(非會員)
2010-11-03 4 瀏覽
今日同朋友仔興祝生日, 特別打去問吓有無魔鬼魚. 點知餐廳話剛好還有一客, 即刻預留了魔鬼魚及胡椒蟹.胡椒蟹$350 --- 老實講, 如果價錢平返少少會好D, 雖然真係好好味. 檳城肉骨茶(大)$ 118--- 又唔係咁差wor, keep 到平時水準, 依然用料十足 炒蘿蔔糕--- 一般水準, 沒有驚喜 薏米水 ($18)---不是太甜, 侍應哥哥話可以去水肥腫, 叫了兩杯~驚喜之作 >>>>>> 麥皮蝦 - 之前響馬來西亞試過在香港好少食到. 估唔到可以在這裡再嚐. 由於加大了份量, 所以唔係好記得幾多錢... 魔鬼魚 - 聽侍應講原來他們只用新鮮的一斤重魔鬼魚, 唔怪得唔係成日有貨. 果然皮香肉脆. 連D軟骨都可以吞埋落肚...必食 $160 餐廳地方不大門口又可以停車, 建議可以先訂位再看看有咩菜色推介....

魔鬼魚

傳說中的麥皮蝦

位置比較難搵

炒蘿蔔糕--- 一般水準, 沒有驚喜

魔鬼魚 - 聽侍應講原來他們只用新鮮的一斤重魔鬼魚,

2010-11-02
慶祝紀念
生日
傳說中的麥皮蝦
魔鬼魚
  • 麥皮蝦
2010-11-02 23 瀏覽
肉骨茶我鐘意馬拉style(藥材味 重)多過星加坡style(糊蕉味 重),呢度 係馬拉style,my cup of tea肉不多但近骨口感好一個飯唔夠送湯我叫多個凍飲不佳

肉不多但近骨口感好

一個飯唔夠送湯我叫多個

凍飲不佳

2010-11-02 10 瀏覽
七月上旬‧有雨在飲食雜誌得知,在大坑開了這間以肉骨茶為名的店子。本來也甚有興趣。但朋友來過,說只不過爾爾。但一心想試,就等多兩個月再來,看水準如何?看餐牌,要了個小的肉骨茶。呈深色,先聞一下,完全沒有肉香味,也沒有什麼藥材的味道。什麼也不用說,先嚐一口,果然跟聞起的感覺是一樣,很薄身,還有的是不夠熱。肉骨湯底不行,也不用試其他的配料了。不過在吃至後期,湯的份量少了,燒起來也越來越熱,就好喝一點。以此為招牌菜的這個肉骨茶,表現差強人意。其他食物,表現也差強人意,可以參考下列網誌:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/09/blog-post_23.html
七月上旬‧有雨

其他食物,表現也差強人意,可以參考下列網誌:
水準一般
2010-10-29 12 瀏覽
當來到大坑達磨門口,見到門外起碼超過十人在等位,於是便在區內遊蕩一會,見到路口的易拉架廣告,是賣肉骨茶的"肉骨皇",原來有間專賣肉骨茶的餐廳在此,我一直也不知.餐廳在浣沙街尾,比起路口的餐廳,位置較為偏辟.一直以新派中菜為主的"浣沙廚房",亦已關門大吉.當達磨同民聲門外熱血沸騰之時,肉骨皇只得兩檯食客,非常冷清.既然是肉骨皇,自然要肉骨茶,以我所知,全港以肉骨茶作賣點的餐廳,只得楊氏肉骨茶同這間肉骨皇.其他星馬菜館的不算.就算肉骨茶也有分派系,在中環的Sh!ok吃到的肉骨茶,充滿胡椒的辛辣,是新加坡風味,肉骨皇的是馬來西亞味道,即是大多地方都會喝到的藥材味.彼邦是用來當早餐,我們則當晚飯吃.早年看過梁文滔的飲食節目,肉骨茶的源頭,是來自馬來西亞的巴生港,本來是給勞動人口補充體力的一口茶,流落到民間已成為星馬菜之代表作.肉骨皇的肉骨茶有分大小,一至二人可來個小,$68一客,包白飯/油飯/米線.油飯做得乾身,色澤金黃,每粒飯帶有香濃雞油香,很不錯.肉骨茶連熱爐上,有如打一人一鍋的火鍋.一邊吃肉骨茶,可一邊保存熱力,免卻吃到最後出現冷卻情況,確保每一口也新鮮熱辣.先嘗一口黑漆的茶,味道甘苦,

肉骨茶連熱爐上,有如打一人一鍋的火鍋.一邊吃肉骨茶,可一邊保存熱力,免卻吃到最後出現冷卻情況,確保每一口也新鮮熱辣.先嘗一口黑漆的茶,味道甘苦,充滿濃烈的當歸,和其他藥材之味道,再喝下去,感覺醇和,連帶整個人也溫暖起來,肉骨茶內的豬骨,肥大肉厚,豬肉入口鬆化,再點些黑色醬油吃,味道更鮮.油條只得幾粒,假若原條油炸鬼上的話,感覺更佳.

牆上的傳媒,大讚此店是全港最佳的肉骨茶,用到全港最佳去形容,似乎誇張一點,但此肉骨茶味道不錯,亦是事實.
2010-10-22 15 瀏覽
上一次黎試過唔錯、記得門囗附近可以泊車,今日見揸開車咪載埋個客落黎食飯law.點知一到步就知到出事啦,我記得上一次同老婆黎食飯係9:30pm左右,當時人唔多,好快就有位,所以今次我都冇意識到要訂左枱先、點知今次黎到真係有D嚇親,唔係呀!排晒隊,心知不秒、一等就等左二十分鐘(早知訂枱啦)!入坐時見裡面氣氛真係好好、因為係見客,所以唔係叫左好多野食,海南雞飯,燒魔鬼魚,肉骨茶,同是日ge推介青咖哩芝士炒龍蝦,海南雞飯,燒魔鬼魚,肉骨茶都再提啦,因為上次食過,今次水準都依舊,好好味、之後到今日ge推介青咖哩芝士炒龍蝦,一食落口我就知道點解今次黎到會排晒長啦!真係好好味、我本身好鐘意食青咖哩,成日四圍食。但係呢度個青咖哩真係好特別,好香、但又唔會太重味、D咖哩食落口好滑,好鮮,龍蝦好鮮甜,肉好爽好彈牙、D咖哩配埋酥餅一齊食真係不得之了呀!小弟不嬲都唔係果D識得將D味道用文表達ge人,總之就係好好味!要您自己試過先知、不過我覺得好所以想介俾D網友黎試下,呢餐我俾85分,排20 分鐘都係值ge.

2010-10-19
15 分鐘 (堂食)
  • 海南雞飯;燒魔鬼魚;檳城肉骨茶
2010-10-17 17 瀏覽
今日同老婆約左地產去大坑睇樓、一睇就睇左3個鐘,行到個人又累又肚餓、剛巧經過綄沙街,見到一間好别緻ge餐廳、就咁就入左去啦!入到去發覺環境同氣氛都唔錯、以星馬太菜式黎講可以算係好高級、我地兩口子點左招牌菜:大馬橋底豬手、叻莎、咖吔多士、海南雞飯、燒魔鬼魚、檳城肉骨茶,先講海南雞飯、d雞剛剛好熟一d都唔鞋,水準一流,肉骨茶,未埋枱已經聞到d藥材香味、可算係我至愛ge食品之一,賣想可謂相當吸引,味道異常濃郁,一d都冇偷功減料,肉骨茶做到呢個質數真係不得之了,其他幾款菜式都非常好味、我同我老婆都好滿意,所以誠意推介俾d想食好野ge朋友、真係要黎試一試
2010-10-11
5 分鐘 (堂食)
2010-10-08 11 瀏覽
環境:晏晝同同事去大坑地飯, 去左未食過既肉骨皇. 門面幾誇下, 唔似馬來 Feel, 因為我本身成鬼日去馬來西亞, 好鐘意果邊個感覺, 好舒服, 點知入到去門口旁的百業窗幾有 feel, 加番分!服務:算唔錯, 不過上菜時 waiter 唔多熟手! 基本上係有笑容既!食物:唔想諗, 食左個 "鮮蝦豬油渣喇沙" Set 跟肉骨茶. 另加凍檸茶走甜先黎個肉骨茶, 一小碗, 份量剛好. 味道唔錯, 藥味幾濃, 不過當歸味 over 左 D, 唔係就 perfect喇, 不過, 始終唔及馬來西亞街邊檔, 可能果邊有個沙窩滾住上差好遠!!!喇沙: 湯味淡, 料足, 份量足, 肥仔的我都夠飽, 同店員反映話湯太淡, 佢話原意係想客人自己落魚露同豉油既, 唔怪得, 早 D 講嘛, 好彩我冇食晒先問, 唔係咪蝕卓?仲有 D 豬油渣太薄切, 厚番 D 先似豬油渣囉!!!!!凍檸茶:習慣關係, 本人一定只飲凍檸茶走甜, 飲凍檸茶走甜的人知道, 如果紅茶唔夠新鮮. 茶身會變沌同苦, 但係一間小小餐廳仔, 紅茶絕對新鮮, 好開心!!!!!總結:如果以肉骨皇自居, 可著重肉骨茶出品, 其他只是陪襯而己. 不過
環境:

服務:

食物:

總結:

如果以肉骨皇自居, 可著重肉骨茶出品, 其他只是陪襯而己. 不過, 餐廳捨服, 服務唔錯. 唔覺有之前其他食家既差劣感, 可能店主已經睇左 openrice, 開始改, 不過, 力度仲要大 D!!!!!!

開飯指數:

鮮蝦豬油渣喇沙d
2010-10-08
鮮蝦豬油渣喇沙d
  • 肉骨茶
1K
2010-09-21 100 瀏覽
師傅都有一段短時間冇同大粒墨食飯, 咁啱大家傾開計就決定搵晚出黎食飯, 而呢一晚就喺個幾星期前完成左! 細問大粒墨想食咩, 佢諗左一陣記得師傅話過想試金牌小龍, 於是就提議呢間, 及後師傅話比佢知口碑唔係太好, 應該可以唔試, 所以決定換個地點!於是大粒墨就話想食肉骨茶, 仲叫師傅搵地方, 但係師傅對肉骨茶一d都在行, 唯有上黎呢到摷下啦, 幸好搵到呢間食店, 於是比大粒墨睇下啦, 點知大粒墨話仲有另一間都好似得, 叫師傅再摷下, 當師傅搵到後再睇下個地址已經立即否決左, 鬼咩, 小西灣呀大佬? 師傅工作個環頭已經夠鬼, 小西灣咪鬼上加鬼, 咪攪!於是師傅早一日晚至電留枱, 由於要遷就大粒墨嘅關係, 所以師傅就訂左七點四十五分; 當晚大粒墨可以早左放工, 所以七點鬆d已經到左天后, 慢慢行到去食店都係七點十五分! 而當日食神亦因為飯局取消, 所以師傅亦叫埋食神齊齊食飯, 實行多個人多把口多個胃, 咁樣亦可以叫多d! 七點十五分到達食店, 店內唔算好大, 幸好有訂到枱, 如果唔係黎到就一定摸門釘, 皆因全店爆棚, 就咁行埋黎係一定冇枱, 師傅估唔到呢間食店咁厲害, 但更估唔到時間咁早都有

七點十五分到達食店, 店內唔算好大, 幸好有訂到枱, 如果唔係黎到就一定摸門釘, 皆因全店爆棚, 就咁行埋黎係一定冇枱, 師傅估唔到呢間食店咁厲害, 但更估唔到時間咁早都有少食客, 仲估唔到係師傅早到左亦不能入座, 理由係有些食客剛剛開始進餐, 亦有些食客就訂左枱未到, 所以師傅唯有坐於門口坐慢慢等候; 至於臨時加多左一個人竟係對呢間食店係一個難題, 原因係坐位有限所以未能臨時加位, 所以大家下次訂枱時記住報準人數! 喺等候期間師傅發現大粒墨十分活躍, 不時四圍影相, 師傅真係估唔到大粒墨都有動的一面, 好不活潑!

終於等到夠鐘可以入座, 三個人坐於一張二人枱, 雖然係逼少少, 但亦無損大家嘅心情! 於是商量左一陣就決定柯打咖哩羊肉, 肉骨茶(大), 魚餅同煎倉魚, 而飲品師傅就揀左凍薏米水, 而大粒墨就揀左薏米水, 至於食神應該係啤酒啦! 落完單之後唔使等好耐就有得食, 不過食之前先講下杯薏米水! 呢間食店食物唔使等好耐, 但相對飲品就等得較耐, 師傅記得有食家講過呢度嘅薏米水好得, 所以點都要試下, 講真薏米水應該係點, 咩味師傅一d印象都冇, 所以當飲下第一啖後唔覺有咩特別, 只覺得味道淡淡的, 一d都唔甜, 不過飲多幾啖就覺得好清新, 加強夠晒凍, 而薏米亦夠腍, 所以都算唔錯, 點都好過飲汽水!

第一道菜登場係咖哩羊肉, 咖哩羊肉配上油酥餅, 咖哩汁香香辣辣, 但不至於好辣, 但亦甚為惹味, 而油酥餅真的幾油, 不過唔厚身而入口亦甚鬆軟, 配上咖喱汁簡直係天衣無縫, 加強羊肉亦算酥香, 唯一失望係肉身未算鬆軟, 呢個位扣少少分; 主打當然係肉骨茶, 而是次亦係師傅第一次嘗試肉骨茶, 可幸有食神在旁, 令師傅不至於一個大鄉里; 肉骨茶一邊滾一邊吃, 十足十打邊爐咁, 湯底才料十足, 藥材味亦十分重, 不過入口就非常香甜, 而食神仲話肉骨茶最主要食個湯, 用湯黎撈飯, 即係肉骨茶湯飯啦! 雖然師傅冇試過撈飯, 但都想像得到有幾掂, 至於肉骨茶內嘅肉亦十分鬆身, 而且好入味, 忽然間令師傅覺得自己好補呀! 而魚餅一碟有六件, 魚餅煎得香加上唔腥, 最抵讚係魚餅肉冇碎骨, 雖未至於必食, 但亦值得表揚; 煎倉魚都幾大條, 而且煎到皮脆肉香, 都唔錯!

總括黎講食物質素不俗, 特別係肉骨茶真係十分吸引, 環境都舒服, 但略嫌冷氣唔夠, 一邊食一邊出汗, 唔好受, 服務態度十分殷勤同有熱誠, 價錢唔貴, 百幾蚊一位, 有咁嘅水準絕對收貨! 當晚師傅雖然唔係好舒服, 所以食得唔多, 但首嚐肉骨茶就已經回本, 加強大粒墨亦十分滿意, 更令師傅感到安慰; 笑臉係值得一比, 有機會師傅一定會再黎!
咖哩羊肉
油酥餅
米線
油飯
未開封的肉骨茶
煎倉魚
2010-09-10
30 分鐘 (堂食)
咖哩羊肉
未開封的肉骨茶
肉骨茶
和同事們去了大坑食Lunch. 我揀了這間餐館, 希望能嘗嘗其肉骨茶是否真的咁好吃.我點了海鮮叻沙配米粉+肉骨茶肉骨茶 - 可能因為是lunch set跟的, 所以肉骨茶內並没有肉骨, 也没有跟湯的油炸鬼. 肉骨茶有很濃的藥材味, 但並没有肉味. 如果不當它是肉骨茶, 只當它是湯來喝. 其實都ok.海鮮叻沙配米粉 - 第一, 我不喜歡配新竹米粉. 此米粉不能及粉絲thin, 又不及粉絲和東莞米粉入味. 個人認為用粉絲會合適d. 第二另沙湯底椰汁味太重了. 而且無其他的味道. 好似在飲椰汁咁. 湯底淡而無海鮮味. 不過我只吃過泰國的叻沙, 未食過星國的, 不知其特色. 本人的comment 可能不準確

我點了海鮮叻沙配米粉+肉骨茶

2010-09-10
2010-09-06 132 瀏覽
With a group of 7, we basically ordered all the signature dishes. The most impressive was the Hokkien Mee (I am a huggggggeeeee fan of Hokkien Mee, it's the 2nd best in town and the best gooooooeeeessssss to - Saba).Food we ordered:Black Pepper Crab - it's just toooooo spicy, we could hardly finish the dish. The sweetness of the crabs was overwhelmed by the black pepper, it's a waste with such fresh crabs.Bakuteh - the soup was a bit warm, just not hot enough but generally speaking it's good. Ho
Food we ordered:
Hokkien Mee - Two thumbs up!!!
Fried Carrot Cake - ok, just normal stuff.
We ordered a few extra dishes actually but I can't recall al of it since it's been a while.
But to conclude - worth trying!!!
2010-08-21
  • Hokkien Mee
2010-08-21 98 瀏覽
I went there for lunch last Tuesday as we found quite a lot of good comment in this forum, so decided to have a try.....The waiter looked like very angry all the time, I asked for the soy sauce, the waiter gave me "whole bottle"......amazing....The soup was not hot enough and the taste is not even "similar" to the one I ate in Singapore, How come they can "call" themselves 肉骨皇??The food is not good enough, the service is really terrible.....

2010-08-17
2010-08-04 38 瀏覽
一行4個人揸車入大坑食飯~因為朋友有朋友住大坑~見佢極力推介咁當然要俾下面~泊車好方便..直接就可以泊起鋪頭門口..鋪入面仲有個大電視望返出面泊車既情況..有咩事我都起碼即刻知! 呢個service真係極讚!! 好喇! 講返食物先! 朋友拍板...叫左勁多野食!!哈1. 薏米水: 30度高溫, 本應先叫coke降溫~ 但立即俾朋友阻止左! 因為佢話黎呢度一定要飲薏米水! 我心諗..薏米水唔係平時老人輩飲既涼茶咩? 點知!!! 凍既薏米水又真係好好飲wor.. 幾秒已經俾我飲左一杯! 哈 大家一定要試下呀!!2. 肉骨茶 : 來到星馬餐廳,點會唔叫肉骨茶! 我最鍾意佢係一路煲住一路飲! 嘩!! 熱辣辣!! 真係超好味~ 同埋佢真係好足料, 好重藥材味! 俾我個感覺好正宗!!! 加上, 佢仲有一碟豆卜跟埋, staff 話係加入d 肉骨茶度食~ 不錯!! 呢個好特別..之前我食既星馬餐廳都無...3. 炒芥蘭: 好好味! 香料好香,D汁既濃度適中~4. 炒蘿蔔糕 : 之前都有起其他星馬餐廳食過,呢個好咪好多~味道一d都唔咸~油量適中! 因為好最唔鍾意就係果d 油淋淋既蘿蔔糕! 5.

好喇! 講返食物先!

朋友拍板...叫左勁多野食!!哈

幾秒已經俾我飲左一杯! 哈
大家一定要試下呀!!

3. 炒芥蘭: 好好味! 香料好香,D汁既濃度適中~

5. 芽菜雞: 朋友大讚雞夠滑!! 不過我就反而覺得芽菜雞, 當然係芽菜行先,是主打食物! 呢度既芽菜唔錯~爽脆清甜~! 我覺得係必食之一!

6. 燒螄蚶: 朋友們最鍾意食這個菜~ 因為燒得夠野味~螄蚶又夠鮮!

7. 豬手: 終於介紹到主打菜了!!
呢個我真係要俾100個讚! 豬手皮夠脆...但係脆得黎..又有d 軟林林的口感!
nice!! 必食!!

總括黎講! 真係值得一試! 唔係我呃你

芽菜雞
超好味!!豬手~必食
燒螄蚶
2010-07-19 40 瀏覽
朋友生日食飯,想揾間小店吃,經朋友介紹下來到肉骨皇,我哋一共十三個人,位子也set得好好.第一味是蝦柚子沙律,啲sauce好fresh好開胃,是個不錯的前菜.跟住來的是炸魚餅,味道很好,size是兩啖便吃完一件,小吃真不用太大件的.第三道是芝士牛油焗大蝦,或許我對這道菜太大期望喇!結果是失望,因為當日的蝦唔新鮮啊!真係有少少down呀!不過好彩之後來的燒魔魚和炒蘿蔔糕令我開心番,好少在香港食到咁好食的魔鬼魚,肉質好結實但整得好入味,不過最好預訂啦!而蘿蔔糕炒得很好,那些芽菜是從怡保運來,肥肥矮矮的那種,很甜啊!繼而是喇沙,海南雞&肉骨茶,這幾味很標準,但不知是否肉骨茶有太多藥材嘅關係,我之後整晚都個人好熱!(是由內發出來的)所以我就諗冬天飲會好正!再嚟喺咖啡骨&大馬橋底豬手,前者肉質ok但個汁就甜咗D,而後者就皮燒得好脆好好,但D肉就乾咗D喇!仲有光頭佬蝦湯也是一樣,湯好味,但隻貴妃蚌就好un喇!但柳暗花明又一村,登登登櫈....今晚主角咖哩炒蟹&胡椒蟹出場喇!咖骨蟹仲有薄餅送tim,蟹好味就連D汁都唔放過呀!最後一讚嘅係胡椒蟹個sauce好掂,又香又刺激!還有點了茄子和炒通菜,嘩!這餐真是太飽喇!
蝦柚子沙律
  • 炒蘿糕
  • 魔鬼魚
(非會員)
2010-07-16 6 瀏覽
難得星期三晚早放工,可以和男朋友撐檯腳,東揀西揀,還是去了之前都去過兩次的「肉骨皇」,一來就在大坑的家附近,二來經理好客,食物質素也不錯。本來打算照舊吃我最愛的紅咖哩雞和肉骨茶,但經理說有兩款新出品,誠邀我們試試。一款是「咖啡骨」,聽上去很特別,但我從不喝咖啡的,有點抗拒;不過男朋友想試,所以也叫了一份。另一款是「鴨腿肉骨茶」,咦…有新意,就看看是甚麼東東。「咖啡骨」一來,賣相十分吸引,有點像金沙骨,上面有些芝麻,而且聞下去很香很香,本來抗拒咖啡的我也忍不住要試一下。嘩,一咬下去我簡直有如「伙頭仔」那樣的雙眼打開,味覺打開,靈魂直飛上天…好好味啊﹗﹗﹗ 太神奇了,那骨肥瘦適中,滲着很香的咖啡味,很特別,而且十分開胃,十個讚﹗「鴨腿肉骨茶」也同樣出色,飯混在湯中,濃濃的肉骨茶味,很到位。鴨腿…總之都很好味,不知怎麼形容了。我們兩人再要了一碟茄子,因為份量足,所以三款食物都已食到捧着肚皮。當然少不得我喜歡的薏米水,聽說有去水腫的功效,嘿嘿…是次埋單都只是大約二百元,超推介﹗

另一款是「鴨腿肉骨茶」,咦…有新意,就看看是甚麼東東。

是次埋單都只是大約二百元,超推介﹗
這份咖啡骨其實已被吃了兩大塊,原本的份量更多。
另類肉骨茶吃法,有另一種風味﹗
2010-07-14
這份咖啡骨其實已被吃了兩大塊,原本的份量更多。
另類肉骨茶吃法,有另一種風味﹗
  • 咖啡骨,鴨腿肉骨茶
夜晚兩個人去左哩間肉骨茶食飯,服務態度甚佳, 伙計有禮貌, 環境都舒適..點左一個細煲肉骨茶,好有藥材味,好香...正..海南雞飯,雞肉幾滑,唔(鞋)...辣虾球,味道似茄汁多d,唔夾太辣..仲有咖哩牛肉,腍身鬆軟...鐘意飲湯一定要試下肉骨茶啦....
夜晚兩個人去左哩間肉骨茶食飯,
服務態度甚佳, 伙計有禮貌, 環境都舒適..
點左一個細煲肉骨茶,好有藥材味,好香...正..

海南雞飯,雞肉幾滑,唔(鞋)...
辣虾球,味道似茄汁多d,唔夾太辣..
仲有咖哩牛肉,腍身鬆軟...

鐘意飲湯一定要試下肉骨茶啦....
2010-06-18