鹽酥雞」的炸漿脆皮,感覺也好像比較厚的樣子。
招牌鹽酥雞

但是實際上「Check In Taipei」的「招牌鹽酥雞」,「招牌鹽酥雞」裡面的味道,充滿來自椒鹽裡面的鹹香味,還有少量來自辣椒裡面的辣味。

不過「Check In Taipei」「招牌鹽酥雞」食品最重要的地方,是一次過集齊了「鹽酥雞」本來應該有的鹹味,還有炸雞髀跟炸雞髀相似,啖啖肉無骨頭的豐富口感。

由於「Check In Taipei」「招牌鹽酥雞」製成品味道十分濃厚,同時有齊鹹味辣味之外,而且「招牌鹽酥雞」的雞肉外層鬆脆,內裡口感軟腍,享用過程也變得很輕鬆,完全沒有吐骨頭的必要。

至於「招牌鹽酥雞」裡面的雞肉變成了雞腿肉,雞腿肉感覺十分飽滿,「招牌鹽酥雞」表面的炸粉漿表皮,炸雞皮的質感造得算是很薄,配合到「鹽酥雞」裡面的雞肉,變成鹹味辣味都有的炸雞肉。

相對之下,「Check In Taipei」的套餐「珍珠奶茶」甜味相對比較淡,跟「台豐牛肉麵」和「招牌鹽酥雞」味道相差頗大,整體味道只是一般而已。
2020-01-06
22 分鐘 (堂食)
招牌鹽酥雞
2020-02-04 443 瀏覽
難得黎到蘇豪區,呢頭有好多唔同款式既特色小菜。今次就同朋友試左呢間台灣野,估唔到價錢又唔貴,而且仲好好食。門面十分精緻,入到店內,很有台灣氣氛,座位不算很多,但播著台灣歌曲,而且仲有小小的長檯,整個氣氛好有格調,令人感到十分舒適而且好有氣氛,就算在此食個飯或飲杯野,都相當有氣氛。我跟朋友點了一個牛肉麵跟一碗滷肉飯。黑蒜香油牛肉麵仲可以自行點要刀削麵或拉麵的。我們點了刀削麵。整個麵很香好濃郁的蒜香味。湯底好濃好香超惹味,而且材料都十分豐富,有數片又香又肉厚的牛肉。嘩,燜到好腍身,好惹味,而且大大片的,咬起來好有口感。味道一流。另外仲要讚下個刀削麵,造得好好味,麵條厚薄適中,又好滑,又彈牙,而且湯汁完全被麵條吸入,好正。另外碗滷肉飯都好好味,開初見價錢不貴,我諗應該都很細碗得幾啖,但估唔到有成個碗的白飯,上面仲鋪滿了粒粒惹味的滷肉,十分滋味。每一啖飯都有滷肉,好好味,好做整個飯都被我掃光。這碗滷肉飯超有水準,必試。上面仲有半隻溏心蛋。滷肉拌台灣A菜。台灣A菜出名好食又夠爽脆,呢度有得食,所以點了一份來試試。A菜上仲淋滿了好多好多惹味滷肉,很滋味。最喜歡滷肉的香香甜甜而且豬肉又粒粒分明有咬口

我跟朋友點了一個牛肉麵跟一碗滷肉飯。
黑蒜香油牛肉麵

滷肉拌台灣A菜
滷肉拌台灣A菜。台灣A菜出名好食又夠爽脆,呢度有得食,所以點了一份來試試。A菜上仲淋滿了好多好多惹味滷肉,很滋味。最喜歡滷肉的香香甜甜而且豬肉又粒粒分明有咬口,令A菜爽脆之餘仲有陣陣滷肉的香甜肉味。兩者十分滋味,很配合。
Mister  grey
點了杯single shot黎嘆返下,呢款味道唔錯,很易入口,果味重,以earl grey infused voka mix orange juice and passionfruit syrup,所以飲起來好易入口,唔錯唔錯。呢度除左有正餐食,仲有酒可以嘆下。而且仲有台灣地道甜品食,當然我地又唔會放過啦。
伯爵茶凍QQ芋圓
點了一碗伯爵茶凍QQ芋圓,材料超豐富,有珍珠粒、多色芋圓、綠豆、伯爵茶凍、愛玉。
每款都是台灣芋圓大熱配料,全部都好好味。呢度仲有伯爵茶凍,十分特別,吃起來有點爽口,之後會帶點苦苦,再慢慢滲出茶香,十分特別。
我最愛都是芋圓,軟綿綿的,無得輸。
可以自行配搭出各種不同口感同味道,不錯不錯。
2020-02-04
黑蒜香油牛肉麵
滷肉拌台灣A菜
Mister  grey
伯爵茶凍QQ芋圓
Check-In Taipei最近食過最令我印象深刻嘅餐廳呀牛腱鯊魚骨豆乳湯麵 hkd135牛腱嫩到呀婆無牙都食到 到目前為止食過最厚身但又最稔嘅牛腱 鯊魚骨湯略嫌咸咗少少 但係好夠濃郁 配上香脆油炸鬼,溏心蛋同冬蟲草乾 口感味道都一流 連個刀削麵都十分出色 煙韌彈牙 唔會煮到稔哂 太好食啦髒髒紫薯麻糬蛋餅 hkd75紫薯味好突出 加上Q彈麻糬 真係絕配櫻花蝦烏醋茄子 hkd48 都幾好食 飯前食好開胃 如果櫻花蝦味可以再出啲會更加好食
Check-In Taipei

2019-12-28
髒髒紫薯麻糬蛋餅
牛腱鯊魚骨豆乳湯麵
2020-01-31 81 瀏覽
今次嚟到開業時大熱過一排嘅check-in taipei,食新式台菜,晚飯時候嚟都排晒長龍啊!.台豐牛肉麵 HKD108拌菜有溏心蛋、豆卜、油炸鬼,牛肉都有四五舊,面頭嘅係脆蟲草花,份量適中,將所有嘢撈埋一齊食幾有層次感,但略嫌湯底鹹咗啲。另外仲叫咗鯊魚骨豆乳刀削麵,因為之前係台北試過鹹豆漿覺得好好味,好想試返果隻味,但依個豆乳湯都係偏鹹,刀削麵就比較煙靭。.魯肉拌台灣A菜 HKD75台灣A菜即係萵苣,同魯肉撈埋一齊食唔會有苦澀味,但份量較細。.泡菜芝士豚肉蛋餅 HKD75可能泡菜搶味啲,食落比較似食泡菜煎餅多過似蛋餅,回頭率不高,但👩🏻見到有鰻魚蛋餅、粢飯蛋餅都幾想試。.奶奶麻糬 (花生味) HKD68似乎個個嚟check-in taipei都必點依個奶奶麻糬,佢哋標榜用日本牛奶同木薯粉整。上枱時係一個波咁上😂,你要自己用筷子🥢夾開,再撈花生碎,入口軟軟軟,又凍凍哋,幾得意,好食又好玩。但注意奶奶麻糬只限晚市供應㗎!Follow us on ig : foodastics
台豐牛肉麵 HKD108
魯肉拌台灣A菜 HKD75
泡菜芝士豚肉蛋餅 HKD75
奶奶麻糬 (花生味) HKD68
Follow us on ig : foodastics
2020-01-30 75 瀏覽
位於中環呢間嘅台灣菜,將台灣菜融入新元素,見到個餐牌有好多款食物都想叫,啱晒年輕一族!而餐廳仲有吧枱可以收工嚟飲番杯台灣啤酒或者cocktail 🍸手繪雙色鹽酥雞鹽酥雞炸得鬆脆,粉漿絕對不會厚!配上兩種醬料,柚子醬同黑松露醬,有別於一般用椒鹽黎嘅鹽酥雞,感覺新鮮而且好夾🤤冬陰功龍蝦蛋餅將泰式酸酸甜甜冬陰功配上台式嘅蛋餅,絕對係意想唔到嘅絕配!而旁邊仲有薑味嘅薄脆配搭夠晒有心思✨牛肉刀削麵湯底有濃郁嘅牛肉味,牛展炆得鬆軟,伊面底可以選擇拉麵或者刀削麵,刀削麵較為有口感!另外仲有配埋油炸鬼同糖心蛋手作芋泥牛乳冰 除咗酒類呢度仲有好多唔同嘅台灣特色飲品,例如苦瓜汁,水果茶!至於我哋呢杯手作芋泥牛乳冰 ,用芋泥蓉配上牛奶🥛,口感豐富!

冬陰功龍蝦蛋餅

牛肉刀削麵

手作芋泥牛乳冰
2020-01-30 57 瀏覽
經過呢到幾次 已經好想黎試試但每次都因為比門外既人龍嚇親所以走左呢次又經過 睇到唔係好多人排隊 所以排埋一份結果完全冇令我失望先叫一個櫻花蝦茄子開一開胃鹽酥雞配上兩款唔同嘅醬汁一個係黑松露醬令一個應該係蛋黃醬我個人自己就覺得黑松露醬味道比較好好值得一讚呢個鹽酥雞炸得好好好香好脆口但完全一啲都唔覺得好熱氣同好油膩嘅感覺好好食鰻魚芝士蛋餅另一個必叫嘅嘢上到枱待應會燒一燒蛋餅上嘅芝士令到芝士溶化更加好味原條鰻魚 再加上個蛋餅真係好足料超讚鍾意食麻婆豆腐嘅朋友必定要嗌呢一個鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵麻婆豆腐辣得好惹味平時就撈飯食撈麵都一流最有驚喜就係黑糖麻糬平時唔係好食呢啲嘢嘅我竟然一試愛上麻糬奶味好重再加埋啲黑糖漿一個不錯嘅配搭平時喺中環食嘢都會覺得價錢比較貴份量都會好少但估唔到呢到價錢合理份量完全係大大份最重要嘅一樣野唔會覺得呢度嘅嘢好油膩食落去罪惡咁都少啲加上店員非常有禮貌基本上整體所有嘢來講好值得再返嚟食👍🏻
經過呢到幾次 已經好想黎試試

基本上整體所有嘢來講
好值得再返嚟食
👍🏻
2020-01-29 67 瀏覽
黎度環景似台灣酒吧,感覺好Relax, 好岩同朋友或者情人黎食。胡麻涼拌秋葵$52秋葵十分爽口,胡麻醬有少少辣辣地,作為前茶十分開胃。豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵 $145 豬軟骨奄得好林,炸蟲草,勁香脆,仲有炸兩,加埋濃郁既豆乳湯底,超級香,今次我地揀左拉麵,整體既感覺似日本拉麵,如果中意香脆重口味既朋友可以一試。紫薯麻糬蛋餅 $75係我最愛既紫薯呀😍勁多紫薯餡,麻糬口感香滑煙韌,加埋蛋餅,口感豐富❤️。黑糖苦瓜汁緣茶$48台灣既苦瓜一D都吾試苦澀,仲有一點點既清新,同黑糖好夾,好飲!蜂蜜緣茶$42養生怕肥既女士可以飲,因為係用蜂蜜而吾係糖醬做,可以養顏,綠茶又底卡,消濟。

胡麻涼拌秋葵$52
秋葵十分爽口,胡麻醬有少少辣辣地,作為前茶十分開胃。

豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵 $145

紫薯麻糬蛋餅 $75

黑糖苦瓜汁緣茶$48

蜂蜜緣茶$42

綠豆沙牛乳 $48原條火焰鰻魚起司玉米蛋餅 $148麻醬涼拌秋葵 $52成日喺IG見到呢個蛋餅嘅蹤影,今次終於去咗朝聖💓一上枱真係好震撼,唔單止擺盤好靚而且仲有澎湃嘅芝士,店員仲會攞支火槍係你面前將啲芝士燒至半溶🤤就咁黎講蛋餅皮好煙韌,配埋木魚同玉米口感好豐富😍但係鰻魚就好失望😩咬落去好硬,根本食唔到啲肉,癡得好實,結果同朋友都冇食哂。雖然唔知係咪我哋唔好彩,但係埋單嗰時同店員反映左☹️至於秋葵就正常,個麻醬幾好味。至於綠豆沙牛乳都值得一試😋綠豆沙分量多😚正總括嚟講,啲嘢食其實有啲貴,希望下次有機會再試多一次鰻魚蛋餅😌Check-In Taipei 中環蘇豪荷李活道27號地舖
綠豆沙牛乳 $48
原條火焰鰻魚起司玉米蛋餅 $148
麻醬涼拌秋葵 $52

Check-In Taipei
中環蘇豪荷李活道27號地舖
  • 綠豆沙牛乳
2020-01-27 882 瀏覽
原本想一個人獨遊,越想越想食台灣魯肉飯、小菜。忍不住,放工call朋友去Check-In Taipei 食魯肉飯止一止思念感覺門口有「我愛台妹」霓紅燈歡迎我,環境不錯,都幾chill,加上bar 枱想起當時坐對面辣妹當年台北飲醉情境,大家都一笑置之為免辣妹飲醉飲返杯芭樂苦瓜汁 $52當年蒲完唔夠訓,第二日就飲杯苦瓜汁refresh 下,入口唔會苦,好清新芥末雲耳牛旁 $42每次去台灣我最喜歡小菜,雲耳牛旁有微微芥末香都幾特別溏心蛋魯肉飯 $48我最掛念魯肉飯,鹵肉少少肥肉係飯精華,魯肉配珍珠米,加上溏心蛋,真好香好好味,完全對台灣掛念可以望梅止渴豬軟骨沙魚骨豆乳湯麵 $145沙魚骨豆乳湯非常香濃,加上沙魚骨比黏口,每啖湯好似充滿膠質。刀削麵面積軟硬適中,豬軟骨炆得入味香濃,同香脆油條吸濃湯,加上溏心蛋,整個配合非常美味地方環境chill, 完全尋回台北味道.Menu

為免辣妹飲醉飲返杯芭樂苦瓜汁 $52

芥末雲耳牛旁

芥末雲耳牛旁 $42
每次去台灣我最喜歡小菜,雲耳牛旁有微微芥末香都幾特別

溏心蛋魯肉飯

溏心蛋魯肉飯 $48

豬軟骨沙魚骨豆乳湯麵

豬軟骨沙魚骨豆乳湯麵 $145

地方環境chill, 完全尋回台北味道
Menu

芥末雲耳牛旁
溏心蛋魯肉飯
豬軟骨沙魚骨豆乳湯麵
  • 豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵
這間位於中環蘇豪區的餐廳位於長樓梯的中段位置店舖不大座位不多長型的空間,分了餐枱和酒吧高枱。由於長期人龍不減所以想在這裡食一餐好的,非常建議大家訂位這次想介紹朋友吃一點較為特別的台式料理所以選擇了這間餐廳,除了餐廳門口有大大的燈牌寫着「我愛台妹」以外,室內設計有特色,加上菜式有別於一般的台式餐廳,為朋友留下了深刻印象,超級加分我們點了一個台風素菜,櫻花蝦烏醋茄子$48,兩個台式小食,分別是炸地瓜薯條配話梅甜酸醬$65、手繪雙色鹽酥雞$88。另外,也點了一個主食,溏心蛋滷肉飯$48甜品就點了粒粒花生奶奶麻糬$68第一樣想塞的是櫻花蝦烏醋茄子,份量不多不少,但醋味很香在吃下第一口的時候櫻花蝦味濃郁配上醋茄子,口感有層次硬硬軟軟的,感覺很特別之後上菜的是炸地瓜薯條,地瓜製成的薯條,較為粗身,地瓜的質感被脆脆的薄皮包著,先脆而後香軟,略帶點微鹹,配上話梅甜酸醬,鹹、甜、酸三種口味皆在口中,非常美味手繪雙色鹽酥雞,上碟的賣相非常好看,值得打卡,吃下第一口的時候,鹽酥雞加上蛋黃的醬料配上,濃郁的醬汁加上外脆內軟的口感,絕對有別於一般的夜市品質,是超有品質之作而溏心蛋滷肉飯,份量是足夠一人吃,滷肉飯

甜品就點了粒粒花生奶奶麻糬$68

第一樣想塞的是櫻花蝦烏醋茄子,份量不多不少,

櫻花蝦烏醋茄子

炸地瓜薯條配話梅甜酸醬

手繪雙色鹽酥雞

而溏心蛋滷肉飯,份量是足夠一人吃,滷肉飯的醬汁略甜,不過配上溏心蛋感覺完全不一樣,溏心蛋,蛋心很滑,味道很香郁,一口滷肉,一口白飯,是絕佳完美配搭

溏心蛋滷肉飯

最後伯爵茶果凍QQ芋圓,芋圓口感煙韌,又有芋香味,配上伯爵茶口味,很特別,超推薦芋圓控必試

伯爵茶凍QQ芋圓

最後吃的是粒粒花生奶奶麻糬,以前在淡水也吃過一次,實在是念念不忘,所以今次必點姐甜品一試
果然不負期望,沒餡料的麻糬,主打以日本牛奶製作,所以奶味濃厚,特別滑身,水嫩的口感,入口滑溜,加分

奶奶麻糬

櫻花蝦烏醋茄子
炸地瓜薯條配話梅甜酸醬
奶奶麻糬
  • 溏心蛋魯肉飯
2020-01-23 518 瀏覽
由於很快會去台灣旅行,希望在去之前先感受一下台灣的感覺。一個在中環工作的朋友 一直都向我推介他工作附近有一間台灣餐廳很好吃很出名,今天終於有機會一試,果然沒有令人失望!整體質素十分高,環境裝修有特色,店員服務周到,有活力,喜歡看帥哥的不妨一去(笑),食物質素亦出色,餐牌上的菜式拍得精美,而實物同照片一樣,絕對色香味俱全。唯一缺點是店舖地方不算大,餐檯與餐檯間的空間有限,稍欠缺私人感。我跟朋友點了小食主菜和飲品,分別有:手繪雙色鹽酥雞、冬陰功龍蝦蛋餅、台豐牛肉刀削麵、溏心蛋滷肉飯,以及慕名而來的奶奶麻薯,飲品則點了芭樂苦瓜汁。主食牛肉麵做得十分出色,雖然刀削麵的份量不算太多,但麵質口感夠高質,滑而彈牙。而牛肉分量很多,煮得腍而入味,牛肉應該用了牛𦟌部分,筋肉分佈均勻又香又有牛肉味,十分好!另一主食滷肉飯亦很出色,飯上的豬肉肥瘦均勻,雖然內裏滲有肥豬肉,但一點也不覺得肥膩,糖心蛋很香,配上沾滿醬油的飯粒滋味十足。雖然滷肉飯用小碗盛載,看似份量不多,但其實都足夠兩個人享用!本身對冬陰功興趣不大,但朋友卻對此 fusion菜很有興趣,最後都選了冬陰功龍蝦蛋餅,結果令人喜出望外。一來上菜時碟上佈

本身對冬陰功興趣不大,但朋友卻對此 fusion菜很有興趣,最後都選了冬陰功龍蝦蛋餅,結果令人喜出望外。一來上菜時碟上佈置精緻,冬陰功味不算重,反而龍蝦味很突出,配上牛油果及醬汁令整體感覺很清新很開胃。

而小食鹽酥雞亦屬於高上水準。一來炸雞外皮炸得香脆,內有肉汁,而鹽酥味不太重,但兩款醬汁很好吃,一款應該是蜜糖芥末,而另外一款則是香草醬,各有特色。鹽酥雞不太鹹,配上此醬汁味道剛剛好。

至於另一款招牌菜是很有名的甜品:奶奶麻糬,中間的麻糬其實類似牛奶布丁,不過呈 糯米糍狀,奶味十分重,而且又香又滑口。旁邊的花生碎及木薯粉很多,整體感覺很好,不論味道和口感亦十分相配!

至於芭樂苦瓜汁就跟之前在台灣飲到的味道一模一樣,真材實料,只不過價錢就當然比台北偏貴。

另外值得一讚的是店員態度友善,面帶笑容,而且會主動介紹菜式及主動收起食完的碗碟。雖然中環有很多食肆,但下次途經中環一定要再光顧這間餐廳,支持一下!
2020-01-21
  • 手繪雙色鹽酥雞
  • 奶奶麻糬
  • 台豐牛肉麵
2020-01-21 33 瀏覽
星期日中午相約朋友吃台灣菜,朋友選了這人氣餐廳。雖然我已過一次,但見餐牌有不少新的菜色,依然有新鮮感。手繪雙色鹽酥雞鹽酥雞炸得酥脆,雞肉鮮嫩,調味很足惹味。醬汁有松露美奶滋和柚子美奶滋,鹽酥雞點上醬汁更美味可口。秘製酸辣手工餃有點像四川抄手的味道,小小麻辣加上黑醋,很開胃。餃子有足足6隻,加上爽滑粉皮墊底,吸收醬汁很好吃。泡菜起司豚肉蛋餅這fusion的蛋餅是用上鴨蛋,特別的香,餡料走韓風,酸辣泡菜豬肉加上奶香軟綿芝士,香濃惹味。鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵鮮蟹肉份量足,鋪滿撈麵上,麻婆豆腐嘢未開胃,不會很辣,乾濕程度剛好,可以掛在麵條上。不是爽口的麵,但是粗身滑溜,口感還是挺好。

秘製酸辣手工餃

泡菜起司豚肉蛋餅

鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵
2020-01-20 43 瀏覽
同妹妹去大館行下所以就喺附近搵食轉角見到呢間餐廳裝修幾特別就入黎試下個餐牌都幾新鮮尤其係蛋餅類,好似fusion菜,鹹甜都好吸引!仲有個麻糬甜品!可惜只係夜晚先有得賣😢叫左個冬蔭公蛋餅,魯肉飯,牛肉麵,雙色鹽酥雞🤤冬蔭公蛋餅好有驚喜屬凍食味道唔辣,但就感覺好fresh中間仲食到啲牛油果去增加層次好正!魯肉飯抵食有時啲鋪頭細飯真係細到得兩啖呢度嘅魯肉飯,我地每人都分到兩碗!味道仲唔錯添!牛肉麵嘅牛肉根肉分明,煮得夠軟淋湯底濃郁,加入蟲草花同食增加左少少藥材味,幾特別鹽酥雞勁勁勁大碟炸到勁鬆脆!但雞肉係超滑!本身無特別味,所以沾返喜歡嘅醬汁先得我就偏好黑松露醬喇🥰
同妹妹去大館行下
所以就喺附近搵食
轉角見到呢間餐廳裝修幾特別就入黎試下

個餐牌都幾新鮮
尤其係蛋餅類,好似fusion菜,鹹甜都好吸引!
仲有個麻糬甜品!可惜只係夜晚先有得賣😢

叫左個冬蔭公蛋餅,魯肉飯,牛肉麵,雙色鹽酥雞🤤

冬蔭公蛋餅好有驚喜
屬凍食
味道唔辣,但就感覺好fresh
中間仲食到啲牛油果去增加層次
好正!

魯肉飯抵食
有時啲鋪頭細飯真係細到得兩啖
呢度嘅魯肉飯,我地每人都分到兩碗!
味道仲唔錯添!

牛肉麵嘅牛肉根肉分明,煮得夠軟淋
湯底濃郁,加入蟲草花同食增加左少少藥材味,幾特別

鹽酥雞勁勁勁大碟
炸到勁鬆脆!
但雞肉係超滑!
本身無特別味,所以沾返喜歡嘅醬汁先得
我就偏好黑松露醬喇🥰
2020-01-19 56 瀏覽
依度既menu不定期更新,上次係以芋泥為主,今次有好多蛋餅既款式,好可惜奶奶麻薯要晚市先供應😟📍黑蒜香油牛肉麵 ($118)以一碗牛肉麵定價略高,但味道實在不錯,牛肉醃得入味,黑蒜牛骨湯底香濃,刀削麵質厚而不韌,吾會好似食緊一pat麵團🤣配上老油條、蟲草花、溏心蛋,口感十分豐富👍🏻📍栥飯遇上蛋餅 ($68)咸味既蛋餅有四款,本身好想試鰻魚蛋餅,但定價略高,就叫左依款由老油條、肉鬆製成既蛋餅😋蛋餅皮充滿蛋香,厚薄適中,油條keep到脆口,肉鬆同炸菜增添味道,份量剛好吾會太咸😇📍紫薯麻薯蛋餅 ($75)甜味蛋餅就只有這款~無得食奶奶麻薯,二話不說要吃這個😝蛋餅比咸蛋餅薄啲,入面係滿滿既麻薯同紫薯蓉,牛奶麻薯奶味重,紫薯蓉甜度適中,兩者配合好好食而且十分飽肚😍下次一定要晚市來試奶奶麻薯!📍手作芋泥牛奶冰 ($52)飲品menu上除左有台式飲品,仲有cocktails😆芋泥fans緊係要試佢~牛奶冰夾雜芋泥,芋泥香味十足,口感十足👍🏻細細杯吾怕飲完食吾落野🤭📍玫瑰奶茶 ($42)奶茶仲可以加$5配黑糖珍珠~茶底清清地,甜度剛好,可以帶出玫瑰香味😚
📍黑蒜香油牛肉麵 ($118)

📍栥飯遇上蛋餅 ($68)

📍紫薯麻薯蛋餅 ($75)

📍手作芋泥牛奶冰 ($52)
📍玫瑰奶茶 ($42)

2020-01-16 418 瀏覽
呢間台灣餐廳睇得出裝修都花咗好多心思有幾個打卡位而且個Menu都好靚 圖文並茂台豐牛肉麵係呢度嘅招牌菜望到呢碗麵已經知道配料10分豐富呢度嘅牛肉麵同傳統牛肉麵有啲不同Topping有脆脆蟲草花 老油條 台式蘭花乾A菜同糖心蛋餐牌上面教我地點樣食呢個面係最正牛展嘅份量好多 炆得啱啱好麵條方面我揀咗刀削麵比想像中好食 麵條非常煙靭口感十足!!!!湯頭好鮮甜 唔係平時食開好鹹嘅牛肉湯而係飲完唔會覺得口渴 好想飲晒成碗🥰如果細食嘅女仔建議同朋友share甘樣試多幾款不同嘅小食手繪雙色鹽酥雞炸雞好嫩滑 加上一層薄薄既炸粉送酒一流分別配上柚子沙律醬同黑松露沙律醬兩種截然口味不同的醬料 會令人覺得食緊兩款口味嘅炸雞 好得意冬陰功龍蝦牛油果蛋餅呢度嘅蛋餅係採用鴨蛋呢種配搭又係好新穎 蛋餅原全不油膩牛油果配龍蝦好smooth 再配上冬陰功醬汁 沖擊味蕾整體來講呢間餐廳我覺得算好高質如果想試一啲特別新穎台灣菜呢度係一個好好嘅選擇😙
呢間台灣餐廳睇得出裝修都花咗好多心思

餐牌上面教我地點樣食呢個面係最正
牛展嘅份量好多 炆得啱啱好
麵條方面我揀咗刀削麵

比想像中好食 麵條非常煙靭
口感十足!!!!
湯頭好鮮甜 唔係平時食開好鹹嘅牛肉湯
而係飲完唔會覺得口渴 好想飲晒成碗🥰