2010-07-19 19 瀏覽
朋友生日食飯,想揾間小店吃,經朋友介紹下來到肉骨皇,我哋一共十三個人,位子也set得好好.第一味是蝦柚子沙律,啲sauce好fresh好開胃,是個不錯的前菜.跟住來的是炸魚餅,味道很好,size是兩啖便吃完一件,小吃真不用太大件的.第三道是芝士牛油焗大蝦,或許我對這道菜太大期望喇!結果是失望,因為當日的蝦唔新鮮啊!真係有少少down呀!不過好彩之後來的燒魔魚和炒蘿蔔糕令我開心番,好少在香港食到咁好食的魔鬼魚,肉質好結實但整得好入味,不過最好預訂啦!而蘿蔔糕炒得很好,那些芽菜是從怡保運來,肥肥矮矮的那種,很甜啊!繼而是喇沙,海南雞&肉骨茶,這幾味很標準,但不知是否肉骨茶有太多藥材嘅關係,我之後整晚都個人好熱!(是由內發出來的)所以我就諗冬天飲會好正!再嚟喺咖啡骨&大馬橋底豬手,前者肉質ok但個汁就甜咗D,而後者就皮燒得好脆好好,但D肉就乾咗D喇!仲有光頭佬蝦湯也是一樣,湯好味,但隻貴妃蚌就好un喇!但柳暗花明又一村,登登登櫈....今晚主角咖哩炒蟹&胡椒蟹出場喇!咖骨蟹仲有薄餅送tim,蟹好味就連D汁都唔放過呀!最後一讚嘅係胡椒蟹個sauce好掂,又香又刺激!還有點了茄子和炒通菜,嘩!這餐真是太飽喇!
蝦柚子沙律
魚餅