2020-04-18 56 瀏覽
位於中環蘇豪區的Check In Taipei深受年輕人歡迎,餐廳的牆上裝滿霓虹燈飾,甚有酒吧風格,適合拍攝打卡照~Check In Taipei主打新派台菜,以台菜為基調再配上新式創意食法製作出一道又一道滋味菜色,既有傳統滋味,也不失驚喜。另外餐廳亦不時與各地名廚或其他食店單位crossover,非常有誠意。【粢飯遇上蛋餅】粢飯和蛋餅兩種傳統食材聽起來毫無關連,但拼在一起卻又出奇匹配。軟腍的蛋餅包裹著肉鬆和油炸鬼的粢飯,口感異常豐富,創意滿分~【黑蒜香油牛肉麵】湯麵配料非常用心,有蟲草花脆脆、油條、豆卜, 滷溏心蛋、油麥菜等,餐牌上還特別介紹了湯底,竟然是超過20公斤牛骨熬成!另外黑蒜當然選用台灣當地的食材,除了黑蒜油外,還附上一大匙的生蒜,混在湯底大大加強了蒜香,喝完湯後記得要除口氣喔~(笑) 而重點的牛肉塊已經煮得非常入味,肉質細嫩;麵身亦有兩款,食客可以因應喜歡的麵質選擇,非常貼心。【手繪雙色鹽酥雞】大大件的鹽酥雞分別配上黑松露醬和酸甜柚子醬,無論分量和視覺都跟一般的鹽酥雞略有不同。鹽酥雞即點即炸,上碟時仍然熱得非常燙口。炸漿十分薄脆,炸雞肉質相當嫩滑,但外皮卻保持酥香,整體炸

【粢飯遇上蛋餅】

【黑蒜香油牛肉麵】

【手繪雙色鹽酥雞】
大大件的鹽酥雞分別配上黑松露醬和酸甜柚子醬,無論分量和視覺都跟一般的鹽酥雞略有不同。鹽酥雞即點即炸,上碟時仍然熱得非常燙口。炸漿十分薄脆,炸雞肉質相當嫩滑,但外皮卻保持酥香,整體炸得乾身而且不油膩。

【紅絲絨曲奇奶奶麻糬】
Cookie DPT跟Check In Taipei也有聯合推出奶奶麻糬,單單是這個配搭已經非常吸引~而麻糬本身並沒有添加糯米粉,反而採用了日本鮮奶、 木薯粉及煉奶,帶有煙韌的口感同時也會漸漸在口中融化,感覺冰涼而又相當綿柔,還會慢慢滲透出淡淡的奶香。
2020-04-14 180 瀏覽
台灣係其中一個我好鐘意旅行既地方所以CHECK-IN TAIPEI一直都係我口袋名單入面其中一間今日終於抽時間同朋友過左黎試CHECK-IN TAIPEI既裝修配合返SOHO區既感覺食物方面 佢地加入一啲新元素創作出不同的台灣味道櫻花複蝦烏醋茄子好味指數 😋😋😋😋前菜我地叫左 茄子每粒都切得岩岩好一口茄子亦夠凍 唔會太淋味道偏甜左少少 但都係好味的蒜香三色台腸好味指數 😋😋😋😋三色分別係原味、蒜味、墨魚汁台灣腸同大家一向鐘意既味道一樣好香口 又唔會過份油膩 令人一口接一口但佢同一般食到唔同既係搭配住炸蒜片而外面大部分搭配生蒜片我個人係比較鐘意生蒜既辣味溏心蛋魯肉飯好味指數 😋😋😋😋呢碗魯肉飯比係台灣食既大一倍係台灣食既魯肉飯都會偏油所以食細細碗就會覺得漏但呢碗既醬汁唔會太油膩肉亦切得比較大粒 肥瘦適中將肉、醬汁、飯拌勻黎食 好易就食曬成碗髒髒紫薯麻糬蛋餅好味指數 😋😋😋😋😋本來黎到想試佢最招牌既奶奶麻糬但因為要晚夜先有 所以就揀左個有麻糬既紫薯蛋餅開頭會怕甜既紫薯同印象中咸食既蛋餅唔夾不過食左之後發現有驚喜薄薄既蛋餅入面包住紫薯蓉同有奶香既麻糬因為麻糬好軟熟 紫薯蓉既份量同甜度都恰到好
台灣係其中一個我好鐘意旅行既地方

每粒都切得岩岩好一口
茄子亦夠凍 唔會太淋
味道偏甜左少少 但都係好味的
好味指數 😋😋😋😋
三色分別係原味、蒜味、墨魚汁
台灣腸同大家一向鐘意既味道一樣
係台灣食既魯肉飯都會偏油
所以食細細碗就會覺得漏
但呢碗既醬汁唔會太油膩
肉亦切得比較大粒 肥瘦適中
將肉、醬汁、飯拌勻黎食 好易就食曬成碗

好味指數 😋😋😋😋😋
因為麻糬好軟熟 紫薯蓉既份量同甜度都恰到好處
所以食完並唔會有濟既感覺
可以為成餐飯作一個完美ENDING

而家無辦法出去旅行
掛住台灣味道既 不妨可以黎CHECK-IN TAIPEI止渴一下
鮮鳳梨果肉梳打
熱薑汁鮮奶
2020-03-08
10 分鐘 (堂食)
櫻花蝦烏醋茄子
  • 櫻花複烏醋茄子
2020-04-13 69 瀏覽
這家出名打卡,我們也來瞧瞧。裡面裝修有個性,很時尚。這家的面可挑刀削麵或拉麵手作芋泥牛乳冰牛奶和芋泥的比例10分好,好喝。芭樂苦瓜汁朋友挑了沒糖,我試了一下,可以說得上是苦盡甘來,很健康。冬陰功牛油果龍蝦蛋餅咬下去有牛油果和蝦,但冬陰功的味道不是很突出,只感覺到酸和辣。原條鰻魚起司蛋餅上碟後,侍應用火槍在芝士上烤,並叫我們快吃,怕芝士泠了會硬。鰻魚肉質又嚼,配上芝士的味道,不錯。豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵刀削麵豬軟骨肉炆得很久,好吃。湯底濃稠,有豆乳的香味,好喝。刀削麵的面彈牙,整體配搭很好。台豐牛肉麵燻蛋入味好吃,牛肉也很嫩,也不錯。
手作芋泥牛乳冰

牛奶和芋泥的比例10分好,好喝。
芭樂苦瓜汁

朋友挑了沒糖,我試了一下,可以說得上是苦盡甘來,很健康。
冬陰功牛油果龍蝦蛋餅

原條鰻魚起司蛋餅

豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵刀削麵

台豐牛肉麵

燻蛋入味好吃,牛肉也很嫩,也不錯。

2020-04-05 80 瀏覽
🍜🇹🇼媽媽去左台灣旅行,搞到我心思思想食台灣野!• 牛肋骨湯麵 (4/5)香港食既牛肉麵黎講覺得相當唔錯,超大碗麵配料又多,湯底不錯夠味,牛筋好入味好淋,但相對牛肋肉就比較硬同唔夠味。• 手繪雙色鹽酥雞 (4/5)新鮮炸起熱辣辣好鬆脆又juicy!但手繪原來就係只畫上去既兩種醬,分別係黑松露同柚子味,但我覺得都係普通沙律醬加少少味。• 台式肉鬆蛋餅 (3/5)無乜特別普通蛋餅夾肉鬆。• 溏心蛋魯肉飯 (3.5/5)味道好,但魯肉份量較少,而且肥既比較太多,成碗飯因此太油膩。• 伯爵茶凍QQ芋圓 (3/5)有芋圓,珍珠,伯爵茶凍,綠豆茸,愛玉。除左珍珠同愛玉之外,其他份量都較少,味道其實都好食但整體唔特別,更好又平啲既大有選擇。
🍜🇹🇼
媽媽去左台灣旅行,搞到我心思思想食台灣野!

• 牛肋骨湯麵 (4/5)
• 手繪雙色鹽酥雞 (4/5)
• 台式肉鬆蛋餅 (3/5)
無乜特別普通蛋餅夾肉鬆。
• 溏心蛋魯肉飯 (3.5/5)
• 伯爵茶凍QQ芋圓 (3/5)
2020-04-02 1499 瀏覽
喺中環蘇豪區, 當做吓運動行到上去荷李活道 (當然可以搭半山扶手電梯), 有很多特色食肆 小餐館。這天興之所至, 行完“大館” 之後 見到這間半酒吧半台菜食肆, 走咗入去坐低小休飲杯嘢 歇一歇~除了各款特色調酒 ,小食,原來還有台灣嘅麵食, 滷肉飯 , 正餐開飯也没有問題。🍜🍚試了這裏主打嘅蛋餅~[ 粢飯遇上蛋餅]$78蛋餅嘅皮有啲似米紙卷不過冇咁通透, 小小煙韌, 包住嘅蛋皮和非常脆嘅油炸鬼, 加上肉鬆,炸菜粒, 口感豐富, 配上特製嘅醬汁味道清新不會太鹹。鮮木瓜牛乳 $52, 味道天然 ,木瓜味唔算好濃,混入牛乳,味道也非常平衡。溏心蛋台式滷肉飯$48, 滷得入味嘅五花肉切粒, 肥瘦相間油潤甘香! 滷肉嘅汁酱滲入飯裏面, 再加上糖心蛋, 美味得吃過不停!台豐牛肉麵$108深竭色嘅湯底, 清甜,冇油膩感, 味道唔會過濃。 牛展又腍又入味~ 蟲草花好似略经炸透, 咬落脆口。 揀咗刀削麵, 入口滑嘟嘟, 比其他川式或者京式嘅刀削麵更加滑,唔知以為食梗稻庭烏冬, 超讚!秘製酸辣手工餃$65好特別,唔係川式嘅酸辣, 鸟醋嘅味道加上微微辣,令人越吃越想吃~ 底部更有些水晶寛粉。 手工餃餡料豐富

粢飯遇上蛋餅

試了這裏主打嘅蛋餅~[ 粢飯遇上蛋餅]$78

鮮木瓜牛乳

溏心蛋台式滷肉飯

台豐牛肉麵$108

秘製酸辣手工餃$65
好特別,唔係川式嘅酸辣, 鸟醋嘅味道加上微微辣,令人越吃越想吃~ 底部更有些水晶寛粉。 手工餃餡料豐富,蘸上秘製酸辣汁更香濃惹味。

粢飯遇上蛋餅
鮮木瓜牛乳
溏心蛋台式滷肉飯
2020-03-25 102 瀏覽
平日中午來到中環就腳點Checkin Taipei食台灣菜,其實是為了一試這裡的紫薯麻糬蛋餅而來。小食點了份手繪雙色鹽酥雞,鹽酥雞炸得十分香脆,兩種醬汁配搭和炸雞塊非常夾。主菜一試這裡有名的台豐牛肉麵,麵條是自家製很有咬感,牛肉麵的湯底有非常香濃的牛味,配搭了香脆的油炸鬼條,整體味道不錯。來到最期待的甜品髒髒紫薯麻糬蛋餅,外觀非常漂亮,紫薯控一定抵受不住誘惑。味道上比想像中一般,但麻糬的拉絲效果也很明顯,不過很快食厭的感覺,可能因為本身已食飽的關係。

午餐
  • 手繪雙色鹽酥雞
  • 台豐牛肉麵
2020-03-25 1266 瀏覽
I love Taipei呢排冇得飛停食唔同國家嘅嘢令自己心情開心啲咁多個地方我最鍾意台灣日本而且嗰度嘅嘢食係最好食嘅所以呢排都係台菜、日菜輪流食蒜香三色腸厚味、香蒜、墨魚我比較香口味重一點的香蒜味配上炒得香脆金黃的蒜片與台灣腸夾住食少點肥膩感覺魯肉拌台灣A菜食台灣野點少得食A菜但就很像蕎麥菜這個與台灣吃的有少少分別很少機會晚市可以吃到蛋餅不得不吃一份吧泡菜起司豚肉蛋餅真的很大份泡菜豚肉不會太辣雖然大大件但夾的時候不會散而且蛋皮不會過厚手繪雙色鹽酥雞真係超級好吃粉薄皮炸到脆口咬落無厚粉和肥膩雞肉夠嫰醬计像太極一樣松露及柚子醬柚子醬口味比較清新奶奶Oreo麻糬去到最後都忍唔住食呢度的招牌甜品初初以為會好滯原來又唔會喎將所有Oreo餅弄碎再將白色麻糬切至你喜愛的大小麻薯奶味十足將全粒麻薯粘上Oreo甜度剛剛好鮮鳳梨果肉蘇打食完咁多香口野最啱飲杯有氣果汁鳳梨個名夠晒台灣果然沒失望 好好飲
I love Taipei
呢排冇得飛
停食唔同國家嘅嘢
令自己心情開心啲

咁多個地方我最鍾意台灣日本
而且嗰度嘅嘢食係最好食嘅
所以呢排都係台菜、日菜輪流食

蒜香三色腸

食完咁多香口野
最啱飲杯有氣果汁
鳳梨個名夠晒台灣
果然沒失望 好好飲
15 分鐘 (堂食)
今天又和朋友來到Checkin Taipei食午餐,質素一如既往的好!午餐和晚餐最不同的就是沒有奶奶麻糬吃,因為他們的奶奶麻糬每日新鮮製作,所以要晚市才供應,我和朋友聽到這個消息真是失望透頂,下次一定要再來吃!說回今天的菜單,有了上次的經驗,所以一坐下就已經想好了要吃什麼。首先點了滷肉拌台灣A菜。A菜(油麥菜)配上滷肉汁,十分鮮味十足,菜亦份量足夠呢。然後點了日式鰻魚起司玉米蛋餅。大大條的鰻魚鋪在蛋餅上,上菜時店員會用火槍再燒鰻魚的表面,熱辣辣的鰻魚配上足料蛋餅,真可口!最後還點了香蒜三色台腸,用了三款台腸製作,配上蒜片和蜜糖,吃下去又香又甜,是推介的小吃。至於飲品方面,朋友點了杯木瓜鮮奶,用上半個木瓜及鮮奶打成,比在台灣喝的更鮮甜!每次來check-in taipei吃飯都不會失望,希望下次能吃到奶奶麻糬吧!

A菜(油麥菜)配上滷肉汁,十分鮮味十足,菜亦份量足夠呢。

2020-03-24 74 瀏覽
太想念台灣,可惜現時沒有機會過去,剛好想起了這一間在中環開了一段時間的台式餐廳,於是上星期便過去止癮泡菜芝士蛋餅,蛋餅吃得多,韓式製法還是第一次看到,沒有想到和蛋餅那麼配合,濃郁的泡菜味道和香濃的芝士產生化學作用,配合蛋餅為味覺帶來豐富的衝擊台豐牛肉麵,正宗的台灣牛肉湯味道,湯底充滿濃厚醬油和有淡淡的藥材味,帶有淡淡牛骨香,另外面底我選擇了刀削麵,彈牙掛湯的口感,配合濃郁的湯底,再加上牛肉份量頗多,性價比高秘製酸辣手工餃,同樣高質,水餃餡多,外皮煙銀,醬汁酸辣味道十足蒜香三色台腸,台灣腸相信沒有什麼人能夠抗拒,配合炸蒜,惹味非常

2020-03-23 961 瀏覽
從小到大,對台灣有情意結,加上月頭去了台灣旅行,對當地的魯肉飯念念不忘,回港後決定吃台灣飯。香港有一家熱門台灣餐廳,那家的台灣菜相對正宗,但每每大排長龍,唯有發掘其他餐廳。這家餐廳的作為不多,所以晚上都要排隊。點餐不久上菜需時,要有心理準備。⭐️魯肉飯溏心蛋$48一碗小小的魯肉飯價錢是台灣的三至四倍,但是這碗飯讓我頗滿意,原因是魯肉熬煮得非常軟,肥瘦各半,入口軟軟的,又滑又香,唯一挑剔的地方就是醬油仍未夠香,但這般滋味,我也是滿意了。⭐️秶飯遇上蛋餅$68蛋餅中間是雞蛋和油條,餅皮煙韌,但味道中規中矩。⭐️泡菜起司豚肉蛋餅$75這份蛋餅味道比較好,泡菜和豚肉是最佳拍檔,入口酸酸辣辣,滿足吃肉獸對肉的渴求。⭐️髒髒紫薯麻糬蛋餅$75這道是甜品,表面是紫薯粉,中間有軟軟糯糯的麻糬,入口甜膩,喜歡甜的朋友或許喜歡,外在比內涵更吸引。⭐️奶奶麻糬$68 最後是期待已久的黑芝麻奶奶麻糬,以牛奶製成,一坨奶白的麻糬躺在黑芝麻粉末上。先用筷子分割,再滾上芝麻粉末,入口奶味是有的,但略甜,口感很棒,QQ軟軟的,惟芝麻粉缺了點芝麻香。

⭐️魯肉飯溏心蛋$48
魯肉飯溏心蛋

⭐️秶飯遇上蛋餅$68
秶飯遇上蛋餅

秶飯遇上蛋餅

蛋餅中間是雞蛋和油條,餅皮煙韌,但味道中規中矩。

⭐️泡菜起司豚肉蛋餅$75

⭐️髒髒紫薯麻糬蛋餅$75

⭐️奶奶麻糬$68

魯肉飯溏心蛋
2020-03-22 74 瀏覽
突然好想食台灣牛肉麵及炸雞,就即刻相約妹妹到中環check-in Taipei 食餐台灣菜,這裏一到晚上門外就已經大排長龍,所以我們選擇下午來到這裏👍台豐牛肉麵湯底非常濃郁,採用牛骨湯底及地道配料,材料十足,有蟲草花脆脆,老油條,糖心蛋,A菜及牛肉等,材料十足,我們選擇刀削麵,口感有嚼勁,牛肉肉質亦很軟腍😋😋手繪雙色鹽酥雞雞肉好厚身,外皮炸得香脆可口,咬落肉質非常多汁嫩滑,碟上亦配埋兩種不同醬汁,有松露蛋黃醬及柚子蛋黃醬更提升雞味道髒髒紫薯麻薯蛋餅薄薄外皮包著香噴噴煙煙韌韌麻薯,口感非常豐富,他們的麻薯以日本鮮牛奶製作麻薯不添加任何奶精及糯米粉,味道一流玫瑰荔枝梳打荔枝味濃郁,飲落非常清新開胃。
手繪雙色鹽酥雞
髒髒紫薯麻薯蛋餅
玫瑰荔枝梳打
荔枝味濃郁,飲落非常清新開胃。

• 台豐牛肉麵
2020-03-22 80 瀏覽
星期日最好不過是睡到自然醒,再和朋友去吃個早午餐, 享受美好的一天。我們去到蘇豪區看見check-in Taipei的環境很chill,加上想喝杯台式茶飲,便被吸引進去,吃了個美味早午餐:麻醬涼拌秋葵份量比想像的多,新鮮秋葵沾上惹味的麻醬吃,是道令人吃不停的健康前菜。芥末雲耳淮山芥末和雲耳出奇地夾,醃漬好的淮山味道剛剛好,酸酸的,非常開胃。溏心蛋滷肉飯滿分的滷肉飯,滷肉份量非常多,其醬油滷汁也份量足,吃到碗底也不會只剩白飯。配上醃漬白蘿蔔和美味溏心蛋,好吃到頂點。秘製酸辣手工餃爆汁的豬肉水餃,餃子皮做得很薄,配上酸辣汁,很不錯。髒髒紫薯麻薯蛋餅吃下去綿密順滑,麻薯口感Q彈,入口即溶。原來是用了日本鮮牛奶和木薯粉即叫即做的呢!Check in Taipei的環境很有玩味、很chill, 台式料理做得出色,下次一定要再來一試其台式牛肉麵 (可惜這次太飽了)!

麻醬涼拌秋葵

芥末雲耳淮山

溏心蛋滷肉飯

秘製酸辣手工餃
爆汁的豬肉水餃,餃子皮做得很薄,配上酸辣汁,很不錯。

髒髒紫薯麻薯蛋餅

• 溏心蛋魯肉飯
  • 秘製酸辣手工餃
  • 芥末雲耳淮山
2020-03-22 61 瀏覽
本身原定今個月可以去台灣玩 點知因為肺炎令到行程要cancel 所以同朋友特登搵咗間台灣餐廳止止癮!店內嘅佈置同擺設有台灣特色之餘仲不失時代感,我地坐喺高吧枱進餐,感覺更係別樹一格~日式鰻魚起司玉米蛋餅剩係賣相已經令人垂涎欲滴,大大塊鰻魚舖上煎得金黃嘅蛋餅上,而一切開係流心拉絲嘅cheese,加上口感嫩滑嘅鰻魚,令人一吃兩吃停不了口!雙色鹽酥脆雞鹽酥雞配咗兩款特製醬汁 分別係檸檬蛋黃醬同香濃嘅黑松露醬 我個人比較鍾意開胃微酸嘅檸檬蛋黃醬味道更清新感覺無咁油膩添👍🏻黑蒜香油牛肉麵牛肉麵嘅湯底非常香濃,湯底嘅牛肉味同黑蒜味好夾!而且仲有少少蟲草花嘅藥材香,好香好易入口!牛肉非常出色,煲到好腍好嫩,麵條亦好q好彈牙👏🏻

日式鰻魚起司玉米蛋餅

雙色鹽酥脆雞
味道更清新感覺無咁油膩添👍🏻

黑蒜香油牛肉麵
牛肉麵嘅湯底非常香濃,
2020-03-21 73 瀏覽
位於中環嘅Check in Taipei,成日都大排長龍,好耐之前食過一次印象好好,念念不忘,仲有cocktail飲,好正好chill。今次預早book位,希望唔使排咁耐,大概等左10分鐘就有得入座。今日係平日嘅晚上七點幾,餐廳已經全滿仲要出邊有人排隊,就知呢間野有幾好食。餐廳嘅裝修好有亮點,好多打卡位。 雙色鹽酥雞 $88好有驚喜,冇諗過可以炸到咁酥脆,真正做到外脆內軟,雞肉仍然帶有肉汁,入口嫩滑。必點!雙色即係配有黑松露蛋黃醬同埋柚子蛋黃醬,松露醬竟然同炸雞都咁夾,柚子就好清新,少少酸夠開口,食晒成雞都唔怕漏。蒜香三色台腸 $65好特別有三種唔同嘅台灣腸,以為自己去咗夜市。配埋炸蒜片同埋蜜糖,個人最鍾意係墨魚腸,好好味。紫薯麻糬蛋餅$75蛋餅有好多款,今次揀咗一個甜嘅,麻薯非常之煙韌, 入面嘅紫薯都有好多好濃,好滿足溏心蛋魯肉飯$48超大碗,兩個人share都食唔晒,滷肉調味啱啱好,肥肉入口即溶,好香。奶奶麻糬(Oreo)$75必點!!雖然佢其貌不揚,但係食落好煙韌,好香奶味,不過又唔會好似糯米糍咁痴口,好難形容,食過先明白。佢話唔係用糯米粉,而係用日本新鮮牛奶整嘅淡水名產。相信我

餐廳嘅裝修好有亮點,好多打卡位。

雙色鹽酥雞 $88

蒜香三色台腸 $65

紫薯麻糬蛋餅$75
溏心蛋魯肉飯$48

奶奶麻糬(Oreo)$75
佢話唔係用糯米粉,而係用日本新鮮牛奶整嘅淡水名產。相信我,食左第一嚿就返唔到調頭。

經典珍珠奶茶 $42
唔錯, 奶味重。

好耐冇食過好食得來又有特色嘅台灣菜,反正而家都冇得外遊喺香港搵多啲好嘢食啦。
2020-03-18
10 分鐘 (堂食)
  • 手繪雙色鹽酥雞
  • 溏心蛋魯肉飯
  • 珍珠奶茶
  • 蒜香三色台腸
今日難得外出工作,決定走去中環,約我親愛的姐姐食個Lunch 先!😘😘問佢想食乜,佢話想試呢間,好呀,過來睇下囉!其實位置唔難揾,就係正扶手電梯橋中間位置,仲要corner 位,不過作為路盲既我地,都係miss 左間舖,要行返返轉頭!🤣🤣🤣入到去都1pm,9成滿左,好在都有位,唔使等。Lucky~~✌🏻✌🏻😜😜我地被安排坐高枱,其實我平時都好怕坐,腳短唔知點咁,但呢度嘅高枱係枱底竟然有個貼心小勾俾你勾袋,幾好喎。👍🏻👍🏻一坐低家姐問我食乜,我又真係無乜idea , 就俾家姐發板啦。佢叫左個招牌鹽酥雞飯,仲有豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵,再加台灣的珍珠奶茶同蜂蜜綠茶!✌🏻✌🏻😊😊上菜速度好快,先來個湯麵,白雪雪既湯超級超級好飲,雖然我平時都好鍾意飲晒湯麵啲湯,但呢個一飲入口,無味精,又漿口感覺但唔杰身,好香豆乳味,但又無魚湯既鯹味,好好飲囉。。😊😊 而且個麵係好個河粉咁闊又厚身既,好滑但又唔會食到成口粉,真心好食。👍🏻👍🏻不過豬軟骨肉有啲哽同菜有啲苦,但其實我明白呢個湯麵個精綷完全係個湯度,基本上我同家姐都係飲湯多過食麵。太好食啦!👍🏻👍🏻之後到個飯啦,鹽酥雞好酥脆,又唔油,而且我係我先食麵之後

上菜速度好快,先來個湯麵,白雪雪既湯超級超級好飲,雖然我平時都好鍾意飲晒湯麵啲湯,但呢個一飲入口,無味精,又漿口感覺但唔杰身,好香豆乳味,但又無魚湯既鯹味,好好飲囉。。😊😊 而且個麵係好個河粉咁闊又厚身既,好滑但又唔會食到成口粉,真心好食。👍🏻👍🏻不過豬軟骨肉有啲哽同菜有啲苦,但其實我明白呢個湯麵個精綷完全係個湯度,基本上我同家姐都係飲湯多過食麵。太好食啦!👍🏻👍🏻之後到個飯啦,鹽酥雞好酥脆,又唔油,而且我係我先食麵之後先食個鹽酥雞,擺左一陣都無淋到,真係好食。👍🏻👍🏻😜😜 ,至於個飯。。um....可以不食,留肚飲晒啲湯!👍🏻👍🏻✌🏻✌🏻😝😝

最後,珍珠奶茶。。麻麻地,唔係幾好飲,都係飲返個湯啦!yeah~~😜😜😜😜

今餐親愛的家姐找數,唔知幾錢呀,自己計下啦!😜😜