2019-09-07 320 瀏覽
第一次嚟呢間馬拉餐廳, 雖然係星期六下晝, 但係都冇乜人。星期六日晏晝係冇午市套餐,要單叫好貴😰招牌肉骨茶($98)味道係濃郁,但係冇乜肉😓又唔配白飯,一啲都唔飽。無骨海南雞飯($98)飯唔夠乾身同埋香, 海南雞唔係特別滑,唔係無骨係有骨🤦🏻‍♀️。賣相真係唔掂,擺得求求其其。美祿恐龍都幾好味嘅😋如果like佢哋嘅Facebook page就會送一杯飲品🤗雖然食物唔係特別差但係一定唔會比咁貴嘅價錢,服務態度唔係幾好😕,唔會再幫襯😓
第一次嚟呢間馬拉餐廳, 雖然係星期六下晝, 但係都冇乜人。

星期六日晏晝係冇午市套餐,要單叫好貴😰
肉骨茶(細)

招牌肉骨茶($98)
味道係濃郁,但係冇乜肉😓又唔配白飯,一啲都唔飽。
無骨海南雞飯
無骨海南雞飯

無骨海南雞飯($98)
美祿恐龍

2019-08-10
美祿恐龍
2019-09-07 132 瀏覽
好耐冇黎過大坑,前菜點了海鮮🦞䄂子沙律🥗 ($88)。䄂子味好清新,不過如果可以有多點海鮮就好啦,剩係夾到小小魷魚🦑同蝦。馬來椰漿飯 ($88)份量好大,炸雞🍗翼脆卜卜好好食!另外點了細份肉骨茶($98),用火爐熱住上,有豆卜同芽菜吸哂d汁,好好味呢! 主菜仲點了星州炒㷄條 ($88),好處係炒㷄條不會太油,很乾爽,食多幾條都5怕肥哈哈。最後馬拉盞炒椰菜苗 ($78)不會太味精,同埋用馬拉盞炒菜好香,送飯一流☺
  • 柚子蝦沙律
2019-09-07 75 瀏覽
招牌肉骨茶很香藥膳味道,感覺有益健體,燉肉入味香嫩,值得一試!另外點了推介的咖哩魚頭配農夫包,大件夾抵食,而且咖哩較有星馬特色,偏酸辣口味,特別醒胃。反而咖啡排骨略為清淡,肉質偏老,尚有進步空間。不能不提的是美綠恐龍,充滿星馬特色!
反而咖啡排骨略為清淡,肉質偏老,尚有進步空間。
不能不提的是美綠恐龍,充滿星馬特色!
2019-09-07
2019-09-07 57 瀏覽
今日發掘左大坑有間馬拉餐廳🍴有久違嘅肉骨茶食😋 先點左2款小食。馬六甲魚餅 ($58)魚肉彈牙,$58有6塊咁多,性價比很高呢!肉鬆蝦餅 ($48)蝦🦐餅新鮮炸出黎,脆卜卜,再加小小肉鬆係面,原來都幾夾!雖然點左細份肉骨茶($98),但其實都幾大份。 湯底藥材味不太重,適合香港人口味,另外個肉燉得好焾,吸哂汁的味,建議點多個白飯🍚送黎食。like Facebook/Instagram 仲有特飲送!不過小小comment 係員工態度可以改善下。
香港夏天濕濕滯滯, 近來腸胃都唔太好,好多時都無食慾,飽飽滯滯咁,非常唔舒服......上星期出開中央圖書館做project ,煩惱緊要揾飯食, 上openrice loop下,睇到呢間肉骨皇,腦裡面出現左肉骨茶既影像!腸胃即時有反應,口水都流埋!見距離做中央圖書館好近, 馬上出發~店面唔算大, 裝修簡單企理!一坐低好快咁睇晒成個menu , 就即刻點菜!因為太肚餓~我地一行兩個女仔, 叫左招牌肉骨茶(細), 海南雞飯,小食拼盤, share食。Like佢地facebook page有免費飲品送, 不過無為優惠意去到幾時, 可以向店員查詢。我地一人叫左一杯, 青檸梳打同薏米水。 招牌肉骨茶(細)好鐘意佢係「黑派」肉骨茶,香甜中藥味,而且入口又醇又滑!佢俾既肉骨都係大件夾抵食,又淋又juicy ~有d後悔無叫大既 ...唯有再去食過!海南雞飯望落就知有水準, 而且d雞係相當滑~油飯又香又好味!小食拼盤感覺豐富又唔hea, 兩個人share剛剛好。特別墨魚餅口感十分彈牙惹咪!去個陣,望落條街好靜,以為佢會無咩生意,點知越食越多人, 走個陣仲坐滿晒 ,外面仲有小排隊。睇黎大家都係慕名而來
香港夏天濕濕滯滯, 近來腸胃都唔太好,
好多時都無食慾,飽飽滯滯咁,非常唔舒服......
上星期出開中央圖書館做project ,
煩惱緊要揾飯食, 上openrice loop下,
睇到呢間肉骨皇,腦裡面出現左肉骨茶既影像!
腸胃即時有反應,口水都流埋!
見距離做中央圖書館好近, 馬上出發~

店面唔算大, 裝修簡單企理!
一坐低好快咁睇晒成個menu , 就即刻點菜!
因為太肚餓~
Like佢地facebook page有免費飲品送,
不過無為優惠意去到幾時, 可以向店員查詢。
我地一人叫左一杯, 青檸梳打同薏米水。

招牌肉骨茶(細)
好鐘意佢係「黑派」肉骨茶,
香甜中藥味,而且入口又醇又滑!
佢俾既肉骨都係大件夾抵食,又淋又juicy ~
有d後悔無叫大既 ...
唯有再去食過!

海南雞飯
望落就知有水準, 而且d雞係相當滑~
油飯又香又好味!

小食拼盤
感覺豐富又唔hea, 兩個人share剛剛好。
特別墨魚餅口感十分彈牙惹咪!

去個陣,望落條街好靜,以為佢會無咩生意,
點知越食越多人,
走個陣仲坐滿晒 ,外面仲有小排隊。
睇黎大家都係慕名而來。
而我都打算再去!

是日晚餐約 $150 /人 (2人)

• 海南雞飯
  • 檳城香濃肉骨茶
2019-09-05 61 瀏覽
年頭去過吉隆坡後,對星馬肉骨茶就念念不忘。在一番資料搜集後,發現了一家大坑的小店,更有肉骨茶王中王的稱號,當然不能錯過~餐廳設計簡約,帶點傳統星馬風格~餐廳的職員叔叔非常熱心,一坐下就我們介紹按讚送飲品的推廣,餐牌上所有飲品都可選,連特飲都包括在內~【椰汁紅豆冰】雖然是推廣的贈飲,不過依然用料十足~【肉骨茶】肉骨茶的甘草味,果皮味和藥材味濃郁甘香,五香八角味突出,感覺很養身。最貼心是肉骨茶以砂鍋呈上,能夠保持温度,而且藥湯可以越滾越濃,配材也越滾越入味。肉骨茶少不了配上香脆的油炸鬼和黑醬油~【咖哩牛】咖哩中的椰香味濃,略帶微辣,不會嗆喉。牛腩炆煮得軟腍,非常入味。剩下的咖哩汁還可以沾油酥餅或拌白飯,不會浪費~【洋蔥油酥餅】原本以為是一般的酥皮薄餅,但原來暗藏驚喜,酥餅裡面包住了滿滿的洋蔥餡料,除牛油香以外加添了一份洋蔥的香甜。無論沾上咖哩汁還是單吃都一樣惹味。【胡椒大蝦粉絲煲】醬汁味道非常濃郁,無論大蝦,豆卜,還是粉絲都完全吸收了醬汁的精華。大蝦份量比意料中多,算得上3-4人份。【菠蘿蝦球炒飯】菠蘿炒飯炒得乾身,飯身粒粒分明,跟豬肉鬆拌匀後口感更豐富。加上菠蘿味道清甜,幫助減輕飽滯感。

餐廳設計簡約,帶點傳統星馬風格~

【椰汁紅豆冰】
雖然是推廣的贈飲,不過依然用料十足~

【肉骨茶】

肉骨茶少不了配上香脆的油炸鬼和黑醬油~

【咖哩牛】

【洋蔥油酥餅】

【胡椒大蝦粉絲煲】

【菠蘿蝦球炒飯】

大坑向來給人的印象都覺得消費比較高,但這家隱世的小店性價高,適合三五知己的輕鬆聚會~
2019-08-31 44 瀏覽
在大坑有間蠻有名的餐廳叫肉骨皇,是夜就去了這裡一嚐馳名的南洋美食肉骨茶。肉骨茶功效甚多,有溫補氣血功效,令人恢復體力,消除疲勞。上菜時用爐再加熱,咕嚕咕嚕的,保證吃到熱騰騰的肉骨茶湯頭非常濃郁,帶點藥材香氣,入面有肉排、豆卜、杞子和金菇,吃完很暖胃這個臭豆參巴煎蛋餅名字吸引了我,雖然叫臭豆,不過聞起來和吃起來一點也不臭呢,跟煎蛋餅一起吃加添了香脆的口感巴東牛肉配了份油飯,醬汁味道相當正宗,加了點椰奶令味道更有層次。薯仔和牛肉都煮得十分入味,非常好下飯海南雞飯的賣相很特別,將油飯堆成一個金字塔的造型白白滑滑的雞肉,沾醬來吃很美味這碟小菜是鹹魚銀芽炒鮮魷,銀芽加了鹹魚一起炒,入口甘甜多汁而且帶點鹹香,很爽口

海南雞飯的賣相很特別,將油飯堆成一個金字塔的造型

白白滑滑的雞肉,沾醬來吃很美味

• 肉骨茶(細)
  • 巴東牛肉
  • 鹹魚銀芽炒鮮魷
  • 海南雞飯
  • 臭豆參巴煎蛋餅
2019-08-30 43 瀏覽
最近跟朋友說起很想念一起旅行時食過的肉骨茶,所以就找了這間肉骨皇吃個飯來懷念一下。雖然位置比較偏,但勝在環境夠靜,可以跟朋友高談闊論。而食物選擇亦很多。為肉骨茶而來,當然先決定點肉骨茶,但看到其他食物都好吸引,就點了細的肉骨茶,再試其他小菜。肉骨茶以小爐一併上菜,令肉骨茶的藥膳香味陣陣傳來。湯底非常濃郁,令人飲個不停,而且食材好豐富,肉煮得口感柔軟。小食併盤一共有四款,本人最喜歡其炸雞翼,炸得非常香脆,味道帶點點辣,不錯!咖哩牛咖哩好出色!只有微微辣,牛肉煮得非常軟身且入味。洋蔥油酥餅酥餅內有一些洋蔥及香菜,令口感及味道更豐富,可以配咖哩食。菠蘿蝦球炒飯炒飯夠乾身,足料。胡椒大蝦粉絲煲香氣撲鼻,味道偏濃,而且大蝦份量多又大!粉絲把胡椒味都一一吸收,不錯!讚好餐廳還有飲品送,這餐飯實在性價比高,朋友都很滿意!

肉骨茶

小食併盤

咖哩牛
咖哩好出色!只有微微辣,牛肉煮得非常軟身且入味。

洋蔥油酥餅
酥餅內有一些洋蔥及香菜,令口感及味道更豐富,可以配咖哩食。

菠蘿蝦球炒飯
炒飯夠乾身,足料。

胡椒大蝦粉絲煲

讚好餐廳還有飲品送,這餐飯實在性價比高,朋友都很滿意!
2019-08-14
2019-08-23 61 瀏覽
今日放工約左朋友去左大坑這一間星馬菜食晚飯。鋪頭雖然唔大,罷位卻整齊,可以坐好多人,人流都唔算少。值得留意的係,只要like佢地Facebook page,就可以免費有一杯飲品,非常抵。我地叫左原味油酥餅配咖哩汁同麵包咖哩雞,好似唔係好多咁,但其實兩個男人都夠飽。先講個油酥餅,入口唔多油,但食落有油膩感係抵讚的,同咖哩汁好夾就一定,但值得讃個咖哩汁食落唔會過份濃味。麵包咖哩雞同樣係好食,麵包表皮鬆化、外脆內軟,雞肉食落足夠鮮嫩。美中不足的係咖哩汁唔係好夠點包,只食包的話會有啲dry。

2019-08-20
2019-08-19 1090 瀏覽
星期六放假同媽子食飯,今日我地就揀左去大坑,諗住食完再行下銅鑼灣。而家大坑真係好多野食,而且唔係只得高級野☺,好多選擇呀。今次老媽子就揀定左食呢間新加坡菜。可惜去到天后站時黃雨,行到成身濕哂…😱肉骨皇係浣紗街最入,還好都唔係好遠,一條直路都入到去,由地鐵行去,落住雨都係7-8分鐘左右。叫做肉骨皇就唔係只得肉骨茶🥘既,仲有好多小菜選擇,而且睇menu價錢好抵食! 小店又有南亞風味💃🏼,唔算好多張枱,有D似家庭式作業,氣氛都唔錯。睇緊Menu時店員推薦我地like facebook/IG,就可以揀一杯冇酒精既飲品🍹,正! 😍我地就揀左石榴同青檸特飲,因為阿媽見到有個咖哩魚頭想食,叫返D冰凍既特飲好D~😇食得咖哩我就叫埋個油酥餅,再叫個沙津同海南雞飯,應該好夠食。先黎左特飲同沙津🥗,贈送既特飲都係大大杯足料,唔錯。沙津都有好多料,叫得做海鮮柚子🍋沙津都有好多魷魚🦑同蝦🦐,除左柚子之外,沙津菜就以椰菜絲🥬為主,再撈埋酸甜同有少少辣既汁,都幾惹味。如果個汁另上,我地自己撈應該會更新鮮更好食。不過佢本身都唔錯,汁同材料好食,而且份量都好多,4個人share都一定夠。海南雞飯賣相都唔錯,同埋我鍾意佢

特飲

海鮮柚子沙津
海南雞飯

海南雞飯賣相都唔錯,同埋我鍾意佢唔會用D好肥既雞🐤,有油香得黎唔會食到成口膏! 雖然個飯底唔係油飯,但雞下面又有新鮮芽汁做底,加埋D雞油汁食都唔錯。而且我地咁樣配搭,有D白飯🍚食一陣個咖哩🍛魚頭,正!
咖哩魚頭
主角黎啦! 個魚頭煲🐟真係好不得了,又大煲又香! 而且佢魚頭係用三文魚,所以好多肉🤤,而且仲要係我老媽既favorite,所以佢特別滿意 <3 個黃咖哩汁本物都做到唔會太濃但又有D黃咖哩同黃薑既香味,濃淡得宜。叫左個洋蔥油酥餅🌮真係好不得了! 個油酥餅新鮮熱鬧烤起,又唔會太油但又唔乾身,點咖哩食當然好味,就咁食都唔會太乾,因為原來佢中間仲有D洋蔥饀料,再炒左既洋蔥唔會太濃而又夠香,正! 呢個配搭真係好完美!
洋蔥油酥餅

慢慢食左個零鐘,雨都停哂時間剛好。為返每人都係200,抵食又好食! 媽子話下次要再黎試埋個肉骨茶🥘🤤
2019-08-17
特飲
海鮮柚子沙津
咖哩魚頭
  • 咖喱魚頭
  • 石榴梳打
2019-08-18 56 瀏覽
好耐冇去大坑喇,一邊散步一邊傾計行下行下就行由銅鑼灣行左過黎呢邊,大坑比銅鑼灣靜好多,生活節奏頓時慢翻落黎。大坑其實都有好多野食,行到浣沙花園,見到招牌【肉骨皇】就想嘆碗肉骨茶食星馬菜。1️⃣馬拉盞炒蘿蔔糕 $75睇落其貌不揚,好似好濃咁,實情係馬拉盞炒,所以顏色先偏深,其實冇濃味仲幾惹味,蘿蔔糕味唔會比醬油蓋過!2️⃣海鮮柚子沙律 HK$88呢個沙律除左有成日見到既鮮蝦,生椰菜絲,仲有青口,魷魚,可以同朋友「些牙」各一舊,味道好海鮮呀!沙律醬有d似泰式辣醬,相對稠身,酸酸甜甜咁。3️⃣馬來椰漿飯 HK$88個飯就咁睇落好似白飯,其實煲既時候已經加左椰漿,所以飯食落本身就有淡淡既椰漿味, 另外仲有d好馬來風味既魚仔,雞翼,花生,青瓜。4️⃣海南雞喇沙油麵mix米粉 HK$88呢個喇沙湯底有少少辣,味道唔算太濃。麵條有齊油麵米粉,米粉索湯,油麵爽滑,撈埋一齊食都幾得意,我自己就鐘意米粉多啲。5️⃣肉骨茶 HK$20(碗)原來肉骨茶係冇茶葉,由肉骨同中藥熬成湯,聽講係比以前馬拉d苦力補身,對身體有益,岩哂d奴隸男朋友飲,補補身!強身健體!/

1️⃣馬拉盞炒蘿蔔糕 $75

2️⃣海鮮柚子沙律 HK$88

3️⃣馬來椰漿飯 HK$88

4️⃣海南雞喇沙油麵mix米粉 HK$88

5️⃣肉骨茶 HK$20(碗)

暑假四出覓食實在一樂也。是日藍天白雲夏日炎炎來到大坑——其實跟銅鑼灣只是數步之遙,經過幾間壽司店後,行到街尾便來到非常別具一幟的肉骨皇。這是第二次在香港吃肉骨茶,因為正宗餐廳真的不多,這家打正宗名號,網上報道說是馬來西亞大廚坐鎮,連蔡瀾也為他寫過食評,絕對不試不可。首先上來的是沙嗲牛肉串($15)和烤雞翼($20),調味非常惹味到位!!雞翼烤得洽到好處,外皮卜卜脆,裏面的肉則保持嫩滑,可見大廚功架,以烤的方法把肉汁完全鎖住。沒想到前菜已如此出色,讓我更期待這裏主打的肉骨茶了。不消一會兒店員先端上醬料和油條等的配菜,然後盛着肉骨茶($68)的砂煲也呈上,先以小火爐沸騰一下,好了再把小爐取走。這時候煲蓋一起,是非常之濃郁的藥材豬骨湯的味道。再看看煲內配料非常充足,熬製這個湯需要十多種藥材,而且熬製的鐘數達三四小時,是非常花心思的一道料理,因此渴下去也感覺非常治癒。比起台灣的藥燉排骨,肉骨茶無疑是更純煉一點。今天初試肉骨茶配搭油飯,馬來風味十足。店內的裝潢其實也是星馬風格,再加上是日三十四度的溫度,真的有種置身熱帶的錯覺,吃這個星馬茶時也不自覺更投入了。另外點了海鮮喇沙(摻摻)($68),也

另外點了海鮮喇沙(摻摻)($68),也是水準之上的製作,海鮮量多,湯底夠濃,越吃越滿頭大汗,越大汗越想食!

午餐再配個蠔油生菜($10),非常滿足了。其實lunch set也頗抵,飲品選擇也多,有美䘵恐龍呢!

雖然肉骨茶暖身多數冬天進食,但夏天食那種熱上加熱的感覺也真的很爽。加上店在大坑,非常清淨,悠閒地在這兒跟朋友吃個豐富的午餐,有種漫活的幸福感。吃的時候還聽着店員阿姨叔叔在聊天,談的竟然是清明上海圖展覽,果然高手在民間,也許正是欣賞藝術的人,更能造出如藝術般的料理。
2019-08-17 78 瀏覽
大坑這區對我來說其實挺遠,好少特登去那邊吃飯。不過今日去探朋友,當然和她一試大坑美食。想要懷念昔日一起去檳城旅行的日子,所以選了間星馬餐廳。見到有個外藉廚師,應該十分正宗!店名也道出它的招牌菜,當然先點一個肉骨茶。小的份量也很多,而且非常足料,起碼有七八塊大骨/肉!湯底非常濃郁,藥材味十足但又不是很難入口那種,反而是喝出甘甜的味道,配上油炸鬼最好。難道它也有寫拿了肉骨茶大奬,果然有料到。另外叫了菠蘿鮮蝦炒飯,似海鮮炒飯多一點因各樣配料也很多。炒得不會很油。雖然不是甚麼驚為天人的炒飯,但大大碟又抵食吃得很滿足。再點了一個洋蔥油蔥餅,最初覺得我們沒有叫咖喱叫這個會否很怪,怎料很有驚喜!熱辣辣煎起,而且很香,不點醬汁也已經很好吃。當然再點它附上那個咖喱醬,帶點兒惹味又是另一種吃法。店員也主動提醒有promotion,按like便送飲品,我叫了一杯石榴梳打,甜度適宜,在這樣的大熱天又夠消暑!還是一讚是用不鏽鋼飲管,為環保盡一分子!
招牌肉骨茶(小)

菠蘿鮮蝦炒飯

石榴梳打
2019-08-11
招牌肉骨茶(小)
菠蘿鮮蝦炒飯
石榴梳打
  • 肉骨茶
2019-08-16 30 瀏覽
諗唔到食咩 行行下就入左呢間餐廳店員好好人,一黎就講我地知係社交平台like就可以有免費飲品一杯。於是我地就叫左桔仔酸梅水($28)同埋熱蜂蜜柚子茶($28),桔仔酸梅水有驚喜雖然佢地標榜肉骨茶,但我地想試新野,叫左呢個海南雞喇沙跟油麵同米粉兩溝($88),個湯頭味道好濃好香好吸引, 兩種麵溝埋口感好好。亞參魚 ($98),係一個煎鯖魚配上甜酸醬,加上茄子同秋葵,味道好特別。臭豆參巴煎蛋餅($88) 好香口,好有獲氣 加上用左臭豆同參巴去煎,絕對係一個好味既新體驗。最後仲叫左個油飯($15),香而不油。門口仲有閉路電視,唔洗怕俾人炒牌啦🤣
諗唔到食咩 行行下就入左呢間餐廳

最後仲叫左個油飯($15),香而不油。

門口仲有閉路電視,唔洗怕俾人炒牌啦🤣
2019-08-16 33 瀏覽
肉鬆蝦片上有酸酸甜甜凍冰冰好開胃既車厘茄同一小撮肉鬆,係主菜未黎前就要俾我地徹底消滅 😎豬手擺盤唔算好靚好整齊,但真係好好食,筋肉分明,皮脆肉嫩,加上豬手特備既醬汁,將D豬肉味帶晒出黎。印尼炒飯抵食夾大份! 星馬菜都係偏甜,炒飯都唔例外,甜醬汁加係每一粒飽滿既飯粒上,仲同海鮮炒埋一碟,加隻香口炒蛋,perfect match。焗咖椰吐司伴雪糕係必食! 充滿咖椰既大多士脆卜卜,加埋雲呢拿雪糕,冰火交融,100分!而家like FB/IG免費送野飲,多謝 😋

而家like FB/IG免費送野飲,多謝 😋